Acasa Revista Presei Revista presei. La CNADNR, autostrăzile se surpă direct de pe hârtie

Revista presei. La CNADNR, autostrăzile se surpă direct de pe hârtie

scris de Z.V.
145 Afisari

Adoptarea de către Parlament a proiectului de lege conform căruia senatorii și deputații care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în anul 2013 nu pot fi urmăriți de ANI, sesizarea de către președintele Klaus Iohannis a CCR cu privire la neconstituționalitatea legii referitoare la statutul aleșilor locali, urmărirea penală a foștilor miniștri Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea, simplificarea procedurilor de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului, profitul în scădere al BNR, precum și ultimele sondaje dinaintea referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit), câștigarea de către Simona Gherman a titlului de campioană europeană la spadă individual dar și echipele calificate în „optimile” Campionatului European de Fotbal sunt principalele subiecte ale zilei de 23 iunie.

Contractul Bechtel. Şova cere oficial implicarea DNALa CNADNR, autostrăzile se surpă direct de pe hârtie, notează Jurnalul Național. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) așteaptă în vara aceasta finalizarea unor studii de fezabilitate pentru care a cheltuit peste 53 milioane de lei, fără să știe dacă acestea vor folosi la ceva. Proiectele trebuie revizuite fie pentru că datele adunate nu mai sunt valabile, fie pentru că sunt proaste. CNADNR recunoaște că este țepuită cu regularitate de autorii studiilor, însă tot la ei apelează.

Parlamentarii care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în 2013 nu pot fi urmăriți de ANI, informează Puterea. Parlamentul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că senatorii și deputații care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în anul 2013 nu pot fi urmăriți de Agenția Națională de Integritate (ANI). Potrivit inițiativei, dispozițiile din Statutul deputaților și senatorilor potrivit cărora parlamentarii nu-și pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv și nu vor produce efecte juridice pentru faptele săvârșite înainte de intrarea în vigoare a acestor dispoziții, adică înainte de 21 august 2013.

De ce s-au zbătut parlamentarii să modifice o lege care le interzicea angajarea rudelor, scrie Gândul. Plenul reunit al celor două Camere, întrunit miercuri, a adoptat cu 306 voturi „pentru” și o abținere proiectul de lege care subliniază că aleșii care și-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu au încălcat Statutul deputaților și senatorilor. Modificarea Statutului adoptată miercuri specifică faptul că interdicțiile intrate în vigoare printr-o lege adoptată în 2013 nu pot fi invocate retroactiv, deci nu se aplică pentru perioada de dinainte. Agenția Națională de Integritate (ANI) arată însă că subterfugiul votat de parlamentari nu le folosește la mare lucru: legea interzicea angajarea rudelor la propriile cabinete parlamentare, drept conflict de interese, încă din 2003 și o mai face și astăzi, chiar și prin Codul Penal. Efectul acestui vot în Parlament este deci, aparent, doar pentru lupta avocățească în instanțe, care vor decide ce lege aplică. Modificarea legislativă de astăzi nu ‘dezincriminează’ conflictul de interese, însă oferă o derogare printr-o lege specială pentru parlamentari, fapt care ar putea fi folosit în favoarea celor condamnați deja pentru această faptă sau cu procese pe rol.

Iohannis sesizează CCR cu privire la neconstituționalitatea legii referitoare la statutul aleșilor locali, notează Jurnalul Național. Președintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Curții Constituționale, o sesizare de neconstituționalitate asupra modificărilor aduse Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale transmis miercuri AGERPRES, motivele sesizării vizează încălcarea prevederilor art. 1 alin. (3) și alin. (5), ale art. 11 alin. (1) și alin. (2), ale art. 16 și ale art. 147 alin. (4) din Constituție.

Neglijență sau sabotaj: MAE a pierdut datele despre trei milioane de alegători. Sursele Rl spun că informațiile ar fi fost măsluite, informează România Liberă. Ministerul Afacerilor Externe susține că nu găsește în propriile arhive datele trimise Curții Constituționale a României despre alegătorii din străinătate. Nu este vorba, însă, despre alegerile prezidențiale din 2014, ci despre referendumul din 2012 de demitere a fostului președinte Traian Băsescu.

UNPR își caută loc pe liste pentru parlamentare. Ce negocieri se poartă cu PSD și PNL, relatază Gândul. Aflați încă în negocieri cu PSD, alături de care au mers la alegerile locale, pentru constituirea majorităților la nivel de consilii județene, cei de la UNPR au anunțat marți că s-ar putea ca, până în toamnă, să schimbe barca politică și să se alieze pentru parlamentare cu PNL-ul. După ce liderul senatorilor progresiști, Haralambie Vochițoiu, a declarat că fuziunea cu liberalii este una dintre variantele de alianță luate în calcul în vederea alegerilor din toamnă, poziția UNPR a stârnit reacții atât pe eșichierul politic de dreapta, cât și pe cel de stânga. Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a ținut să clarifice că nu oferă nimeni nicio „fuziune prin absorbție” celor de la UNPR și că discuțiile care au loc în această perioadă sunt unele absolut normale în perspectiva scrutinului parlamentar. De cealaltă parte, liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a arătat că progresiștii dau dovadă de instabilitate și în teritoriu, în unele județe ei alegând să se întâlnească sistematic cu cei de la PNL, și a avertizat că o astfel de atitudine îl deranjează și că aceste lucruri nu fac bine relațiilor dintre partidul său și UNPR, motiv pentru care „vor exista niște efecte”.

Un ministru din Guvernul Cioloș îl acuză pe Ponta că i-a făcut cadou lui Ghiță marile contracte din IT: „Funcționarii dau din umeri și șoptesc: Ghiță”, scrie Adevărul. Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, i-a trimis o scrisoare deschisă fostului premier Victor Ponta, în care îi răspunde, elegant, la atacurile din ultima vreme, făcând o comparație între guvernarea Cioloș și guvernarea PSD. Redăm integral scrisoarea lui Cristian Ghinea.

Subvenții de peste 1,2 milioane lei au fost acordate partidelor în luna iunie, relatează Bursa. Valoarea totală a subvențiilor acordate de la bugetul de stat partidelor politice în luna iunie se ridică la 1,2 milioane lei, anunță Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Bănicioiu despre informările SRI legate de Hexi Pharma: S-au făcut chiar două controale naționale ample, potrivit Jurnalului Național. Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu a comentat, a comentat pentru Antena 3, informația potrivit căreia ar fi primit notificări din partea SRI cu privire la neregulile de la Hexi Pharma, în perioada în care se afla la conducerea ministerului. Notele respective includeau numele companiei farmaceutice și date despre infecțiile nosocomiale din spitalele românești.

Raluca Prună: Dezincriminarea conflictului de interese, rezultat al tiraniei parlamentare, citează Adevărul. Ministrul Justiției, Raluca Prună, a transmis, miercuri, că regretă votul de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari și a precizat că, prin restaurație, ea înțelege o tiranie parlamentară. Ministrul Justiției a adăugat că regretă, de asemenea, că din legea privind abilitarea guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare a fost eliminat Statutul personalului din sistemul de probațiune.

Dragnea: Legea pensiilor speciale este una corectă, transmiteGândul. Întrebat dacă își dorește o pensie specială având în vedere că a avut trei mandate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, între 2000 și 2012, Dragnea a răspuns: ‘Categoric nu!”. ”Nu o să fac cerere niciodată pentru nicio pensie specială sau indemnizație care să însemne de fapt o pensie specială. Nu o fac din principiu”, a spus Liviu Dragnea.

Informații secrete emise de MFP înainte de 1972, declasificate, anunță Curierul Național. Guvernul a aprobat ieri declasificarea mai multor informații secrete de stat, emise de Ministerul Finanțelor Publice anterior datei de 17 februarie 1972, astfel încât acestea vor putea fi consultate cu respectarea dispozițiilor din Legea Arhivelor Naționale, precum și cele ale Legii privind accesul la informațiile de interes public.

Meci Băsescu — Ponta cu echipa națională pe post de minge!, citim în Bursa. Politicienii știu să profite, mai nou, și de înfrângerile sportive, nu doar de victorii. Pe valul de nemulțumire creat de ratarea calificării în optimile de finală ale Campionatului European din Franța, s-au cocoțat imediat și oamenii politici, care încearcă, după posibilități, să plaseze vina și în alte curți, nu doar în cea a Federației Române de Fotbal.

Foștii miniștri Popescu, Vlădescu și Pogea, urmăriți penal în dosarul Rompetrol II. Lista acuzațiilor și pozițiile foștilor demnitari, informează România Liberă. Foștii miniștri Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea au fost chemați, miercuri dimineață, la sediul DIICOT. Ei a fost pus sub urmărire penală în dosarul Rompetrol II. Procurorii i-au pus sechestru pe două apartamente, pe terenuri pășune și pe conturi, lui Dan Ioan Popescu.

Prima condamnare cu închisoarea a lui Alexandru Găină s-a datorat curajului unui subofițer de poliție — Asasinat mafiot, titrează Evenimentul Zilei. Cine este Alexandru Găină, presupusul asasin al lui Mihai Ionescu si cum au reușit anchetatorii să-l aresteze în ciuda protecției exercitate de tatăl său, șef în serviciul de informații al Ministerului de Interne în anii 90 și începutul anilor 2000? Informațiile pe care le-am adunat în acei ani sunt extrem de multe, iar reamintirea lor arată cum funcționa sistemul și ce eforturi depuneau polițiștii și procurorii ca să reușească să aducă în fața justiției beizadelele unor oameni influenți.

Irina Socol, fosta șefă a Siveco România, condamnată la doi ani și șase luni de închisoare, ar putea fi eliberată după ce a stat aproape două luni în penitenciar, relatează Adevărul. Judecătoria Ploiești a decis ca Irina Socol, fostul președinte al Siveco România, condamnată la doi ani și șase luni de închisoare, să fie eliberată condiționat, după ce a stat aproape două luni în Penitenciarul Ploiești. Decizia a fost contestată de procurori, hotărârea definitivă urmând a fi luată de Tribunalul Prahova.

Dragoș Băsescu a „reclamat” la CCR infracțiunea de trafic de influență, citim în Adevărul. Tribunalul București a sesizat Curtea Constituțională privind infracțiunea de trafic de influență, excepția fiind ridicată de avocații nepotului lui Traian Băsescu, Dragoș Băsescu.

Guvernul simplifică procedurile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului, anunță Evenimentul Zilei. Normele de aplicare a legii privind acordarea indemnizațiilor pentru mame au fost aprobate, iar pentru 140.000 de beneficiari din 180.000, recalcularea se va face automat.

Costescu: Execuția bugetară pentru investițiile din transporturi este cu 46% mai mare decât în 2015, citează Capital. Execuția bugetară pentru investițiile din transporturi din acest an este cu 46% mai mare decât cea din 2015, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Costescu, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria.

BNR a obținut anul trecut un profit în scădere cu 30% față de 2014, potrivit Economica.net. Banca Națională a României (BNR) a obținut un profit de 783,45 milioane de lei, în 2015, în scădere cu 30% față de 2014, când a raportat un rezultat financiar de 1,12 miliarde de lei, reiese din raportul anual pe 2015 publicat pe site-ul instituției.

Ce proiecte mai are Ministerul Transporturilor: Autostradă cu bani europeni pentru americanii de la Ford și mall la Gara de Nord, aflăm din România Liberă. Autoritățile române speră să suplimenteze fondurile europene nerambursabile alocate deja pentru exercițiul financiar 2014-2020. În cadrul reuniunii anuale TEN-T Days de la Rotterdam, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a coordonat promovarea celor 16 proiecte de infrastructură de transporturi ale companiilor din subordinea ministerului, care pot fi finanțate prin Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), cunoscut și sub numele de „Planul Juncker”.

Mari nemulțumiri pe infrastructură: guvernul vrea desființarea CNADNR, anunță Ziarul Financiar. Ministerul Transporturilor a cheltuit pe primele cinci luni pentru investiții în infrastructură doar 10% din banii alocați în 2016, iar CNADNR ar urma să fie desființată prin preluarea într-o altă structură a unor mari proiecte strategice, au spus pentru Ziarul Financiar mai multe surse apropiate unor înalți oficiali.

TAROM zboară în pierdere și în acest an, dar vrea să își schimbe flota, scrie Puterea. Transportatorul aerian TAROM, una din companiile-emblemă ale statului, zboară pe pierdere și în acest an. Cele mai mari cheltuieli ale sale sunt cele cu combustibilul, cu kerosenul, și chiar dacă prețul barilului de petrol s-a prăbușit în ultimii doi ani, de la circa 110 dolari în vara lui 2014, la circa 50 de dolari în prezent, compania tot nu a reușit să depășească povara pierderilor. Și rămâne astfel tot mai mult în umbra companiilor low-cost, care câștigă din cota de piață a TAROM, cu oferte atractive. Partea pozitivă, pentru dezvoltarea și redresarea companiei, este că, teoretic, merge mai departe cu planul privind schimbarea flotei de aeronave, având în vedere că unele au chiar și 20 de ani vechime, cum este și cazul celor două Airbus-uri A310.

Pîslaru: Pensiile speciale erodează sistemul de pensii, să nu sărim pârleazul cu măsuri nesustenabile, informează Capital. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a atras atenția miercuri că pensiile speciale erodează sistemul public de pensii întrucât ele nu se bazează pe principiul contributivității și a transmis, „cu tot respectul” pentru instituția Parlamentului, să nu se „sară pârleazul” cu măsuri pentru care nu sunt resurse bugetare.

Transportatorii vor să predea ministerului licențele, transmite Curierul Național. Aceștia acuză birocrația și reglementarea excesivă a acestui domeniu, precum și întârzierile cu care le sunt plătite diferențele pentru transportul persoanelor din categoriile defavorizate. FORT a anunțat că va trece la o nouă formulă de transport care nu are nicio legătură cu licențele obținute după ședința de atribuire a curselor ce s-a desfășurat în 2013.

Brexit/ Adrian Mitroi, analist Econmic: „Decât Marea Britanie, mai bine Rusia ar fi membru UE”, citează Bursa. Jocul de glezne al Marii Britanii este incorect și lipsit de eleganță și de fairplay, consideră Adrian Mitroi, analist economic.

Medicii de familie, în război total cu Casa de Asigurări, citim înRomânia Liberă. Medicii de familie amenință că vor da în judecată Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru nerespectarea legislației referitoare la transparența decizională. Între timp, ei își mențin refuzul de a semna contractele pentru decontarea serviciilor oferite pacienților, pe motiv că nu au fost chemați la consultări. Au fost mai multe etape de consultări — spun însă, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Sute de medicamente dispar de pe piață! Bolnavii cronici acuză autoritățile că nu iau nicio măsură, informeazăLibertatea. Peste 1.500 de medicamente vor fi retrase de producători de pe piață, avertizează Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania (COPAC), care le solicită autorităților să rezolve urgent problema lipsei de pe piață a unor substanțe.

Oprescu cere voie Tribunalului București să opereze și în afara Capitalei, notează Q Magazine. Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a cerut, miercuri, Tribunalului București (TB) ridicarea interdicției de a părăsi Bucureștiul și a motivat prin faptul că a fost solicitat să fie prezent la operații desfășurate în afara Capitalei. „Am fost solicitat, de când mi-am reluat activitatea în cadrul Spitalului Universitar, să fac intervenții chirurgicale, urgențe, și în alte orașe”, a declarat Oprescu în fața judecătorului de la TB.

Încep verificările dosarelor medicale din centrele de plasament, relatează Puterea. Dosarele medicale ale copiilor care sunt în acest moment în centre de plasament vor fi verificate de Inspecția Socială și Corpul de control al ANPDCA, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, transmite Agerpres. Ministrul Muncii a mai spus că prima misiune a Inspecției Sociale ți a Corpului de control al ANPDCA va fi la Brațov, de unde a început investigația jurnalistică în acest caz.

Prima mare recrutare din ultimii zece ani. Administrația Penitenciarelor a scos la concurs peste 1.000 de posturi, transmite Ziarul Financiar. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), care primește în acest an finanțări de 1,2 miliarde de lei de la stat, a scos la concurs 1.000 de posturi, de agenți în sectorul operativ (pază, supraveghere, escortare), agenți administrativi (contabilitate, financiar, logistică), ofițeri psihologi, potrivit datelor de pe site-ul administrației.

Ion Iliescu, la ceremonia de la Crematoriul Vitan-Bârzești unde a fost incinerat Atanasie Stănculescu, informează Q Magazine. Ion Iliescu a fost prezent la ceremonia care a avut loc miercuri la Crematoriul Uman Vitan-Bârzești, acolo unde a fost incinerat trupul generalului Victor Atanasie Stănculescu, moment la care generalul Mircea Chelaru i-a reproșat fostului președinte că a produs agonie acestei țări.

Avocatul lui Stănculescu confirmă existența înregistrărilor cu mărturii. Dancu: Mulți ar trebui să fie îngrijorați dacă acele casete vor fi publice, scrie Cotidianul. Figură-cheie a Revoluției din 1989, printre puținii condamnați la ani grei de închisoare pentru rolul său din decembrie 1989, Victor Stănculescu a murit pe 19 iunie după un atac cerebral suferit cu câteva săptămâni în urmă, luând cu el și „tainele” care au învăluit evenimentele de atunci, așa cum a susținut, de altfel, și Răzvan Theodorescu, un alt personaj cheie al evenimentelor din decembrie, care declara recent: „Este un om care duce cu el taine”.

Bülent Duagi, Mobile Academy: Românii folosesc smartphone-ul de cel puțin 50 de ori pe zi, iar tinerii chiar de 200 de ori, aflăm din Ziarul Financiar. Utilizatorii de de telefonie mobilă folosesc în prezent smartphone-urile mai mult de 40 de ore pe lună, prezența companiilor în mediul mobile fiind tot mai necesară pentru a ajunge la clienți. Astfel, dezvoltarea de aplicații mobile a devenit un serviciu tot mai cerut în mediul de business, pentru care companiile sunt dispuse să plătească.

Episcopul Buzăului și Vrancei îndeamnă preoții la violență: „Dați-l de cruce, trântiți-l de perete”, potrivit Libertatea. O înregistrare incredibilă, în care Înalt Prea Sfințitul Ciprian, episcop al Buzăului și Vrancei, îi îndeamnă pe preoți la violență, a fost făcută publică, zilele trecute. Furia lui este îndreptată spre doi slujitori ai Domnului cărora li se ridicase dreptul de practică, dar care continuau să țină slujbe.

Mizele Brexit. Cum a ajuns Marea Britanie să se împuște singură în picior, titrează Gândul. Peste 24 de ore, vom ști dacă Marea Britanie devine primul stat european care își cere ieșirea din Uniunea Europeană, iar David Cameron primul politician european care a reușit să își târască țara în poziția de a se împușca singură în picior, doar de dragul competiției politice interne. Deocamdată, sondajele britanice sunt fifty-fifty, după ce uciderea parlamentarului Jo Cox a „încununat” o deșănțată și demagogică campanie pro și anti-Brexit, zguduind o țară întreagă și mușcând din avantajul taberei eurosceptice. Un eventual divorț al Marii Britanii de UE nu se va petrece imediat și nici automat. Ar putea dura câțiva ani, până când Parlamentul aprobă referendumul și până UE negociază ruperea, timp în care britanicii care vor să scape de „corvoada” UE nici măcar nu au garanția că vor primi ce li s-a trâmbițat de către politicienii populiști.

De la ele vin medaliile la Rio? Simona Gherman a redevenit campioană europeană la spadă după o finală sută la sută românească disputată cu Ana Maria Popescu, notează Pro Sport. Simona Gherman este noua campioană europeană la spadă individual, după ce s-a impus cu 9-5 în finală în fața unei alte reprezentante a României, Ana Maria Popescu. Campionatul European de scrimă se desfășoară în aceste zile la Torun (Polonia) și reprezintă ultimul test important înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio.

Victorie pentru dublul Andreea Mitu/Patricia Țig în calificările turneului de la Wimbledon, potrivit ProSport. Perechea de dublu formată din Andreea Mitu și Patricia Țig a câștigat, miercuri seară, meciul cu rusoaicele Vera Dushevina și Marina Melnikova, scor 6-2, 6-2, în primul tur al calificărilor turneului de Mare Șlem de la Wimbledon.

Echipele calificate în „optimile” Campionatului European — Cum arată tabloul complet, titrează Gazeta Sporturilor. Miercuri seară s-au jucat și ultimele meciuri pentru aflarea echipelor care merg mai departe în optimile de finală ale Campionatului European din Franța. Astfel formațiile care vor lupta în continuare pentru trofeul continental sunt: Elveția, Polonia, Croația, Portugalia, Țara Galilor, Irlanda de Nord, Ungaria, Belgia, Germania, Slovacia, Italia, Spania, Fran’a, Irlanda, Anglia, Islanda.

Încă o echipă de tradiție a României în faliment!, transmite Gazeta Sporturilor. Tribunalul Prahova a decis falimentul formației Petrolul Ploiești. Este a doua echipă care intră în faliment în doar o săptămână, după ce pe 14 iunie Rapid a avut aceeași soartă. În aceste condiții, echipa de fotbal nu se va mai putea înscrie în sezonul viitor al ligii secunde, iar toți jucătorii vor rămâne liberi de contract.

Simona Halep aspiră la o nouă semifinală la Wimbledon. Declarația care o alimentează cu o supradoză de încredere, citim în Gazeta Sporturilor. Simona Halep (5 WTA) se pregătește intens pentru Wimbledon (27 iunie — 10 iulie), turneu de Grand Slam la care și-a fixat obiective îndrăznețe. Jucătoarea antrenată de Darren Cahiil visează să repete performanța din 2014, atunci când a acces în careul de ași (6-7, 2-6 cu Eugenie Bouchard), însă realizează totodată cât de dificilă va fi misiunea pe iarba londoneză.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS