Acasa Revista Presei Revista presei. Papa Francisc, despre o vizită în România

Revista presei. Papa Francisc, despre o vizită în România

scris de Z.V.
163 Afisari

Începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, dezbaterea proiectului de act normativ care prevede instituirea mecanismului compensatoriu pentru condițiile de detenție necorespunzătoare, reținerea unor persoane într-un dosar referitor la devalizarea stațiunii Băile Herculane, cazul polițistului de la DIPI care a împușcat doi oameni și a dat foc unui apartament, precum și rezultatul meciului de fotbal dintre naționalele României și Poloniei din preliminariile Cupei Mondiale din 2018, dar și incidentele care au avot loc în București cu ocazia partidei sunt principalele subiecte ale zilei de 12 noiembrie.

Papa Francisc nu va cǎlǎtori cu pașaport de Vatican

Papa Francisc nu va cǎlǎtori cu pașaport de Vatican

Anunț surpriză. Papa Francisc, despre o vizită în România. Papa Francisc și-ar dori să viziteze România, conform Jurnalului Național. Declarația a fost făcută noului ambasador al României de la Vatican. Papa Francisc a discutat la Vatican cu Liviu-Petru Zăpîrțan, iar în urma întrevederii conducătorul catolicilor a spus că și-ar dori să vină în România.

Prima zi de campanie. Dragnea, în fieful său din Teleorman. Gorghiu s-a împărțit între București și Timișoara. Tăriceanu s-a plimbat cu rulota. În prima zi de campanie electorală, președintele PSD Liviu Dragnea a fost prezent, la Teleorman, unde a avut loc lansarea candidaților la parlamentare, în timp ce liderul PNL Alina Gorghiu a încercat să se împartă între București și Timișoara, unde deschide lista pentru Camera Deputaților, relatează Adevărul. Tot la Timișoara a fost și președintele PMP Traian Băsescu.

Traian Băsescu: Exclud orice alianță cu PSD; nici PNL nu e o soluție mai bună. Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat vineri, la Timișoara, că după alegerile din luna decembrie exclude orice alianță cu PSD, afirmând că „nici PNL nu reprezintă o soluție mai bună’, conform Q Magazine. ‘Practic, noi nu avem soluții convenabile, dar exclud orice alianță cu PSD. Nici PNL nu reprezintă o soluție mai bună, dar cel puțin nu miroase așa de urât’, a spus Traian Băsescu.

Soluția lui Tăriceanu pentru a stimula investițiile. „Eu nu accept pentru țara mea, pentru România să lăsăm capul jos’. ALDE susține că este nevoie de stimularea investițiilor chiar dacă asta înseamnă asumarea unui deficit bugetar mai mare, au declarat, vineri, liderii partidului, la prezentarea programul de guvernare cu care formațiunea va merge la alegerile parlamentare, transmite Gândul. „Va trebui să investim mai mult, pentru că există posibilitatea finanțării unor proiecte majore în domeniul energiei, în domeniul infrastructurii, unde se pot găsi finanțări și se pot angaja proiecte mai ample, care să se deruleze mai rapid”, a declarat copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Ponta: Va fi cea mai urâtă campanie electorală din tot ce am prins eu. Fostul premier Victor Ponta a declarat vineri, la Deva, că actuala campanie electorală pentru alegerile parlamentare va fi „cea mai urâtă” din cele pe care le-a parcurs până acum, în acest context el menționând că lideri ai PSD și ALDE au deschise dosare penale chiar înainte de momentul declanșării campaniei, relatează Jurnalul Național. „Cea mai urâtă campanie din tot ce am prins eu, cel puțin din 2000 încoace, pentru că, pe de-o parte, PSD și ALDE vor vorbi despre ce trebuie să facă Guvernul și Parlamentul, adică legi pe care le adoptă, măsuri, salarii, pensii, iar ceilalți, pe stilul cam cum făcea Băsescu la sfârșit de mandat — că domnul Iohannis doar continuă sistemul lui Băsescu — ne vor zice cum ne bagă la pușcării și cum ne fac dosare” a afirmat Victor Ponta.

Băsescu despre pensii: Și pensia mea e destul de mică, noroc cu indemnizația. Traian Băsescu a declarat, vineri la Timișoara, că are o pensie „destul de mică” și că are noroc cu indemnizația de fost președinte, răspunzând unei femei care l-a întrebat ce ar face PMP după alegeri în privința pensiilor, transmite Gândul. Președintele PMP a participat, vineri, la Filarmonica „Banatul” din Timișoara la lansarea candidaților din județul Timiș la alegerile parlamentare, iar la finalul discursului o femeie prezentă în sală l-a întrebat ce va face PMP pentru pensionari, adăugând că are o pensie de 940 lei, după ce a lucrat 40 de ani la stat. ‘Doamnă, mi-e cunoscută problema pensiilor și dacă dvs. ați muncit 40 de ani, eu am muncit 44 de ani și șase luni în serviciul statului și să știți că noroc cu indemnizația de fost președinte, că și pensia mea e destul de mică’, i-a răspuns Traian Băsescu.

Ponta: „După alegeri, parlamentarii PSD trebuie să reziste, vor avea dosarele pe masă dacă nu votează cu Cioloș”. Fostul premier Victor Ponta a declarat, la Târgu-Jiu că, după 12 decembrie, parlamentarii PSD „trebuie să reziste pentru că o să aibă, pe de o parte, dosarele pe masă dacă nu vor să voteze cu Cioloș și pe de altă parte, tot felul de oferte”, potrivit Q Magazine. Victor Ponta a fost prezent la ședința Comitetului Executiv al PSD Gorj, unde a mai menționat că „fiecare mandat câștigat de partid la alegeri va conta foarte tare”, el afirmând faptul că „pe 12 decembrie o să ne batem cu Iohannis ca să recunoască ce vor oamenii”.

Legea privind protocolul și ceremoniile oficiale, promulgată. Aleșii s-au trecut înaintea miniștrilor. Legea prin care activitățile de protocol trec în subordinea Administrației Prezidențiale a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis, parlamentarii trecându-se înaintea miniștrilor și a consilierilor prezidențiali în ordinea de precădere în cadrul ceremoniilor oficiale, conform Ziarului Financiar. Proiectul inițiat de Guvern a fost adoptat de Camera Deputaților în luna octombrie cu 230 de voturi pentru și 12 împotrivă.

Udrea, prima zi de campanie, la ICCJ: ”Mă simt ca Băsescu în 2004”. Elena Udrea, fost ministru și candidat pentru un loc Parlament, a mers în prima zi a campaniei electorale la sediul instanței supreme unde se judecă un nou termen din dosarul Gala Bute, parlamentarul precizând că se simte ca Traian Băsescu în 2004 când „era purtat la instanțe în campanie”, scrieGândul. „Mă simt ca Traian Băsescu în 2004, când era purtat pe la toate instanțele în campania electorală. Știam că așa se va întâmpla, vedeți că am termene cam la o săptămâna, fie la ÎCCJ, fie la DNA”, a declarat Elena Udrea vineri, la sediul ÎCCJ.

Gorghiu, de acord cu Dragnea în privința unui referendum organizat în primăvară pentru definirea familiei: „PNL susține familia tradițională’. Președintele PNL Alina Gorghiu s-a arătat deschisă propunerii președintelui PSD Liviu Dragnea de a organiza în primăvară un referendum național pentru definirea familiei în Constituție, relatează Adevărul. ‘Este în Senat la acest moment, blocată în plen din lipsă de cvorum. Sesiunea parlamentară s-a cam sistat la Senat dar, în opinia mea, în primăvară, poate fi o inițiativă care să poată fi supusă referendumului național’, a spus președintele PNL Alina Gorghiu.

Cioloș a cerut Protecției Consumatorului un control la Ryanair, după ce nu a putut plăti în lei produse vândute în avion. Premierul Dacian Cioloș a cerut Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) să facă un control la compania aeriană Ryanair, după ce, în timpul unei curse aeriene Timișoara — București, nu a putut plăti în lei produse vândute în avion, el solicitând și ministerelor să analizeze legislația pentru a vedea dacă operatorul aerian a respectat normele, informeazăEconomica.net. Compania și-a cerut scuze pentru ‘inconveniențele cauzate’, precizând că în prezent nu acceptă plata în lei pentru produsele achiziționate la bord.

PSD vrea lege pentru înființarea Panteonului României. Află ce conține inițiativa legislativă susținută de senatorii social-democrați. ‘Acest Panteon va duce la o trezire a identitatii nationale’, se arata în expunerea de motive a propunerii legislative, potrivit Evenimentului Zilei. Proiectul pune în practică o inițiativă din anul 2009, când a fost inființată, la propunerea Academiei Române, Fundația Panteonul României, care urma să pună bazele noii instituții și în sarcina căreia revenea coordonarea întregului proiect, inclusiv a construirii unui sediu pentru instituție.

Nicușor Dan: Sunt cel puțin 10 candidați USR la parlamentare care au capacitatea de a deveni miniștri. Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat, într-un interviu, că printre candidații partidului la parlamentare sunt cel puțin zece persoane care au capacitatea de a deveni miniștri într-un posibil nou Guvern condus de Dacian Cioloș, conform Puterea. „Eu cred că sunt cel puțin zece persoane în USR care au capacitatea de a deveni miniștri, însă, repet, dacă Dacian Cioloș o să ne facă propunerea, noi nu o să ne opunem, dar nu o să mergem la negociere cu numele lor pe masă’, a precizat Nicușor Dan.

Înființarea Institutului Levantului, respinsă de președinte. Președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament proiectul de lege care prevede înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, transmite Bursa. Actul normativ era menit să se ocupe de cercetarea științifică a civilizațiilor din Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Balcani și Caucaz.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Veteranilor. Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, afirmând că faptele lor vor rămâne în paginile istoriei României ca model pentru generațiile viitoare, scrie Puterea. „România celebrează Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, moment de o autentică valență spirituală, în care se cuvine să îi comemorăm și omagiem pe toți aceia care, purtând uniforma Armatei României și sub culorile drapelului nostru național, și-au adus sacrificiul suprem ori au fost răniți în teatrele de operații în care statul român s-a angajat, alături de aliați și parteneri”, se arată în mesajul președintelui, transmis de consilierul de stat Mihai Șomordolea.

Gorghiu: „Să vă alegeți președintele care să ducă Republica Moldova în Europa’. Președintele PNL, Alina Gorghiu, îi îndeamnă pe moldovenii de peste Prut să meargă la vot duminică, să își aleagă un președinte care să lupte cu corupția, cu sărăcia și care să ducă Republica Moldova în Europa, potrivit Q Magazine. „Duminica aceasta prietenii și vecinii noștri de peste Prut își aleg Președintele. Nu rămâneți nepăsători, niciun efort nu este prea mare pentru a vă decide viitorul!’, a scris vineri șefa PNL pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon cere României să stimeze independența Republicii Moldova. Candidatul socialist susține că există un plan pentru unirea cu România, în anul 2018. Maia Sandu spune că nu știe nimic. Republica Moldova stimează independența și integritatea teritorială a României, astfel că și România trebuie să facă la fel, a declarat vineri candidatul socialist prorus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, informeazăRomânia Liberă. Igor Dodon susține că a remarcat că la „nivel de instituții de stat” din România „au fost trasate unele obiective pentru unirea din 2018”.

Victor Ponta, ironie și mesaj pentru Klaus Iohannis la Masa Tăcerii: Cum s-a filmat fostul premier. Victor Ponta i-a transmis un mesaj președintelui Klaus Iohannis după ce acesta s-a așezat și s-a fotografiat pe un scaun de la Masa Tăcerii, lucru interzis în Târgu-Jiu, scrie Bursa. „Domnule președinte Iohannis, mă aflu la cea mai nouă atracție turistică din Târgu-Jiu, scaunul pe care dumneavoastră ați stat. Vreau să vă rog să învățați, să înțelegeți, că pe Masa Tăcerii nu se mănâncă nici măcar salam săsesc, Poarta Sărutului nu se închide și că pe Coloana Infinită nu se atârnă rufe la uscat”, a spus Victor Ponta într-un clip video postat pe contul său de Facebook.

Raluca Prună: Proiectul de lege privind eliberarea anticipată din pușcărie se referă la corupți, la hoți, la violatori și, în general, la toți deținuții. Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, vineri, că proiectul de lege privind eliberarea anticipată a deținuților din penitenciare nu vizează doar corupți, hoți sau violatori, ci se referă la toți cei care își execută pedeapsa, indiferent de infracțiune, transmite România Liberă. „Proiectul acesta nu este pentru corupți sau pentru hoți sau pentru violatori, proiectul acesta este pentru toată lumea care își execută pedeapsa, indiferent de ce infracțiune este cea pentru care a fost condamnat și care își execută pedeapsa într-un loc de detenție. Evident că avem și corupți printre acești oameni, că așa este corupția, este o infracțiune prevăzută de Codul penal”, a precizat Raluca Prună la dezbaterea proiectului pentru modificarea ?i completarea Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Raluca Prună: Nu voi propune o lege a grațierii. Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, vineri, că în mandatul său nu va propune o lege a grațierii, ca răspuns la afirmațiile reprezentanților Sindicatului Omnia din Administrația Națională a Penitenciarelor, la o dezbatere despre instituirea mecanismului compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă pentru condițiile de detenție necorespunzătoare, relatează Puterea. „Cred că nu am fost un ministru deloc timid în a spune că niciodată în mandatul meu nu o să propun o lege a grațierii, pentru că o lege a grațierii, care a mai fost propusă, nu ar fi ceva nou nici măcar în România, nu adresează cauza”, a precizat ministrul Justiției, după ce președintele Sindicatului Omnia, Sorin Dumitrașcu, a afirmat că actul normativ care presupune eliberarea condiționată a deținuților reprezintă o grațiere colectivă.

DNA — Dosarul Murfatlar, 41 de persoane puse sub acuzare. Procurorii DNA au pus sub acuzare, până în prezent, 41 de persoane (oameni de afaceri și funcționari din cadrul Ministerului Finanțelor și ANAF) și 9 firme în dosarul de evaziune fiscală de la Murfatlar, în care prejudiciul se ridică la 600 milioane lei prin fraude în domeniul producerii și comercializării băuturilor alcoolice, informează Jurnalul Național. Acuzațiile sunt de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, evaziune fiscală și infracțiuni conexe infracțiunilor de evaziune fiscală.

Persoane reținute într-un dosar privind devalizarea Aeroportului Caransebeș și stațiunii Băile Herculane. DIICOT a reținut două persoane într-un dosar privind devalizarea unor societăți comerciale, printre care Aeroportul din Caransebeș și stațiunea Băile Herculane și a pus sub sechestru zeci de terenuri, hoteluri, restaurante, băi termale, ștranduri, transmite Cotidianul. Prejudiciul estimat în acest dosar este de aproximativ 123.000.000 lei.

Un avocat, un expert evaluator și un executor judecătoresc sunt urmăriți penal de DIICOT, în dosarul de devalizare a Băilor Herculane. Prejudiciul este estimat la 123 de milioane de lei. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a început, vineri, urmărirea a patru persoane, între care un avocat, un expert evaluator și un executor judecătoresc, în dosarul privind devalizarea stațiunii Băile Herculane, conform România Liberă. Anchetatorii precizează că prejudiciul este de aproximativ 123 de milioane de lei.

Elena Udrea va fi audiată ca martor în dosarul ANRP la solicitarea prietenei sale Alina Bica: „Eu știu foarte multe lucruri, dar nu știu cine vrea să le afle’. Fostul ministru al Dezvoltării, deputatul Elena Udrea, va fi audiată ca martor, pe 28 noiembrie, în dosarul ANRP, anunță Adevărul. Solicitarea de audiere a fost făcută de fosta șefă a DIICOT, procuroarea Alina Bica, prietena Elenei Udrea. În acest caz sunt implicați fostul său soț, Dorin Cocoș și fiul acestuia, Alin Cocoș. „O să dau o declarație despre ce știu eu de situația de la ANRP și această declarație este în sensul celor pe care și Alina Bica le susține. Am fost prima care a atras atenția, încă din 2010, că acolo sunt, se întâmplă anumite lucruri”, a declarat Elena Udrea, la instanța supremă.

Tribunalul Sibiu a respins cererea lui Gregorian Bivolaru. Tribunalul din Sibiu a respins cererea liderului spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, prin care acesta solicitase redeschiderea procesului penal în care a fost condamnat la închisoare pentru act sexual cu un minor, potrivit Cotidianul. Hotărârea nu este definitivă.

Kovesi respinsă de CNATDCU. Șefa DNA nu poate să își susțină punctul de vedere în cazul verificărilor privind plagiatul. CNATDCU respinge cererea de audiere a șefei DNA în cadrul comisiei care va verifica lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, transmite Evenimentul Zilei. Mircea Bob, președintele Comisiei de științe juridice a CNADTCU susține că nu există o astfel de procedură ca cel verificat să participe la ședință.

Cod portocaliu la București. Incidente grave în Centrul Vechi. Ultrașii s-au bătut între ei. Jandarmii au confiscat cuțite și petarde. Răfuiala continuă pe „Arena Națională’. Înainte de contruntarea de pe teren dintre România și Polonia, suporterii polonezi au trecut la fapte, notează Evenimentul Zilei. Centrul Vechi a devenit teritoriul violențelor, huliganii fiind agresivi cu forțele de ordine.

Corpul de control al ministrului Sănătății, trimis la Institutul Fundeni. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis să trimită Corpul de control la Institutul Clinic Fundeni în urma unor sesizări despre situația unui pacient internat în unitatea medicală a cărui operație a fost amânată de trei ori din cauza lipsei de sânge, transmite Curierul Național. „În urma sesizărilor primite la Ministerul Sănătății privind situația unui pacient internat la Institutul Clinic Fundeni a cărui operație ar fi fost amânată de 3 ori din cauza lipsei de sânge, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis să trimită Corpul de control la unitatea medicală implicată pentru verificarea situației semnalate și luarea măsurilor necesare, dacă sunt constate nereguli”, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătății difuzat vineri.

Ministrul de Interne, către elevii școlilor MAI: Respectați legea și dați mereu dovadă de integritate. Ministerul de Interne, Dragoș Tudorache, le-a transmis celor peste 1.500 de elevi ai școlilor de agenți de poliție și subofițeri ale MAI care depun vineri jurământul militar, că trebuie să respecte legea, iar legea va fi scutul acțiunilor lor, potrivit Puterea. „După absolvire, cei mai mulți veți fi în contact direct cu cetățenii, cu problemele lor cotidiene, fiind astfel interfața ministerului cu publicul larg, ceea ce implică o mare răspundere socială”, le-a transmis ministrul.

Un suspect de terorism, căutat de Interpol, a fost prins la Calafat. Un cetățean suedez originar din Uzbekistan, urmărit internațional, pe numele căruia Interpol a emis o alertă pentru crimă organizată și terorism, a fost prins la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, în timp ce încerca să intre în România cu mașina, anunță Q Magazine. Potrivit unui comunicat transmis de Poliția de Frontieră, pe sensul de intrare în țară, la Calafat, s-a prezentat, în noaptea de joi spre vineri, cetățeanul suedez, originar din Uzbekistan, I. M., în vârstă de 37 ani, la volanul unui autoturism.

Un polițist a împușcat doi oameni și a dat foc unui apartament. Scene de groază, după o ceartă cu iubita. Un polițist a împușcat doi oameni, după ce a tras șapte focuri de armă, scrie Libertatea. Ofițerul de la Direcția de Informații și Protecție Internă (DIPI) s-a dezlănțuit, în urma unui conflict cu iubita. Aflat sub influența băuturilor alcoolice, a incendiat apartamentul din Pitești, în care locuiește cu chirie, iar, la apariția forțelor de ordine, a început să tragă cu pistolul.

Ministerul Educației vrea să modifice Legea Educației Naționale. Sunt vizate dubla specializare, învățământul special integrat, modul de ocupare a funcției de profesor universitar. Ministerul Educației a lansat vineri în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației, potrivit Curierului Național. Proiectul de OUG modifică Legea Educației Naționale, fiind vizată clarificarea cadrului normativ privind învățământul special integrat, dubla specializare, examenul național de definitivare în învățământ, revizuirea modului de ocupare a funcției didactice de profesor universitar.

Analiză APC: Chipsurile de cartofi sunt, de fapt, prafuri și substanțe chimice. O nouă analiză făcută de Asociația Pro Consumatori (APC) evidențiază pericolul care se ascunde într-o banală pungă de chipsuri, conform Libertatea. Membrii asociației au analizat 27 tipuri de chipsuri, care ‘prin forma și concepția grafică a ambalajului urmăresc atragerea atenției copiilor și influențarea acestora în privința alegerii și consumului’.

Avertizare de vânt, ploi și ninsori viscolite. O avertizare de ploi, vânt puternic și ninsori în zona montană intră în vigoare de sâmbătă, de la ora 16.00, până duminică, la ora 22.00, anunță Administrația Națională de Meteorologie, scrie Cotidianul. Aria precipitațiilor începe cu regiunile vestice și sud-vestice, apoi, treptat, va cuprinde toată țara.

BNR: Măsurile fiscale și salariale inițiate recent ar afecta costurile de finanțare și cursul de schimb. Implementarea, chiar și parțială, a măsurilor fiscale și salariale inițiate în perioada recentă pe plan legislativ va conduce la o supraîncălzire a economiei, cu efecte nefavorabile asupra costurilor de finanțare externă și a comportamentului cursului de schimb al leului, susțin membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, potrivit Capital. BNR a făcut publică o declarație după ședința Consiliului de Administrație al instituției. „S-a apreciat unanim (în cadrul Consiliului de Administrație al BNR) că, în contextul acestui sfârșit de an, cele mai semnificative sunt incertitudinile privind construcția bugetului public pentru anul 2017 care să jaloneze conduita viitoare a politicii fiscale și de venituri”, se arată în minuta ședinței de politică monetară a CA al BNR din 4 noiembrie 2016.

Absorbția curentă a fondurilor europene a scăzut cu 11,7 milioane de euro, în octombrie. Absorbția curentă a fondurilor europene 2007-2013 a scăzut în luna octombrie, comparativ cu septembrie, din cauza Programului Operațional Sectorial Mediu, reiese din datele Ministerului Fondurilor Europene (MFE), conform Economica.net. Astfel, absorbția curentă care reprezintă declarațiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeană a scăzut cu 0,07 puncte procentuale (reprezentând 11,7 milioane de euro), ajungând la 15,27 miliarde de euro (80,16%).

FACIAS: statul român nu a luat partea cetățenilor în scandalul Volkswagen. Deși sunt peste 50.000 de români care au cumpărat autoturisme „trucate’ de la Volkswagen, statul nu a inițiat nici un demers înpotriva grupului german, în sensul despăgubirii acestora, potrivit FACIAS — Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, transmite Libertatea. Statul ar fi trebuit să acționeze în instanță grupul german în urma prejudiciilor suferite după ce constructorul auto german a instalat în mod ilegal softuri care au permis manipularea testelor privind stabilirea standardelor de emisii.

MT: Cei 9 km ai Autostrăzii Gilău-Nădășelu sunt aproape finalizați, dar rămân nefolosiți cel puțin până la sfârșitul lui 2017. Autostrada Gilău — Nădășelu este aproape finalizată, gradul de execuție până în acest moment este de aproximativ 90%, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, scrie Economica.net. În comunicat se precizează că secțiunea Gilău — Nădășelu va putea fi dată în folosință după finalizarea lucrărilor la Podul peste Râul Someș și a Nodului Rutier Gilău. În acest moment, execuția lucrărilor pentru acest pod se află în licitație.

Homor, CNAIR: „Am lansat procedura de achiziție publică a contractului construcției autostrăzii Craiova — Pitești”. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat procedura de achiziție publică a contractului privind revizuirea Studiului de fezabilitate și Elaborarea proiectului tehnic pentru autostrada Craiova — Pitești, iar documentația aferentă se va afla, timp de 10 zile lucrătoare, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru verificare, a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, CNAIR, conform Capital.

Interconectorul Giurgiu-Ruse a fost inaugurat astăzi. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a participat vineri, 11 noiembrie, la inaugurarea interconectorului Giurgiu-Ruse. anunță Curierul Național. Punerea în funcțiune a firului principal al interconectorului a avut loc pe malul bulgăresc al Dunării în prezența premierului bulgar Boyko Borisov, a ministrului Energiei din Bulgaria, Temenuzhka Petkova, a directorului Pieței Interne a Energiei la DG Energie, Klaus-Dieter Borchardt, dar și a oficialilor companiilor Bulgartransgaz și Transgaz România, precum și a reprezentanților companiilor care au executat lucrarea.

Câți bani aduc fericirea? Răspunsul celui mai bogat român. Banii contează doar când nu îi ai. O spune cel mai bogat român, care are o avere estimată la peste 1,6 miliarde de euro, scrieCapital. Și totuși, câți bani aduc fericirea în opinia lui Ion Țiriac? La 10 milioane de dolari ai avea toate motivele să fii fericit, spune omul de afaceri într-un interviu pentru DigiFM. Miliardarul precizează însă că suma care l-a propulsat în topul celor mai bogați români nu există fizic în niciun cont, ci este doar o estimare a bunurilor deținute.

Lewandowski și românii. Polonia a făcut praf România, 3-0, într-un meci în care am fost depășiți clar! Șanse minime de calificare. România a pierdut clar meciul cu Polonia, 0-3, și are șanse mici de a se califica la CM 2018, relatează Gazeta Sporturilor. „Tricolorii” au avut o evoluție extrem de slabă, iar polonezii au controlat categoric meciul, elevii lui Daum nevând nicio ocazie clară de a marca. Polonezii au deschis scorul în minutul 11, prin Grosicki. Acesta a avut o acțiune individuală, a trecut de 5 români și a marcat cu un șut de la 10 metri.

Schimbarea la față! CSM București face un meci fabulos la Rostov și se califică în grupele principale ale Ligii Campionilor. CSM București a făcut cel mai bun meci din acest sezon la Rostov și s-a impus cu 22-20, notează ProSport. Rezultatul este echilvalent cu calificarea în grupele principale ale Ligii Campionilor. Atât Rostov, cât și CSM București veneau la acest joc după un sezon sub așteptări, ambele grupări fiind nemulțumite de băncile tehnice. Formația rusă i-a dat însă credit în continuare lui Jan Leslie, în timp ce campioana României a luat o decizie riscantă înaintea partidei, l-a înlocuit pe Jakob Vestergaard cu Aurelian Roșca.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS