Acasa Revista Presei Revista presei. Iohannis, la vânătoare de „elefanți”

Revista presei. Iohannis, la vânătoare de „elefanți”

scris de Z.V.
129 Afisari

Participarea președintelui Klaus Iohannis la ședința Guvernului de miercuri, proiectele de ordonanțe de urgență privind modificarea Codului penal și grațierea unor pedepse, reacțiile la cele două acte normative, primele declarații ale fostului prim-adjunct al SRI Florian Coldea, precum și decesul actorului Ion Besoiu, dar și calificarea Soranei Cîrstea în turul al treilea al turneului de tenis Australian Open sunt principalele subiecte ale zilei de 19 ianuarie.

iohannis sorin grindeanuPrezență surpriză la ședința de Guvern. Iohannis, la vânătoare de „elefanți”, la Palatul Victoria. Președintele Klaus Iohannis a prezidat, miercuri dimineață, în premieră, ședința de Guvern, scrie Cotidianul. Iohannis a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că premierul Sorin Grindeanu l-a asigurat că grațierea și modificarea Codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a ședinței și că nici nu vor fi „băgate peste noapte” în nicio ședință, ci „vor fi puse în transparență”. Președintele a reținut ziariștii în sală, pe care premierul îi invitase să plece, până când și-a transmis mesajul pentru care venise: „Cunoașteți povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Ei bine, sunt doi elefanți: ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a Codurilor penale”.

Sorin Grindeanu, despre legea grațierii și a amnistiei: „Constituția ne permite să facem acest lucru”. Premierul Sorin Grindeanu a anunțat, la finalul ședinței de Guvern, că astăzi s-au discutat „lucrurile comunicate din timp”, precizând că, potrivit Constituției, „avem voie să dăm grațiere și amnistie”, deci aceste lucruri „nu sunt împotriva legii”, relatează Evenimentul Zilei. El a adăugat, însă, că aceste subiecte, nefiind pe ordinea de zi, nu s-au discutat „cu prezența sau neprezența domnului Iohannis”.

Ministrul Justiției: Unul dintre actele normative elaborate marți vizează grațierea. Ministerul Justiției a elaborat două acte normative, care au fost finalizate marți, unul dintre ele vizând grațierea, nu și aministia, a anunțat ministrul Justiției, Florin Iordache, la finalul ședinței de Guvern prezidate de președintele Iohannis., scrie Economica.net. Ministrul Justiției a precizat că unul dintre actele normative vizează grațierea, nu și amnistia, nefiind incluse și faptele de corupție și faptele grave. Al doilea act normativ vizează „hotărârile Curții Constituționale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate”.

Ministrul Justiției: 2.300-2.500 de persoane pot beneficia de grațiere. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat astăzi la Guvern că Ministerul Justiției a realizat un proiect de Ordonanță de Urgență privind grațierea unor infracțiuni și a spus că „estimarile ministerului” arată că „2.300-2.500 de persoane pot beneficia de grațiere”, potrivit Curierului Național. Iordache a justificat necesitatea grațierii prin „gradul de încărcare a penitenciarelor, de peste 150%. o decizie CEDO ne poate obliga, din cauza condamnării României”.

Tăriceanu: Grațierea funcționează din vremuri străvechi; nu a inventat-o Guvernul actual. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri că grațierea funcționează din vremuri străvechi, acest instrument nefiind inventat de către actualul Executiv, transmite Jurnalul Național. „Această instituție a grațierii să știți că nu a inventat-o Guvernul actual sau actualul ministru de Justiției. Grațierea funcționează din vremuri străvechi. Și în antichitate funcționa grațierea și, ca să nu fac acum o lungă istorie, pot să spun mai recent și în perioada comunistă au existat momente în care s-au făcut grațieri”, a declarat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.

Șefa liberalilor, Raluca Turcan: Legea amnistiei și grațierii dată pe furiș ar fi un abuz de încredere. Nu vom deschide ușa pentru scăparea corupților. Șefa interimară a liberalilor, Raluca Turcan, a declarat că o legea amnistiei și grațierii dată pe „furiș” ar putea fi interpretată ca un atac la adresa poporului, punctând că membrii partidului pe care îl conduce nu vor „deschide niciun milimetru ușa pentru scăparea corupților”, potrivit România Liberă. „În timp ce dl Dragnea pleacă în SUA, Guvernul Grindeanu ? Dragnea era pregătit să emită ordonanțe de urgență pentru grațiere și pentru modificarea legislației penale. Atragem atenția guvernării Dragnea că o lege a amnistiei și grațierii dată pe furiș ar fi un abuz de încredere, ar fi un act de favorizare a infractorului, un atac la adresa poporului, care vrea să vadă dreptate și nu decizii pentru scăparea infractorilor”, a afirmat Raluca Turcan, într-o conferință de presă.

USR va propune un amendament la legea bugetului vizând construirea de noi penitenciare. Uniunea Salvați România va propune un amendament la legea bugetului național pentru alocarea de resurse în vederea construirii de noi penitenciare, a anunțat, miercuri, deputatul Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, scrie Adevărul. „Devine din ce în ce mai clar că scopul PSD nu este cel al grațierii, ci cel al amnistiei, pentru că amnistia este cea care înlătură răspunderea penală și îndepărtează măsurile luate de sistemul de justiție. Acest fapt rezultă din urgența cu care s-a încercat promovarea acestor acte normative și din lipsa totală de transparență cu care s-a lucrat”, a precizat reprezentantul USR, într-o conferință de presă,

Dacian Cioloș, despre Legea Grațierii: Principalul obiectiv a fost și rămâne acela de a se face scăpați de efectele legii penale. Reglementările introduse pe furiș nu arată decât dispreț față de cetățeni. Fostul premier Dacian Cioloș consideră că modul în care a fost făcut, miercuri, demersul privind Legea amnistiei și grațierii creează suspiciuni cu privire la obiectivul central al guvernării PSD-ALDE, transmite România Liberă. „Prin felul în care a fost făcut azi, demersul grațierii/amnistiei, în orice formă sau moment va fi el promovat, creează suspiciunea că obiectivul central al guvernării PSD-ALDE este altul: nu bunăstarea românilor, așa cum au clamat înainte și după alegeri; nu interesul public, cetățenii sau mediul economic; nu interesul României într-un context geostrategic foarte dificil. Principalul obiectiv a fost și rămâne acela de a se face scăpați de efectele legii penale’, a precizat Dacian Cioloș, pe Facebook.

Klaus Iohannis a fost autorul unei „violări de domiciliu.’ Cine spune asta. Adrian Năstase susține, într-o postare pe blogul său, că participarea președintelui României, Klaus Iohannis, la ședința de guvern de astăzi a fost o „violare de domiciliu’, conformQ Magazine. „Viața politică din România este plină de neprevăzut. Astfel, astăzi, a avut loc primul ‘descălecat’ al președintelui Iohannis la guvern. Sigur, posibilitatea participării președintelui la ședințele de guvern este prevăzută de Constituție, în art. 87, dar această participare se poate realiza, din inițiativa președintelui, doar în trei ipoteze”.

Grindeanu: Nu voi apela niciodată la girofar și coloană oficială. La finalul ședinței de Guvern de astăzi, premierul Sorin Grindeanu le-a precizat jurnaliștilor că se află în luptă cu timpul, mai cu seamă că trebuie să ajungă la aeroport pentru a zbura spre SUA, fără ca acest lucru să-l îndreptățească a se folosi de girofar și coloană oficială, ca alți politicieni, scrie Puterea. „O să plec spre Statele Unite. (…) Sunt contratimp, dar asta nu mă face să pun girofarul și coloana oficială”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu, înainte de a răspunde ultimei întrebări din partea jurnaliștilor.

Iohannis: România va continua să sprijine drumul european al Republicii Moldova, indiferent de declarațiile lui Igor Dodon. „Trebuie continuată întărirea statului de drept și trebuie păstrată stabilitatea economică”. A fost principalul mesaj transmis de președintele Klaus Iohannis, de la tribuna Cotroceniului, în cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice și ai reprezentanțelor organizațiilor internaționale în România, prilej cu care șeful statului a trasat obiectivele pe care România le are în plan extern, relatează Gândul. În primul rând, a subliniat Iohannis, pilonii fundamentali ai politicii noastre externe vor rămâne aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite și consolidarea Uniunii Europene și a NATO. În doilea rând, România va dezvolta cooperarea bilaterală pentru combaterea terorismului, fiind, de altfel, o altă prioritate.

Presa, dată afară de la audierile din comisia de buget finanțe privind rectificările bugetare lui Cioloș. Comisiile de buget, finanțe au decis, miercuri, prin vot ca presa să nu poată asista la ancheta privind rectificările bugetare pozitive făcute de guvernul Cioloș, în anul 2016, anunță Gândul. Decizia a fost luată cu 14 voturi „pentru”, la ședința fiind prezenți 22 de parlamentari. Vicepreședintele ANAF, Doru Dudaș, a fost audiat de Comisiile de buget, finanțe din cele două Camere ale Parlamentului. Comisiile de buget finanțe din Camera Deputaților și Senat îi vor audia, începând de miercuri, pe secretarii de stat din Executivul precedent, pentru a verifica modul în care s-au făcut cele două rectificări pozitive din lunile august și noiembrie 2016.

Liviu Dragnea: „L-am asigurat pe consilierul lui Trump că Executivul va aloca 2% din PIB pentru Apărare”. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că a avut o discuție informală cu Michael Flynn, viitorul consilier pentru securitate națională în administrația Trump, și a precizat că l-a asigurat pe acesta că Executivul de la București va aloca 2% din PIB pentru apărare, transmite Bursa. Dragnea a scris, pe pagina sa de Facebook: „Astăzi am avut o discuție informală foarte bună cu domnul Michael Flynn, viitorul consilier pentru securitate națională în noua administrație Trump. Am discutat despre perspectivele excelente ale parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite și despre faptul că securitatea națională și stabilitatea reprezintă doi factori esențiali pentru dezvoltarea și prosperitatea unei națiuni”.

Europarlamentarul român Ioan Mircea Pașcu a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European. Europarlamentarul social-democrat român Ioan Mircea Pașcu a fost ales miercuri unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European (PE), cu 517 voturi, a anunțat președintele PE Antonio Tajani, informează Evenimentul Zilei. Ioan Mircea Pașcu a obținut mandatul pentru încă doi ani și jumătate în cel de-al doilea tur de scrutin.

Băsescu: Nu există nicio hotărâre CSAT în care să se spună că procurorul lucrează împreună cu ofițerul SRI. Fostul președinte Traian Băsescu a făcut, miercuri, o serie de precizări cu privire la o decizie a CSAT privind corupția, scrie Curierul Național. Fostul șef al statului a spus că nu există vreo hotărâre a CSAT care să menționeze faptul că procurorul lucrează împreună cu ofițerul SRI. ‘Nu există nicio hotărâre CSAT în care să se spună că procurorul lucrează împreună cu ofițerul SRI. În 2005, este binecunoscut că am avut ca obiectiv lupta anticorupție, am constatat că nu comunicau instituțiile între ele”, a declarat Traian Băsescu.

Reacția DNA la proiectul de grațiere și modificare a Codului Penal. DNA nu este de acord cu proiectele de modificare a Codului Penal, arată un comunicat al instituției, conform Q Magazine. Direcția anticorupție arată că modificarea legislației în regim de urgență, fără analize din care să rezulte „o nevoie socială imperioasă’ nu este justificată. Mai mult, modificările propuse ar strica echilibrul între „nevoia societății de a trage la răspundere toate persoanele care au săvârșit infracțiuni și drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate ori aflate în executarea pedepselor aplicate’.

Kovesi: Mă îndoiesc de buna credință a ministrului Justiției. Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, l-a criticat, într-un interviu acordat postului de radio Europa FM, pe ministrul Justiției, Florin Iordache, pentru că ar fi încercat să obțină adoptarea ordonanței privind grațierea în mod netransparent, scrie Capital. „De ce trebuie făcute aceste modificări la Codul Penal în mod netransparent prin ordonanță de urgență? De ce nu s-a comunicat?”, s-a întrebat șefa DNA.

Președintele ICCJ, Cristina Tarcea, despre efectele grațierii. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, că proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codului de procedură penală nu au fost discutate nici cu instanțele, nici cu asociațiile magistraților, precizând că în cursul dimineții i-au fost trimise pe email cele două proiecte, fiind cerut un punct de vedere până în 23 ianuarie, potrivit Q Magazine. „Până în acest moment nu s-a discutat despre acest aspect nici cu instanțele de judecată, nici cu asociațiile magistraților. În drum spre CSM am primit un telefon de la birou prin care mi s-a spus faptul că prin email am primit proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codului de procedura penală și că ni se cer puncte de vedere până pe 23 ianuarie’, a spus președintele ICCJ, înaintea ședinței CSM.

Augustin Lazăr: Nu există justificare rațională să venim cu acte de clemență, afară de cazul că nu avem vreun „interes ocult”. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că nu există nicio justificare „rațională” să se vină cu acte de clemență, afară de cazul în care există vreun „interes ocult”, scrie Jurnalul Național. „Nu există absolut nicio justificare rațională să venim acum cu acte de clemență, afară de cazul că nu avem vreun interes care să fie ocult. Nu pot să fac nicio speculație în acest moment, însă vom vedea că lucrurile vor ieși la suprafață întotdeauna”, a precizat Augustin Lazăr, la plecarea de la CSM.

Parchetul General face praf ordonanțele lui Iordache: Practic, se dezincriminează abuzul în serviciu și conflictul de interese. Parchetul General desființează ordonanțele lui Florin Iordache, susținând că actele normative elaborate de Ministerul Justiției dezincriminează, de fapt, infracțiunile de abuz în serviciu și conflict de interese, notează Gândul. Parchetul condus de Augustin Lazăr îi pune în față ministrului Justiției o serie de exemple concrete cu referire la angajarea rudelor de către autoritățile publice sau atribuirea de contracte către firme ale apropiaților. După ce Procurorul General, Augustin Lazăr, a calificat proiectele de OUG ca fiind penibile, Parchetul General a venit în cursul serii de miercuri cu o serie de precizări suplimentare care fac praf actele normative privind abuzul în serviciu și conflictul de interese, dar și prevederile referitoare la grațiere.

Judecătorii cer premierului să nu modifice legi în domeniul justiției fără dezbatere publică și fără avizul CSM. Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicită Guvernului Grindeanu să nu adopte nici o ordonanță de urgență care vizează activitatea autorității judecătorești, cum ar fi modificarea Codurilor, fără că aceasta să fi fost pusă în dezbatere publică și fără să fi fost transmisă spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii, scrie Adevărul. UNJR atrage atenția asupra faptului că, în cursul întâlnirii avute în data de 10 ianuarie 2017 cu Ministrul Justiției, Florin Iordache, acesta și-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent prin consultări cu corpul magistraților, în vederea asigurării unei legislații clare, coerente și previzibile.

Proteste în București împotriva legii grațierii. Aproximativ 3.000 de persoane au pornit în marș spre Guvern. Mii de persoane s-au adunat în mai multe orașe din România pentru a protesta împotriva legii grațierii, anunță Evenimentul Zilei. În Piața Universității din București, aproximativ 3.000 de persoane au pornit în marș către Guvern. Manifestanții s-au strâns în Piața Universității și au pornit în marș către Guvern. Pe parcursul serii s-au strâns aproape 3.000 de persoane ce au scandat împotriva schimbării legii și împotriva introducerii legii care ar putea să grațieze anumite persoane cu probleme.

Florin Iordache: Oamenii au ieșit în stradă pentru că au fost dezinformați. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus miercuri, că oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de Legea grațierii, pentru că au fost dezinformați, iar noul guvern ia această măsură gândindu-se la cei care stau în pușcărie în condiții precare, conform Jurnalului Național. Întrebat cum explică ‘inflamarea’ românilor care au ieșit în stradă în mai multe orașe ale țării, miercuri seara, ministrul a răspuns: ‘Prin dezinformare în ceea ce privește legea’.

Pedepsele de până la 5 ani, grațiate integral, femeile gravide și bolnavii grav, parțial. Proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției, anunță Cotidianul. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017. Potrivit documentului promovat de Ministerul Justiției grațierea ar urma să se facă integral pentru pedepsele de până la 5 ani, iar pentru femeile gravide, a celor care au în întreținere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum și a celor cu boli incurabile în faze terminale, la jumătate.

Denunțul poate fi depus doar în termen de șase luni de la comiterea faptei. Conform proiectului de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală inițiat de Ministerul Justiției, denunțurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de șase luni de la data comiterii faptei reclamate, notează Cotidianul. De asemenea, proiectul de OUG ia în calcul pagubele materiale ce depășesc suma de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unei funcții publice.

Florian Coldea: Servesc Patria! Așa să ne ajute Dumnezeu!Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, general-locotenent în rezervă, Florian Coldea, a răspuns miercuri, acuzațiilor care i-au fost aduse în ultima perioadă și a ținut să clarifice aspecte legate de activitatea în cadrul Serviciului și de ancheta internă care l-a vizat, transmite Capital. Redăm în continuare declarația lui Florian Coldea.

Kovesi: Sebastian Ghiță este cercetat în mai multe dosare. Procurorul șef al DNA a declarat miercuri la Europa FM că Sebastian Ghiță este cercetat în mai multe dosare, unele dintre ele încă nepublice, dechise inclusiv în urma sesizărilor SRI, relatează Curierul Național. Cercetările se referă la contractele încheiate între firmele lui Sebastian Ghiță cu mai multe instituții de stat. Laura Codruța Kovesi a refuzat să spună dacă printre contractele verificate se află și cele dintre firmele controlate de Sebastian Ghiță și SRI.

Kovesi: „Cred că este chestiune de timp până când Sebastian Ghiță va fi prins”. Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat astăzi, la Europa FM, că este o „chestiune de timp” până când Sebastian Ghiță va fi prins și a precizat că a cerut explicații de la Interpol de ce nu apare pe site-ul instituției poza fostului deputat, având în vedere că acesta este dat în urmărire internațională, scrie Bursa. Șefa DNA a spus că i s-a explicat că fotografia nu apare deoarece pe numele lui Sebastian Ghiță este emis doar mandat de arestare preventivă, iar acesta se bucură de prezumția de nevinovăție.

Cererea de suspendare a procesului privind casa din Sibiu a lui Iohannis, respinsă de instanță. Curtea de Apel Pitești a respins, astăzi, cererea de suspendare a procesului privind casa din Sibiu pierdută de familia președintelui Klaus Iohannis, informează Bursa. În încheierea de ședință, se arată: „(Curtea, n.r.) Respinge cererea de suspendare. Admite cererea formulată de intimați privind emiterea unei adrese către Primăria Sibiu în vederea comunicării moștenitorilor defunctei Lăzurcă Georgeta. Respinge cererea privind emiterea unei adrese către biroul notarial. Prorogă cererea de introducere în cauză a moștenitorilor defunctei Lăzurcă Georgeta formulată de intimați pentru următorul termen. Amână cauza la data de 15.02.2017”.

Dosarul Gala Bute. Dorin Cocoș: I-am dat 10.000 de euro lui Topoliceanu. Audiat miercuri, în calitate de martor, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul „Gala Bute”, Dorin Cocoș a oferit în privința unei excursii în Grecia, organizate în 2011, care l-a costat 10.000 de euro, bani dați direct Anei-Maria Topoliceanu, scrie Puterea. În declarația din fața instanței, Dorin Cocoș a dat detalii cu privire la o excursie pe care a făcut-o în 2011 în Grecia împreună cu Elena Udrea, Ana Maria Topoliceanu, Tudor Breazu și medicul Șerban Brădișteanu.

Descinderi ale DNA Timișoara în vămile din vestul țării. O operațiune de amploare a DNA are loc în aceste momente în vestul țării, vizați fiind mai mulți polițiști de frontieră, anunțăLibertatea. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descins miercuri dimineață la vama Nădlac, la punctele de trecere a frontierei de pe drumul național și la cel de pe autostradă, la Varsand și Turnu, precum și la sediul Poliției de Frontieră Arad pentru a ridica mai mulți polițiști de frontieră suspectați de luare de mită.

Minivacanță de patru zile în ianuarie. Angaja’ii din sistemul de stat ar putea avea o minivacanță de 4 zile, începând cu weekendul 21-22 ianuarie și continuând cu zilele de luni și marți din săptmână, motivând că este ineficient să chemi angajații la muncă pentru o zi și apoi să aibă încă o pauză, scrie Puterea. Pentru cei din sistemul privat, angajatorul decide dacă urmează exemplul sau nu.

Costul standard pe elev a crescut spectaculos. Costul standard per elev/preșcolar pentru învățământul preuniversitar de stat, particular și confesional acreditat, pentru anul 2017, crește de la 3.043 lei/an la 3.740 lei, potrivit a două hotărâri adoptate în ședința de astăzi a Guvernului, transmite Capital. Unitățile de învățământ preuniversitar de stat, particular și confesional acreditat primesc finanțare de bază, în limitele costului standard per elev/preșcolar, de la bugetul de stat, din sumele defalcare din TVA prin bugetele locale.

Stimulentul de inserție pentru părinții care revin la muncă înainte de terminarea concediului maternal, majorat la 650 de lei. Guvernul a decis să majoreze la 650 de lei cuantumul stimulentului de inserție acordat persoanelor care se întorc la muncă înainte de încheierea concediului de creștere a copilului, care durează doi ani, anunță Economica.net. Până acum, stimulentul de inserție era de 531 de lei. „Măsura urmează a fi aplicată începând cu drepturile lunii aprilie 2017”, precizează Guvernul.

Ajutor de chirie de până la 900 de lei, pentru șomerii care se angajează la peste 50 km de casă. Șomerii înregistrați care se încadrează în muncă într-o altă localitate, la o distanță mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu, primesc ajutor de chirie până la 900 de lei lunar, a decis ieri guvernul, informeză Ziarul Financiar. Prima de relocare este acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj și este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (plata chiriei și a utilităților) în noul domiciliu sau noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei.

Pavel Năstase, ministrul Educației: „Avem în vedere realizarea unei legi a manualelor”. Ministrul Educației, Pavel Năstase are în vedere realizarea unei legi a manualelor, notează Libertatea. În acest fel, se urmărește ca, la începutul anului școlar, elevii să nu mai fie puși în situația de a nu avea cărți școlare pe bănci. „Este o problemă foarte importantă pe care eu și echipa de conducere a ministerului dorim să o rezolvăm. Aici vom face o analiză pe ciclul acesta, plecând de la curriculă până la distribuția manualelor, foarte rapid, împreună cu unitățile care sunt implicate din partea Ministerului Educației Naționale și încercăm să eliminăm acei timpi morți care generează întârzierea apariției lor”, a spus Pavel Năstase

3 zile de ger în sudul și centrul țării. Temperaturile ajung până la minus 15 grade. ANM a anunțat 3 zile de ger în sudul și centrul țării, conform Libertatea. Gerul se va resimți în regiuni din sudul și centrul țării, în următoarele trei zile, cu valori termice nocturne cuprinse între—15 ?i—10 grade Celsius. Episodul de frig nu va fi la fel de intens precum cel consemnat anterior, când temperaturile au coborât pe timpul nopților până la—32 de grade Celsius.

CCR a amânat din nou pronunțarea pe legea conversiei creditelor în franci elvețieni. Curtea Constituțională (CCR) a decis ieri să amâne pentru data de 7 februarie pronunțarea pe legea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei la cursul istoric, președintele CCR, Valer Dorneanu, argumentând că este nevoie de „examinarea mai adâncă a problematicii’, scrie Ziarul Financiar. Este a doua amânare a pronunțării unei decizii pe această speță, prima fiind în luna noiembrie 2016.

MFP: Loteria bonurilor fiscale continuă și în 2017. Prima extragere este programată în data de 22 ianuarie. Ministerul Finanțelor Publice continuă și în acest an Loteria bonurilor fiscale, prima extragere fiind programată în data de 22 ianuarie, iar ordinul prin care se stabilește fondul anual de premiere este în curs de aprobare, se arată într-un răspuns al MFP, conformEconomica.net. Ministerul Finanțelor Publice organizează, în 2017, extrageri lunare în cadrul Loteriei bonurilor fiscale și două extrageri ocazionale, una de Paște și una de Crăciun, fondul anual de premiere fiind de 14 milioane de lei, potrivit unui proiect de Ordin al ministrului Finanțelor Publice, publicat pe site-ul instituției.

Puterea de cumpărare este în România la o treime din media europeană. Cu o putere medie de cumpărare de 4.181 de euro, românii rămân pe locul 33 în clasamentul european al puterii de cumpărare, la fel ca în 2015, situându-se cu mult sub puterea medie de cumpărare, de 13.672 de euro pentru cele 42 de țări europene analizate de GfK, transmite Ziarul Financiar. Venitul înregistrat de România reprezintă aproximativ o treime din media europeană. În comparație cu 2015, puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproape 12%.

A murit marele actor Ion Besoiu. Marele actor Ion Besoiu a murit, miercuri dimineață, la vârsta de 85 de ani, informeazăRomânia Liberă. În momentul decesului, actorul era internat la Spitalul Fundeni din București. Ion Besoiu este foarte cunoscut prin rolul principal jucat în anii ’70, în serialul ‘Toate pânzele sus’, conceput după romanul lui Radu Tudoran. Filmul a fost regizat de Mircea Mureșan, iar Ion Besoiu a jucat alături de Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Victorie uriașă pentru Sorana Cîrstea! A eliminat-o în 2 seturi pe a 10-a favorită. E singura româncă la Australian Open. Sorana Cîrstea, locul 78 WTA, a reușit surpriza zilei la Australian Open și e eliminat-o pe Carla Suarez Navarro, locul 12 WTA și a 10-a favorită a turneului, scor 7-6(1), 6-3, și s-a calificat în turul III, scrie Gazeta Sporturilor. În turul următor, Sorana se va duela cu Alison Riske, locul 42 WTA. Românca își egalează cea mai bună performanță la Australian Open, turul III, unde a mai ajuns în 2012 și 2013.

Debut perfect la Australian Open. Victorii pentru Mergea și Tecău! Când se pot duela cei doi. Horia Tecău și Florin Mergea s-au calificat în turul II la Australian Open, după două victorii facile, relatează Gazeta Sporturilor. Perechea Horia Tecău/ Jean-Julien Rojer, a 11-a favorită a turneului, a trecut în două seturi de perechea formată din Philipp Petzschner și Mikhail Youzhny, scor 7-6, 7-6.

„Sunt foarte mulți care vor să bage bani. Avem foarte mulți oameni dispuși”. Pițurcă a anunțat un buget fabulos pentru CSA Steaua. Una dintre întrebările care a fost ridicată, în privința noii echipe pe care CSA o va înscrie în campionat, este legată de buget, iar fostele glorii care au au anunțat că vor susține echipa fie în Liga 4, fie în Liga 1, au făcut „lumină’, conform ProSport. Victor Pițurcă a recunoscut că echipa de la CSA va avea un buget de 8 milioane de euro, în noul sezon, la care se mai adaugă banii din sponsorizări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult