Acasa Revista Presei Revista presei. Partidul Piraţilor schimbă legea în România

Revista presei. Partidul Piraţilor schimbă legea în România

scris de Z.V.
300 Afisari

Vizita oficială a președintelui Klaus Iohannis în Germania, Raportul de țară pentru România pe 2015 al Comisiei Europene, precum și situația dramatică de la Institutul Cantacuzino, dar și cum a reușit Partidul Pirat din România să schimbe legea partidelor politice la CCR, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute vineri, 27 februarie.

Curtea Constitutionala a României

Curtea Constitutionala a României

Judecătorii CCR au admis contestația Partidului Pirat din România împotriva legii partidelor politice și au decis că articolul prin care un partid poate fi fondat doar cu cel puțin 25.000 de membri fondatori, domiciliați în cel puțin 18 județe ale țării, minimum 700 în fiecare județ, nu respectă Constituția, transmite Gândul.

Comisia parlamentară special constituită pentru elaborarea legislației electorale a aprobat principiul privind condițiile de înființare a unui partid politic: simpla existență a 3 membri fondatori! Atât și nimic mai mult, scrie Cotidianul. Prima consecință: dacă și plenul Parlamentului va adopta acest amendament al comisiei, vom avea o inflație de partide și, cu siguranță, peste 100 de partide, majoritatea de buzunar, se vor înscrie în procesele electorale din 2016.

Aderarea României la Schengen: Angela Merkel nu spune nici da, nici ba, titrează Adevărul. Președintele Klaus Iohannis a discutat joi, la Berlin, cu Angela Merkel despre aderarea României la spațiul Schengen. Conferința de presă comună de după întrevedere ne-a arătat o relație extrem de apropiată între cei doi lideri, însă cancelarul s-a ferit să spună clar, nemțește, fără ocolișuri, dacă România ar trebui să fie primită la masa Schengen sau nu.

Intenția președintelui Klaus Iohannis de a face din Germania un aliat economic și mai puternic al României a fost întărită ieri de prezența sa la Berlin, unde șeful statului a subliniat că, pentru București, relațiile economice și politice cu germanii sunt ‘de o importanță strategică’, transmite Ziarul Financiar.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că o soluție pentru votul românilor din diaspora este o prioritate a noii sesiuni parlamentare, arătând că va urmări cu mare atenție ‘mersul lucrurilor în Parlament’ în acest caz, relatează Q Magazine.

Politica fiscală a României este lipsită de continuitate, predictibilitate și planificare strategică, în timp ce gradul de colectare a TVA rămâne un motiv de îngrijorare, se arată în Raportul de țară pentru România pe 2015 al Comisiei Europene, informează Gândul. În raport se arată că în cursul anului 2014 contribuțiile de asigurări sociale au fost reduse cu cinci puncte procentuale și a fost introdusă taxa pe construcții speciale, care a fost modificată și redusă în ianuarie 2015. În plus a fost introdusă o scutire fiscală pe profitul reinvestit în echipamente tehnologice, care este aplicabilă în perioada iulie 2014-sfârșitul lui 2016.

Țările din Europa de Vest nu privesc cu ochi buni reducerea de taxe pe care vrea să o facă România, susține ministrul finanțelor Darius Vâlcov. ‘Credeți că Franța și Marea Britanie sunt foarte fericite că reducem taxele? Nu. Cine din Europa e fericit că în sânul UE o țară ca România va deveni aproape un paradis fiscal în 5 ani? Vreți să rămânem în continuare participanți la banchetul european în situația de chelner? Eu aș vrea să fim în situația de invitați’, a spus ieri ministrul finanțelor, Darius Vâlcov, la Video ZF Live, în contextul unei discuții despre includerea României în rândul țărilor cu procedură de dezechilibru macroeconomic, alături de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia și Finlanda.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, îi solicită comisarului european pentru zona euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, să organizeze o comisie de dialog social cu reprezentanții țărilor incluse în procedura de dezechilibru macroeconomic și abia apoi să se pronunțe cu privire la situația României, relateazăJurnalul Național.

Curtea Constituțională a României a decis joi că este neconstituțională excluderea de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei în cazul persoanei care are calitate de martor și care nu a comis o infracțiune gravă, informează Q Magazine.

Parlamentarii PNL au inițiat o propunere legislativă care introduce drept condiție pentru revocarea din funcție a Avocatului Poporului situația în care acesta refuză să conteste ordonanțe ale Guvernului, care se dovedesc ulterior neconstituționale prin decizii ale Curții Constituționale (CCR), transmite România Liberă. De asemenea, viceliderul grupului PNL, Mircea Toader, a reiterat faptul că liberalii vor începe procedurile pentru demiterea actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că profesorii de religie care și-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului părinților de a-și înscrie copii la această materie ‘vor căuta dreptatea în justiție’, iar dacă vor avea câștig de cauză, MEN va trebui să le achite salariile rămase neplătite, transmite Adevărul.

O adevărată campanie electorală se duce acum între 6.769 mediatori activi în România, pentru alegerea Consiliului de Mediere, organismul lor de conducere, eveniment programat pentru jumătatea lunii martie. Bătălia pentru a ajunge în acest Consiliu de Mediere este aprigă și foarte asemănătoare campaniilor politice cu care suntem obișnuiți, notează Puterea.

Începe revoluția executărilor silite, titrează publicația Capital. România va urma calea țărilor vestice în privința executării silite, deși rezistența sistemului e mare. Din ce în ce mai multe instanțe de judecată țin cont de deciziile CJUE și legiuitorul propune modificări radicale în privința executării: legea insolvenței persoanelor fizice și legea creditelor ipotecare.

În România, aproape jumătate dintre consilierii județeni și locali verificați de Agenția Națională de Integritate (ANI) dețin sau administrează cel puțin o firmă, iar dacă nu o fac ei, de acest lucru se ocupă soții și soțiile lor. Ei sunt oamenii pe care partidele politice îi împing în linia întâi la nivel local, iar de încrengătura de firme patronate de ei profită și partidele. Gândul vă prezintă numele consilierilor locali și județeni care au câștigat cei mai mulți bani, peste 100.000 de euro, din contractele cu statul, precum și numele celor pe care ANI i-a scăpat printre degete, din cauza prevederilor legale lacunare sau interpretabile, conform explicațiilor oficiale.

Pacienții români care vor să fie tratați de un anumit medic ar putea ajunge să beneficieze de serviciile acestuia contra cost, chiar în spitalul de stat, însă numai după terminarea orelor de program ale doctorului. Acest lucru ar putea fi posibil datorită unui proiect de lege semnat deja de 102 parlamentari. Potrivit documentului, spitalele publice ar putea presta servicii în regim privat, scrie Adevărul.

Societatea Academică Română propune mai multe soluții care ar duce la creșterea veniturilor medicilor și implicit la limitarea exodului acestora în alte țări. Variantele găsite de specialiștii ONG-ului nu presupun neapărat suplimentări ale bugetului Asigurărilor Sociale de Sănătate, scrie Economica.net.

Un pacient român plătește cu până la 24% mai mult pentru aceleași medicamente decât un german, belgian sau ungur pentru că majoritatea firmelor producătoare de medicamente nu respectă legislația care impune practicarea unui preț maximal, după cum a dezvăluit România Liberă. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără complicitatea mai multor miniștri ai Sănătății care au semnat, în repetate rânduri, înghețarea acestor prețuri la medicamente ilegal de mari.

Peste două săptămâni, românii ar trebui să găsească medicamente mai ieftine în farmacii. Anunțul a fost făcut la începutul săptămânii de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, dar reprezentanții companiilor farmaceutice au contrazis autoritățile, spunând că termenul este unul scurt și nerealist.Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a vorbit, joi, la Gândul Live, despre revizuirea prețurilor la medicamente.

Adrian Onu, managerul care a demisionat de la conducerea Institutului Cantacuzino, vorbește, în premieră, pentru Evenimentul Zilei, despre cauzele care au adus instituția aproape de faliment: sistemul sărac, decizii politice lente, direcționarea finanțărilor către alte institute, în timp ce Cantacuzino a fost lăsat de izbeliște.

Institutul Cantacuzino a ajuns minge de ping-pong între ministere, titrează Puterea. O nouă zi, un nou scandal în sănătate. De data aceasta nu mai este vorba de certurile pe prețul medicamentelor, ci de soarta angajaților de la Institutul Cantacuzino care, din nou, nu și-au primit salariile. Mai rău decât atât, oamenii nici nu au cu cine discuta, deoarece directorul Adrian Onu a demisionat recent pe motiv că autoritățile nu fac nici un efort să remedieze situația Institutului cândva de referință în Europa.

Zeci de angajați ai Institutului Cantacuzino au ieșit, din nou, în stradă pentru a-și cere drepturile salariale, transmiteAdevărul. Personalul, care a format un lanț uman în jurul instituției, susține că a primit doar jumătate din leafa pe decembrie și ianuarie.

Timp de două ore, aproximativ 600 de salariați ai Regiei Autonome pentru Activități Nucleare Drobeta Turnu Severin— membrii ai sindicatelor afiliate Federației ‘Energetica’ București — au mărșăluit, strigându-și nemulțumirile, pe Strada Traian, principala stradă a municipiului reședință de județ, oprindu-se pentru mai multe zeci de minute în fața Palatului Administrativ, unde funcționează Prefectura și Consiliul Județean Mehedinți, relatează Evenimentul Zilei.

Analizate împreună, anumite propuneri din proiectul Codului Fiscal — impozitarea microîntreprinderilor în funcție de salariați, introducerea contribuțiilor la toate veniturile PFA și impozitarea mai mare a sediilor de firme înregistrate acasă —arată că fiscalitatea pentru micile afaceri va fi mult mai împovărătoare, notează publicația Capital. Impozitarea efectivă ajunge la 5% pentru microîntreprinderi și la 43,5% la PFA.

Autoritatea care ar trebui să le dea înapoi proprietățile celor care au rămas fără ele pe vremea comuniștilor se luptă să recupereze milioane de euro încasate ilegal de cei care s-au dat falși proprietari. Deși au decizii judecătorești, șefii Autorității se pare că se luptă cu mori de vânt, notează Evenimentul Zilei.

O nouă lege le-ar putea interzice celor care nu au absolvit opt clase și care nu știu să scrie și să citească, să dea examenul auto. Ei ar trebui să prezinte o adeverință că au absolvit minim 8 clase, informează Libertatea.

Lacrimi și suspine pe Facebook. Ponta și Udrea acuză linșajul mediatic, titrează Puterea. Victor Ponta și Elena Udrea, primul de la Palatul Victoria și cea de-a doua din arestul Poliției Capitalei, se plâng de linșaj mediatic. Premierul pentru faptul că numele surorii și mamei sale apar în toate știrile legate de arestarea cumnatului său, Iulian Herțnu, iar fostul ministrul al Turismului de faptul că presa expune doar poziția acuzării, ignorând pledoaria și dovezile apărării.

Procurorii DNA l-au declarat incompatibil pe avocatul Pavel Abraham, care îl apăra pe Gheorghe Ștefan (Pinalti) în dosarul Microsoft, informează Libertatea. Avocatul Pavel Abraham a fost escortat afară din DNA, iar lui Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, i s-a pus apărător din oficiu, până ce el își va alege altul. Asta după ce procurorii DNA au descoperit că Pavel Abraham o reprezenta și pe Luminița Mazilu, o avocată care l-a denunțat pe Pinalti.

Omul de afaceri Costel Comana, cercetat de procurorii DNA în dosarul Regiotrans, s-ar fi sinucis ieri la bordul unei aeronave care efectua un zbor pe ruta Bogota (Columbia) — San Jose (Costa Rica), relatează Evenimentul Zilei. Comana și partenerul său de afaceri, Iorgu Ganea, sunt acuzați că au încasat subvenții ilegale de la CFR pentru operatorul lor privat, Regiotrans. Într-un mesaj transmis de Regiotrans, se arată că milionarul brașovean avea probleme de sănătate și a suferit mai multe intervenții chirurgicale.

De aproape 10 ani, România Liberă atrage atenția regulat că unul dintre monumentele istorice unice în Europa riscă să dispară. Este vorba despre Edificul Roman cu Mozaic, edificiu aflat în zona peninsulară a Constanței.

Echipajul feminin de bob două persoane format din Maria Constantin (23 ani) și Andreea Grecu (20 ani) se află pe locul 9 la Campionatul Mondial de seniori, de la Winterberg (Germania), ce a programat joi, primele două manșe. Fetele pregătite de Paul Neagu au reușit un concurs bun, startul mai slab fiind compensat de alunecarea bună pe pista de concurs, scrie Pro Sport.

Sosită marți noapte în România, după o călătorie lungă, de peste 20 de ore, de la Acapulco, Irina Begu a fost la un consult pentru a vedea în ce stadiu se află accidentarea de la mușchii intercostali, relatează Gazeta Sporturilor. Accidentare care s-a agravat la Rio de Janeiro, acolo unde ea a jucat săptămâna trecută, atingând semifinalele, și s-a transformat în ruptură, una de 1,3 centimetri.

Florin Mergea și Dominic Inglot s-au calificat în semifinalele turneului de 500 de puncte de la Dubai cu o victorie memorabilă, împotriva fraților Bryan, a doua a sezonului 2015, scor 7-6(6), 2-6, 10-8, informează Pro Sport. De la succesul răsunător, de la Australian Open, tot din sferturi, venit chiar în ziua în care „Dodo” a împlinit 30 de ani, a trecut exact o lună: pe 26 ianuarie, cuplul româno-britanic se impunea în fața liderilor mondiali în două seturi, 7-6(4), 6-3.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult