Acasa Revista Presei Revista presei. Medicii intră în grevă

Revista presei. Medicii intră în grevă

scris de Z.V.
22 afisari

Punctul de vedere al Guvernului referitor la legea dării în plată, declarația ministrului Apărării Naționale, Mihnea Motoc, despre stagiul militar obligatoriu, greva japoneză care va fi declanșată de sindicatele din sănătate, sprijinul acordat de țara noastră Greciei pentru gestionarea crizei migrației, precum și câștigarea de către Ana Blandiana a premiului „Poetul European al Libertății”, dar și reușita echipei naționale de handbal feminin la turneul preolimpic de la Aarhus sunt principalele subiecte ale zilei de 21 martie.

medici grevaMedicii anunță noi proteste, care încep cu o grevă japoneză în următoarea săptămână. Sindicatele din sănătate, susținute de unele asociații profesionale, anunță că vor declanșa o serie de proteste, începând cu o grevă japoneză care se va derula pe parcursul săptămânii viitoare, potrivit Adevărul. Printre revendicări se numără aplicarea Legii salarizării unitare, acordarea sporurilor și asigurarea în regim gratuit și prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate.

Guvernul le cere deputaților să modifice legea dării în plată adoptată de senatori. Care sunt principalele obiecții ale executivului. Executivul cere modificarea Legii dării în plată, arătând în punctul de vedere transmis Camerei Deputaților că, în forma actuală, legea prezintă riscul unor vicii de neconstituționalitate, poate afecta dreptul la proprietate, poate duce la falimentul unor instituții de credit, generând dezechilibre, scrie Gândul. Cabinetul Cioloș precizează, în punctul de vedere transmis Camerei Deputaților, că susține legea dării în plată doar sub rezerva însușirii observațiilor expuse.

Zamfir către Cioloș: Opriți minciuna, intoxicarea și abuzul împotriva legii dării în plată. Deputatul PNL Daniel Zamfir îi solicită, într-o scrisoare deschisă, premierului Dacian Cioloș să oprească „minciuna, intoxicarea și abuzul” împotriva legii dării în plată, susținând că acesta, în loc să servească interesele cetățenilor români, „servește interesele unor bancheri străini”, transmite Capital. „Opriți minciuna, intoxicarea și abuzul împotriva legii dării în plată și, pe cale de consecință, împotriva sutelor de mii de familii din România care așteaptă această lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plăti nu din cauza lor, nu din rea-voință, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vândute de bănci, clauzelor abuzive din contracte și lipsei de supraveghere a Băncii Naționale”, afirmă Zamfir, în scrisoare.

Cioloș despre scrisoarea lui Zamfir: Domnul deputat are, din păcate, o abordare populistă. Premierul Dacian Cioloș afirmă că deputatul PNL Daniel Zamfir are „o abordare populistă” în scrisoarea deschisă privind legea dării în plată și subliniază că, pentru a fi „cu adevărat aplicabilă (și nu atacabilă în justiție) și să fie în interesul clienților”, actul normativ „are nevoie de adaptări”, scrie Jurnalul Național. „Domnul deputat are din păcate o abordare populistă prin această poziție. Am spus de la început că susțin legea dării în plată și am spus-o și direct băncilor”, a scris Cioloș, duminică seara, într-un comentariu la o postare pe pagina sa de Facebook.

Parlamentarii se pregătesc să intre în Centrul pentru interceptări, lăsat de Cioloș la SRI. Deputat PSD: „Tehnocrații nu stăpânesc acest domeniu”. Ordonanța interceptărilor intră luni în dezbaterea Parlamentului, anunță Gândul. Pe masă cu actul normativ adoptat de mai bine de o săptămână de Guvern, senatorii și deputații își fac planul de bătaie. Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că ordonanța trebuie respinsă pentru că guvernul nu poate modifica legislația referitoare la drepturile și libertățile fundamentale. O altă problemă ar fi Centrul Național pentru Interceptarea Comunicațiilor, mulți parlamentari susținând ideea unei entități independente pentru interceptări. „Pot să vă spun că sunt lucruri care nu pot fi puse în aplicare, sunt numai teoretice, probabil, ca să zic așa, tehnocrate. Iar eu cred că tehnocrații nu stăpânesc acest domeniu”, este concluzia senatorului PSD, Daniel Savu, membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI.

Traian Băsescu: „Partidele vechi nu mai sunt credibile; ne trebuie unul nou”. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, duminică, la Craiova, că este nevoie în prezent de un partid nou, pentru că cele vechi nu mai sunt credibile, sunt etichetate ca fiind corupte și nu mai pot fi soluții politice pentru țară, relatează Bursa. „Ne trebuie un partid nou, pentru că cele vechi nu mai sunt credibile. Și la Mișcarea Populară, toate statisticile pe care le avem la centru arată că 85% dintre oameni sunt noi în politică și au crezut în acest proiect”, a spus Băsescu.

Gorghiu: „Nu vom susține un guvern liberal care nu va avea ca prioritate realizarea infrastructurii în Moldova”. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, duminică, la Vaslui, că nici ea, nici Vasile Blaga nu vor susține după alegerile parlamentare un guvern liberal care nu va avea ca prioritate realizarea infrastructurii pentru județele Moldovei, scrie Bursa. ”Este de neconceput ca județul Vaslui să aibă cel mai mic PIB pe cap de locuitor din întreaga țară, cel mai mare șomaj, iar cel mai mare angajator din județ să fie Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Vasluiul nu mai poate fi un județ pesedist”, a menționat Alina Gorghiu, cu ocazia lansării candidaților PNL Vaslui la locale.

Conducerea Parlamentului se reunește luni pentru stabilirea calendarului validării CA al TVR. Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se reunesc luni în ședință, principala temă de pe ordinea de zi fiind stabilirea unui calendar pentru audierea în comisii și validarea în plenul comun al noului Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune, informează Bursa. Ședința Birourilor permanente reunite este programată pentru ora 14:00, iar în cadrul acesteia se va stabili data exactă a audierii candidaților propuși pentru a face parte din CA al TVR, în comisiile de specialitate.

Băsescu o critică pe Prună: Când un ministru sau un primar neglijează drepturile fundamentale înseamnă că încalcă grosolan Constituția. Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, duminică, la Craiova, că tot sistemul democratic din Europa, din lumea civilizată, este întemeiat pe drepturile fundamentale care trebuie respectate, iar atunci când un ministru sau un primar le neglijează înseamnă că încalcă grosolan Constituția, conformEvenimentului Zilei. „Am văzut zilele trecute un ministru al Justiției, pe doamna Prună, spunând că drepturile fundamentale sunt un lux pe care nu ni-l putem permite acum. Vreau să știți că tot sistemul democratic din Europa, din lumea civilizată, este întemeiat pe drepturile fundamentale care trebuie respectate”, a spus Băsescu, la lansarea candidaților PMP din Dolj la alegerile locale.

Președinția, sesizată la Curtea de Conturi pentru sistemul de irigații de jumătate de milion de euro. Europarlamentarul Sebastian Bodu a înaintat o sesizare la Curtea de Conturi în ceea ce privește licitația lansată de Admnistrația Prezidențială pentru achiziția unui nou sistem de irigații, care valorează peste 500.000 de euro, relatează Adevărul. „Deoarece Administrația Prezidențială a demarat procedurile de achiziționare a unui nou sistem de irigație a vegetației din grădina Palatului Cotroceni, a cărei valoare bugetată este de aproape 2,4 milioane lei (adică vreo 533.000 de euro), fără TVA, am sesizat Curtea de Conturi a României, pentru a verifica legalitatea și oportunitatea acestei achiziții din bani publici”, anunță eutroparlamentarul Sebastian Bodu.

Băsescu: „Eu nu vreau să mai obțin nimic de la politică; obiectivul meu — să transfer către PMP experiența mea”. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, duminică, la Craiova, că nu mai are obiective politice personale, ci își dorește să transfere către PMP experiența sa politică acumulată în peste 20 de ani, conform Jurnalului Național. „Aș vrea să spulber anumite teorii în ceea ce mă privește: vreau să știți că eu nu vreau să mai obțin nimic de la politică, nu mai am obiective politice pentru mine. Aveam însă cunoștințe și înțelegerea faptului că România avea nevoie de un partid nou care să preia ștafeta tranziției, să ducă țara către dezvoltarea aceea definitivă, temeinică, competitivă”, a spus Băsescu, la lansarea candidaților Partidului Mișcarea Populară din județul Dolj la alegerile locale.

Referendum la Pungești pentru demiterea primarului. Cetățenii din comuna vasluiană Pungești participă, duminică, la un referendum pentru demiterea primarului Mircia Vlasă, conform România Liberă. Instituția Prefectului Vaslui a fost obligată, printr-o decizie definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Brașov, să organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungești, după ce, în 2013, mai mulți localnici au solicitat acest lucru, nemulțumiți că edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de șist, iar cererea lor a fost respinsă de prefectură.

La nouă ani de la renunțarea la serviciul militar obligatoriu, ministrul Apărării face un anunț neașteptat. Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, caută alternative pentru „a crea o rezervă în locul soldaților” care făceau serviciul militar obligatoriu despre care susține că, legal, este suspendat, nu eliminat, relatează Gândul. „Nu ne gândim deloc în momentul acesta la așa ceva(reintroducerea serviciului militar obligatoriu—n.r.), dar suntem foarte preocupați de faptul că de la suspendarea ? serviciul militar obligatoriu nu e eliminat, e suspendat, asta e formula legală în România ? serviciului militar obligatoriu nu am acționat imediat pentru a crea o rezervă în locul soldaților care făceau acest serviciu’, a spus Mihnea Motoc, într-un interviu la ProTV.

Primele avioane F16 vor intra în dotarea armatei române în luna septembrie. Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat că primele avioane F16 care vor intra în dotarea armatei române vor ajunge în România în luna septembrie, urmând să devină operaționale în anul 2017, conform Q Magazine. „De la anul vor fi primele aparate din Escadrila 1 operaționale, le vom vedea cu inscripționarea Forțele Aeriene Române venind în România prima oara la sfârșitul lunii septembrie, anul acesta, deci vor intra în dotarea anul acesta în două etape, după care operaționarea lor este avută în vedere pentru 2017”, a declarat, duminică, la Pro TV, ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Principesa Sofia, în vizită la regele Mihai și regina Ana. Principesa Sofia se află în Elveția pentru a fi alături de regele Mihai și de regina Ana și va petrece câteva zile la reședința privată a părinților săi, informează site-ul romaniaregala.ro, conform România Liberă. Principesa Elena și Principesa Margareta au fost, de asemenea, în vizită la regele Mihai și regina Ana în cursul săptămânilor trecute.

România trimite în Grecia 60 de polițiști de frontieră, două nave și 50 de corturi pentru refugiați. România va contribui la gestionarea fluxului de migranți din Grecia cu 60 de polițiști de frontieră, 10 experți în domeniul procedurilor de azil, șase autospeciale, două nave de patrulare maritimă și 50 de corturi și containere, având cea mai consistentă ofertă de sprijin, după cele ale Franței și Germaniei, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI), informează Adevărul. În urma Reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, din perioada 17-18 martie, șefii de stat și de guvern au adoptat o serie de acțiuni și măsuri suplimentare în sprijinul Greciei, în contextul implementării acordului cu Turcia în gestionarea crizei migrației.

Medicii anunță noi proteste, care încep cu o grevă japoneză în următoarea săptămână. Sindicatele din sănătate, susținute de unele asociații profesionale, anunță că vor declanșa o serie de proteste, începând cu o grevă japoneză care se va derula pe parcursul săptămânii viitoare, potrivit Adevărul. Printre revendicări se numără aplicarea Legii salarizării unitare, acordarea sporurilor și asigurarea în regim gratuit și prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate.

Prima etapă a Planului de Măsuri pentru reducerea deficitului de personal din MAI se apropie de sfârșit. În cursul zilei de ieri, 19 martie a.c., a avut loc etapa finală a mai multor concursuri organizate pentru trecerea în corpul ofițerilor a agenților de poliție, maiștrilor militari și subofițerilor, transmite Curierul Național. Pentru cele 1.000 de locuri scoase la concurs, au promovat până în prezent 825 dintre candidați (675 la nivelul Poliției Române și 150 la nivelul celorlalte structuri ale MAI). La aceste concursuri s-a înscris un număr de peste 9.200 de candidați — agenți de poliție, maiștri militari și subofițeri, absolvenți de studii superioare care îndeplinesc condițiile legale.

Tragedie rutieră în Spania, soldată cu 13 morți. O româncă și-a pierdut viața în accident. O altă tragedie a avut loc duminică dimineață, în Spania, anunță Libertatea. Cel puțin 13 persoane au decedat după ce un autobuz plin cu studenți Erasmus, care proveneau din mai multe țări europene, s-a izbit de o mașină. Printre persoanele decedate se numără și studenți străini. O româncă și-a pierdut viața în tragicul accident din Spania. Tânăra de 24 de ani se afla în autocarul care transporta studenți.

Un medic adresează o scrisoare deschisă Casei de Asigurări de Sănătate. Florin Chirculescu, medic la Spitalul Universitar de Urgență București, trage un semnal de alarmă și scrie, într-un mesaj postat pe Facebook, despre problema pacienților cu urgențe, potrivit Cotidianul. Într-o scrisoare deschisă, medicul condamnă neregulile și birocrația aberantă din țara noastră privind pacienții asigurați.

Al treilea cutremur în Buzău în ultimele 24 de ore. Un cutremur cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora locală 15,46, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, conform Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), scrie Jurnalul Național. Seismul a avut o intensitate în zona epicentrală II pe scara Mercalli și s-a produs la o adâncime de 148 kilometri, iar localitățile cele mai apropiate de epicentru au fost Covasna (33 km), Târgu Secuiesc (48 km), Vălenii de Munte (55 km), Săcele (55 km), Sfântu Gheorghe (57 km).

Universitățile oganizează programe de pregătire pentru BAC. Interesul tot mai scăzut manifestat de tinerii liceeni pentru continuarea studiilor a determinat universitățile din țară să organizeze programe de pregătire pentru examenul de bacalaureat în speranța că va crește numărul celor care vor merge la facultate, notează Capital. „Avem facultăți care derulează de mai mulți ani pregătiri pentru elevi înainte de bacalaureat și admitere la facultate, însă foarte puțini sunt interesați de aceste pregătiri”, spune Ioan Carcea, profesor al Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași.

Facultățile de Informatică cer mai multă susținere din partea mediului de business. Facultățile de Informatică au nevoie de mai multă susținere din partea mediului de business, după modelul vestic, în condițiile în care tot mai mulți profesori se pensionează sau aleg mediul privat, unde salariile sunt de 4-5 ori mai mari pe acest domeniu, scrie Ziarul Financiar. „Este un punct sensibil, care nu-și poate găsi rezolvarea prin măsuri legislative: dacă în alte țări colaborarea între industrie și mediul academic se concretizează prin contracte de cercetare de pe urma cărora beneficiază ambele părți, în România și mai ales în zona Moldovei asemenea proiecte sunt rare”,a declarat Lenuța Alboaie, prodecanul Facultății de Informatică din Iași.

Străzile s-au umplut de spiriduși! Sfântul Patrick, sărbătorit cu o paradă fastuoasă la București. Chiar dacă oficial ziua Irlandei este sărbătorită pe 17 mai, de Sfândul Patrick, parada impresionantă care marchează acest eveniment a avut loc abia astăzi, notează Libertatea. Străzile din București s-au umplut de spiriduși verzi și dansatori irlandezi, dar și de sute de oameni care au vrut să îi vadă. Alaiul a fost însoțit de peste 100 cimpoieri și toboșari.

Pește plin de viermi cumpărat din hipermarket. O femeie a cumpărat dintr-un hipermarket Auchan din București un pește plin de viermi, transmite Evenimentul Zilei. Aceasta a vrut să alerteze autoritățile de la Protecția Consumatorului însă aceștia au răspuns că nu lucrează în weekend. Ulterior femeia a făcut o reclamație către reprezentanții magazinului care susțin că peste a fost controlat suplimentar, nu mai sunt probleme iar femeia își va primi banii înapoi.

România ocupă locul cinci în topul celor mai dinamice 5.000 companii din Europa. România ocupă locul cinci în topul celor mai dinamice 5.000 de companii din Europa, anunță Curierul Național. Piața locală este prezentă în clasament cu 333 de companii din diferite domenii, precum telecomunicații, retail, media, logistică și transporturi, servicii IT sau publicitate. „Mă așteptam să fie mai multe companii din domeniul IT&C, având în vedere că acesta este un domeniu dinamic”, spune Lucian Todea, fondatorul și CEO-ul companiei sibiene ITNT, care deține platforma de distribuție software soft32.

Tarom și-a redus șansele de a rămâne în piață — Nicolae Demetriade, fost director. Compania aeriană de stat Tarom și-a redus dramatic șansele de a rămâne în piață, după ce a pierdut, începând din 2009, peste 350 milioane de dolari și jumătate din cota de piață, a declarat fostul director executiv al Tarom, Nicolae Demetriade, care îl acuză pe actualul director general că nu a fost capabil să profite de ieftinirea țițeiului din 2015 pentru a elimina pierderile companiei, conform Economica.net. Demetriade a afirmat, într-un interviu, că anul trecut a fost cel mai bun pentru aviația de transport din ultimii 28 de ani, însă Tarom a fost printre puținele companii care nu au profitat de scăderea costului cu combustibilul.

Bonurile câștigătoare la Loteria bonurilor fiscale. Bonurile din 7 februarie, în valoare de 293 de lei, sunt câștigătoare la Loteria bonurilor fiscale, transmite Cotidianul. Potrivit Ministerului Finanțelor, fondul de premiere este de un milion de lei, vor fi acordate cel mult 100 de premii, iar câștigătorii vor fi selectați în două etape. Duminică, 20 martie, în prima etapă de selecție, extragerea din urne a bilelor indică ziua și valoarea bonurilor câștigătoare.

Cele mai vulnerabile sectoare la insolvență sunt construcțiile și farma. Cele mai vulnerabile sectoare ale economiei în privința insolvenței sunt construcțiile și farma, din cauza plăților întârziate, dar o situație dificilă se regăsește și în agricultură, a declarat Alexandra Predeanu, director general al ICAP România, scrie Economica.net. „Am observat că o companie care intră în faliment are fluctuații la plată cu 10-12 luni înainte. Dacă urmărești o companie în timp îți dai seama dacă ea se duce sau nu spre insolvență sau faliment”, a spus Alexandra Predeanu.

OPCOM: 15,1 milioane de certificate verzi emise în 2015 și 2016. Transelectrica a emis 15,1 milioane de certificate verzi în anul 2015 și până la data de 10 martie 2016, însă 480.820 de certificate au expirat și nu mai pot fi tranzacționate, potrivit datelor publicate pe site-ul OPCOM, operatorul pieței centralizate de energie, informează Capital. Astfel, numărul total de Certificate Verzi emise pentru energia regenerabilă produsă în 2015 de participanții înscriși la piața de certificate verzi, transmise la OPCOM s-a ridicat la 14.156.259 milioane, iar numărul de certificate verzi pentru energia produsă până la 10 martie 2016 este de 1.016.335.

Ana Blandiana a fost desemnată „Poetul European al Libertății”. Ana Blandiana a fost desemnată, sâmbătă seara, la Gdansk, „Poetul European al Libertății”, informează ICR Varșovia, relatează România Liberă. Conform sursei citate, la fiecare doi ani, Gdansk devine centrul poeziei europene, cu prilejul concursului și premiului „Poetul European al Libertății”. Șapte țări europene concurează pentru acest prestigios premiu.

Puci la „Scriitori”! Manolescu îi amenință cu penalul. Nu mai există cale de mijloc între Grupul de Reformă al Uniunii Scriitorilor și conducerea instituției, iar scandalul mocnit din ultima lună a explodat, notează Evenimentul Zilei. După ce, sâmbătă, 22 de membri s-au întrunit pentru a vota alți lideri și un nou statut, Nicolae Manolescu, președinte în funcție al instituției, spune că îi va da afară din Uniune pe contestatari și că îi va acționa în instanță deoarece au folosit, ilegal, antentul USR.

Ministrul Culturii: Papa Francisc nu va vizita prea curând țara noastră. Suvernul Pontif întârzie vizita sa în țara noastră din pricina „Cathedral Plaza”, scrie Cotidianul. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, confirmă acest lucru. „Vaticanul e interesat să fie mai prezent la București. Nu vă ascund: ‘Cathedral Plaza’, pe care Vaticanul o numește un monument al corupției, este un mare obstacol în venirea lui Papa Francisc la București”, a declarat ministrul.

România a câștigat turneul preolimpic de la Aarhus și își face bagajele pentru Rio! Rezervele naționalei au terminat la egalitate cu rezervele Muntenegrului. România a terminat la egalitate ultimul meci de la turneul preolimpic, scor 23-23 cu Muntenegru, relatează Gazeta Sporturilor. În urma acestui rezultat, naționala a câștigat întrecerea de la Aarhus și s-a calificat la braț cu adversara de duminică. Tragerea la sorți pentru cele două grupe olimpice va avea loc pe 1 mai, iar Brazilia și Norvegia vor fi, cel mai probabil, cei doi capi de serie. România revine la Jocurile Olimpice cu o națională de handbal după o pauză de 8 ani.

MApN face noi precizări cu privire la negocierile cu Gigi Becali! Vestea pe care o așteptau toți steliștii. Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, e convins că Steaua și MApN vor ajunge în cele din urmă la un consens în ceea ce privește stadionul, baza de pregătire, dar și sigla, pe care campioana nu o mai poartă în piept de un an și 4 luni, potrivit Gazetei Sporturilor. „Într-o lună ne întoarcem în Ghencea”, era anunțul făcut de Gigi Becali în urmă cu câteva zile. Aceste cuvinte au mari șanse să se adeverească. „Vrem să venim cu o deschidere totală și bune intenții. Am imprimat această notă de deschidere și sunt extrem de încurajat de rezultatele acestei prime intâlniri”, a declarat ministrul, pentru ProTV.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult