Acasa Revista Presei Revista presei internaționale – 5 decembrie 2023

Revista presei internaționale – 5 decembrie 2023

scris de Z.V.
118 Afisari

„Israelul și Hamas se angajează în cel mai dur război din ultimul timp”, titrează cotidianul american The Wall Street Journal și, potrivit aceluiași ziar, „Israelul caută să-și finalizeze operațiunile din Gaza și din împrejurimi”.

Așadar, presa internațională este marcată de tot felul de conflicte, iar o imagine generală ar fi greu de conceput. De exemplu, “luni, armata Ucrainei a aunțat că a percheziționat  o serie de depozite controlate de ruși din Luhansk”. Tot luni, potrivit agenției ruse de știri RIA Novosti, trupele ucrainene au atacat un depozit de petrol cu ajutorul unor drone”. În privința Ucrainei, o veste bună survine totuși: „Deși fără încărcătură, primele camioane de sprijin străpunng frontiera poloneză”, notează cotidianul german Frankfurter Allgemeine.

Vești bune ne parvin și din Belgia, unde, ieri, (4 noiembrie), „statele membre ale UE s-au întrunit să dezbată aderarea Ucrainei la organizație”. Potrivit agenției Reuters, demersul „ar putea fi blocat, însă, de Ungaria, dar și de alte state membre, care ar impune noi condiții”.

În plus, ”Casa Albă a avertizat Congresul Statelor Unte că s-ar putea să rămână fără bani în privința ajutorului acordat Ucrainei”, după cum relevă ziarul The New York Times.

În privința României, o veste bună vine din partea Departamentului american al Apărării. Potrivit unei declarații, ieri, la Pentagon, “premierul român, Marcel Ciolacu, și ministrul apărării, Angel Tîlvăr, s-au întâlnit cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, pentru discutarea unor probleme de ordin bilateral și de interes regional”. “Secretarul Austin, premierul Ciolacu și ministrul Tîlvăr au avut un schimb de opinii  pe tema securității din zona Mării Negre. Prezența relevantă a României în Marea Neagră a fost vitală în vederea combaterii agresiunii crescânde a Rusiei”, a mai afirmat secretarul Austin, care a lăudat totodată angajamentul României de a aloca 2% din PIB  domeniuluii apărării și în privința investițiilor destinate procurării unei aparaturi militare NATO interoperaționale”, se arată în declarația apărută pe pagina web a Pentagonului.

Să nu uităm însă nici războiul din Ucraina care, potrivit presei stăine, este amenințat de o lipsă de fonduri. “Casa Albă avertizează că fondurile americane destinate războiului din Ucraina ar putea seca”, titrează cotidianul britanic Financial Times. Și mai alarmat, ziarul francez Le Monde titrează și el: “Sfârșitul ajutorului american i-ar permite lui Putin cucerirea Ucrainei”.

Alexandru Danga, RADOR RADIO ROMÂNIA

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS