Acasa Revista Presei Revista presei. Premierul Grindeanu l-a dat afară pe șeful Vămilor

Revista presei. Premierul Grindeanu l-a dat afară pe șeful Vămilor

scris de Z.V.
37 afisari

Anunțul referitor la retrimiterea legii grațierii la Comisia Juridică, declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis într-un interviu, audierea fostului președinte Traian Băsescu la Parchetul General într-un dosar privind retrocedarea unor imobile, sesizarea depusă de USR la Curtea Constituțională în legătură cu Legea privind conflictul de interese, precum și afirmațiile comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu, dar și rezultatele jucătoarelor române de tenis la turneul de la Madrid sunt principalele subiecte ale zilei de 9 mai.

Premierul Grindeanu l-a dat afară pe șeful Vămilor, numit de Cioloș. Cine va coordona temporar DGV. Sorin Grindeanu a semnat, luni, decizia de eliberare a lui Dorel Fronea din funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Fronea având în coordonare până acum Direcția Generală a Vămilor, relatează Puterea. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Dorel Fronea deținea acest post, cu rang de subsecretar de stat, din iulie 2016, fiind numit de fostul premier Dacian Cioloș.

Legea grațierii se întoarce la Comisia Juridică la câteva ore după ce primise aviz favorabil. Problema identificată de Tăriceanu. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că propune retrimiterea la Comisia Juridică a legii grațierii, după ce și președintele PSD Liviu Dragnea s-a exprimat în acest sens, la doar câteva ore după ce senatorii din Comisia juridică au votat un raport de admitere „cu amendamente” pentru Legea grațierii, proiectul urmând să fie pus pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului, relatează Gândul. Senatorii au revenit săptămâna trecută asupra unui vot inițial și au decis ca pedepsele pentru fapte de corupție să nu intre sub incidența legii. Potrivit noii forme a actului normativ, aproape 1.000 de deținuți vor beneficia de grațiere, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor. Președintele PSD Liviu Dragnea a solicitat, luni, ca proiectul de lege privind grațierea să fie votat de Senat în forma venită de la Guvern: „Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege’, a spus șeful social-democraților.

Șerban Nicolae, despre adoptarea legii grațierii. Președintele Comisiei juridice, senatorul Șerban Nicolae, a declarat luni că dezideratul adoptării proiectului legii grațierii în forma Guvernului poate fi îndeplinit la Camera Deputaților, care are rol decizional în acest caz, potrivit Cotidianul. Întrebat dacă are un răspuns pentru președintele PSD care își dorește adoptarea acestui act normativ în forma Guvernului, Șerban Nicolae a spus: „Nu e vorba de un răspuns pentru șeful de partid. Vă dați seama că nu comunic cu președintele partidului prin intermediul declarațiilor de presă. La Cameră acest deziderat poate fi împlinit”.

Băsescu: Proiectul grațierii nu are ce căuta nici măcar la Comisie, legea trebuie retrasă de Guvern. Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat luni că proiectul legii grațierii unor pedepse nu trebuie să fie trimis la Comisia juridică, ci retras de Guvern pentru că nu își atinge obiectivele pentru care a fost propus, conform Jurnalului Național. „Vă spun sincer că această lege nu are ce căuta nici măcar la comisie. Ea trebuie retrasă de Guvern. Este atât de prost făcută, încât obiectivul pe care îl realizează este să elibereze, estimez eu în forma în care este acum, hoți din domicilii, din curți, din autobuze, din societăți comerciale, iar pe de altă parte să țină în continuare încarcerați medici, profesori”, a spus Băsescu în plenul Senatului.

Raluca Turcan: „PNL solicită demisia în alb a lui Dragnea și a lui Grindeanu”. Raluca Turcan a anunțat, luni, că PNL solicită demisia în alb a premierului Sorin Grindeanu și a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, aceasta fiind singura modalitate prin care cei doi pot să demonstreze că „nu sunt personaje într-un joc ipocrit privind legea grațierii” și a precizat că impresia lăsată de ei este aceea că au o „înțelegere nenorocită să își împartă responsabilitatea și să includă grațierea pentru corupți”, transmite Bursa. „PNL solicită demisia în alb a domnilor Dragnea și Grindeanu. Aceasta este singura modalitate prin care președintele Camerei Deputaților și premierul României pot să demonstreze că nu sunt personaje într-un joc ipocrit privind legea grațierii. PSD și ALDE au majoritatea în Camera Deputaților, în Senat, dețin Guvernul României, cu alte cuvinte au toate pârghiile pentru a-și determina parlamentarii să respingă grațierea pentru fapte de corupție”, a declarat Raluca Turcan, la finalul Biroului Politic Național.

Gorghiu a anunțat ce va face PNL în cazul Legii grațierii. Senatorul liberal, Alina Gorghiu, a declarat că PNL va cere vot nominal, în plen, în cazul proiectului de lege privind grațierea unor pedepse și va vota împotriva acestuia, relatează Evenimentul Zilei. „Poziția PNL a fost una constantă. În momentul în care s-a inițiat acest proiect de lege am spus că suprapopularea penitenciarelor nu se rezolvă printr-un proiect al legii grațierii. De altfel, vedeți impactul. Este unul care nu are nicio legătură cu posibilitatea de a elibera penitenciarele și de a fi în situația unor sancțiuni de la Comisie”, a declarat Gorghiu, membru în Comisia juridică a Senatului.

Alina Gorghiu iese la atac: ‘Legea Grațierii este pentru Dragnea!’ Președintele PSD, Liviu Dragnea, a șocat pe toată lumea în momentul în care a ieșit public și a anunțat că dorește ca Legea grațierii în forma adoptată în Comisia juridică a Senatului să fie trântită, iar în locul ei să fie votată în Parlament legea în forma venită de la Guvern, transmitePuterea. ‘Într-un mod timid senatorii PSD-ALDE au votat astăzi întoarcerea la comisii a proiectului legii grațierii, dar au omis să ne spună și de ce’, scrie Alina Gorghiu pe Facebook.

Nicușor Dan: „USR a atacat la Curtea Constituțională Legea prin care se desființează noțiunea de conflict de interese”. Liderul deputaților USR, Nicușor Dan, a declarat luni, la Parlament, că parlamentarii Uniunii Salvați România au sesizat la Curtea Constituțională proiectul de modificare a art.301 și art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desființează noțiunea de conflict de interese pentru funcționarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, scrie Bursa. Nicușor Dan a afirmat: „A fost depusă la registratura Senatului cu mici emoții, că se termina programul”. Întrebat câți senatori PNL au semnat sesizarea, liderul USR a spus că în jur de „șapte sau opt, nouă sau zece”.

Dragnea: „Nu sunt de acord cu eliminarea cvorumului la comisiile Camerei Deputaților”. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că nu este de acord cu modificarea adusă Regulamentului Camerei Deputaților prin care se elimină cvorumul de prezență la ședințele comisiilor de specialitate, motiv pentru care propunerea președintelui Comisiei juridice, deputatul Eugen Nicolicea, nu va trece de plen, relatează Bursa. Întrebat dacă este de acord cu eliminarea cvorumului de prezență în comisiile de specialitate, președintele Camerei Deputaților a răspuns negativ.

Iohannis: Singura țară care se opune aderării la spațiul Schengen este chiar România. Singura țară care realmente se opune aderării la spațiul Schengen este, surprinzător, chiar România, a declarat luni președintele Klaus Iohannis, potrivit Capital. „Vreți să vă spun ceva surprinzător? Singura țară care realmente se opune aderării este România. Prin felul nefericit în care legiferăm, prin felul nefericit în care dăm ordonanțe de urgență, în general prin felul nefericit arătăm că nu știm foarte bine ce vrem. Mă refer la ordonanța 13, la MCV, unde partea vizată prioritar — justiția — și-a făcut treaba. Stăm bine”, a spus Iohannis, într-un interviu.

Iohannis: Prima temă de negociere a UE 27 cu Marea Britanie privește cetățenii. Mă voi implica puternic pentru românii de acolo. Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că prima temă a negocierilor ce se vor purta cu Marea Britanie, în cadrul Brexit, o reprezintă cea legată cetățeni și drepturile acestora, adăugând că se va implica foarte puternic în acest proces pentru a se asigura că drepturile românilor de acolo sunt respectate, conform Jurnalului Național. El a subliniat că discuțiile pe acest subiect se vor purta de către UE 27 pe o singură voce, unitar, într-un format de tip echipă. „Românii care s-au stabilit în Marea Britanie sau care au ales reședința în Marea Britanie sunt, sigur, la mijloc, sunt oarecum victimele acestor discuții și nu sunt singurii. Existența pieței unice cu cele patru libertăți a făcut ca milioane de europeni să se mute, să-și găsească loc de muncă în altă țară, pornind de la premisa că aceste libertăți sunt bine definite, rămân în valoare, și, probabil, pe timpul vieții lor nu se va schimba nimic”, a afirmat Iohannis.

Iohannis, despre aderarea la Euro: Ar fi bine să se înțeleagă Guvernul cu BNR pentru a începe să lucreze la un calendar. Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu difuzat luni de caleaeuropeana.ro, că ar fi bine să se înțeleagă Guvernul cu Banca Națională a României (BNR) pentru a începe să lucreze la un calendar pentru aderarea la zona Euro, pentru că acest proces va dura mai mulți ani și ar fi bine ca România să își stabilească obiectivele de etapă, scrieEconomica.net. ‘Din punct de vedere tehnic, România îndeplinește de ceva vreme criteriile de la Maastricht și în acest fel noi am putea să începem construcția unui calendar de aderare, însă lucrurile nu sunt foarte clare între factorii care trebuie să stabilească acest calendar și care trebuie să îl ducă mai departe, în speță Guvernul și Banca Națională a României. Probabil va dura un pic până ce acest nou guvern își înțelege bine rolul în arhitectura statului și începe să evalueze aceste lucruri’, a adăugat Klaus Iohannis.

Turcan a hotărât ca, de „principiu”, liberalii care „chiulesc” de la voturi importante să fie sancționați: „Nu mă refer punctual la Alina Gorghiu”. BPN PNL a decis în unanimitate ca liberalii care lipsesc de la voturi importante să fie sancționați gradual, potrivit Statutului, a declarat, luni, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, afirmând că nu decizia luată nu se raportează la Alina Gorghiu, ci la „un principiu sănătos”, transmite Gândul. „Azi în Biroul Permanent Național am propus și s-a decis în unanimitate ca atunci când colegi de-ai noștri lipsesc la voturi importante cu așteptări mari din partea opiniei publice, atunci politic să recurgem la sancțiunile prevăzut în statut’, a declarat președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, întrebată ce măsuri a luat pentru a-i împiedica pe liberali „să chiulească’.

Sorin Grindeanu: Nu mai vreau femei în adăpost ca victime ale violenței domestice. Premierul Sorin Grindeanu a precizat astăzi, la o dezbatere organizată la Parlament, că nu mai dorește să existe în România — țară atașată valorilor europene — femei care să fie victime ale violenței în familie, care să fie șantajate sau hărțuite la locul de muncă sau femei cărora li se refuză dreptul de a munci pentru simplul motiv că își doresc o familie și copii. „Exista încă prejudecăți false, dar cu rădăcini adânci în societate, care limitează accesul femeilor în anumite zone și creează terenul fertil pentru discriminare și abuz. Mai avem de făcut pași concreți până când în România egalitatea de gen va deveni un lucru natural, care să vină din educație și din mentalitate”, scrie Evenimentul Zilei.

Lupta pentru șefia PNL. Predoiu îi solicită lui Bușoi să nu mai fie secretar general. Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu i-a solicitat în ședința de luni a conducerii centrale a partidului, lui Cristian Bușoi să renunțe la funcția de secretar general interimar al liberalilor, acum că și-a depus candidatura la șefia formațiunii, transmiteEvenimentul Zilei. „I-am cerut să renunțe la postul de secretar general pentru că așa ar fi corect, așa ar fi cinstit. Nu fac din asta un subiect. A spus că se va gândi și va spune”, a spus Predoiu, la Parlament, după ședința Biroului Politic Național al partidului.

Tăriceanu, săgeți către Iohannis: Merg la recepția de la Cotroceni pentru Juncker, nu pentru altceva. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că va merge la recepția de Ziua Europei, organizată de președintele Klaus Iohannis pe 11 mai, pentru că acolo va fi și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, precizând că altfel nu ar fi avut niciun motiv să participe, scrie Adevărul. „Având în vedere că recepția este oferită în onoarea președintelui Comisiei Europene, pentru acest lucru, pentru președintele Comisiei Europene, am să merg. Nu pentru altceva’, a declarat Tăriceanu, întrebat dacă va onora invitația transmisă de președintele Klaus Iohannis de a participa la recepția organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Europei.

Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare lui Macron. Klaus Iohannis i-a transmis luni un mesaj de felicitare viitorului președinte francez, șeful statului român dându-i asigurări lui Emmanuel Macron de întreaga sa disponibilitate de a lucra împreună la „aprofundarea relațiilor privilegiate dintre România și Franța’, potrivit Curierului Național. „Cu ocazia victoriei dumneavoastră în alegerile prezidențiale din Republica Franceză, doresc să vă adresez, în numele meu personal și al poporului român, cele mai calde felicitări, împreună cu urări de deplin succes în exercitarea înaltelor responsabilități ce v-au fost încredințate’, se spune în mesaj, potrivit Cotroceniului.

Băsescu, audiat la Parchetul General. „Nu există niciun act ilegal semnat de mine”. Fostul președinte al României, Traian Băsescu, este audiat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), surse judiciare declarând că acesta are calitatea de martor și că este vorba de dosarul privind retrocedarea unor imobile de pe vremea când era primar, conform Gândul. „Nu există niciun act ilegal semnat de mine”, a declarat Traian Băsescu, la intrarea în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). Întrebat, la ieșire, cum s-a făcut retrocedarea respectivă, fiind vorba de 66 de imobile într-o zi, fostul președinte a răspuns: „În condițiile legii”.

Fiul fostului ministru Mariana Câmpeanu, condamnat la cinci ani de închisoare. Flavius Câmpeanu, fiul fostului ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, a fost condamnat luni de magistrații Judecătoriei Sectorului 1 la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, informează Jurnalul Național. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

SRI a publicat noul Ghid de conduită etică. Eduard Hellvig: Ne dorim să consolidăm relația de încredere cu cetățenii României. Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat noul Ghid de conduită etică, potrivit căruia angajații Serviciului trebuie să contribuie la respectarea, statului de drept, să nu se implice în activități care pot prejudicia imaginea instituției, să fie neutri față de orice interes politic, economic, religios sau de altă natură, potrivi Adevarul.

Un medic din Sinaia a fost trimis în judecată pentru 185 de infracțiuni de luare de mită și trei de spălare de bani. Un medic primar din cadrul Cabinetului Teritorial de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Sinaia a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, care îl acuză de 185 de de infracțiuni de luare de mita și de trei infracțiuni de spălare de bani, conform România Liberă. Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne, „în data de 05 mai, procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova a întocmit rechizitoriul și a dispus trimiterea în judecată a inculpatului J.L., medic primar, specialitatea expertiza medicală a capacității de muncă în cadrul Cabinetului Teritorial de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Sinaia, cercetat în stare de arest la domiciliu, sub aspectul săvârșirii a 185 de infracțiuni de luare de mita și a trei infracțiuni de spălare de bani”.

Polițiștii au descoperit peste 100.000 de țigarete de contrabandă în trenul Chișinău — București. Patru suspecți au fost reținuți. Polițiștii din cadrul IPJ Ilfov au reținut patru bărbați suspecți în dosarul de contrabandă cu țigări din trenul „Prietenia”, a anunțat, luni seară, IPJ Ilfov, scrie România Liberă. Contrabanda cu asemenea produse este favorizată de diferența mare a prețurilor de vânzare a țigărilor în Republica Moldova față de cele din UE.

Grindina a afectat culturile agricole din Olt. Gospodării inundate în Constanța. Zeci de culturi agricole au fost afectate de grindină în județul Olt, iar mai multe gospodării din Constanța au fost inundate după ploile de luni, transmite Libertatea. Mai multe culturi agricole din câteva localități ale județului Olt au fost afectate de grindină, luni după-amiază, autoritățile spunând că gheața a avut mărimea boabelor de mazăre.

Gabriela Firea a convocat un comandament pentru intensificarea măsurilor de dezinsecție și deratizare în București. Primarul general, Gabriela Firea, a convocat, luni, la sediul Municipalității, un comandament pentru intensificarea măsurilor de igienizare, dezinsecție și deratizare, a informat Primăria Capitalei, prin intermediul unui comunicat, relatează Libertatea. „Am convocat acest comandament pentru că am primit nenumărate sesizări de la bucureșteni în ceea ce privește prezența căpușelor și a șobolanilor atât în parcuri, cât și pe spațiile verzi sau aliniamentele stradale’, a precizat edilul general.

Angajații Gărzii Naționale de Mediu, în grevă generală pe termen nelimitat începând de marți. Personalul Gărzii Naționale de Mediu (GNM) din toată țara declanșează marți, 10 mai, grevă generală pe termen nelimitat, manifestându-și astfel nemulțumirea și indignarea pentru inechitatea salarială care există în domeniul protecției mediului, anunță Economica.net. ‘Este de neînțeles discrepanța între importanța care se acordă la nivel global problemelor legate de protecția mediului și modul în care sunt tratați în țara noastră cei care veghează la păstrarea unui mediu sănătos. Cu toate că protecția mediului este un domeniu de importanță strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc și o prioritate conform Strategiei Naționale de Apărare a țării, angajații Gărzii Naționale de Mediu nu au mai beneficiat de o creștere salarială din anul 2009, fiind remunerați în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar’, se spune într-un comunicat al Sindicatului Național al Gărzii de Mediu, remis, luni seara, presei.

Proiect: Medicamentele autorizate în alte țări UE, recunoscute timp de 5 ani și în România. Agenția Națională a Medicamentului vrea ca pacienții cu afecțiuni rare să poată beneficia de medicamente din alte state, care nu sunt autorizate și în România, dorindu-se facilitatea accesului la tratamente pentru bolnavi, scrie Ziarul financiar. ANM vrea să autorizeze și medicamente aflate în studii clinice, scrie Ziarul Financiar. „În sensul creșterii accesibilității pacienților la anumite medicamente, care nu există pe piață, ANMDM a promovat către minister și a și fost semnat un ordin, acela de nevoi special”, a declarat Nicolae Fotin, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Olimpiada Balcanică la Matematică: România a câștigat 6 medalii. Echipa României a câștigat la Olimpiada Balcanică la Matematică (BMO) o medalie de aur, două de argint și trei de bronz, conform unui comunicat al Societății de Științe Matematice din România, potrivit Adevărul. Această competiție a avut loc în perioada 2—7 mai, în Macedonia și au participat echipe din 20 de țări. Acum elevii se pregătesc pentru Olimpiada Internațională la Matematică.

O cursă TAROM a decolat cu întârziere de 40 de minute după ce doi pasageri au înjurat echipajul. Cursa TAROM RO 607 București — Timișoara ce trebuia să decoleze de pe aeroportul Henri Coandă la 17:50 a plecat cu întârziere de 40 de minute, doi pasageri fiind coborâți din avion din cauză că ar fi adresat injurii personalului de securitate, conform Libertatea. „S-au urmat procedurile standard pentru astfel de pasageri’, a spus comandantul aeronavei.

Podul Agigea, închis până pe 25 mai. Traficul rutier pe podul de la Agigea (DN 39, județul Constanța) a fost oprit, începând de luni, de la ora 00.00, transmite centrul Infotrafic, scrie Curierul Național. Măsura este în vigoare, potrivit informațiilor obținute de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, până în data de 25 mai 2017, și are ca principal scop pregătirea acestui pod pentru circulația din sezonul estival, în condiții de siguranță și într-un termen cât mai scurt.

Mai multe faleze din Eforie, afectate de alunecări de teren din cauza precipitațiilor și a eroziunii. Mai multe faleze din Eforie sunt afectate de alunecări de teren din cauza precipitațiilor și a eroziunii, Primăria cerând urgent alocarea de resurse tehnice, umane și financiare pentru demararea unor lucrări ample de consolidare, transmite Ziarul Financiar. Potrivit administrației locale, cantitățile însemnate de precipitații care au căzut în ultima perioada au făcut ca procesul de eroziune și alunecare a falezelor din Eforie Nord și Sud să reînceapă și să se accentueze.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. În următoarele două săptămâni, vremea va continua să fie instabilă când se vor semnal perioade cu zile și nopți mai reci decât în mod normal pentru luna mai, la care se adaugă precipitații destul de consistente, dar și intervale cu temperaturi peste norme, ce vor atinge chiar și 26 de grade Celsius, în Muntenia, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) publicată luni, valabilă pentru perioada 8 — 21 mai 2017, transmite Cotidianul. În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor scădea de la 18 la 14 grade, iar cele minime de la 11 la 3 grade, în medie regională, iar vremea va deveni rece pentru această perioadă.

Crețu: Doar România mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate. România este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate, cu toate că Bruxelles-ul încurajează proiectele în format electronic, a declarat, luni, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, la conferința de lansare a celei de-a doua ediții a campaniei ‘Succesul e… Molipsitor!’, conform Capital. „Noi, în general, nu schimbăm regulile pe parcurs (Comisia Europeană — n. r.). În general, statul național adaugă foarte multă birocrație. Inclusiv domnul prim ministru (Sorin Grindeanu — n. r.) spunea la prima noastră întâlnire că, în perioada în care a fost președintele Consiliului Județean Timiș, primele patru zile le-a pierdut semnând și parafând mii de pagini, spunându-i-se că aceasta este cerința de la Bruxelles”, a spus Crețu.

Corina Crețu: 51.000 de joburi create în 10 ani datorită fondurilor europene. Dacă România nu lansează plățile pentru perioada 2014 — 2020 va fi foarte greu, anul 2017 fiind crucial din punct de vedere al fondurilor structurale, a declarat, luni, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, la conferința de lansare a celei de-a doua ediții a campaniei ‘Succesul e… Molipsitor!’, transmite Capital. „Țin să felicit Reprezentanța Comisiei Europene în România pentru demararea acestei campanii. Este un demers pe care îl susțin în totalitate. Noi, care lucrăm în acest domeniu, știm că nu există localitate, regiune care să nu aibă rezultate”, a spus Crețu.

Hidroelectrica nu va mai fi listată în acest an. Ministerul Energiei schimbă procedura de privatizare — președinte CS. Ministerul Energiei pregătește o hotărâre de Guvern prin care va schimba procedura de listare la bursă a Hidroelectrica, astfel încât banii să rămână la bugetul de stat, ceea ce va însemna că procesul nu va mai avea loc în acest an, a declarat, luni, Andreea Lambru, președintele Consiliului de Supraveghere al producătorului de energie, în cadrul unei conferințe de presă, relatează Economica.net. „Actualul Consiliu de Supraveghere va susține procedura de listare la bursă, dar există un comitet format din mai multe instituții care se ocupă de listarea la bursă și de un consorțiu cu care Hidroelectrica are contract”, a spus Lambru.

Angajații ROMATSA amenință că intră în grevă, din cauza nemulțumirilor salariale. Angajații ROMATSA au anunțat că intră în grevă de avertisment din cauza mai multor nemulțumiri legate de unele drepturi salariale prevăzute în Contractele Individuale de Muncă, potrivit Radio România Actualități, scrie România Liberă. Eurocontrol va decide care sunt cele 30% din zboruri care vor fi operate fără a fi afectate de grevă și care vor rămâne la sol până la terminarea ei sau vor ocoli spațiul aerian românesc. La ultima grevă de avertisment ROMATSA, din septembrie 2015, zeci de zboruri interne și externe sau care care au survolat România au fost afectate.

Noile norme RCA, încă incerte. Tarifele RCA au fost plafonate anul trecut începând cu data de 18 noiembrie, pentru o perioadă de șase luni, ceea ce înseamnă că, după data de 18 mai, acestea nu mai sunt aplicabile, conform Curierului Național. Incertitudinea pare însă să continue având în vedere că, în prezent, nicio autoritate nu a elaborat măcar un proiect de strategie care să reglementeze pe viitor această piață. Concret, doar la Comisia de Buget-Finanțe au fost depuse 327 de amendamente pe această temă, numărul observațiilor putând fi însă mult mai mare, având în vedere că legea este supusă dezbaterii și în Comisiile pentru industrii, pentru transport și cea juridică.

Ministrul Transporturilor dă ultimatum constructorilor de pe A3 și Centura București să își respecte termenele pentru finalizarea lucrărilor. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a dat un ultimatum constructorilor care execută lucrările pe Autostrada A3, pe Centura București, la pasajul de la Mihăilești, la podul de la Alexandria și pe DN 5A să-și respecte termenele contractuale pentru finalizarea lor. Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis luni presei, constructorii au fost chemați luni la Ministerul Transporturilor pentru a da explicații privind stadiul lucrărilor, scrie Economica.net. Întâlnirea a fost convocată după ce vineri, 5 mai, ministrul Răzvan Cuc și directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ștefan Ioniță, au desfășurat controale inopinate pe aceste șantiere, unde au constatat mai multe probleme.

Schweighofer promite că își va reevalua propriile păduri din România. Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, a decis să facă studii pentru a-și evalua pădurile pe care le deține în România, transmite Cotidianul. Acolo unde vor fi identificate dovezi științifice că au mai rămas păduri virgine, cvasivirgine și seculare, compania va înceta permanent orice lucrări silvice pentru a proteja flora și fauna, susțin reprezentanții ONG-ului de mediu Agent Green. Austriecii dețin în România 14.666 de hectare de păduri în județele Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Prahova, Buzău, Vrancea, Neamț și Suceava.

Studiu: Românilor le place să meargă la bancă. 80% vor interacțiune directă cu angajații instituției de credit. Aproximativ 80% dintre români preferă interacțiunea cu angajații băncilor, iar 44% preferă ca banca să aibă sucursale și să nu fie o „internet only bank”, potrivit unui studiu global al firmei de consultanță EY, prezentat luni de Aurelia Costache, Financial Services Industry Advisory Leader, EY România, în cadrul conferinței Future Banking, potrivitCapital. „În România, procentul respondenților care au spus că preferă să vorbească cu cineva de la bancă, fie în sucursală, fie la telefon sau prin alt tip de comunicare este de 80% față de o medie de 57% la nivel global”, a precizat Aurelia Costache.

Cum arată cel mai bun 7 al Final Four-ului de la Budapesta. O singură jucătoare din România e prezentă în echipa ideală condusă de Martin Ambros. Jucătoarea română Cristina Neagu (Buducnost Podgorica), cea mai bună handbalistă a lumii în 2016, și Carmen Martin (CSM București) au fost votate în echipa ideală a Ligii Campionilor la handbal feminin, ediția 2016-2017, potrivit EHFTV, canalul de televiziune al Federației Europene de profil, informeazăProSport. Neagu, care a pierdut finala mică a competiției, duminică, în fața CSM-ului, formație pentru care va juca din vară, a fost desemnată cel mai bun inter stânga al competiției de către suporteri, în timp ce Martin a fost votată cea mai bună extremă dreapta.

Meciul România — Armenia, din preliminariile CM 2018, se va disputa pe Arena Națională. Prezent sâmbătă la Pitești pentru premierea echipei SCM Pitești pentru câștigarea Seriei a III-a din Liga 3, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunțat locul de disputare al partidei dintre România și Armenia, din preliminariile Campionatului Mondial din 2018, scrie ProSport. Meciul, care va avea loc vineri, 1 septembrie, de la ora 21:45, se va juca pe Arena Națională, din București.

Ce lovitură pentru Halep! Simona nu a mai fost atât de jos de trei ani. Simona Halep a ajuns până pe locul 8 în ierarhia mondială, anunță ProSport. Sportiva din România nu a mai fost atât de jos în clasamentul WTA de trei ani. Halep a coborât patru poziții în clasamentul dat publicității de WTA în această dimineață, una dintre explicații fiind că turneul de la Madrid a început în acest an cu o săptămână mai târziu decât ediția trecută.

Victorie pentru Begu și Halep. Se pot duela cu altă româncă la turneul de la Madrid. Simona Halep și Irina Begu s-au calificat în turul al doilea al probei de dublu al turneului de la Madrid. Cele două românce au trecut de perechea formată din Abigail Spears și Katarina Srebotnik, scor 5-7, 6-3, 10-8, după un meci care a durat 1 oră și 38 de minute, conform Gazeta Sporturilor. În primul set, Halep și Begu au mers cap la cap cu adversarele lor, dar la scorul de 6-5, Spears și Srebotnik au făcut break.

Perfomanță pentru Marius Copil. Victorie dramatică la Madrid. Intrare în Top 100. Marius Copil a câștigat dramatic în turul I al turneului de la Madrid, contra lui Guillermo Garcia-Lopez, scor 7-6 (8), 4-6, 7-6 (11), scrie Gazeta Sporturilor. Copil s-a impus în primul set la tie-break, după ce fiecare jucător a reușit câte un break. În setul doi, la 5-4, Garcia-Lopez a făcut un break și trimis meciul în setul decisiv.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult