Dispozitivul de înregistrare pe care ministrul de Interne Carmen Dan a afirmat că l-a găsit în locuința sa, majorarea salariului minim de către Guvern, precum și menținerea sechestrului pus de DNA pe averea președintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul „Tel Drum”, dar și calificarea echipei Dinamo București în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal după loviturile de departajare sunt printre principalele subiecte ale zilei de 30 noiembrie.
Ministrul de Interne Carmen Dan: Am găsit în locuința mea un dispozitiv de înregistrare. Fac sesizare de violare de domiciliu. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a chemat poliția în locuința sa, după ce a descoperit un dispozitiv de înregistrare. „Am găsit un dispozitiv de înregistrare într-una dintre camerele apartamentului în care locuiesc. De precizat că nu locuiesc într-o locuință RA-APPS. Dispozitivul l-am găsit într-o priză de telefon, nu era la vedere. Era conectat la o sursă de alimentare și avea și o baterie”, a declarat Carmen Dan pentru România TV, potrivit Adevărul.
Undă verde pentru majorarea salariului minim. Guvernul a adoptat în ședința de miercuri hotărârea de majorare a salariului minim brut la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Astfel, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2018 de la 1450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată miercuri. În această sumă nu sunt incluse sporuri și alte adaosuri, informează Cotidianul.
Urmează confesiuni spectaculoase la Comisia SRI. Puterea vrea să-i audieze pe Maior și Coldea. Opoziția, pe Dragnea. Comisia parlamentară de control a activității SRI intenționează să-i invite la audieri pe foștii șefi ai serviciului secret, George Maior și Florian Coldea. În paralel, opoziția dorește o confesiune din partea președintelui PSD, Liviu Dragnea. Tema: întâlnirile informale dintre politicieni, magistrați și reprezentanți ai serviciilor secrete, precum și informațiile legate de colaborarea dintre SRI și DNA, scrie Evenimentul Zilei.
Caz incredibil în Parlament. Stenogramele Comisiei pentru controlul SRI, scrise tot de SRI. Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control a SRI, a declarat că în următoarea ședință a forului va supune votului solicitarea de desecretizare a audierii generalului Dumitru Dumbravă. Solicitarea va fi transmisă ulterior SRI, cel care se ocupă de stenogramele din ședință de 27 de ani. „Stenogramele sunt în posesia comisiei cu caracterul strict secret. Pot fi desecretizate de SRI scoțând paragrafele care au caracter strict secret, dacă vorbim de metode de lucru ale Serviciului sau de o hotărâre CSAT. Se anonimizează sau se scot”, a declarat Claudiu Manda, președintele comisiei SRI, conformGândul.
Comisia de buget a Senatului modifică OUG privind Codul Fiscal: Impozitul pe cifra de afaceri, opțional. Comisia de buget a Senatului, condusă de PSD-istul Eugen Teodorovici, a amendat din nou o propunere a guvernului, stabilind că impozitul pe cifra de afaceri este opțional pentru firmele cu afaceri de până într-un milion de euro. Comisia a acordat miercuri, cu 6 voturi pentru și 2 abțineri, raport de admitere cu amendamente proiectului de lege pentru aprobarea OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal, anunță Hotnews.ro.
Cum a primit Parlamentul României ultimul „ordin’ al SUA. Comunicatul de presă emis de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, prin care se solicită Parlamentului României să respingă proiectul de modificare a legilor Justiției, pare a fi o copie fidelă a reacțiilor pe care Ambasada SUA la București le-a avut, în ultimul an, pe această temă. Dacă, în luna ianuarie, după emiterea OUG 13, Hans Klemm și-a manifestat îngrijorarea, acuzând faptul că actul administrativ, declarat, ulterior, ca fiind constituțional de către CCR, subminează ‘progresele României în lupta împotriva corupției’, cerând instituțiilor statului să modifice aceste legi doar după o consultare largă, astăzi, prin vocea purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, SUA cer Parlamentului României respingerea adoptării modificărilor, chiar și în condițiile în care larga consultare a avut loc, scrie Jurnalul Național.
Augustin Lazăr: Nu există un stat paralel, poate unii sunt paraleli cu ordinea de drept. În România nu există un stat paralel. Declarația a fost făcută de procurorul general, Augustin Lazăr, după ce conducerea PSD a adoptat recent o rezoluție oficială, prin care acuză așa-numitul stat paralel că încearcă să decapiteze conducerea legitim aleasă a României. Augustin Lazăr explică de ce nu este de acord cu poziția PSD: „Din punctul de vedere al magistraturii, nu există nici un stat paralel, noi nu vedem nici un stat paralel, dar dacă cineva se declară paralel cu ordinea de drept a României, care este bine apreciată și are un nivel de standarde și principii europene, eu nu pot să polemizez cu acea persoană’, transmite Rfi.ro.
Opoziția a cerut demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Deputații PNL, USR și PMP au cerut miercuri, în plenul Camerei Deputaților, demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei. În același timp, cele trei partide s-au delimitat de comunicatul pe care Liviu Dragnea l-a dat publicității, împreună cu președintele Senatului, ca replică la poziția Departamentului de Stat al SUA privind modificarea Legilor Justiției, relatează România Liberă.
Victor Ponta aruncă bomba despre Liviu Dragnea, care e interzis în SUA: „Nu are viză de America”. Fostul premier, Victor Ponta, își continuă războiul total cu actualul lider al PSD, Liviu Dragnea. În direct la Digi 24, Ponta a râs de Dragnea, dar a devoalat și mesajul Departamentului de Stat al SUA. Fostul premier spune că acesta îi era adresat lui Liviu Dragnea, iar acesta ori nu l-a înțeles, ori nu a vrut să îl accepte. „A fost un mesaj public pentru Liviu Dragnea”, a spus el, conform Stiripesurse.ro.
Dragnea rămâne cu sechestru pe avere în dosarul Tel Drum, a decis Înalta Curte. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au decis miercuri seara să mențină măsura sechestrului impus de DNA pe averea lui Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum. Soluția poate fi contestată la completul superior din cadrul Curții Supreme, informează Ziare.com.
România condamnată la CEDO pentru un condamnat care a murit de cancer. România condamnată la CEDO pentru un condamnat care a murit de cancer. Statul român trebuie să-i plătească familiei acestuia suma de 9.000 de euro pentru că nu a fost eliberat din penitenciar cu toate că suferea de cancer în fază terminală. Judecătorii de la Curtea Europeană pentru Drapturile Omului au stabilit că păstrarea unei persoane cu cancer în formă terminală în stare de detenție reprezintă un tratament inuman, transmite Libertatea.
Mâncarea din farfuria românilor: o treime dintre fructe, 15% dintre legume și 12% dintre produsele lactate sunt din import. România consumă din import chiar și alimentele de bază pentru care suntem mari producători, cum ar fi cartofii sau lactatele. Dependența de alimentele de import s-a agravat anul trecut, fie ca urmare a unor producții locale mai mici, fie din cauza prețurilor de producție care îi deremină pe marii comercianți să aducă marfa din import, indică datele unui studiu realizat de către Institutul Național de Statistică, potrivitEconomica.net.
Cum se pregătesc firmele pentru salarizarea angajaților din 2018. Un antreprenor din IT cu 12 salariați: „Scăderea veniturilor nete ale angajaților a fost parțial acoperită de unele beneficii. Spre exemplu, unii angajați vor putea lua mașina de serviciu acasă’. Firmele cu mai puțin de 21 de angajați vor fi nevoite să îi cheme pe toți salariații la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), devenită obligatorie prin OUG 82/2017 dacă salariații nu reușesc să ajungă la un acord privind alegerea unui reprezentant, susțin specialiștii în fiscalitate și salarizare ai Romanian Software, furnizor de servicii software în domeniul resurselor umane. Companiile mai au la dispoziție 20 de zile pentru a-și chema angajații sau reprezentanții salariaților la negocieri, conform legii, în contexul în care trebuie să ia o decizie vizavi de ce vor face din 2018, dacă vor crește sau nu salariile brute, scrie Ziarul Financiar.
Budescu și Alibec sunt în topul celor mai eficienți jucători din EL. FCSB s-a calificat în primăvara europeană, iar doi steliști au reușit să facă o super performanță. FCSB se află în grupa G a Europa League, alături de Viktoria Plzen, Lugano și Hapoel Beer Sheva, iar trupa lui Nicolae Dică a reușit să se califice în primăvara europeană înaintea ultimelor două meciuri din grupe. Deși FCSB a fost învinsă săptămâna trecută de Viktoria Plzen, scor 0-2, în Cehia, „roș-albaștrii” sunt la un nivel înalt în topurile realizărilor individuale, conform Fanatik.ro.
Chin Arena. Dinamo a avut nevoie de penalty-uri ca să treacă de U Cluj și să ajungă în „sferturile” Cupei: 1-1, 3-1 la pen. Dinamo a făcut un joc extrem de modest cu U Cluj, echipă din Liga a 3-a, dar s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei României după 1-1 la finalul celor 90 de minute plus prelungiri și 3-1 la loviturile de departajare. Înainte de orice, U Cluj — Dinamo a însemnat demonstrația limpede că echipele cu istorie își au locul în prima ligă, nu în negura diviziilor inferioare, unde un fotbal absurd și un sistem știrb le-au împins vremelnic, notează Gazeta Sporturilor.