Acasa Revista Presei Revista presei. PCR a rămas cel mai iubit partid

Revista presei. PCR a rămas cel mai iubit partid

scris de Z.V.
6 afisari

Prezentarea de către DNA a raportului de activitate pe anul 2015, declarația fostului președinte Ion Iliescu referitoare la redeschiderea dosarelor Revoluției și ale Mineriadei, cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, reținerea deputatului Nicolae Păun și a senatoarei Doina Tudor, precum și afirmațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, despre inflație și legea dării în plată, dar și proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă propus de ASF sunt principalele subiecte ale zilei de 26 februarie.

pcrSondaj IRES: PCR a rămas cel mai iubit partid. Majoritatea românilor declară că Partidul Comunist Român (PCR) a fost mai bun decât partidele actuale de pe scena politică, potrivit unui sondaj IRES, scrie Adevărul. La întrebarea „Cum credeți că a fost PCR comparativ cu partidele actuale?”, 52% din respondenți au răspuns „mai bun”, doar 18% au răspuns cu „mai rău”, iar 8% a spus că „la fel”. 22%, un procent mai mare decât cei care cred că PCR este un partid mai rău, au bifat răspunsul „nu știu/ nu răspund”.

Iliescu susține că redeschiderea dosarelor Revoluției și ale mineriadelor nu mai are rost. Ion Iliescu este de părere că redeschiderea dosarelor Revoluției și ale mineriadelor nu mai are rost, întrucât acele evenimente mai sunt doar „un moment de istorie”, relatează România Liberă. „Nu este nicio problemă. Dar să iei la întrebări? A fost un moment de istorie, l-am depășit. Ce rost are?”, s-a întrebat, joi, Ion Iliescu. Întrebat cum comentează deciziile CEDO în privința dosarelor Revoluției și mineriadei, fostul președinte a arătat că „CEDO este alimentată” din țară.

Iliescu: Regret că o exprimare eliptică poate suna drept indiferență față de suferința rudelor morților la Revoluție. Fostul președinte Ion Iliescu, președinte de onoare al PSD, a revenit joi asupra unei afirmații pe care a făcut-o la Palatul Parlamentului în ceea ce privește Revoluția, arătând că regretă faptul că o „exprimare eliptică poate suna drept indiferență față de rudele celor care și-au pierdut viața în decembrie 1989”, conform Jurnalului Național. „La sfârșitul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, dedicată formării CPUN, prima instituție a noii democrații românești, am răspuns unor întrebări ale presei legate de intenția redeschiderii dosarului ‘Revoluția din decembrie’ și unor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului privitoare la plângerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989”, a scris Ion Iliescu joi pe blog.

De ce nu au ajuns oameni integri în structuri administrative. Explicația lui Cioloș. Oamenii integri și profesioniști trebuie cooptați în structurile administrative sau decizionale, acolo unde, în unele cazuri, nu au ajuns pentru că erau „prea integri” și nu răspundeau la „anumite comenzi”, a afirmat premierul Dacian Cioloș, transmite Gândul. Primul-ministru a făcut aceste declarații în discursul susținut, joi, la seminarul Societății Academice Române(SAR)—”Anul decisiv pentru reforma integrității publice” și în contextul în care vorbea de faptul că lupta împotriva corupției trebuie să înceapă cu prevenirea acesteia, dincolo de ceea ce fac instituțiile statutului după ce actul de corupție a avut loc, de identificarea faptelor și pedepsirea vinovaților.

Hans Klemm: Corupția reprezintă o otravă pentru orice democrație. Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a declarat, joi, că lupta împotriva corupției este „importantă și vitală” pentru România. Ambasadorul a ținut să precizeze că acest fenomen reprezintă „o otravă pentru orice democrație”, scrie Puterea. „Corupția este o otravă pentru orice democrație, fie că este în SUA sau în România și trebuie eliminată la toate nivelele vieții publice. Este o mare provocare și felicit România pentru ce a făcut și pentru că luptă din greu împotriva corupției, este o luptă care nu se termină niciodată și trebuie susținută”, a afirmat Hans Klemm.

Senatorul PSD Nicolae Moga vrea o nouă legislație care să asigure libertatea presei. Senatorul PSD Nicolae Moga a propus constituirea unui grup de lucru care să evalueze legislația existentă, în sensul modificării ei pentru a asigura libertatea deplină a presei și pentru a preveni atacurile împotriva jurnaliștilor, anunță Adevărul. „Este cazul să acordăm atenția cuvenită jurnaliștilor onești din presă. Și fac o exemplificare concretă, referindu-mă la cei acreditați la Senat. Pentru informația corectă, transmisă în timp real, jurnaliștii își petrec 10-12 ore stând în picioare, cu un suc sau 2-3 cafele. Nu-și permit să piardă timpul la masă pentru a nu pierde știrea. Cu aparatura greoaie târând-o după ei, pentru că redacțiile nu au fonduri de investiții pentru tehnică nouă. Ei sunt o echipă ? a celor acreditați la Senat?, indiferent de canalul media. Nu se ceartă, nu au divergențe, ci transmit știrea fără nicio constrângere. Comportamentul lor ne poate folosi ca model. Prin conlucrare se pot realiza reglementări moderne, în spiritul apărării valorilor democratice ale unui stat de drept”, a spus senatorul PSD Nicolae Moga, potrivit Agerpress.

Avioanele vor putea zbura doar dacă au dispozitive de localizare — proiect PSD. Avioanele vor putea efectua zboruri doar dacă sunt dotate cu dispozitive de localizare, potrivit unui proiect de lege depus la Senat, care își propune să împiedice tragedii precum accidentul aviatic din Munții Apuseni (2014) sau cel din masivul Postăvaru (2015), relatează Q Magazine. „Aeronavele române care operează în spațiul aerian național sunt obligate să dețină la bord un dispozitiv de localizare activ, cu excepția cazului în care, din considerente de securitate națională, se impune dezactivarea acestuia”, potrivit proiectului de lege depus de mai muți deputați PSD, printre care fostul ministru MApN Mircea Dușa.

Ambasada Belgiei: Introducerea controalelor la graniță nu afectează aderarea României la Schengen. Introducerea controalelor la granița dintre Belgia și Franța este o măsură temporară și nu are nicio relevanță asupra procesului de aderare a României la spațiul Schengen, a precizat joi Ambasada Belgiei la București, conform Ziarului Financiar. „Această măsură are o natură temporară și nu are nicio relevanță asupra aderării României la Schengen”, a precizat Ambasada Belgiei.

DNA: Anul trecut au fost trimiși în judecată de 5 ori mai mulți demnitari decât în 2013. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a anunțat ieri, cu ocazia prezentării bilanțului instituției pe 2015, că „au fost trimiși în judecată de 5 ori mai mulți miniștri și parlamentari decât acum 2 ani”, respectiv un premier, cinci miniștri, 16 deputați și cinci senatori, potrivit Curierului Național. „Este cel mai mare număr de demnitari investigați într-un an. S-au instituit măsuri asiguratorii de jumătate de milion de euro. Sunt cele mai impresionante cifre de la înființarea DNA, instituție care funcționează proactiv, curajos, ferm și eficient”, a spus Kovesi.

Valoarea mitei din România, în 2015: 431 mil. euro, sumă comparabilă cu cea pentru cofinanțarea autostrăzilor pe trei ani. Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat joi că, în dosarele trimise în judecată în 2015, totalul banilor dați ca mită s-a ridicat la suma de 431 milioane euro, sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 și 2018, scrie Economica.net. „Există sectoare în domeniul achizițiilor publice în care corupția este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plățile aferente contractelor sunt condiționate de primirea unor sume de bani mascate prin înțelegeri frauduloase sau contracte fictive”, a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.

Iohannis: Activitatea DNA a început să schimbe societatea la nivel de mentalități și practici. Încuviințarea de către Parlament a cererilor justiției e un capitol cu restanțe periodice. Activitatea DNA este de la an la an tot mai eficientă și a început să producă efecte la nivel de mentalități și practici, a declarat președintele Klaus Iohannis, la prezentarea bilanțului acestei instituții pentru anul 2015, conform Curierului Național. Acesta a precizat, totuși, că mai sunt probleme în ceea ce privește disponibilitatea parlamentarilor de a încuviința cererile justiției. „În primul rând vă felicit pentru bilanțul activității din 2015. Prin prezenta mea aici doresc să dau un semnal puternic de sprijin pentru lupta anticorupție, pentru apărarea statului de drept și independenței justiției”, a declarat președintele.

Șeful CSM: Sistemul judiciar să fie decuplat de la senzațional. Șeful CSM, Mircea Aron, a criticat joi la bilanțul DNA prezentarea ”pe surse” a informațiilor din dosarele instituției susținând că ”acțiunile DNA aduc de ceva vreme doza zilnică de senzațional în programele de televiziune și în presa scrisă”, potrivit Cotidianul. „Acțiunile DNA aduc de ceva vreme doza zilnică de senzațional în programele de televiziune și în presa scrisă, preocuparea acestora nemaifiind neapărat goana după subiectele, cât comentarea în registre cât mai originale, astfel încât informația oficială din comunicatele DNA să fie completată cu diverse informații pe surse și îmbrăcate în cât mai variate culori, percepții și nuanțe, a declarat Mircea Aron la prezentarea bilanțului activității DNA din 2015.

Eduard Hellving, la bilanțul DNA: „SRI este un membru al echipei care luptă împotriva corupției, care nu mai este acceptată ca mod de viață. România anului 2016 nu mai este o Românie resemnată”. În cadrul ședinței de bilanț privind activitatea Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2015, care a avut loc, joi, la Cercul Militar Național, Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a întărit poziția Serviciului ca membru al echipei care luptă împotriva corupției, scrieEvenimentul Zilei. „Vă mărturisesc că nu am venit aici ca un invitat, ca un observator din afară. SRI este un membru al echipei care luptă împotriva corupției și vreau să vă felicit de la bun început pentru rezultatele obținute în anul 2015”, a spus Eduard Helving.

Ministrul Justiției își asumă propunerea de reînvestire a Codruței Kovesi la conducerea DNA. Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat joi că înțelege să-și asume funcția pe care o are și să aplice dispozițiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, transmitePuterea. „Ca ministru al Justiției, înțeleg să iau act de performanța susținută a DNA, să-mi asum funcția pe care o am și să aplic dispozițiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului șef al DNA”, a declarat Prună la prezentarea bilanțului DNA pe anul 2015.

Nicolae Păun a fost reținut. După șase ore de audieri, procurorii DNA au decis ordonanța de reținere pentru 24 de ore pentru deputatul Nicolae Păun, anunță Puterea. Nicolae Păun este cercetat pentru deturnare de fonduri cu un prejudiciu total de 27 milioane de lei, spălare de bani, evaziune fiscală.

Senatoarea Doina Tudor, reținută de DNA. Doina Tudor, senator PNL, a fost reținută, joi, de procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul în care este acuzată de complicitate la infracțiunea de luare de mită, anunță Q Magazine. Doina Tudor a fost reținută de procurorii anticorupție, joi, după ce a fost audiată aproape o oră. Măsura a fost luată ca urmare a deciziei plenului Senatului, care a încuviințat, miercuri, solicitarea DNA privind reținerea și arestarea sa.

Decizie-surpriză a instanței în cazul fostului primar Sorin Apostu, care a scris patru cărți după gratii. Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, râmâne în închisoare după ce instanța a admis recursul DNA și nu a mai luat în considerare cele patru cărți scrise după gratii de acesta, relatează Gândul. Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis joi contestația făcută de procurorii DNA la sentința Judecătoriei Bistrița, care a decis, în luna decembrie 2015, eliberarea fostului primar al orașului Cluj-Napoca.

Tobă, declarație care l-ar putea ajuta pe Gabriel Oprea. Ministrul de Interne, Petre Tobă, a declarat joi că mașina din dosarul lui Gabriel Oprea se află la DIPI și că, din 2005, toți miniștrii de Interne au avut la dispoziție un echipaj de poliție rutieră pentru fluidizarea traficului, transmite Cotidianul. ”Orice ministru de Interne din 2005 a beneficiat de un echipaj de poliție rutieră, echipaj care a făcut parte din dispozitivul de protecție, iar la solicitare fluidiza deplasarea mașinii demnitarului”, a spus ministrul de Interne, la întrebările ziariștilor.

Ministrul sănătății: S-a identificat cauza îmbolnăvirilor berbelușilor. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat, într-o conferință de presă, că s-a identificat cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș, fiind vorba de o tulpină a bacteriei E.coli, potrivit Q Magazine. Informația a fost confirmată și de șefa secției de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean. Verotoxina, care indică prezența acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii. Medicii din Pitești amenință cu proteste, după ce ministrul Sănătății a cerut demisia conducerii spitalului de pediatrie.

MS: alimentele sau transmiterea interumană, posibile surse ale îmbolnăvirii copiilor din Argeș. Posibilele surse de îmbolnăvire în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic ar fi alimentele sau transmiterea interumană, a declarat joi Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sănătății, informeazăRomânia Liberă. „Ipotezele probabile care au fost stabilite de echipa mixtă — specialiști români și străini — sunt două: focar de infecție cu origine alimentară sau pentru unele dintre cazuri o posibilă transmitere interumană”, a spus Rafila, într-o conferință de presă.

Doi copii din Slatina sunt infectați cu E.coli. Un al treilea are rotavirus. Doi copii internați la Spitalul Județean de Urgență Slatina sunt infectați cu bacteria E. coli, iar unul are rotavirus, transmite Libertatea. Pentru alți șapte copii medicii așteaptă rezultatele unor analize. Zece copii internați la Spitalul Județean de Urgență Slatina au fost supuși investigațiilor, după ce medicii au avut suspiciuni în privința lor, după ce micuții au prezentat probleme digestive.

Managerul Spitalului de Pediatrie Pitești nu demisionează. Managerul Spitalului de Pediatrie Pitești, doctorul Vasile Stan, a anunțat joi că nu intenționează să demisioneze, chiar dacă ministrul Sănătății și prefectul i-au cerut să renunțe la funcție, iar președintele Consiliului Județean (CJ) Argeș, Florin Tecău, a explicat că schimbarea conducerii unui spital din subordine nu se numără printre atribuțiile sale, conform Jurnalului Național. „Eu am fost pus aici manager ca să am grijă de această unitate. Eu vă spun cu toată răspunderea, spitalul acesta nu are nicio vină. Al doilea lucru, toți dau telefon să întrebe dacă îmi dau demisia. Nu mi-o dau niciodată, vreau să fi demis și să văd argumentele pentru care mă demit”, a declarat managerul Spitalului de Pediatrie Pitești în cadrul unei conferințe de presă.

Controale la două lanțuri de magazine din Argeș. Se caută alimentele care i-au îmbolnăvit pe bebeluși. Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Direcția de Sănătate Veterinară (DSV) efectuează controale în două lanțuri de magazine din Argeș, produsele vizate fiind fructele, legumele, lactatele și produsele de carne, informează Libertatea. Controalele vin după ce ANSVSA a anunțat că, împreună cu Ministerul Sănătății, vrea să descopere alimentele care au dus la îmbolnăvirea bebelușilor din Argeș.

Câte mii de persoane protestează la mitingul organizat de PSD pentru salvarea CE Oltenia. Aproximativ 4.000 de persoane protestează joi seara la mitingul organizat de PSD Gorj în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu pentru menținerea sediului social al Complexului Energetic Oltenia (CEO) la Târgu-Jiu, printre aceștia numărându-se politicieni, autorități locale și județene, primari, dar și membri ai societății civile și susținători ai echipelor de fotbal, handbal și baschet din județ, transmite Cotidianul. Președintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că mutarea sediului social al CEO la București este o decizie care „poate să ne coste foarte mult la nivel național și la nivel local”.

Laszlo Tokes, fără „Steaua României în grad de cavaler”. Laszlo Tokes pierde definitiv distincția „Steaua României în grad de cavaler”, primită în anul 2009 de la președintele Traian Băsescu, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, joi, recursul europarlamentarului față de decizia prin care Curtea de Apel București confirma, în 2014, legalitatea măsurii de retragere a distincției, potrivit România Liberă. „Respinge recursul declarat de Tokes Laszlo împotriva sentinței din 20 iunie 2014 a Curții de Apel București — Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal, ca nefondat”, se arată în hotărârea pronunțată de ÎCCJ.

Câte școli din mediul rural din România sunt conectate la internet. În România, 90% dintre școlile din mediul rural au un laborator IT, însă doar jumătate dintre laboratoare sunt conectate la Internet, se arată într-un studiu GfK, conformGândul. Deși 90% din școlile românești au un laborator IT, doar jumătate dintre acestea sunt conectate la internet, se arată într-un studiu GfK comandat de Orange, derulat în școlile gimnaziale din mediul rural.

Serbarea chiulangiilor! Elevii din Iași, „cumpărați” cu pizza și tablete, ca să rămână la ore. Ca să-i împiedice pe elevi să mai chiulească de la ore, conducerea unui liceu din Iași a venit cu o idee inedită, notează Libertatea. Elevii care au cele mai puține absente sunt premiați, iar profesorii susțin că rezultatele s-au văzut imediat. Problema absențelor este una dintre cele mai apăsătoare pentru directorii de licee din Iași, mai ales la cele cu profil profesional.

România implicată în furnizarea de materiale pentru bombele ISIS. Uniunea Europeană a mandatat specialiștii de la Conflict Armament Research să cerceteze lanțul de aprovizionare al teroriștilor ISIS cu materiale folosite la construcția bombelor pe care le-au detonat până acum în orașe din Orientul Mijlociu și Europa, potrivit Evenimentul Zilei. În urma cercetării de aproximativ 20 de luni, raportul analiștilor CAR arată că 51 de companii din 20 de țări sunt implicate în procesul de furnizare a materialelor pentru bombe, România fiind una dintre ele. Pe listă mai apar organizații din SUA, Brazilia, Turcia (cele mai multe), India, China, Finlanda, Vietnam, Belgia, Olanda, Irak și altele.

ANRP a început miercuri plata primelor despăgubiri din acest an. Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților informează că a început, de miercuri, să emită primele titluri de plată din 2016, scrie Economica.net. „Primele sume care vor fi plătite în acest an reprezintă prima tranșă aferentă titlurilor de despăgubire emise de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor la sfârșitul anului 2015, în temeiul Legii nr. 165/ 2013. Totodată, au fost emise titluri de plată pentru deciziile de actualizare emise, dar neplătite în anul 2015 și pentru deciziile de validare emise în același an de ANRP, în temeiul Legii nr. 164/ 2014”, se arată într-un comunicat remis joi presei de ANRP.

O familie din Constanța, ajutată de un star de la Hollywood. Steven Seagal, implicat în mai multe acțiuni umanitare. Aflat la Constanța pentru filmările peliculei „Contract to Kill”, actorul Steven Seagal a făcut un gest umanitar pentru o familie din Cumpăna care a rămas fără casă în urma unui incendiu, relatează Adevărul. Eroul de la Hollywood, profund mișcat de suferința prin care a trecut o familie de la Cumpăna, a decis să o ajute să-și termine casa. Vechea locuință a familiei Dunăreanu a ars într-un incendiu la sfârșitul anului trecut.

Biriș, MFP: „Avem o fraudă uriașă pe TVA”. Țara noastră înregistrează o fraudă uriașă pe TVA, iar cauzele acestei situații trebuie eliminate, potrivit declarațiilor făcute ieri de Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), scrieBursa. Domnia sa a declarat, la o dezbatere pe marginea competitivității: „Avem o fraudă uriașă pe TVA. De ce? Nu cumva din cauză că legislația europeană în materie a ajuns o invitație la fraudă?”.

Mugur Isărescu: „În 1991, prețurile erau în dolari, românii fugeau de leu, iar acum avem inflație negativă”. România a ajuns la o inflație negativă, de minus 0,8%, de la 170% în 1991, iar rezervele valutare au crescut de la 54 de milioane de dolari la 35 de miliarde de dolari în cei 25 de ani de la redeschiderea pieței valutare, potrivit declarațiilor de ieri ale guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu: „În 1991, rata inflației a fost de 170%, în anul următor a fost 300%. Prețurile erau în dolari, românii fugeau de leu, iar acum avem inflație negativă”, transmite Bursa.

Isărescu: Gogomănia cu prezentarea Legii dării în plată ca lege economică e promovată de un tânăr, ajuns doctor printr-o eroare. Dezbaterile pe tema Legii privind darea în plată au creat o mare confuzie în societate, mai ales că, de la o Lege care a fost prezentată ca având caracter social, a devenit, pe rând, o Lege a dreptății, o Lege a haiduciei și apoi o Lege economică, „o gogomănie promovată de un tânăr doctor”, apreciază guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, relatează Jurnalul Național. „Cum să spui că nu este confuzie în societatea românească, dacă o lege care a fost prezentată ca fiind socială, după ce s-a văzut că nu sunt 800.000 de persoane care intră sub incidența ei (…) devine pe rând o lege a dreptății (ceea ce înseamnă că sunt și legi strâmbe), devine apoi o lege a haiduciei, ceea ce este și mai interesant, având în vedere că „haiduc” în engleză înseamnă „în afara legii”, deci legea în afara legii, iar cel mai tare mi se pare că această lege a devenit Lege economică!”, a precizat guvernatorul în cadrul conferinței cu tema „Un sfert de veac de la redeschiderea pieței valutare în România”.

Excedent bugetar de 0,63% din PIB pe luna ianuarie. Bugetul general consolidat a încheiat prima lună din acest an cu un excedent de 4,7 miliarde de lei, respectiv 0,63% din PIB, față de 3,95 miliarde de lei, respectiv 0,56% din PIB, la aceeași dată a anului 2015, potrivit datelor transmise joi de Ministerul Finanțelor Publice, scrie Capital. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 20,4 miliarde de lei, reprezentând 2,7% din PIB, au fost cu 11,1% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.

România, în coada clasamentului la numărul de brevete: De 70-80 de ori mai puține patente decât în Germania și Franța. Țara noastră s-a aflat, constant în ultimii ani, la coada topului european Innovation Scoreboard, înregistrând o scădere dramatică a numărului de brevete, patente și licențe, a declarat, ieri, Gheorghe Zaman, directorul Institutului de Economie Națională (IEN), conform Bursa. Țara noastră suferă de pe urma așa-numitei „hemoragii de creiere”, adică plecarea specialiștilor în străinătate, a mai afirmat oficialul, ieri, la o masă rotundă.

ASF a transmis Parlamentului și Ministerului Finanțelor propunerea pentru proiectul Legii RCA. Propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule a fost înaintată, joi, comisiilor de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților, precum și Ministerului Finanțelor Publice, informează ASF, conform Capital. Proiectul de lege propus are în vedere reglementarea contractului de asigurare RCA pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, în baza căruia sunt stabilite condițiile generale și particulare ale acoperirii unei asigurări RCA.

Noua lege a polițelor RCA, criticată dur: O să facem și noi ca ciobanii. Prim-vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, a declarat că proiectul privind polițele RCA vizează compensarea directă, astfel încât asiguratul păgubit într-un accident să se poate adresa, inclusiv, asiguratorului, proiectul fiind criticat de transportatori care au amenințat cu proteste, scrie Gândul. „Eu cred că pilonul principal al legii polițelor RCA (proiect de lege elaborat de ASF-n.r.) este așa numita compensare directă sau decontare directă, (principiu aflat-n.r.) în dezbatere încă din anul 2012. Cred că de această dată, în sfârșit, vom avea această compensare directă astfel încât să putem să venim cu un plus semnificativ de protecție a consumatorului”, a declarat, joi, prim-vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, la finalul dezbateii pe tema „Soluții de echilibrare și consolidare a sistemului asigurărilor obligatorii RCA” organizată de deputatul PNL Andreea Paul.

Ministrul tehnocrat de la Transporturi schimbă legislația pentru construcția autostrăzilor. Prezent pe șantierul autostrăzii Transilvania, ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu a declarat că legislația privind construcția autostrăzilor va fi modificată, foarte curând, printr-o hotărâre de guvern, conform Evenimentului Zilei. Pentru prima dată un ministru al Transporturilor a idenficat problemele de legislație care conduc la întârzieri foarte mari în construcția autostrăzilor, atât de mult așteptate de români.

Raport CE: România, pe ultimul loc în UE la competențele digitale. România ocupă ultimul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în privința indicelui economiei și societatea digitală, cu un punctaj global de 0,35 din maximum 1, conform Digital Economy and Society Index (DESI), publicat pe site-ul Comisiei Europene, un raport cu privire la nivelul de digitalizare în Uniunea Europeană (UE), scrie Capital. Potrivit sursei citate, în comparație cu anul trecut, un procent mai important din populație este abonat la rețele în bandă largă și datorită calității ridicate a acestora, însă nivelul scăzut al competențelor digitale și al încrederii utilizatorilor pare a fi o piedică în calea dezvoltării economiei digitale a țării.

Strategia energetică a statului: Uraniul românesc, înlocuit cu cel canadian la Cernavodă. Compania Națională a Uraniului (CNU) rămâne fără singurul client pentru uraniul scos de la mina din Crucea (Suceava) după ce Nuclearelectrica a preferat să cumpere combustibil canadian, balanța fiind înclinată de prețul mai bun oferit de străini, notează Ziarul Financiar. Deși din punctul de vedere al controlului costurilor decizia este justificată, Nuclearelectrica spunând că CNU a decis deodată să majoreze cu 76% prețul pe tona de pulbere de uraniu, din punct de vedere strategic menținerea acestei decizii ar putea duce la distrugerea lanțului nuclear, una dintre puținele industrii integrate pe vertical pe care o mai are România. Ambele companii fac parte din portofoliul Ministerului Energiei.

Grupul Telekom România n-a reușit să-și aducă rezultatele financiare pe plus în 2015. Telekom România și-a menținut în 2015, oarecum, nivelul veniturilor la un nivel similar cu cel din 2014, însă nu a reușit să le treacă pe zona de creștere, în ciuda unor rezultate încurajatoare, consemnate în ultimul trimestru al anului trecut, transmite Curierul Național. Atât divizia de comunicații mobile, cât și cea de comunicații fixe, reprezentate de activitățile fostelor Cosmote, respectiv Romtelecom, au încheiat 2015 cu venituri în scădere.

Bruxelles-ul a demarat două proceduri de infringement împotriva României. Comisia Europeană a demarat două proceduri de infringement împotriva României, pe tema taxării transportului rutier de mare tonaj și privind stabilirea zonei feroviare unice, avertizând că ar putea să se adreseze Curții Europene de Justiție dacă țara noastră nu se conformează, relatează Ziarul Financiar. Potrivit Comisiei, „directiva (referitoare la taxarea transportului rutier de mare tonaj — n. red.) nu a fost transpusă în mod corect”.

Șapte companii petroliere, inclusiv Rompetrol, vizate de o amplă investigație în Bulgaria. Comisia bulgară pentru Concurență (CPC) a inițiat, joi, o investigație care vizează șapte companii petroliere — inclusiv Rompetrol Bulgaria — acuzate că au o înțelegere secretă pentru stabilirea tarifelor la benzină și motorină, potrivit Economica.net. Comisia bulgară pentru Concurență (CPC) a anunțat joi că sunt anchetate filialele bulgare ale companiilor Rompetrol, Shell, OMV, Hellenic Petrolleum, Nis Petrol, Lukoil și Petrol.

Florin Talpan a explicat cum a ajuns brandul Steaua să valoreze 57, 3 milioane de euro: „Cupele, campionatele și cele 17.416 medalii au contat”. Florin Talpan, juristul Clubului Sportiv Steaua București, a explicat cum s-a făcut evaluarea prin care marca Steaua valorează 57,3 milioane de euro, scrie Gazeta Sporturilor. „Evaluatorul ANEVAR a fost selectat în urma unei proceduri de achiziție publică, la care au participat trei ofertanți. Au fost mai multe contestații, care au fost respinse în timp”, a spus Talpan pentru Digi Sport.

Ștefan Stana, reprezentantul cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv, audiat la DIICOT. Ștefan Stana, reprezentantul cluburilor de Liga 2 în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal, s-a prezentat joi, 25 februarie, la sediul DIICOT, pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul legat de deturnarea unor bani primiți de FRF de la FIFA pentru construirea bazei sportive, anunță ProSport. Audierile vor continua cu Jeno Szasz, Daniel Robe și Dumitru Costin, foști membri ai Comitetului Executiv al FRF Jeno Szasz, Daniel Robe și Dumitru Costin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult