Acasa Revista Presei Revista presei internaționale – 6 iunie

Revista presei internaționale – 6 iunie

scris de Z.V.
114 Afisari

RADOR, 6 iunie – Un eveniment major a făcut ca, din păcate pentru scurt timp, conflictele și crizele manifestate la nivel mondial să treacă în plan secund. Este vorba de împlinirea a 80 de ani de la declanșarea operațiunii Ziua Z, când, pe data de 6 iunie 1944, forțele de peste ocean au debarcat în nordul Franței, învingând ulterior definitiv armata hitleristă germană..

Referindu-se la eveniment, cotidianul american The New York Times informează că, ieri (5 iunie), “președintele Statelor Unite, Joe Biden, a sosit în Franța, unde, alături de reprezentanți ai celorlalte țări aliate, va asista la ceremoniile organizate cu această ocazie”. The New York Times estimează însă că, “pe parcursul vizitei sale, Biden se va bucura de dovezi de solidaritate din partea celorlalți lideri, dar se va simți totodată și izolat”. În opinia ziarului, “solidaritatea s-ar datora importanței pe care SUA o acordă Ucrainei, în vreme ce izolarea s-ar datora sprijinului nestrămutat pe care el îl arată Israelului”. Referindu-se la același eveniment, un alt ziar american important, The Washington Post, estimează că “Biden va evoca memoria aliaților uniți împotriva tiraniei, subliniind totodată miza campaniei sale electorale și invitând la o comparație cu Donald Trump”. Și tot legat de Ziua Z, cotidianul francez Le Monde informează că, ieri (5 iunie), “președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a aflat la Plumelec, în nordul țării, acolo unde a căzut primul soldat francez care a participat la debarcare”. Potrivit aceluiași ziar, “președintele Macron a dorit să elogieze spiritul de sacrficiu al eliberatorilor Franței”.

Tot Franța este menționată și de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, dar într-un cu totul alt context. Aflat într-un turneu prin mai multe țări africane, ministrul Lavrov ar fi spus că “militarii străini, indiferent dacă sunt membri ai forțelor armate franceze sau niște simpli mercenari, cu toții vor fi o țintă legitimă a forțelor noastre armate”. Relatarea aparține revistei americane Newsweek, care mai adaugă că “și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a făcut niște afirmații similare”.

Altminteri, Ucraina rămâne în atenția presei ruse, iar comentariile sună monocord. “Este de așteptat ca, în Elveția, summitul ucrainean pentru pace să eșueze”, titrează ziarul moscovit Izvestia. Același ziar menționează că ”președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a încercat să îi convingă personal pe liderii țărilor asiatice să participe la eveniment, dar este sigur că Beijingul, de exemplu, nu va trimite o delegație, ca de altfel nici o țară membră a grupului BRICS”. Dintr-un alt ziar rusesc, Kommersant, știrile despre Ucraina sună alarmant: “Explozie în satul Zatoka, de lângă Odessa sau “Forțele ucrainene au dat de greu în direcția Harkivului”.

Alegerile din India nu au ieșit nici ele încă din vizorul presei. După cum este cunoscut, fostul premier, Narendra Modi, a revenit la putere în urma alegerilor încheiate acum două zile, dar ziarul britanic The Guardian remarcă: “Modi și-a pierdut aura de invincibil, întrucât victoria covârșitoare nu s-a putut materializa”.

În sfârșit, o știre cu iz electoral a parvenit și din România. Publicația americană US News & World Report titrează: “Procurorii lansează o anchetă legată de o fraudă electorală, iar liderul extremei-drepte române neagă orice ilegalitate”. Citat de aceeași publicație, liderul partidului AUR, George Simion, ar fi declarat: “Mă așteptam la o asemenea mișcare în această săptămână; e o tentativă de manipulare a opiniei publice pentru ca AUR să fie eliminat din cursa electorală”.

(Alexandru Danga, RADOR)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS