În ultimele zile, Turcia, Ucraina și Statele Unite au fost principalele țări care au atras în mod special atenția presei internaționale, dar motivele sunt diferite.
Din nefericire, Turcia se află pe prima pagină a ziarelor din cauza tragediei provocate de cutremurul semnalat acum trei zile în sud-estul țării, dar și în Siria vecină. „Echipele de intervenție se întrec în a salva cât mai mulți oameni”, titrează cotidianul turc Hürriyet. Același ziar îl citeză pe președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, care ar fi făcut și un bilanț al victimelor – “peste 9000 de morți”. Tot Hürriyet notează că “peste 65 de țări sunt prezente în Turcia pentru a se implica în operațiunile de căutare și de salvare”. O altă publicație turcă, Milliyet, titrează: “Ziua a treia a ‘catastrofei secolului’”. În același ziar, vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, pomenește câteva dintre acțiunile întreprinse de guvernul turc. ”În teren se află echipe de căutare și de salvare din 66 de țări. Statul turc a trimis în zonele calamitate peste 100000 de oameni, iar zece provincii au primit 100000 de corturi”. Potrivit aceluiași ziar, “președintele Erdoğan a vizitat zonele calamitate și a căutat să-i îmbărbăteze pe oameni: “Nu vă faceți griji, vom reconstrui totul în maximum un an. Statul nostru este puternic“, ar fi declarat președintele turc, citat de Milliyet.
Dar asta nu înseamnă că războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei ar fi trecut pe un plan secund. De altfel, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este des menționat în presa occidentală din cauza întrevederilor avute, ieri (miercuri, 8 februarie), la Londra, cu premierul britanic, Rishi Sunak, și cu Regele Charles III. Pe marginea acestui subiect, comentariile presei britanice sunt concludente: “Discursul lui Zelenski îndeamnă Regatul Unit să se gândească să trimită avioane militare în Ucraina”, titrează prestigiosul Financial Times, referindu-se la discursul pe care președintele ucrainean l-a rostit în parlamentul britanic. Iar potrivit informațiilor dintr-un alt ziar britanic, The Guardian, “premierul Sunalk l-a asigurat pe Zelenski că, atunci când vine vorba despre asistența militară acordată Ucrainei, nimic nu este exclus”. Dar, în cotidianul The Times, purtătorul de cuvânt al premierului Sunak s-a arătat mai puțin entuziast. “Premierul l-a însărcinat pe ministrul apărării să constate ce avioane am putea oferi, dar, s-o spunem clar, soluția ar putea fi mai degrabă una de viitor mai îndepărtat, decât de viitor mai apropiat”, a precizat oficialul. Și totuși, dacă răsfoim ziarul moscovit Izvestia, aflăm că premierul britanic Sunak ar fi spus că, “în martie, va livra Ucrainei niște tancuri de tip Challenger 2”. Și tot la Moscova, ziarul Pravda susține că, de exemplu, “cititorii ziarului britanic Daily Mail nu împărtășesc entuziasmul arătat de șeful guvernului lor în privința armelor furnizate Ucrainei. Dar nimeni nu e interesat de opinia britanicilor, iar autoritățile se încăpățânează să urmeze linia Washingtonului”, conchide același ziar. “Nimic nu este ecxlus ca să ajutăm Kievul”, titrează ca un ecou și ziarul francez Le Monde, citându-l tot pe Rishi Sunak. Dar tot din Le Monde mai aflăm că, aseară, “președintele Zelenski urma să se întâlnească, la Paris, cu președintele Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz”. Din același Le Monde mai aflăm și că, “în cursul zilei de azi (joi, 9 februarie), președintele Zelenski se va întâlni la Bruxelles cu șeful Consiliului European, Charles Michel”.
În sfîrșit, să părăsim Europa și să ajungem în Statele Unite, unde ecourile discursului de marți al președintelui Joe Biden cu prrivire la starea uniunii nu s-au stins încă. Spicuim câteva dintre comentariile presei americane: “Discursul președintelui nu a venit cu propuneri importante, dar el s-a declarat dispus să colaboreze cu republicanii”, afirmă The New York Times. Același ziar se arată întrucâtva optimist, susținând că “discursul a reprezentat pentru Biden un prilej de a le demonstra susținătorilor săi că încă mai dispune de capacitatea politică pentru a-i îndrepta spre victorie în 2024”. “Biden amestecă sprijinul bipartizan și orgoliul într-un discurs marcat de un du-te-vino cu Partidul Republican”, titrează și The Washington Post. “Biden se agață de Partidul Republican într-un discurs răgușit cu privire le starea uniunii și abia dacă mai pomenește China”, titrează causticul New York Post. Din Europa, italianul Corriere della Sera estimează că “Biden s-a impus drept un lider energic și de încredere, dar americanii rămân sceptici”. Și, făcând aluzie la starea uniunii, spaniolul El Pais titrează ironic: “Starea candidatului Biden”. După care continuă: “Se știe deja, e o simplă ceremonie. Goală de conținut, în opinia unora. Chiar plictisitoare. Un tweet ar fi fost suficient pentru ca președintele să-și considere îndeplinită obligația constituțională de a da periodic socoteală în fața Congresului”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR