Acasa Revista Presei Revista presei. Principala schimbare adusă de starea de alertă

Revista presei. Principala schimbare adusă de starea de alertă

scris de Z.V.
70 afisari

Principala schimbare adusă de starea de alertă. În forma sa iniţială, OUG nr. 21/2004 prevedea că, pe durata stării de alertă, se pot dispune măsuri care privesc limitarea sau restrângerea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, în conformitate cu prevederile articolului 53 din Constituţie, însă această reglementare a fost eliminată ulterior, ceea ce înseamnă că autorităţile, inclusiv cele locale, nu pot dispune măsuri care să vizeze eventuale restrângeri ale drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Astfel, odată instituită starea de alertă, orice limitări sau restrângeri de drepturi ar putea fi impuse doar prin adoptarea unui act normativ de tipul unei legi organice, potrivit Adevărul.

Daniel Zamfir: Au cedat! Am învins! Senatorul PSD Daniel Zamfir afirmă că liberalii au renunţat la atacarea la CCR a noii legi a dării în plată şi astfel „chinul sutelor de mii de familii de români se va încheia”. ”După ce au votat împotriva Legii dării în plată, în urma devoalării ipocriziei fără margini şi nu un ultimul rând a presiunii oamenilor aflaţi în pragul ruinei, PNL a fost nevoit să renunţe la atacarea la CCR a Legii dării în plată! (…)”, a scris Zamfir pe pagina sa de Facebook, relatează Cotidianul.
Ciolacu, exmatriculat de Acadmia SRI! Liderul PSD nu şi-a mai terminat studiile. Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a fost „exmatriculat” de la cursurile de doctorat ale Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”. Informaţiile conform cărora Ciolacu nu şi-a finalizat studiile au fost confirmate de Biroul de Presă al SRI: „(…) a fost studentul şcolii doctorale din cadrul ANIMV între anii 2013 – 2019; nu a finalizat studiile universitare de doctorat întrucât nu a depus cerere de prelungire a perioadei de graţie pentru anul universitar 2019 – 2020”, titrează Evenimentul Zilei.

Relaxarea măsurilor. Marcel Vela: Nu se vor da ordonanţe de urgenţă în perioada stării de alertă. „Starea de alertă este un tranzit spre starea de normalitate (…) Nu se vor da ordonanţe de urgenţă în perioada stării de alertă. În perioada stării de alertă, aşa cum am spus, ea va fi declarată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi starea de alertă va fi gestionată de către acest comitet care analizează propunerile unui grup tehnic ce la rândul său va analiza situaţii din teren. (…)”, a declarat Marcel Vela, potrivit Gândul.

Codul Administrativ propus de UDMR intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu raport de respingere. Conducerea Camerei Deputaţilor a decis să introducă, în regim de urgenţă, dezbaterea iniţiativei legislative a UDMR pe ordinea de zi a plenului. Este vorba de proiectul de lege care prevede utilizarea limbii maghiare în administraţia locală dar şi arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice. Proiectul de lege are raport de respingere şi cel mai probabil va fi respins la vot, în plen, anunţă Hotnews.ro.

PSD: Serviciile au obligaţia să spună dacă preşedintele Camerei a negociat vânzarea Ardealului. PSD contracarează acuzaţiile lui Iohannis privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Social- democraţii îl acuză pe preşedinte că lansează o diversiune, când de fapt problemele românilor sunt altele. SRI ar trebui să prezinte public informaţii în acest caz, mai spun social-democraţii. Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că preşedintele a lansat o diversiune ca să atragă atenţia românilor de la problemele reale, transmite Jurnalul.ro.

Preşedintele Senatului, despre efectele absenţei miniştrilor de la audieri. „Acordurile trebuie să fie făcute publice. Românii trebuie să ştie cine a negociat, cum şi ce s-a negociat şi cine a avut mandat să negocieze. Miniştrii de Externe şi Muncii au ocazia ca într-un cadru oficial să clarifice dacă statul român a negociat ceva, în ce condiţii a negociat, care sunt limitele de protecţie pentru românii din străinătate (…)”, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, arată România Liberă.

Marius Bodea: A fost deschis dosar penal pentru tăierile ilegale din pădurea Dobrovăţ, Iaşi. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi anunţă deschiderea unui dosar penal în urma sesizării transmise de deputatul Marius Bodea, privind tăierile ilegale şi transporturile de masă lemnoasă din pădurea Dobrovăţ, judeţul Iaşi. Conform răspunsului primit de la IPJ Iaşi, în prezent se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de „tăieri fără drept de arbori şi furt de arbori”, potrivit Stiripesurse.ro.

Comisia SRI se reuneşte marţi, pentru un punct de vedere pe declaraţia preşedintelui legată de Ţinutul Secuiesc. Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Roman de Informaţii se va întruni marţi, de la ora 14:00, pentru a solicita SRI un punct de vedere referitor la declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis din data de 28 aprilie cu privire la adoptarea tacită a proiectului UDMR legat de autonomia Ţinutului Secuiesc, menţionează Ziare.com.

Engie a lansat oferta pentru populaţie de după liberalizarea de la 1 iulie. Preţul gazelor nu scade, aşa cum ne-am fi putut aştepta. Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze naturale din România pentru persoane fizice, a anunţat noua sa ofertă, pe care era obligat să o facă, pentru clienţii casnici alimentaţi acum în regim reglementat, dar care nu vor mai fi reglementaţi de la 1 iulie, odată cu liberalizarea pieţei. Preţul final al gazului plătit de populaţie este acelaşi, publică Economica.net.

Ce măsuri propune Tarom pentru reluarea activităţii de transport aerian: reconfigurarea spaţiilor destinate pasagerilor în aeroporturi, testarea temperaturii pasagerilor la îmbarcare şi teste rapide de COVID-19 la debarcare. Compania de stat Tarom, unul dintre transportatorii aerieni afectaţi de restricţiile de călătorie în această perioadă, propune Ministerului Transportului, Infrastructurii şi Comunicaţiilor mai multe măsuri prin care transportul aerian s-ar putea relua în condiţii optime, conform unui document văzut de Ziarul Financiar.

De ce nu prelungeşte preşedintele Iohannis starea de urgenţă. „Preşedintele a înţeles foarte clar mesajele care s-au dat in public, potrivit cărora Parlamentul, după ce cu mare dificultate a acceptat măsura de instituire a prelungirii stării de urgenţă pe 15 aprilie, nu va mai face acest lucru pe 15 mai. Şi, evident, era riscul foarte mare să se lovească de un refuz al Parlamentului pentru prelungirea stării de urgenţă (…), a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, arată QMagazine.ro.

Viorel Moldovan, ironii în serie după anunţul reluării antrenamentelor: „Voiam în Maldive, fiecare cu insula lui. Eu zic să îi dăm viteză direct, fără pregătire”. „Nu sunt atât de optimist. E foarte bine să reiei antrenamentele, dar nu pe repede-înainte. Am mai văzut şi eu ce declaraţii dau unii, că ne ajung 3 săptămâni. Eu unul zic să îi dăm direct, pe viteză. Ne batem joc de jucători. Jucăm doar să jucăm. Din punctul meu de vedere e complet compromis sezonul. Nu va mai fi ce a fost, dar trebuie să jucăm. Asta e”, a declarat Viorel Moldovan, scrie Gsp.ro.

O fostă jucătoare de top 10 vorbeşte despre Simona Halep. “Eu am plâns cel mai mult pentru ea”. Simona Halep a reuşit să îşi creeze, urmare a excelentelor ei rezultate, o imagine foarte bună în lumea tenisului feminin. Multe dintre fostele jucătoare o apreciază şi au numai cuvinte de laudă la adresa ei. Printre cele care o respectă şi a devenit chiar o suporteră a ei se află şi slovaca Daniela Hantuchova, acum retrasă din activitate, dar care a fost o jucătoare de top 10, cea mai bună clasare a ei fiind un loc 5, potrivit Fanatik.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult