Acasa Revista Presei Revista presei. Marile probleme din legile consensului național

Revista presei. Marile probleme din legile consensului național

scris de Z.V.
1 afisari

Ziua Europei, criticile președintelui Klaus Iohannis privind activitatea Guvernului, precum și victoria conservatorilor în alegerile din Marea Britanie, dar și 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute sâmbătă, 9 mai.

KLAUS IOHANNIS - VICTOR PONTA - INTALNIRE - SIBIUMarile probleme din legile consensului național, titrează Gândul. Puterea și opoziția și-au dat mâna, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis și într-o singură zi au trecut prin parlament trei legi care contrazic toate promisiunile făcute nu mai demult decât în urmă cu cinci luni în timpul campaniei electorale. La pachet, cele două tabere au regăsit consensul și în privința unui act normativ de tip ‘Big Brother’, al cărui proiect a fost elaborat direct la Cotroceni.

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întors vineri de la Gdansk, unde a participat la cea de-a 70-a aniversare a sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial. Din Aeroportul Otopeni,Iohannis a criticat Guvernul, pentru implementarea deficitară a cardului de sănătate, Parlamentul, pentru încercarea de modificare a Codului Penal, dar și, personal, pe Victor Ponta, pentru că a plecat de capul lui în țările arabe, relatează Adevărul.

Autoritățile din Finlanda se opun ridicării Mecanismului pentru Cooperare și Verificare (MCV) pentru România, a explicat ambasadorul finlandez de la București. Ulla Väistö a precizat însă că nu există nici o poziție recent exprimată despre apartenența României la zona Schengen, scrie Puterea.

Curtea de Apel Cluj arată în motivarea deciziei prin care obligă Guvernul să organizeze alegerile parțiale pentru președinția Consiliului Județean că refuzul Cabinetului Ponta de a organiza alegerile reprezintă un ‘exces de putere’. O judecătoare din Cluj a demontat, punct cu punct, toate argumentele Guvernului, invocate și în spațiul public de Victor Ponta, transmite Gândul.

Din interes politic, Guvernul ține de mai multe luni blocate 14 colegii de senatori și deputați, chiar dacă refuzul de a organiza noi alegeri a fost recent declarat ilegal de o instanță din România, scrie Adevărul. Indecizia are o consecință simplă: 1.250.000 de cetățeni nu mai sunt, în acest moment reprezentați în Parlament, senatorul sau deputatul ales de ei care a demisionat sau a fost condamnat la închisoare în ultimul an fiind singurul care câștigase colegiul în 2012. În 9 colegii din 14 s-a depășit deja termenul de organizare a alegerilor.

Purtătorul de cuvânt al PSD Gabriela Podașcă a declarat vineri, că Guvernul a respectat relația instituțională cu președintele Klaus Iohannis și și-a exprimat speranța că ‘iritarea’ șefului statului ‘nu este rezultatul lobby-ului celor care nu mai pot fura bani din Sănătate’, transmite Q Magazine.

Încercarea ministrului Nicolae Bănicioiu și a lui Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, de a drege busuiocul printr-un ordin comun, s-a dovedit inutilă, susțin surse din sistem, citate de Evenimentul Zilei. Ordinul, semnat de ministru și de președintele Casei, nu poate fi pus în practică deoarece se bate cap în cap cu o Hotărâre a Guvernului Ponta.

În luna martie Camera Deputaților a scos din buzunar pentru deplasările externe ale parlamentarilor nu mai puțin de 282.508 de lei. Mai marele deputaților, Valeriu Zgonea este campion, acesta împreună cu alți trei colegi reușind să cheltuie în cele șase zile petrecute în Canada suma de 93.086 de lei, scrie Evenimentul Zilei.

Mai multe organizații ale romilor din Ardeal, Gipsy Media, Fundația Roma Umanitate, Asociația Romilor din Transilvania, Centrul Creștin al Romilor din Transilvania, Organizația Etnică a romilor din România, cer implicarea de urgență a președintelui României Klaus Iohannis, informează Libertatea. Aceștia îi cer printr-o scrisoare deschisă să nu promulge legea alegerilor locale votată în această săptămână de parlamentari, întrucât, spun romii, îi defavorizează.

Alegeri în „Regatul Dezunit”: Cameron exultă, Europa tremură, titrează Cotidianul. Victorie clară și neașteptată a conservatorilor la alegerile legislative din Marea Britanie. Aceștia au obținut 331 din totalul de 650 din Camera Comunelor. Partidul premierului David Cameron a înregistrat un progres de 24 de mandate față de alegerile din 2010.

Redesemnat premier după succesul în alegerile legislative, David Cameron a anunțat vineri pe Twitter că va păstra și în viitorul său executiv mai mulți titulari ai unor portofolii cheie în actualul executiv, transmit agențiile AFP și Reuters. Partidul Conservator condus de David Cameron, premier în exercițiu, a câștigat în alegerile desfășurate joi 331 de mandate, obținând majoritatea absolută în Camera Comunelor, relatează ziarul Bursa.

Un elicopter la bordul căruia se afla inclusiv ambasadorul României în Pakistan a fost implicat într-un accident care a avut loc, vineri dimineață, în nordul Pakistanului. MAE l-a contactat telefonic pe Emilian Ion, ambasadorul român, care a confirmat că este în afara oricărui pericol. Talibanii pakistanezi au revendicat doborârea elicopterului, relatează Adevărul.

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Malghinov, a declarat, vineri, de Ziua Victoriei, că este dureros cât de ușor se rescrie istoria în unele țări și cum „sunt albiți criminali”, precizând că trebuie depășită această tendință, iar victoria nu trebuie să fie ruptă, în a noastră și a altora. Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, Ambasada Rusiei în România a organizat, vineri, o ceremonie solemnă de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Soldatului Sovietic din cimitirul ostașilor sovietici din parcul Herăstrău, prilej cu care ambasadorul Oleg Malghinov a calificat cea de-a doua conflagrație mondială drept „cel mai devastator și cel mai sângeros masacru din istoria omenirii”, relatează ziarul Bursa.

Consiliul Concurenței a fost sesizat, vineri, în legătură cu o posibilă poziție de monopol pe achizițiile de masă lemnoasă a firmei Holzindustrie Schweighofer, plângerea fiind înaintată de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Cătălin Baciu, informează Gândul.

Medicii cer ca durerea cronică să fie considerată boală, titrează Puterea. Medicii care se ocupă cu studiul durerii solicită Ministerului Sănătății (MS) și Ministerului Muncii recunoașterea durerii cronice drept boală în sine, astfel încât costurile tratamentului să fie parțial acoperite de către stat, dar și recunoașterea algeziologiei ca specializare distinctă.

Reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România au ocupat opt universități. Discuțiile purtate joi cu ministrul Educației nu au dus la niciun rezultat, informează Evenimentul Zilei. Studenții vor 25% drept de vot la alegerea rectorului.

Sub un sfert dintre tinerii români muncesc în același domeniu pentru care s-au pregătit în școală și iar 9 din 10 tineri aflați în căutarea unui loc de muncă se plâng de faptul că au probleme la angajare din cauza faptului că li se cere experiență, conform studiului „Tinerii și locul de muncă”, scriePuterea.

Zeci de mii de oameni sunt așteptați, sâmbătă, la proteste în mai multe orașe din țară, dar și în diaspora, față de despăduririle abuzive. Inițiativa organizării acțiunii aparține campaniei ‘Uniți Salvăm’, aflată în centrul protestelor față de exploatările aurifere de la Roșia Montană și față de exploatarea gazelor de șist. Mobilizarea s-a făcut pe Facebook, scrie Adevărul.

Se împlinesc 70 de ani de la capitularea Germaniei, în al Doilea Război Mondial și tot astăzi este și Ziua Europei, scrieLibertatea. Această dublă aniversare este sărbătorită în România cu demonstrații militare de epocă, spectacole de fanfară, de muzică pop și jazz.

Simona Halep a avut noroc la tragerea la sorți a tabloului principal de la Roma, scrie Gazeta Sporturilor. Numărul doi mondial le va evita până în finală pe Serena Williams și Maria Șarapova. Fiind favorita numărul 2 a turneului, românca va intra direct în turul doi, unde va evolua împotriva învingătoarei dintre Alison Riske și Varvara Lepcenco.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult