Acasa Revista Presei Revista presei. Republica Moldova scindată, gata să dea în clocot

Revista presei. Republica Moldova scindată, gata să dea în clocot

scris de Z.V.
11 afisari

Manifestările comemorative dedicate marcării intrării României în Primul Război Mondial, noi informații legate de victimele cetățeni români ale cutremurului din Italia, incendiul puternic izbucnit la o groapă de gunoi de lângă Cluj-Napoca, transferul fotbalistului Nicolae Stanciu de clubul Steaua București la gruparea belgiană Anderlecht Bruxelles pentru 9,8 milioane de euro și câștigarea, de către România, a medaliei de aur la Campionatele Mondiale de juniori, prin echipajul masculin de patru rame sunt principalele subiecte ale zilei de 29 august.

republica moldovaRepublica Moldova scindată, în convulsii, gata să dea în clocot, la 25 de ani de Independență, titrează Evenimentul Zilei. Am avut ocazia să fiu prezent la Chișinău, la 25 de ani de la celebrarea declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, și am constatat că Republica Moldova este mai divizată ca niciodată. Independența a fost decisă cu mai bine de doi ani înainte, când revenirea la românism și renașterea națională nu au mai putut fi stăvilite de sovietici, iar Sovietul Suprem al RSS Moldovenească a votat revenirea la grafia latină, la limba română, la tricolor și la imnul „Deșteaptă-te Române”.

Manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, relatează Q Magazine. Manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial au continuat cu ceremonialul de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, din Capitală.

Iohannis: Comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european, scrie România Liberă. Comemorarea Primului Război Mondial aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european, a declarat președintele Klaus Iohannis, duminică, în cadrul ceremoniei dedicate marcării a 100 de ani de la intrarea României în prima conflagrație mondială.

Klaus Iohannis și Dacian Cioloș s-a întâlnit azi în Parcul Carol, aflăm din Evenimentul Zilei. Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au participat astăzi la ceremonia dedicată marcării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, organizată în Parcul Carol.

Expoziție pariziană consacrată centenarului intrării României în Marele Război, relatează Evenimentul Zilei. Castelul Vincennes, prima reședință a regilor Franței — azi depozitar al arhivelor militare franceze și muzeu — a fost vineri, 26 august, martorul inaugurării unei expoziții consacrate centenarului intrării României în Marele Război.

Răspunsul lui Cioloș pentru faptul că România a fost ignorată de Merkel în negocierile cu statele UE, potrivit Gândul. Premierul Dacian Cioloș a declarat, în cadrul unui interviu pentru Radio România Actualități, la întrebarea de ce România nu a făcut parte din agenda întâlnirilor pe care Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a avut-o în ultima săptămână, că „nu rămânem în afara jocului, important este nu doar să ne întâlnim, ci să avem și idei și o poziție construită”. În acest sens, Cioloș a explicat faptul că, în urma unei discuții purtate cu cancelarul german, în luna ianuarie, în care a invocat frustrarea țărilor din Est pentru faptul că nu sunt suficient implicate în mod practic în procesul de pregătire decizională europeană, i s-a transmis că nimeni nu împiedică România să fie parte activă a acestui proces, însă asta ar presupune să dea dovadă de mai multă activitate și dinamism. În acest context, Cioloș a menționat că va efectua o vizită cu profil economic, săptămâna viitoare, în trei landuri germane, adăugând că președintele Klaus Iohannis va avea, la rândul său, o întrevedere, în perioada următoare, cu Angela Merkel.

MAE: 4 cetățeni dispăruți după cutremurul din Italia; restul au fost identificați și sunt în viață, scrie Jurnalul Național. Ministerul Afacerilor Externe a precizat duminică seara că numărul cazurilor de cetățeni români dispăruți, aflate în atenția MAE, este în acest moment de 4 persoane.

Primul ministru din guvernul Cioloș care ajunge în Italia, după cutremur, notează Gândul. Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, se va deplasa duminică în centrul Italiei, regiune puternic afectată de cutremurul care a avut loc miercuri și în care și-au pierdut viața și 11 cetățeni români.

Victor Ponta: Nimeni nu a iesit in Italia, dupa cutremur, să spună „Corupția ucide” și să ceară schimbarea Guvernului, citează Curierul Național. Fostul premier Victor Ponta spune, într-un mesaj de condoleanțe pentru victimele cutremurului din Italia postat pe Facebook, ca se bucura de faptul ca nimeni nu a incercat sa folosească tragedia pentru un interes politic, nimeni „nu a ieșit a doua zi să spună ‘Corupția ucide’, desi ceva coruptie au si ei, si nimeni nu a sarit imediat sa ceara schimbarea Guvernului”.

Ambasadorul SUA: Vedem România ca fiind pe o traiectorie pozitivă, transmite România Liberă. Ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, a declarat, sâmbătă seara, la Alba Iulia, că România se află pe o traiectorie pozitivă, având contribuții semnificative la securitatea internațională, diplomatul apreciind, de asemenea, lupta dusă împotriva corupției.

Grijile americanilor — Ambasadorul SUA la Chișinău: Moldova nu e România, citează Cotidianul. Ambasadorul SUA la Chișinău a declarat, într-un interviu acordat postului Moldova 1, că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure și că unirea țării cu România „nu este o alegere practică” indiferent de motiv.

Slovacia susține prezența României în Schengen, potrivit ziarului România Liberă. Ambasadorul Slovaciei, Jan Gabor, a declarat, sâmbătă seara, într-o conferință publică desfășurată la Alba Iulia, că țara sa susține prezența României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Mesajul subtil al lui Liviu Dragnea pentru Klaus Iohannis: Ne luptăm, câștigăm, după care ne predăm!, citează Evenimentul Zilei. Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a fotografiat pe malul Dunării cu un „crap chinezesc” în brațe și a glumit pe teme politice cu fanii săi de pe Facebook, într-un gest care poate fi interpretat ca un mesaj pentru clasa politică.

Liderul PSD, întâlnire cu ambasadorul — George Maior, premier? Ce spune Liviu Dragnea, titrează Cotidianul. Liderul PSD Liviu Dragnea a dezvăluit duminică seara că s-a întâlnit recent cu George Maior, ambasador al României în SUA și fost șef al SRI, iar acesta i-a spus că nu este interesat de funcția de premier.

Ponta, despre candidatura la parlamentare: Eu am depus deja solicitarea la Organizația PSD din Gorj, informează Jurnalul Național. Fostul premier Victor Ponta a anunțat, duminică, că a depus, la organizația PSD Gorj, solicitarea pentru candidatura sa la alegerile parlamentare.

Pomana electorală ținută la sertar pentru sesiunea de toamnă, transmite Adevărul. Pe masa deputaților și senatorilor se vor regăsi în ultima sesiune parlamentară inițiative legislative care, atunci când nu sunt populiste și afectează bugetul statului, sunt orientate spre îmbunătățirea vieții aleșilor și a persoanelor din anturajul lor.

Cioloș: „Vom intensifica activitatea în privința Cumințeniei Pământului”, scrie Bursa. Activitatea privind achiziționarea lucrării „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși va fi intensificată în perioada imediat următoare, a anunțat premierul Dacian Cioloș. Campania de colectă națională „Brâncuși e al meu” are ca țintă strângerea sumei de 6 milioane de euro din donații publice până la sfârșitul lunii septembrie. Acestei sume i se adaugă 5 milioane de euro alocați de Guvern, pentru ca opera lui Brâncuși să intre în proprietatea statului, după achiziționarea de la proprietarii săi actuali.

Cărtărescu, mesaj pentru rectorul de la Universitatea Babeș-Bolyai: „Nu cred că e bine să vedem doar pericolele noului fel de realitate”, citează Gândul. Scriitorul Mircea Cărtărescu a reacționat pe Facebook în contextul afirmațiilor făcute de rectorul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj Napoca, Ioan Aurel Pop, cu privire la „Generațiile Google, Facebook sau SMS”. Concret, Cărtărescu îi transmite rectorului că nu crede că „există o conspirație pentru idiotizarea tinerelor generații ca să fie manipulate mai ușor”, precizând că, deși „tinerii nu mai citesc la fel de mult ca părinții lor”, aceștia „navighează în alte medii cu o dexteritate pentru mine uimitoare și inimitabilă”, dând exemplul fiului său, în acest sens.

Dezastru iminent în caz de cutremur, în București! De ce nu sunt folosite fondurile pentru reconsolidare, titrează Libertatea.
Cutremurul din Italia a trezit, din nou, „interesul” autorităților pentru soarta Bucureștiului. Într-un caz similar de dezastru, efectele ar fi devastatoare, o recunoaște și premierul României, și instituțiile de prim ajutor. În realitate, problema rămâne semnalată doar cu buline roșii și vorbă multă. De fonduri nu se atinge nimeni, deși ele există. Și nu sunt puține.

APIA: Pentru a primi renta pe 2015, rentierii agricoli trebuie să își vizeze carnetele, relatează Curierul Național. Rentierii care vor să intre în posesia rentei viagere cuvenite pentru anul 2015 trebuie să se prezinte până la data de 31 august 2016, inclusiv, la Centrele județene al Agenției de Plăți și Intervenție în vederea vizării carnetelor de rentier agricol, scrie Mediafax. Rentierii agricoli cu domiciliul în București se pot prezenta atât la Centrul APIA al Municipiului București, cât și la Centrul județean APIA Ilfov.

Ford vrea ajutor de stat pentru Craiova de 75 milioane de euro contra unor investiții de 130 mil. euro, dar își asumă o producție anuală de cinci ori mai mică față de capacitatea uzinei, scrie Ziarul Financiar. Americanii vor să deblocheze ajutorul de stat în valoare de 75 mil. euro și vorbesc despre investiții suplimentare de 130 mil. euro la Craiova până în 2019, însă își asumă „în scris” numai 60.000 de mașini anual, față de 300.000 de unități când au cumpărat uzina.

Pensia medie în România a fost de 931 de lei în luna iulie, anunță Capital. Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a anunțat că pensia medie încasată în luna iulie în România de un beneficiar al sistemului de asigurări sociale de stat a fost de 931 de lei, nivel nemodificat de la începutul acestui an, însă în creștere cu peste 5% față de iulie 2015, când o pensie medie era de 886 de lei.

Florin Dănescu, Asociația Română a Băncilor: Creditul ipotecar, cea mai nesigură formă de creditare, notează Puterea. Creditul ipotecar a devenit după criză cea mai nesigură formă de creditare pe fondul aprobării legii dării în plată. În prezent, nicio industrie nu oferă deplină stabilitate și certitudine în ceea ce privește creditarea. Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB) Florin Dănescu vorbește într-un interviu pentru ziarul Puterea despre provocările cu care se confruntă instituțiile bancare din România, dar și despre plusurile și minusurile economiei românești. Potrivit președintelui executiv ARB, România a fost considerată ca fiind o piață cu potențial foarte mare, astfel încât nume mari din industria bancară din Europa au deschis repede filiale în România, chiar înaintea altor industrii. Pe de altă parte, România a dat cu piciorul exact acestui avantaj, neștiind să profite de aceste oportunități.

Producție record la rapiță. România intră în top 10 mondial, anunță Economica.net. România a reușit, anul acesta, să surclaseze Ucraina în topul celor mai mari producători de rapiță din Marea Neagră și va intra, după 20 de ani, în clasamentul celor mai mari 10 producători la nivel mondial.

Multinaționalele nu vor mai avea cum să evite impozitarea profiturilor, relatează Bursa. Companiile multinaționale care activează în statele membre UE nu vor mai avea cum să ocolească impozitarea profiturilor realizate în țările unde-și derulează afacerile, potrivit unei noi Directive, adoptată recent la nivel european.

Deficitul este ținut în frâu cu sacrificarea investițiilor, în vreme ce cheltuielile cu salariile se umflă de la lună la lună, potrivit Ziarului Financiar. La șapte luni, cheltuielile de investiții sunt la jumătate față de program. Dacă ele ar fi fost executate conform programării, deficitul ar fi fost spre 3% din PIB.

Traseul celei mai așteptate autostrăzi din România ar putea fi gata până pe 15 septembrie. Urmează licitații pe bucăți, aflăm de pe Economica.net. Tot traseul autostrăzii Sibiu-Pitești va fi definitivat până pe 15 septembrie, estimează Cătălin Homor, directorul general al CNADNR. Oficialiii de la Drumuri au dezvăluit noile planuri pentru cel mai important proiect de infrastructura rutieră din România.

Incendiu puternic izbucnit la o groapă de gunoi de lângă Cluj-Napoca, scrie Jurnalul Național. Un incendiu puternic a izbucnit duminică seară la o groapă de gunoi de lângă municipiul Cluj-Napoca, a informat ISU Cluj. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș, incendiul a izbucnit în jurul orei 20,30.

Exclusiv. General de contraspionaj, în război cu statul român din cauza aurului familiei Ceaușescu, citim în Libertatea. Instituția prezidențială a primit, la mijlocul anului trecut, un memoriu din partea unui general de contraspionaj din fostul serviciu „01” anti-KGB, de pe vremea lui Ceaușescu, în care cerea declasificarea dosarului său militar, pentru a-și putea primi pensia. I s-a răspuns că cererea sa nu poate fi luată în considerare pentru că… petentul nu are identitate! Generalul a povestit pentru ziarul Libertatea de unde i se trage tărășenia.

Criminalul suporterului dinamovist se lăuda cu isprava lui, informează Adevărul. Criminalul suporterului dinamovist ucis cu o lovitură de baston în cap va sta după gratii în următoarele 30 de zile. Alexandru Badea, agent de pază la un hipermarket, a recunoscut că a avut o altercație cu Adrian Daniel Matei, pe care l-ar fi lovit în cap cu un baston telescopic. Înainte să fie prins, Badea s-ar fi lăudat prietenilor cu isprava sa.

Responsabilul pentru Catedrala Regală: Starea de sănătate a regelui Mihai, într-o continuă degradare, anunță Puterea. Protosinghelul Ichim Caliopie a mai spus că principele Radu Duda i-a transmis că starea de sănătate a regelui Mihai este într-o continuă degradare, existând posibilitatea ca acesta să moară până la sfârșitul anului.

Pagube de câteva mii de euro — Jaf la un spațiu al Teatrului Evreiesc de Stat, transmite Cotidianul. Unul dintre spațiile în care Teatrul Evreiesc de Stat își păstrează decorurile și echipamentele tehnice necesare derulării în bune condiții a spectacolelor a fost vandalizat în urmă cu câteva zile, pierderile materiale ridicându-se, la o primă evaluare, la aproximativ 10.000 de euro, au anunțat duminică reprezentanții teatrului.

Anacronismul cărților școlare continuă. Erori în manualele de istorie, relatează Puterea. După ce anul trecut au fost studii și cercetări sociologice care arătau anacronismul care există prin texte și imagini în manualele școlare, lucrurile nu au evoluat în sens pozitiv. Sunt aceleași ocupații stereotipe, în care băieții visează la tot felul de meserii și lucruri îndrăznețe, pe când fetele se mețin în ipostaze de femei casnice, la cratiță. Mai grav decât atât este percepția copiilor asupra membrilor familiei, respectiv bunicii, care sunt fie surzi, nevăzători, fie cantonați în amintiri. Din manuale lipsește aproape total tehnologia de care suntem înconjurați, însă avem o avalanță de stropitori, furci și coase. Toate acestea se întâmplă când actuala generație umblă cu tablete încă din grădiniță.

O mașină a căzut în Dâmbovița; șoferul nu a fost rănit, citim înJurnalul Național. O mașină a părăsit carosabilul duminică dimineața și a căzut în râul Dâmbovița, la ieșirea din București spre Glina, însă șoferul nu a fost rănit, a informat ISU București.

Care este cea mai săracă localitate din România, notează Q Magazine. Potrivit Ministerului Dezvoltării, comuna Necșești din Județul Teleorman este cea mai săracă unitate administrativă din România. Din cei 1.300 de locuitori rămași, 1.000 sunt pensionari; astfel, comuna nu mai are șanse de dezvoltare. Paradoxal, Necșești se află la doar 100 de kilometri de București, cel mai bogat oraș al țării.

Aur mondial la canotaj! Juniorii din echipajul de 4 rame s-au clasat pe primul loc la CM de la Rotterdam, cu un nou record mondial, transmite ProSport. După medalia de bronz obținută la Jocurile Olimpice de la Rio, canotajul românesc punctează din nou, de data aceasta la Campionatele Mondiale de juniori și tineret, desfășurate la Rotterdam. Duminică, în ultima zi de finale, echipajul masculin de 4 rame (juniori), alcătuit din Ștefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari, Vasile Mihăiță Țigănescu și Cristi Constantin Hîrgău, a cucerit medalia de aur, după o finală superbă. Românii au trecut linia de sosire în 5:58,85, timp ce reprezintă un nou record mondial de juniori. Echipajul următor, cel al Marii Britanii, a trecut linia de sosire la cinci secunde. Treapta a treia a fost ocupată de Germania.

Ce a decis Daum după ce Stanciu i-a ceru să-l lase să meargă în Belgia, aflăm din Gazeta Sporturilor. Nicușor Stanciu a avut o discuție la Centrul de fotbal de la Mogoșoaia cu selecționerul, Răzvan Burleanu și Gabriel Bodescu. Cristoph Daum i-a permis până la urmă mijlocașului să părăsească pentru o zi cantonamentul echipei naționale pentru a-și putea rezolva transferul la Anderlecht.

CSM București a câștigat turneul de la Doboj, după o finală cu Tatran Presov. Dinamo, HC Odorhei, Steaua și HC Dobrogea Sud Constanța, teste în această vară cu echipe din Liga Campionilor, relatează ProSport. Liga Națională de handbal masculin, redenumită Liga Zimbrilor, debutează oficial marți cu partidele HC Dobrogea Sud — Poli Timișoara (ora 16:00, TVR 2) și Dinamo București — CSM Satu Mare (ora 19:30, DigiSport, Dolce Sport).

Cristina Neagu, dezvăluire tulburătoare: „Nu îmi mai găsesc motivația, nu mă mai antrenez de două săptămâni”, citează Gazeta Sporturilor. Cristina Neagu e cu moralul la pământ după ce echipa națională de handbal a României a fost eliminată încă din grupe la Jocurile Olimpice de la Rio.

Surse judiciare: Echipamentul lotului olimpic nu era contrafăcut, potrivit Q Magazine. Echipamentele livrate Comitetului Olimpic pentru sportivii care au reprezentat România la RIO nu sunt contrafăcute, însă au fost prost executate, precizează surse judiciare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult