Deși războiul din Ucraina continuă să ocupe prima pagină a ziarelor străine, o serie de evenimente reușesc totuși să ajungă și ele în prim-plan.
Un astfel de eveniment ar fi mult așteptata instalare a unui guvern la conducerea Austriei. „Noul guvern al Austriei preia puterea după cinci luni de așteptare”, titrează cotidianul american The Washington Post. Același ziar precizează că „politicianul Christian Stocker, din partea Partidului Popular Austriac, a preluat funcția de cancelar în fruntea unei coaliții tripartite, după o așteptare-record de cinci luni”. În Austria, cotidianul Die Presse se arată reținut, drept care titrează: „Acest guvern și-a depășit deja perioada de grație”, dar recunoaște: „În sfârșit, avem un guvern, numai că, în urma îndelungatelor negocieri, situația economică s-a deteriorat grav, iar guvernul trebuie să dea rezultate, și încă repede”. Un alt ziar austriac, Der Standard, se întreabă și el precaut: „Guvernul a primit aprobarea, dar cât succes va avea?”
Apoi, bineînțeles, războiul din Ucraina și greoaiele inițiative de pace sunt pe larg comentate în presa internațională, cu atât mai mult, cu cât, la Londra, a avut loc recent o reuniune importantă pe această temă, dar să vedem ce spune presa: „Ce ar urma pentru Ucraina?”, se întreabă ziarul britanic Financial Times. Ziarul consideră că „acordul Kievului pe tema mineralelor este acum în discuție după recenta dispută dintre președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și președintele american, Donald Trump, din Biroul Oval”. Într-un alt ziar britanic, The Times, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu se arată însă prea îngrijorat de recenta sa ceartă cu Donald Trump și afirmă că „dificultățile cu Trump or să treacă. Merităm un dialog cu SUA pe picior de egalitate”. Dar, tot din Marea Britanie, cotidianul The Telegraph îl citează pe președintele american, Donald Trump, care ar fi spus: „Statele Unite nu or să-l mai suporte prea mult pe Zelenski”.
Referindu-se la recenta reuniune de la Londra a liderilor europeni, la care a participat și președintele ucrainean, ziarul francez Le Monde titrează: „Volodimir Zelenski, sărbătorit la Londra, dar criticat în continuare la Washington”. Și tot Le Monde afirmă că „cercul lui Macron își strânge rândurile în jurul problemei ucrainene”. Pe de altă parte, un alt ziar francez, Le Figaro, titrează: „În fața lui Putin și a lui Trump, inițiativa franco-britanică pare deja slăbită”. Altminteri, tot în Le Figaro, premierul francez Francois Bayrou îl laudă pe Zelenski, afirmând că „este un președinte care nu s-a plecat în fața lui Trump după ce a fost umilit”.
Ce părere ar avea presa rusă? „Rusia se va folosi de apropierea sa de moment față Statele Unite ca să termine cu Ucraina nazistă”, titrează cotidianul moscovit Pravda. Iar concluzia aceluiași ziar ar fi că „Trump a fost provocat, iar el nu mai are nevoie de lumea liberă”. Pe aceeași temă, ziarul rusesc Kommersant se arată însă circumspect: „Scandalul istoric izbucnit în Biroul Oval de la Casa Albă în timpul întâlnirii dintre președintele ucrainean Zelenski și președintele american Donald Trump nu a pus încă punctul pe i în relațiile administrației americane cu Kievul”.
Alexandru Danga, RADOR RADIO ROMÂNIA