Acasa Revista Presei Revista presei. Proteste de amploare față de defrișările ilegale

Revista presei. Proteste de amploare față de defrișările ilegale

scris de Z.V.
7 afisari

Proteste de amploare față de defrișările ilegale, standardele de cost de construcție a șoselelor rapide, precum și parada Victoriei de la Moscova, dar și prima etapă a celei de-a 98-a ediții a Turului ciclist al Italiei, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute în acest weekend.

pprotest defrisari ilegaleZiua Victoriei a fost sărbătorită în Piața Roșie prin ‘cea mai mare paradă militară’, titrează Adevărul. Sâmbătă dimineața, la Moscova, au fost marcați 70 de ani de la victoria sovietică asupra naziștilor printr-o serie de evenimente, inclusiv prin ‘cea mai mare paradă militară’ pe care a văzut-o Rusia, ce a avut loc în Piața Roșie. La Ziua Victoriei au participat peste 30 de lideri de stat și oficiali, iar Rusia a etalat cele mai noi sisteme de armament de care dispune.

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la recepția cu ocazia Zilei Europei de la Palatul Cotroceni, că, în scurt timp, România va face pași semnificativi pentru a deveni stat membru al spațiului Schengen, scrie Economica.net.

Prima recepție de Ziua Europei dată de Klaus Iohannis a readus la Cotroceni doi dintre cei trei foști președinți ai României. Emil Constantinescu și Ion Iliescu au ciocnit șampanie cu Klaus Iohannis și cu Prima Doamnă la prima lor recepție publică. Ținut, la rândul său, la distanță, în timpul mandatelor, de predecesori, Traian Băsescu a lipsit, notează Adevărul. A venit, în schimb, senatorul Șerban Nicolae, autor al unui controversat amendament la Codul Penal.

Klaus Iohannis a organizat sâmbătă, la Palatul Cotroceni, o recepție cu ocazia Zilei Europei. La eveniment au fost invitați toți foștii președinți ai României, dar și premierul Victor Ponta și membrii Guvernului său, transmite Evenimentul Zilei.

Nemulțumirile președintelui Klaus Iohannis au fost ridiculizate sâmbătă de premierul Victor Ponta, scrie Puterea. Liderul PSD i-a transmis șefului statului că este primit bine în orice țară unde merge în calitatea sa de oficial român.

Sâmbătă, la nici 24 de ore după ce președintele Klaus Iohannis a adus primele critici (întemeiate) guvernului, premierului și parlamentarilor PSD, Victor Ponta, a ieșit cu o replică în stilul său caracteristic, cel cunoscut mai ales din perioada toamnei anului 2014, scrie Cotidianul.

Sâmbătă au avut loc proteste în 26 de orașe din țară, dar și în diaspora, față de tăierile abuzive de păduri. Aproape trei mii de manifestanți s-au strâns în Piața Charles de Gaulle, din București, și au plecat în marș către Palatul Victoria, Cotroceni, până în fața Ministerului Mediului, pe parcurs manifestanții ajungând să numere în jur de 5.000, relatează Gândul.

În mai multe de orașe din România s-au desfășurat, sâmbătă, proteste față de despăduririle abuzive din țară. În Capitală, peste 2.000 de oameni au mărșăluit pe traseul Parcul Herăstrău-Palatul Parlamentului în semn de nemulțumire față de defrișările ilegale, scrie Adevărul. Într-o postare pe Facebook, președintele Klaus Iohannis și-a arătat susținerea pentru cauza manifestanților ieșiți în stradă, descriind protestul drept ‘unul perfect legitim’.

Mii de persoane s-au mobilizat în urma unui mesaj postat pe Facebook și au ieșit în stradă pentru a-și exprima indignarea față de tăierile ilegale de păduri, scrie Cotidianul. Ei vor schimbarea Codului silvic astfel încât defrișările ilegale să nu mai fie posibile în România.

Participanții la marșul de protest față de defrișarea pădurilor organizat la Cluj-Napoca, al căror număr depășește o mie, au blocat complet traficul rutier pe Bulevardul 21 Decembrie și în Piața Mărăști, ei scandând ‘Ieșiți din casă, dacă vă pasă’ sau ‘Parlamentarul frate cu tâlharul’, transmite Gândul.

Autoritățile schimbă standardele de cost și estimează că vor cheltui până la 21 de milioane de euro pentru un kilometru de șosea rapidă. Costurile vor varia între 5 și 21 de milioane de euro, pentru fiecare din cei 1.300 de kilometri promiși, în funcție de relief, informează România Liberă. De menționat că, în urmă cu cinci ani, prețurile etalon adoptate de Guvern erau de câteva ori mai mici, situându-se între 4 și 6 milioane de euro pe kilometru.

Primăria Olguțăi Vasilescu a renunțat la daune în procesul dezafilierii Universității Craiova, titrează Evenimentul Zilei. În acest proces care se judecă la Tribunalul București, se petrec lucruri ciudate. Potrivit portalului instanțelor de judecată, părțile civile, adică Fotbal Club Universitatea Craiova, Asociația Peluza Sud și Adrian Mititelu au cerut de trei ori recuzarea judecătoarei Otilia Bomboș. De două ori, alt judecător a respins cererile, a treia solicitare urmează să fie analizată până la următorul termen din 3 iunie.

Claudiu Falub (44 de ani), un fizician român stabilit în Elveția, a făcut o descoperire considerată imposibilă în ultimii 50 de ani, scrie Adevărul. Alături de o echipă de oameni de știință din Elveția, Falub a reușit să obțină un material care stă la baza gadgeturilor viitorului, studiul fiind publicat în prestigioasa revistă americană ‘Science’.

Orica-Green Edge, marea favorită a contratimpului pe echipe din prima etapă a Giro, și-a respectat statutul și s-a impus, repetând performanța de acum un an, când câștiga etapa inaugurală desfășurată pe tărâm nord-irlandez, la Belfast, scriePro Sport.

Primul croșeu dat de Contador! Premieră pentru România: doi sportivi de-ai noștri au luat startul în Turul Italiei, titrează Gazeta Sporturilor. Turul Italiei 2015 a început sâmbătă cu un contratimp pe echipe, în lungime de 17.6km, pe coasta Mării Ligurice, în Sanremo. A fost primul prilej pentru Tinkoff-Saxo de a trimite o declarație de război din partea spaniolului Alberto Contador, favoritul numărul 1 al competiției, față de rivalii principali.

Cristina Neagu va juca a treia finală a Ligii Campionilor din ultimii cinci ani, după ce echipa sa, Buducnost Podgorica, s-a calificat în ultimul act al competiției, care are loc duminică la Budapesta, informează Pro Sport. Echipa muntenegreană a condus tot meciul cu Vardar Skopje, pe care l-a câștigat cu 27-17.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult