Acasa Revista Presei Revista presei. Ministrul Justiției despre Lazăr și Kovesi

Revista presei. Ministrul Justiției despre Lazăr și Kovesi

scris de Z.V.
9 afisari

Discuțiile referitoare la schimbarea procurorului general Augustin Lazăr și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, declarațiile făcute de premierul Sorin Grindeanu la Parlament, anunțul senatorului Șerban Nicolae despre retragerea amendamentelor la Legea grațierii, afirmațiile de la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, precum și amânarea pronunțării sentinței în dosarul „Gala Bute”, dar și simulările examenelor naționale sunt principalele subiecte ale zilei de 14 martie.

Ministrul Justiției despre Lazăr și Kovesi: Nu le-am sugerat să își dea demisia. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că nu a sugerat nici șefului DNA, Laura Codruța Kovesi, și nici procurorului general al României, Augustin Lazăr, să își dea demisia, ci doar ”a evocat o instituție din Codul muncii”, potrivitJurnalului Național. „Nu le-am sugerat să-și dea. Am spus și am rugat să nu se speculeze pe tema aceasta și am evocat o instituție care există în Codul muncii. Oricine poate să-și dea demisia, nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui”, a precizat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției insistă: Am dreptul legal să verific eficiența managerială de la DNA și Parchetul General. Ministerul Justiției a făcut precizări referitoare la competența de a verifica șefii de parchete, menționând că, în calitate de titular al propunerii de numire și revocare a procurorului general al României și a șefului DNA, are dreptul de a le verifica eficiența managerială, relatează Gândul. Legea invocată de ministrul Tudorel Toader specifică de asemenea clar că ministrul nu poate viza soluțiile dispuse de procurori în anchete. Ministerul invocă în acest sens art. 69 alin. 1 și 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Reacția procurorului general la solicitarea ministrului Justiției: „Nu îmi dau demisia”. Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, luni dimineață, că nu intenționează să demisioneze, așa cum i-a solicitat, voalat, ministrul Justiției, Tudorel Toader, duminică seara, conform Jurnalului Național. Întrebat dacă își va da demisia, în contextul ultimelor declarații ale ministrului Justiției, procurorul general a răspuns: „Vă spun doar atât: NU. Și nici nu vreau să intru în polemici publice”.

Grindeanu: Le refuzați românilor dreptul la dezvoltare. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, în plenul Parlamentului, că prin acțiunile sale, opoziția nu face altceva decât să le refuze românilor dreptul la dezvoltare, după ce a fost chemat să dea explicații în fața aleșilor pe tema Ordonanțelor 6 și 9, transmite Cotidianul. „Mă uit la colegii din PNL și le spun că voi răspunde la orice critică din partea lor, atâta timp cât vor fi însoțite de argumente reale. Nu voi răspunde la fumigene politice”, a spus Sorin Grindeanu, în Parlament.

Ce așteptări are Turcan de la premierul Grindeanu. Liderul PNL, Raluca Turcan, se așteaptă de la premierul Sorin Grindeanu să aibă „un moment de luciditate, responsabilitate” și să solicite, luni, în Camera Deputaților, respingerea ordonanțelor 6 și 9, motivând că aceste acte normative sunt „la fel de nocive precum Ordonanța 13”, informează Evenimentul Zilei. „Așteptările mele sunt ca premierul să ceară în fața Camerei Deputaților respingerea ordonanțelor 9 și 6. Acestea sunt, din punctul nostru de vedere, două ordonanțe la fel de nocive precum Ordonanța 13, doar că de data aceasta în privința banului public în plan economic”, a afirmat Turcan, înainte de ședința BPN al PNL.

Șerban Nicolae: „Retrag amendamentele la Legea grațierii, dar după dezbateri. Să le zic invitaților că au venit degeaba?”Președintele Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae, a declarat, luni, că va retrage amendamentele controversate la Legea grațierii, prin care ar fi eliberate și persoane condamnate pentru corupție, însă a precizat că va face acest lucru abia după dezbaterile asupra proiectului, pentru ca invitații să nu fi venit „degeaba” la ședința comisiei, scrie Bursa. Senatorul a afirmat: „N-am niciun fel de ambiție personală, n-am niciun fel de miză sau de interes. Eu am prezentat o justificare pentru aceste amendamente, am spus care sunt criteriile care m-au condus către o asemenea soluție”.

Șerban Nicolae: „Nu este exclus să renunțăm cu totul la Legea grațierii dacă ea nu ajută să scăpăm de amenda CEDO”.Președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, a declarat, luni, că amendamentele propuse de el la proiectul Legii grațierii ar crește numărul condamnaților eliberați cu aproximativ 1.500, față de forma legii propuse de Guvern, dintre care 340 ar fi persoane condamnate pentru corupție, ceea ce tot nu rezolvă complet problemele din penitenciare, astfel încât nu este exclus ca Parlamentul să renunțe cu totul la această lege, potrivit Bursa. Șerban Nicolae a afirmat: „Impactul propunerii, așa cum a făcut-o Guvernul, este de aproximativ 1.000 — 1.200 de persoane, care ar ieși din penitenciare. Impactul propunerilor, așa cum le-am făcut eu, este undeva la 2.700. (…) Tot n-am rezolva problema într-o proporție semnificativă”.

Legea privind executarea pedepselor, modificată de Senat. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost adoptat luni, cu amendamente, de plenul Senatului, anunță Evenimentul Zilei. În favoarea proiectului de lege s-au pronunțat senatori din toate grupurile parlamentare, fiind de acord că actul normativ reprezintă un prim pas dintr-un set de măsuri care trebuie luate pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare.

Grindeanu: Ministrul Justiției are mână liberă să facă lucrurile să meargă în domeniu. Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni că ministrul Justiției, Tudorel Toader, are „mână liberă” din partea lui să facă lucrurile să funcționeze în domeniul pe care îl conduce, transmite Jurnalul Național. „Nu este treaba prim-ministrului să intre și să gestioneze fiecare minister în parte. Dânsul își va face toate lucrurile și toate evaluările și ceea ce are de făcut, conform legii, la ministerul pe care îl conduce. (…) Eu am dat mână liberă în a aplica legea și nu cred că face altceva și sunt convins că lucrul acesta îl va face. Am înțeles că vrea să aibă discuții în perioada următoare. Este treaba dânsului și dacă are discuții și dacă nu are, nu este treaba prim-ministrului”, a spus Grindeanu, la Palatul Parlamentului.

Dragnea apără primarii: Sunt oameni corecți, care trebuie ajutați, stimulați și lăsați să dezvolte comunitățile. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Adunarea generală a primarilor de municipii, că motivarea deciziei CCR delimitează clar oportunitatea de legalitate, astfel că nu va mai accepta ca primarii să fie considerați „prezumtivi infractori”, în condițiile în care sunt „oameni corecți care trebuie ajutați, stimulați și lăsați să dezvolte comunitățile lor”, potrivit Puterea. „Și, ceea ce vă pot garanta eu și cred că poate (…) și Călin Popescu Tăriceanu și ceea ce vom putea face noi în Parlament are ca obiectiv principal descătușarea tuturor energiilor din administrația locală. Eu nu mai accept ca primarii să fie considerați prezumtivi infractori, este doar o chestiune de timp până când sunt prinși”, a spus Dragnea.

Apelul lui Tăriceanu către primarii „hăituiți” de procurori: „Am avut o încercare de lovitură de stat de catifea”. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la întâlnirea primarilor de municipii, că la începutul anului a avut loc o „încercare de lovitură de stat de catifea”, pe care CCR a sancționat-o, făcând apel la primarii „hăituiți” de procurori să facă public acest lucru, scrie Gândul. „Românii au ales fără echivoc o majoritate PSD-ALDE. Cu toate acestea, la începutul anului 2017 am avut o încercare de lovitură de stat de catifea, pe care, din fericire, CCR a sancționat — prin două decizii pe care le-aș caracteriza ca istorice. Din păcate, de mai mult de trei luni avem o instabilitate politică fără precedent, prin raportarea la alegerile din decembrie și la rezultatul clar al acestora”, a declarat președintele Senatului, la ședința Asociației Municipiilor din România.

Liviu Dragnea: Funcționarii publici care muncesc „mai bine” vor fi stimulați dintr-un fond de premiere. Statutul funcționarilor publici va intra în procedurile parlamentare, a declarat luni președintele Camerei, Liviu Dragnea, precizând că după aprobare aceștia vor putea beneficia de un „fond de premiere”, care să-i stimuleze pe cei care „într-adevăr muncesc mai mult”, conform Ziarului Financiar. „Este vorba despre flexibilizarea funcției publice, de clarificarea raporturilor dintre funcționari și șefii instituțiilor — că sunt primari, miniștrii sau șefi de instituții publice—, posibilitatea ca funcționarii publici să beneficieze de un fond de premiere, care să fie la dispoziția ordonatorilor de credite, pentru a-i putea stimula pe cei care într-adevăr muncesc mai mult, muncesc mai bine și doresc să se implice mai mult”, a declarat președintele Camerei Deputaților.

Șeful PSD, Liviu Dragnea: Am rupt demisia lui Victor Ponta. Nu mi se pare ceva serios și chiar nu mai vreau să rămân în aceste jocuri. Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că a rupt demisia în alb înaintată de fostul premier Victor Ponta, menționând că nu se i se pare „ceva serios” ceea ce face deputatul și nu vrea să rămână în „aceste jocuri”, potrivit România Liberă. „În ceea ce privește demisia domnului Victor Ponta, demisia în alb, așa cum am spus, am rupt-o pentru că nu mi se pare ceva serios și chiar nu mai vreau să rămân în aceste jocuri. Dacă nu, este decizia dumnealui”, a spus Dragnea.

Sorin Grindeanu susține că nu a mai discutat cu Victor Ponta în ultima perioadă: Este critic câteodată, o critică de cele mai multe ori constructivă. Premierul Sorin Grindeanu a precizat, luni, la Parlament, că nu a mai discutat, în ultima perioadă, cu fostul șef al Executivului, Victor Ponta, transmite România Liberă. Întrebat dacă se va mai consulta cu Victor Ponta, după declarațiile pe care fostul premier le-a făcut, în ultima perioadă, Sorin Grindeanu a răspuns: „Preocuparea mea este să pun în aplicare programul de guvernare. Discut cu foarte multă lume, fie că face parte din PSD, cu atât mai mult fie că sunt în alte medii, care să mă ajute și pe mine și pe colegii mei să implementăm acest program”.

Ce sfaturi le dă Adrian Năstase liderilor PSD. Fostul premier, Adrian Năstase le-a transmis actualilor lideri ai PSD că partidul are nevoie de creativitate și revigorare, potrivit Puterea. În plus, Năstase îl sfătuiește pe Liviu Dragnea să fie mai ferm, mai radical. „PSD are nevoie de o revigorare, ieșirea din starea asta amorfă, de inactivitate, lipsă de creativitate. S-a terminat iarna, începe primăvara politică, cred că este nevoie ca PSD să înceapă să facă politică”.

Turcan: Liberalii susțin parteneriatul civil. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că liberalii susțin o formulă prin care „drepturile civile să fie garantate pentru toți cetățenii, inclusiv pentru persoanele de același sex”, conformEvenimentului Zilei. Ea a adăugat că PNL va vota pentru initiațiva cetățenească privind definirea căsătoriei ca fiind relația între un bărbat și o femeie. „Mi se pare firesc ca PNL să încurajeze dezbaterea publică pentru a găsi formula cea mai potrivită astfel încât drepturile civile să fie garantate pentru toți cetățenii, inclusiv pentru persoanele de același sex. (…) Parteneriatul civil probabil că va îmbrăca o formă legală, legislativă”, a declarat Turcan, la Parlament.

Grindeanu: HG privind achiziționarea corvetelor pentru Armată va fi abrogată joi. Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni că hotărârea de guvern privind achiziționarea a patru corvete pentru Armată va fi abrogată în ședința de joi a Executivului, urmând să se vină în Parlament cu un memorandum iar după ce Legislativul se va pronunța asupra acestuia, să fie făcuți pașii următori, scrie Capital. „Joi abrogăm în ședința de guvern. Sper ca lucrurile să meargă așa cum am cerut la ultima ședință și joi să abrogăm acea hotărâre de guvern, cea dată la sfârșitul anului trecut, să se intre pe un făgaș normal, și anume să se vină la Parlament cu un memorandum care să fie votat sau nu și, după aceea, să putem discuta despre ceea ce vrem să facem”, a susținut Grindeanu la Palatul Parlamentului.

Parlamentul începe să lucreze la un Cod de conduită al senatorilor și deputaților. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că parlamentarii vor stabili până la finalul acestei săptămâni care vor fi senatorii și deputații care se vor ocupa de întocmirea unui Cod de conduită în Parlament, așa cum a recomandat și Comisia Europeană în raportul MCV, conform Cotidianul. „Categoric, da. Am vorbit cu colegii mei, ei zic că până la finalul săptămânii acesteia vom stabili care sunt colegii din Cameră și din Senat care să se ocupe de această temă”, a spus Dragnea, referindu-se la elaborarea unui Cod de conduită al parlamentarilor.

PNL îi propune pe Radu Carp pentru funcția de președinte al ICR și pe Irina Cornișteanu pentru vicepreședinte. Biroul Politic Național (BPN) al PNL a decis luni să îi susțină pe Radu Carp, secretar executiv al partidului și membru în CA al TVR, și pe Irina Cornișteanu, președinte ICR Viena, pentru funcțiile de președinte, respectiv vicepreședinte ai Institutului Cultural Român, transmite Bursa. „PNL va face două propuneri pentru Institutul Cultural Român — doi oameni de cultură, doi oameni profesioniști din domeniu, care pot să gestioneze interesele culturale ale României în străinătate”, a anunțat președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la finalul ședinței BPN.

 

Parchetul General: Ancheta în cazul OUG 13 merge mai departe. Parchetul General anunță că ancheta privind OUG 13 este în curs de desfășurare și privește săvârșirea infracțiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri și fals intelectual, subliniind că procurorul „are obligația de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului”, scrie Cotidianul. Într-un comunicat transmis luni, Parchetul General a făcut câteva precizări, având în vedere solicitările primite din partea mass-media, referitoare la cursul cauzei cunoscută generic sub denumirea de „OUG 13”, în contextul publicării motivării deciziei Curții Constituționale nr. 68 din 27 februarie, „precum și unele speculații apărute în spațiul public pe aceeași temă”.

Precizările DNA în legătură cu dosarul OUG 13: „Cercetările au fost efectuate de procurori în concordanță cu dispozițiile legale”. Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține, într-un comunicat transmis luni, că cercetările în dosarul Ordonanței 13 „au fost efectuate de procurori în concordanță cu dispozițiile legale și cu jurisprudența constantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, conform Libertatea. DNA precizează că dosarul deschis în cazul Ordonanței 13 „a vizat investigarea de fapte prevăzute de legea penală descrise în cuprinsul denunțului cu care au fost sesizate organele de urmărire penală”. „Cercetările au fost efectuate de procurori în concordanță cu dispozițiile legale și cu jurisprudența constantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care statuează că procurorul are obligația de a desfășura o anchetă efectivă pentru aflarea adevărului, inclusiv în situațiile în care sesizarea privește adoptarea unor acte publicate în Monitorul Oficial”, se arată în comunicatul transmis luni de instituție.

Instanța supremă a amânat pentru 28 martie pronunțarea sentinței în dosarul „Gala Bute”. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a amânat luni, pentru 28 martie, pronunțarea sentinței în dosarul „Gala Bute, în care este judecată fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea, alături de alți șapte inculpați, sub acuzația de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, anunță Adevărul. Completul de trei judecători de la ICCJ a încheiat în 1 martie judecarea în fond a dosarului „Gala Bute’ și a amanât atunci pronunțarea pentru 13 martie.

Foștii manageri de spital Bogdan Păltineanu și Dan Straja, condamnați definitiv la închisoare cu suspendare. Bogdan Păltineanu, fost manager la Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, în prezent manager suspendat al Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, și Dan Nicolae Straja, manager suspendat la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, au fost condamnați definitiv luni de Curtea de Apel București la câte trei ani închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, transmite Libertatea. Curtea de Apel București a menținut în mare parte sentința dată de instanța de fond, Tribunalul București, în noiembrie 2016, fiind modificate doar câteva paragrafe referitoare la măsurile luate în cadrul termenului de supraveghere.

MAE a inițiat demersuri pentru semnalarea autorităților italiene, după ce în presă au apărut informații că mii de românce sunt abuzate și exploatate în ferme și sere din Sicilia. Ministerul Afacerilor Externe a inițiat, luni, demersuri pentru a semnala autorităților italiene problema femeilor cu cetățenie română din regiunea Ragusa, ca urmare a unui reportaj apărut în presa internațională, care preciza că numeroase femei sunt victimele sclaviei moderne, fiind expoatate și abuzate sexual, informează România Liberă. „Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Roma și Consulatul României la Catania, are în atenție situația semnalată în presă și a inițiat demersuri pe lângă autoritățile italiene, semnalând problema femeilor de cetățenie română”, precizează MAE.

Ministrul Apărării vrea să cumpere încă 20 de avioane F16, ‘de principiu’ din SUA. Gabriel Leș, ministrul Apărării, a declarat, luni, că ministerul are în plan achiziționarea a 20 de avioane de tip F16, TBT-uri 8×8, dar și alte echipamente pentru Armata Română, relatează Gândul. Proiectele ar putea fi discutate și în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). „Categoric nu se schimbă nimic la hotărârile CSAT care privesc programele strategice de înzestrare, dar vreau să le facem conform reglementărilor legale și să beneficiem cât mai mult, inclusiv pe programul de guvernare, să integrăm cât mai mult în industria de apărare”, a declarat ministrul Apărării Gabriel Leș.

Noua urare între primari: Ne bucurăm că suntem sănătoți și liberi! Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat luni, la Adunarea generală a primarilor de municipii, că noua urare între edili este „ne bucurăm că suntem sănătoși și liberi”, conformPuterea. Firea spune că aceasta nu este „o normă de normalitate”, în condițiile în care aleșii locali trebuie să dea socoteală politic doar în fața celor care i-au votat. „Mă alătur celor care cu adevărat rezistă în România și rezistă într-un domeniu extrem de dificil, complex și riscant. (…) Cei mai mulți dintre dumneavoastră, surprinzător, deși veneați din zone diferite ale țării, spuneați aceleași lucruri, aceleași aspecte: ‘”Ne bucurăm că suntem sănătoși și liberi!'”.

Firea: Iluminatul festiv de Paște ar urma să coste 175.000 de euro. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a estimat, luni, că iluminatul festiv de Paște în zone din centrul Capitalei ar uma să coste aproximativ 175.000 euro, notează Capital. Firea a menționat totodată că în ultimele opt luni au fost economisite mai multe milioane de euro de la diferite contracte care au fost încheiate de o serie de firme cu Primăria Municipiului București.

Simulare 2017. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii din clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a la proba de Română. Ministerul Educației a publicat baremele. Elevii claselor a VIII-a, a XI-a și a XII-a au început, astăzi, simulările examenelor naționale cu proba la Limba Română, urmând ca marți, o parte din ei, să susțină proba la Limba maternă, relatează Adevărul. Proba la Matematică va fi susținută joi, iar vineri elevii din ultimul an de liceu susțin proba la alegere a profilului și specializării.

Vameșii din Constanța au confiscat 14 milioane de țigarete. Inspectorii vamali de la Biroul vamal de frontieră Constanța Sud au confiscat, luni, 14 milioane de țigarete, în valoare de aproximativ 2,8 milioane de euro, nedeclarate și susceptibile de contrafacere, a anunțat, într-un comunicat de presă, Direcția Generală a Vămilor (DGV), conform Capital. Potrivit sursei citate, în cadrul operațiunii SCUT, derulate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală a Vămilor (DGV), inspectorii vamali de la Biroul vamal de frontieră Constanța Sud au efectuat în data de 13 martie 2017 cea mai mare captură de țigarete din ultimii patru ani, descoperind într-un container sosit din Thailanda, cu mărfuri pentru piața internă, 14 milioane de țigarete tutun, bunuri nedeclarate și susceptibile de a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 2,8 milioane de euro.

Raed Arafat: ISU a stabilit locurile unde vor fi duși sinistrații în cazul unui cutremur puternic. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat, luni, că autoritățile au stabilit deja locurile unde ar putea fi duși sinistrații în cazul unui seism puternic, dar ele nu vor fi anunțate din timp, pentru că nu se știe dacă vor fi utilizabile după cutremur, scrie Libertatea. „Inspectoratul pentru Situații de Urgență are identificate zonele unde să fie duși sinsitrații în cazul unui cutremur. Există identificate aceste zone, cum s-a zis, zona Arenei Naționale, zona Palatul Parlamentului, alte zone în care putem avea sinsitrații și acolo să decidem unde să-i ducem în cazul unui cutremur major”, a spus Arafat, la conferința Conferința România-Japonia despre managementul dezastrelor, organizată de DSU și Ambasada Japoniei.

Două victime în stare gravă după o explozie urmată de incendiu la șantierul Navrom Galați. Două persoane au ajuns, luni dimineața, la Spitalul Județean de Urgență Galați, fiind rănite în urma unei explozii izbucnite pe o navă aflată în reparații la șantierul Navrom Galați, una dintre victime fiind în stare critică, transmite Ziarul Financiar. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță, explozia a avut loc în în compartimentul motoare al unei nave împingător ce se afla în secția de reparații a Navrom Galați.

Daniel Constantin: Autoritățile publice locale vor decide dacă introduc sau nu anumite taxe în zonele aglomerate. Autoritățile publice locale vor fi cele care ar putea decide dacă vor introduce sau nu anumite taxe de mediu în zonele aglomerate, dar numai după ce se va realiza inventarierea tuturor autoturismelor din punct de vedere al normelor de poluare, a declarat, luni, ministrul Mediului, Daniel Constantin, conform Economica.net. „În ceea ce privește celebra taxă de timbru, pe care noi am avut-o, pentru că vă interesează pe mulți dintre cei care urmăriți norma de poluare în fiecare oraș, avem o rețea națională de monitorizare a calității aerului pe care o vom moderniza în acest an și care este un instrument util, care ne stă la dispoziție. Partea de poluare, de mașini uzate, pe care le avem în momentul de față, reprezintă cu adevărat o problemă”, a spus Constantin, prezent la ședința Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

ASF vrea să introducă în pachetul de acțiuni pentru stabilizarea pieței RCA conceptul de „client cu risc ridicat”. Conceptul ‘client cu risc ridicat’, introducerea prețului de referință și monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile reprezintă câteva dintre punctele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar urma să le introducă în pachetul de acțiuni pentru stabilizarea pieței RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor, transmiteEconomica.net. Potrivit unui comunicat de presă al Autorității, în cazul conceptului „client cu risc ridicat”, analiza prevederilor legislative de pe alte piețe mature, precum Austria sau Belgia, indică abordări cum ar fi posibilitatea apelării la o asociație a asigurătorilor, în situația în care tariful de primă depășește un anumit prag.

Rabla 2017: Primă de casare de 6.500 lei, acordată în funcție de emisiile CO2 pe km. ale autovehiculului nou achiziționat — proiect. Valoarea primei de casare pentru Programul „Rabla” va rămâne, în 2017, de 6.500 de lei, iar din acest an se vor introduce praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziția cărora se poate obține prima de casare, plecând de la 130 g/CO2/km în anul 2017 până la o valoare de maxim 95 g/CO2/km în anul 2019, se arată în Ghidul de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național supus, începând de luni, dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului, informează Economica.net.

Cu cât a crescut valoarea taxelor și impozitelor achitate cu cardul în România. Românii au realizat în 2016 peste un milion de plăți de taxe și impozite cu cardul, la ghișeele primăriilor și online, transmite Q Magazine. Valoarea taxelor și impozitelor achitate cu cardul a crescut cu aproape 50% anul trecut, la peste 360 milioane lei, datorită dublării numărului de plăți online și extinderii rețelei de acceptare, arată datele obținute de Visa de la băncile din România.

Tarom iese din amorțeală și lansează o platformă prin care pasagerii vor avea acces la filme și știri în timpul zborului. Compania de stat Tarom, aflată pe locul trei în piață, a lansat o platformă de divertisment numită Tarom AirFi prin care pasagerii vor avea acces de pe telefoanele sau tabletele proprii la filme și diverse jocuri. Servicul va fi disponibil doar pe un sfert din avioanele din flota Tarom, atât pe rute interne, cât și pe cele externe, scrie Ziarul Financiar. Platforma va oferi acces la știri, filme, muzică sau diverse jocuri. Pentru a avea acces la platforma AirFi, pasagerii trebuie să își seteze dispozitivele în modul avion și apoi să se conecteze la rețeaua Wi-Fi care devine activă în cabină și prin care au acces la conținut.

10 foști membri ai USR, dați în judecată de președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu. Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, îi dă în judecată pe Cristian Teodorescu, Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru, Cristian Gheorghe Popescu, Adrian Suciu, Paul Vinicius, Grigore Șoitu, Valeriu Mircea Popa, Nicolae Dănuț Iancu, Tică Iacob, anunțăAdevărul. Manolescu solicită prin acest demers anularea ‘Actului constitutiv al asociației Uniunea Scriitorilor din România, cu sediul din Calea Victoriei nr. 133, sector 1, București, România, din data de 7.01.2017’ și cere ca aceștia să plătească cheltuielile de judecată.

Simona Halep a fost eliminată în turul 3 al turneului de la Indian Wells. Simona Halep a fost eliminată în turul 3 al turneului de la Indian Wells, anunță Gazeta Sporturilor. Românca a pierdut în 2 seturi, scor 3-6; 3-6, în fața numărului 26 WTA, Kristina Mladenovic. Mladenovic a servit impecabil și a închis întâlnirea în mai puțin de 2 ore.

O repriză Hagi, o repriză Contra. Cronica unui meci în care oaspeții puteau da lovitura pe final. Ganea și Penedo, cei mai buni. Viitorul — Dinamo 0-0. Viitorul — Dinamo 0-0, luni seara, în prima etapă a play-off-ului, la finele unei partide în care elevii lui Cosmin Contra au amenințat poarta gazdelor abia după pauză, relatează Gazeta Sporturilor. Dinamo a avut două ocazii mari în ultimele cinci minute, prin Nedelcearu și Popescu. Vedeta lui Hagi, Florinel Coman, a impresionat doar printr-o cascadă de driblinguri în care și-a depășit trei adversari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult