Acasa Revista Presei Revista presei. Poziția USR față de referendumul pentru revizuirea Constituției

Revista presei. Poziția USR față de referendumul pentru revizuirea Constituției

scris de Z.V.
147 Afisari

Noile declarații despre legea privind majorarea salariilor în Educație și Sănătate, arestarea preventivă a fostului șef al ANAF Sorin Blejnar, decizia magistraților prin care fostul premier Victor Ponta a fost scos de sub controlul judiciar impus în dosarul „Tony Blair”, anunțul referitor la plângerea penală pe care Asociația Colectiv a depus-o împotriva celor care au gestionat situația de după tragedie, precum și promulgarea unor legi de către președintele Klaus Iohannis, dar și meciul pe care echipa națională de fotbal a României îl va juca vineri cu reprezentativa Poloniei în preliminariile Cupei Mondiale 2018 sunt principalele subiecte ale zilei de 9 noiembrie.

Clotilde Armand

Clotilde Armand

Poziția USR față de referendumul pentru revizuirea Constituției: „Orice alt deznodământ ar fi un pas înapoi în maturizarea democrației”. USR este de acord cu organizarea referendumului pentru revizuirea Constituției, dar acesta nu trebuie „instrumentalizat” pentru a influența rezultatul alegerilor parlamentare, a scris marți pe Facebook Clotilde Armand, potrivit Gândul. „Orice alt deznodământ al acestei inițiative ar fi o atingere a principiului suveranității poporului român și un pas înapoi în maturizarea democrației în România”, a argumentat Armand. „Opinia mea este că e bine să redăm poporului român deplina exercitare a suveranității sale prin ambele modalități prevazute în Constituție”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Iohannis, despre legea privind majorarea salariilor în Educație și Sănătate: Eu sunt pozitiv; o aștept la promulgare. Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că Parlamentul trebuie să lămurească lucrurile în ceea ce privește votul la legea referitoare la majorările salariale în Educație și Sănătate, arătând că el este ”pozitiv” în acest caz și că așteaptă actul normativ la promulgare, transmite Jurnalul Național. „Aceste lucruri se vor lămuri între cei care trebuie să lămurească această chestiune, bănuiesc în Parlament. În ce privește legea, eu sunt pozitiv. Aștept legea la promulgare”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, întrebat cum vede votul la legea privind majorările salariale.

Cioloș despre legea de modificare a OUG 20: „Suntem nevoiți să cerem un control de constituționalitate”. Premierul Dacian Cioloș a anunțat astăzi că Guvernul este nevoit să ceară un control de constituționalitate în cazul legii prin care se modifică prevederile OUG 20/2016, potrivit Bursa. „Suntem nevoiți să cerem un control de constituționalitate a acestei legi care a fost adoptată și vreau să fiu foarte clar: această solicitare de control de constituționalitate vizează doar legea care modifică ordonanța de urgență și nu ordonanța de urgență ca atare. Deci ceea ce s-a decis prin ordonanță de urgență, indiferent de ce decide Curtea Constituțională, rămâne aplicabil în continuare”, a declarat Cioloș, la Palatul Victoria.

PNL a cerut reluarea votului privind majorările salariale. PNL a depus la Camera Deputaților solicitarea de a opri parcursul OUG 20 privind majorările salariale, dar și a celorlalte inițiative votate în ședința de luni, invocând lipsa cvorumului, a declarat marți deputatul PNL Eugen Nicolăescu, afirmând că liberalii solicită BP să dispună reluarea votuluim informează Gândul. „Grupul parlamentar al PNL a depus deja la președintele Camerei Deputaților solicitarea, cu probe incontestabile, de a stopa parcursul legii la care facem referire, cea cu creșterile salariale (OUG 20-n.r.) dar și a celorlalte acte normative votate în ședința din 7 noiembrie”, a declarat liderul deputaților PNL Eugen Nicolăescu, prezentând capturi din timpul votului. care a arată că în sală au fost prezenți doar 168 de deputați.

Băsescu, despre majorările salariale: „Dacă ar exista o poliție a politicii, Gorghiu și-ar pierde dreptul de a conduce’. Președintele PMP, Traian Băsescu a declarat marți că, dacă ar exista o poliție a politicii, conducerea PNL în frunte cu Alina Gorghiu și-ar pierde dreptul de a conduce partidul, afirmând că liberalii „culmea’ au dreptate în privința OUG 20 privind majorările salariale, scrie Q Magazine. „Dacă ar exista o poliție a politicii, care să sancționeze greșelile la fel cum este la circulație, cu siguranță conducerea liberalilor în frunte cu doamna Gorghiu și-ar pierde dreptul de a conduce PNL’, a spus președintele PMP pe Facebook.

Ambasadorul SUA în România încurajează toate țările NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare. Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat marți, la Timișoara, că Statele Unite ale Americii, ca membru NATO, depășesc contribuția de 2% alocată pentru cheltuielile de apărare, România va depăși și ea acest prag din 2017, iar Washingtonul încurajează și ceilalți membri ai Alianței să facă același lucru, conform Capital. Diplomatul a răspuns unei întrebări a presei despre poziția lui Donald Trump, care a declarat că dacă va ajunge președinte al SUA, va condiționa angajamentul SUA față de apărarea aliaților din NATO de respectarea de către aceste țări a alocării a cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

Klemm: O temă comună a lui Clinton și Trump este „Votați!”, ceea ce îi încurajez și pe români să facă pe 11 decembrie. Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat, marți, în cadrul festivității organizate cu ocazia alegerilor prezidențiale din Statele Unite, că acest scrutin este unul dintre cele mai controversate, dar și cele mai importante din istorie, iar mesajul comun al celor doi candidați este ca oamenii să voteze, ceea ce le transmite și el românilor, potrivit Adevărul. Ambasada SUA organizează, într-un local din Capitală, un eveniment dedicat alegerilor din SUA, care se va întinde pe tot parcursul nopții, fiind invitați politicieni și lideri guvernamentali români, precum și personalități culturale și artistice. În debutul evenimentului, Hans Klemm a adresat un nou îndemn către români să voteze la alegerile din 11 decembrie, așa cum au făcut marți și americanii.

Dîncu: Strategia Națională Anticorupție este o condiție esențială pentru modernizarea României. Strategia Națională Anticorupție (SNA) este o condiție esențială pentru modernizarea României, a afirmat vicepremierul Vasile Dîncu, marți, într-o conferință de presă comună cu ministrul Justiției, Raluca Prună, relatează Jurnalul Național. „Corupția nu vine singură într-o societate (…), ea se conexează cu incompetența de foarte multe ori, cu lipsa de responsabilitate și cu alte cauze ale eșecului politicilor noastre guvernamentale sau politici ale administrației (…). S-a spus foarte des în ultima vreme ‘Corupția poate să ucidă’. Dar acest lucru îl face și incompetența de multe ori, și egoismul, uneori egoismul profesional, (…) și lipsa de profesionalism, și descurajarea sau lipsa de responsabilitate”, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Vasile Dîncu: Trebuie să alungăm senzația că instituțiile, pe principiul anticorupției, se luptă între ele. Vicepremierul Vasile Dîncu a spus astăzi că este nevoie de „un parteneriat real” între instituții pentru implementarea Strategiei Naționale Anticorupție (SNA), precizând că trebuie alungată senzația că acestea „se luptă între ele”, conform Evenimentului Zilei. „Este nevoie (…) de un parteneriat real între instituții (…). Trebuie să alungăm senzația că, uneori, instituțiile, pe principiul anticorupției, se luptă între ele, pentru că nu se luptă între ele. Scopul nostru este comun”, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, într-o conferință de presă comună cu ministrul Justiției, Raluca Prună.

Klaus Iohannis, întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO. Klaus Iohannis a avut, marți, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, transmite Cotidianul. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, agenda de discuții a inclus un schimb de vederi asupra priorităților curente ale Alianței Nord-Atlantice, cu accent asupra stadiului și perspectivelor implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia din 8-9 iulie, respectiv asupra evoluțiilor de securitate din vecinătatea estică a NATO.

Președintele Klaus Iohannis: România, angajată să-și îndeplinească obligațiile de asigurare a securității. Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după întâlnirea cu miniștrii de externe din Flancul Estic, că România este „ferm angajată” să-și îndeplinească toate obligațiile ce-i revin „pentru asigurarea securității în această parte a lumii”, conform Ziarului Financiar. „Este un moment important pentru relația transatlantică, care rămâne esențială pentru securitatea europeană și pentru securitatea regiunii. Statele Aliate de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să continue să investească în consolidarea ei. Este un moment important și pentru NATO ca organizație”, a declarat președintele Iohannis despre reuniunea miniștrilor din Flancul Estic, care loc la București.

Victor Ponta: „Dacă eu sunt vinovat pentru ce s-a întâmplat în ‘Colectiv’, atunci și Cioloș ar trebui să răspundă pentru morții de pe autostradă!” Victor Ponta a avut o reacție caustică, după ce a fost întrebat de plângerea care a fost făcută împotriva lui în cazul Colectiv, notează Evenimentul Zilei. După ce a aflat că mai multe rude ale victimelor din „Colectiv’ au depus o plângere penală la Parchetul General împotriva sa, Victor Ponta a avut o reacție tăioasă.

Dragoș Tudorache: La alegerile parlamentare se va filma doar procesul de numărare a voturilor. Ministrul de Interne Dragoș Tudorache a făcut unele precizări referitoare la monitorizarea video a procesului de votare, notează Adevărul. Astfel, operatorul de calculator al fiecărei secții de votare va filma procesul de numărare a voturilor după terminarea procesului electoral, nu alegătorii care vin să voteze în 11 decembrie.

Klaus Iohannis: „Institutul ‘Parhon’ demonstrează că avem un loc relevant pe harta europeană a cercetării”. Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”, de la a cărui înființare se împlinesc 70 de ani, demonstrează că România are un loc relevant pe harta europeană a cercetării, a afirmat, astăzi, președintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă trimis redacției, relatează Bursa. „Institutul este un exemplu de urmat în ceea ce privește aducerea cercetării medicale din România mai aproape de structurile de cercetare consacrate la nivel european, contribuind la valorificarea potențialului în domeniul cercetării medicale și la creșterea competitivității științei românești”, a declarat Klaus Iohannis.

AEP a anunțat câți alegători cu drept de vot suntem. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a informat că, la data de 8 noiembrie 2016, numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral — inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie 2016 — este de 18.906.721, informeazăEvenimentul Zilei. Pe listele din străinătate sunt înscriși 943 cetățeni cu drept de vot de sex feminin în vârstă de peste 100 de ani, dar și 687 de cetățeni cu drept de vot de sex masculin în vârstă de peste 100 de ani.

Băsescu declară că va vota în turul doi în Republica Moldova și o susține pe Maia Sandu. Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat marți că se va prezenta la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, făcând apel la cele 100 de mii de persoane cu dublă cetățenie, română și moldovenească, care trăiesc în România să-și exprime, la rândul lor, opțiunea electorală, transmite România Liberă. „Sunt un optimist și cred în înțelepciunea poporului Republicii Moldova de a vota pentru menținerea Republicii Moldova pe traiectorie Vest. Mai mult decât atât, fac un apel la toți cei 100 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova și ai României în același timp, care trăiesc pe teritoriul României, să meargă duminică la vot”, a afirmat Băsescu, la TVR1.

Iohannis a promulgat legea prin care instituțiile publice sunt obligate să accepte și plata cu cardul. Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, informează Administrația Prezidențială, conform Economica.net. Prin această lege operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi au obligația să accepte și plata cu cardul.

Sorin Blejnar, fost șef al ANAF, arestat preventiv în dosarul de trafic de influență. Tribunalul Prahova a decis, marți, arestarea preventivă a fostului președinte al ANAF, Sorin Blejnar, în dosarul în care acesta este acuzat că, în calitate de șef al instituției, ar fi primit peste 13 milioane de lei, alături de alte persoane, pentru exercitarea influenței asupra unor subalterni, transmite Ziarul Financiar. Tribunalul Prahova a decis, marți, arestarea preventivă a fostului președinte al ANAF, Sorin Blejnar, în dosarul în care acesta este acuzat că, în calitate de șef al instituției, ar fi primit peste 13 milioane de lei, alături de alte persoane, pentru exercitarea influenței asupra unor subalterni.

Blejnar, în custodia Poliției Prahova după ce anunțase că se predă și a fost preluat de un filtru la Tâncăbești. Fostul președinte al ANAF Sorin Blejnar, care a plecat din Ploiești înainte ca Tribunalul Prahova să emită mandatul de arestare pe numele său, se afla în custodia IPJ Prahova, informează Curierul Național. Marți seara, după emiterea mandatului de arestare pe numele său, el anunțase că se predă și a fost preluat din Tâncăbești de către un filtru al Poliției, urmând să fie dus la Câmpina, în arestul IPJ Prahova.

Referat DNA: Banii pentru Blejnar au trecut prin conturile unor firme-fantomă. Potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostului șef al ANAF, banii pe care Sorin Blejnar i-ar fi primit în schimbul traficului de influență pentru o firmă IT au trecut prin conturile unor firme-fantomă, scrie Cotidianul. „Din raport mai rezultă că suma de 13.172.520 lei, reprezentând un procent de 20,46% din valoarea totală achitată de ANAF, în virtutea celor două contracte, a fost redirecționată prin conturile bancare ale unor firme folosite în efectuarea de tranzacții de tip evazionist, în virtutea unor documente fiscale cu un conținut nereal, scopul final al acestor procedee și manopere fiind acela de a retrage sumele de bani în numerar, în acest sens fiind folosit un lanț de societăți comerciale tip fantomă, (…) toate din București, ai căror asociați, de regulă, sunt cetățeni arabi, în anumite cazuri aceștia fiind cooptați în firmă după data redirecționării sau retragerii sumelor de bani în cauză”, se arată în referat.

Victor Ponta a scăpat de controlul judiciar în dosarul privind vizita lui Tony Blair în România. Magistrații au decis revocarea controlului judiciar în cazul lui Victor Ponta în dosarul în care fostul premier este acuzat de folosirea influenței în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și de complicitate la spălare de bani, transmiteLibertatea. „Admite contestația fomulată de Victor Ponta, desființează ordonanța atacată și revocă măsura controlului judiciar dispusă prin ordonanța din 06.09.2016′, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Senator trimis în judecată pentru conducere sub influența alcoolului. Senatorul Marius Nicoară a fost trimis în judecată pentru conducere sub influența alcoolului, a anunțat astăzi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), potrivit unui comunicat de presă al Parchetului remis redacției, scrie Bursa. „Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Nicoară Marius Petre (senator în Parlamentul României), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”, conform sursei citate.

DIICOT sesizează CSM cu privire la publicarea masivă a unor documente din dosarul Black Cube. DIICOT va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă publicarea masivă a unor documente și informații din dosarul Black Cube ar putea aduce atingere intereselor justiției, informează, marți, un comunicat al DIICOT, transmite România Liberă. „După reținerea și arestarea preventivă a inculpatului Dragomir Daniel, în conformitate cu dispozițiile art. 94 alin. 2 C.pr.pen., apărătorii inculpatului au solicitat copii de pe dosarul de urmărire penală, drept care le-a fost respectat. În acest sens, la datele de 28.09.2016, respectiv 12.10.2016, apărătorii inculpatului au primit copii de pe toate cele 13 volume ale dosarului de urmărire penală, inclusiv de pe volumul conținând răspunsul la comisia rogatorie emis de către autoritățile israeliene”, precizează comunicatul DIICOT.

Monica Iacob Ridzi a fost internată de urgență la spital. Monica Iacob Ridzi a fost internată de urgență la spital. Fostul ministru al Tineretului și Sportului a fost adus de la Penitenciarul Gherla la spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, anunță Q Magazine. Monica Iacob Ridzi a prezentat simptome grave care i-ar fi pus în pericol stare de sănătate, așa că reprezentanții Penitenciarului Gherla au fost de acord ca fostul ministru să primească îngrijri într-o clinică de specialitate.

Asociația Colectiv — plângere penală împotriva celor care au gestionat situația de după tragedie. Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, a anunțat marți că a fost depusă, la Parchetul General, o plângere penală împotriva celor care au gestionat situația după incendiul de la clubul bucureștean, printre care și fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, informează Jurnalul Național. ”Am depus plângere penală împotriva celor care au gestionat situația de după Colectiv, printre care Arafat și Bănicioiu. (…) La această oră avem procese, avem anchete cu ceea ce s-a întâmplat până la ușa Colectiv, cine este de vină, de ce a luat foc. Noi vrem să continuăm. Copiii noștri au murit din cauza tratamentelor, din cauza refuzului de a fi trimiși în străinătate. Vedem cum un ministru de atunci spune că el este dentist și nu știa ce să facă, l-au sfătuit medicii”, a susținut Eugen Iancu.

Nouă persoane, trimise în judecată în dosarul evaziunii fiscale cu cereale de aproape 11 mil. lei. Nouă persoane, dintre care șase sub control judiciar și trei în libertate, au fost trimise în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Timișoara, în dosarul evaziunii fiscale cu cereale de aproape 11 milioane de lei, transmite Ziarul Financiar. Potrivit unui comunicat transmis, marți, de DNA, procurorii Serviciului Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Dumitru Cristian Popa, la data faptelor administrator a mai multor companii, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală (2 fapte din care una în formă continuată) și spălarea banilor în formă continuată.

Criminalii sirianului găsit mort în portbagajul unei mașini abandonate lângă Secția 9, condamnați la 26 de ani de închisoare. Andreea Maria Pătrașcu, soția sirianului găsit mort în portbagajul unei mașini abandonate lângă Secția 9 Poliție de pe șoseaua Pantelimon din Capitală, și amantul acesteia, Alfons Gabriel Arhire, au fost condamnați la 26 de ani de închisoare, anunță Adevărul. Curtea de Apel București, care a judecat apelul celor doi, le-a redus condamnările inițiale date de Tribunalul București. Magistrații de aici deciseseră ca ucigașii să stea toată viața după gratii.

Raluca Prună, veste proastă pentru condamnații care așteptau o amnistie. Ministrul Justiției a declarat că nu crede în proiectul de amnistie propus, în vară, de mai multe ONG-uri, precizând că este uimită de criticile aduse de sindicate proiectului de modificare a legii executării pedepselor, relatează Gândul. Raluca Prună anunță construirea unui nou penitenciar.

Raluca Prună: Trebuie să arătăm toleranță față de sistemul penitenciar, care nu se află în cea mai bună stare. Ministrul Justiției, Raluca Prună, susține că trebuie arătată „mai multă toleranță” față de sistemul penitenciar din România, „care nu este în cea mai bună dintre stările lui posibile”, informeazăRomânia Liberă. Marți, ministrul Prună a participat la o conferință de presă comună cu vicepremierul Vasile Dîncu la sediul MDRAP. Prună și Dîncu au semnat în acest context Acordul de colaborare cu privire la implementarea, la nivel local, a Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) 2016-2020.

Sindicaliștii cer retragere proiectului privind 3 zile scăzute din pedeapsă la o lună de închisoare. Sindicatul Omnia a anunțat marți, într-un comunicat de presă, că sindicatele din Administrația Națională a Penitenciarelor îi solicită ministrului Justiției, Raluca Prună, retragerea și refacerea proiectului care prevede 3 zile scăzute din pedeapsă la o lună de închisoare în condiții improprii, conform Puterea. „Acordarea unui câștig de 3 zile la fiecare 30 de zile executate în spații de detenție care nu asigură cel puțin 3 mp/deținut poate fi utilă că măsură pentru reducerea supraaglomerării din penitenciare doar pe termen scurt și este, de fapt, un act de grațiere colectivă mascată. Pe termen mediu și lung efectele vor fi de încurajare a criminalității și de creștere a numărului de deținuți”, se arată în comunicatul citat.

Dacian Cioloș atrage atenția asupra riscurilor fumatului. Premierul Dacian Cioloș și ministrul sănătății Vlad Voiculescu s-au întâlnit marți cu reprezentanții Inițiativei ‘2035-Prima Generație fără tutun’, constituită din reprezentanți ai societății civile, medicale și academice, transmite Puterea. Accentul a fost pus asupra aspectelor privind prevenția și protecția tinerilor față de fumatul pasiv, descurajarea experimentării fumatului și încurajarea abandonării acestei practici. Premierul Cioloș a apreciat demersul Inițiativei ‘2035-Prima Generație fără tutun’ și rolul pe care îl poate avea în prevenția și educația pentru sănătate, ca parte a politicilor de sănătate.

Gabriela Firea vrea ca deszăpezirea din acest an să fie exemplară. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marți, că deszăpezirea din acest an trebuie să fie exemplară, solicitându-le astfel companiilor să își redimensioneze efectivele umane și utilajele pentru a realiza un serviciu de calitate, scrie Puterea. Edilul a făcut aceste afirmații la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanții sectoarelor și ai firmelor de salubritate.

Anunțul îngrijorător al oficialităților privind virusul West Nile. Încă un deces prin infecția cu virusul West Nile a fost confirmat în sezonul cuprins între 1 mai și 3 noiembrie, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Numărul victimelor a ajuns la 11, conformCotidianul. Cazurile de infecție din 2016 s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă: 15-19 ani — două cazuri, 20-29 ani — cinci cazuri, 30-39 ani — șase cazuri, 40-49 ani — nouă cazuri, 50-59 ani — 10 cazuri, 60-69 ani — 19 cazuri, 70-79 ani — 28 de cazuri și peste 80 de ani — 14 cazuri.

Ambulanță implicată într-un accident grav. Un accident grav a avut loc, marți, în zona Pasajului Lujerului, transmite Q Magazine. Au fost implicate o ambulanță SMURD care se deplasa cu un pacient spre spital și un autoturism. Șoferul autoturismului a fost rănit.

Tragedie într-un cămin studențesc din București! Student găsit decedat. Un student a fost găsit, marți seară, decedat în camera sa dintr-un cămin studențesc din București, informează Biroul de Presă al Poliției Capitalei, potrivit Libertatea. Potrivit sursei citate, condițiile decesului sunt încă necunoscute, iar cazul a fost preluat de Serviciul Omoruri, Biroul Morți Suspecte și de procurorii Tribunalului București, care efectuează cercetări în cauză.

Complexul Energetic Hunedoara iese din insolvență. Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a soluționat marți apelurile formulate împotriva hotărârilor pronunțate de judecătorul sindic al Tribunalului Hunedoara în dosarul de insolvență al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) și a respins cererea privind deschiderea procedurii insolvenței, a declarat purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, scrie Economica.net. Tribunalul Hunedoara a decis, în 23 iunie 2016, reintrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) și a numit același administrator judiciar, respectiv firma GMC SPRL Craiova, au declarat surse din sectorul energetic.

Prețul gazelor vândute de producătorii interni se va liberaliza de la 1 aprilie 2017 — ANRE. Prețul gazelor vândute de producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017, însă acest lucru nu va duce la creșterea tarifelor finale pentru consumatori, a declarat, marți, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, transmite Economica.net. „În luna octombrie, Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care a instituit două modificări la legea gazelor. Prima modificare se referă la articolul 124, care prevedea că producătorii de gaze trebuie să pună cu prioritate la dispoziția pieței reglementate, deci pentru consumatorii casnici și pentru cei din zona termiei (termocentrale — n.r.) cantitățile necesare pentru perioada de iarnă. Această solicitare a venit din partea Comisiei Europene, care a precizat că o prevedere în lege care prevede o prioritate înseamnă o discriminare și a solicitat eliminarea acestei formulări”, a declarat Havrileț, în cadrul conferinței anuale a Asociației Furnizorilor de Energie din România.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea cashback. De la anul, clienții pot primi numerar până la 200 lei. Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți legea cashback, prin care comercianții cu o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro și unele instituții publice pot să elibereze clienților, la cerere, numerar în valoare de cel mult 200 de lei, potrivit Curierului Național. Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, reexaminată la cererea Președintelui României, a fost adoptată în unanimitate de membrii Camerei Deputaților la sfârșitul lunii octombrie.

Există companii românești care negociază proiecte în Republica Moldova. Există companii românești, europene și americane care negociază achiziția unor companii de energie din Republica Moldova și demararea unor proiecte de explorare a hidrocarburilor, însă concretizarea acestor colaborări depinde de rezultatul alegerilor de la Chișinău, a declarat, marți, Răzvan Nicolescu, consultant în cadrul Deloitte și fost ministru român al Energiei, conform Capital. „Sunt tot mai multe semnale că, în domeniul energetic, cooperarea Republicii Moldovei atât cu România, cât și cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite ale Americii se intensifică, sunt într-un moment în care lucrurile evoluează pozitiv”, a susținut Nicolescu, în cadrul congresului anual al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România.

România va putea exporta 600 de MW de energie electrică în Republica Moldova cel mai târziu în 2018. România va putea exporta 600 de MW de energie electrică în bandă în Republica Moldova, până la Chișinău, cel mai târziu în anul 2018, a declarat marți Oana Zachia, șef birou Prognoză și Evoluție în Perspectivă a Consumului de Energie Electrică din cadrul Transelectrica, scrieCapital. „Există un acord interguvernamental și un acord între operatorii de transport. Cel puțin la nivelul acestui acord, anul în care se va putea realiza un export de 600 de MW în bandă este 2018 cel mai târziu”, a spus Zachia, în cadrul congresului național al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România.

Ministrul Culturii: În 5 ani, valoarea investițiilor pentru realizarea de filme străine în România ar putea depăși 300 milioane de euro. Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a publicat, marți, un text pe pagina sa de Facebook în care vorbește despre importanța și veniturile pe care le-ar aduce producția de filme străine României, conform Curierului Național. Demnitarul spune că s-a întâlnit luni cu reprezentanți ai Comcast și NBC pentru a discuta modurile prin care poate fi crescută atractivitatea țării noastre ca platou de filmare pentru marile producții ale lumii.

Un altfel de interviu cu Christoph Daum: „Dacă batem Polonia cu 2-0, îmi car jucătorii până la vestiare”. Marea problemă a fotbalului românesc: „Mă uit și sunt șocat”. Christoph Daum, selecționerul naționalei României, a declarat într-un interviu că singurul regret după primele trei meciuri din campania de calificarea la Campionatul Mondial este că România nu a reuștit să acumuleze nouă puncte, conform ProSport. Christoph Daum le-a făcut o promisiune elevilor săi înainte de meciul cu Polonia, din preliminariile Campionatul Mondial din 2018, partidă care se va disputa vineri seară, pe Arena Națională.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS