Acasa Revista Presei Revista presei. La Constanța a ajuns sistemul de rachete Patriot

Revista presei. La Constanța a ajuns sistemul de rachete Patriot

scris de Z.V.
17 afisari

Greva cadrelor sanitare, reacțiile politicienilor români în urma primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, cererea de reexaminare asupra legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice, demararea procedurii de revocare din funcție a președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, dar și anunțul privind decesul unui cetățean român după cutremurul produs duminică în centrul Italiei, precum și nominalizarea Simonei Halep pentru cea mai frumoasă lovitură reușită la Turneul Campioanelor sunt principalele subiecte ale zilei de 1 noiembrie.

sistem rachete patriotPremieră în istoria relațiilor bilaterale SUA-România: Armata americană a trimis în Constanța sistemul de rachete Patriot, care va fi folosit într-un exercițiu militar la Capu Midia, informează România Liberă. Forțele Terestre ale Statelor Unite au expediat în România un sistem de rachete antiaeriene Patriot, care va fi utilizat într-un exercițiu militar împreună cu unități subordonate Statului Major al Forțelor Aeriene ale României.

Grevă generală pe termen nelimitat în spitale, începând de luni. Ministerul Sănătății contestă protestele, informeazăGândul. În jur de 80.000 de cadre medicale dar și personalul tehnic (TESA), membri ai sindicatului Sanitas au declanșat greva generală, o parte dintre ei adunându-se, luni dimineața, în fața Spitalului Floreasca. Guvernul, prin Ministerul Sănătății, se va adresa instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei.

Sanitas: După prima zi de grevă generală au apărut premise favorabile; până la votul final, greva continuă, anunțăAdevărul. Federația Sanitas anunță, luni seară, că după prima zi de grevă generală au apărut premise favorabile, amendamentele sindicaliștilor fiind aprobate de Comisiile de muncă și de buget din Camera Deputaților. Totuși, până la votul final din plenul Camerei greva generală continuă, avertizează reprezentanții Sanitas.

Liviu Dragnea: Revendicările salariaților din sistemul medical, legitime. PSD le susține în Parlament, titrează ziarulPuterea. Președintele PD, Liviu Dragnea, a precizat luni, pe pagina sa de Facebook, că revendicările salariaților din sistemul medical sunt legitime și vor fi susținute urgent de parlamentarii social-democrați.

Majorări salariale în sănătate și învățământ, decise în comisiile Camerei Deputaților. Ministrul Muncii: ‘Sunt pomeni electorale fără resurse bugetare’, scrie Adevărul. Deputații din Comisiile de muncă și buget au adoptat, luni seară, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, personalul din învățământ, precum și sporuri pentru medici, deși ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru,s-a împotrivit și i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de 4 miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Eugen Nicolaescu: Oamenii din sănătate sunt acum în stradă pentru că sunt manipulați, notează Curierul Național. Oamenii din sanatate care sunt acum in strada au iesit pentru ca sunt manipulati, a afirmat luni liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii. „Sindicatele, impreuna cu PSD-ul, mana in mana, au zis — lasa ca acum, in campanie electorala, facem presiune pe toti polticienii si o sa va creasca salariile. Eu cred ca este un demers criticabil, ca sa nu spun mai mult, si imi pare rau ca unii salariati s-au lasat indusi in eroare.”

Personalul medical al Institutului „Ana Aslan” a declanșat greva generală pe termen nelimitat, cerând înlocuirea managerului interimar, scrie Ziarul Financiar. Personalul medical al Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” a declanșat greva generală pe termen nelimitat, aceștia solicitând înlocuirea actualului manager interimar, pe care îl acuză că a întocmit un raport de audit intern care conține date ireale. Personalul medical asigură doar o treime din activitate și tratează doar urgențele.

Mișu Negrițoiu nu s-a prezentat la audierile din comisiile parlamentare, trimițându-le parlamentarilor o scrisoare. Aceștia au demarat procedura de demitere a șefului ASF, anunță Curierul Național. Șeful ASF urma să fie audiat luni începând cu ora 13 în comisiile de specialitate din Parlament, insa in locul prezentei sale fizice, Misu Negritoiu a trimis o scrisoare.” ASF este o autoritate administrativa autonoma, independenta si autofinantata, limitele controlului exercitat de Parlament in aceea ce priveste numirea si revocarea conducerii acesteia fiind expres si fara echivoc limitate”, precizeaza Misu Negritoiu in scrisoarea adresata Parlamentului.

Andreea Paul: „Mișu Negrițoiu aruncă ASF în război cu Parlamentul”, titrează Bursa. Patru comisii din Senat și Camera Deputaților, reunite în ședință comună, au votat, ieri, pentru revocarea din funcție a președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, în absența acestuia. Președintele Comisiei Economice a Camerei Deputaților, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunțat demararea efectivă a procedurii de demitere.

Poștașii au încheiat protestele. Sindicaliștii au ajuns la o înțelegere benefică pentru angajați cu conducerea Poștei Române, informează România Liberă. Protestul poștașilor s-a încheiat, iar activitatea în oficii va reveni la normal. În urma înțelegerii dintre reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) și conducerea Poștei Române, angajații companiei vor primi o creștere salarială de 80 de lei brut/angajat și bonuri de masă de 11,5 lei.

Dacian Cioloș a vorbit despre problemele Poștei Române. Declarațiile de ultimă oră ale premierului, citim înEvenimentul Zilei. Premierul Dacian Cioloș a le-a spus, luni, angajaților Poștei Române, care l-au așteptat la ieșirea de la USAMV Cluj-Napoca pentru a-și exprima nemulțumirile legate de refuzul conducerii companiei de a majora salariile factorilor poștali, că, dacă va fi nevoie, Guvernul de va implica în rezolvarea situației.

Iohannis cere reexaminarea legea insolvenței persoanelor fizice, scrie Gândul. Președintele Klaus Iohannis a cerut luni Parlamentului reexaminarea legii prin care termenul de intrare în vigoare a legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice a fost stabilit pentru 31 octombrie 2016, nu 31 decembrie 2016, așa cum decisese Guvernul.

Deputatul Mihai Tudose, despre reexaminarea pe tema insolvenței personale: PSD va urgenta reluarea procedurii, aflăm din Q Magazine. Președintele Comisiei pentru politică economică, deputatul PSD Mihai Tudose, a declarat luni că PSD va urgenta reluarea procedurii pentru legea insolvenței personale, pentru a fi trimisă la promulgare fără posibilitatea de a mai fi refuzată de președintele Klaus Iohannis.

Elena Udrea, atac la Iohannis. ” Președintele face ce a făcut și Cioloș cu legea conversiei creditelor în franci elvețieni: Apără băncile în detrimentul românilor”, titrează Evenimentul Zilei. După ce Elena Udrea afirma că „Cioloș nu apără interesele românilor (reprezentați de Parlament), ci pe ale băncilor străine”, printr-o postare pe Facebook, astăzi, critică gestul președintelui Iohannis care a retimis în Parlamanet legea insolvenței persoanelor fizice punctând câteva aspecte despre modul cum administrează cei doi acestă lege care spune ea, din nou:” totul este în detrimentul românilor și că acestă lege nu va intra în vigoare niciodată”. La fel de critică se adresează și ambasadorului SUA, Hans Klemm căruia îi amintește faptul ” că dă adesea lecții despre statul de drept” și că „ar fi fost indicat să-i spună: domnule Președinte, știți, la noi, în America, nu există nicio diferență între persoanele fizice și firme”.

27 de legi trec de Senat fără dezbatere. Legea antifumat și reducerea pedepselor pentru ‘savanții închisorilor’ vor fi adoptate tacit, informează Adevărul. 27 de propuneri legislative vor fi adoptate tacit, astăzi, de către Senat, printre acestea regăsindu-se ordonanța de urgență privind lucrările scrise în penitenciar și redefinirea spațiului închis în legea antifumat. Plenul Senatului va lua act, luni, de adoptarea tacită a 27 de inițiative legislative. Acestea vor fi citite în plenul Senatului și trimise, fără dezbatere, la Camera Deputaților, în forma inițială.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu directorii Societății Române de Televiziune și de Radiodifuziune, anunță Jurnalul Național. Președintele Klaus Iohannis i-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe președintele director-general al Societății Române de Televiziune, Irina Radu, și pe președintele director-general al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, cu care a discutat despre legea privind eliminarea unor taxe și tarife, printre care și a taxei radio-tv.

Republica Moldova. Traian Băsescu, mesaj important. De ce crede în victoria candidatului pro-vest, aflăm din Evenimentul Zilei. Traian Băsescu, fostul președinte al României și președintele PMP, este primul politician român care a postat un mesaj după aflarea rezultatelor alegerilor din Republica Moldova.

Băsescu, despre unirea cu Moldova: ”Se va produce peste 5 ani, peste 7 ani, dacă există condiții politice”, scrie Gândul. Fostul președinte Traian Băsescu susține că partidul unioniștilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani și că unirea s-ar putea produce ”peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populațiile celor două țări vor vota acest lucru prin referendum și dacă parlamentele vor fi și ele de acord.

Iohannis, după alegerile din Moldova: Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană trebuie respectat și aprofundat, notează Adevărul. Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj după primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în care și-a exprimat speranța că și al doilea tur se va desfășura în bune condiții, cu respectarea standardelor europene, și că Parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova va fi respectat și aprofundat.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că România ar trebui să fie mai activă în a încuraja tendințele pro-europene din Republica Moldova: Rusia a devenit mai amenințătoare din 2008, numai că noi nu ne-am dumirit, citim în România Liberă. Copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că România ar fi trebuit să aibă o atitudine mai activă în încurajarea forțelor pro-europene din Republica Moldova, referindu-se la rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale de la Chișinău.

Mesajul ambasadorului României la Chișinău după primul tur al prezidențialelor, citim în Cotidianul. Indiferent cine va fi președintele ales în mod democratic al Republicii Moldova, România își va dori să aibă relații ‘corecte’ și ‘principiale’, pe baza cărora să poată fi consolidată cooperarea, a declarat luni, într-un interviu, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, la o zi după primul tur al scrutinului prezidențial din Republica Moldova.

Alina Gorghiu, despre prezidențialele din R. Moldova: E nevoie de o mobilizare puternică a tuturor pro-europenilor, scrie ziarul Puterea. Președintele PNL, Alina Gorghiu, a precizat luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova reprezintă o șansă pentru păstrarea orientării pro-europene, fiind astfel nevoie de o mobilizare puternică a tuturor pro-europenilor.

Adrian Năstase despre alegerile din Republica Moldova: există o fractură, notează Jurnalul Național. Primul tur al alegerilor de la Chișinău arată că există o fractură în Republica Moldova, iar următoarele două săptămâni vor fi decisive, a afirmat luni fostul premier Adrian Năstase.

Bogdan Licu, delagat încă 6 luni ca adjunct al Procurorului General, informează Adevărul. Delegarea lui Bogdan Licu ca adjunct al Procurorului General al României a fost prelungită cu încă șase luni, până în data de 15 mai 2017, au declarat surse din sistemul judiciar.

Magistrații români, scrisoare deschisă pentru Ambasadorul Americii, citim în ziarul Puterea. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) au remis pe data de 31 octombrie 2016 o scrisoarea deschisa E.S. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, in urma declaratiilor pe care acesta le-a facut si aduc grava atingere imaginii justitiei si bunei functionari a democratiei in Romania.

Președintele Asociației Judecătorilor din România: ‘Pensia maximă a unui magistrat ar trebui limitată la 10.000 de lei’, titrează Evenimentul Zilei. În plină discuție legată de pensiile foarte mari pe care magistrații le încasează, un judecător clujean de la Curtea de Apel Cluj, Sergiu Rus, președinte al Asociației Judecătorilor din România, susține că pensia judecătorilor și procurorilor trebuie limitată la 10.000 de lei. Într-un interviu acordat EvZ, judecătorul Rus susține că multe categorii sociale beneficiază de pensii de judecător deși nu au fost judecători decât câteva luni.

Judecătoarea Coțofană , fost ofiter SRI, exclusă din magistratură, anunță Jurnalul Național. Lavinia Coțofană, judecator la Judecătoria Arad, a primit sancțiunea disciplinară maximă—excluderea din magistratură — la propunerea Secției de judecători în materie disciplinară a CSM.

Dosarul Colectiv. Sponsorizări cu iz de corupție la pompieri. Mecanismul prin care s-au dat avizele de funcționare iese la iveală, citim în Adevărul. Corupția camuflată în sponsorizări este luată la bani mărunți de procurorii DNA care instrumentează unul dintre dosarele Colectiv. Vizate sunt sponsorizările făcute de mai multe societăți către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Dealul Spirii’ București-Ilfov și asociațiile profesionale care funcționează pe lângă acesta.

Gabriel Oprea, din nou în atenția DNA! Procurorii, sesizați în legătură cu noi fapte de corupție, informează Q Magazine. Justiția militară sesizează procurorul șef al DNA, Președintele României și ministrul Apărării, cu faptul că fostul ministru Gabriel Oprea a cerut în mod pretins nelegal avansarea la grad de general cu trei stele a unui magistrat militar, despre care surse judiciare susțin că este unul dintre apropiații demnitarului.

Relu Fenechiu, cercetat într-un nou dosar penal pentru o șpagă de 4,3 milioane de euro, aflăm din Adevărul. Fostul deputat Relu Fenechiu este la al treilea dosar penal. Procurorii DNA îl acuză pe Fenechiu că ar fi luat șpagă de 4,3 milioane de euro de la o firmă pentru atribuirea unui contract. Relu Fenechiu este acuzat de trafic de influență și participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor. Potrivit DNA, în perioada 2008 — 2014, fostul deputat a pretins și a primit de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului ‘Sistem Educațional Informatizat’ (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții.

Veste proastă pentru Nicușor Constantinescu. Judecătorii nu l-au iertat! citim în Evenimentul Zilei. Curtea de Apel Constanța a respins contestația în anulare a lui Nicușor Constantinescu la condamnarea la cinci ani de închisoare, în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal Constanța.

Noi audieri în dosarul Gala Bute, scrie Adevărul. Noi audieri au loc luni în dosarul Gala Bute. Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, este acuzată de luare de mită și abuz în serviciu în acest dosar. Alte patru persoane ar urma să se prezinte, luni, în fața magistraților de la Curtea Supremă, pentru a fi audiate în calitate de martor. La termenul precedent din 19 octombrie, printre cei audiați a fost și Neculai Banea, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Elena Udrea a solicitat magistraților ÎCCJ, în cazul „Gala Bute”, notele informative ale SRI despre „situațiile” angajaților și firme, informează România Liberă. Elena Udrea a cerut magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție să ceară de la Serviciul Român de Informații (SRI) și DNA Alba note informative care ar arăta „situații cu posibil caracter ilegal create între angajați ai ministerului și firme din afara instituției”.

DNA: Din interceptări reiese că se urmărea atribuirea lucrărilor la Transalpina firmei lui Nelu Iordache, titreazăAdevărul. Procurorii DNA arată, în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Nelu Iordache și pe cinci angajați de la Direcția Drumuri și Poduri Craiova, în dosarul „Transalpina 2′, că angajații CNADNR au acoperit documentele false primite de la firma lui Nelu Iordache și chiar au dorit încheierea contractului ‘într-o variantă păgubitoare pentru companie’.

CFR s-ar putea împărți în două companii, aflăm din Curierul Național. CFR SA s-ar putea împărți în două companii mai mici, după modelul reorganizării CNADNR. Este propunerea la care lucrează autoritățile, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Ministerul Transporturilor.

Comisie de anchetă privind fondurile de participare la expoziții internaționale. Corpul de control a fost trimis la Ministerul Economiei pentru a verifica demersurile făcute pentru participarea României la târgul alimentar SIAL de la Paris, informează Ziarul Financiar. Comisiile pentru politică economică și industrii au solicitat înființarea unei comisii de anchetă privind administrarea fondurilor alocate pentru participarea firmelor românești la târgurile și expozițiile internaționale, urmând ca solicitarea să fie supusă votului plenului Camerei Deputaților.

Ministrul Economiei: România stă mai prost decât țările vecine la atragerea de investiții străine, scrie Capital. România stă mai prost decât țările vecine la atragerea de investiții străine, deși are nevoie de investiții masive pentru dezvoltare, a declarat, luni, Costin Borc, viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, la un forum despre dezvoltarea teritorială.

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație la Compania Națională Aeroporturi București, anunță Economica.net. Consiliul Concurenței a declanșat o investigație care vizează o posibilă înțelegere anticoncurențială între Compania Națională ‘Aeroporturi București’, Dnata Catering și Milenium Pro Design. Autoritatea de concurență suspectează companiile că au restricționat concurența pe piața serviciilor comerciale din cadrul Aeroportului Internațional ‘Henri Coandă’ prin încheierea unor contracte de asociere în participațiune pe termen lung și care conțin clauze ce pot avea efect anticoncurențial.

Consilierii CGMB au aprobat, în unanimitate, construirea unui cimitir musulman de 4.000 de metri pătrați, citim în Adevărul. Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, în ședința de luni, darea în folosință gratuită Muftiatului Cultului Musulman din România a unui teren de 4.000 de metri pătrați pentru construirea unui cimitir musulman.

Transfăgărășanul va fi închis circulației din 1 noiembrie. Porțiunea de drum pe care nu mai puteți circula, aflăm dinGândul. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează că pe DN 7C Transfăgărășan, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Cabana Bâlea Cascadă), circulația rutieră va fi închisă începând cu data de 1 noiembrie ‘până la o dată ce urmează a fi comunicată’.

Prognoza METEO pentru 1, 2 și 3 noiembrie. Va fi frig în toată țara, iar la munte e cod galben de ninsori, anunță Jurnalul Național. Se va înregistra o scădere a temperaturilor în toată țara, iar minimele coboară până la—6 grade. Cerul va avea înnorări temporare, va ploua slab în centru, sud și vest.

Cutremur de 4,1 grade pe Richter, în Vrancea. Directorul INFP: Nu are nicio legătură cu cel din Italia, informează România Liberă. Un cutremur de 4,1 grade pe Richter a avut loc, luni după-amiază, în Vrancea. Cutremurul a avut loc la ora 13.59, la o adâncime de 100 de kilometri, informează Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Cetățean român, găsit mort într-o mașină după cutremurul din Italia, relatează Cotidianul. Un cetățean român a fost găsit mort, luni dimineață, în mașina în care și-a petrecut noaptea după cutremurul de 6,5 grade produs duminică în centrul Italiei, anunță surse citate de presa italiană.

Simona Halep, nominalizată pentru lovitura turneului la Singapore! Care sunt cele mai frumoase opt reușite ale turneului, aflăm din Gazeta Sporturilor. Simona Halep se numără printre jucătoarele nominalizate de WTA pentru cea mai frumoasă lovitură reușită la Turneul Campioanelor. Halep intră în cursa pentru voturile fanilor cu un punct reușit chiar contra campioanei Dominika Cibulkova, cu care a pierdut meciul din Grupa Roșie, 3-6/6-7(5).

Scandal uriaș în Liga 1! Florentin Pandele amenință că o va retrage pe FC Voluntari din campionat după nebunia cu Viitorul. Maftei dezvăluie dialogul pe care l-a avut cu Istvan: „Știți ce mi-a spus?”, citim în ProSport. Scandal uriaș la Viitorul — Voluntari 2-1, după ce Istvan Kovacs a acordat un penalty pentru gazde și le-a arătat apoi cartonașe galbene lui Balauru, Marinescu, Acsinte și Maftei. Cei de la FC Voluntari, inclusiv primarul Florentin Pandele, acuză că arbitrul a tras pentru Viitorul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult