Acasa Revista Presei Revista presei. Ministrul Justiției, în vizită în penitenciare

Revista presei. Ministrul Justiției, în vizită în penitenciare

scris de Z.V.
18 afisari

Scrisoarea transmisă de președintele Klaus Iohannis premierului Sorin Grindeanu în legătură cu proiectul de buget pentru 2017, anunțul Ministerului Justiției referitor la organizarea unei dezbateri publice pe tema ordonanțelor de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale, condamnarea fostei șefe a DIICOT Alina Bica la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, ancheta în cazul incendiului de la clubul Bamboo, precum și propunerea ANAF potrivit căreia doar românii cu restanțe de peste 15.000 lei la stat vor figura pe lista datornicilor, dar și contractul pe care Constantin Budescu l-a semnat cu clubul de fotbal Astra Giurgiu sunt principalele subiecte ale zilei de 27 ianuarie.

Penitenciarul Jilava,

Penitenciarul Jilava,

Ministrul Justiției, în vizită în penitenciare. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a făcut, ieri, o vizită neanunțată, de o oră și jumătate, la Penitenciarul Jilava, el declarând că astăzi va merge, probabil, și la penitenciarele Rahova, Ploiești și Giurgiu, ca să vadă condițiile de detenție și să analizeze ce este de făcut pentru a avea o situație normală în penitenciare, scrie Bursa. Vizita ministrului Justiției la Penitenciarul Jilava vine în contextul în care Iordache a anunțat că luni va organiza o dezbatere publică privind proiectele de ordonanță de urgență care vizează grațierea unor pedepse și modificările aduse codurilor penale.

Iohannis îi scrie lui Grindeanu: Reducerea bugetelor pentru securitate, un gest iresponsabil. Președintele Klaus Iohannis critică intenția Guvernului de a reduce banii alocați domeniului securității naționale, în elaborarea proiectului de buget pentru 2017, catalogând-o drept „un gest iresponsabil și o gravă eroare”, având în vedere atât angajamentele politice și instituționale asumate de către România, cât și riscurile implicate de actualul context de securitate, regional și internațional, relatează Gândul. În cadrul unei scrisori trimise premierului Sorin Grindeanu, Iohannis remarcă nerespectarea angajamentelor „ferm asumate, atât de către conducerea Guvernului, cât și a PSD, de a se asigura un buget de 2% din PIB” și subliniază faptul că „asigurarea securității naționale ar trebui să fie o prioritate absolută, și nu orgoliile politice de moment”. În plus, Iohannis reamintește faptul că proiectele de buget din domeniul securității naționale trebuie să primească avizul CSAT înainte de a fi aprobate de către Executiv.

Senatorul Florin Cîțu: „Construcția bugetului bazat pe programul PSD încalcă legea responsabilității fiscale”. Bugetul pe 2017 realizat în baza programului electoral al PSD încalcă legea responsabilității fiscale, afirmă vicepreședintele Comisiei Buget-Finanțe din Senat, liberalul Florin Cîțu, care i-a cerut ministrului de Finanțe ca vineri să prezinte bugetul astfel încât să respecte legea, conform Bursa. Senatorul arată, într-un comunicat de presă trimis Redacției: „Construcția bugetului pe 2017 realizat în baza programului electoral al PSD este ilegală și încalcă legea responsabilității fiscale 69/2010. Mai mult, așa cum a prezentat PSD cifrele, această lege este încălcată în toată perioada 2017-2020”.

Guvernul și-ar putea angaja răspunderea pe grațiere și Coduri. Ministrul Justiției Florin Iordache a declarat, la Digi24 că, în ceea ce-l privește, ar prefera adoptarea Ordonanțelor de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, potrivit Cotidianul. Iordache va anunța, luni, sub ce formă vor fi acestea adoptate. Până atunci analizează opțiunile care sunt: ordonanțe de urgență, angajarea răspunderii Guvernului sau legi. Într-o discuție, Florin Iordache a spus că varianta pe care o preferă este asumarea răspunderii.

Florin Iordache, prima reacție după scandalul cu Ordonanțele. Ministrul Justiției, Florin Iordache a avut o primă reacție, joi dimineață, în scandalul cu Ordonanțele grațierii și amnistiei, care au scos în stradă zeci de mii de români, conform Q Magazine. Iordache spune că avizul negativ al CSM se referă doar la caracterul de urgență al celor două proiecte și că, în rest, oportunitatea și modul în care se vor face modificările nu au fost contestate.

Iordache nu retrage proiectele de la Justiție. Cele trei scenarii de lucru ale Guvernului. Proiectele privind grațierea și modificarea Codurilor penale nu vor fi retrase, ministrul Justiției urmând să propună luni seara, după consultările publice făcute pe repede înainte, modalitatea de promovare a lor, scrie Gândul. Există trei variante, conform unor surse politice: adoptarea directă prin ordonanță de urgență a Guvernului, trimiterea lor în Parlament sau angajarea răspunderii Guvernului asupra celor două acte normative. Atât președintele Klaus Iohannis, cât și procurorii șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT, dar și șefa instanței supreme sau asociațiile profesionale din justiție și din societatea civilă au solicitat coaliției PSD-ALDE retragerea acestor acte normative, calificându-le ca fiind „cu dedicație’ pentru politicienii corupți, în ciuda pretextului folosit de PSD și de ALDE, care invocă situația supraaglomerării penitenciarelor.

Dragnea se face că plouă în problema ordonanțelor de la Justiție: N-am înțeles exact ce vor să facă. Liviu Dragnea susține că s-a uitat „cu foarte multă curiozitate” la proiectele de ordonanță referitoare la grațiere și la modificarea Codurilor Penale care poartă semnătura ministrului Justiției Florin Iordache, afirmând că el nu a înțeles exact ce a vrut Guvernul să facă și sugerând că a aflat despre ele abia după ce s-a întors din Statele Unite, conform Gândul. Liderul PSD a ținut să specifice că nu a discutat cu cei de la Guvern despre această problemă și că așteaptă și el „o linie clară” dinspre Ministerul Justiției. Întrebat dacă Guvernul ia în calcul asumarea răspunderii în problema celor două proiecte de ordonanță puse în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției, liderul PSD Liviu Dragnea a răspuns că acest lucru ar trebui lămurit cu cei din Executiv, pentru că el nu face parte din actualul Cabinet, și a sugerat că el nu știa despre proiectele pe care le pregătea Iordache.

PNL amână depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu: Vom face lucrul acesta în secunda doi în care Guvernul va emite aceste ordonanțe. PNL va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, în cazul celor două OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, după ce vor fi adoptate de executiv, a declarat șefa interimară a PNL, Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului, potrivit România Liberă. „Azi PNL a decis depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului pe cele două ordonanțe privind grațierea și modificarea Codului Penal. Vom face lucrul acesta în secunda doi în care Guvernul va emite aceste ordonanțe. În perioada campaniei electorale nu s-a vorbit nicio secundă despre grațiere și modificarea Codului Penal”, a precizat Raluca Turcan.

Tăriceanu: În 20 de zile răspundem președintelui privind referendumul. Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri că a primit scrisoarea președintelui Klaus Iohannis privind intenția de a organiza un referendum, afirmând că Parlamentul trebuie să ofere un aviz în termen de 20 de zile și că avizul este consultativ, potrivit Ziarului Financiar. „Am primit astăzi scrisoarea președintelui României cu privire la intenția anunțată de organizare a unui referendum și vreau să vă aduc la cunoștință care sunt procedurile pe care Parlamentul le va urma, și anume, întrunirea în ședință comună a Birourilor Permanente, care vor sesiza cu solicitarea președintelui comisiile juridice ale Parlamentului. Vom stabili o dată până la care comisiile juridice trebuie să prezinte avizul”, a declarat președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Tăriceanu a precizat că avizul Parlamentului este consultativ.

Ce face Dragnea cu scrisoarea lui Iohannis. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la Digi24, că scrisoarea președintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul asupra intenției sale de a convoca un referendum va fi trimisă vineri comisiilor juridice care vor avea termen de cel mult o săptămână pentru a formula un punct de vedere, scrieCotidianul. Dragnea a spus că Parlamentul se va pronunța asupra demersului președintelui în termenul legal prevăzut, de 20 de zile.

Turcan: PNL propune o comisie parlamentară privind situația din penitenciare. Partidul Național Liberal va propune organizarea în Parlament a unei comisii privind situația din penitenciare și va depune, la dezbaterea pe buget, amendamente pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție, a anunțat joi președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, relatează Jurnalul Național. Ea a argumentat decizia partidului prin faptul că situația din penitenciare „ridică probleme și îngrijorează cu privire la respectarea drepturilor omului”.

Dacian Cioloș: Protestul în stradă a arătat că progresele obținute în lupta anticorupție nu mai pot fi șterse cu buretele. Dacian Cioloș afirmă, într-o postare pe Facebook, că România a făcut progrese, în 2016 ,în ceea ce privește lupta anticorupție, iar această realizare este subminată de ”o mână de politicieni”, conform Jurnalului Național. „România se străduiește de ani de zile să arate că este în măsură să-și asigure independența Justiției și Statul de Drept și când, în sfârșit, acest lucru se întâmplă, o mână de politicieni încearcă să submineze această realizare.

PNL a demarat revocarea Avocatului Poporului din funcție. Liberalii vor demara săptămâna viitoare demersurile de revocare din funcția de Avocat al Poporului a lui Victor Ciorbea, a anunțat, joi, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, potrivit Q Magazine. „Astăzi, în comisia de unificare, am decis să începem demersurile de revocare din funcție a avocatului poporului, domnul Victor Ciorbea. Domnul Victor Ciorbea nu respectă legea care stă la baza funcționării avocatului poporului. Domnul Victor Ciorbea a politizat această instituție și s-a comportat ca un vasal al PSD, ca un reprezentant al intereselor PSD”, a declarat Turcan.

Tăriceanu: „Nu mai merge cu tactica batistei pe țambal! Românii vor adevărul”. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook în care spune că „românii vor să vadă un control democratic al instituțiilor de forță’, scrie Evenimentul Zilei. „Nu mai merge cu tactica batistei pe țambal! Românii vor adevărul și vor să vadă un control democratic al instituțiilor de forță. Audierile din Comisia SRI reprezintă doar primul pas într-un șir lung de acțiuni ale Parlamentului”, a scris joi Tăriceanu.

Parlament: Comisiile de buget așteaptă aprobarea prelungirii datei pentru raportul pe rectificare; va fi chemat la audieri și Cioloș. Comisiile de buget ale Camerei Deputaților și Senatului au solicitat Birourilor permanente reunite să prelungească data limită pentru depunerea raportului privind analiza rectificărilor bugetare pozitive de anul trecut, iar, după ce primesc aprobarea, îi vor chema la audieri pe miniștrii tehnocrați și pe fostul premier Dacian Cioloș, transmite Jurnalul Național. „Așteptăm răspuns de la Birourile reunite pentru a stabili noi audieri și să încheiem această activitate de analiză. Noi am solicitat Birourilor permanente o prelungire a termenului pentru depunerea raportului (până la 15 februarie — n.r.) având motive obiective. Știm clar că o să vină bugetul, de asemenea sunt motive legate de datele care sunt prezentate pe execuție de Ministerul Finanțelor”, a declarat joi președintele Comisiei pentru buget a Camerei, Leonardo Badea.

Turcan a anunțat funcția pentru care va candida la Congresul PNL. Președintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan, a declarat, joi, că, deocamdată nu intenționează să candideze la șefia partidului, informează Evenimentul Zilei. Totuși, ea a adăugat că va intra, „cu siguranță”, în cursa pentru șefia PNL Sibiu. „Nu intenționez să candidez în momentul de față la președinția partidului. Preocuparea mea este, ca președinte interimar, să asigur alegeri interne transparente, mobilizatoare, cuprinzătoare, din care să ieșim întăriți”, a declarat Turcan, la Parlament, după Comisia de unificare a PNL.

Doi parlamentari vor Cod de conduită pentru parlamentari. „Ar trebui să conțină inclusiv elemente privind vestimentația”. Parlamentarii social-democrați Viorel Arcaș și Leonardo Badea cred că este necesar un Cod de conduită al senatorilor și deputaților, potrivit recomandării din raportul MCV, potrivitEvenimentului Zilei. Întrebat dacă este necesar un Cod de conduită al parlamentarilor, așa cum este menționat în raportul MCV, senatorul PSD Viorel Arcaș a spus că ar fi foarte bun.

Băsescu îl dă în judecată pe Dodon. Traian Băsescu a luat decizia să îl dea în judecată pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce acesta din urmă i-a retras cetățenia în mod „arbitrar”, transmite Puterea. Confirmarea informației vine chiar de la Andrei Bivol, avocatul fostului președinte al României. Cererea a fost depusă deja la Curtea Supremă.

The Economist: România ocupă locul 61 în indicele anual al democrației pentru 2016, pe aceeași poziție cu Mongolia. The Economist a publicat indicele anual al democrației pentru 2016, care ierarhizează țările lumii în funcție de puterea regimului democratic, determinată pe baza a cinci categorii generale: alegeri libere și corecte, libertăți civile, funcționarea guvernului, participare politică și cultură politică, scrie Capital. România ocupă poziția 61 cu un indice anual al democrației de 6,62, pe picior de egalitate cu țara asiatică Mongolia și sub state precum El Salvador sau Peru. În acest sens, țara noastră a căzut două poziții în ultimul an, prin comparație cu indicele democrației pentru 2015.

Ministerul Justiției anunță dezbatere publică cu 50 de persoane pe ordonanțele în dispută. Ministerul Justiției a anunțat că va organiza pe 30 ianuarie, la sediul său, între orele 10.00 și 12.00, o dezbatere publică privind ordonanțele de urgență care vizează grațierea și modificarea Codurilor penale, conformCotidianul. Înscrierea participanților urmează să se facă până vineri, în limita capacității de 50 de locuri a sălii unde va avea loc dezbaterea, menționează instituția.

Centrul de Resurse Juridice cere declasificarea protocolului de colaborare dintre Parchet și SRI. Centrul de Resurse Juridice îi solicită procurorului general Augustin Lazăr declasificarea protocolului de colaborare dintre Ministerul Public (Parchetul General) și Serviciul Român de Informații, informează Puterea. Solicitarea CRJ, ong din al cărui consiliu director face parte Valerian Stan, analist des invitat în emisiunile Antena 3 și RTV, a venit după ce Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a făcut precizări, miercuri, cu privire la Protocolul încheiat între Ministerul Public și Servicul Român de Informații.

Ce mesaj transmite ambasadorul Canadei DNA-ului. Procurorul șef al DNA s-a întâlnit cu ambasadorul Canadei care i-a dat asigurări că țara sa va sprijini, prin orice mijloace, activitatea parchetului anticorupție, scrie Puterea. „DNA are un rol esențial pentru România”, a spus Kevin Hamilton, conform unui comunicat transmis de Ambasada Canadei. Diplomatul a mai spus și că țara sa va continua să manifeste un „interes activ” față de lupta împotriva corupției din România. „În cadrul unei întâlniri foarte productive, am analizat modalitățile prin care Canada poate sprijini activitatea DNA, inclusiv prin furnizarea de expertiză tehnică și juridică”, a declarat ambasadorul Hamilton.

Alina Bica, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Curtea Supremă i-a condamnat joi pe Alina Bica la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pe Horia Simu la 4 ani, și pe Șerban Pop la 5 ani în dosarul privind fapte de corupție legate de soluționarea favorabilă a unui dosar al lui Simu, anunțăAdevărul. Decizia nu este definitivă și va putea fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Completul format din judecătoarele Leontina Șerban, Geanina Cristina Arghir și Cristina Rotaru le-a schimbat celor trei inculpați încadrările juridice și i-a condamnat pentru aceste fapte.

Prima condamnare definitivă în Dosarul „Black Cube’. Ron Weiner: 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Curtea de Apel București a decis definitiv, joi, condamnarea lui Ron Weiner la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul „Black Cube:, informează Adevărul. Instanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de israelian cu procurorii DIICOT. Israelianul Ron Weiner a recunoscut toate faptele de care a fost acuzat, printre care și accesarea ilegală a adreselor de e-mail ale unor apropiați ai procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, iar asta i-a adus clemența justiției.

Noi cercetări la Bamboo și la un imobil al patronului. Primăria Sectorului 2 nu va finanța îndepărtarea scheletului metalic al ruinei. Anchetatorii s-au întors joi la Bamboo însoțiți de experții de la INSEMEX, instituția care a făcut o expertiză și în cazul incendiului de la clubul Colectiv, anunță Adevărul. După evaluarea locului dezastrului, specialiștii au anunțat că ancheta ar putea dura până la vară. Prefectura Capitalei susține că Primăria Sectorului 2 se va ocupa de îndepărtarea elementelor metalice prăbușite în urma incendiului. Viceprimarul de aici neagă.

Inspectoratul de Stat în Construcții recomandă dezafectarea totală a clubului Bamboo, distrus în incendiu. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) recomandă dezafectarea totală a clubului Bamboo din Capitală din cauză că, după evaluarea structurii de rezistență, s-a constatat riscul ca aceasta să se prăbușească, informează România Liberă. „Ca urmare a incendiului produs, pe 21 ianuarie a.c., la Clubul Bamboo din București, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a realizat, prin intermediul unui expert tehnic atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), o evaluare a construcțiilor afectate, prin care s-au stabilit modalitatea și etapele tehnologice care să permită cercetarea la fața locului de către organele abilitate și punerea în siguranță a structurii. După evaluarea structurii de rezistență, s-a constatat posibilitatea crescută ca aceasta să se prăbușească”, explică un comunicat de presă transmis joi de ISC.

Activitatea a 12 cluburi din Sectorul 2, suspendată din cauza lipsei autorizației alimentare. Activitatea a 12 cluburi de pe raza Sectorului 2 al Capitalei a fost suspendată din cauza lipsei autorizației pentru comercializare în regim alimentar. Localurile își vor putea relua activitatea după ce vor obține avizele necesare, au precizat reprezentanți ai primăriei, scrie Ziarul Financiar. Potrivit reprezentanților Primăriei Sectorului 2, fără autorizația pentru comercializare în regim alimentar cluburile nu pot funcționa, măsura fiind una executorie.

Parchetul anunță că raportul de expertiză tehnică asupra catastrofei din Apuseni trebuie depus până la 18 aprilie. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat joi că raportul expertizei tehnico-științifice judiciare asupra accidentului aviatic din Munții Apuseni trebuie depus până la data de 18 aprilie, conform România Liberă. „Prin ordonanța din data de 14 ianuarie 2016, completată prin ordonanța din 11 februarie 2016, s-a dispus efectuarea unei expertize tehnico-științifice judiciare pentru lămurirea circumstanțelor în care a avut loc catastrofa aviatică și stabilirea cauzei/cauzelor producerii acesteia, urmând ca expertul tehnic judiciar desemnat să depună la dosar raportul de expertiză până la data de 18 aprilie 2017”, precizează comunicatul Parchetului ICCJ.

Cauza morții lui Dan Adamescu: bronhopneumonie și insuficiență cardio-respiratorie. Cauza morții lui Dan Adamescu este, potrivit medicilor legiști, bronhopneumonia, precum și o insuficiență cardio-respiratorie, scrie Adevărul. Așa a declarat joi avocatul familiei Adamescu, Cătălin Dancu. Potrivit acestuia, fosta soție și sora lui Dan Adamescu au decis să se ocupe împreună de înmormânare, trupul neînsuflețit al acestuia urmând să fie depus joi la Biserica Domnița Bălașa, urmând ca înmormânarea să aibă loc vineri la prânz.

Ialomița: Medicul, asistentele și farmaciștii suspectați de decontarea a mii de rețete false, arestați preventiv. Medicul din orașul Țăndărei, județul Ialomița, precum și asistentele, farmacistele și administratorul farmaciei prin care ar fi fost decontate peste 4.500 de rețete false, aducându-se un prejudiciu de peste 600.000 de lei, au fost arestați preventiv, joi după amiază, informează Curierul Național. Cei șase pot contesta decizia, deoarece aceasta nu este definitivă.

Inițiativa cetățenească privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost publicată în Monitorul Oficial. O inițiativă legislativă cetățenească, susținută public de către Laszlo Tokes, privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc, a fost publicată în Monitorul Oficial, ea urmând să fie transmisă și către Parlament, pentru discutare, alături de listele cu cel puțin 100.000 de semnături, anunță Q Magazine. Inițiativa legislativă stabilește „statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc” și a fost elaborată de un comitet de inițiativă format din 10 persoane.

Ministrul Sănătății: Am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat joi că, în urmă cu două săptămâni, la preluarea mandatului, a găsit o situație „dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate”, scrie Curierul Național. Potrivit ministrului, din cele cinci vaccinuri obligatorii pentru imunizarea copiilor, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei există doze suficiente.

Trei persoane au murit din cauza gripei într-o săptămână. Trei persoane au murit din cauza gripei în perioada 16 — 22 ianuarie, informează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, conform Libertatea. Potrivit INSP, numărul total de decese din cauza gripei a ajuns la 12 (8 femei și 4 bărbați).

Unul din inelele furate de George Ploscaru din magazinul de lux din Paris a fost restituit proprietarului. Unul din inelele furate de George Ploscaru din magazinul de lux din Paris a fost restituit joi reprezentanților legali ai proprietarului, anunțăLibertatea. Aceștia au mers la Ploiești pentru a ridica bijuteria. Reprezentanții legali ai proprietarului inelului furat de românul George Ploscaru au mers joi, însoțiți de angajați ai unei firme specializate în transportul de bunuri de valoare, și au preluat bijuteria, în baza unui proces verbal.

Explozie în Cluj. Un bloc de locuințe a sărit în aer. Explozie în Cluj, în urmă cu puțin timp, notează Libertatea. Deflagrația a avut loc la un bloc de locuințe de pe strada Migdalului, au anunțat reprezentanții ISU Cluj. Un tânăr, în vârstă de 19 ani, a fost grav rănit și a fost transportat la spital, în urma exploziei produse din cauza unei acumulări de gaze. Nu mai puțin de 12 apartamente din blocul de locuințe în care a avut loc deflagrația au fost afectate.

Primarul unei localități din România a împușcat un om la o vânătoare de mistreți. Primarul comunei Ionești, din județul Vâlcea, este cercetat penal după ce a împușcat un om la o vânătoare de mistreți, scrie Libertatea. Incidentul a avut loc miercuri după-amiază, pe raza fondului cinegetic nr. 35 Scundu. Primarul comunei Ionești participa la o vânătoare organizată legal și a împușcat accidental un om, în piciorul stâng.

ANAF propune ca doar românii cu restanțe de peste 15.000 lei la stat să apară pe lista datornicilor. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat, ieri, că propune modificarea procedurii de publicare a listelor cu obligații fiscale restante, în sensul în care doar persoanele fizice cu datorii neachitate la timp de cel puțin 15.000 lei să apară pe listele publicate de către instituție, conform Bursa. Anul trecut, ANAF a publicat liste cu datornicii persoane fizice, cu restanțe de peste 1.500 lei.

CFA România: Indicatorul de încredere macroeconomică, în scădere în decembrie 2016. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România s-a redus în decembrie 2016 față de luna anterioară la valoarea de 61,3 puncte, fiind în scădere cu 4,3 puncte față de valoarea consemnată în exercițiul anterior, scrie Capital. Potrivit unui comunicat al CFA România, remis joi, indicatorul condițiilor curente a fost de 75, valoare în scădere cu 2,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor s-a redus cu 5,4 puncte, până la valoarea de 54,5 puncte.

EY: Eliminarea plafoanelor la CAS și CASS a crescut costurile cu forța de muncă. Eliminarea plafoanelor la contribuțiile sociale reprezintă un obstacol în plus pentru angajatorii din România, în contextul în care țara a devenit a treia piață din lume ca dificultate în recrutare, după Japonia și Taiwan, consideră reprezentanții EY România, transmite Capital. Potrivit acestora, eliminarea plafoanelor la CAS (contribuția la pensie) și CASS (contribuția la sănătate) pentru angajații cu un salariu brut de peste 5 salarii medii pe economie a condus la creșterea costurilor cu forța de muncă.

Daniel Constantin: Se intenționează modificarea Legii achizițiilor publice — autoritățile ar putea încheia contractele după soluționarea contestațiilor la CNSC. Legea achizițiilor publice ar putea fi modificată în sensul ca, după ce se anunță câștigătorul unei licității, dacă se fac contestații, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor dă dreptate firmei/consorțiului care a cîștigat licitația, autoritatea contractantă ar putea încheia contractul cu cîștigătorul chiar dacă firmele/consorțiile care au pierdut contestă mai departe în instanță, a declarat joi ministrul Mediului, Daniel Constantin, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, potrivit Curierului Național. Acum, autoritatea contractantă poate atribui contractul abia după finalizarea procesului în instanță, ceea ce durează foarte mult și duce la întârzieri majore a proiectelor mari de infrastructură, a mai spus ministrul.

Producătorii și importatorii de automobile susțin introducerea unui sistem cumulativ de taxe, în locul Timbrului de mediu. Reprezentanții producătorilor și importatorilor de automobile din România au afirmat, joi, într-o conferință de presă, că susțin introducerea unui sistem cumulativ de taxe, ca alternativă la eliminarea Timbrului de mediu, sistem care să cuprindă atât taxarea la înmatricularea unui autovehicul, cât și un impozit aplicat diferențiat pentru mașinile noi și cele rulate, relatează Economica.net. „Există deja de ceva vreme pe agenda APIA o inițiativă care presupune, în egală măsură, legiferarea intrării în țară a vehiculelor și, de asemenea, a posesiei. Asta înseamnă o taxare la înmatriculare și, în același timp, un impozit care să catalizeze interesul consumatorului pentru mașinile mai noi, mai puțin poluante”, a declarat Cristian Milea, membru în Consiliul director al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

CNAIR anunță că are surse suficiente de finanțare pentru toate proiectele din programul de guvernare. „Prin proiectul legii bugetului de stat, în anul 2017, sunt asigurate sursele de finanțare pentru toate proiectele cuprinse în actualul program de guvernare”, se arată într-un comunicat transmis joi de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), scrie Ziarul Financiar. La sediul CNAIR Central a avut loc o întâlnire între ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, directorul general al CNAIR, Ștefan Ioniță, și reprezentanții direcțiilor regionale.

Ministrul Economiei: Lucrăm la un nou sistem de redevențe. Ministerul Economiei și cel al Energiei lucrează în prezent la un nou sistem de redevențe, care să permită investitorilor să aibă acces la un tabel clar, cu toate resursele României, a declarat, joi, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, conformEconomica.net. „Este foarte important să aducem claritate în sistemul de redevențe. În momentul de față, avem specificații despre redevențe în legea petrolului, în legea minelor, în alte legi”, a spus Petrescu.

Ministerul Economiei a primit mai multe oferte neangajante pentru privatizarea Oltchim. Ministerul Economiei a primit mai multe oferte neangajante pentru preluarea combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, unele dintre ele din partea unor companii care s-au interesat de-a lungul timpului de privatizarea societății, dar și din partea unor investitori noi, a declarat, joi, ministrul de resort, Alexandru Petrescu, scrieEconomica.net. „Data-limită de depunere a ofertelor neangajante a fost vineri (20 ianuarie 2017 — n. r.), ora 18:00. Vom reveni din partea ministerului cu un comunicat pe tema aceasta”, a spus Petrescu, refuzând să precizeze numele investitorilor interesați.

S-a terminat „telenovela Budescu”! Oficial: mijlocașul a semnat cu Astra. Detaliile contractului. Constantin Budescu (27 de ani) a semnat, joi seară, un contract valabil pe un sezon și jumătate cu Astra Giurgiu, informează site-ul oficial al campioanei României, potrivit ProSport. După o iarnă în care a fost disputat de Astra, FCSB, Steaua Roșie și Karabukspor, Constantin Budescu s-a decis asupra viitorului său. Mijlocașul ofensiv de 27 de ani a ales să rămână la Astra, echipă cu care a obținut calificarea în primăvara europeană a Europa League, fiind convins să semneze un contract valabil pe următoarele 18 luni.

Primul turneu la care va participa Simona Halep după Australian Open: „E un antrenament bun”. După eliminarea suferită în primul tur la Australian Open, Simona Halep va reveni pe teren cu ocazia turneului WTA de la Sankt Petersburg, a declarat Ilie Năstase, transmite Gazeta Sporturilor. Căpitanul-nejucător al echipei de Fed Cup a României susține că Halep le-a transmis celor din Federație că va evolua la turneul din Rusia înaintea confruntării dintre România și Belgia.

Răzvan Pîrcălabu a câștigat alegerile pentru șefia Federației Române de Lupte. Răzvan Pîrcălabu a câștigat, joi, alegerile la președinția Federației Române de Lupte, fiind votat în unanimitate de membrii afiliați prezenți la Adunarea Generală, desfășurată la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, informează ProSport. La ședința Adunarea Generală au participat 133 din cei 156 de membri afiliați ai FRL.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS