După cum și era de așteptat, războiul din Ucraina continuă să preocupe arena internațională, iar o serie de politicieni importanți caută soluții menite să pună capăt conflictului Pe marginea acestui subiect, ziarele străine își demonstrează, o dată în plus, diversitatea prin articole care ilustrează o serie de fațete ale conflictului.
Cotidianul american The Wall Street Journal afirmă că „o reducere a finanțărilor din Statele Unite amenință stabilitatea economică a Ucrainei. Potrivit afirmațiilor unor politicieni americani și ucraineni, s-ar putea ca, luna viitoare, Ucrainei să-i lipsească infuzia de fonduri venită din partea Congresului SUA, având în vedere că, recent, Congresul a adoptat o lege a finanțării în care ajutorul alocat Ucrainei nu este prevăzut”. O altă publicație americană, Politico, informează că, ieri (3 octombrie),” președintele american Joe Biden a discutat la telefon cu o serie de lideri din lume, el dorind să îi asigure din nou de sprijinul pe care Statele Unite îl acordă Ucrainei”. Aceeași publicație precizează că „Pentagonul dispune încă de armament în valoare de 5,4 miliarde dolari, pe care ar urma să îl trimită în Ucraina”. Pe marginea aceluiași subiect, cotidianul francez Le Monde informează că, ieri (3 octombrie), „președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat frontul din estul Ucrainei, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar fi declarat: „Suntem cu toții angajați în sprijinirea Ucrainei atâta timp cât va fi necesar”.
De partea cealaltă a baricadei, presa rusă oferă o altă imagine. „Nu există noi planuri de mobilizare”, ar fi declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, citat de Russkaia Gazeta. „Forțele noastre armate dispun de numărul necesar de militari care să lupte în cadrul operațiunii militare speciale”. În același ziar, „șeful Direcției Mobilizare, Vladimir Țimlianski, afirmă că există destui oameni dornici să se înscrie în armată sub contract sau ca voluntari”. Iar din publicația Kommersant, aflăm că, „săptămâna trecută, așa-zisele parlamente ale Republicilor Populare Donețk și Luhansk i-au numit pe șefii guvernelor regionale, dar că, în regiunile Zaporijia și Herson, autoritățile legislative nu au reușit să facă încă acest lucru”. Și tot pe marginea conflictului din Ucraina, un ziar independent de limbă engleză, Moscow Times, informează că, ieri (3 octombrie, „o comisie de anchetă din Rusia a formulat acuzații de terorism la adresa a patru ofițeri superiori ucraineni: este vorba despre șeful serviciului de informații din Kiev, Kirilo Budnov, și de alți trei ofițeri de prim rang din cadrul forțelor aeriene și navale ucrainene.
În sfârșit, tot aproape de noi, în Ungaria vecină, premierul Viktor Orbán pare să primească vești bune. Cotidianul britanic Financial Times titrează: “Căutând să obțină ajutor în sprijinul Ucrainei, UE urmează să deblocheze o serie de fonduri acordate Ungariei”. După care, continuă: “Deblocarea unui fond de €13 miliarde ar putea asigura sprijinul lui Orbán pentru o majorare a bugetului UE, dar și în vederea asistenței acordate Kievului”. În Ungaria, două articole din publicația Magyar Nemzet comentează: “Și comunitățile etnice din Ucraina își sacrifică viața în prima linie, dar, potrivit declarațiilor unui europarlamentar din partea Fidesz, (ucrainenii) vor să ne ofere un rol de mâna a doua”. Iar, referitor la recentele alegeri din Slovacia, același ziar titrează: “Ungaria, și ea beneficiară a victoriei lui Robert Fico”, după care adaugă: “În Slovacia a triumfat politica suverană, bazată pe valori și interese naționale”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR