„331 deputați votează moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Michel Barnier”. Le Monde face acest anunț care, după cum era de așteptat, apare nu doar pe prima pagină a ziarelor franceze, ci și în toate ziarele străine importante. Tot Le Monde amintește că, „în politica franceză, un asemenea eveniment nu s-a mai semnalat începând din anul 1962” și afirmă că „asta atrage automat și demisia premierului Michel Barnier”.
Un alt ziar francez, Le Figaro, o citează pe Marine Le Pen, care, ironică, promite că partidul său, „Adunarea Națională, îl va lăsa pe noul premier să lucreze.” Și el ironic, ziarul Liberation titrează: „Cenzurat de Stânga și de Adunarea Națională, de extremă-dreaptă, Michel Barnier își încheie drumul crucii”. Iar de pe malul celălalt al Canalului Mânecii, ziarul britanic The Times estimează că „votul de neîncredere împotriva guvernului Barnier este unul istoric”. În sfârșit, mai dramatic, ziarul italian Corriere della Sera titrează: „Haos în Franța – guvernul Barnier a căzut. Mâine, Macron va lua cuvântul”, deși același ziar vorbește și despre „singurătatea lui Macron”.
„Începem să ne cam săturăm – parlamentarii europeni îi admonestează pe șefii de la TikTok în urma alegerilor din România”, notează portalul american Politico, referindu-se la controversatele alegeri prezidențiale din România. Și tot Politico observă că „discuțiile nu au adus reconcilierea sperată de cei de la TikTok. Ceea ce a urmat a fost un schimb dur de replici care a demonstrat că răbdarea oficialilor de la Bruxelles față de cei de la TikTok e cam pe ducă”. Tot pe marginea alegerilor prezidențiale din România, ziarul american The Washington Post titrează: „Candidatul-surpriză din România afirmă că nu este pro-Rusia, dar România presupune că el s-a bucurat de sprijinul Moscovei”. Același Washington Post precizează că, ieri, (miercuri, 4 dec.), „un reporter al ziarului l-a căutat pe Călin Georgescu, care a fost greu de contactat, dar care ulterior a declarat: „Interesul meu este ca noi să fim o putere suverană și sigură pe sine. Libertatea și independența survin din capacitatea de a te autofinanța, și nu de a fi finanțat de alții”. Declarațiile lui Călin Georgescu sunt preluate și de ziarul canadian Toronto Star, care adaugă că, referitor la războiul din Ucraina, el ar fi spus că „este vorba despre o situație foarte gravă și dificilă, iar principala mea poziție este o strategie a păcii. Pace pentru toți, indiferent cine ar fi”. Circumspect, ziarul israelian Ha’aretz titrează: „Un președinte de extremă-dreaptă în România ar fi împuternicitul lui Putin în materie de haos în NATO și în UE”. Și tot Ha’aretz conchide: „Dată fiind revenirea lui Trump la Casa Albă, România va avea nevoie de o politică echilibrată față de SUA or, asta nu se poate realiza cu un președinte căruia Moscova îi ordonă pasul de marș”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR