Acasa Revista Presei Revista presei. Ponta, înlocuitor al lui Zgonea la Camera Deputaților

Revista presei. Ponta, înlocuitor al lui Zgonea la Camera Deputaților

scris de Z.V.
15 afisari

Excluderea lui Valeriu Zgonea din PSD, depunerea jurământului de învestitură în funcția de ministru al Fondurilor Europene de către Cristian Ghinea, demisia Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, retragerea cetățeniei lui Omar Hayssam, audierea de către Parchetul Militar a lui Traian Băsescu, dar și respingerea, din nou, a candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4, ieftinirea gazelor pentru populație, petiția de susținere a participării lui Ovidiu Anton la Eurovision, precum și arestarea primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș și reținerea omului de afaceri Cristian Burci, câștigarea medaliei de bronz de către echipa masculină de sabie a României la Campionatul Mondial de la Rio de Janeiro dar și victoria formației Atletico Madrid în prima manșă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal sunt principalele subiecte ale zilei de 28 aprilie.

victor pontaValeriu Zgonea a fost exclus din PSD. Cine se pregătește să-i ia locul la Cameră, transmite ziarul Gândul. După ce i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD. Decizia a fost luată miercuri în Comitetul Executiv. După ședința CExN, Liviu Dragnea a spus că pentru el este „o zi destul de tristă” și că a îndemnat la o soluție „moderată”, cu toate că înaintea întrevederii a fost categoric, declarând că nu mai poate face echipă cu Valeriu Zgonea. După ce l-au dat afară din partid, pesediștii i-au găsit înlocuitor lui Zgonea și la Camera Deputaților, Florin Iordache fiind creditat cu cele mai mari șanse să fie președintele camerei inferioare a parlamentului.

Ponta, un potențial înlocuitor al lui Zgonea la șefia Camerei Deputaților, scrie Puterea. La scurt timp după demiterea lui Valeriu Zgonea din partid, PSD caută deja înlocuitor pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților. Liviu Dragnea nu exclude varianta numelui lui Victor Ponta.

Dragnea: E foarte probabil să demisionez de la Cameră, scrie ziarul Gândul. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că este „foarte probabil” să demisioneze din calitatea de deputat, însă sigur nu înainte de Paște, reiterând și că ar putea pleca și din fruntea partidului dacă „un gest” al său influențează formațiunea în bine. Întrebat de ce ia în calcul o demisie din Camera Deputaților, dar nu și una din fruntea partidului, liderul PSD a reiterat că ar putea renunța la președinția partidului, dacă acest lucru influențează în bine PSD.

Cristian Ghinea a depus jurământul de învestitură în funcția de ministru al Fondurilor Europene, scrie România Liberă. Închiderea în condiții optime a programelor operaționale 2007 — 2013, lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pe noua perioadă de programare 2014 — 2020 și eficientizarea unor proceduri cu impact pe termen mediu și lung, constituie prioritățile noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. În opinia acestuia, fondurile europene sunt o șansă de modernizare pentru România și Ministerul Fondurilor Europene trebuie să se concentreze pe modernizare, nu pe verificatul de hârtii.

Vlad Alexandrescu, pe Facebook: Domnule premier, vă prezint demisia, citim în Economica.net. Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a anunțat pe pagina sa de Facebook că va demisiona.

Iohannis și-a prezentat nemulțumirile în fața Guvernului Cioloș, informează Puterea. La ceremonia de investire în funcție a noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, președintele Klaus Iohannis a ținut să lămurească care sunt aspectele care îl nemulțumesc față de activitatea actualului legislativ.

Klaus Iohannis ia poziție în scandalul de la Operă: „Cred că au rămas puține greșeli imaginabile care nu au fost făcute de către Ministrul Culturii în această chestiune”, noteazăEvenimentul Zilei. Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că printre nemulțumirile sale privind Guvernul se află situația de la Opera Națională din București, adăugând că această chestiune este pe cale de rezolvare. În discursul ținut după ce noul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a depus jurământul, șeful statului a declarat că are trei reproșuri majore la adresa activității Executivului printre care se află și situația de la Operă.

Candidatura lui Piedone, respinsă pentru a doua oară, anunțăGândul. Judecătoria Sectorului 4 a respins, miercuri, candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4, decizia nefiind definitivă. Judecătoria Sectorului 4 a decis respingerea candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4, decizia nefiind definitivă, fostul edil având 24 de ore la dispoziție pentru a contesta hotărârea.

Judecătorii au acționat în judecată CSM și cer sesizarea Curții Constituționale, conform ziarului Curentul. Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Forumul Judecătorilor din România au chemat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii, în data de 26 aprilie 2016, pentru a anula hotărârea prin care s-a declanșat procedura de alegere pentru numai șase membri ai Consiliului, fiind omise posturile altor opt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Conform Constituției, mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de șase ani, iar toți membrii actualului plen trebuie să își incheie mandatul la data de 6 ianuarie 2017.

Traian Băsescu, la Parchetul Militar, anunță Jurnalul Național. Fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat miercuri la Parchetul Militar în legătură cu o plângere depusă de senatorul Ioan Ghișe în care acesta reclama faptul că a fost evacuat în anul 2012 de la o ceremonie desfășurată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale a României. Întrebat de jurnaliști ce le-a spus procurorilor, Traian Băsescu a spus că „ce a știut”.

Cristian Burci, reținut, informează Q Magazine. Omul de afaceri Cristian Burci a fost reținut pentru 24 de ore, după mai multe ore de audieri la sediul DIICOT Slatina. El a fost ridicat în această dimineață de procurorii DIICOT, fiind acuzat de evaziune fiscală cu un prejudiciu de circa 8 milioane de euro.

Cătălin Cherecheș a fost arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Cluj, potrivit ziarului Jurnalul Național. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost arestat pentru 30 de zile, printr-o sentință dată miercuri seară de Tribunalul Cluj. El a fost prezentat Tribunalului Cluj în jurul orei 16 și audierile au durat peste șase ore.

„Ordin” de ultimă oră către procurori — Băsescu: Am o bibliotecă de dosare penale. Ori, ori…, citează Cotidianul. Fostul președinte Traian Băsescu le cere procurorilor de la Parchetul General, într-o postare pe Facebook, ori să reconfirme NUP-urile în dosarele pe care el le are, ori să le trimită în instanță.

Facturi mai mici la gaze de la 1 mai, pentru populație, informează Capital. Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat, în ședința de miercuri, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici, acestea urmând să scadă, la 1 mai, în medie, cu 1,%, pentru 94% dintre clienții casnici (2.947.221 clienți casnici din categoria de consum B1). Conform unui comunicat al ANRE, această scădere se datorează în principal reducerii tarifelor de distribuție pentru SC E.ON Distribuție România SA cu circa 8,8% și pentru SC Distrigaz Sud Rețele SRL cu circa 2,4% și recuperării parțiale de către societăți a costurilor istorice cu achiziția gazelor naturale destinate furnizării la clienții casnici.

România nu mai trece la moneda euro în 2019. Cabinetul Cioloș lasă viitorului Guvern sarcina deciziei de aderare, anunță Adevărul. România renunță în mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro. O nouă dată va fi stabilită de către viitorul guvern și inclusă în raportul din 2017, arată un document pregătit de Guvernul Cioloș, prin care nu mai anunță anul 2019, ci doar menține angajamentul de a adopta moneda europeană.

Programul Prima casă susține portofoliile băncilor. Creditarea în lei pentru locuințe s-a dublat într-un an, ajungând la 21 de miliarde de lei, scrie Ziarul Financiar. Analiștii susțin că activitatea de creditare imobiliară în lei va scădea puternic odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată: „Este evident acest lucru. Va urma o perioadă de cantonare”. Creditele în lei acordate populației pen­tru achiziția de locuințe s-au du­blat în ultimul an, la 21 mld. lei, în timp ce creditele în valută s-au di­mi­nuat cu 3 mld. lei, 32 mld. lei, po­trivit datelor BNR.

Metroul primește subvenții de la Guvern, notează Bursa. Guvernul a creat cadrul legal pentru încheierea contractului de servicii publice în domeniul transportului cu metroul, între Ministe zul Transporturilor și SC Tr’nsport cu Metroul București „Metrorex” S.A. În acest sens, Executivul a adoptat o Ordonanță de Urgență care stabilește, în principal, condiții privind încheierea, actualizarea și elementele contractului de servicii publice în domeniul transportului cu metroul, aprobarea contractului urmând să se facă prin ordin al ministrului Transporturilor.

Toate bancomatele din România sunt expuse la pericole mari. Cum reușesc hackerii să le „spargă”, atenționează Capital. Aproape fiecare bancomat din lume ar putea fi accesat fraudulos sau jefuit, cu sau fără ajutorul unui program malware. Potrivit unei cercetări a experților Kaspersky Lab, acest lucru se întâmplă din cauza folosirii frecvente a unui software învechit și nesigur, a greșelilor de configurare a rețelei și a lipsei de măsuri de securitate pentru părțile critice ale ATM-ului, în mediul real.

ANSVA a amendat hipermarketuri și în 2016, dar în secret, potrivit Q Magazine. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară a amendat cu câte 45.000 de lei (în jur de 10.000 de euro) un „supermarket/hipermarket” și un restaurant care au vândut alimente expirate consumatorilor, printre alte amenzi acordate de instituție pentru încălcarea normelor de siguranța alimentară, de la începutul anului 2016 până în prezent.

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea: Listarea Hidroelectrica va fi cea mai mare din Europa Centrală și de Est în acest an, scrie Adevărul. Hidroelectrica a câștigat recent mai multe procese și mai are de rezolvat două contestații, putând ieși din insolvență în data de 11 mai, potrivit lui Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

Se schimbă lumea: primul operator de plăți bitcoin licențiat în UE. Japonia recunoaște monedele virtuale ca similare cu banii, informează Economica.net. Guvernul japonez a adoptat noile reglementări pentru industria bancară, menite să le permită băncilor să-și extindă afacerile în zona IT și să recunoască monedele virtuale ca funcționând în regim similar cu banii. Potrivit noilor reglementări, holdingurile bancare din Japonia vor putea cumpăra companii din sectorul IT, măsura având rolul de a promova serviciile financiare inovatoare bazate pe noile tehnologii — așa-numitele servicii fintech — și să le permită băncilor să dezvolte noi sisteme de reglare a tranzacțiilor.

România negociază cu un producător de mașini electrice deschiderea unei uzine. Borc: Există discutii la nivel incipient, potrivit Capital. Romania are „discutii incipiente” pentru atragerea unui producător de mașini electrice, a declarat vicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei.

Echipa masculină de sabie a României a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de la Rio de Janeiro, după ce a învins în finala mică reprezentativa Iranului, 45-35, citim înGazeta Sporturilor. În sferturi, sabrerii români au eliminat Italia, campioana mondială en-titre, însă au pierdut în semifinale cu Rusia, 25-45.

Simeone a inventat blindajul suprem. Mașinăria de goluri a lui Bayern n-a reușit să străpungă scuturile lui Atletico și a plecat înfrântă de pe Vicente Calderon, 0-1!, aflăm din Gazeta Sporturilor. Atletico Madrid continuă să surprindă în acest sezon al Ligii Campionilor. Formația lui Simeone a trecut în turul semifinalelor pe teren propriu de Bayern Munchen, scor 1-0.

Ambasadorului României în SUA, George Maior, s-a întâlnit cu Lucian Bute înaintea partidei acestuia pentru titlul mondial, potrivit ziarului Adevărul. Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, s-a întâlnit, miercuri, cu pugilistul român Lucian Bute, care va lupta pentru titlul mondial la categoria super-mijlocie, versiunea WBC, împotriva boxerului suedez Badou Jack, în cadrul unei gale care va avea loc în Washington DC pe 30 aprilie.

Am naturalizat o handbalistă: Guvernul a decis acordarea cetățeniei române Iuliei Dumansca. Poate juca la Rio!, titreazăLibertatea. Potrivit modificărilor adoptate anul trecut, cetățenii străini sau persoanele fără cetățenie care au contribuit în mod semnificativ la promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești pot dobândi cetățenia română în condiții mai ușoare.

Halep urcă pe podium în „clasamentul adevărului” din WTA! Cu ce șansă e cotată Simona la câștigarea Roland Garros, scrieProSport. În pofida faptului că a căzut pe locul 7 în clasamentul WTA, Simona Halep rămâne în prima linie a jucătoarelor favorite la câștigarea următorului Grand Slam din calendar, Roland Garros (22 mai — 5 iunie). Bookmakerii o cotează pe Simona Halep cu a treia șansă la adjudecarea titlului, românca fiind depășită doar de Serena Williams (SUA, 1 WTA) și Viktoria Azarenka (Belarus, 5 WTA).

Traseul Raliului Dakar 2017 a fost prezentat, anunță ProSport. Amaury Sport Organisation, organizatorul Raliului Dakar, a făcut public traseul ediției din 2017, iar startul se va da din Asuncion, capitala Paraguayului, în timp ce podiumul de finiș va fi amenajat în Buenos Aires, capitala Argentinei, i

Șeful ANC a emis ordinul de retragere a cetățeniei lui Omar Hayssam, notează România Liberă. În 22 aprilie, Comisia pentru cetățenie din ANC a constatat că sunt îndeplinite condițiile legale de retragere a cetățeniei lui Omar Hayssam. Sesizarea în acest caz a fost făcută de Serviciul Român de Informații, iar propunerea motivată a Comisiei a fost înaintată președintelui ANC, care a analizat îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege și a emis un ordin în acest sens.

Bacteriile din spitale, tratate cu 30 milioane lei, aflăm dinCurierul Național. Din această sumă, 13,2 mil. lei vor fi cheltuiți până în luna decembrie în cadrul derulării primelor acțiuni din Planul Strategic de Prevenire și Combatere a Infecțiilor Nosocomiale 2016-2018. La ultimele controale, Inspecția Sanitară de Stat a constatat că nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare în 63 de unități controlate (pavilioane, pereți, uși, plafoane) și nu pot fi asigurate circuite funcționale corespunzătoare în 85 de spitale.

Jaf de zeci de milioane de euro! Programele naționale de sănătate, găuri negre pentru bugetul statului, relateazăEvenimentul Zilei. Până nu demult, Casa Națională de Asigurări de Sănătate clama introducerea cardurilor pentru eliminarea furturilor din sistem. Acum, Curtea de Conturi a descoperit că bolnavii de diabet au plătit peste 31 de milioane de lei pentru medicamente gratuite, iar 21 de case județene au prejudi ciat statul cu peste 9,4 milioane de lei. și asta nu e totul!

Decizii ale Guvernului. S-au găsit bani pentru indemnizațiile mamelor. Planul de adoptare a euro se menține, potrivit ziarului Evenimentul Zilei. Intrarea în zona euro, îmbunătățirea condițiilor de detenție, accesul mijloacelor de transport pe Aeroportul ‘Henri Coandă’ și schimbarea sistemului de învățământ au fost ieri pe agenda Executivului. O temă fierbinte în Guvern a fost până acum găsirea fondurilor pentru plata indemnizațiilor pentru mame. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat că Guvernul va avea în vedere la rectificarea bugetară redistribuirea fondurilor necesare plății indemnizațiilor pentru mame.

100.000 de români vor petrece Paștele și 1 Mai pe litoral sau la pensiuni. Destinațiile pentru tineret și cele pentru familii își împart vizitatorii în mod egal, citim în ziarul Puterea. Românii caută de mulți ani, în special în perioada sărbătorilor de Paște, destinații din zonele de turism rural. În acest an, preferințele românilor în propria țară sunt împărțite în mod egal între litoral și zonele rurale. Poate și datorită faptului că, în acest an, Paștele și Ziua Muncii coincid. Astfel încât, există un interes crescut atât pentru destinațiile preferate de familii, cât și pentru cele care se adresează tinerilor.

Pro TV lansează o petiție de susținere a participării lui Ovidiu Anton la Eurovision, relatează ziarul Bursa. În contextul evenimentelor recente legate de excluderea României de la Eurovision 2016, Pro TV și Ovidiu Anton au decis să trimită o scrisoare deschisă către European Broadcasting Union (EBU), prin care îi invită pe reprezentanții acestei asociații media să-și reconsidere decizia și să caute împreună soluții pentru participarea lui Ovidiu Anton la concursul din Stockholm și pentru ca Pro TV să poată difuza competiția cântecului european.

Angajații de la stat care câștigă mai bine decât bancherii: 4.600 lei net pe lună, salariul mediu din Ministerul Finanțelor, informează Ziarul Financiar. Venitul salarial mediu al celor 1.268 de angajați ai Ministerului de Finanțe a fost de peste 4.600 de lei net pe lună în luna martie a acestui an, arată datele publicate pe site-ul instituției.

Când ajunge în România lumina sfântă de la Ierusalim, aflăm din România Liberă. Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în seara zilei de sâmbătă, cu un avion special, de o delegație a Patriarhiei Române, a anunțat Patriarhia Română.Patriarhul Daniel va oferi Lumina Sfântă clerului și credincioșilor prezenți la slujba de Înviere oficiată la Catedrala patriarhală, de la ora 24,00. Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul tării sunt invitate să trimită delegați la Aeroportul Henri Coandă (salonul oficial) în seara zilei de 30 aprilie, la ora 18,30, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim.

Meniu special în pușcării! Condamnații vor mânca în celule, nu în sălile de mese, potrivit Libertatea. Perioada sărbătorilor pascale este una fericită pentru cei peste 30.000 de deținuți din închisorile din România. Asta pentru că pe perioada celor trei zile de Paște, condamnații primesc de la bucătăria închisorii un meniu special.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult