Acasa Revista Presei Revista presei. Lemnul și spatiile mici schimbă regulile la slujba de Înviere

Revista presei. Lemnul și spatiile mici schimbă regulile la slujba de Înviere

scris de Z.V.
19 afisari

Decizia definitivă a Tribunalului București în cazul fostului primar Piedone, posibila retragere a lui Marian Munteanu din cursa pentru Primăria Capitalei din partea PNL, înregistrarea la CCR a excepției privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, respingerea de către Senat a propunerii legislative pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, scrisoarea deschisă trimisă de către Gorghiu și Blaga membrilor și simpatizanților PNL, dar și anunțul lui Iohannis că va returna banii obținuți din chiria casei pierdute în instanță, soarta Complexului Energetic Oltenia precum și a românilor condamnați la nefericire conform World Happiness Report 2016, dar și victoria echipei de handbal feminin CSM București care a cucerit al doilea său titlu de campioană a României și noile reguli ISU pentru noaptea de Înviere sunt principalele subiecte ale zilei de 20 aprilie.

inviereLemnul și spatiile mici schimbă regulile la slujba de Înviere. Circulară BOR către preoți, titrează Gândul. Cu mai puțin de două săptămâni înaintea Paștelui, Patriarhia a transmis tuturor preoților o circulară în care le aduce la cunoștință regulile ISU pentru noapte de Înviere. Parohii sunt sfătuiți să desfășoare slujbele în exteriorul bisericilor, iar în cazul celor de lemn să nu permită aglomerarea în interior a credincioșilor. „În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credincioșilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente și prezintă un risc foarte mare de incendiu”, se arată în document. De asemenea, preoții trebuie să-i instruiască pe credincioși asupra necesității păstrării calmului și evacuării în ordine a lăcașului de cult în cazul producerii unui incendiu. Slujbele sunt interzise în interiorul bisericilor în care se află schele pentru renovare.

Piedone nu mai poate candida. Decizia definitivă a Tribunalului București. Magistrații Tribunalului București au respins, marți, candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4, decizia fiind definitivă. Fostul primar a anunțat, însă, pe Facebook, că nu va renunța, că va demara o noua campanie de strângere de semnături și se va înscrie din nou în cursă, informează ziarul Gândul.

Ludovic Orban rămâne sub control judiciar. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, marți, plângerea depusă de Ludovic Orban prin care acesta contestă măsura controlului judiciar impusă de DNA, în dosarul în care este acuzat ca a solicitat sprijin financiar unui om de afaceri în vederea susținerii candidaturii sale la funcția de primar general al Capitalei, aflăm din România Liberă. Orban a fost pus sub acuzare de DNA pentru s[vârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, după ce, în martie, a contactat un om de afaceri solicitându-i sprijin financiar în campania electorală pentru alegerile locale.

O diversiune de presă care a eșuat lamentabil—titrează Cotidianul. O știre aruncată pe piață de două site-uri au inundat aproape întreaga presă. Două site-uri l-au „schimbat” pe Marian Munteanu. La ora 22.15, președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus a făcut unele precizări. „Conducerea PNL a avut o ședință în care s-au luat decizii foarte împortante. Miercuri într-o conferință de presă, vor fi făcute publice toate deciziile care au fost luate”. Întrebat dacă PNL i-a retras candidatura lui Marian Munteanu, venerabilul liberal a precizat: „PNL nu a retras vreo candidatură. S-au luat însă decizii importante atât pentru PNL cât și pentru primăria Capitalei. Au fost luate decizii comune ale conducerii PNL și ale lui Marian Munteanu, decizii care nu afectează pe nimeni, nici pe PNL și nici pe domnul Marian Munteanu”.

Șoc în PNL: Liberalii ar putea rămâne fără candidat la Primăria Generală. Munteanu ar fi refuzat să semneze declarația de integritate — titrează Curierul național. Potrivit unor surse, Vasile Blaga și Ciprian Ciucu ar fi printre variantele din care liberalii ar urma să nominalizeze un nou candidat pentru Primăria Capitalei.

Excepția privind prevederi din Legea alegerilor locale, înregistrată la CCR. Curtea Constituțională a României a primit excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea alegerilor locale, ridicată la Tribunalul București, urmând ca ulterior să fie stabilită ședința de judecată în care va fi analizata, au confirmat marți oficiali ai CCR, scrie Jurnalul Național. Excepția înregistrată la CCR vizează prevederile art. 50 alin. 2 si art. 101 alin. 2 si 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

Iohannis a anunțat ca va returna de îndată banii obținuți din chiria casei pierdute în instanță, titrează Evenimentul Zilei. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va returna de îndată banii obținuți din contractul de închiriere a casei din centrul Sibiului, pierdută în instanță, anunță Administrația Prezidențială. Șeful statului a pierdut definitiv imobilul în noiembrie anul trecut, prin urmare va returna banii pe ultimele cinci luni. Iohannis ar fi încasat lunar o chirie de aproximativ 5.000 de euro.

Senatorii au respins propunerea legislativă pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, informează România Liberă. Propunerea legislativă care prevede reducerea numărului de parlamentari la 300, în conformitate cu rezultatele referendumului din 2009, a fost respinsă, marți, de Senat. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, inițiată de 8 parlamentari, preponderent independenți, a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

„Modernizarea peste noapte a administrației publice nu se poate realiza doar prin tehnologie, ci este nevoie de schimbarea mentalității”, îl citează Capital pe Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prezent la un eveniment de profil.

Pîslaru: Nu eu am fost autorul ordonanței privind salarizarea. Ordonanța privind salarizarea a fost elaborată în mai puțin de 24 de ore de către Ministerul Muncii împreună cu Ministrul Finanțelor Publice, care au validat niște cifre, a declarat, marți, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, scrie Q Magazine.

Comisia Europeană susține aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, aflăm din Gândul. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker a afirmat marți la Strassbourg că instituția pe care o conduce este de acord și susține aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Cele două țări îndeplinesc criteriile de aderare și este elementar să le fie recunoscute drepturile, a mai declarat președintele Comisiei Europene.

George Bologan, avizat pentru postul de ambasador al Italiei. George Gabriel Bologan, propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru postul de ambasador al României în Italia, Malta ș San Marino, a fost avizat, marți, de comisiile parlamentare de politică externă, informează ziarul Bursa. „Mandatul meu este structurat pe principalele puncte de interes ale politicii noastre externe: relația bilaterală, relația economică, comunitatea românească, diplomația publică și culturală și nu în ultimul rând managementul resursei umane, deoarece îndeplinirea unui mandat ține de echipă și de profesionalismul acesteia. Consider foarte important dialogul cu Parlamentul întrucât cred în diplomația parlamentară, nu e o afirmație pentru a măguli pe cineva”, a declarat Bologan la audierile din comisii.

Camera Deputaților dojenește Bruxellesul și dă lecții de adaptare la criza migranților: Uniunea Europeană are un ‘leadership vădit inadecvat’, scrie ziarul Puterea. Camera Deputaților a adoptat, cu o săptămână în urmă, două hotărâri prin care transmite un mesaj dur spre Bruxelles. Puterea vă prezintă textul integral al celor două hotărâri, așa cum au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 291 din 18 aprilie 2016.

Crin Antonescu: Este exclusă revenirea mea în viața politică. Senatorul liberal Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a declarat că este exclusă revenirea sa în viața politică și a adăugat că nu va candida la nicio funcție în cadrul viitorului congresul al partidului, informează Bursa. „Pentru că este un partid pe care l-am condus și susținut, îi doresc tot binele. Sunt la o distanță din ce în ce mai mare. Este exclusă revenirea în viața politică, așa cum am spus. Avem în comun trecutul, nu avem viitorul, dar asta nu înseamnă că nu îi doresc tot binele din lume și sper ca actualii conducători, viitorii conducători să ia deciziile cele mai bune. (…) Nu voi candida la congres”, a afirmat Antonescu, la Senat.

Gorghiu și Blaga: Nu a existat niciun moment în ultimii 26 de ani în care PNL să fi dat un credit extremismului, șovinismului, antisemitismului ori xenofobiei — scrie Curierul Național. Copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga au trimis, marți, o scrisoare deschisă membrilor și simpatizanților partidului, în care susțin că în ultimii 26 de ani PNL nu a dat credit extremismului, șovinismului, antisemitismului sau xenofobiei. Liderii liberali susțin că încrederea iopiniei publice în PNL este în creștere și îi acuză pe adversarii politici de lipsă de onestitate.

Cozmin Gușă și Sorin Oancea au fost audiați la DNA în dosarul lui Ludovic Orban, informează Evenimentul zilei. Acționarii Realitatea și B1 TV au fost citați în calitate de martori. Cum l-a apărat Gușă pe Orban, când a început urmărirea penală. Fostul candidat din partea PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, este urmărit penal într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 50.000 de euro din foloase necuvenite de la un om de afaceri. Potrivit procurorilor DNA, banii ar fi trebuit să ajungă la niște persoane cu funcții de decizie din două televiziuni. Marți dimineață a fost chemat în fața procurorului DNA și Cozmin Gușă, acționar Realitatea TV. Sorin Oancea, acționar B1 TV, a fost și el citat ca martor la DNA.

Șeful SRI Eduard Hellvig a acordat un interviu jurnaliștilor de la Evenimentul zilei: „Când opinia publică nu găsește ușor o explicație pentru o decizie politică, există tendința de a implica SRI-ul”. „Raportarea SRI la cetățean este proiectul meu de mandat.” „N-am nici o legătură cu candidatura lui Marian Munteanu, nici măcar nu-l cunosc.”

Legea care schimbă regulile în hipermarket. Câtă marfă românească va fi în galantare, informează ziarul Gândul. Hipermarketurile vor rămâne deschise și în weekend, dar vor trebui să comercializeze minimum 51% produse achiziționate pe un ”lanț scurt de aprovizionare”, printre care carne, legume, fructe, miere, ouă și produse lactate și de panificație, potrivit unui proiect adoptat de Comisia de agricultură.

„S-a încheiat un protocol între RADET-ELCEN, astfel încât să nu mai existe probleme în relația dintre ele”, notează Bursa. Răzvan Sava, primarul general interimar al Bucureștiului, a declarat astăzi că i s-a comunicat că RADET și ELCEN au încheiat un protocol, astfel încât să nu mai apară probleme în relația dintre cele două companii, transmit surse din media. „S-a rezolvat și problema de ieri. Era iarăși acea discuție interminabilă între RADET și ELCEN. Am discutat și cu președintele CA de la RADET. Mi s-a comunicat că s-a încheiat un protocol, astfel încât să nu mai avem niciun fel de probleme în ceea ce privește relația dintre ei. Primăria și-a achitat toate datoriile, e la zi”, a afirmat Răzvan Sava. Vineri, Consiliul de Administrație al Electrocentrale București (ELCEN) a hotărât respingerea solicitării RADET de a reduce gradul de poprire a conturilor bancare ale regiei de distribuție.

Costin Borc: Complexul Energetic Oltenia nu se inchide, scrie Curierul Național. Ministrul Energiei le-a spus protestatarilor de la CE Oltenia că nu s-a luat niciodată în calcul închiderea Complexului. Oficialii ministerului i-au cerut, însă, șefului CE Oltenia să prezinte urgent un plan de restructurare a companiei.

Peste o treime dintre români consideră că mita și corupția sunt răspândite în mediul de afaceri din țară, scrie Capital. Peste o treime dintre români (36%) consideră că practicile de mită și corupție sunt răspândite în mediul de afaceri din țară, mai puțin decât cota medie acordată de Estul Europei (46%), conform unui studiu realizat de o companie de cercetare. Pentru al treilea an consecutiv, nivelul de percepție al corupției scade — 50% dintre actorii de pe piața din România consideră comportamentul lipsit de etică nejustificat în atingerea obiectivelor financiare.

Dezastrele au provocat moartea a 50.000 de oameni anual și pagube de 7.000 de miliarde de dolari, din 1900, anunță Economica.net. Dezastrele naturale s-au soldat cu peste 8 milioane de morți în lume, respectiv circa 50.000 pe an, de la începutul secolului al XX-lea, valoarea pagubelor provocate ridicându-se la 7.000 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu publicat luni și citat de AFP.

Prognoză sumbră: În 2025, aproape jumătate din numărul de locuri de muncă vacante — în agricultură, silvicultură, pescuit, anunță Economica.net. Pentru aproape jumătate din numărul total de locuri de muncă disponibile în România anului 2025 se vor căuta lucrători în agricultură, silvicultură și pescuit, arată studiul previzional CEDEFOP, pe baza căruia Guvernul a întemeiat strategia națională pentru educație și formare profesională 2016-2020. Informația vine în contextul în care peste 77% din totalul forței de muncă din România va avea în 2025 calificări înalte și medii, potrivit aceleiași prognoze.

România nefericită: de ce sunt condamnați românii să nu trăiască cea mai bună dintre viețile posibile —titreazăAdevărul. Conform World Happiness Report 2016, ultimul raport privind fericirea în lume, România se situează pe locul 71 din 157 de țări analizate. Specialiști români de prestigiu explică cum se cuantifică științific fericirea și de ce românii stau atât de prost în clasamentul privind starea personală de bine.

Premiile Pulitzer 2016: Reuters și New York Times, laureate pentru imortalizarea crizei imigranților din Europa. Agențiile de presă Associated Press și Reuters și cotidienele „The New York Times” și „Tampa Bay Times” se numără printre câștigătorii Premiilor Pulitzer de anul acesta pentru jurnalism și fotoreportaj, decernate luni seară într-o festivitate desfășurată la Universitatea Columbia din New York, informează Adevărul. Agenția de presă Reuters și cotidianul „The New York Times” au câștigat la egalitate premiul Pulitzer pe 2016 pentru Fotografie Breaking News, grație unor imagini despre criza refugiaților din Europa și Orientul Mijlociu, au anunțat, luni seară, reprezentanții Comitetului Pulitzer, care decernează renumitele distincții.

Alertă teroristă pe litoralul european! Plajele din Italia, Franța și Spania vor fi ‘însângerate’!, avertizează Libertatea. Serviciile de informații din Italia avertizează asupra pericolului unor atacuri teroriste, organizate de gruparea jihadistă Stat Islamic, pe plajele din Europa, în sezonul estival. Vizate ar fi în special plajele din sudul Europei, din Italia, Franța și Spania, potrivit presei internaționale.

Mașinile parcate ilegal ar putea fi ridicate din nou, anunță Q Magazine. Curtea de Apel București obligă Guvernul României, printr-o sentință dată pe 7 aprilie, să adopte în regim de urgență regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar, potrivit unui comunicat emis de Primăria sectorului 1. Procesul a fost intentat de Primăria sectorului 1, iar decizia instanței poate fi atacată cu recurs.

CSM București este vechea și noua campioană a României la handbal feminin. Titlul a fost cucerit înaintea ultimei partide din Liga Națională cu HCM Baia Mare, anunță ProSport. CSM București a devenit și matematic campioana României la handbal feminin, după ce a câștigat marți seară cu 33-19 partida cu cu „U” Cluj. Titlul a fost acontat pentru al doilea an consecutiv. Trofeul a fost cucerit cu o etapă mai devreme, astfel că partida cu HCM Baia Mare de vineri (ora 18:00) va fi doar de palmares.

Cel mai slab Reghe din carieră? Dezastru dacă pierde în Derby! — primele declarații ale lui Iordănescu Jr despre Steaua: „E normal ca șefii să nu fie mulțumiți”, scrie Gazeta Sporturilor. O eventuală eliminare în fața lui Dinamo ar confirma regresul tehnicianului: niciodată nu a mai avut un sezon atât de slab, de când antrenează în prima ligă.

Horia Tecău și Florin Mergea, primul duel la BRD Năstase Țiriac Trophy 2016, scrie România Liberă. Horia Tecău și Florin Mergea sunt principalii favoriți în proba de dublu a turneului BRD Năstase Țiriac Trophy (ATP), care este dotat cu premii totale de 463.520 euro și are loc la Arenele BNR din București.

A fost inaugurat la Timișoara cel mai modern cinematograf din România. A costat 8 milioane de euro, aflăm din Adevărul. Israelienii de la Cinema City a inaugurat oficial, marți seara, cel mai nou cinematograf al său, în cadrul mall-ului Shopping City Timișoara. Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe din România, parte din Cineworld Group, al doilea mare operator de cinema din Europa, a inaugurat cel de-al 23-lea multiplex al companiei, localizat în centrul comercial Shopping City Timișoara.

Meteorologii nu au deloc vești bune pentru zilele următoare. Vremea continuă să se răcească miercuri, astfel că termometrele vor indica între 12 și 19 grade, anunță Libertatea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult