Acasa Revista Presei Revista presei. Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc

Revista presei. Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc

scris de Z.V.
12 afisari

Un nou succes pentru Corneliu Porumboiu la Cannes, pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, precum și marșurile pentru „normalitate” și diversitate, dar și finala Eurovision, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute în acest weekend.
revista presei 24 mai 2015Consiliul Național al Partidului Național Liberal a stabilit sâmbătă tema și data moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta, transmite Adevărul. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a anunțat că liberalii vor depune moțiunea de cenzură la 5 iunie, pe subiectul votului prin corespondență pentru românii din Diaspora.

Prim-vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu nu a putut să își susțină discursul, sâmbătă, la Consiliul Național al partidului de la Pitești, după ce o parte din cei prezenți în sală l-au huiduit și i-au strigat „Scuze! Scuze!”, el plecând de pe scenă spunându-le colegilor: „Mulțumesc pentru primire”, relatează ziarul Bursa.

Peste șase milioane de euro vor fi cheltuiți pentru un studiu de fezabilitate (SF) pentru autostrada Târgu Mureș-Ditrău. Însă până va începe construcția autostrăzii, SF-ul riscă să fie deja expirat, iar Compania de Autostrăzi nevoită să scoată alți bani din buget, notează Gândul.

Datoria publică a României a ajuns la 44,1% din Produsul Intern Brut (PIB), până la valoarea de 65,94 miliarde de euro, la 31 decembrie 2014, față de nivelul de 54,38 miliarde de euro, înregistrat la finele lui 2012, reiese dintr-un Raport al Curții de Conturi, publicat vineri, scrie Adevărul. Raportul se referă la evaluarea managementului datoriei publice în perioada 2012-2014 la Ministerul Finanțelor Publice.

Romsilva cheltuiește anual aproximativ 16 milioane de lei pentru cele 22 de parcuri naționale și naturale pe care le are în administrare și încasează doar 600.000 — 700.000 de lei, din turism, a declarat șeful Serviciului arii protejate, Dragoș Mihai, cu ocazia Zilei Parcurilor. Șeful din Romsilva a arătat că banii sunt alocați pentru cheltuielile curente ale administrațiilor de parc, structuri speciale create de Romsilva începând din 1999, în timp ce pentru proiecte sunt accesate fonduri europene sau Fondul Global de Mediu, scrie România Liberă.

Avizarea de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a declarării lacului Văcărești arie naturală protejată va fi discutată din nou de consiliu, în ședința de joi, a spus primarul Capitalei Sorin Oprescu, prezent la o acțiune de ecologizare în zona cunoscută ca „Delta Capitalei”, transmite Gândul.

Veste bună pentru șoferii care își doresc geamuri fumuri la autoturismele personale, scrie Libertatea. Potrivit noilor reguli, foliile vor putea fi mai întunecate chiar și pentru parbriz.

Președintele Ungariei, la slujba de Rusalii de la Șumuleu Mic, titrează Q Magazine. Peste 130.000 de persoane, între care și președintele Ungariei, Ader Janos, au asistat, sâmbătă, la slujba de Rusaliile catolice oficiată pe Muntele Șumuleul Mic din Harghita. Slujba de Rusalii s-a încheiat cu binecuvântarea Papei Francisc, transmisă de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György.

O sută de susținători ai Noii Drepte au mărșăluit sâmbătă în București ‘pentru normalitate’. Pusă în lozincile lor, normalitatea înseamnă exclusiv ‘familia formată dintr-un bărbat și o femeie’, scrie Adevărul. Alte câteva sute au pornit, câteva ore mai târziu, de la Arcul de Triumf cu baloane colorate și steaguri-curcubeu să susțină tocmai contrariul.

Peste 1.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă, pe șoseaua Kiseleff, pentru a lua parte la cea de-a X-a ediție a Marșului Diversității, scrie România Liberă. De la Arcul de Triumf până la Piața Victoriei, oameni de toate vârstele au mărșăluit în dans, au râs, s-au sărutat și s-au ținut de mână, sub ochii a peste 500 de jandarmi și ale trecătorilor curioși, care se opreau din când în când pentru a face o poză sau pentru a arăta cu degetul.

Lungmetrajul „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, a primit, sâmbătă seară, premiul Un Certain Talent în cadrul secțiunii Un Certain Regard, la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, relatează Gândul.

Sâmbătă, de la ora 15.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest a avut loc lansarea volumului ‘Primul pas’, semnat de Președintele României, Klaus Iohannis. Trei dube cu jandarmi au venit la Romexpo cu o oră și jumătate înainte de lansarea celei de a doua cărți a Președintelui, relatează Adevărul. La lansare au participat în jur de 350 de persoane. Președintele a părăsit Romexpo după aproximativ o oră, iar multe persoane au rămas fără autograf.

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a declarat, sâmbătă, la lansarea volumului „25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015” la Salonul Internațional de Carte Bookfest, că, la monografia de 30 de ani a instituției, și-ar dori un SRI „mai transparent, o acțiune mai prezentă în diplomația publică, dar mai puțin controversat”, transmite ziarul Bursa.

Mans Zelmerlöw, reprezentantul Suediei, este marele câștigător Eurovision 2015, informează Adevărul. Artistul, care a fost favoritul caselor de pariuri încă de la începutul acestei ediții, a cucerit trofeul Eurovision 2015 datorită piesei ‘Heroes’. România, reprezentată de trupa Voltaj, s-a clasat pe locul 15.

Suedia este câștigătoarea celei de-a 60 ediții Eurovision. Mans Zelmerlow este câștigătorul Eurovision 2015, transmite Gândul. Este pentru a șasea oară de-a lungul istoriei când Suedia câștigă Eurovision. Locul doi este ocupat de Rusia, care a fost reprezentată de Polina Gagarina — A Million Voices, iar pe locul trei se află Italia, reprezentată de Il Volo — Grande Amore.

Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) și-a recâștigat tricoul roz pierdut vineri, după ce și-a spulberat contracandidații la contratimpul de 59,4 de kilometri dintre Treviso și Valdobiaddene, scrie Pro Sport. Spaniolul i-a luat aproape trei minute lui Fabio Aru (Astana), care a căzut pe locul secund, în timp ce costaricanul Andrey Amador (Movistar) a urcat până pe poziția a treia. Bielorusul Vasil Kirienka (Sky) a fost cel care a câștigat etapa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult