Acasa Revista Presei Revista presei internaționale – 4 august

Revista presei internaționale – 4 august

scris de Z.V.
60 Afisari

Primele pagini ale presei internaționale sunt dominate de implicațiile vizitei efectuate de președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, o țară insulară pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său.

”Pelosi a plecat din Taiwan, dar tensiunile dintre China și Statele Unite se inflamează”, constată Washington Post. ”Taipei sărbătorește, Beijingul fierbe” observă și The Atlantic, avertizând că ”această vizită s-ar putea dovedi un moment important într-o confruntare care se profilează între China și Statele Unite nu numai pentru viitorul insulei, ci și al întregii lumi”. Beijingul consideră că este vorba despre ”o provocare explicită și o mișcare de încurajare a independenței insulei”, explică South China Morning Post, susținând că vizita lui Pelosi a aruncat relațiile China-SUA într-un nou abis și a declanșat cea mai gravă criză din strâmtoarea Taiwan din ultimele decenii. Publicația chineză anunță și hotărârea Beijingului de a demara exerciții militare fără precedent, cu muniție adevărată, care vor duce la o blocare efectivă a accesului aeronavelor și vapoarelor spre insulă. La rândul ei, Nancy Pelosi și-a apărat inițiativa de a vizita Taiwanului susținând că în contextul ”luptei dintre autocrație și democrație care se duce în întreaga lume”, a dorit ”să arate lumii succesul poporului taiwanez, curajul de a-și schimba țara, de a o face mai democratică”, ”oferind un contrast puternic cu ceea ce se întâmplă în China continentală”, a spus Pelosi, citată de Washington Post. Bloomberg consideră că președintele chinez ”nu este pregătit să-l imite pe Putin” și să atace Taiwanul după modelul invaziei ruse în Ucraina. Însă Wall Street Journal avertizează că Beijingul ”își expune cât se poate de limpede intențiile” și ”transmite toate semnalele posibile că e dispus să redobândească insula prin forță, dacă va fi necesar”. Problema președintelui chinez Xi Jinping e aceea că ”cu cât devine mai autoritar în țară și străinătate, cu atât mai puțin vor taiwanezii să se alăture Chinei continentale. Decizia lui Xi de a viola tratatul sino-britanic și de a zdrobi autonomia pe care i-o promisese Hong Kongului a reprezentat un moment de cotitură pentru Taiwan și a întors majoritatea electoratului împotriva unor legături mai strânse cu China continentală”, detaliază Wall Street Journal
În războiul ruso-ucrainean, Kremlinul se arată pregătit să negocieze, dar cu propriile condiții, a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, citat de Interfax. Declarația lui Peskov vine după ce fostul cancelar german Gerhard Schröder, în prezent un apropiat al lui Putin, a susținut pentru revista germană Stern că Rusia ar dori ”o soluție negociată”. Schröder a detaliat că s-a întâlnit cu Putin săptămâna trecută la Moscova și că succesul negocierilor pentru transportul cerealelor din Ucraina ar putea fi un model și pentru încheierea unui armistițiu în conflictul care durează deja de cinci luni. Kievul, la rândul său, a respins declarațiile fostului cancelar german, replicând că orice dialog este condiționat de încetarea focului de către Rusia și de retragerea trupelor rusești din Ucraina. Între timp, agenția ucraineană RBC relatează despre operațiuni de succes ale Kievului în regiunea Donbas și în jurul orașului Herson, susținând că armata ucraineană distruge atât trupe, cât şi echipamente ruseşti.
Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe anunţă că vremea cooperării constructive dintre Rusia și Occident s-a încheiat în mod irevocabil, avertizând că Rusia a intrat într-o fază acută de confruntare cu alianța formată din țări neprietenoase, condusă de Statele Unite, notează publicația rusă Gazeta.
Războiul actual din Ucraina ”recreează acea falie dintre civilizația occidentală și civilizația estică – între țările libere, democratice și regimurile autocratice”, consideră și premierul României, Nicolae Ciucă, explicând într-un interviu pentru Bloomberg, că ”este o „utopie” să ne așteptăm ca relațiile dintre Rusia și Occident să revină la statutul de dinainte de război imediat după încetarea luptelor din Ucraina, deoarece Rusia pare determinată să creeze o zonă-tampon între ea și NATO”. Deși nu crede că Rusia va ataca o țară NATO – declanșând un conflict deschis -, premierul român subliniază pentru Bloomberg că ”războiul actual a confirmat avertismentele lansate timp de mai mult de un deceniu de către membrii estici ai alianței, potrivit cărora președintele Vladimir Putin este ferm hotărât să recupereze teritoriul controlat cândva de Uniunea Sovietică”. Dacă rușii „nu vor să înceteze cât mai repede posibil și să negocieze, să găsească o soluție, să recunoască integritatea teritorială, independența și suveranitatea Ucrainei, vor face același lucru și cu alte țări”, a mai spus Nicolae Ciucă. Bloomberg notează și intențiile României de a crește cheltuielile pentru apărare, dincolo de limita fixată de NATO, de 2,5% din Produsul Intern Brut, urmând ca aproximativ o treime din această sumă să fie destinată achiziționării de armament, inclusiv avioane de luptă, submarine, corvete, vehicule blindate și drone.
La nivel european, miniștrii energiei din UE au ajuns la un ”cvasi-acord” privind planul de reducere a consumului de gaze cu 15% în perioada 1 august 2022 -31 martie 2023 , notează Il Fatto Quotidiano. Textul de compromis la care s-a ajuns a fost adoptat cu obișnuitul vot împotrivă al Ungariei și prevede o reducere voluntară a consumului, cu excepția cazului în care se declanșează starea de alertă, care, totuși, trebuie solicitată de către cel puțin cinci state membre. Chiar și așa, compromisul nu mulțumește pe nimeni, în timp ce prețurile la gaze explodează, comentează Il Fatto Quotidiano. Îngrijorați de o posibilă criză energetică în această iarnă, germanii au luat cu asalt magazinele, epuizând complet stocurile de calorifere electrice care ”s-au vândut ca pâinea caldă”, după constată Euronews.

Carolina Ciulu – RADOR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS