Acasa Revista Presei Revista presei. Numire-surpriză la Guvern

Revista presei. Numire-surpriză la Guvern

scris de Z.V.
17 afisari

Celebrarea a 100 de ani de la unirea României cu Basarabia de către Parlament, decizia CSM referitoare la solicitarea unor clarificări de la Comisia Europeană în legătură cu cererile de informaţii privind anumite cazuri de corupţie, precum şi declasificarea protocolului dintre Parchetul General şi SRI, dar şi meciul amical de fotbal dintre reprezentativele României şi Suediei sunt printre principalele subiecte ale zilei de 28 martie.

Numire-surpriză la Guvern. Fosta mână dreaptă a şefului CJ Neamţ, Ionel Arsene, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al Vioricăi Dăncilă. Oana Gianina Bulai, fost consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Ionel Arsene, a fost numită în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă. Oana Gianina Bulai a fost numită în funcţia de consilier de stat în domeniile educaţiei şi sănătăţii, informează Gândul.

Parlamentul vrea unirea cu Moldova, Executivul doar integrarea Chişinăului în UE. Celebrarea a 100 de ani de la unirea României cu Basarabia de către Parlament a fost prilej de declaraţii unioniste pentru şefii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, dar şi de prudenţă, cum a fost cazul prim-ministrului Viorica Dăncilă şi al preşedintelui Klaus Iohannis, ultimul mulţumindu-se doar la transmiterea unui mesaj, fiind absent de la şedinţa de plen. „Dragii mei colegi, domnule preşedinte Candu (n.r.-Andrian Candu, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova), domnule vicepremier Iurie Leancă (n.r.-vicepremier al Guvernului Republicii Moldova), chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem? Şi ca să nu existe echivoc eu o spun deschis, simplu şi explicit: Eu vreau să ne unim cu Moldova!”, a declarat şeful PSD, Liviu Dragnea, în şedinţa în care Parlamentul de la Bucureşti a adoptat „Declaraţia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România“, fiind amintit faptul că România aşteaptă ca Republica Moldova să facă oricând pasul unirii, relatează Adevărul.

Judecătorii CSM s-au decis, cer lămuriri Comisiei Europene. Secţia pentru Judecători a CSM a stabilit, în urma şedinţei de marţi, să transmită o scrisoare Comisiei Europene prin care cere lămuriri privind solicitarea din 2012 a instituţiei legată de evoluţia unor dosare de corupţie. Magistraţii vor trimite şi Ministerului Justiţiei o cerere de clarificare. „Prin hotărârea nr. 237 pronunţată azi, 27 martie 2018, Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului, convinsă fiind de rolul Comisiei Europene în evaluarea progreselor României în domeniul justiţiei, ţinând cont de ampla dezbatere determinată de apariţia în spaţiul public a documentului datat 10 octombrie 2012, trimis Ministerului Justiţiei de către Comisie, a apreciat ca utilă transmiterea unei scrisori acestui organism european, în vederea lămuririi exacte a sensului solicitărilor cuprinse în paragrafele 18 şi 20, aceste informaţii fiind menite să înlăture orice speculaţii în această privinţă”, se arată în decizia de marți a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit Cotidianul.

SRI desecretizează protocolul cu Parchetul. Președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Claudiu Manda (PSD), a anunțat, ieri, că a discutat telefonic cu directorul serviciului secret, Eduard Hellvig, și că acesta și-a dat acordul ca toate articolele din protocolul SRI – PÎCCJ să fie declasificate. SRI urmează să trimită către Parchetul General acordul lor de desecretizare, fiind nevoie însă și de acordul PÎCJ pentru a fi prezentat publicului, anunţă Evenimentul zilei.

Ministerul Justiției: Informațiile privind extrădarea lui Sebastian Ghiță au ajuns la Ministerul sârb al Justiției pe 23 martie. Documentele trebuie înaintate către Curtea Supremă. Ministerul Justiției a precizat, marți, că, la data de 8 martie 2018, a înaintat prin fax Ministerului Justitiei din Serbia informații suplimentare privind cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiță, iar documentele au fost primite pe 23 martie. De asemenea, instituția centrală din România a subliniat că, deși corespondența este transmisă între cele două ministere, ”documentele primite și transmise trebuie înaintate de către Ministerul Justiției din Serbia către instanța competenta pentru a decide asupra extrădării”. Precizările vin după ce presa sârbă a scris că documentele transmise autorităților din țara vecină în 9 martie nu au ajuns încă la Înalta Curte din Belgrad, conform Hotnews.ro.

Amurgul baronilor locali. De la epurarea lui Năstase la cea a procurorilor. Perioada de glorie a baronilor locali începută din anul 2000, odată cu guvernul Năstase, pare să se apropie de sfârşit. Puţini lideri locali mai exercită o putere atât de mare în judeţele pe care le păstoresc şi pe o durată atât de lungă încât să poată revendica cu îndreptăţire titlul de „baron”. Generaţia de lideri locali s-a schimbat fie din cauza dosarelor DNA, fie sub presiunile conducerilor centrale ale partidelor lor care, periodic, au determinat retragerea celor care reuşeau să devină atât de puternici încât să bată cu pumnul în masa şefilor lor de la Bucureşti, notează Jurnalul naţional.

Cazimir Ionescu, judecat pentru crime împotriva umanităţii, nominalizat de PSD în Colegiul CNSAS. Nominalizare controversată în conducerea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). PSD îl propune între alţii pe Cazimir Ionescu, acesta fiind trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii în dosarul mineriadei din 1990, transmite Rfi.ro.

Eduard Hellvig, în vizorul Comisiei SRI: Se solicită nota privind o posibilă incompatibilitate. Preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda, a declarat marţi că a solicitat SRI să pună la dispoziţia comisiei nota completă privind posibila incompatibilitate a lui Eduard Hellvig când era ministru al Dezvoltări Regionale. Claudiu Manda a menționat că în spaţiul public s-au vehiculat informaţii potrivit cărora pe nota respectivă s-ar fi aflat mai multe persoane publice, potrivit România liberă.

Cum a schimbat Eduard Hellvig ceea ce a găsit în SRI: ‘Erau ca dulăii care mănâncă găini prin curte’. Sebastian Ghiţă a lansat atacul final al serii asupra Laurei Codruţa Kovesi. Fostul deputat fugar e convins că aceasta va fi revocată din fruntea DNA de către preşedintele Klaus Iohannis. Mai mult, Ghiţă îi trasează sarcină de serviciu lui Tudorel Toader. Să sesizeze CCR-ul dacă şeful statului nu o va revoca pe Kovesi, scrie Stiripesurse.ro.

GRECO a adoptat un nou raport privind reformele justiţiei şi cere României explicaţii scrise. Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO) anunţă că a adoptat un nou raport ad-hoc privind reformele justiţiei din România şi invită partea română să autorizeze publicarea acestuia, dar şi să vină cu explicaţii, în scris, în faţa Consiliului Europei. Preşedintele GRECO a fost însărcinat să prezinte concluziile acestui raport – Greco-AdHocRep (2018) 2 – autorităţilor române, iar şeful delegaţiei României este chemat în următoarea reuniune plenară, din luna iunie, să prezinte în scris care este situaţia reformelor justiţiei din ţara noastră, din punct de vedere instituţional cât şi al dreptului şi procedurii penale, se aratp ăntr-un comunicat de presp al instituşiei, transmite Ziare.com.

Noua generație din satele Republicii Moldova, față în față cu Centenarul Marii Uniri. Noua generație a Republicii Moldova sare coarda în pauze, joacă șah și se distrează desenând. Încă nu a fost absorbită de smartphone-uri, tablete și Instagram. În comuna Bardar, aflat la 20 de kilometri distanță de Chișinău, aceeași generație învață că Republica Moldova și România au fost, cândva, un singur stat și că o nedreptate istorică a trasat o graniță cât o anomalie pe hartă, relatează Libertatea.

Cu cât au crescut de fapt preţurile la gaze şi electricitate în România în 2017. DG Energy, directoratul pentru Energie al Comisiei Europene, a publicat datele referitoare la evoluţia preţurilor la gaze şi energie electrică în ultimul trimestru al anului trecut. Preţurile la consumator au crescut marginal la gaz, semnificativ la energie electrică, în comparaţie cu cele de la finalul lui 2016, dar mult mai puţin decât procentele avansate de unii politicieni români, potrivit Economica.net.

Explicaţie cinică de la BNR: Băncile au marje mari la creditele pentru populaţie pentru a-şi permite să dea credite ieftine firmelor. Pentru a avea credite ieftine şi pe retail, dimensiunea sistemului bancar trebuie să se dubleze, ceea ce este foarte greu. Populaţia se împrumută la bănci mai scump pentru că modelul operaţional utilizat de băncile locale se bazează pe ideea unor marje mai mari pe segmentul de retail pentru a a compensa marjele ceva mai mici pe segmentul companiilor, explică Florian Neagu, director adjunct al direcţiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale, conform Ziarului financiar.

Am bătut rezervele! Suedia, fără niciun titular din barajul cu Italia. Naţionala României a câştigat cu 1-0, la Craiova, duelul cu reprezentativa Suediei, însă nordicii nu au folosit cel mai bun 11 posibil. Echipa naţională a României a reuşit a doua victorie consecutivă în ultimele zile, după succesul din Israel, dar elevii pregătiţi de Cosmin Contra au întâlnit o echipă suedeză formată în totalitate din rezerve, dacă privim spre meciul de baraj cu Italia, notează Fanatik.ro.

Chipciu, acid la interviuri: „Așa e în România, joci bine un meci și dai gol – ești Maradona”. Alexandru Chipciu, 28 de ani, a fost cucerit de atmosfera de la Craiova și le-a transmis un mesaj celor care îl dau ca și plecat de la Anderlecht. „Este un nou început pentru noi, îmi aduce aminte de perioada cu domnul Pițurcă, pierdeam foarte greu. Sperăm să o ținem așa și în meciurile oficiale, să nu zicem iar că suntem cea mai bună echipă și apoi să fim criticați că nu ne ridicăm la așteptările oamenilor. Trebuie să muncim tot așa, să ne dăruim. Știm că Suedia n-a venit cu toată echipa, dar are jucători buni”, a declarat Chipciu, conform Gazetei sporturilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult