Acasa Revista Presei Revista presei. Preafercitul Daniel cere ajutor

Revista presei. Preafercitul Daniel cere ajutor

scris de Z.V.
12 afisari

Ședința de miercuri a Consiliului Suprem al Magistraturii, accidentul mortal provocat de deputatul liberal Mihai Donțu, trimiterea în judecată a companiei OMV Petrom pentru ucidere din culpă după ce un copil a murit intoxicat lângă o sondă, amendarea firmelor de salubrizare din Capitală, precum și problemele cu furnizarea energiei termice apărute în București, dar și retragerea Simonei Halep de la turneul de tenis de la Brisbane sunt principalele subiecte ale zilei de 6 ianuarie.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Preafercitul Daniel cere ajutor: Trebuie susținut efortul Bisericii de a apăra familia naturală în fața unor „modele” noi. Patriarhul României, Preafericitul (PF) Daniel, îndeamnă la susținerea efortului Bisericii de a apăra familia „naturală, tradițională, universală” și de „a rezista în fața unor ‘modele’ noi de familie”, potrivit Evenimentului Zilei. Patriarhul spune că familia se găsește într-o situație fragilă și dificilă, deoarece modelul însuși al familiei tradiționale este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat.

Cioloș a vizitat o gradință în care sunt înscriși copii ce pot beneficia de tichete prin programul FCG. Premierul Dacian Cioloș a vizitat marți grădinița din Podu Cristinii, din comuna Potlogi, județul Dâmbovița, unitate de învățământ cu 14 copii înscriși, dintre care 11 sunt eligibili pentru a beneficia de tichete sociale prin programul Fiecare Copil în Grădiniță (FCG), relateazăEvenimentul Zilei. Potrivit unui comunicat al Executivului transmis presei, vizita are loc în contextul în care Ministerul Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a lansat marți în dezbatere publică, pentru 10 zile, normele de implementare a legii privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Miercuri, alegeri pentru conducerea CSM. Consiliul Superior al Magistraturii se întrunește miercuri în prima ședință plenară din 2016 având ca punct principal alegerea unei noi conduceri, transmite Jurnalul Național. Pentru funcția de președinte al CSM și-a anunțat candidatura judecătorul Aron Mircea Bucurel, iar pentru cea de vicepreședinte — procuroarea Palade Luminița. În 30 decembrie 2015, cei doi candidați și-au depus proiectele manageriale care au fost imediat publicate pe site-ul CSM.

Iohannis nu va participa la ședința CSM deoarece nu s-a întors din vacanța din Statele Unite. Președintele Klaus Iohannis a refuzat invitația de a participa la ședința de miercuri a plenului CSM deoarece încă se mai află cu soția sa în vacanță în Statele Unite, notează Curierul Național. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se va reuni pentru a-și alege noua conducere. Dacă Iohannis ar fi ajuns, ar fi trebuit chiar să prezideze ședința, după cum prevede Constituția.

Cristiana Anghel îi cere președintelui Iohannis să nu participe la bilanțul CSM. Senatorul ALDE Cristiana Anghel îi cere președintelui Klaus Iohannis să decline invitația de a participa la ședința de bilanț a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), relatează Cotidianul. Prezența șefului statului ar reprezenta „o sfidare a magistraților, a justiției și a cetățenilor de bună-credință” în condițiile în care acesta are procese pe rol, arată Anghel într-un comunicat. „Domnul Klaus Iohannis a fost invitat să participe la ședința de bilanț a CSM. Conform art. 133 din Constituția României, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției. Domnul Iohannis are procese pe rol”, scrie Anghel.

Secții de votare informatizate la alegerile locale și parlamentare din 2016. Un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal va fi utilizat în anul 2016 la alegerile locale din iunie și la cele parlamentare din noiembrie, potrivit site-ului Autorității Electorale Permanente (AEP), scrie Cotidianul. În urma implementării acestui proiect, alegătorii care doresc să își exprime opțiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secțiilor de votare, ci operatorului unui calculator, iar sistemul va semnala dacă persoana respectivă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă și-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secție și dacă și-a mai exercitat dreptul la vot la același scrutin.

Prima surpriză a lui Cioloș în 2016. Pe cine a numit secretar de stat la Economie. Premierul Dacian Cioloș i-a numit pe Adrian Baboi-Stroe și pe Anca Magdalena Chiser în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției, respectiv Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, aceasta din urmă figurând în 2004 pe listele PSD pentru un loc de deputat, informează Gândul. Potrivit deciziilor publicate marți în Monitorul Oficial, Liviu Stancu a fost eliberat, la cerere, din funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției. În locul său a fost numit Adrian Baboi-Stroe.

Camera Deputaților a adoptat tacit 32 de proiecte de lege în anul 2015. 32 de legi au fost adoptate tacit de Camera Deputaților, în anul 2015, în calitate de primă Cameră sesizată, iar dintre acestea 10 au fost respinse definitiv, 7 sunt pe agenda Senatului, 5 în etapa promulgării sau la Curtea Constituțională și 10 au devenit legi, notează Ziarul Financiar. Dintre cele 32 de legi adoptate fără dezbatere parlamentară de Camera Deputaților, ca urmare a depășirii termenului constituțional de 45 de zile, 5 au ajuns în faza promulgării sau au fost atacate de Curtea Constituțională.

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir: „Se impune sesiune parlamentară extraordinară…” O sesiune parlamentară extraordinară în prima jumătate a lunii ianuarie pentru adoptarea Legii dării în plată s-ar justifica din plin, este de părere deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, care a inițiat proiectul legislativ împreună cu avocatul Gheorghe Piperea, potrivitCotidianul. Domnia sa a anunțat, încă de la finalul anului trecut, că „se impune” sesiune parlamentară extraordinară în vederea reanalizării și adoptării acestei legi, care a fost retrimisă în Parlament de președintele Klaus Iohannis, cu câteva zile înainte de Crăciun și, respectiv, de intrarea în vacanță a parlamentarilor. „În ultimele două săptămâni, numai în județul Cluj un om s-a mutat efectiv în pădure după ce i s-a executat casa, iar altul s-a spânzurat ieri dimineață (n.r. 29 decembrie 2015)”, scria deputatul pe pagina sa de Facebook, în 30 decembrie, anul trecut.

Daniel Cătălin Zamfir (PNL): „Anca Dragu merita să fie dată cu capul de pereți, iar Biriș trebuie demis”. Deputatul PNL Daniel Cătălin Zamfir consideră că ministrul de Finanțe, Anca Paliu Dragu, merita să fie „dată cu capul de pereți” când a spus că românii trebuie să muncească la fel ca alți săraci ai lumii, pentru 2 lei, potrivit unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook, scrie Bursa. Deputatul cere și demiterea lui Gabriel Biriș, secretarul de stat de la același minister, care dorește taxarea românilor fără niciun venit. „N-am avut reacție publică fermă, nici eu și nici PNL la spusele doamnei ministru de finanțe Paliu-Dragu, deși ar fi meritat dată ‘cu capul de pereți’ pentru declarația aia imbecilă. Acum, vine un ins, secretar de stat la același minister, tehnocrat de meserie (a se citi mare beneficiar al relațiilor cu statul român) și dă și el cu bâta-n baltă”, scrie Zamfir pe Facebook.

Băsescu: „Timofti — într-o situație dificilă în încercarea de a forma un Guvern acceptabil pentru Moldova”. Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că președintele moldovean Nicolae Timofti se află într-o situație „extrem” de dificilă în încercarea de a forma un Guvern acceptabil pentru Republica Moldova, precizând că acesta are posibilitatea să joace pe cartea europeană și să desemneze un premier „curat” și acceptat ca partener european, conform Bursa. „După încercarea eșuată în Parlament de a forma un Guvern acceptabil, președintele Nicolae Timofti este într-o situație extrem de dificilă: ori cedează în favoarea intereselor mărunte ale liderilor proeuropeni și-l desemnează pe Plahotniuc să formeze Guvernul, ori joacă pe cartea europeană și desemnează un premier, din aceeași majoritate parlamentară, dar curat și acceptat ca partener european. Sper că va reuși prin negociere să treacă peste constrângerile generate de deciziile Curții Constituționale”, afirmă marți Băsescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Deputat PNL, accident mortal în Brașov. Deputatul liberal Mihai Donțu a accidentat mortal, luni seară, un bărbat de 60 de ani care traversa pe o trecere de pietoni din municipiul Brașov, relatează Q Magazine. Accidentul s-a produs, luni, în jurul orei 22.00, pe Calea București din municipiul Brașov, după ce un bărbat, în vârstă de 42 de ani, care conducea un autoturism BMW, din direcția Brașov spre Săcele, nu a acordat prioritate și a accidentat mortal un bărbat de 60 de ani, care se angajase regulamentar în traversarea străzii pe o trecere de pietoni.

Penibil. Actorul Bogdan Stanoevici a aflat de la șofer că a fost demis! Sfârșitul lui 2015 a venit cu o veste proastă pentru Bogdan Stanoevici, secretar de stat in Ministerul Culturii, notează Evenimentul Zilei. După 30 de ani de experiență, acesta a aflat că a fost eliberat din funcție de la un… șofer. Vestea a venit prin șefa sa de cabinet, Andreea Gîta, care auzise informația de la o persoană din afara Ministerului Culturii.

Astrid Fodor a anunțat că va candida pentru funcția de primar al municipiului Sibiu. Primarul interimar al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a anunțat, marți, că va candida pentru funcția de primar al orașului la alegerile locale din acest an, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), formațiune care și-a stabilit deja strategia pentru acest an electoral, potrivit Ziarului Financiar. Astrid Fodor, primar interimar al municipiului Sibiu, a fost întrebată, marți, într-o conferință de presă, dacă va candida pentru funcția de primar al orașului, având în vedere că în trecut a declarat că nu a luat cu certitudine această decizie, iar ea a confirmat.

Firmele de salubrizare din București, amendate că nu au curățat zăpada. Operatorii de deszăpezire din Capitală au fost amendați cu 30.000 de lei, a anunțat Primăria Municipiului București (PMB), marți, printr-un comunicat de presă, scrieJurnalul Național. „Inspectorii Primăriei Capitalei au amendat firmele de salubrizare responsabile cu deszăpezirea în cele șase sectoare ale Capitalei cu câte 5.000 de lei fiecare pentru nerespectarea obligațiilor ce le revin în conformitate cu art. 5, lit. g din HCGMB 120/2010 privind Normele de Salubrizare ale Municipiului București”, relevă sursa citată.

Primăria Capitalei a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu căldura în Drumul Taberei și Militari. Primăria Capitalei a anunțat că bucureștenii care locuiesc în cartierele Drumul Taberei și Militari și care n-au mai primit căldură în locuințe din Ajunul Anului Nou, vor avea din nou cald în casă, la parametri normali, începând de miercuri, potrivit Libertatea. Locuințele din Drumul Taberei și Militari care, din Ajunul Anului Nou, n-au mai primit căldură și apă caldă la parametrii normali, din cauza unei avarii, vor primi de miercuri agent termic la valorile obișnuite, au precizat reprezentanții Primăriei Municipiului București.

OMV Petrom, trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Grupul OMV Petrom a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, anunță Q Magazine. Dosarul a fost întocmit după ce un minor a murit, în urma unei intoxicații cu gaze de sondă de la una dintre conductele companiei petroliere. OMV susține că beneficiază de prezumția de nevinovăție și va acționa în vederea demonstrării nevinovăției sale. În plus, depune toate eforturile pentru a identifica persoana care a deschis ventilul sondei. Instalațiile erau amplasate lângă imobilul în care locuia familia copilului.

OMV Petrom va colabora cu anchetatorii în cazul copilului decedat, după inhalarea de gaze lângă o sondă a companiei. OMV Petrom va colabora cu organele de urmărire penală în cazul copilului care a murit în urma inhalării de gaze emanate de o sondă a companiei și depune toate eforturile pentru identificarea persoanei care a deschis ventilul, au declarat, luni, reprezentanți ai companiei petroliere, conform Bursa. „Compania a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni din culpă în cazul unui accident regretabil care a avut loc în februarie 2014, lângă o sondă de producție din Ariceștii Rahtivani, județul Prahova. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive de către instanța de judecată, compania beneficiază de prezumția de nevinovăție și va acționa în vederea demonstrării nevinovăției sale”, se arată într-un răspuns al OMV Petrom.

Ministrul Justiției cere Parchetului General un raport complet despre instrumentarea dosarului Revoluției. Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a declarat marți, după o întâlnire de lucru cu ministrul Justiției, Raluca Prună, că aceasta a cerut un raport complet de la Parchetul General despre modul în care a fost instrumentat dosarul Revoluției, transmite România Liberă. „Am întâlnit din punctul meu de vedere cel mai motivat ministru al Justiției din ultimii 10 ani. Așteptăm, și doamna ministru și noi, să primească un raport de la Parchetul General”, a spus Mărieș, citat de Agerpres.

Biserica a început strângerea de semnături pentru modificarea Constituției României: Preoții, trimiși pe teren pentru a convinge enoriașii. Biserica Ortodoxă Română a început strângerea de semnături în vederea modificării Constituției României în sensul interzicerii căsătoriilor sau parteneriatelor homosexuale, informează Curierul Național. Pentru că este nevoie de o jumătate de milion de semnături pentru organizarea referendumului ce ar putea duce la modificarea Constituției, preoților li s-au cerut să strângă cât mai multe semnături într-un timp cât mai scurt și să depună tabelele la mitropoliile de care aparțin.

Peste 2 milioane de lei, sponsorizări la ISU în 2015. Cine a făcut donația cea mai mare. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și inspectoratele din subordine au primit sponsorizări totale în bunuri de peste 2.024.000 de lei anul trecut, potrivit situației făcute publice pe site-ul instituției, scrie Gândul. Cea mai mare sponsorizare, de 498.465 de lei, în bunuri IT pentru unitățile subordonate, a primit-o IGSU de la Fundația pentru SMURD. Tot Fundația pentru SMURD a sponsorizat ISU Suceava cu o autoșenilată în valoare de 182.831 de lei.

Iarna a dat peste cap traficul feroviar. Trenurile au întârzieri de zeci de minute. Meteorologii au emis o nouă informare de precipitații mixte. Temperaturile scăzute și gerul au dat peste cap traficul feroviar, notează Adevărul. Trenurile de călători circulă cu viteză redusă și ajung la destinații cu întârzieri de zeci de minute. Cu toate aceste, dar nu sunt trenuri anulate pe nicio magistrală, informează CFR Călători. La fel ca luni, și avioanele decolează cu întârzieri de pe aeroportul Otopeni. Meteorologii au emis o nouă informare meteorologică, valabilă pe 6 ianuarie, între orele 04.00 — 22.00, interval în care vor fi cădea precipitații mixte ce vor favoriza formarea poleiului.

Comandament de iarnă la Primăria București. Cum se desfășoară traficul rutier. Primarul general interimar Răzvan Sava a declarat, marți, că traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă în București, nefiind înregistrate blocaje sau alte incidente în trafic, transmite Puterea. Edilul le-a cerut operatorilor de salubritate, în cadrul Comandamentului de iarnă, să intervină pentru degajarea zăpezii de pe trotuare și să asigure căile de acces către spitale, stații de ambulanță și alte obiective sociale de interes public. „Traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă în București, marți dimineața, nefiind înregistrate blocaje sau alte incidente în trafic”, se arată într-un comunicat al PMB.

1200 de oameni fără adăpost cazați în centre numai în Capitală. Aproximativ 1.200 de oameni fără adăpost au fost cazați în patru centre de protecție socială din Capitală, în noaptea de luni spre marți au fost găsite în stradă și duse în aceste unități 28 de persoane, iar cei care au refuzat să meargă în centre au primit ceai, supă caldă și îmbrăcăminte groasă, transmite Q Magazine. Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASPC) și Poliția Locală au găsit pe străzi, în noaptea de luni spre marți, când au fost temperaturi de aproximativ minus zece grade, 28 de persoane fără adăpost, acestea fiind duse în centrele de protecție socială ale Primăriei Capitalei.

IGPR: Peste 40 de persoane fără adăpost, salvate de la îngheț și duse cu ambulanțe la centrele sociale. Peste 40 de persoane fără adăpost au fost salvate de la îngheț în ultimele două zile, acestea fiind duse cu ambulanțe în centrele sociale, potrivit Poliției Române, relatează Ziarul Financiar. În ultimele două zile, 6.700 de polițiști au acționat cu 3.317 mijloace auto, pentru nu avea persoane înzăpezite, blocate în trafic și expuse unor situații de risc, precum și pentru informarea șoferilor cu privire la circulația pe drumurile publice, arată marți Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), într-un comunicat de presă. Astfel, au fost salvate de la îngheț 42 de persoane fără adăpost, acestea fiind transportate la centrele sociale de către unitățile de ambulanță.

Poliția „vânează” șoferii fără anvelope de iarnă. Poliția desfășoară o acțiune pentru identificarea în trafic a conducătorilor de autovehicule care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă, anunță Capital. Polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere, în colaborare cu reprezentanții Registrului Auto Român desfășoară o acțiune pentru identificarea în trafic a conducătorilor de autovehicule care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă, pentru prevenirea accidentelor generate de lipsa pneurilor corespunzătoare.

Robert Cazanciuc: Justiția trebuie scoasă din orice joc politic. Fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc a afirmat, marți, că justiția este pilonul statului de drept și trebuie scoasă din orice joc politic și ferită de presiunile publice, conform Puterea. Robert Cazanciuc a publicat, într-un raport, principalele realizări din timpul mandatului său la MJ, dar și obiectivele care, din punctul său de vedere, trebuie finalizate. „În ultimii doi ani, 2013 ? 2015, sistemul judiciar a cunoscut poate cea mai însemnată evoluție pozitivă de după 1989, care poate fi definită de două coordonate: reforma consolidată, bazată pe buna cooperare dintre Executiv și instituțiile din sistem, și reforma cadrului normativ, prin intrarea în vigoare a noilor coduri (de procedură civilă, penal și de procedură penală)”, afirmă Robert Cazanciuc în document.

Câte exerciții militare va efectua România în 2016. Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a anunțat marți, la Buzău, creșterea în 2016 a numărului de exerciții militare, precum și a capacității operaționale a armatei române pe fondul suplimentării alocărilor bugetare pentru Armată, potrivit României Libere. „Urmează să definitivăm acest plan de exerciții, cert este că în 2016 vor fi mai multe exerciții decât anul trecut, dacă mă refer numai la cele majore, nu la orice formă de instruire convențională, vorbim de peste 400 de exerciții dintre care peste 100 de exerciții multinaționale”, a declarat Mihnea Motoc.

Cristi Borcea, internat din cauza unor probleme cardiace. Cristi Borcea a fost transportat de urgență marți după-amiază la Spitalul Floreasca pentru a fi supus unor analize, anunțăLibertatea. Cristi Borcea are probleme cardiace mai vechi li ar fi trebuit să meargă la control de mai multă vreme, însă a neglijat acest lucru.

Un român a încercat să deschidă ușa unui avion în zbor. Ce motiv a invocat în fața polițiștilor. Un cetățean român a încercat să deschidă, în zbor, ușa unui avion care efectua o cursă internă în Spania, autoritățile stabilind că nu este vorba de un caz de terorism, informează Gândul. Incidentul a avut loc luni la bordul unui avion care zbura între Palma de Mallorca și Ibiza. Imediat după decolarea avionului, un pasager s-a ridicat de pe scaun și s-a îndreptat spre una din ușile aeronavei. Fiind într-o stare vizibilă de nervozitate, bărbatul a încercat să deschidă ușa avionului.

Linie telefonică pentru pensionarii MAI. Unde pot fi transmise solicitări pentru recalcularea venitului militarilor. În condițiile intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a dispus o serie de măsuri pentru informarea pensionarilor MAI referitor la noile prevederi legislative, printre care și înființarea unei linii telefonice speciale, anunță Adevărul. Linia telefonică 021 264 8505 va funcționa de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 — 16.00, fiind gestionată de specialiști ai Casei de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne.

Eveniment istoric la Istanbul! Ce se întâmplă cu Biserica Ortodoxă, după 1.100 de ani. Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni, pentru prima dată după 1.100 de ani, întâlnirea urmând să se desfășoare la Biserica Sfânta Irina din Istanbul, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic, din anul 381, transmite Libertatea. Întâlnirea tuturor episcopilor celor 14 Biserici Ortodoxe Autocefale din lume va avea loc în preajma Rusaliilor, care în acesta an cad pe 19-20 iunie. Pregătirea Sinodului Panortodox a început de la ședința panortodoxă de la Rodos, din anul 1961, fiind continuată în 1963 și 1964, când s-au stabilit temele care urmau să fie discutate.

Fostul deputat Tânjală rămâne în Cayman, unde face apel împotriva extrădării în România. Fostul deputat PDSR Mihai Tânjală, a cărui extrădare în România a fost decisă săptămâna trecută de un tribunal din Insulele Cayman pentru a ispăși o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru fraudă, intenționează să facă apel împotriva acestei hotărâri, relatează presa locală, potrivit Adevărul. Tânjală, condamnat pentru corupție în România și dat în urmărire internațională prin Interpol, urma să fie extrădat în România din Insulele Cayman, unde a fost arestat în octombrie.

MAE, despre marinarii români aflați pe nava reținută într-un port din Italia. Consulatul României la Torino cunoaște situația navei reținute într-un port din Italia pe 21 decembrie 2015, la bordul căreia se află patru navigatori români, dar aceștia nu doresc să revină acasă până nu le sunt achitate drepturile salariale restante, a precizat, marți, Ministerul Afacerilor Externe, scrie România Liberă. Potrivit sursei citate, până la acest moment nu au fost semnalate probleme referitoare la condițiile de trai de la bordul navei și niciunul dintre navigatorii români aflați la bord nu a contactat oficiul consular român pentru a solicita asistență de specialitate.

Ministrul Energiei: Reprezentanții RADET și ELCEN se vor întâlni zilnic pentru funcționarea optimă a sistemului de încălzire. Reprezentanții RADET și cei ai ELCEN se vor întâlni zilnic în ședință comună, pentru a analiza modul în care s-a derulat furnizarea agentului termic și pentru a lua cele mai bune măsuri în vederea funcționării sistemului, a declarat, marți seara, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, după întâlnirea avută cu conducerea celor două companii, potrivitEconomica.net. Grigorescu i-a convocat marți, la minister, pe oficialii ELCEN și RADET, la solicitarea primarului general Răzvan Sava, în urma întreruperii furnizării agentului termic în mai multe zone din Capitală, începând de duminică.

ELCEN suplimentează cu 140 Gcal/h alimentarea RADET. Compania Electrocentrale București (ELCEN) mai pune la dispoziția Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), începând de marți, ora 18,00, încă 140 Gcal/h pentru asigurarea cu agent termic a unor zone din Capitală, după eliminarea avariei de la CTE București Vest, anunțăEconomica.net. În data de 4 ianuarie 2016, ora 11,25, la CTE București Vest s-a oprit din funcționare cazanul de apă fierbinte numărul 6, ca urmare a unei avarii (pierderi de fluid) la sistemul convectiv. Acest cazan de apă fierbinte, utilizat ca agregat de vârf, are o capacitate nominală de 100 Gcal/h.

Ministrul Muncii cere miniștrilor criteriile de performanță până pe 11 ianuarie și o comisie pentru Legea salarizării unitare. Ministrul Muncii, Ana Costea, le-a cerut miniștrilor să îi comunice, până pe 11 ianuarie, criteriile de performanță care să justifice sistemul de salarizare pe „familia ocupațională de care aparțin” și va solicita, prin Memorandum, Guvernului constituirea unei comisii care să se ocupe de revizuirea proiectului Legii salarizării unitare și, ulterior, de consultarea cu ministerele pe marginea acestui document, noteazăEconomica.net. „Legea salarizării unitare este un obiectiv pe care eu, cu ministerul pe care îl reprezint, mi l-am asumat, cu finalizare în noiembrie 2016, din motivul că orice act normativ cu aceste prevederi este imposibil să se adopte de la 1 ianuarie, deoarece este an electoral, dar asta nu împiedică începerea consultărilor, a negocierilor”, a declarat Ana Costea, la TVR1.

ANCOM dereglementează piața serviciilor de acces la infrastructură. Comisia Europeană a validat solicitarea ANCOM privind dereglementarea acestei piețe, în condițiile în care România este una dintre cele mai competitive piețe din Europa, anunță Curierul Național. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat decizia prin care dereglementează piața de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieței cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe.

Ce spune Biriș despre firma pe care o deține în Cipru: „Compania nu a fost niciodata activă, nici măcar nu a avut un cont deschis”. „Este o companie facuta cu multi ani de zile in urma impreuna cu niste prieteni, companie pe care intentionam sa o folosim pentru a investi/detine impreuna participatii in alte companii. Deci, un holding, pe vremea cand Romania nu era deloc prietenoasa cu astfel de companii”, spune Gabriel Biriș pe contul său de Facebook, răspunzând astfel unor acuzații cum că „hăituiește săracii cu taxe, dar are off shore în Cipru ca să evite taxele”, scrie Capital.

Producătorii de energie regenerabilă au ajuns la o capacitate de 5.127 MW la finele lunii noiembrie. Capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.127 de MW la finele lunii noiembrie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica, informează Capital. Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.312 de MW, microhidrocentrale de 583 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW. Puterea instalată la finele lunii noiembrie este mai mică decât cea de la 31 octombrie, când în sistem erau 5.180 de MW de energie regenerabilă.

De ce sunt așa de scumpe biletele la cinematografe. Piața românească de film — rată de concentrare de peste 90 la sută. În urma unor verificări efectuate începând cu anul 2013, Consiliul Concurenței a conchis, într-un raport, că piața distribuției de film are un grad mare de concentrare pe piața românească, și o rată de concentrare foarte mare, de peste 90%, scrie Puterea. Primii 5 distribuitori dețin 98,5% din total încasări, atât în anul 2010, cât și în anul 2011. O problemă punctuală a fost relevată într-un comunicat de ieri al autorității de concurență, din care am aflat că Intercomfilm Distribution Hollywood Multiplex au încheiat o înțelegere anticoncurențială care prevedea că „Prețul minim de intrare la spectacolele de cinema va fi stabilit de comun acord”. Cele două firme și-au recunoscut fapta și au primit sancțiuni blânde.

Halep s-a retras de la Brisbane! Motivul invocat de Simona. O veste neașteaptă a venit în această dimineață din Australia, notează ProSport. Simona Halep, numărul 2 mondial și favorita numărul 1 a turneului de la Brisbane, s-a retras din competiție. Anunțul a fost făcut pe site-ul WTA, sportiva noastra invocând motive medicale. Simona Halep a fost nevoită să se retragă din turneu cu doar o zi înainte de a juca primul meci. Miercuri, Halep avea programată partida cu Viktoria Azarenka. Simona a invocat o leziune la piciorul stâng. „Am avut probleme cu tendonul lui Ahile încă din August, dar părea că mi-a trecut”, a declarat Halep reporterilor australieni.

Start cu dreptul. Tecău și Rojer s-au calificat în sferturi la turneul de la Doha. Horia Tecău și Jean-Julien Rojer, favoriți numărul unu, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de la Doha, anunță Gazeta Sporturilor. Cei doi au trecut de cuplul Jonathan Erlich/Colin Fleming, scor 7-6 (4), 6-3, după o oră și 23 de minute de joc.

Petrolul are un nou antrenor: Constantin Schumacher a fost numit pe banca „lupilor”. Tehnicianul Constantin Schumacher a fost numit oficial, marți, în funcția de antrenor principal al echipei Petrolul Ploiești, înlocuindu-l pe Mihai Stoichiță, informează site-ul oficial al grupării prahovene, conform ProSport. Sursa citată notează că FC petrolul a ajuns, astăzi, la un acord cu Mihai Stoichiță în vederea încetării raporturilor contractuale.

Gabi Szabo: „Un succes în procesul de reformare fiscală a sportului”. Codul fiscal intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016, facilități importante pentru cluburi. Într-o postare pe contul său de Facebook, Gabriela Szabo, fosta titulară a postului de ministru al Tineretului și Sportului, subliniază faptul că, odată cu intrarea în vigoare, la 1 ianuarie, a noului Cod Fiscal, sportul beneficiază de importante facilități de natură fiscală pentru cluburi, printre care mărirea plafonului pentru sponsorizări la 0,5%, de la 0,3%, scutirea de plata impozitelor pentru primele acordate la performanțele internaționale, precum și scăderea TVA la biletele de intrare la manifestările sportive de la 24% la doar 5%, scrie ProSport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult