În Rusia, mii de oameni l-au sfidat pe președintele Vladimir Putin și au mers să îi aducă un ultim omagiu disidentului Aleksei Navalnîi, stând la cozi kilometrice, înfruntând frigul și dispozitivele de securitate ale Moscovei, informează El Mundo.
Tăcerii prezidențiale i s-a răspuns cu un zgomot trist, în stradă, cu două săptămâni înainte de un scrutin prezidențial pur formal, în timp ce presei de stat i s-a interzis să publice mai mult decât o scurtă notă despre despărţirea de Navalnîi, comentează ziarul spaniol și adaugă că regimul de la Kremlin a consimțit cu reticență la manifestările de doliu, monitorizându-i și identificându-i pe cei prezenți, peste 70 de persoane fiind arestate în toată țara. Funeraliile lui Navalnîi s-au desfășurat într-o perioadă de mari represiuni, cu puțin timp înaintea alegerilor programate la mijlocul lunii martie, când Putin va căuta să obțină un al șaselea mandat, scrie The New York Times. Această zi și munții de flori care se vor forma, fără îndoială, pe mormântul opozantului rus, în zilele următoare, consacră statutul de simbol al lui Aleksei Navalnîi, notează Le Monde. Dar simbolul a ce? întreabă ziarul francez și răspunde cu alte întrebări: al unei opoziții decimate, al cărei reprezentant nu a putut fi prezent vineri la Moscova? O ultimă speranță de schimbare democratică în Rusia?
Vladimir Putin urmărește destabilizarea Germaniei, acuză Berlinul, după ce înregistrarea unei conversații confidențiale între înalți oficiali ai armatei germane a fost difuzată de Russia Today, scrie Le Figaro. Discuția analiza, printre altele, dacă rachetele de croazieră Taurus ar fi, teoretic, capabile să distrugă podul construit de Rusia către peninsula Crimeea a Ucrainei, după ce cancelarul Olaf Scholz respinsese public ideea de a furniza Ucrainei asemenea rachete, relatează Die Welt. Cancelarul german a inițiat o anchetă amănunțită după difuzarea în Rusia a conversației secrete, precizează Courrier International, care califică drept jenantă scurgerea de informații. Putem trage două concluzii, crede El Mundo, referindu-se la reticența cancelarului Olaf Scholz privind livrarea de rachete Taurus Kievului – fie Scholz se îndoiește că Ucraina le-ar folosi doar pentru a-și apăra teritoriul, fie ia drept pretext presupusa necesitate a prezenței unor soldați germani în Ucraina pentru instructaj, pentru a-și justifica refuzul. Pentru the The Wall Street Journal, situația evidențiază vulnerabilitatea Germaniei în fața spionajului rusesc, în contextul în care un ofițer superior din serviciul german de informații externe a fost arestat recent pentru acuzații de spionaj în numele Moscovei. De altfel, propaganda rusă nu a pierdut nicio secundă în a critica Berlinul după difuzarea înregistrării, fostul președinte rus Dmitri Medvedev susținând, în mod fals, că generalii germani ar fi discutat planuri de atacare a unor ținte rusești din Crimeea, notează ediția europeană a publicației Politico, deși era vorba doar de scenarii ipotetice. Pentru Süddeutsche Zeitung, această scurgere de informații face parte din propaganda rusă conform căreia Germania ar fi fost de mult implicată în război, iar Die Welt, care a ascultat înregistrarea, asigură că acea conversație nu face referire la nicio undă verde, la nivel politic, pentru livrarea rachetelor de croazieră solicitate de Kiev.
Între timp, adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, Mihail Galuzin, și reprezentatul special al Chinei pentru afaceri europene, Li Hui, au declarat că este imposibil să se discute o înțelegere cu privire la Ucraina fără participarea Moscovei, reține US News & World Report. Emisarul chinez s-a întâlnit cu Galuzin cu ocazia celei de-a doua vizite efectuate de el în Europa, având drept scop promovarea unei soluționări a crizei ucrainene, turneu care va mai include Polonia, Ucraina și Germania, detaliază ziarul american.
În perioada 26 februarie – 27 martie, în zonele de antrenament Hohenfels și Grafenwöhr, Germania, Comandamentul de antrenament al armatei a 7-a a SUA și aliații și partenerii NATO găzduiesc exercițiile Allied Spirit 2024, anunță Army Times. Printre jucătorii importanți se numără Statele Unite, Croația, Danemarca, Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Țările de Jos, Spania și Regatul Unit, iar grupul operativ sprijină întărirea Corpului V al armatei pe flancul estic al NATO și oferă asistență forțelor de securitate cu aliații NATO din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, detaliază Army Times. Allied Spirit a crescut de la un exercițiu de interoperabilitate de două săptămâni, cu implicarea a aproximativ 2.500 de participanți și a opt națiuni, până la versiunea sa actuală, care durează patru săptămâni și include 6.500 de trupe și 15 națiuni. Astfel de exerciții sunt esențiale pentru relația strategică dintre SUA și NATO și, acum, mai mult ca oricând, spiritul aliat este un simbol puternic al continuității, subliniază Army Times.
În Israel, autoritățile au arestat mai multe persoane în timp ce participau, sâmbătă, la o mare demonstrație ce a cuprins străzile din Tel Aviv, împotriva guvernului și a gestionării războiului din Gaza, informează Euronews. Războiul Israel-Hamas a ucis până acum, în Fâșia Gaza, peste 25.000 de femei și copii palestinieni, a declarat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, în fața unei comisii parlamentare care i-a solicitat o estimare cu privire la bilanțul uman din partea palestiniană, relatează Le Point. Între timp, țările mediatoare – Statele Unite, Egiptul și Qatarul – își propun să obțină un armistițiu înainte de începerea apropiatei sărbători a Ramadanului, adaugă ziarul francez.
Conform organizației non-profit Freedom House, în ultimii 18 ani a avut loc un declin consecvent al cantității și calității democrațiilor liberale din lume, notează Financial Times. Potrivit studiului publicat de organizația americană de promovare a democrației, 52 de țări au fost afectate de scăderea libertăților civile și a drepturilor politice, numai 21 înregistrând o îmbunătățire a drepturilor și libertăților anul trecut, adaugă L’Express. Manipularea politică și trucajele politice sunt una dintre principalele cauze ale erodării generale a libertăților, printre statele afectate de această asfixiere fiind Cambodgia, Guatemala, Polonia, Turcia, Zimbabwe, El Salvador și Venezuela, fără a uita Ecuadorul, unde au fost asasinați mai mulți funcționari publici și politicieni. De asemenea, menționează ziarul francez, China se numără printre țările în care declinul libertății a fost cel mai mare de-a lungul a zece ani, la nivel global. (Cristina Zaharia, RADOR RADIO ROMÂNIA)