Acasa Revista Presei Revista presei. Obama cere NATO să sprijine România

Revista presei. Obama cere NATO să sprijine România

scris de Z.V.
7 afisari

Declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis la Timișoara, tensiunile dintre Valeriu Zgonea și Liviu Dragnea din PSD, demisia ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu, punerea sub acuzare a fostului ministru al Energiei, Constantin Niță, pentru trafic de influență, precum și prezența în țara noastră a două avioane F-22 Raptor, dar și încheierea turneului de tenis BRD Năstase Țiriac Trophy sunt principalele subiecte ale zilei de 26 aprilie.

Barack ObamaObama cere NATO să sprijine România. Președintele american solicită respectarea cotei de 2% pentru apărare. Președintele american Barack Obama a îndemnat luni statele membre NATO „să sprijine aliații din linia întâi, Polonia, România și statele baltice” și să răspundă totodată amenințării de pe flancul sudic, transmite Puterea. „Fiecare stat membru al NATO ar trebui să-și aducă întreaga contribuție la securitatea noastră comună, cu un buget al apărării de 2% din PIB. Iar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna”, a insistat Obama.

Iohannis are câteva „nemulțumiri” față de Guvern. Ce așteaptă de la partide. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat într-un discurs ținut la Timișoara că sunt unele lucruri care îl nemulțumesc la actualul Guvern, însă acest Guvern nu este al lui, iar ”vremea în care președintele lua locul premierului a trecut”, transmite Gândul. ”Vremea în care președintele lua locul premierul a trecut. Asta nu înseamnă că, în calitate de mediator, nu voi interveni atunci când e cazul”, a subliniat Iohannis.

Iohannis explică: Acesta sunt eu, vorbesc mai puțin și îmi pasă. Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, luni, la Timișoara, că ține să explice câteva lucruri care au trezit ”vii discuții în spațiul public”, cum ar fi lipsa sa de comunicare, despre care a afirmat că s-a datorat dorinței de a aplana conflicte și de a ”construi consensul”, relatează Puterea. El a precizat că a preferat în începutul mandatului său să lase faptele să vorbească de la sine, ceea ce a părut ca o ”absență din arenă”, însă i-a asigurat pe românii din țară și străinătate că ”președintele lor îi vede, îi aude și le cunoaște problemele”. ”Am preferat, pentru a nu deschide fronturi și falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul funcției prezidențiale, să ‘las de la mine’, cum se spune, și să nu răspund provocărilor”, a subliniat Iohannis.

Iohannis: Mă uit cu amuzament la cei care îmi prezic finalul anticipat al mandatului. Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Timișoara, că privește ‘cu amuzament’ la cei care-i prezic un final anticipat de mandat, asigurându-i pe români că își va duce proiectul de țară la bun sfârșit, potrivit Economica.net. „Mă uit cu un oarecare amuzament la aceia care, neavând teme de atac consistente, parazitează dezbaterea publică prezicându-mi un final anticipat al mandatului. Eu le spun de pe acum să nu-și facă iluzii și să nu mizeze pe așa ceva”, a afirmat Klaus Iohannis.

Dragnea: Este puțin probabil să rămân în fruntea partidului…Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că este puțin probabil să rămână în fruntea partidului după alegerile locale, conform Cotidianul. „Puțin probabil, dar sunt câteva obiective pe care mi le-am asumat și care mă interesează să se întâmple și anume modernizarea partidului care este în plină desfășurare, eu neavând stilul altor politiceni care să facă din orice acțiune un spectacol mediatic, și pregătirea unei noi generații de lideri de partid care să preia începând cu anul 2017”, a afirmat Dragnea, după Biroul Permanent Național al PSD.

Dragnea îl ironizează pe Zgonea: „Nu mai e o prioritate! Excluderea sa va fi discutată miercuri, la pachet cu alte chestiuni”. După scandalul monstruos din ședința BPN, Liviu Dragnea l-a ironizat pe Valeriu Zgonea, apreciind că acesta nu mai reprezintă o prioritate pentru PSD, excluderea acestuia urmând să fie tranșată „la pachet”, laolaltă cu multe alte chestiuni, în ședința CExN de miercuri, relatează Evenimentul Zilei. „Pentru mine și pentru ceilalți colegi din PSD, Valeriu Zgonea nu mai reprezintă o prioritate. Pentru mine a fost important să trecem peste ziua de vineri, pentru că atunci riscam să ajungem la o bătălie internă în PSD, care ar fi avut un efect devastator asupra partidului”, a declarat Dragnea.

Valeriu Zgonea: PSD se îndreaptă către prăpastie. Valeriu Zgonea a declarat, luni, că PSD se îndreaptă către prăpastie, conform Puterea. Acesta a ținut să precizeze că sunt suficient de mulți oameni „cinstiți și corecți” care pot prelua astăzi conducerea partidului. ”PSD se îndreaptă către prăpastie. (…) Sunt suficient de mulți oameni cinstiți și corecți care pot prelua astăzi conducerea partidului. (…) Îmi cunosc foarte bine limitele”, a afirmat Valeriu Zgonea.

Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, a demisionat!Aura Răducu și-a depus demisia din funcția de ministru al Fondurilor Europene, la solicitarea premierului Dacian Cioloș, se arată într-un comunicat de presă al ministerului remis, luni, presei, anunță Capital. „La solicitarea domnului prim-ministru îmi depun demisia din funcția de ministru al Fondurilor Europene. Am acceptat să fac parte din această echipă guvernamentală cu gândul că voi reuși să introduc o nouă abordare și un nou tip de management în acest important domeniu al fondurilor europene”, a spus Răducu.

Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști comentatori de la Dilema Veche, Cristian Ghinea, propus pentru Ministerul Fondurilor Europene. Cristian Ghinea, consilier de stat pe afaceri europene, la cancelaria premierului, este propunerea pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene, au precizat surse politice, potrivit Ziarului Financiar. Cristian Ghinea ar urma să preia Ministerul Fondurilor Europene după ce Aura Răducu și-a dat demisia luni, la solicitarea premierului Dacian Cioloș, care este nemuțumit de activitatea instituției.

Cioloș: Nu știu dacă vor mai pleca sau nu miniștri, e în funcție de cum evoluează lucrurile. Premierul Dacian Cioloș a afirmat luni, la Iași, că nu știe dacă va mai fi cazul sau nu ca și alți miniștrii să părăsească Executivul în perioada următoare, precizând că asemenea decizii se iau „în funcție de cum avansează lucrurile”, scrie Evenimentul Zilei. Întrebat dacă vor mai fi miniștri care își vor depune mandatul în perioada următoare, Cioloș a răspuns că nu vrea să facă spectacol din astfel de situații, dar că în funcție „de cum avansează lucrurile” sau anumite priorități, vor mai fi luate astfel de decizii dacă va fi cazul.

Ponta: Lucian Isar este ofițer acoperit. Victor Ponta a afirmat, luni, la Parlament, că s-a referit la Lucian Isar atunci când a vorbit de existența unui „acoperit” în fostul său guvern, relateazăJurnalul Național. „Lucian Isar e ofițer acoperit, despre el vorbeam. A preluat tot, a preluat și PNL. (…) Mesajul meu ți-a produs efectul”, a spus Victor Ponta.

Cezar Preda: Victor Ponta va fi chemat în Comisia SRI. Deputatul PNL Cezar Preda a anunțat, luni, că fostul premier Victor Ponta va fi audiat în Comisia de control a SRI din Parlament, după afirmațiile cu privire la prezența în guvernul său a unor ofițeri acoperiți, potrivit Cotidianul. Problema „ofițerilor” din PSD a fost ridicată de Victor Ponta după sentința definitivă primită de Liviu Dragnea. Ponta a subliniat că atunci când a scris despre ofițeri acoperiți sau nu care ar dori să preia PSD nu se referea la numărul 2 din partid, Valeriu Zgonea, ci la un vicepreședinte care a făcut parte din Guvern.

Dacian Cioloș: Guvernul nu poate rezolva în câteva luni probleme care sunt de ani de zile. Premierul Dacian Cioloș le-a transmis, luni dimineața, sindicaliștilor din Educație, că actualul Guvern nu poate rezolva în doar patru luni problemele care sunt de ani de zile în sistemul de învățământ, notează Puterea. La sosirea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde are loc o întâlnire între premier și circa 50 de parlamentari din zona Moldovei, Dacian Cioloș a mers direct către protestatari. „Noi am făcut aici (un document-n.r.), am vrut să fie un decalog. Nu am reușit să punem decât nouă puncte, cele mai importante, dar avem și probleme punctuale la nivelul municipiului Iași”, a spus unul dintre sindicaliști, care l-a întrebat pe Dacian Cioloș și dacă își face vreodată timp pentru Educație.

Anunțul lui Oprescu despre candidatura sa vehiculată la Primăria Capitalei. Sorin Oprescu a declarat, luni, că nu candidează pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, deși au fost strânse semnături pentru depunerea candidaturii și și-ar fi dorit să continue proiectele pe care le-a început, scrie Gândul. Oprescu a explicat că sunt mai multe lucruri care îl împiedică să intre în cursa electorală și le-a mulțumit celor care au semnat pentru candidatura sa: „Este o chestiune care m-a tușat… Îmi pare rău”.

Răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care îl acuză că a călătorit prea mult. Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Timișoara, că știe că s-a spus despre el că a călătorit prea mult în străinătate, însă prin deplasările sale externe a consolidat parteneriate, au fost reînnodate relații și s-au legat punți, relatează Libertatea. Șeful statului susține că nu au fost călătorii în zadar, ci cu rezultate care chiar dacă nu se vor vedea în viitorul mai apropiat, vor fi vizibile pe termen mediu și lung.

Blaga anunță că PNL va împrumuta bani pentru campania electorală. PNL va împrumuta bani pentru campania electorală, a anunțat luni copreședintele PNL Vasile Blaga, conformCurierului Național. „Un partid, pentru campania la nivel central, poate cheltui 2.200.000 de lei, aproximativ 400.000 de euro și avem acele două variante. O variantă pentru care noi am început demersurile încă de săptămâna trecută ? un împrumut la una din bănci, nu cele de stat, pentru că amândouă nu au dreptul să împrumute partide, conform unei HG de la începutul anului”, a anunțat Vasile Blaga.

Cu ocazia centenarului Unirii, Guvernul vrea să facă o autostradă. Guvernul va propune Parlamentului un proiect de lege dedicat împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire, iar actul normativ va avea o componentă de infrastructură care va include autostrada Târgu-Mureș-Iași-Ungheni, deși nu există fonduri pentru realizarea acesteia, transmite România Liberă. „Intenția noastră este să propunem Parlamentului un proiect de Lege a Centenarului care să includă și o componentă a unor proiecte de infrastructură pe care să le dedicăm Centenarului și această autostradă, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie parte a acestui proiect pe care să ni-l asumă ca atare indiferent ce se întâmplă din punct de vedere politic”, a spus premierul în cadul unei întâlniri cu parlamentarii din Moldova.

Alina Gorghiu: „PNL îi cere premierului să sesizeze Corpul de control cu privire la dezinfectanții din spitale”. PNL îi solicită premierului Dacian Cioloș să sesizeze Corpul de control cu privire la dezinfectanții utilizați în spitale, în urma unei anchete pe această temă publicată în mass-media, scrie Bursa. „Am luat decizia să îi cerem primului-ministru să sesizeze Corpul de Control pe noua nenorocire pe care o anticipăm, legată de dezinfectanții atribuiți în spitale, care nu îndeplinesc normele de concentrație prevăzute de lege”, a spus copreședintele PNL Alina Gorghiu.

Emil Boc nu-l ascultă pe Băsescu și candidează la Cluj-Napoca: „Prietenia rămâne, sfaturile nu”. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, luni, că rămâne prieten cu Traian Băsescu, dar că nu urmează sfatul pe care acesta i l-a dat, de a nu mai candida la primărie, notează Jurnalul Național. „Prietenia rămâne, sfaturile nu”, a spus Emil Boc, solicitat de jurnaliști să comenteze declarațiile președintelui PMP, Traian Băsescu, care i-a cerut să lase locul unei persoane mai tinere în fruntea primăriei clujene. Emil Boc și-a depus luni candidatura, din partea PNL, pentru un nou mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Petre Roman a câștigat procesul cu Agenția Națională de Integritate. Petre Roman a câștigat procesul cu ANI, prin care cere anularea raportului de incompatibilitate, în urma căruia și-a pierdut funcția de deputat, transmite Cotidianul. Hotărârea nu este definitivă. Într-un comunicat remis luni, Tudor Chiuariu solicita ca Petre Roman să fie repus în funcția de deputat.

Cioloș anunță introducerea de tichete de muncă pentru zilieri și pentru cei care prestează activități ocazionale. Guvernul ar putea introduce, în perioada imediat următoare, tichetele de muncă pentru zilieri sau pentru cei care prestează activități ocazionale, a anunțat, luni, la Iași, premierul Dacian Cioloș, potrivit Economica.net. El a declarat, în cadrul unei întrevederi cu parlamentarii din Moldova, că introducerea acestor tichete are ca scop eliminarea muncii la negru în sfera activităților ocazionale.

Ciprian Ciucu s-a înscris în PNL. Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că Ciprian Ciucu s-a înscris în PNL, fiind propus pentru postul de viceprimar și figurând primul pe lista consilierilor CGMB, în timp ce Marian Munteanu nu se mai află pe această lista, conform Gândul. „În urmă cu aproximativ o jumătate de oră domnul Ciprian Ciucu s-a înscris în PNL. Este partenerul meu în campania pentru București, va fi viceprimarul Capitalei după alegeri, prin votul cetățenilor și sunt extrem de mulțumit și fericit aș putea spune că putem să prezentăm bucureștenilor o ofertă integrată, un tandem de candidat pentru funcția de primar general al Capitalei și pentru funcția de viceprimar care să le garanteze realizarea proiectelor pe care le vom prezenta”, a declarat candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu.

PNL a sesizat CCR în legătură cu numirea șefului TVR. NL a contestat la Curtea Constituțională a României procedura de numire a șefului TVR, pe motiv că majoritatea parlamentară a comis un abuz, conform Evenimentului Zilei. „Partidul Național Liberal a contestat la Curtea Constituțională a Românei abuzul majorității parlamentare PSD-ALDE-UNPR, care, știind că a încălcat Constituția (art. 76, alin. 2) și deciziile Curții Constituționale, a decis fără temei că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru numirea directorului general al TVR”.

Cătălin Predoiu: „Nu am făcut nimic ilegal, imoral”. Cătălin Predoiu, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a spus că nu a făcut nimic ilegal, după ce, în presă, au fost publicate fotografii în care apărea împreună cu brokerul fugar Cristian Sima, la o petrecere, scrie Bursa. Predoiu a declarat: „Nu am facut nimic de care să-mi fie rușine în viață, nimic ilegal, imoral, pozele despre care vorbește sunt reale, sunt poze dintr-o perioadă în care domnul Sima era unul dintre cei mai apreciați din România”.

Senatul a dat undă verde împrumutului de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Plenul Senatului a adoptat luni legea privind împrumutul de 150 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, admițând parțial cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de președintele Klaus Iohannis și păstrând articolul privind impunerea de condiții Chișinăului, transmite România Liberă. Legea a fost adoptată după dezbateri în plenul Senatului cu 68 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă” în forma adoptată de Camera Deputaților.

Fostul ministru Constantin Niță, urmărit penal pentru mită de 30.000 de euro. Deputatul Constantin Niță, fost ministru al Economiei, este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub controlul judiciar pe cauțiune în valoare de 150.000 lei, pentru trafic de influență, potrivit Q Magazine. El a fost luni la DNA unde i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile. Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, de la 25 aprilie față de Constantin Niță.

Alegeri locale București. Denunț penal la DNA și falsificare de semnături. Inițiativa România a depus astăzi un denunț penal la DNA și cereri adresate birourilor electorale privind falsificarea semnăturilor pe listele de susținători ale candidaților la alegerile locale din București, transmite Q Magazine.

Neculai Onțanu mai stă 30 de zile în arest, a decis ÎCCJ. Primarul suspendat al sectorului 2, Neculai Onțanu, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, a decis luni Înalta Curte de Casație și Justiție, relatează Adevărul. ÎCCJ i-a respins lui Onțanu o contestație la decizia dată de Curtea de Apel București, instanță care a admis pe 15 aprilie cererea DNA de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului preventiv pentru primarul suspendat din sectorul 2, în dosarul în care acesta este cercetat pentru luare de mită.

Curtea Supremă întârzie redeschiderea dosarului „Revoluției”. Magistrații Curții Supreme mențin suspansul în privința redeschiderii dosarului „Revoluției” după ce ieri au amânat luarea unei decizii în acest caz, notează Adevărul. Un răspuns va fi dat cel mai devreme peste o lună, atunci când a fost stabilit următorul termen din proces. În acest caz, magistrații trebuie să decidă dacă sunt de acord cu redeschiderea anchetei, la solicitarea procurorului general interimar, Bogdan Licu.

DNA: Primarul din Sinaia, pus sub control judiciar pe cauțiune. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești au pus în mișcare acțiunea penală și dispunerea luării măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, începînd de astăzi față de primarul orașului Sinaia, Vlad Gheorghe Oprea, anunță Bursa. „În cursul anului 2010, în contextul în care pe rolul Judecătoriei Sinaia se afla un dosar civil ce privea un litigiu între Primăria Sinaia și 3 persoane, concesionari ai unor terenuri, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar, cu știință, și-a încălcat atribuțiile de serviciu prin nesocotirea hotărârilor Consiliului Local care stabileau foarte clar condițiile în care se puteau înstrăina, în anumite situații, terenurile respective”.

Avocatul Poporului se implică în cazul Anei Maria Nedelcu. Cere autorităților canadiene reformarea deciziei în cazul româncei. Cazul Anei Maria Nedelcu, românca acuzată că și-a răpit copilul din Canada, a atras atenția Avocatului Poporului, care cere autorităților canadiene reformarea deciziei în cazul acesteia, potrivit Libertatea. „Avocatul Poporului solicită sprijinul autorităților Ombudsman-ului din Ontario și Quebec acordarea sprijinului instituțional în sensul luării în considerare a posibilității de declanșare a unei proceduri de reformare a Deciziei Curții de Apel a Provinciei Quebec din 6 decembrie 2013, pe baza noilor înscrisuri obținute de către Ana Maria Nedelcu după rămânerea definitivă a acestei Decizii sau de inițiere a oricăror altor măsuri eficiente de protejare a intereselor minorului Sierra Nedelcu Anthony Kyle”, a transmis Avocatul Poporului, printr-un comunicat.

Avioanele F22 Raptor, cele mai avansate aeronave de luptă din lume, au ajuns pe aeroportul MIhail Kogălniceanu. F-22 Raptor, cel mai avansat avion de luptă din lume, face prima sa vizită din Europa de sud-est în România, pentru că această țară și SUA au o cooperare puternică, atât la nivel bilateral, cât și ca aliați în cadrul NATO, a declarat, luni, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, la baza aeriană Mihai Kogălniceanu din Constanța, conform Jurnalului Național. Klemm a amintit că cele două state au un „parteneriat puternic” și pe teatre de operații îndepărtate, cum ar fi cele din Kosovo și Bosnia, în trecut, și teatrul de operații din Afganistan, în prezent.

Avioane românești, trimise de patru ori să intercepteze aeronave rusești. Forțele Aeriene Române au ridicat anul acesta de patru ori avioane militare de la sol, după ce aparate de zbor rusești s-au apropiat prea mult de frontiera română, dar până în prezent nicio aeronavă a Federației Ruse nu a intrat în spațiul aerian al României, relatează România Liberă. Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române, general-maiorul Laurian Anastasof, a afirmat, luni, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, că au existat mai multe situații în care aeronave militare românești au trebuit să decoleze ca răspuns la apropierea unor aparate de zbor rusești de granițele noastre.

Sindicaliștii CFR avertizează: Pe căile ferate române se poate produce un dezastru precum cel de la Colectiv. Sindicaliștii de la CFR avertizează că în orice moment pe căile ferate române se poate produce un dezastru precum cel de la Colectiv, scrieCurierul Național. Aceștia dau vina pe autorități pentru lipsa de investiții și starea deplorabilă în care se află sectorul feroviar românesc. „Lipsa investițiilor în infrastructura de transport feroviar și în reparațiile trenurilor poate determina în orice moment un accident de mari proporții, precum cel din clubul Colectiv”, a precizat Petre Trifu, impiegat de mișcare la CFR Caracal și membru al sindicatului RC Piatra Olt.

Accident în București. O femeie a fost ucisă pe trotuar de o mașină de gunoi. O femeie de aproximativ 50 de ani a murit, astăzi, în București, după ce a fost lovită pe trotuar, de o mașină de gunoi, anunță Libertatea. Potrivit Brigăzii Rutiere, accidentul a avut loc în cartierul Drumul Taberei din Capitală, unde se pare că șoferul mașinii de gunoi a dat cu spatele fără să se asigure. Femeia a fost lovită grav, iar o echipă SMURD a realizat manevre de resuscitare, stabilindu-se însă că femeie avea „leziuni incompatibile cu viața”.

România s-a alăturat declarației inițiate de Franța, Germania, Spania, Italia și Marea Britanie în cazul dosarelor Panama. România s-a alăturat declarației inițiate de Franța, Germania, Spania, Italia și Marea Britanie pentru realizarea schimbului de informații privind acționariatul companiilor, trusturilor sau al altor entități relevante pentru administrațiile fiscale și alte instituții implicate în dosarele Panama, în cadrul reuniunii ECOFIN care a avut loc la finele săptămânii trecute, la Amsterdam, transmite Capital. Conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice, din partea României au participat la reuniune ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, și secretarul de stat pe probleme de fiscalitate, Gabriel Biriș.

România avea 747 kilometri de autostradă la sfârșitul anului 2015. Peste 32.000 km sunt drumuri pietruite și de pământ. România avea, în 2015, 86.080 kilometri de drumuri publice, din care numai 4,2% din total (747 kilometri) erau autostrăzi, în timp ce liniile de cale ferată de folosință publică în exploatare însumau 10.770 kilometri, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate luni, scrie Economica.net. Pe de altă parte, anul trecut, comparativ cu 2014, lungimea autostrăzilor a crescut cu 9,4%, respectiv 64 kilometri. Potrivit sursei citate, la 31 decembrie 2015, drumurile publice totalizau 86.080 kilometri, din care 17.606 km (20,5%) drumuri naționale, 35.316 km (41%) drumuri județene și 33.158 km (38,5%), drumuri comunale.

Studiu: Jumătate dintre companiile de impact în economia românească sunt în dificultate. Peste 50% dintre companiile de impact în economia românească sunt în dificultate, arată cel mai recent studiu realizat de specialiștii în analiză și prognoză ai CITR, potrivit Capital. Cu toate că numărul dosarelor de insolvență a scăzut în ultimii trei ani, peste 50% din companiile care intră în insolvență au raportat o pierdere dublă și o creștere a gradului de îndatorare în 2015 față de 2014.

Statul are excedent bugetar, cheltuielile cu salariile cresc, în timp ce încasările din TVA sunt în scădere. Ministerul Finanțelor a anunțat luni că primele trei luni din an s-au încheiat cu un excedent de 3 miliarde de lei la nivelul bugetului general consolidat, reprezentând 0,4% din PIB, informează Ziarul Financiar. Încasările din TVA, principala taxă, sunt însă în scădere, din cauza reducerii TVA la alimente (din iulie, anul trecut) și la produsele generale (de la 1 ianuarie). Impozitul pe profit este în creștere cu 26%, în timp ce accizele au un plus de 6,2%.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu circa 6% în primul trimestru. Numărul tranzacțiilor imobiliare a urcat în primul trimestru la 211.901, cu aproape 13.000 mai mult față de primele trei luni de anul trecut, cele mai multe contracte fiind înregistrate în București, Ilfov și Timiș, transmite Ziarul Financiar. În luna martie 2016 au fost tranzacționate 89.724 de imobile în toată țara, în creștere cu 16.000 față de luna precedentă.

Ion Caramitru cere demisia ministrului Culturii. Printr-o scrisoare semnată în numele Senatului UNITER, Ion Caramitru, președintele Uniunii Teatrale din România a cerut ministrului Culturii Vlad Alexandrescu să își dea demisia și Prim-Ministrului Dacian Cioloș să îl demită, conform Q Magazine. Ion Caramitru, premiat sâmbătă seară la Craiova, la închiderea Festivalului Shakespeare, a declarat, pe scenă, în fața unei săli arhipline cu invitați români și străini, că e o rușine „ce se întâmplă acum în cultura română, e un coșmar pe care îl trăim de patru luni și jumătate”, referindu-se la ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Scandalos. Alina Cojocaru și Johan Kobborg nu mai au voie să intre în Opera Națională București. Balerina Alina Cojocaru și Johan Kobborg, director artistic al trupei de balet de la Opera Națională București, se regăsesc pe o listă a persoanelor non grata în instituție, potrivit Adevărul. Astfel, potrivit documentului semnat de directorul de Resurse Umane al ONB și trimis către biroul de pază al instituției, cei doi artiști nu mai au voie să intre în clădire începând din 25 aprilie.

Moldovenii îi propun lui Ovidiu Anton să cânte la Eurovision alături de reprezentanta lor. Ovidiu Anton mai are o șansă de a participa la Eurovision, notează Curierul Național. Postul public de televiziune de peste Prut îi propune artistului să cânte alături de reprezentanta Republicii Moldova. Ovidiu Anton mai are o șansă de a urca pe scena Eurovisionului, deși România a fost exclusă din concurs, din cauza datoriilor acumulate de TVR la European Broadcasting Union.

Radu Beligan, probleme cu vocea. Și-a anulat toate spectacolele din următoarea perioadă. Maestrul Radu Beligan, ajuns la vârsta de 97 de ani, și-a anulat toate spectacolele din perioada următoare, din cauza unor probleme cu vocea, scrie Libertatea. Maestrul Radu Beligan avea programate șapte reprezentanții ale piesei Nemuritorul în următoarea perioadă, dar a amânat cinci dintre ele, din cauza unor probleme cu vocea (celelalte două au fost deja jucate).

Echipa fantastică! Mergea și Tecău câștigă turneul Năstase-Țiriac Trophy: 7-5, 6-4 în finală cu Guccione/Sa. Ultima ediție a Năstase Țiriac Trophy intră în istoria tenisului românesc: echipa formată din românii Florin Mergea și Horia Tecău a câștigat luni trofeul de la dublu, după o finală adjudecată în minimum de seturi: 7-5, 6-4 cu Chris Guccione/Andre Sa (Australia/Brazilia), relatează ProSport. Florin și Horia reușesc să câștige primul titlu ATP împreună, după o finală care s-a întins pe două zile, din cauza ploii.

Moment de reculegere în memoria turneului la ceremonia de premiere! Verdasco, ultimul campion la Năstase-Țiriac Trophy. Finala ultimei ediții a turneului Năstase-Țiriac Trophy a fost una pe cinste: Fernando Verdasco (Spania, 60 ATP) a triumfat luni după un joc superb, scor 6-3, 6-2, în fața francezului Lucas Pouille (55 ATP), transmite ProSport. Spaniolul în vârstă de 32 de ani a fost mai în formă decât adversarul cu 10 ani mai tânăr, controlând în totalitate finala programată inițial duminică.

Simona Halep a coborât pe locul 7 în clasamentul WTA. Eliminată în optimile turneului WTA de la Stuttgart, jucătoarea de tenis Simona Halep a coborât o poziție în clasamentul mondial, de pe locul 6 pe 7, aceasta fiind cea mai slabă clasare a româncei în ierarhia mondială din martie 2014, conform ProSport. Simona Halep se află la 320 de puncte de ocupanta locului 10, Belinda Bencic, la 500 de puncte de ieșirea din top 10.

ASA — Astra 1-4. Giurgiuvenii mai au nevoie de un punct pentru a fi campioni. Astra s-a impus categoric pe terenul celor de la ASA Tg. Mureș, scor 4-1, și are șase puncte avans în fața Stelei, cu două etape înainte de final, scrie Gazeta Sporturilor. Astra mai are nevoie de un singur punct pentru a fi campioană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult