Acasa Revista Presei Revista presei. PNL se dezice de Cioloș

Revista presei. PNL se dezice de Cioloș

scris de Z.V.
13 afisari

Întâlnirea dintre premierul Sorin Grindeanu și fostul prim-ministru Dacian Cioloș, adoptarea de către Senat a proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple pe durata vacanței parlamentare, sesizarea Avocatului Poporului adresată Curții Constituționale cu privire la art. 2 din Legea nr. 90/2001 care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului, emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, precum și atenționarea de viscol emisă de Administrația Națională de Meteorologie sunt principalele subiecte ale zilei de 6 ianuarie.

ciolos_afis_campanie_pnlPNL se dezice de Cioloș. ‘Un domn care ne-a spus în campanie că nu dorește să fie pe afișele noastre ne lansează la televizor propuneri de colaborare’, titrează Adevărul. Liberalilor nu le mai place asocierea cu fostul premier Dacian Cioloș, după ce în campania pentru parlamentare fostul lider de la Palatul Victoria era aproape pe toate afișele PNL. Un mesaj critic la adresa fostului premier a fost publicat pe Facebook de deputatul Mihai Voicu. ‘Un domn care ne-a spus în campania electorală că nu dorește să fie pe afișele noastre și că îi folosim abuziv imaginea ne lansează la televizor propuneri de colaborare. Menționează ceva de platforma România 100. Păi cu platforma asta am pierdut alegerile. Nu mersi’, este mesajul liberalului Mihai Voicu, deputat care se distanțează de Dacian Cioloș.

Cioloș îi urează „succes” lui Grindeanu: Cu informațiile pe care le am eu, nu va fi deloc deloc ușor, titrează Gândul. Fostul premier Dacian Cioloș a declarat, joi, că îi dorește succes prim-ministrului Sorin Grindeanu în aplicarea programului de guvernare, precizând că nu a discutat cu acesta despre sustenabilitatea măsurilor promise de PSD, dar că, din informațiile pe care le deține, legat de potențialul bugetului „nu va fi deloc deloc ușor”. Întrebat, la Parlament, despre întâlnirea pe care a avut-o cu Sorin Grindeanu, joi dimineața, Cioloș a precizat că cei doi au trecut în revistă principalele teme, proiecte, fiind o primă discuție de acest gen după instalarea noului Cabinet.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu l-au escortat pe Sorin Grindeanu, noul prmier al României, la Palatul Victoria. Șeful Executivului s-a întâlnit cu Dacian Cioloș, informează România Liberă. Sorin Grindeanu, noul prim-ministru al României, a fost adus, joi, la Palatul Victoriei de către Liviu Dragnea și co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Liderii celor două partide care formează Guvernul i-au strâns mâinile, iar Grindeanu l-a sărutat pe obraji pe liderul social democraților.

Cioloș își face ONG: „Rămân în viața publică”. Cum va colabora cu USR și ce spune despre discuțiile cu PNL, aflăm dinGândul. Fostul premier, Dacian Cioloș, a anunțat, joi, în urma discuțiilor purtate cu liderii USR, că rămâne în viața publică și că intenționează să discute cu mai mulți dintre foștii săi colaboratori pentru ca în perioada următoare să creeze o stuctură asociativă, plecând de la Platforma Romania 100, despre care susține nu are intenția să o transforme într-un partid. „Va fi o asociație. Când va fi gata o să vă anunțăm”, a spus Cioloș. „Colaborarea pe care o să o avem va fi pe partea de politici publice”, a declarat, la rândul său, liderul USR, Nicușor Dan. În ceea privește PNL, Cioloș a precizat că a avut o discuție cu liderul interimar al liberalilor, Raluca Turcan, și că a convenit ca în perioada următoare, în măsura în care liberalii vor dori, să se întâlnească. „Eu simt nevoia să mă duc să le mulțumesc pentru susținerea din campanie”, a completat Cioloș. La scurt timp a venit și o reacție din partea PNL, Raluca Turcan declarând că în cadrul partidului nu s-a stabilit nimic, în acest sens, și că sunt „oameni cu opinii diferite”.

Nicușor Dan, despre colaborarea lui Cioloș cu USR. Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat, după întâlnirea de la parlament cu fostul premier Dacian Cioloș, că va colabora cu acesta pe politici publice, scrie Cotidianul. „În campania electorală am avut mai multe discuții. Acum a fost o primă reîntâlnire. A fost o discuție cordială, între oameni care s-au susținut în campania electorală. Legat de viitor, în afară de ideea domniei sale, pe care ne-a expus-o, am vorbit foarte mult de lipsa de politici publice din spațiul public. De fapt, vedem cu toții dispute sterile între politicieni, însă nu vedem politici publice cu care clasa politică să vină către cetățeni. Colaborarea pe care o s-o avem va fi pe partea de politici publice. Nu refuzăm expertiză în nicio parte”, a precizat Nicușor Dan.

Primul test al Guvernului Grindeanu. Ce prevede proiectul de buget elaborat de PSD, citim înn Gândul. Cu Guvernul trecut fără emoții de Parlament, primul test pentru Cabinetul Grindeanu este bugetul pentru 2017. Proiectul făcut de PSD a fost prezentat de Liviu Dragnea în campania electorală, iar marea provocare ține de găsirea banilor pentru susținerea majorărilor de venituri și tăieri de taxe și încadrarea într-un deficit de sub 3%. Deocamdată, dintre măsurile care în bugetul PSD erau prevăzute a intra în vigoare la 1 ianuarie, unele au fost amânate cu o lună.

Președintele CNMR, Alexandru Cumpanașu, a discutat cu 24 de reprezentanți diplomatici despre programul Guvernului Grindeanu, informează România Liberă. Președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, Alexandru Cumpănașu, a avut, joi, o întâlnire cu 24 de reprezentanți diplomatici acreditați la București. Discuțiile s-au referit la rezultatele alegerilor parlamentare din luna decembrie 2016, jocurile pentru putere, potențialele schimbări din domeniul legislativ, componența noului Guvern și viitorul imediat al României.

Guvernul Grindeanu vrea să desființeze Activele Statului, anunță Curierul Național. Programul de guvernare al PSD—ALDE își propune realizarea unor noi instrumente de investiții publice, printre care ‘constituirea unui fond suveran de investiții în vederea administrării și valorificării eficiente a participațiilor minoritare ale statului’. Potrivit acestuia, obiectivul FSDI este ‘dezvoltarea economică prin investiții în infrastructură și companii strategice, întărirea rolului activ al statului prin administrarea adecvată a participațiilor minoritare și obținerea de lichidități din emisiunea de obligațiuni, valorificarea anumitor active, dividende și alte surse atrase în proiectele de investiții’.

Legea de abilitare a Guvernului să emită ordonanțe în vacanța parlamentară, adoptată de Senat, informează Adevărul. Legea de abilitare a Guvernului să emită ordonanțe în vacanța parlamentară a fost adoptată, joi, în Senat. 76 de voturi au fost ‘pentru’ și 35 de voturi ‘împotrivă’. Legea a fost adoptată cu 76 de voturi ‘pentru’ și 35 de voturi ‘împotrivă’. Anterior, legea a primit raport favorabil din partea Comisiei juridice a Senatului, cu șapte voturi ‘pentru’ și trei ‘împotrivă’, liberalii criticând actul normativ trimis de Guvern, despre care au spus că ‘este scris cu picioarele’.

PNL va ataca la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. Liderul liberalilor, Raluca Turcan, a anunțat, joi, că PNL va ataca la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare, dacă acest act normativ va rămâne în forma adoptată în Comisia juridică, informeazăRomânia Liberă.

Dragnea, despre anunțul PNL de a contesta la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară: ‘O atitudine iresponsabilă!’, titreazăEvenimentul Zilei. Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a acuzat joi pe liberali de atitudine ‘iresponsabilă’, după ce liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că va ataca la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.

Noul ministru Carmen Daniela Dan, la MAI, pentru preluarea mandatului. Lia Olguța Vasilescu: ‘Nu se va întâmpla niciun dezastru în România’. Noul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, s-a prezentat joi la sediul MAI pentru preluarea mandatului de la cel care a deținut portofoliul, Dragoș Tudorache. La intrarea în sediul MAI, ea a spus că va prelua mandatul potrivit protocolului, arată Adevărul. Carmen Daniela Dan a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlament. Ulterior, noul Guvern a primit votul de învestitură în Parlament și a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Șerban Nicolae este noul președinte al Comisiei Juridice a Senatului, după plecarea lui Carmen Dan la MAI, anunțăAdevărul. Liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae este noul președinte al Comisiei Juridice, după ce senatorul PSD Carmen Dan a fost numită în funcția de ministru de Interne. armen Dan, fostă prefectă a județului Teleorman, a fost votată, inițial, președintele Comisiei Juridice din Senat. Carmen Dan a fost propusă de Liviu Dragnea ministru de Interne, funcție în care a fost numită aseară, odată cu votul în Parlament al Guvernului Grindeanu și cu depunerea jurământului la Palatul Cotroceni.

Dragnea spune că e posibil ca prefecții să fie numiți politic, citim în Jurnalul Național. Președintele PSD, Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, admite că s-ar putea schimba legislația astfel încât prefecții să fie numiți politic, respectiv să fie membri de partid. „După ce Guvernul se va ocupa de problemele urgente acum și în paralel de legea bugetului, este posibil să ajungem la asta, pentru că s-ar putea ca această măsură inclusă în strategia guvernului tehnocrat să fie bună. Ei au prins asta în strategia de reformă a administrației locale. Este o variantă. E foarte posibil să ajungem la concluzia asta, pentru că de fapt suntem într-o mare ipocrizie care, vezi Doamne, sunt funcționari publici, dar de fapt sunt puși politic”, a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă dorește să schimbe legislația ca prefecții să fie numiți politic, să fie membri de partid.

Avocatul Poporului a contestat la CCR Legea care interzice persoanelor condamnate să fie în Guvern, informeazăAdevărul. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, că a trimis la Curtea Constituțională sesizarea în privința Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Purtătoarea de cuvânt al Președinției afirmă că Iohannis este indignat de ultima acțiune a Avocatului Poporului. Ce răspunde Victor Ciorbea, citim în România Liberă. Președintele Klaus Iohannis este „indignat” de acțiunea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, la Curtea Constituțională cu privire la Legea 90/2001, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi. Purtătoarea de cuvânt a șefului statului a amintit că în anul 2001 România se afla în plin proces de integrare în UE și NATO, iar la acel moment a fost adoptată legea prin care persoanele condamnate penal nu mai aveau dreptul să fie miniștri, respectiv prim-miniștri.

Dragnea, despre demersul lui Ciorbea la CCR: ‘Nu intenționez să merg prim-ministru!’, titrează Evenimentul Zilei. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că nu intenționează să fie premier, referindu-se astfel la demersul Avocatului Poporului de a sesiza CCR asupra Legii nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căreia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate.

Băsescu, despre sesizarea Avocatului Poporului la CCR: Motivarea e absolut puerilă. Interesant de văzut și metamorfoza lui Dorneanu, scrie Adevărul. Liderul PMP Traian Băsescu a declarat, joi, la Parlament, că motivarea Avocatului Poporului la sesizarea CCR privind Legea 90/2001 este ‘absolut puerilă’, el spunând că este interesant de văzut dacă președintele Curții, Valer Dorneanu, va avea acum alt punct de vedere decât atunci când a semnat legea în calitate de președinte al Camerei Deputaților.

Turcan: Avocatul Poporului se comportă ca avocatul lui Liviu Dragnea. Prin demersul făcut joi la Curtea Constituțională, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, se comportă ca avocatul PSD și al lui Liviu Dragnea, afirmă președintele PNL, Raluca Turcan. „PNL întreabă ce stat este acela în care Avocatul Poporului sesizează CCR în favoarea unui președinte de partid condamnat penal definitiv. Din nefericire, Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, se comportă ca avocatul PSD și al lui Liviu Dragnea, și în niciun caz ca o instituție care se numește Avocatul Poporului. Să ne aducem aminte Ordonanța 55, care permitea primarilor pentru o scurtă perioadă să migreze de la un partid la altul, când domnul Victor Ciorbea a refuzat cu obstinație să sesizeze CCR, pentru a încerca să blocheze punerea în paranteză a democrației în interes politic al PSD. Aceeași obediență față de PSD. PNL speră ca această speță la CCR să se facă în mod corect și să se țină cont de jurisprudența pe acest subiect”, a declarat liderul PNL la Palatul Parlamentului, potrivit ziarului Cotidianul.

Nicușor Dan, ATAC la Victor Ciorbea: ‘Nu deservește funcția în care a fost numit! Este într-o completă obediență!’, titreazăEvenimentul Zilei. Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat, joi, că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, este de la începutul mandatului „într-o completă obediență” față de autoritatea publică și este „total nepotrivit” că se ocupă „numai” de problemele demnitarilor.

Pensionarii nu vor mai plăti contribuția CASS, iar pensiile mai mici de 2.000 vor fi scutite de impozitare, informează Gândul. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, astăzi, în sesiune extraordinară, cu 207 de voturi „pentru” și 29 „împotrivă” proiectul de lege de modificare a Codului Fiscal prin care se elimină plata CASS pentru pensii, precum și impozitarea cu 16% pe venit a pensiilor sub 2.000 lei. Asta după ce, marți, Comisia de buget și finanțe a Camerei Deputaților a adoptat un raport favorabil pentru proiectul de lege. Nu toate partidele parlamentare au susținut, însă, modificările. În timp ce PNL a anunțat, înaintea votului, că liberalii vor susține în plen amendamentul adus Codului Fiscal de către social-democrați, USR a votat împotriva lui, motivând că „legea a fost prezentată de PSD ca o mărire a pensiilor mici, ceea ce este fals” și că 66% din pensionari, cei cu pensiile cele mai mici, nu vor avea, de fapt, niciun beneficiu de pe urma proiectului PSD. Proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, iar dacă va fi promulgat, ar putea intra în vigoare de la 1 februarie.

USR: 66% din pensionari, cei mai săraci, nu vor avea niciun beneficiu de pe urma legii PSD, scrie Ziarul Financiar. USR explică votul împotriva proiectului PSD prin care se elimină plata CASS pentru pensii, precum și impozitului de 16% pe venit pentru pensii sub 2000 lei prin faptul că 66% din pensionari, cei cu pensiile cele mai mici, nu vor avea niciun beneficiu de pe urma proiectului PSD.

Dosarul Roșia Montană, depus la UNESCO. Apelul făcut de Corina Șuteu către Vulpescu, noul ministru al Culturii. Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roșia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, Corina Șuteu făcând apel la actualul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, să susțină în continuare acest demers, potrivit ziarului Gândul.

Prioritățile lui Iordache, după preluarea mandatului la Justiție. Ce spune despre sesizarea Inspecției Judiciare în cazul dezvăluirilor făcute de Ghiță, citim în Gândul. Florin Iordache, noul ministru al Justiției, a declarat, joi, la preluarea mandatului de la Raluca Prună, că întărirea statului de drept și creșterea încrederii cetățeanului în actul de justiție sunt prioritare. Asta în contextul în care Iordache declara, miercuri, că o lege a amnistiei și grațierii este de bun augur. Totodată, întrebat dacă va sesiza Inspecția judiciară în legătură cu înregistrarea, dată publicității de Sebastian Ghiță, în care Traian Băsescu vorbește despre informații pe care le-ar fi primit în legătură cu dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu, Iordache a declarat că va analiza acest lucru.

Urmărit general pentru a fi arestat, Sebastian Ghiță face noi ‘dezvăluiri’: Ponta a fost șantajat s-o numească pe Kovesi la DNA, relatează Adevărul. La doar câteva ore de la momentul în care a fost dat în urmărire națională pentru a fi arestat, fostul deputat Sebastian Ghiță face noi dezvăluri la postul său de televiziune. El susține că Victor Ponta ar fi fost șantajat să o numească pe Laura Codruța Kovesi la șefia DNA în 2014. Fostul deputat este căutat din 21 decembrie, după ce a dispărut fără urmă deși se afla sub control judiciar. Fostul deputat Sebastian Ghiță susține că Victor Ponta a fost șantajat în 2014, când era premier, să o numească pe Laura Codruța Kovesi la șefia DNA.

Cristoiu îl face mincinos pe Ghiță: ‘În jurnalul lui Udrea nu există așa ceva!’, titrează ziarul Puterea. Jurnalistul Ion Cristoiu afirmă că în jurnalul fostului deputat Elena Udrea nu există nicio referire la momentul la care face referire Sebastian Ghiță într-o nouă înregistrare făcută publică joi, potrivit căreia generalul Florian Coldea de la SRI l-ar fi șantajat pe Victor Ponta, pe vremea când acesta era premier, pentru a propune numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al DNA.

Procurorii Parchetului General au cerut caseta cu emisiunea de la B1 TV, în care Ion Cristoiu a vorbit despre dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, anunță Evenimentul Zilei. Procurorii Parchetului General intesifică ancheta privind dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiță. Magistrații au cerut înregistrarea emisiunii în care Ion Cristoiu a facut mai multe dezvăluiri. În cursul zilei de ieri, Ministerul Public a deschis o anchetă cu privire la dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiță. Conform unor surse judiciare, procurorii îi vor chema la audieri pe fostul președinte Traian Băsescu, pe judecătoarea Camelia Bogdan dar și pe sefa DNA, Laura Codruța Kovesi și pe adjunctul SRI, generalul Florian Coldea. Pe de altă parte, pentru completarea probatoriului magistrații au cerut de la postul B1 înregistrarea cu emisiunea lui Silviu Mânăstire unde Ion Cristioiu a făcut mai multe dezvăluiri.

Tudorache despre dispariția lui Sebastian Ghiță: Poliția nu avea o bază juridică pentru a interveni mai intruziv în viața domnului Ghiță, citim în Adevărul. Fostul ministru de Interne, Dragoș Tudorache a declarat, joi, la plecarea de la minister, că Direcția Generală de Protecție Internă (Doi și-un Sfert) a MAI are deja 300 de angajați, iar la mijlocul lunii ianuarie va avea suficient personal încât să-și reia activitatea. În același timp, Tudorache a vorbit și despre dispariția fostului parlamentar Sebastian Ghiță.

Traian Băsescu propune arestarea Laurei Codruța Kovesi și a adjunctului SRI, Florian Coldea. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi seara, într-o intervenție televizată, că procurorul general ar trebui să îi aresteze pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și adjunctul SRI, Florian Coldea, după dezvăluirile făcute publice de Sebastian Ghiță, potrivit Ziarului Financiar.

De ce era filat de procurori polițistul antimafia de la Ploiești pe care a încercat să-l protejeze Sebastian Ghiță, aflăm dinAdevărul. Șpagă, șantaj și informații clasificate sunt ingredientele unui dosar de corupție în care sunt implicați trei polițiști cu funcții înalte din Ploiești. Potrivit interceptărilor, unul dintre aceștia ar fi fost avertizat de Sebastian Ghiță că era monitorizat de procurori.

Dinel Staicu rămâne în spatele gratiilor, anunță Evenimentul Zilei. Tribunalul București a decis, astăzi, ca Dinel Staicu să execute pedeapsa de 9 ani de închisoare. Judecătorii au respins cerea de eliberare condiționată. Decizia este definitivă. Dinel Staicu, fostul președinte al Societății de Investiții Financiare Oltenia, a fost condamnat, în 2015, de Curtea de Apel București, la nouă ani de închisoare în dosarul privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro.

Procesul cu ANI al ministrului Adriana Petcu privind conflictului de interese, nefinalizat; ICCJ judecă în 2 februarie dosarul, informează Adevărul. Instanța supremă judecă în 2 februarie dosarul în care noul ministru al Apelor, Adriana Petcu, a contestat raportul prin care ANI a constatat că a fost în conflict de interese când a avut funcția de director în Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița și a sesizat, în 2014, Parchetul Judecătoriei Buzău. Adriana Petcu a cerut în instanță anularea raportul, dar la Curtea de Apel București a pierdut procesul cu ANI. Președintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că Adriana Petcu a câștigat în justiție acest proces, are o hotărâre definitivă și irevocabilă, subiectul fiind închis.

Medic condamnat la închisoare pentru trafic cu sânge al donatorilor, citim în ziarul Puterea. Judecătoria Slobozia a dat primele sentințe în dosarul traficului cu sânge provenit de la donatori la Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomița. Medicul șef al instituției, Cristiana Stoian, a primit 11 ani și opt luni de închisoare cu executare, după ce a vândut zeci de flacoane cu sânge ‘la negru’, cu prețuri care variau între 50 și 150 de lei bucata.

ICCJ a amânat pronunțarea deciziei în dosarul Bica-Simu. În această cauză, procurorii au cerut pedepse cu executare, infiormează România Liberă. ICCJ a amânat pentru 12 ianuarie pronunțarea deciziei în dosarul Bica-Simu. Procurorul DNA a cerut, pe 19 decembrie, la ultimul termen de judecată de la instanța supremă, condamnarea fostului procuror-șef al DIICOT Alina Bica, a fostului șef al ANAF Șerban Pop și a omului de afaceri Horia Simu la pedepse cu executare. Pe de altă parte, avocații au cerut achitarea celor trei, în dosarul în care sunt acuzați de corupție.

Beny Steinmetz scapă de arestul la domiciliu. Omul de afaceri Beny Steinmetz, trimis în judecată într-un dosar privind retrocedări ilegale, a scăpat de arestul la domiciliu, relateazăAdevărul. Măsura respectivă a fost impusă în 2016 la Tel Aviv, miliardarul angajându-se ca în schimbul eliberării să nu părăsească țara în următoarele sociale. Omul de afaceri Beny Steinmetz este vizat și de anchetatorii români. În 18 mai, el a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Remus Truică, Prințul Paul și alte 20 de persoane, în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa și a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

Procurorii extind cercetările în dosarul certificatelor de revoluționar false, scrie Evenimentul Zilei. Procurorii Parchetului General au extins urmărirea penală în dosarul certificatelor de revoluționar false și au adus noi acuzații la adresa fostului secretar de stat Adrian Sanda. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii au dispus prin ordonanță extinderea acțiunii penale față de Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase (secretar general la Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluționarilor — SSPR) și Cristina Valentina Cechi (șefa Departamentului pentru revoluționari), întrucât s-au constatat noi fapte penale în sarcina acestora, respectiv comiterea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și a trei infracțiuni de abuz în serviciu.

Șeful unui post de poliție din Maramureș a fost înjunghiat mortal la serviciu. Criminalul a furat pistolul cu 12 cartușe și a dispărut. Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș a început joi o anchetă în cazul șefului postului de Poliție din comuna Vișeu de Jos, județul Maramureș, care a fost înjunghiat mortal la locul de muncă, informează România Liberă. Criminalul este căutat în întreg județul. Înainte să dispară, acesta a furat pistolul polițistului, cu două încărcătoare și 12 cartușe.

Hackerul Guccifer pune la îndoială acuzațiile SUA privind atacurile cibernetice ale Rusiei, scrie Gândul. Hackerul român Marcel Lehel Lazăr, cunoscut drept „Guccifer”, pune la îndoială acuzațiile Administrației Obama privind orchestrarea de către Moscova a atacurilor cibernetice ce au vizat Partidul Democrat în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, informează site-ul postului Fox News.

România poate intra sub cod roșu de viscol și ninsori. Ministerul de Interne a convocat comandamentul de iarnă, informează România Liberă. Noul ministru de Interne, Carmen Dan, a confirmat, la comandamentul de iarnă de joi, că ar putea fi declarat codul roșu în patru județe ale României. „Vă solicit să aveți în vedere evoluția fenomenelor meteorologice care sunt prognozate în perioada următoare, tocmai am discutat că este posibil să avem avertizări nowcasting pentru anumite județe, patru județe de cod roșu”, a spus Carmen Dan.

Recomandările Poliției Rutiere în urma emiterii avertizării Cod Portocaliu de viscol. Polițiștii Brigăzii Rutiere recomandă șoferilor, ca urmare a avertizărilor de Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol emise de ANM, să circule cu prudență, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo rutiere, să păstreze o distanță regulamentară față de vehiculul din față și să echipeze autovehiculul corespunzător, scrie Jurnalul Național.

Măsură fără precedent luată de CFR: a oprit câteva trenuri de călători și toate trenurile de marfă spre Constanța, de teama codului portocaliu emis de ANM, anunță România Liberă. De frica atenționării cod portocaliu de ninsori și viscol emisă de Administrația Națională de Meteorologie, compania de administrare a infrastructurii feroviare CFR SA a luat o măsură fără precedent: a oprit de joi circulația tuturor trenurilor de marfă pe magistrala București-Constanța, precum și a câtorva trenuri de călători. Ca urmare a acestei măsuri, toate liniile din Gara București Băneasa sunt ocupate de garnituri de marfă garate, care nu și-au mai putut continua călătoria spre Constanța.

Avertisment la București: Zăpada ar putea atinge și 50 de centimetri, scrie Gândul. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat, joi, comandamentul de iarnă la Primăria Capitalei, după ce meteorologii au emis avertizări de vreme rea pentru următoarea perioadă, când în București se pot depune până la 50 de centimetri de zăpadă.

Sfatul anti-viscol al Gabrielei Firea: ‘Dacă aveți probleme, sunați la 0 800 800 869!’. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, joi, că locuitorii Bucureștiului pot suna gratuit la numărul de telefon 0 800 800 869, în cazul în care au probleme cu deszăpezirea ori cu alimentarea cu energie electrică sau termică, în timp ce Brigada Rutieră a Capitalei face un apel ca șoferii să nu folosească vineri autoturismele personale, pentru a se putea deszăpezi eficient străzile. Firea a convocat, joi, comandamentul de iarnă în urma avertizărilor de viscol emise de Administrația Națională de Meteorologie, potrivit ziarului Puterea.

Mobilizare, la Constanța , împotriva codului portocaliu de viscol și ninsori, anunță Evenimentul Zilei. Autoritățile județului Constanța au luat măsuri suplimentare în urma avertizărilor meteorologice transmise pentru perioada 5 ianuarie, ora 22.00 — 7 ianuarie, ora 10.00, prin care județul Constanța se va afla sub avertizare Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori și viscol. Răspunderea cea mai mare o are însă Direcția Regională de Drumuri Naționale Constanța care, pe segmentul de autostrăzi și drumuri naț?ionale, coordonează intervențiile în toate cele cinci județe din sud-estul țării, aflate sub cod, precum și pe Austrada Soarelui până la Lehliu.

Avertizare Salvamont: Zilele următoare, în masivul Ceahlău se vor resimți temperaturi de până la minus 59 de grade Celsius. Temperaturile din masivul Ceahlău ar putea fi resimțite la temperaturi de până la—59 de grade Celsius, a declarat, joi, șeful Serviciului Salvamont Neamț, Raul Papalicef. Totodată, el a sfătuit turiștii să evite, zilele următoare, ascensiunile pe munte și i-a avertizat că este interzis să staționeze în vânt perioade care depășesc cinci minute, informează România Liberă.

Risc de avalanșă la Bâlea Lac. Meteorologii au emis o avertizare pentru 24 de ore, anunță Libertatea. Turiștii aflați la Bâlea Lac sunt avertizați de meteorologi că în următoarele 24 de ore va crește atât riscul de producere de avalanșe, cât și stratul de zăpadă, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș.

Taxele și impozitele care nu vor putea fi plătite online vor fi desființate automat, scrie Capital. Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că își propune ca țintă o Românie normală, în care anormalitatea să fie o excepție, nu o regulă.Potrivit acestuia, primul semn de normalitate este ca politicienii aleși în funcții publice să respecte ceea ce au promis în timpul campaniei electorale și să pună în practică toate măsurile pentru care au primit votul și încrederea cetățenilor. Premierul desemnat a spus că o țară normală înseamnă, între altele, fără cozi la taxe, condiții pentru creșterea copiilor, un sistem de sănătate dezvoltat, autostrăzi, dar și o țară în care guvernul trebuie să urmărească să asigure salarii mari pentru cetățenii săi, ‘nu salarii mici, în speranța că astfel vor veni mai mulți investitori străini’.

Situație extremă: În plină iarnă, Complexul Energetic Hunedoara riscă falimentul, anunță Evenimentul Zilei. Complexul Energetic Hunedoara (CEH) se află într-o situație limită, iar dacă nu va realiza venituri suficiente și nu va reduce cheltuielile la maxim, riscă falimentul, chiar și dacă societatea va intra în procedură de insolvență. În plus, la banii de care dispun acum, activitatea de producție minieră s-ar mai putea derula până pe 13 ianuarie, a declarat directorul general adjunct al companiei, Petre Nica, pe fondul protestelor desfășurate la Mina Lupeni.

Cu cât a crescut în ultimul an numărul de turiști care au vizitat România, aflăm din ziarul Gândul. Sosirile și înnoptările în structurile de primire turistică au înregistrat creșteri cu 6,3%, respectiv 0,1%, în noiembrie 2016, comparativ cu aceeași lună din 2015, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS).

Andrei Stănescu, noul director general interimar al Poștei Române, informează Ziarul Financiar. Andrei Stănescu, directorul Direcției Juridice, Control și Resurse Umane din cadrul Poștei Române, a fost desemnat să exercite atribuțiile curente ale directorului general, în urma demisiei lui Alexandru Petrescu, actualul ministru al economiei, a anunțat compania.

ANRM a prelungit acorduri de concesiune pentru Romgaz până în 2027, anunță ziarul Bursa. Hotărârea privind aprobarea unor acte adiționale la acordurile de concesiune a unor perimetre de dezvoltare-exploatare și exploatare petrolieră, încheiate între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Societatea Națională de Gaze Naturale „Romgaz”, a intrat în vigoare din data de 5 ianuarie 2016, potrivit Monitorului Oficial.

Dragnea: Voiculescu pregătea închiderea a 100 de spitale / Voiculescu: Ne va transforma în ograda unde a înțărcat mutu’ iapa, titrează Adevărul. Președintele PSD, Liviu Dragnea a afirmat, joi, că fosta conducere a Ministerului Sănătății pregătea închiderea a 100 de spitale. În replică, fostul ministru Vlad Voiculescu a spus că există riscul ca Dragnea să transforme România din ‘Grădina Maicii Domnului’ în ‘ograda în care a înțărcat mutu’ iapa’, dacă va conduce țara așa cum înțelege sistemul sanitar.

Campanie de informare pentru stoparea epidemiei de rujeolă la copii, citim în ziarul Puterea. Epidemia de rujeolă la copii din vestul țării i-a băgat în sperieți pe medicii din Timiș, care au trecut la măsuri pentru estomparea bolii. Astfel, medicii de familie au început o campanie de informare pentru stoparea epidemiei de rujeolă la copii. Aceștia cheamă la cabinet toți părinții care au copii nevaccinați împotriva rujeolei. Cadrele medicale vor să le explice toate beneficiile imunizării și, în cazul în care vor obține acordul lor, să îi vaccineze pe micuți. În acest mod se încearcă să se prevină apariția de noi îmbolnăviri.

Ce spune prorectorul UBB din Cluj despre ideea Guvernului de separa educația de cercetare în două ministere: „Un sfat prost”. Prorectorul cu cercetarea al Universității „Babeș-Bolyai’ (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, critică decizia „vetustă’ a noului Guvern de a se separa educația de cercetare prin înființarea a două ministere independente, susținând că sfatul primit în acest sens a fost „prost”, potrivit ziarului Gândul.

Patru cutremure, joi, în România. Au avut magnitudini însemnate, informează Libertatea. 4 cutremure, joi, în România. Seisemle de magnitudini însemnate au zguduit România, joi, începând de la primele ore ale dimineții, până după-amiază. Cele patru seisme s-au produs în județul Vrancea.

Un șofer român a amenințat polițiști francezi că îi va ucide cu mitraliera, relatează Adevărul. Un șofer român i-a amenințat în noaptea de Revelion pe polițiștii care l-au oprit pe o autostradă din Franța că îi va ucide cu mitraliera, după ce aceștia au constatat că nu avea permis și asigurare pentru mașina pe care o conducea și că se afla sub influența băuturilor alcoolice, a scris presa franceză. Adam Sain a fost oprit de poliție în noaptea de sâmbătă, 31 decembrie, spre duminică, 1 ianuarie, pe autostrada A1, în dreptul localității Saint-Martin-sur-Cojeul, din nordul Franței, potrivit ‘La Voix du Nord’.

Raluca Olaru s-a calificat în finala probei de dublu a turneului WTA de la Shenzhen, scrie ProSport. Perechea formată din românca Raluca Olaru și ucraineanca Olga Savchuk, favorite numărul trei, au obținut, joi, calificarea în finala probei de dublu a turneului WTA de la Shenzhen (China), dotat cu premii totale în valoare de 626.750 dolari, după retragerea perechii Raquel Atawo/Yifan Xu.

Steaua l-a prezentat oficial pe Alibec chiar de ziua atacantului. Primele imagini în tricoul roș-albastru, anunțăGazeta Sporturilor. Denis Alibec s-a înțeles cu Steaua încă din toamnă, însă abia acum a fost prezentat oficial de formația roș-albastră. Vârful care a împlinit astăzi 26 de ani va purta tricoul cu numărul 7 la Steaua, ultima dată îmbrăcat de Dennis Man, și a semnat pentru 4 sezoane cu trupa lui Laurențiu Reghecampf.

Marea provocare a lui Alibec. Mesajul atacantului după primul antrenament cu Reghecampf, citim în ProSport. Denis Alibec este pregătit de aventura sa la FCSB, iar campionul României și-a propus lucruri mari pentru anul 2017, chiar în ziua când a împlinit 26 de ani. Atacantul și-a propus lucruri îndrăznețe pentru noul an și le-a promis fanilor vicecampioanei că îi va readuce pe stadion. Laurențiu Reghecampf se poate baza pe serviciile lui Alibec, iar atacantul a făcut deja primul antrenament, miercuri, sub comanda tehnicianului lui FCSB. Alibec vine cu forțe proaspete în compartimentul ofensiv, acolo unde vicecampiona a suferit în acest sezon, dar și cu dorința de a-i readuce pe fani lângă echipă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult