Acasa Revista Presei Revista presei. Numirea Codruței Kovesi, criticată în Raportul MCV

Revista presei. Numirea Codruței Kovesi, criticată în Raportul MCV

scris de Z.V.
13 afisari

Recomandarea șefului CEDO, Guido Raimondi, ca România să adopte măsuri similare celor din Italia pentru problema închisorilor, alegerea lui Porcsalmi Balint ca președinte executiv al UDMR, precum și numirea lui Mădălin Voicu în postul de secretar de stat la Ministerul Culturii, dar și desemnarea Simonei Halep drept favorită a turneului WTA de la Sankt Petersburg sunt principalele subiecte de presă ale zilei de 29 ianuarie.

kovesiNumirea Codruței Kovesi, criticată în Raportul MCV, titreazăJurnalul Național. Horațius Dumbravă, fost membru CSM, relevă că la numirile în funcție a procurorului-șef DIICOT, respectiv a procurorului general al României au fost respectate criteriile de transparență de către ministrul justiției (Raluca Prună). Nu același lucru se poate vorbi despre numirea în funcție a procurorului-șef DNA (martie 2016).

Președintele CEDO recomandă României măsuri similare celor din Italia pentru problema închisorilor: eliberarea condiționată pentru dependenții de droguri și alcool, în cazul în care sunt duși în centre de reabilitare. Nu pentru corupție și nu prin grațiere. Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi, a afirmat, la Strasbourg, că numărul proceselor ajunse la Curte din România s-a dublat în ultimul an, multe fiind provocate de condițiile de detenție, și recomandă măsuri legislative, precum cele luate de Italia, unde au fost reduse pedepsele unor deținuți, iar altora li s-a comutat sentința în arest la domiciliu, cu brățări de supraveghere, informeazăRomânia liberă. În discursul său susținut cu ocazia noului an judiciar al CEDO, Raimondi nu a recomandat dezincriminarea unor fapte conexe celor de corupție sau grațierea pedepselor primite cu suspendare, așa cum are intenția să o facă România. Mai mult, între exemplele de clemență recomandate de președintele CEDO s-au aflat cele de reducere a pedepselor pentru consumul drogurilor ușoare și pentru dependenții de alcool, nu cele pentru corupție. Eliberarea din pușcării a dependenților de droguri și alcool era posibilă numai pentru cazurile în care condamnații petrec perioada de probațiune în centre de reabilitare.

Șeful CEDO, Guido Raimondi: Numărul cazurilor legate de condițiile de detenție din România a crescut cu 108% în anul 2016. Guido Raimondi, președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), a declarat că numărul cazurilor împotriva României a crescut cu 108% în anul 2016, adăugând că este vorba de cazuri repetitive care reflectă dificultăți de ordin sistemic sau structural și cere găsirea unor soluții la nivel național, citim în Q Magazine. ‘În primul rând, în privința Ungariei și României, unde numărul cazurilor a crescut cu 95%, respectiv 108% în 2016, această situație vizează cauze legate de condițiile de detenție. Indiscutabil, acestea sunt cazuri prioritare, pentru că intră sub incidența Articolului 3 din Convenție, dar sunt cazuri repetitive, ceea ce reflectă dificultăți sistemice sau structurale și necesită găsirea unor soluții interne’, a declarat Raimondi în discursul susținut cu ocazia ceremoniei oficiale de început de an judiciar.

Asociația Magistraților din România: Raportul MCV se încăpățânează să nu scoată o vorbă despre ‘acoperiții din justiție’. Asociația Magistraților din România (AMR) susține că Raportul MCV al Comisiei Europene se „încăpățânează” să nu scoată o vorbă despre „acoperiții din justiție” ori despre vehiculatele protocoale dintre procurori și serviciile secrete, referindu-se în mare măsură la lupta împotriva corupției, ceea ce ar lăsa astfel impresia greșită că acestui obiectiv i s-ar subsuma cea mai mare parte a activității sistemului judiciar, scrieAdevărul. „În pofida scrisorilor deschise, comunicatelor de presă, cererilor, declarațiilor asociațiilor profesionale, ŤMemorandumuluiť, atât Raportul din 2016, cât și cel din 2017 s-au încăpățânat să nu scoată o vorbă despre Ťacoperiții din justițieť, despre vehiculatele protocoale dintre procurori (nu judecători!) și serviciile secrete, despre posibila influență vătămătoare asupra actului de justiție și asupra stării sistemului judiciar, asupra independenței acestuia, despre ingerințele acceptate/neacceptate, știute/neștiute, cu toate că acest subiect nu a fost nici unul izolat și nici unul de ignorat, mai ales în contextul pronunțării Deciziei Curții Constituționale nr. 51/2016”, arată reprezentanții Asociației Magistraților din România.

Administrația Prezidențială îl contrazice pe Grindeanu: Guvernul Cioloș a transmis CSAT bugetul pe 7 decembrie.Administrația Prezidențială contrazice afirmațiile premierului Sorin Grindeanu privind data la care Guvernul Cioloș ar fi trimis către CSAT, anul trecut, proiectele de buget pentru instituțiile din domeniul securității naționale, spunând că acestea au fost primite pe 7 decembrie de către Secretariatul CSAT și avizate pe 10 decembrie, informează Gândul. „În acest an, Guvernul a decis să acționeze fără să se coordoneze cu CSAT, stabilind unilateral agenda de aprobare a proiectului de buget”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis, noi cuvinte grele pentru adversarii săi. ‘Libertățile și drepturile universale au ajuns să fie considerate de unii drept o desuetă corectitudine politică’. Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia unui eveniment organizat de Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană privind aniversarea a 500 de ani de la reforma inițiată de Martin Luther, în care afirmă că, în prezent, libertățile și drepturile universale ale omului, toleranța și respectul diversității sociale „au ajuns să fie considerate de unii drept o desuetă corectitudine politică”, scrie Evenimentul zilei.

Ministrul Justiției s-a răzgândit: Presa va avea acces la dezbaterea pe ordonanțe, care se va desfășura în două ture.Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, sâmbătă, pentruGândul, că presa va avea acces, în sală, în timpul dezbaterii de luni pe marginea proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor Penale și, de asemenea, că toți cei înscriși vor putea participa la discuții. Singura restricție pentru presă va fi cea privind camerele de luat vederi, ministrul invocând că nu are spațiu suficient în sală, în rest jurnaliștii având voie să înregistreze și să noteze ce se discută. Ministrul a mai explicat pentru Gândul că dezbaterea se va organiza în două serii, pentru a putea să cuprindă toate cele aproximativ 200 de persoane înscrise.

Porcsalmi Balint, ales în funcția de președinte executiv al UDMR. Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR l-a ales cu unanimitate de voturi pe Porcsalmi Balint în funcția de președinte executiv al Uniunii, potrivit ziarului România liberă. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a formulat această cerere față de CRU, iar Porcsalmi Balint a fost votat de 133 de membri, niciun vot fiind negativ.

Mădălin Voicu, numit secretar de stat la Ministerul Culturii. Fostul deputat PSD Mădălin Voicu a fost numit vineri de către premierul Sorin Grindeanu în funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale, potrivit ziaruluiGândul. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis în noiembrie 2016 să retrimită la DNA dosarul în care Mădălin Voicu și Nicolae Păun au fost trimiși în judecată sub acuzația că ar fi fraudat fonduri europene destinate integrării sociale a persoanelor de etnie romă. Procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, la începutul lunii iulie, pe parlamentarii Mădălin Voicu și Nicolae Păun, alături de fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, aceștia fiind acuzați, împreună cu alte persoane, de mai multe infracțiuni de corupție.

De ce este acuzat noul secretar de stat de la Cultură, Mădălin Voicu, de trafic de influență la Guvern. În ce stadiu este judecarea dosarului ‘Partida Romilor’. ‘Cumetre, dacă-i ‘bal’, ‘bal’ sa fie și spune-i Florentinei să-mi dea în avans salariul, să pot trimite copiii la munte, săptămana viitoare, te rog! Eu o să rămân acasa, ca să mă cheme bulangiii ăștia, să văd ce vor de la mine, după cum zici’, spunea, într-o discuție telefonică, referindu-se la procurorii DNA, Mădălin Voicu, Adevărul. Politicianul a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, aflăm din Adevărul. Fostul deputat Mădălin Voicu a fost numit vineri de către premierul Sorin Grindeanu în funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale. Mădălin Voicu este judecat în dosarul ‘Fraudă la Partida Romilor’ alături de fostul deputat Nicolae Păun.

Nicușor Dan, despre numirea lui Mădălin Voicu la Cultură: PSD îl recompensează pentru proiectele depuse în favoarea politicienilor penali. „Sunt revoltat de numirea lui Mădălin Voicu, un politician acuzat oficial de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani, secretar de stat în Ministerul Culturii, scrie Gândul. PSD îl recompensează pentru proiectele depuse în Parlament, în favoarea politicienilor penali. Numirile politice, care nu alt criteriu decât loialități de grup, fară nicio legătură cu competența, fac cel mai mare rău administrației”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Dodon îl invită pe Băsescu la o partidă de șah. În așteptarea deciziei instanței privind dosarul retragerii cetățeniei Republicii Moldova a lui Traian Băsescu, președintele Igor Dodon îl invită pe Băsescu la o partidă de șah, notează Puterea. ‘Noi fiecare pas pe care îl facem, inclusiv în politică, dar și în șah, pentru că șahul ne ajută și în politică, calculăm cu mulți, mulți pași înainte’, a declarat Dodon sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Federației Internaționale de șah, Kirsan Iliumjinov. Întrebat de un jurnalist dacă îl invită pe Băsescu la o partidă de șah sau se vor întâlni direct în instanță, Dodon a spus că îl așteaptă pe fostul președinte român la federația de șah.

Dodon: Băsescu nu are decât să-și depună încă o dată dosarul, dacă are nevoie de cetățenia Republicii Moldova. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că lui Traian Băsescu nu-i rămâne decât să-și mai depună o dată dosarul pentru redobândirea cetățeniei moldovenești, potrivit cotidianuluiCurierul Național. Declarațiile au fost făcute în cadrul întâlnirii lui Dodon cu președintele Federației Internaționale de Șah, Kirsan Iliumjinov.

PNL București: ‘Gabriela Firea a abandonat infrastructura și drumurile din București’. PNL București atrage atenția, printr-un comunicat deosebit de dur la adresa Gabrielei Firea, că Primăria Capitalei a hotărât să nu aloce niciun leu, în 2017, pentru șoseaua de centură, consemnează Evenimentul Zilei. ‘Gropile din străzile Capitalei sunt singura realizare a primarului Firea, după ce PSD i-a ‘fericit’ pe bucureșteni cu zero lei în 2017 pentru centura Capitalei.

„Nu am primit suma anunțată de Dragnea când a inițiat legea de eliminare a taxei”. Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (SRR) își exprimă nemulțumirea față de suma alocată societății în proiectul de buget pentru anul 2017 și transmite că se afirmă „pe nedrept” că radioul public a primit finanțare cu 98% mai mare. Maria Țoghină, membru al Consiliului de Administrație, a declarat, citată de Bursa: „Se afirmă pe nedrept că bugetul SRR a crescut cu 98%. Bugetul a scăzut de la 415 de milioane de lei la 383 de milioane. Suma alocată de la bugetul de stat a crescut pentru că a dispărut taxa, dar nu am primit cele 420 de milioane anunțate și asumate de Liviu Dragnea atunci când a inițiat legea de eliminare a taxelor, între care și cea radio-TV”. Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) primește, potrivit noului proiect al bugetului de stat pentru 2017 al guvernului Grindeanu publicat vineri, 383 de milioane de lei.

Noi proteste antigrațiere, anunțate în București și în țară pentru duminică. O nouă manifestație față de ordonanțele privind grațierea și schimbarea codurilor penale este anunțată pe platforma de socializare Facebook, de această dată fiind vizat sediul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), informeazăPuterea. „Duminica trecută, am avut parte de un protest frumos și civilizat, unde peste 28.000 de oameni din București au spus clar că nu doresc amnistia și grațierea. Tot atunci, am observat că unele televiziuni manipulează fără rușine, iar CNA-ul nu își face treaba. Este momentul să îi vizităm”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

S-au călcat în picioare pentru 20 de lei, o prăjitură și un kilogram de fructe. Bătaie generală în Craiova, la o piață, pentru 20 de lei, o prăjitură și un kilogram de fructe. Totul s-a petrecut la deschiderea unei noi piețe din oraș, iar câteva femei au căzut și li s-a făcut rău din cauza aglomerației, scrie România liberă. Bătaia s-a dat pentru tichete de 20 de lei, oferite gratuit de administratorii locației. Pe lângă aceste lucruri, ei le-au mai oferit o prăjitură și un kilogram de fructe primilor 200 de oameni care le calcă pragul.

Bani pentru biserici și pentru salariile preoților. S-au stabilit sumele care vor ajunge în conturile BOR. Majorările semnificative ar mai putea crește în acest an, titreazăEvenimentul Zilei. Ionut Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, a primit miercuri avizul favorabil din partea Comisiilor de cultură, susținând că în anul 2017 bugetul Ministerului Culturii se va dubla, iar instituția va deveni un element central în actul de guvernare.

Medicamentele vor fi introduse continuu pe lista de compensate. Florian Bodog, ministrul Sănătății, a declarat, sâmbătă, că toate medicamentele evaluate de Agenția Națională a Medicamentului vor fi introduse pe lista de compensate, în mod continuu, anunță Q Magazine. ‘Toate medicamentele care au fost evaluate de Agenția Națională a Medicamentului, indiferent cum s-a numit acel medicament, va fi introdus pe lista de compensate. Și acesta va fi un proces continuu. Noi am spus că în primul trimestru introducem medicamente noi, dar aceasta va fi repetată ori de câte ori va fi nevoie, ori de câte ori vor fi medicamente care au fost evaluate deja de Agenția Națională a Medicamentului. Pe site, în transparență decizională, se va găsi de săptămâna viitoare actul normativ prin care introducem noi medicamente pe lista de compensate. Sunt în jur de 16 molecule noi, care sunt deja evaluate, pentru cancer, pentru boli hepatice, boli cardiovasculare’, a declarat ministrul într-o conferință de presă.

Sănătatea în România, aproape de moarte clinică. Suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul îngrijirii medicale. România este pe ultimul loc din Europa la capitolul sănătate în special la îngrijirea staționară a pacienților, dar și la îngrijirea ambulatorie, potrivit celui mai recent studiu European numit Euro Health Consumer Index (Calitatea îngrijirii medicale), aratăLibertatea. De la începutul măsurării indicelui de calitate a îngrijirii medicale pe teritoriul european, studiul notează că în România, dar și în alte state din regiunea noastră, au avut loc discuții legate de reforma în sănătate, dar nu s-a făcut mai nimic. România este pe locul 35 din 35 în acest clasament, iar în dreptul țării noastre se precizează că ‘avem probleme severe cu managementul în întreg sectorul public.

MApN face demersuri pentru achiziția celei de-a doua escadrile de aparate F 16. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, în cadrul ședinței de autoevaluare a activității Statului Major al Forțelor Aeriene pe anul trecut, că are în vedere și avansarea direcțiilor de acțiune pentru achiziția celei de-a doua escadrile de aparate F 16, aflăm din Curierul Național. ‘Asigurarea capacității de descurajare credibilă și apărare a spațiului aerian, continuarea modernizării și dezvoltării infrastructurii aerodromurilor, îndeplinirea angajamentelor asumate de România în relația cu NATO, UE și partenerii aliați rămân obiectivele majore ce privesc Forțele Aeriene. Avem în vedere și avansarea direcțiilor de acțiune pentru achiziția celei de-a doua escadrile de aparate F 16’, a spus Gabriel-Beniamin Leș, ministrul apărării naționale.

De la 1 februarie se schimbă modul de impozitare a veniturilor obținute din vânzarea caselor și a terenurilor. Conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial, tranzacțiile vor fi scutite de impozit dacă se încadrează în plafonul de 450.000 de lei, iar peste această sumă se va aplica o cotă unică de impozitare de 3%, informează Q Magazine. Schimbarea modului de impozitare a veniturilor obținute din vânzarea caselor și a terenurilor este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, la vânzarea construcțiilor și a terenurilor aferente acestora și la vânzarea terenurilor fără construcții, contribuabilii vor datora un impozit unic de 3% din venitul impozabil. La stabilirea venitului impozabil se va deduce din valoarea tranzacției suma neimpozabilă de 450.000 de lei. Cu alte cuvinte, dacă o tranzacție nu va depăși 450.000 de lei, aceasta va fi scutită de impozitul datorat statului.

Un nou cutremur în zona Vrancea. Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade s-a produs sâmbătă seara, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, conform Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), anunță Cotidianul. Seismul a avut loc la ora 19.27 și s-a produs la o adâncime de 143,3 kilometri.

Președintele Agrostar: Legea pentru 51% produse românești în hipermarketuri e o farsă. Hipermarketurile continuă să refuze fără motiv produsele românești, iar legea pentru 51% produse românești în magazine este o farsă, spune Ștefan Nicolae, președintele Federației Agrostar, citat de Economica.net. În schimb, el propune ca fiecare supermarket să aibă colțul românesc, cu marfă românească.

Amenzi de peste 40 de milioane de lei pentru infracțiuni în domeniul import-export de alimente, în 2016. În cursul anului 2016, polițiștii au constatat aproximativ 2.700 de infracțiuni în domeniul operațiunilor de import-export de mărfuri alimentare și au dat amenzi de peste 40 de milioane de lei, confiscând totodată mărfuri în valoare de nouă milioane de lei, consemnează Bursa. Polițiștii au constatat 2.711 infracțiuni, dintre care 797 de evaziuni fiscale, au dat peste 36.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 40.000.000 de lei și au confiscat sau indisponibilizat mărfuri în valoare de aproape 9.000.000 de lei, informează IGPR.

Apicultorii amenință cu proteste, dacă nu li se acordă ajutorul de minimis pentru pierderile din 2016. Președintele Federației Agrostar, Ștefan Nicolae, a declarat sâmbătă, la Craiova, unde a participat la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din România, că în situația în care Ministerul Agriculturii nu va accepta să le acorde apicultorilor ajutorul de minimis pentru pierderile avute în anul 2016, aceștia ar putea protesta în stradă, atenționează Economica.net. Nicolae a afirmat că apicultorii nu au primit până acum ajutorul de minimis „pentru că nu s-a dorit”, în condițiile în care anul 2016 a fost unul dificil și pentru ei.

Important pentru șoferi. Cele opt taxe care vor dispărea de la 1 februarie. Opt taxe care țin de regimul permiselor auto și al înmatriculării autovehiculelor vor dispărea începând cu 1 februarie, anunță Ministerul de Interne, preluat de Capital.

Mircea Lucescu pregătește o „lovitură” uimitoare! Zenit cumpără de la Chelsea un fotbalist cu 9 trofee în Anglia. Anunțul presei din Rusia. Zenit Sankt Petersburg, echipa antrenată de tehnicianul român, Mircea Lucescu, este aproape de cel mai important transfer al sezonului, anunță ProSport. Echipa rusă și-a întărit echipa, în acest sezon, cu jucători care au confirmat pe terenul de joc, iar acum sunt pregătiți să aducă un fundaș dreapta de top. Presa din Rusia anunță că Chelsea și Zenit s-ar fi înțeles pentru transferul lui Branislav Ivanovic (32 de ani), fotbalist care joacă de nouă ani în Premier League, ‘la albaștri’.

Dorinel Munteanu are viață grea în Irak. Echipa tehnicianului român, un singur punct în patru etape. Echipa Zakho a obținut un singur punct în cele patru etape disputate în campionat de la instalarea tehnicianului român, notează Libertatea. Trupa lui Dorinel a pierdut, sâmbătă, al doilea meci consecutiv, scor 0-3, acasă, cu Al Quwa Al Jawiya, locul 7. Zakho a ajuns într-o situație disperată, locul 17, cu 8 puncte din 15 meciuri, la egalitate cu primele două echipe aflate sub linia de retrogradare, care au însă două jocuri mai mult disputate.

Românii de la Ludogoreț nu văd cu ochi prea buni plecarea lui Popa de la Steaua: „Au pierdut din forță”, scrie Gazeta Sporturilor. Cosmin Moți și Claudiu Keșeru au comentat plecarea lui Adrian Popa de la Steaua la Reading. „Pentru el e bine, dar pentru Steaua nu prea sună bine. Cred că era un jucător care îi ajuta foarte mult și cred că au pierdut din forță”, a declarat Cosmin Moți.

Simona Halep, favorita turneului WTA de la Sankt Petersburg. Jucătoarea de tenis Simona Halep, numărul patru mondial, este principala favorită pentru câștigarea turneului WTA de la Sankt Peterburg, potrivit ziarului România liberă. Turneul de la Sankt Petersburg (Rusia) va avea premii totale de 710.900 de dolari, iar în cadrul competiției va evolua și românca Monica Niculescu, numărul 32 WTA, precum și Irina Begu, numărul 29 WTA. Halep va intra direct în turul al doilea (optimile de finală), unde o va întâlni pe învingătoarea dintre Monica Niculescu (29 ani, 32 WTA) și tânăra croată Ana Konjuh (19 ani, 36 WTA). Konjuh a câștigat singurul meci cu Niculescu, în 2015, în finala turneului WTA de la Nottingham, cu 1-6, 6-4, 6-2.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult