Acasa Revista Presei Revista presei internaţionale, 5 noiembrie 2021

Revista presei internaţionale, 5 noiembrie 2021

scris de Z.V.
75 Afisari
„Europa este epicentrul pandemiei globale de coronavirus”, titrează Politico, avertizând că Bătrânul Continent ar putea înregistra jumătate de milion de decese în această iarnă.
Citând avertismentele reprezentantului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Politico mai scrie că Europa şi Asia Centrală au raportat săptămâna trecută aproape 1,8 milioane de cazuri de Covid-19, ceea ce reprezintă 59% din cazurile înregistrate la nivel global. În timp ce în alte regiuni ale lumii, numărul cazurilor scade sau se stabilizează, Europa înregistrează de cinci săptămâni o creştere constantă a infectărilor, unele ţări ajungând la recorduri îngrijorătoare şi fiind obligate să reimpună restricţii, remarcă Forbes. Pe primele locuri ale clasamentului ţărilor cu cea mai mare creştere a cazurilor de Covid 19 se află Rusia, Turcia, România și Marea Britanie, constată Euronews. „România trece printr-o perioadă de tip Bergamo” titrează ziarul elen I Efimerida, prezentând pe larg situaţia prin ochii unor greci care trăiesc în România. Astfel, medicul Nikos Zygouropoulos, care lucrează la un spital din Bucureşti, spune că un număr foarte mare de români nu cred că există coronavirusul, iar dezinformarea este puternică. El mai spune că în România, personalul medical nu este obligat să se vaccineze, cum se întâmplă în Grecia, dar că situaţia din spitale este cea mai serioasă motivaţie pro-vaccinare. „Pe baza a ceea ce văd colegii mei în spitale, chiar şi scepticii din nucleul dur au început să se vaccineze masiv în ultimele două săptămâni, întrucât constată cu ochii lor consecinţele mişcării antivacciniste”, mai spune medicul grec pentru I Efimerida. Şi o veste bună, de pe frontul de luptă cu coronavirsul: Marea Britanie este prima ţară din lume care a autorizat primul antiviral oral specializat pentru Covid. Este vorba de medicamentul Molnupiravir, care, potrivit datelor studiului clinic efectuat în Statele Unite, ar reduce la jumătate riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii vulnerabili, scrie The Guardian.
România este în atenţia presei internaţionale şi prin situaţia ei politică. „Criza din România continuă având în vedere că premierul desemnat și-a depus mandatul”, titrează Euronews, comentând: „Criza survine într-un moment când România se confruntă cu cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19” şi „periclitează totodată redresarea economică a României”. „România e încă în căutarea unui prim-ministru”, constată şi Euractiv, detaliind că „politicienii români au început o nouă rundă de negocieri cu scopul de a forma o coaliție, la mai bine de două luni după prăbușirea coaliției de centru-dreapta”.
La Glasgow, unde continuă conferinţa pentru climă COP26, continuă şi protestele împotriva „ecologismului de faţadă”. Străzile orașului scoțian sunt animate de protestatari, în mare parte pașnici, care încearcă să pună presiune pe politicienii cu putere de decizie pentru a lua măsuri urgente împotriva încălzirii globale, relatează Euronews. În planul deciziilor, însă, problema asigurării unei energii nepoluante continuă să creeze divizări. Creșterea prețului la energie a determinat un grup de state condus de Franța să reaprindă dezbaterea despre gaze și energia nucleară la ultimul summit european, pledând ca aceste surse să fie etichetate drept „energie verde” şi să primească finanţare din partea Uniunii Europene, scrie EuObserver. „Macron s-a decis în privința energiei nucleare și e pregătit să facă orice pentru a o obține. Acest lucru include constituirea unei coaliții poluante cu țările pro-gaz precum Grupul Visegrad, Slovenia, Bulgaria, România și Croația”, acuză, în replică, europarlamentarul ecologist Bas Eickhout, avertizând că politica energetică a preşedintelui francez ar putea duce la o deraiere a Pactului Verde european. O pledoarie în favoarea energiei nucleare a fost lansată şi de mai  multe sindicate din Marea Britanie, Franţa, Belgia, Cehia, Ungaria, Slovacia și România, care, potrivit Financial Times, au transmis joi o scrisoare pentru a face presiuni asupra liderilor politici să includă energia nucleară în pachetul energiei curate. Alternativa, argumentează sindicatele, ar fi creșterea importurilor de gaze  din țări precum Rusia, mai notează Financial Times. Emerging Europe analizează decizia României de a instala reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni, de tehnologie americană. Cu mult mai ieftine decât reactoarele nucleare convenționale, reactoarele modulare par a oferi soluția perfectă pentru economiile în curs de dezvoltare care fac tranziția de la combustibilii fosili, comentează publicaţia britanică, atrăgând atenţia că tehnologia nu a fost încă aprobată de Uniunea Europeană. În timp ce activiştii de mediu, precum Alin Tănase de la Greenpeace România, se tem că „România ar deveni un cobai pentru tehnologii nucleare testate insuficient”, susţinătorii reactoarelor modulare spun că ele au șanse mult mai mici de a se supraîncălzi, iar designul inovator al noii tehnologii poate reduce și alte riscuri tehnice, cum ar fi defectarea pompelor de răcire. În plus, compania producătoare, NuScale, afirmă că reactoarele sale au mult mai puține părți în mișcare decât cele tradiționale, reducându-se astfel probabilitatea unor defecțiuni care să ducă la accidente, mai notează Emerging Europe.
Carolina Ciulu, RADOR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult