Acasa Revista Presei Revista presei. Lucrările la Arcul de Triumf au fost reluate

Revista presei. Lucrările la Arcul de Triumf au fost reluate

scris de Z.V.
14 afisari

Comemorarea unui an de la incendiul din clubul Colectiv, cazul turistului american care a fost atacat de un urs în zona Pietrele lui Solomon de lângă Brașov, reacțiile politicienilor după ce președintele Klaus Iohannis s-a fotografiat stând pe unul dintre scaunele de la sculptura „Masa Tăcerii” a lui Constantin Brâncuși, retragerea ultimului avion Airbus A310 din flota Tarom, precum și includerea sitului Roșia Montană pe lista indicativă a UNESCO, dar și reluarea lucrărilor la Arcul de Triumf sunt principalele subiecte ale zilei de 30 octombrie.

arcul de triumf santier lucrariLucrările la Arcul de Triumf au fost reluate. Anunțul făcut de Gabriela Firea. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că sâmbătă au fost reluate lucrările la Arcul de Triumf, conform Libertatea. „De azi, se lucrează din nou la Arcul de Triumf! După deciziile luate aseară, la Comandamentul convocat la Primăria Municipiului București, consolidarea se va finaliza în timp util pentru ca Parada Militară de Ziua Națională să poată fi organizată la Arcul de Triumf, așa cum este normal. Lucrările trebuiau finalizate în august 2015′, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Kelemen Hunor: Până în 2018 trebuie modificată legislația potrivit rezoluției de la Alba Iulia. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri că până în 2018, la sărbătorirea centenarului Marii Uniri, va trebui modificată legislația astfel încât promisiunile din rezoluția de la Alba Iulia să devină literă de lege, transmite Bursa. „Noi credem că dacă baza morală și juridică a statului modern român se află undeva la Adunarea de la Alba Iulia din 1918, atunci rezoluția în care se promitea pentru minoritățile naționale care trăiesc în România anumite drepturi în domeniul educației, culturii, în administrație publică și justiție nu sunt doar promisiuni, ci sunt literă de lege”, a declarat Kelemen Hunor.

Bogdan Diaconu solicită Parlamentului să urgenteze discutarea demersului Coaliției pentru familie. Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită (PRU), solicită Parlamentului să urgenteze discutarea propunerii legislative cetățenești cu privire la redefinirea familiei, astfel încât să poată fi convocat referendumul pentru modificarea Constituției odată cu alegerile parlamentare, scrie Bursa. „Solicităm Senatului și Camerei Deputaților să urgenteze discutarea în Parlament a demersului Coaliției pentru familie și BOR, astfel încât să reușim să convocăm referendumul pentru modificarea Constituției, așa cum Coaliția pentru familie a cerut, în data de 11 decembrie, odată cu alegerile parlamentare”, a declarat Diaconu.

BEM a admis 6 candidați independenți la alegerile parlamentare; 12 partide au depus liste. Biroul Electoral Municipal (BEM) a emis decizii de admitere a candidaturii în cazul a cinci candidați independenți la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, informează Jurnalul Național. Potrivit site-ului instituției, la București au fost admise candidaturile pentru mandatul de deputat ale Elenei Udrea, Theodor Paleologu, Remus Cernea, Costel Vișinel Bălan, Gabriel Ion Lință, George Alexandru Manciu. Totodată, BEM a respins candidatura depusă de Marian Staș, întrucât acesta a prezentat doar 1.788 de semnături, față de necesarul de 17.797.

Valeriu Steriu: PMP vrea să rămână a treia forță politică în Parlament. Președintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, a declarat, sâmbătă, că formațiunea din care face parte se așteaptă la obținerea unui scor foarte bun la alegerile parlamentare, care să-i permită să rămână a treia forță politică în Parlament, relatează Puterea. „La aceste alegeri ne propunem să avem un scor foarte bun, care să ne permită să ne menținem ca a treia forță politică în Parlament. Ne-am propus să obținem un număr de peste 40 de deputați și senatori, care să reprezinte cu cinste comunitățile care îi trimit în Parlament”, a afirmat Valeriu Steriu.

Palada: PRU nu face alianțe cu PNL și USR. Purtătorul de cuvânt al Partidului România Unită (PRU), Mirel Palada, a declarat sâmbătă că principalul obiectiv al formațiunii este să intre în Parlament, precizând că nu va face alianțe post-electorale cu PNL și USR, potrivit Cotidianul. „Principalul obiectiv al PRU este să intre în Parlament și mai ales să aibă un număr suficient de parlamentari pentru a contribui la o alianță pentru România, nu împotriva României”, a precizat Palada la o conferință de presă.

Un pamflet năucitor al lui Traian Băsescu. Iohannis către ambasadorul SUA: ‘Cum îi mai prostim pe români că, la voi, o ‘penală’ ca Hillary poate deveni Președintele SUA, iar, la noi, orice anchetat trebuie scos din viața politică?’ Fostul președinte Traian Băsescu a postat pe pagina sa Facebook un dialog imaginar purtat între președintele actual Klaus Iohannis și ambasadorul american Hans Klemm, scrie Evenimentul Zilei. În textul scris de fostul șef al statului, dialogul dintre cei doi este legat de problema dosarelor penale ale persoanelor din diferite sfere (dar mai ales din cea politică). Este făcută o comparație între sistemul de justiție din România și sistemul juridic din SUA, acolo unde alegerile președintelui sunt în toi, iar numele lui Hillary Clinton este auzit în diverse scandaluri.

Palada: PRU solicită scuze din partea președintelui pentru dispreț la adresa simbolurilor României. Partidul România Unită (PRU) îi solicită președintelui României să-și ceară în mod oficial scuze pentru că s-a așezat pe unul dintre scaunele de la „Masa Tăcerii’, opera lui Constantin Brâncuși, un gest „lipsit de politețe elementară, de dispreț la adresa simbolurilor României’, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al PRU, Mirel Palada, la o conferință de presă, conform Q Magazine. „Un alt fel prin care se atacă fibra statului român este prin atacul la simboluri (…), un exemplu strălucit despre maniera diabolică în care dânșii atacă unul dintre simbolurile puternice ale culturii românești, și anume pe Brâncuși’, a precizat Palada.

Băsescu, despre „popasul’ lui Iohannis la Masa Tăcerii: S-a așezat cu fundul pe o operă capitală. Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, că șeful statului nu a vrut să se lase mai prejos decât premierul Cioloș și „s-a așezat cu fundul pe una din operele capitale” ale lui Brâncuși, afirmând că după ce a înțeles „mârlănia” măcar ar trebui să îndemne copiii să nu facă la fel, relatează Gândul. „Brâncușienii! Oare ceva bun simț se poate? Julien a reușit să-l umilească pe Brâncuși, ratând cu zâmbetul pe buze subscripția publică pentru achiziționarea lucrării ‘Cumințenia Pământului’. Măcar o scuză publică pentru rateu și din respect pentru opera lui Brâncuși putea fi”, a scris președintele PMP, Traian Băsescu, pe Facebook.

Reacția lui Victor Ponta după ce Klaus Iohannis s-a pozat la „Masa Tăcerii”: Și Brâncuși e al lui. Cum l-a mai ironizat fostul premier pe președintele României. Victor Ponta îl atacă din nou pe Klaus Iohannis, de data aceasta prin intermediul facebook-ului, notează Evenimentul Zilei. Într-o postare recentă, fostul premier îl ironizează pe actual președinte al României după ce acesta a fost fotografiat la ‘Masa Tăcerii’, operă de artă creată de Constantin Brâncuși, aflată în orașul Târgu Jiu.

Raluca Turcan, PNL: Ministerului Sănătății să deconteze toate operațiile copiilor cu afecțiuni cardiovasculare. Vicepreședintele PNL Raluca Turcan cere Ministerului Sănătății să deconteze toate operațiile copiilor cu afecțiuni cardiovasculare, indiferent dacă sunt efectuate în spitale de stat sau clinici private din țară, conform Jurnalului Național. „Anual, în România se nasc peste 1.000 de copii cu afecțiuni cardiovasculare. Din nefericire, din cauza sumelor mici de decontare a acestor operații de la Casa de Sănătate, lipsei resursei umane, lipsei unor medicamente necesare unor astfel de intervenții, aproape jumătate din cazuri sunt refuzate pentru intervențiile chirurgicale. Unii copii, puțini, au șansa să meargă în alte centre. Alții, din păcate, pierd șansa la viață”, a scris, sâmbătă, Raluca Turcan pe Facebook.

Duminică sunt alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cine sunt candidații care au cele mai multe șanse. Nouă nume de candidați vor figura, duminică, pe buletinele de vot ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, informeazăRomânia Liberă. Cu numărul 1 în buletinul de vot, dar cu ștampila „retras”, este Marian Lupu, cel care a anunțat că o va susține pe Maia Sandu.

#Colectiv. După un an de la tragedie, România are doar o unitate cu șase paturi pentru arșii grav. Singura unitate de tratare a pacienților cu arsuri severe din România este cea de la Spitalul Floreasca, funcțională din primăvara acestui an, care poate primi doar șase pacienți în același timp, în condițiile în care, din vară, secția de Terapie Intesivă a Spitalului de Arși este închisă, notează Ziarul Financiar. Unitatea de Îngrijire a Arșilor Grav ar fi trebuit să fie funcțională din 2010, când s-au finalizat lucrările de amenajare a rezervelor, însă inaugurarea oficială s-a făcut în aprilie 2015. Chiar dacă secția ar fi trebuit să primească pacienți nu a devenit și funcțională la momentul inaugurării. Abia din luna mai a acestui an, pacienții cu arsuri severe au putut fi tratați conform standardelor internaționale.

#Colectiv 1 AN. Raed Arafat explică de ce nu a demisionat după tragedie: Ne-am obișnuit ca la fiecare situație de urgență cineva să plece. La un an după tragedia din clubul Colectiv, secretarul de stat Raed Arafat explică de ce a refuzat să demisioneze, la acel moment, într-un interviu, scrie România Liberă. Raed Arafat a ales să rămână în funcție întrucât nu consideră că a fost vorba de neglijență în intervenția de la incendiu. În schimb, persoanele care i-au cerut demisia au avut „anumite motive”, spune secretarul de stat.

Tudor Chirilă, la un an de la Colectiv: Deși suntem victime, împărțim aceeași vină cu călăii noștri. Tudor Chirilă a transmis un mesaj la un an de la incendiul din clubul Colectiv, în care afirmă că țara este „contaminată de efectele caracatiței politice hrănită cu indolența și lipsă de reacție civică’, scrie Puterea. Artistul a ținut să precizeze că „deși suntem victime, împărțim aceeași vină cu călăii noștri’. ‘Tragedia de la COLECTIV de acum un an a însemnat în mod neașteptat o cotitură în viața publică și politică din România. Drama unor oameni care au ars de vii într-un club total nepregătit pentru a face față unui incendiu de asemenea proporții, combinată cu lipsa de responabilitate a patronilor și a autorităților amorțite de exercițiul iresponsabil al supraviețuirii la negru, a scos zeci de mii de oameni în stradă într-o revoltă spontană, care a dărâmat un guvern politic și a adus în loc un guvern de tehnocrați”, a scris Tudor Chirilă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

#Colectiv 1 AN. Duminică sunt restricții de trafic în București pentru a permite desfășurarea evenimentelor de comemorare. Traficul auto va fi restricționat pe mai multe artere din Capitală, duminică, între orele 09.30 — 23.00, pentru desfășurarea activităților de comemorare a victimelor incendiului din Colectiv, a anunțat Poliția Rutieră, conform România Liberă. Circulația rutieră va fi restricționată progresiv, pe strada Bucur, între Strada Gârle, Strada Verzișori și străzi care converg spre strada Piața Bucur, între orele 12.00 — 23.00, în funcție de numărul participanților la activitățile de comemorare a victimelor incendiului din Colectiv.

Un turist american, atacat de urs în zona Pietrele lui Solomon. Un turist american a fost transportat la Spitalul Județean din Brașov după ce a fost mușcat, sâmbătă, în zona turistică Pietrele lui Solomon, fiind rănit în zona antebrațului și la coapse, viața lui nefiind pusă în pericol, transmite Gândul. „Un cetățean american în varstă de 20 ani a fost atacat de un urs în imediata apropiere a municipiului, într-o zona frecventată de turiști. Ne-am deplasat cu un echipaj SMURD pentru acordarea primului ajutor. În urma evenimentului a rezultat o plagă mușcată de 3 centimetri la nivelul antebrațului stâng. Bărbatul este conștient, a fost transportat la spital și este în afara pericolului”, a spus pentru MEDIAFAX Ciprian Sfrejea, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov.

Turistă americană, recuperată de salvamontiști după ce a căzut într-o prăpastie din Munții Făgăraș. O turistă americană, în vârstă de 36 de ani, a fost recuperată de salvamontiștii brașoveni, sâmbătă seară, după ce a căzut într-o prăpastie din Munții Făgăraș, scrie Libertatea. Femeia a fost găsită de salvamontiști și, din primele informații, reiese că aceasta s-a rănit la cap și la ochi, dar este conștientă.

A murit unul dintre cei doi oameni ai străzii incendiați la Galați. Bărbatul fără adăpost, incendiat în urmă cu o săptămână la Galați, alături de un alt om al străzii, a murit la Spitalul Floreasca din Capitală, unde fusese transferat marți, au declarat oficiali ai Spitalului Floreasca, potrivit Gândul. Bărbatul avea un bărbat de 49 de ani și fusese transferat de la Spitalul Județean Galați la Spitalul de Urgență Floreasca din București la începutul săptămânii, fiind în continuare în stare gravă. Bărbatul avea arsuri de gradul I, II și III pe 65% din suprafața corpului și era intubat încă de la internare, neavând arsuri de căi aeriene.

Peste 6.000 de cazuri de viroze respiratorii au fost înregistrate în numai șapte zile. Virozele respiratorii au făcut ravagii în ultima săptămână, notează Curierul Național. Peste 6.000 de cazuri au fost înregistrate în numai șapte zile, majoritatea la copii. Autoritățile nu se așteptau ca numărul bolnavilor să fie atât de mare. Viroza a lovit în total peste 90.000 de români.

Debranșările de la RADET-uri ar putea fi interzise complet. Debranșările de la sistemele de încălzire centralizată (SACET), în scopul instalării de centrale termice de apartament sau de bloc, ar putea fi interzise complet, anunță Curierul Național. Conform unui proiect de lege care este aproape de votul în plen în Camera Deputaților, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus de vicepremierul Vasile Dîncu, s-ar putea transforma într-un soi de supraautoritate de control pentru serviciul de alimentare cu energie termică a populației.

Sucurile cu zahăr ar putea fi interzise copiilor sub 16 ani. Copiii care nu au împlinit 16 ani nu vor mai putea să cumpere sucuri care conțin zahăr, dacă un proiect depus în Parlament devine lege, relatează Libertatea. Inițiatorul mai vrea ca pe ambalaje să existe avertismente, la fel ca pe pachetele de țigări, cât și o taxă care să crească prețul acestor produse. Un pahar de suc de 250 de mililitri conține nu mai puțin de zece cuburi de zahăr.

Unui șofer RATB i s-a făcut rău la volan și a intrat cu autobuzul într-un stâlp. Două persoane au ajuns la spital. Un șofer RATB a intrat cu autobuzul într-un stâlp după ce i s-a făcut rău la volan, sâmbătă seară, pe traseul liniei 455, care face legătura între Capitală și Facultatea de Fizică de la Măgurele, fiind transportat cu răni ușoare la spital, transmite Adevărul. Un șofer RATB care circula pe linia 455 a ajuns, sâmbătă seară, la spital, cu răni ușoare, după ce i s-a făcut rău la volan și a intrat cu autobuzul într-un stâlp, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, Ovidiu Munteanu.

Poliția de Frontieră: Peste 350 de imigranți au încercat să intre în țară pe la frontiera verde. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a anunțat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că polițiștii de frontieră au depistat, de la începutul anului până în prezent, peste 350 de imigranți care au încercat să intre ilegal în țară pe la frontiera verde, potrivit Puterea. Potrivit sursei citate, au fost contactate autoritățile de frontieră ale statului vecin în vederea cercetării în comun a evenimentelor și punerii în aplicare a acordului de readmisie.

Cod galben de ninsori și viscol la munte. Iarna își face simțită prezența, notează Adevărul. Meteorologii au emis, sâmbătă dimineață, un cod galben de ninsori și viscol, care intră în vigoare la ora 14.00 și este valabil până luni, la ora 23.00. Prognoza este însă valabilă numai pentru zonele montane. Astfel, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă și până în seara zilei de luni, la munte vor fi intervale de timp în care va ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de peste 60-70 km/h, viscolind și spulberând ninsoarea.

România va trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă. Duminică, 30 octombrie, (în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 octombrie), în România se va reveni la fusul orar aflat cu două ore înaintea UTC (timpul universal coordonat), respectiv la „Timpul Legal Român”, conformJurnalului Național. Ora 4.00 va deveni ora 3.00. În noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi cu o oră în plus. Trecerea de la ora de vară nu va fi simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar.

Lucian Anghel: BVB va avea acces la fonduri de 20-30 de ori mai mari. Bursa de Valori București (BVB) va avea acces la fonduri de 20-30 de ori mai mari pe care investitorii sunt dispuși să le investească, în momentul în care va trece la statutul de piață emergentă, de la cel de piață de frontieră, pe care îl are acum, a declarat, sâmbătă, Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB, scrie Capital. „Piața de frontieră este echivalentul junk, nerecomandat pentru investiții. Există fonduri de investiții cărora nu li se permite să investească într-o piață de frontieră. Fondurile destinate investițiilor pe piețele emergente sunt de 20-30 de ori mai mari față de cele disponibile pentru piețele de frontieră, unde riscurile sunt mai mari”, a explicat Anghel, la Forumul Investitorilor Individuali.

Ultimul avion Airbus A310 din flota Tarom a fost retras: acesta a aterizat sâmbătă de la Madrid. Ultimul avion Airbus A310 din flota transportatorului aerian național Tarom, aeronava botezată Transilvania, a efectuat sâmbătă ultimul său zbor, pe ruta Madrid-București, relatează Adevărul. Acesta a aterizat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București, la ora 16.40, fiind tras la salonul oficial, sub tradiționalele tunuri de apă. Reprezentanții Tarom au anunțat în repetate rânduri în ultimii ani că este necesară înlocuirea flotei companiei, pentru eficientizarea activității.

Ministrul Culturii: „Situl Roșia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO”. Situl Roșia Montană a fost inclus pe lista indicativă a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), marcând astfel un prim pas făcut în direcția unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, a declarat Ministrul Culturii, Corina Șuteu, pe Facebook, potrivit Bursa. În intervalul 24 octombrie — 26 octombrie, la Paris, la sediul UNESCO, a avut loc cea de-a 40-a sesiune de lucru a Comitetului Patrimoniului Mondial, la care România a fost reprezentată de Irina Iamandescu, director în cadrul Institutului Național al Patrimoniului din București, ambasadorul Adrian Cioroianu, delegat permanent al României la UNESCO, și de Flavio Pironea, delegat permanent adjunct al României la UNESCO.

Marius Copil s-a calificat în finala turneului challenger de la Budapesta. Jucătorul de tenis Marius Copil, ocupantul locului 175 ATP, s-a calificat, sâmbătă, în finala turneului challenger de la Budapesta, disputat pe suprafață dură, în sală, după ce a câștigat meciul cu favoritul numărul 5, rusul Daniil Medvedev (locul 106 ATP), scor 7-5, 6-4, informează ProSport. Partida a durat o oră și 24 de minute. Copil a servit șase ași, la fel ca adversarul său, iar procentajul de reușită la primul serviciu a fost de 66 la sută. Sportivul originar din Arad a avut cinci șanse de break, dintre care a concretizat trei și a pierdut un game pe propriul serviciu, din șase oportunități ale adversarului.

Steaua, abia pe locul 6 în clasamentul ofensivelor din Liga 1. Reghe: „Mă îngrijorează că primim goluri, nu că nu marcăm”. De ce meciul cu Zurich cade în plan secund. Egalată în clasament de Craiova, Steaua speră să câștige în deplasarea de la Iași pentru a-și menține avansul față de urmăritoare și pentru a opri seria slabă din campionat, unde nu a câștigat o singură dată în ultimele patri etape, scrie ProSport. Tehnicianul Laurențiu Reghecampf a vorbit în conferința de presă premergătoare partidei că în acest moment al sezonului cele mai importante sunt rezultatele și nu maniera în care sunt obținute. După încheierea turului, Steaua e abia pe locul 6 într-un clasament al eficienței ofensive, cu 18 goluri marcate, fiind depășită de CFR Cluj (25 de goluri), Dinamo (22), Botoșani (21), CSU Craiova și FC Voluntari (câte 19), însă situația nu-l îngrijorează pe Reghe.

Dinamo — Astra 2-2. Dinamo a avut avantaj de două goluri și un om în plus și a luat două goluri extrem de contestate. Dinamo și Astra au remizat în Ștefan cel Mare, scor 2-2, într-o partidă în care dinamoviștii au fost egalați la ultima fază a meciului, după un penalty controversat dictat de Balaj, transmiteGazeta Sporturilor. În minutul 34, Adam Nemec profitat de o gafă a lui Fabricio și a deschis scorul pentru Dinamo, iar Hanca a majorat diferența gazdelor în minutul 52, după o acțiune superbă de atac a „câinilor”.

O acuză că se antrenează prea puțin! Țiriac, declarații aspre: „Simona Halep numărul 1 WTA? O glumă”. Ion Țiriac, un apropiat al Simonei Halep, a vorbit despre româncă, despre care a spus că nu poate ajunge acum numărul 1 WTA, relateazăGazeta Sporturilor. „După părerea mea, Halep, numărul 1 în lume astăzi, e o glumă. La talentul pe care îl are, ar trebui să facă antrenament vreo 4-5 ore pe zi. Nu merge așa”, a declarat Țiriac la TV Digi Sport.

Jean-Julien Rojer și Horia Tecău au fost eliminați în semifinalele turneului de la Basel. Dublul format din olandezul Jean-Julien Rojer și românul Horia Tecău a pierdut sâmbătă meciul cu perechea Robert Lindstedt/Michael Venus (Suedia/Noua Zeelandă), scor 6-1, 3-6, 8-10, în semifinalele turneului de la Basel, Elveția, disputat în sală, conform ProSport. Partida a durat o oră și opt minute. Rojer și Tecău au pierdut deși au reușit două break-uri și au cedat serviciul o singură dată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult