Acasa Revista Presei Revista presei. PNL-PSD: războiul promisiunilor

Revista presei. PNL-PSD: războiul promisiunilor

scris de Z.V.
133 Afisari

Prezentarea programelor de guvernare ale PNL și PSD, decizia ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, de a semna pe listele de susținători ai Uniunii Salvați România, necesare pentru înscrierea formațiunii în alegerile parlamentare din 11 decembrie, anunțul președintelui PSD, Liviu Dragnea, privind posibilitatea depunerii unei moțiuni pe justiție, decizia președintelui PMP, Traian Băsescu, privind candidatura sa la alegerile parlamentare, dar și lansarea în dezbatere publică a proiectului de modificare și completare a legilor justiției , precum și finala turneului de snooker European Masters sunt principalele subiecte ale zilei de 10 octombrie.

PNL-PSD războiul promisiunilorPNL-PSD: războiul promisiunilor. Programele de guvernare cu salarii mai mari, impozite mai mici și ajutoare sociale generoase, scrie cotidianul Puterea. Războiul promisiunilor este în plină desfășurare, odată cu prezentarea programului liberalilor și social-democraților. Principalele partide politice din România au desfășurat o întreagă panoplie de angajamente de creșteri de venituri și tăieri de impozite. Bătaia cea mare e pe ‘buzunarul românului’, pe care, spun și unii, și ceilalți, că vor să îl umple. Cum era de așteptat, PSD vine cu mai multe promisiuni în acest domeniu, dar nici liberalii nu se lasă mai prejos. În timp ce Dragnea promite 500 de lei în plus la salariul minim și creșterea punctului de pensie, Gorghiu anunță 200 de lei alocație pentru copii, dublarea salariilor din sănătate și învățământ, dar și gratuitatea pentru inseminare artificială. PSD vrea să elimine 102 taxe, liberalii să generalizeze cota unică de 16%. Programele prezentate în acest sfârșit de săptămână sunt bogate și în prevederi care vorbesc despre investiții în economie. Urmează atacurile. Dragnea a început deja.

Liviu Dragnea și-a lansat programul electoral înainte de startul campaniei electorale, citim în Curierul Național. Liviu Dragnea și-a lansat duminică programul electoral, deși campania nu a luat încă startul. Președintele PSD vrea să elimine nu mai puțin de 102 taxe, despre care spune că nu sunt fiscale. Printre acestea se numără timbrul de mediu pentru mașini, taxele de la Registrul Comerțului, cele consulare sau pentru permisele de pescuit.

Propuneri surpriză pentru alegerile parlamentare. Președintele PNL Alina Gorghiu spune că jurnalistele Denise Rifai și Simona Gherghe s-ar putea regăsi pe lista PNL și ar face „o figură foarte frumoasă”, scrie România Liberă. Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat sâmbătă seara că jurnalistele Denise Rifai și Simona Gherghe ar face o figură frumoasă dacă ar dori să candideze pe listele PNL și că ar vrea ca declarația să fie privită ca o invitație.

Cum răspund Simona Gherghe și Denise Rifai ofertei Alinei Gorghiu de a candida pe listele PNL la parlamentare, aflăm din Adevărul. Denise Rifai, moderatoarea unei emisiuni la Realitatea TV, apreciază invitația Alinei Gorghiu de a candida pe listele PNL la alegerile parlamentare. Însă Denise Rifai așteaptă să o cunoască personal pe Alina Gorghiu, întrucât, momentan, se știu ‘doar de la televizor’. De cealaltă parte, Simona Gherghe nu vrea încă să facă pasul spre politică, deși vrea să se implice mai mult în rezolvarea problemelor sociale.

Băsescu a făcut anunțul așteptat: Candidez!, titrează Gândul. Președintele PMP, Traian Băsescu, a confirmat duminică seara că va candida la alegerile parlamentare, motivând că încă mai are energie și un grad de încredere în sondaje mai mare decât a liderilor liberali.

Băsescu are un mesaj de apreciere pentru Klaus Iohannis. De ce crede liderul PMP că șeful statului ‘face bine ceea ce face’?, aflăm din Evenimentul Zilei. Traian Băsescu a participat duminică seara la emisiunea ‘Dosar de politician’, de la B1 TV, și a folosit această ocazie pentru vorbi despre planurile pentru alegerile parlamentare, dar și despre alte subiecte la zi, printre care și schimbarea de atitudine remarcată la președintele României, Klaus Iohannis.

Vlad Voiculescu a semnat pentru USR: România se schimbă și clasa politică trebuie să se schimbe de asemenea, informeazăAdevărul. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat duminică pentru ca USR să candideze la alegerile parlamentare din 11 decembrie, potrivit unui clip postat de Nicușor Dan, explicând că a făcut acest gest pentru că România se schimbă, iar clasa politică trebuie să se schimbe și ea.

Scandal în ALDE. Liliana Mincă: „Decizia organului central de conducere se va aplica”, titrează Evenimentul Zilei. Liliana Mincă a fost trimisă de conducerea de la București să preia șefia organizației ALDE Botoșani. Pentru că unii lideri județeni vânau și postul de conducere de la nivelul organizației, dar și locuri eligibile pe listele pentru Parlament, s-a lăsat cu scandal.

Ambasadorul rus Valeri Kuzmin: O flotă NATO la Marea Neagră va aduce tensiuni în plus, scrie România Liberă. Ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin, a declarat că o eventuală flotă NATO în Marea Neagră va aduce tensiuni în plus, iar brigada multinațională ce va fi găzduită la Craiova face parte dintr-o campanie de implementare de echipament greu și de exerciții militare în apropierea granițelor Rusiei.

Ambasadorul Rusiei denunță ‘un val de isterie xenofobă’, după donația pentru Cumințenia Pământului, scrie Libertatea. Ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, spune că este nevoit să facă față unui ‘val de isterie xenofobă’, din pricina donației ‘Cumințenia Pământului’. Ambasadorul a explicat că decizia de a face o donație pentru opera lui Constantin Brâncuși a luat-o după ce a văzut fotografia de pe clădirea Guvernului, care îndemna românii să contribuie pentru achiziționarea sculpturii.

Liviu Dragnea: Cioloș să facă publice toate demersurile făcute de Ministerul Culturii pentru ‘Cumințenia Pământului’, titrează Adevărul. Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut public, duminică seară, premierului Dacian Cioloș să facă publice toate documentele legate de negocierile și achiziția operei „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși.

Șeful diplomației române: România nu se va angaja în negocieri cu Marea Britanie, care sunt în afara formatului Uniunii Europene, potrivit Q Magazine. România exclude orice discuții bilaterale cu Marea Britanie înainte ca premierul Theresa May să activeze oficial procedurile de părăsire a Uniunii Europene, a declarat ministrul de Externe, Lazăr Comănescu. ‘Sub nicio formă nu ne vom angaja în niciun fel de negocieri cu Marea Britanie care nu sunt în formatul 27+1’, a mai spus Comănescu, care a adăugat că Brexit-ul reprezintă o oportunitate de a relansa și a îmbunătăți Uniunea Europeană.

Dragoș Tudorache, ministrul de Interne: Nu am avut niciun fel de contact cu membrii partidelor politice, pentru că sunt aterizat dintr-o altă lume, scrie Adevărul. Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, spune, într-un interviu, că nu a avut niciun fel de contact cu membrii partidelor politice, pentru că el este ‘un aterizat dintr-o altă lume, acum zece luni’ și precizează că mandatul său în Guvern este clar, până în decembrie, dincolo de care nu are așteptări. Ca să nu existe suspiciuni de ‘parti pris-uri politice’, Tudorache vrea să ‘amestece’ cadrele din minister între județe.

Cu minciuna la CEDO. Prună îi șochează pe judecători, anunțăCotidianul. Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) Dana Gîrbovan, califică drept „șocantă” declarația ministrului Justiției Raluca Prună, care a spus că a mințit la CEDO. În opinia judecătoarei, declarația va avea impact asupra relațiilor cu celelalte state din UE în ceea ce privește cooperarea judiciară.

Dragnea anunță posibilitatea depunerii unei moțiuni pe justiție: ‘Mi se pare foarte grav că un membru al guvernului afirmă că a mințit judecătorii CEDO’, titrează Adevărul. Partidul Social Democrat ia în calcul depunerea unei moțiuni simple pe justiție, fiind ‘foarte grav că un membru al guvernului afirmă public că a mințit judecătorii CEDO’, a declarat duminică seară, președintele partidului, Liviu Dragnea.

Tăriceanu: Justiția trebuie să iasă de sub controlul unor instituții de forță care fac jocurile din umbră, scrie Gândul. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că „Justiția din România trebuie să iasă, o dată pentru totdeauna, de sub controlul unor instituții de forță care fac jocurile din umbră” și propune, în acest sens, patru principii de care trebuie să se țină cont atunci când este vorba de reforma în acest domeniu.

Decizie controversată luată de Ministerul Justiției. Ce planuri are Raluca Prună cu judecătorii și procurorii din România, aflăm din Evenimentul Zilei. Ministerul Justiției, condus de Raluca Prună, a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare și completare a legilor justiției care prevede noi reguli pentru persoanele care au absolvit Institutului Național al Magistraturii (INM).

Monica Macovei: Actuala procedură de numire a procurorilor cu funcții de conducere trebuie menținută, titrează Jurnalul Național. Europarlamentarul Monica Macovei susține că actuala procedură de numire a procurorilor cu funcții de conducere trebuie menținută, precizând că ‘nu este vorba de politizare, ci de responsabilitate”. „Argumentele pentru menținerea actualei proceduri de numire — propunerea ministrului Justiției — avizul CSM — numirea de către Președinte — sunt în continuare valabile și validate de toate rapoartele Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)”, precizează duminică Macovei într-un comunicat.

Miza noilor legi ale Justiției: cine numește șefii din Parchete, citim în Adevărul. Ministrul Justiției a pus în dezbatere publică modificarea a trei legi importante privind Justiția. Consiliul Superior al Magistraturii și ministerul condus de Raluca Prună nu au căzut de acord pe cine să facă responsabil pentru numirea șefilor din marile Parchete. Până la modificarea legii, Prună l-a propus pentru funcția de procuror general adjunct al României pe Bogdan Licu, acuzat încă de la începutul anului de plagiat.

Sabotaj. Poliția lui Tobă a vrut să blocheze anchetarea morții agentului din coloana lui Gabriel Oprea, informează România Liberă. Corpul de control al premierului Cioloș detonează o bombă: sub ministrul de Interne Petre Tobă, șeful Poliției Române a vrut să omoare din fașă anchetarea morții polițistului Bogdan Gigină. Accidentul de motocicletă al acestuia din urmă era investigat de către Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei. Pentru a împiedica ancheta, șeful Poliției Române a trimis trei controale peste acest serviciu. Controalele au fost abuzive, supradimensionate și cu totul excepționale, arată corpul de control al prim-ministrului.

Viorel Hrebenciuc și ‘Pinalti’ au recunoscut în fața judecătorilor că au făcut trafic de influență la CNA, scrieAdevărul. Doi dintre cei mai puternici politicieni din ultimii zece ani, fostul deputat Viorel Hrebenciuc (ex PSD) și fostul primar al orașului Patra Neamț, Gheorghe Ștefan (ex—PDL), zis Pinalti, au recunoscut în fața judecătorilor de la Tribunalul București acuzațiile de corupție. Motivul: cei doi vor beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei.

Decizie TB: ELCEN trebuie să plătească Transgaz 7,87 milioane lei, notează cotidianul Puterea. Tribunalul București (TB) a decis că Electrocentrale București (ELCEN) trebuie să plătească Transgaz suma de 7,87 milioane de lei pentru transportul gazelor naturale aferente lunii aprilie 2016.

A murit soacra președintelui Iohannis, informează Gândul. Mama lui Carmen Iohannis a încetat din viață. Președintele Klaus Iohannis și-a anulat agenda de marți, pentru a participa la înmormântare.

Ambasada SUA la București, închisă luni, când se serbează Columbus Day, anunță România Liberă. Ambasada SUA va fi închisă luni, 10 octombrie, cand se sărbătorește Columbus Day. Toate serviciile Ambasadei își vor relua activitatea marți, 11 octombrie.

Sesizare validă: CNATDCU poate începe analiza tezei de doctorat a Codruței Kovesi, informează România Liberă. Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost notificat în legătură cu ‘o sesizare privind acuzațiile de plagiat referitoare la teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA… Noile acuzații de nerespectare a standardelor de etică profesională care trenează nerezolvate asupra procurorului șef al celei mai importante instituții anti-corupție din țară pot aduce un prejudiciu de imagine și credibilitate justiției din România’, se susține în sesizare.

Cine este ‘Eminența cenușie’ din spatele doctoratului șefei DNA?, citim în Evenimentul Zilei. Lucrarea șefei DNA, obținută sub îndrumarea fostul procuror comunist, avocatul Viorel Pașca, va fi trimisă, astăzi, spre analiză, Comisiei de Etică a UVT. Profesorii așteaptă un punct de vedere a CNATDCU, organism din care face parte Tudorel Toader, rectorul Universității ‘Al.I. Cuza’, cel care a făcut parte și din comisia care i-a acordat ‘magna cum laude’ Laurei Kovesi

Protestele în Sănătate încep cu purtarea unei banderole albastre și vor culmina cu o grevă generală pe 31 octombrie, anunță Capital. Federația Sindicală Hipocrat din România declanșează, luni, seria de proteste, prima etapă constând în purtarea unei banderole albastre timp de cinci zile, urmată de pichetarea și întreruperea temporară a activității în următoarea săptămână, culminând cu declanșarea grevei generale pe data de 31 octombrie, anunță sindicaliștii.

Statul a încasat în septembrie peste 15,2 milioane de euro din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, scrie Q Magazine. Statul a încasat în septembrie peste 15,2 milioane de euro în urma comercializării, pe platforma de licitație comună a Uniunii Europene (UE), a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalațiilor staționare și sectorului aviației, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Finanțare de 200.000 de euro, bani nerambursabili, pentru firmele care dezvoltă tehnologii „verzi”, informează Economica.net. Firmele care dezvoltă tehnologii de producere a materialelor și/sau produselor ecologice pentru introducerea acestora în diferite sectoare ale economiei verzi ar putea beneficia de un ajutor financiar în cuantum de maximum 200.000 de euro de la Fondul pentru Mediu, potrivit unui proiect de Ordin al Ministerului Mediului.

Românii pot cere bani pentru a-și renova casele începând cu 10 octombrie, prin programul ‘Casa Verde’, scrie Adevărul. Începând cu 10 octombrie, românii pot cere bani pentru a-și renova casele, prin intermediul programului Casa Verde. Astfel, cei interesați pot beneficia de finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Aproape 250 de agenții de turism, scoase de pe lista neagră a ANT. După scandalul creat săptămâna trecută în turism, Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) încearcă să repare greșelile apărute în listele făcute pe fugă. Instituția aflată în subordinea Ministerului Economiei a revizuit lista agențiilor care și-au pierdut licențele în acest an, care acum cuprinde 1.138 de firme, cu aproape 250 mai puține față de lista publicată la începutul săptămânii. Potrivit listelor actualizate, consultate de ziarul Puterea, în prezent în România există 2.502 agenții și puncte de lucru licențiate, potrivit datelor publicate de ANT și datate 7 octombrie. Alte 128 de agenții și puncte de lucru au fost radiate la cererea firmelor.

Siegfried Mureșan, după reuniunea FMI-Banca Mondială: Populismul este principalul risc pentru economia mondială. Reprezentantul Parlamentului European la reuniunea anuală a FMI cu Banca Mondială, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, a declarat, pentru ‘Adevărul’, la finalul discuțiilor de la Washington, că principalul risc pentru economie este populismul, patentat, deopotrivă, de lideri politici europeni și americani.

Fondurile suplimentare alocate pentru „Prima casă” vor fi puse la dispoziția băncilor, scrie Bursa. Ministerul Finanțelor Publice a aprobat alocarea pe bănci a celor 500 de milioane de lei, sumă totală cu care a fost suplimentat plafonul de garanții pentru programul „Prima Casă”, fondurile urmand sa fie disponibile finantatorilor de mâine, potrivit unui comunicat de presă.

Ministrul energiei, cel mai abil ‘blogger’: Ce făcea platforma pentru care a obținut 792.000 lei, dar care nu a fost construită pentru trafic, citim în Ziarul Financiar. Victor Grigorescu, cel care de aproape un an de zile ocupă funcția de ministru al energiei, spune că platforma din închirierea căreia a obșinut în 2015 venituri de 792.000 de lei nu a fost făcută pentru trafic, ci pentru conținut. În ciuda acestui lucru, offshore-ul către care a fost cedat proiectul a decis să oprească funcționarea platformei la cinci luni de la încheierea tranzacției.

Soția premierului Cioloș, recital surpriză pe scena Casei de Cultură din Oradea, informează România Liberă. Soția premierului Dacian Cioloș a urcat sâmbătă seara pe scena casei de Cultură din Oradea. Valerie Cioloș a susținut un concert de muzică cultă cu scopul de a promova campania de strângere de fonduri a operei de artă ‘Cumințenia Pământului’.

Teatrul Nottara ridică, oficial, cortina, anunță Evenimentul Zilei. Expoziție de fotografie, lansare de carte și spectacol, în prima zi de FEST(IN) pe Bulevard și prima zi oficială în sediul său, aceasta a pregătit Teatrul Nottara. Astăzi este ziua în care Teatrul Nottara își redeschide pentru public, în mod oficial, sălile de spectacol din Bulevardul Magheru. Este data când începe cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, care are loc în perioada 10-22 octombrie.

Thriller în Ștefan cel Mare: Dinamo — Besiktas 26-26. Campioana României a căzut în capcana noilor reguli din handbal, fiind egalată în ultima secundă, potrivit ProSport. Dinamo a terminat la egalitate cu Besiktas, scor 26-26, în al treilea meci desfășurat în Grupa D a Ligii Campionilor. Trupa din Ștefan cel Mare a fost egalată în ultima secundă, dintr-o aruncare de la 7 metri. Dinamo a căzut în capcana noilor reguli din handbal, dar a rămas totuși neînvinsă în Europa. În următoarea partidă, programată în 15 octombrie, campioana României va evolua în Portugalia, cu Braga.

Meci fabulos la București: Judd Trump a câștigat Mastersul European în fața lui Ronnie O’Sullivan! anunță Gazeta Sporturilor. Finala Mastersului European de la București a fost o afacere între englezii Ronnie O’Sullivan și Judd Trump, cel din urmă reușind să se impună, scor 9-8, după ce meciul a intrat în frame-ul decisiv.

14.000 de oameni au paralizat circulația în Capitală. Maratonul a blocat întreg Bucureștiul, informează Evenimentul Zilei. Week-end-ul acesta a fost unul de foc pentru șoferii care au fost nevoiți să plece de acasă. Maratonul Bucureștiului a deviat traficul în întreg orașul. Peste 14.000 de concurenți din peste 60 de țări au participat la a IX-a ediție a Maratonului București.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS