Iohannis, dejun cu ambasadorii străini; sistemul de taxare în energie și resurse naturale și exploatările din Marea Neagră, discutate de Iohannis cu șeful OMV; Cioloș, despre plagiatul lui Petre Tobă; Cioloș despre Raed Arafat: nu mă grăbesc să judec un om, nu exclud nicio măsură; atenționare MAE: Norvegia întărește controlul la frontiere; deputatul Ioan Oltean a primit mită 600.000 de euro într-o biserică; cum încearcă Erdogan să remedieze conflictul cu Putin; primarul Răzvan Sava a convocat primul comandament; dar și ANAF avertizează contribuabilii de existența unui site care nu aparține instituției, în care se solicită date personale, precum și România a pierdut primul meci amical jucat în Franța, scor 27-29 cu naționala țării gazde sunt principalele titluri ale zilei de astăzi.
Ponta, vizită subită în Georgia. Fostul premier a afișat un nou look. Premierul Georgiei: Părțile au discutat despre îmbunătățirea relațiilor. Premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care apare alături de fostul premier Victor Ponta, fiind a doua apariție publică a lui Ponta de la demisia sa din Guvern. ‘Prim-ministrul, întâlnire privată cu fostul prim-ministru al României Victor Ponta. Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă caldă, prietenoasă. Părțile au discutat perspectivele relațiilor de îmbunătățire între cele două țări’, se arată în comentariul care însoțește fotografia postată de premierul Georgiei, informează Adevărul.
Iohannis, dejun cu ambasadorii străini: Am discutat despre locul nostru în UE, despre refugiați și despre atacurile teroriste de la Paris. Președintele Klaus Iohannis a discutat, joi, cu ambasadorii acreditați la București despre dorința României de a face parte din nucleul UE, despre colaborarea cu țările de tranzit pentru a opri valul de refugiați, dar și despre prevenirea atacurilor teroriste, informează Adevărul. ‘Am discutat despre foarte multe teme importante pentru noi și pentru UE. Am discutat despre rolul și locul nostru în UE, că vrem să fim parte în nucleul Uniunii Europene. Am discutat despre migrație, despre refugiați, despre faptul că trebuie să colaborăm cu țările de tranzit și de origine pentru a opri acest val de refugiați. Am discutat despre groaznicele atacuri teroriste care au avut loc la Paris și despre modalitățile de a preveni astfel de atacuri și în general despre probleme pe care le avem în vedere’, a spus Klaus Iohannis, după întâlnirea cu cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați în țara noastră.
Iohannis: Trăim într-o lume în care amenințările la adresa sănătății vin de oriunde. Singurul filtru pe care copiii îl au este educația. În cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanța educației în menținerea sănătății. ‘Educația pentru sănătate este o mare oportunitate. O conduită preventivă se formează în timp, impactul fiind mai mare când debutează la o vârstă fragedă. Învățământul românesc are nevoie de o abordare integrată. Aceasta implică mai mult decât o materie suplimentară la clasă. Presupune existența unei ambianțe școlare ce inspirtă siguranță, igienă, alocarea timpului, existența personalului și consiliere, a spus Klaus Iohannis, conform Adevărul.
Sistemul de taxare în energie și resurse naturale și exploatările din Marea Neagră, discutate de Iohannis cu șeful OMV. Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Palatul Cotroceni, cu o delegație OMV, condusă de directorul general al companiei, Rainer Seelem, cu care a discutat despre viitorul sistem de taxare în domeniul energiei și resurselor naturale și exploatările din Marea Neagră, potrivit Economica.net.
Cioloș, despre plagiatul lui Petre Tobă: Criteriul de integritate este unul prioritar și așa va rămâne. Am cerut ministrului Educației o analiză în acest sens. Premierul Dacian Cioloș a vorbit, joi seara, invitat la un post de televiziune, despre scandalul plagiatului ministrului de Interne Petre Tobă. „Nu știu detalii. Știu ce mi-a spus dânsul. Am cerut și ministrului Educației să vină cu o analiză cât mai repede în urma consultării Comisiei de Etică, cea care are responsabilitatea și vreau să am o claritate cât mai obiectivă, nu să mă bazez doar pe ce spune unul sau altul, înainte să îmi exprim un punct de vedere în calitate de prim ministru. Criteriul de integritate rămâne unul esențial și prioritar peste care nu o să treacă nici premierul (…) Ne-am asumat integritatea și rămânem cu acest criteriu. Domnul Tobă are viziunea dânsului și vreau să văd în ce măsură aceste lucruri se confirmă sau se infirmă”, a declarat Cioloș, potrivitEvenimentului Zilei.
Cioloș despre Raed Arafat: Nu mă grăbesc să judec un om, nu exclud nicio măsură. Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi, că ISU are nevoie de o restructurare și că dorește să vadă mai întâi analiza pe care o va prezenta Raed Arafat pe această temă înainte de a lua o decizie. El a adăugat că nu se grăbește să judece un om, dar nu exclude nicio măsură, scrie Jurnalul Național.
Cioloș: Secretarii de stat care nu au performat sau nu sunt compatibili cu viziunea miniștrilor vor pleca. Premierul Dacian Cioloș a declarat că le-a solicitat miniștrilor să facă evaluări în privința secretarilor de stat iar cei care nu au performat sau nu au viziuni compatibile cu ale miniștrilor vor fi schimbați din funcție, transmite Puterea.
Cioloș: Am cerut miniștrilor Economiei, Transporturilor și Energiei să facă evaluări privind CA și șefii companiilor. Premierul Dacian Cioloș a anunțat joi seară că a solicitat ministrului Transporturilor, Dan Costescu, să îi prezinte în cel mult zece zile o analiză privind funcționarea Companiei de Drumuri și Autostrăzi și a altor companii din subordinea ministerului, potrivit Economica.net.
Interzis de UE, acceptat de România. Cum va ajunge președintele Parlamentului rus să vorbească mâine la București. Explicațiile MAE. Președintele Dumei ruse Serghei Narîșkin se va afla vineri, la București, unde va participa la un eveniment găzduit de Senatul României, deși liderul rus se află pe lista demnitarilor ce au interdicție de intrare în UE. Ministerul Afacerilor Externe arată că apartenența Federației Ruse la Adunarea Cooperării Economice la Marea Neagră este mai importantă decât interdicția impusă de UE, relatează Adevărul.
Atenționare MAE: Norvegia întărește controlul la frontiere. MAE îi informează pe românii care călătoresc în Norvegia că, începând de joi, acest stat a întărit controlul la frontieră pentru a preveni intrarea persoanelor fără documente legale, astfel încât pașaportul este singurul document acceptat pentru intrarea persoanelor care călătoresc pe rute maritime, scrie Gândul.
Scandal la APIA! Ministrul Agriculturii: „Softul nu a funcționat, am fost dezinformat! Vor fi întârzieri la plăți”.Sistemul informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) funcționează în continuare cu fluctuații, până joi dimineață fiind emise decizii de plată pentru 12.235 fermieri, iar pentru 24.972 au fost finalizate calculele pentru plata avansului pe suprafață, a declarat, joi, ministrul Agriculturii și al Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu, transmite Jurnalul Național.
Zgonea o laudă pe Laura Codruța Kovesi: Suntem un model în regiune pentru combaterea corupției. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a vorbit, în cadrul Adunării Generale a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), despre progresele pe care le-a înregistrat România în lupta anticorupție și consolidarea statului de drept, potrivit Adevărul.
Dosarul ANRP 4: Deputatul Ioan Oltean a primit mită 600.000 de euro într-o biserică. Crinuța Dumitrean, președinta comisiei de despăgubiri de la ANRP la data săvârșirii faptelor penale, apropiată de deputatul Ioan Oltean, reținută de DNA pentru abuz în serviciu! Fostei președinte a ANRP i s-a făcut rău ( este însărcinată în luna a șaptea). Procurorii au chemat Salvarea, informează România Liberă. Ioan Oltean ar fi făcut trafic de influență la Crinuța Dumitrean pentru a aviza despăgubirea de 109 milioane de lei ( 25 de milioane de euro) pentru un teren din Pitești, supraevaluat cu peste 87 milioane de lei, bani încasați de Mihai Rotaru, cumpărător de drepturi litigioase. Beneficiarul Mihai Rotaru, finanțatorul CSU Craiova, i-a dat lui Oltean 600.000 de euro pentru traficul de influență. Banii i-au fost dați în incinta unei parohii.
Judecătoarea Geanina Terceanu și impresarul Victor Becali rămân în AREST. Geanina Terceanu și Victor Becali rămân în arest preventiv, după ce instanța supremă a respins contestația judecătoarei, iar Becali și-a retras contestația, conform România Liberă. Geanina Terceanu este acuzată că a luat mită pentru a da o soluție de achitare în dosarul Transferurilor.
Primarul din Șelimbăr, în arest la domiciliu. Tribunalul Alba a respins joi cererea DNA de arestare preventivă a lui Daniel Maricuța, primarul comunei Șelimbăr, județul Sibiu, urmând ca acesta să stea în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, în legătură cu retrocedări ilegale de terenuri. Tot în arest la domiciliu va sta și Elena Scumpu (fostă Neacșu) pentru o perioadă de 30 de zile, scrie Jurnalul Național.
Ungaria este pregătită să ridice un gard de sârmă și la granița cu România. Gardul ridicat de Ungaria la granița sa de sud s-a dovedit a fi eficient, iar dacă Germania, Austria, Slovenia și Croația își închid frontierele va exista pericolul ca migranții să se îndrepte spre granița româno-ungară și, în acel caz, guvernul ungar este gata să ridice și acolo un gard, a declarat Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului ungar, potrivit Puterea.
Cum încearcă Erdogan să remedieze conflictul cu Putin.Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a încercat să îl sune de mai multe ori pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, după ce armata turcă a doborât un bombardier rus. Liderul de la Kremlin nu a răspuns apelurilor telefonice primite de la conducerea de la Ankara, informează România Liberă.
Primarul Răzvan Sava a convocat primul comandament.Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a convocat joi, la sediul Primăriei Municipiului București, un comandament de iarnă, cu scopul de a preveni eventualele situații, în cazul înrăutățirii vremii, informează România Liberă.
RADET are, în sfârșit, bugetul aprobat. Bugetul RADET pe anul 2015 a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București. După lungi tatonări, Consiliul General al Municipiului București a aprobat joi bugetul RADET pe anul 2015, anunțăPuterea. Potrivit documentului, in 2015, Regia are venituri de 1,2 miliarde lei si cheltuieli 1,5 miliarde lei și înregistrează la ENEL, furnizorul de energie termică, o datorie totală de 3,2 miliarde lei.
Familia femeii cu cinci copii, arsă la Colectiv, a refuzat apartamentul oferit de Primăria Capitalei. După tragedia de la Colectiv, familiei Ion, a femeii cu cinci copii care a murit arsă în incendiu, a refuzat apartamentul oferit de Primăria Capitalei. ‘Le-am oferit un apartament cu trei camera într-un bloc nou în sectorul 6. Atât copilul cel mare, care este major, cât și sora decedatei Mihaela Ion, tot amânau să se mute, să vină la Primărie să semneze contractual de închiriere. Am decis să trimit câteva persoane la locuința lor să vadă ce se întâmplă. Au spus că nu vor să se mute, pentru că este departe de cimitir, de școală, deși copii minori abandonaseră școala și au returnat cheia. Voiau locuință la curte în sectorul 2, deși ei plătesc o chirie destul de mare unde stau, 800 de lei pe lună’, a declarat pentru Puterea, consilierul general Ștefănel Marin, fost primar general interimar.
ASF, decizie în scandalul măririi RCA. După ce companiile de asigurări au anunțat creșterea prețurilor RCA, chiar și de 5 ori mai mult pentru segmentul transportatorilor, ASF trece la controale drastice, potrivit Puterea.
ANAF avertizează contribuabilii de existența unui site care nu aparține instituției, în care se solicită date personale. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează contribuabilii cu privire la existența unui site, care nu aparține instituției, prin intermediul căruia contribuabililor li se cer date personale, inclusiv numărul cardului bancar, în vederea restituirii unei taxe, potrivit Capital.
BERD va prelua 30% din Raiffeisen Bank Aval din Ucraina, în cadrul unei majorări de capital. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va prelua o participație de 30% la Raiffeisen Bank Aval (RBA, subsidiara din Ucraina a Raiffeisen Bank International (RBI), în cadrul unei operațiuni de majorare a capitalului. Majorarea de capital de la RBA, în valoare de 3,15 miliarde de grivna (122 milioane euro la cursul din 23 noiembrie), are rolul de creștere a raportului Tier 1 (între capital și activele ponderate în funcție de risc) de la 6,86% în septembrie la 14,19%, se arată într-un comunicat al BERD, citat de Ziarul Financiar.
România a pierdut primul meci amical jucat în Franța, scor 27-29 cu naționala țării gazde. Urmează partida cu Cehia, programată sâmbătă, la Paris. Naționala feminină de handbal a fost învinsă, joi seara, la Roanne, cu 29-27 de echipa similară a Franței, în primul meci din cele trei programate în această săptămână în Hexagon. România a reușit să iasă dintr-o situație complicată, după ce în prima repriză a fost condusă și la 7 goluri diferență (scor 15-8, min. 25), iar la pauză a intrat cu un handicap de 6 goluri (scor 17-11). Sâmbătă, în cadrul unui turneu la Paris, tricolorele vor juca de la ora 15:00 în compania Cehiei, scrie Pro Sport.