Acasa Revista Presei Revista presei. PSD vrea să ancheteze ”statul paralel”

Revista presei. PSD vrea să ancheteze ”statul paralel”

scris de Z.V.
144 Afisari

Decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia unele dintre modificările aduse legii privind organizarea şi funcţionarea CSM sunt neconstituţionale, anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, referitor la întreruperea vizitei în Japonia, precum şi intenţia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, de a schimba modalitatea de calcul a mediei de admitere la liceu, dar şi solicitarea investitorilor străini privind înfiinţarea unei unităţi care să supravegheze marile proiecte de infrastructură sunt printre principalele subiecte ale zilei de 14 februarie.

PSD vrea să ancheteze ”statul paralel”. Majoritatea PSD-ALDE ar putea înființa o nouă comisie de anchetă parlamentară care să vizeze presupusele abuzuri ale mai multor instituții alte statului. Ideea înființării unei comisii speciale pentru activitatea instituțiilor statului apare în raportul Comisiei de anchetă parlamentare privind alegerile prezidențiale din 2009, nformează România Liberă.

Băsescu, întrebat dacă el crede că ar trebui să demisioneze Kovesi: Nu cred nimic. La Biserică se crede. Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat marţi că nu a văzut înregistrările făcute de deputatul Vlad Cosma şi acuzaţiile aduse Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA). Întrebat dacă el crede că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să demisioneze, Băsescu a răspuns că „nu crede nimic”, pentru că doar „la Biserică se crede”, conform Adevărul.

Audierea lui Liviu Dragnea pe tema acuzațiilor aduse SPP, respinsă. Comisia de Apărare din Senat a respins, marți, posibilitatea audierii lui Liviu Dragnea în legătură cu acuzațiile aduse SPP, urmând ca într-o ședință comună cu membrii comisiei similare din Camera Deputaților să se decidă audierea liderului PSD sau constituirea unei comisii speciale ori de anchetă. ”Vă citesc din Constituția României, articolul 64, alin. 4: ‘Fiecare Cameră îşi constituie comisii permanente şi poate institui comisii de anchetă sau alte comisii speciale. Camerele îşi pot constitui comisii comune’. Eu vă propun ca acest subiect să fie discutat într-o ședință comună, Cameră-Senat”, a solicitat senatorul PSD Nicolae Moga, informează Cotidianul.

Augustin Lazăr, obligat să o ancheteze pe Laura Codruţa Kovesi. Explicaţiile neconvingătoare ale DNA, dar şi faptul că procurorul şef de la Ploieşti, Lucian Onea, a confirmat fix acuzaţiile lui Vlad Cosma, conform căruia listele cu alegătorii posibil corupţi din Republica Moldova au fost depuse de fostul deputat şi nu de Serghei Petruş (un nume care din primele date pare inventat –n.r.), l-au determinat pe ministrul Justiţiei să anunţe că îşi întrerupe vizita în Japonia şi se întoarce de urgenţă în ţară. Întrebat dacă îşi va scurta vizita oficială pe care o efectuează în Japonia, urmând să fie prezent la şedinţa de Guvern de joi, Tudorel Toader a răspuns afirmativ, transmite Evenimentul Zilei.

Alte modificări ale legilor justiţiei pică la CCR. Legea CSM, declarată parţial neconstituţională. Cea de-a treia lege a Justiţiei modificată de Comisia Iordache are probleme la Curtea Constituţională. Curtea Constituţională a României a admis parţial sesizarea de neconstituţionalitate privind modificarea Legii  317 care vizează organizarea CSM, anunţă Gândul.

Investitorii străini, exasperaţi de lipsa infrastructurii, cer Guvernului Dăncilă să îşi asume direct marile proiecte. Consiliul Investitorilor Străini (FIC) cere Guvernului Dăncila printr-o scrisoare deschisă să-şi asume marile proiecte de infrastructură prin infiinţarea unei Unităţi de proiect, care să funcționeze la nivelul Guvernului ca un organism interministerial. Solicitarea investitorilor străini vine pe fondul exasperării faţă de întârzierea marilor proiecte de infrastructură, notează Hotnews.ro.

Chinezul Mihai şi afacerile sale ciudate din România. Zhang Jianjun, zis Mihai, patronul bordelului „Shanghai”, care avea printre clienţii fetelor sale minore inclusiv poliţişti, procurori şi ofiţeri din servicii, este unul dintre liderii comunităţii chineze din România şi patronul unor afaceri ciudate. Complexul  comercial China Town, de exemplu, care adăposteşte peste 1.600 de magazine şi depozite, declară la Fisc cifre de afaceri rizibile, cu pierderi şi datorii de zeci de milioane de lei. În plus, Maria Mihaela Vintilă, partenera de viaţă a afaceristului chinez condamnat pentru trafic de minore, este funcţionar public şi găzduia în apartamentul său afacerile cu iz de evaziune ale altor chinezi, conform Jurnalului Naţional.

Judecător: Parlamentul poate modifica numai articolele neconstituţionale din legile justiţiei. Comisia specială din Parlament privind legile justiţiei a muncit repede şi prost, spune judecătorul Cristi Danileţ. Curtea Constituţională a decis marţi că şi a treia lege a justiţiei încalcă parţial legea fundamentală. Anumite prevederi din legea privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii trebuie modificate de Parlament. Între altele, e vorba de modul în care este aleasă conducerea CSM, potrivit Rfi.ro.

Comisia SRI spune că vrea să-l audieze pe Sebastian Ghiţă, dar nu știe cum să dea de el: ‘Dacă doreşte, sigur că poate să ia legătura cu noi’. Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI este interesată să-l audieze pe Sebastian Ghiţă, aflat în Serbia, dacă şi acesta va fi de acord, a anunţat, marţi, preşedintele comisiei, senatorul social-democrat Claudiu Manda. El nu exclude trimiterea unei invitaţii oficiale omului de afaceri, cu menţiunea ca invitaţia să identifice şi o locaţie anume, şi a adăugat că la Bucureşti există condiţiile tehnice legale pentru audierea lui Ghiţă, relatează Stiripesurse.ro.

Persoanele condamnate definitiv pot candida la parlamentare, au decis deputaţii jurişti. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport de respingere pentru iniţiativele legislative ale PNL referitoare la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi la interzicerea persoanelor care au suferit condamnări penale definitive de a candida la alegerile parlamentare. Cele doua proiecte, care au fost depuse în 2017, au fost respinse anterior de Senat, conform Ziare.com.

Modul de calcul al mediei de admitere la liceu s-ar putea modifica din nou. Ce propune ministrul Educației. Admiterea la liceu ar putea fi modificată. Ministrul Educației Naționale (MEN), Valentin Popa, are în vedere modificarea procedurilor, media claselor V-VIII ar putea fi înlocuită de media tezelor la materiile de bază, anunţă Libertatea.

Preţul poliţei RCA ar putea fi reglat în funcţie de orele de utilizare a maşinii – proiect ASF. Revoluţia tehnologică la nivel mondial va permite apariţia poliţelor CASCO sau chiar RCA plătite ”cu ora”. O simplă modificare a Normei RCA ar permite vânzarea unei poliţe RCA cu preţul reglabil în funcţie de numărul orelor de utilizare a maşinii folosind sisteme telematice. ASF a propus deja societăţilor de asigurări să se gândească la noi produse care ar veni în ajutorul consumatorilor şi ar permite asigurătorilor să facă faţă cu succes provocărilor din zona tehnologică, potrivit Economica.net.

Cine plăteşte cel mai bine în România. Salariul mediu depăşeşte 1.000 de euro net pe lună în şapte sectoare. În 2017, în şapte sectoare de activitate salariul mediu a depăşit 1.000 de euro net pe lună:  servicii IT – 5.974 de lei net/lună în 2017, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 5.309 lei net, industria grea – 5.165 de lei net, asigurări şi fonduri de pensii private – 4.722 de lei net, servicii anexe extracţiei – 4.672 de lei net, transporturi aeriene – 4.642 de lei net şi bănci – 4.568 de lei net, informează Ziarul Financiar.

Gigi o vrea pe Dinamo în play-off! Cine l-a făcut să-şi schimbe opinia. Dinamo – FCSB se va juca duminică, de la ora 20:45, în etapa a 25-a din Liga 1 Betano. Gigi Becali a anunţat că o vrea pe marea rivală în play-off. Dinamo – FCSB este cel mai aşteptat meci al începutului de an în Liga 1 Betano, notează Fanatik.ro.

Șumudică sare la gâtul lui MM și îi atrage atenția lui Becali! Dezvăluiri incredibile din cantonamentul FCSB: „Iată ce face Dică înainte de Lazio”. Marius Șumudică i-a răspuns lui MM Stoica după ce oficialul FCSB a ținut să-l taxeze pentru că s-a luat de Nicolae Dică. Și recentele declarații ale antrenorului de la Kayserispor despre Lobanovski l-au deranjat pe MM, scrie Gazeta Sporturilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS