Acasa Revista Presei Revista presei. Retrocedare de 600 de milioane de euro

Revista presei. Retrocedare de 600 de milioane de euro

scris de Z.V.
46 afisari

Adoptarea de către Camera de Deputaților a inițiativei cetățenești privind redefinirea familiei, votarea proiectului de lege privind executarea pedepselor, aprobarea modificărilor la Regulamentul Camerei Deputaților, discursul susținut de președintele Klaus Iohannis în Parlament, precum și declarațiile ministrului Muncii, Lia-Olguța Vasilescu despre plafonarea indemnizației pentru mame, dar și rezultatele obținute de jucătoarele române de tenis la turneul de la Madrid sunt principalele subiecte ale zilei de 10 mai.

Retrocedare de 600 de milioane de euro. Vezi cine este beneficiarul. Retocedare record în Capitală, notează Evenimentul Zilei. O femeie a câștigat în instanță un teren de 240.000 de metri pătrați din Sectorul 2 al Capitalei. Retrocedarea cuprinde Parcul Motodrom, o benzinărie, baza sportivă a clubului Juventus București, Universitatea Lumina, precum și mai multe blocuri, drumuri, alei și spații verzi. Mihăiescu Ileana Clara Constanța a câștigat în instanță o retrocedare unor terenuri și imobile în valoare de 600 de milioane de euro.

Inițiativa cetățenească privind redefinirea familiei — adoptată de plenul Camerei Deputaților. Camera Deputaților a adoptat marți, cu 232 voturi „pentru’, 22 de voturi ‘împotrivă’ și 13 abțineri, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pe tema definiției familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituție urmează să aibă următoarea formă: ‘Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor’, transmite Economica.net. Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei.

Proiectul privind executarea pedepselor — adoptat. Pedepse reduse 6 zile la 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare. Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 175 voturi pentru, 85 împotrivă și 20 abțineri, proiectul de lege privind executarea pedepselor, care stabilește ca deținuții să beneficieze de reducerea pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, conform Jurnalului Național. Deputații au aprobat forma, decisă în Comisia juridică, a proiectului pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Reprezentantul Guvernului a anunțat că susține varianta propusă de Executiv, nu cea din comisie.

USR va sesiza CCR în legătură cu proiectul de lege privind executarea pedepselor: „Textul propus are carențe. Reprezintă o grațiere mascată’. Uniunea Salvați România va sesiza Curtea Constituțională cu privire la proiectul de modificare a Legii executării pedepselor, deoarece reprezintă „o grațiere mascată’, scrieAdevărul. Camera Deputaților a adoptat marți, cu 175 voturi ‘pentru’, 85 de voturi ‘împotrivă’ și 20 de abțineri, proiectul care prevede că deținuții încarcerați în condiții inumane beneficiază de șase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenție, față de cele trei propuse de Guvern.

Camera Deputaților a adoptat modificările aduse Regulamentului: Persoanele citate la comisiile de anchetă, obligate să vină. Deputații au adoptat marți, cu 171 voturi „pentru”, 98 de voturi „împotrivă” și o abținere, Proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților, astfel încât persoanele care sunt citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă să fie obligate să dea curs invitației, în caz contrar existând posibilitatea ca acestea să fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevărului, transmite Bursa. Camera Deputaților a votat luni, în cadrul dezbaterilor ședinței de plen, respingerea propunerii președintelui Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, de amendare a Regulamentului Camerei Deputaților, prin care se elimina cvorumul de prezență la ședințele comisiilor de specialitate.

PNL contestă la CCR modificările la regulamentele Parlamentului și statut. Liberalii vor contesta la Curtea Constituțională a României modificările la Regulamentele Camerei Deputaților și Parlamentului și la Statutul deputaților și senatorilor, a declarat marți președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, potrivitCotidianul. „PNL va contesta la CCR cele trei modificări intempestive făcute la Regulamentul Camerei Deputaților, Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatului și la Statutul senatorilor și deputaților”, a afirmat Turcan, la Parlament.

Klaus Iohannis, aplaudat de PSD în Parlament: Cum va arăta România peste 10 ani cu legile pe care le votați acum? Va fi mai puternică? Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, un discurs în fața plenului reunit al Parlamentului pentru a celebra 140 de la declararea independenței României, dar și Ziua Europei, conformAdevărul. Șeful statului i-a îndemnat pe parlamentari să nu se gândească doar „la un câștig electoral de moment” când votează legi, ci să țiună cont de viitorul României. Față de precedentul discurs, când PSD a părăsit sala, acum Iohannis a fost aplaudat în picioare.

Liviu Dragnea nu susține plafonarea indemnizației pentru creșterea copiilor. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți că nu susține plafonarea indemnizației pentru creșterea copiilor, transmite Capital. Precizarea liderului social-democrat a survenit unei întrebări privind modul în care se poziționează față de declarația ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, care a afirmat în Parlament că indemnizația ar trebui plafonată.

Cătălin Predoiu anunță că nu mai candidează la șefia PNL. Prim-vicepreședintele liberal Cătălin Predoiu anunță că nu mai candidează la șefia Partidului Național Liberal (PNL), relatează Jurnalul Național. „Am informat acum câteva minute membrii BPN al PNL că am luat hotărârea să nu depun o moțiune în cadrul Congresului PNL din 17 iunie”, a scris Predoiu, marți, pe Facebook. El arată că în ultimele șase luni a efectuat un demers serios și a vizitat o mare parte dintre organizațiile PNL.

Orban spune că are susținerea a 24 de președinți de filiale pentru șefia PNL. Liberalul Ludovic Orban a declarat marți că este susținut de 24 de președinți de filiale pentru președinția PNL, un număr „semnificativ” de parlamentari, opt primari de municipii reședință de județ și trei președinți de consilii județene, potrivit Jurnalului Național. „Până în prezent au semnat moțiunea Orban 24 de președinți de filiale, un număr semnificativ de parlamentari, opt primari de municipii reședință de județ, trei președinți de consilii județene. La ora actuală, în peste 30 de filiale județene există semnături de susținere de ordinul miilor din partea primarilor de orașe, primarilor de comune, viceprimarilor, consilierilor județeni și președinților de organizații locale”, a spus Orban la Parlament.

Ceartă ca ușa cortului în Parlament. „Dă cu ‘labele’, vezi că faci fractură!„Ați trecut de multe ori prin județul Vaslui și nu v-a stricat nimeni rozeta’. Ședința de plen a fost suspendată. Deputații Nicolae Bacalbașa (PSD) și Corneliu Bichineț (PMP) au susținut, marți, la tribuna Parlamentului, în plenul comun, discursuri în care au folosit gesturi și cuvinte obscene, jigniri triviale și acuze reciproce, scrie Gândul. Ședința de plen a fost suspendată, după ce, în urma limbajului folosit de deputatul PSD la adresa Ralucăi Turcan, pe care a numit-o ‘Gurgan sau Curcan”, parlamentarii USR și cei de la PNL au ieșit din sală. Bacalbașa a fost cel care a dat tonul jignirilor, el luând cuvântul după Bichineț: „Colegul meu de la Vaslui — tot Vasluiul: violuri și discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul!’, și-a început discursul Bacalbașa.

Dragnea despre discursul lui Bacalbașa din Parlament: L-am rugat să nu mai aibă astfel de ieșiri. Comitetul Executiv Național (CEx) al PSD va lua în discuție, în ședința de miercuri, cazul deputatului social-democrat Nicolae Bacalbașa, care a făcut gesturi obscene în plen, a declarat marți președintele PSD, Liviu Dragnea, conform Jurnalului Național. Întrebat dacă în Comitetul Executiv de miercuri se va lua în discuție și discursul de marți din plen al lui Bacalbașa, Dragnea a răspuns afirmativ.

Gorghiu amenință cu proteste la ședința de plen la care va fi prezent și Juncker. Senatorul PNL Alina Gorghiu afirmă că ia în calcul să protesteze, joi, la ședința de plen a Parlamentului la care va fi prezent și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, dacă președintele PSD Liviu Dragnea nu va lua atitudine față de gesturile făcute marți de deputatul PSD Nicolae Bacalbașa, scrie Cotidianul. „Sunt parlamentari și parlamentari. Sunt oameni și oameni, dar astăzi, în plenul reunit al Parlamentului, eu n-am văzut un om care să aibă discernământ și bun simț. Mă iertați că folosesc cuvinte tari, dar acel coleg deputat de la PSD a scăpat frâul din mână”, a afirmat Alina Gorghiu la Parlament.

Premierul Grindeanu, întâlnire cu Christian Kern, cancelarul Austriei, la Viena. Ce teme au abordat. Premierul Sorin Grindeanu se află într-o vizită oficială la Viena, unde va avea mai multe întâlniri cu lideri politici importanți, relatează Adevărul. Vizita a început cu primirea lui Grindeanu de către cancelarul Austriei, Christian Kern, la Cancelaria Federală de la Viena. Principalele teme de discuție abordate au fost legate de intensificarea relațiilor politice și economice dintre România și Austria, precum și consolidarea proiectului european.

Premierul Sorin Grindeanu: Austria este al doilea stat ca investiții în România. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marți, în timpul vizitei pe care o efectuează la Viena, că România reprezintă pentru Austria una din cele mai importante piețe din punct de vedere al afacerilor și al oportunităților, precizând că Austria este al doilea stat ca investiții în țara noastră, conform Ziarului Financiar. ‘România este importantă pentru Austria și Austria este importantă pentru România. Austria este al doilea stat ca investiții în România, ceea ce este extreme de important din punctul nostru de vedere, dar, totodată, România reprezintă pentru Austria una din cele mai importante piețe din punct de vedere al business-urilor și al lucrurilor care se pot dezvolta în țara noastră’, a declarat premierul Sorin Grindeanu, în timpul declarației de presă pe care a susținut-o alături de omologul său austriac, cancelarul Christian Kern.

Parlamentul a aprobat înființarea pe teritoriul României a Detașamentului NATO de Contrainformații. Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, marți, cu unanimitate de voturi, solicitarea președintelui Klaus Iohannis pentru înființarea pe teritoriul României a Detașamentului NATO de Contrainformații București, transmiteEconomica.net. ‘Înființarea detașamentului și dislocarea acestuia pe teritoriul țării noastre fac parte din efortul aliat de implementare în această zonă a măsurilor de sporire a capacității de reacție la provocările mediului internațional de securitate, constituind o obligație a Comandamentului Aliat’, se arată în raportul comun de admitere aferent scrisorii șefului statului.

Ponta: O să merg la Juncker să vorbească cu Iohannis și el cu Grindeanu, să repare scara rulantă de la Otopeni. Victor Ponta a scris pe Facebook, că va vorbi cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să le ceară oficialilor români să repare scara rulantă de la aeroportul Otopeni, nefuncțională din octombrie, acesta fiind ‘un aspect penibil’ pentru România europeană, transmite Libertatea. Victor Ponta amintește că scara rulantă de la aeroportul Otopeni, pe care trebuie să treacă obligatoriu cei care tranzitează aerogara, este nefuncțională din octombrie, deși de atunci s-au schimbat și Guvernul și ministrul Transporturilor.

Șerban Nicolae, despre posibila excludere din PSD: Nu am nicio apăsare! Poate cel mai hulit om al momentului în România, președintele Comisiei juridice, senatorul PSD Șerban Nicolae, a vorbit despre Comitetul Executiv Național al formațiunii social-democrate de miercuri, în care se va pune pe tapet eventuala excludere a sa din partid, după scandalul legat de legea grațierii, notează Puterea. Acesta spune că nu are ‘nicio apăsare’ deoarece, după părerea sa, nu ar fi făcut ‘niciun compromis’ în acest sens.

Dragnea a devenit președintele grupului „Pro-America”, dedicat parlamentarilor care „împărtășesc valorile democrației americane”. Parlamentul a aprobat, marți, componența grupului ‘Pro-America’. Acesta va fi condus de către Liviu Dragnea, scrieCurierul Național. Proiectul de hotărâre prevedere că acesta este un grup din care fac parte, pe bază de voluntariat și indiferent de apartenența politică, „toți acei parlamentari care împărtășesc valorile democrației americane” și susțin dezvoltarea parteneriatului româno-american.

Adrian Petcu, noul prefect al Capitalei. La sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost învestit ieri în funcție noul prefect al Capitalei, Adrian Petcu, ministrul Carmen Dan afirmând că există deficiențe în activitatea de înmatriculări auto, de eliberare a permiselor de conducere și de eliberare a pașapoartelor, conform Ziarului Financiar. „Am sesizat cu toții că în ceea ce privește acest sector de activitate au existat și există probleme. (…) În ceea ce privește Direcția generală de înmatriculări și eliberări ale permiselor, au fost finalizate concursurile de încadrare a peste 100 de angajați, pentru nevoile existente la nivel național”, a declarat ministrul afacerilor interne Carmen Dan cu prilejul învestirii noului prefect al Capitalei.

Ministrul Justiției prezintă săptămâna viitoare în Guvern proiectul pentru modificarea Codurilor penale. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți, că săptămâna viitoare va supune aprobării Executivului proiectul de lege privind modificarea celor patru coduri, penal și de precedură penală, dar și civil și de procedură civilă, iar în scrut timp și cele trei proiecte care privesc Justiția, conformGândul. „Luni, pe data de 15 e planificată și anunțată pe site cea de-a doua dezbatere cu specialiștii profesioniști ai dreptului pe Codul Penal, Codul de procedură penală, punerea de acord cu deciziile Curții Constituționale, transpunerea directivei privind confiscarea extinsă, transpunerea directivei referitoare la protecția victimelor infracțiunii. Așadar, cea de-a doua dezbatere, după care săptămâna viitoare prezint proiectul de lege în Guvern și îl trimitem la Parlament spre dezbatere’, a declarat Tudorel Toader.

Toader, despre legea grațierii: „Fiecare are limite de competență pe care trebuie să le exercite în baza loialității față de valorile constituționale”. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, la Parlament, referitor la amendamentele aduse proiectului legii grațierii în Parlament și ulterior revocate, că fiecare are niște limite de competență pe care trebuie să și le exercite în baza unui principiu general care se numește loialitate față de valorile constituționale, reafirmând susținerea sa pentru forma inițială a proiectului de lege trimis de Guvern, relatează Bursa. Ministrul Justiției a declarat: „Eu n-aș spune dacă erau necesare sau nu (modificările — n.r.), pentru că eu, ca ministru al Justiției, acolo unde am competențe, inițiez la nivel de minister proiecte legislative, avizăm celelalte inițiative”.

Sebastian Ghiță vrea să fie audiat prin videoconferință. Avocații lui Sebastian Ghiță au declarat, ieri, la ÎCCJ că fostul deputat vrea să asiste la procesele pe care le are deschise în instanțele din România prin videoconferință, el fiind încarcerat într-un penitenciar din Belgrad, conform Evenimentul Zilei. Apărătorii au precizat că au luat legătura cu Sebastian Ghiță, iar acesta le-a transmis că vrea să asiste la desfășurarea procesului printr-un sistem de videoconferință.

Avocații lui Puiu Popoviciu susțin că faptele pentru care a fost condamnat la 9 ani de închisoare s-au prescris. Judecătorii de la ÎCCJ vor solicita DNA transmiterea de date cu privire la eventuala prescriere a faptelor în dosarul în care omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat la 9 ani închisoare, potrivit Evenimentului Zilei. În motivele de apel depuse, avocații lui Puiu Popoviciu din acest dosar au invocat că faptele pentru care aceștia au fost condamnați s-au prescris. În acest context, la termenul de marți al procesului, judecătorii de la ÎCCJ au decis să trimită la DNA o adresă pentru ca procurorii anticorupție să spună care a fost ultimul act material în acest dosar, pe baza căruia să fie calculate termenele de prescripție.

DNA cere pedeapsă grea pentru fostul ministru Constantin Niță. Procurorii DNA au cerut marți judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție condamnarea fostului ministru al Energiei Constantin Niță la închisoare cu executare, în dosarul în care acesta este judecat pentru trafic de influență, scrie Puterea. La ultimul termen al procesului desfășurat marți, procurorul de ședință a cerut condamnarea lui Constantin Niță pentru trafic de influență la o pedeapsa medie, cu executare.

Plângerile despre fraudele de la alegerile din 2009, reverificate de procurori. Parchetul Curții de Apel a trimis mai multe documente la Parchetul General în dosarul alegerilor prezidențiale din 2009, potrivit Cotidianul. Pe lângă actele solicitate au fost anexate și două dosare care conțin plângerile depuse după alegerile din 2009, dar și foarte multe hotărâri și copii după unele documente care nu pot fi făcute publice, având în vedere că este o anchetă în desfășurare.

Va sta un an la închisoare pentru distrugerea unei clădiri-monument. Un om de afaceri va sta un an la închisoare pentru distrugerea unei clădiri-monument din Satu Mare, pe care a lăsat-o să se degradeze, informează Libertatea. Omul de afaceri Vasile Țânțaș merge la închisoare, dar scapă de plata sumei de 767.000 de euro pentru distrugerea hotelului Dacia. Aceasta este decizia Curții de Apel Oradea.

Ministrul Muncii, despre plafonarea indemnizației pentru mame: Cei care ne-au pus să plătim sume foarte mari au bulversat sistemul. Să se limiteze la ceea ce le permitem. Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat că plafonarea indemnizației de creștere a copilului va opri o „industrie’ a celor care au bulversat sistemul și au pus statul în situația de a le plăti sume foarte mari, potrivitGândul. Cu toate acestea, ea a precizat că plafonarea nu va afecta foarte multe persoane. În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, evită să se poziționeze pe acest subiect, subliniind, însă, că i-a rugat „pe toți să fie mai rezervați cu proiectele sau ideile pe care le au până nu se conturează proiectul complet în ce privește salarizarea”. „Este de fapt o înșelătorie a statului român, ceea ce sigur că nu putem să acceptăm’, a spus Olguța Vasilescu.

Sindicatul OMNIA: „Grațierea, o falsă soluție”. Estimările Administrației Naționale a Penitenciarelor demonstrează că grațierea nu este o soluție pentru problemele legate de condițiile din penitenciare. Este nevoie de 8.500 de locuri de cazare, la un standard de 4mp/deținut, și de îmbunătățirea condițiilor de detenție și de lucru, potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Omnia, conform Bursa. Reprezentanții Omnia transmit: „Dintre cei 1032 de potențiali beneficiari (433 ar ieși din închisoare, 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor, nouă minori și o persoană de peste 70 de ani), 70% se vor intoarce în primul an.

Angajații Serviciului Permise care l-ar fi ajutat pe Dan Șova au fost sancționați cu reducerea salariului cu 5% pe două luni. Doi angajați ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), care ar fi facilitat preschimbarea permisului de conducere pentru Dan Șova, au fost sancționați cu mustrare scrisă și cu reducerea salariului cu 5% pe două luni, potrivit România Liberă. „În urma aspectelor semnalate în data de 06.04.2017, referitoare la activitatea de preschimbare a permiselor de conducere de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului jud. Ilfov, la nivelul unității noastre s-a declanșat o procedură de verificare’, se arată într-un comunicat al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, remis marți presei.

Studenții și profesorii de la Facultatea de Istorie au protestat față de ideea primariței Firea de a organiza un concert sub geamurile Universității. Studenți și profesori de la Facultatea de Istorie a Universității din București au protestat, marți, în Piața Universității, față de imposibilitatea de a-și desfășura activitatea didactică, conform România Liberă. Protestul a fost spontan dar a fost mediatizat, imediat după aceea, pe Facebook. Studenții și profesorii de la Facultatea de Istorie au protestat față de ideea primăriței Firea de a organiza un concert sub geamurile Universității.

Statistică Dramatică despre incidența cancerului de col uterin în România. Țara noastră se situează, din păcate, pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin, informează Puterea. Annual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar din această cauză mortalitatea în această privință este de patru ori peste media europeană, a declarat marți, la Târgu Mureș, Carmen Ungurean, de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). „Cancerul de col uterin reprezintă, în țara noastră, o prioritate de sănătate publică. Având în vedere statisticile la nivel național, considerăm că este foarte important ca mesajul nostru să ajungă la toate femeile din România și să le furnizăm cât mai multe informații despre cum se pot feri de această boală”, a arătat Camern Ungurean, coordonatorul programului național pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Fiscul a depistat peste 119,5 milioane de lei nedeclarați de români. „În perioada 2016-aprilie 2017 am avut 56 de verificări încheiate, atât ale situației fiscale personale cât și inspecții fiscale parțiale, în urma cărora am constatat venituri nedeclarate de 119,5 milioane de lei. Pentru aceste venituri am calculat un impozit suplimentar de 19,1 milioane și penalități și dobânzi de 7,7 milioane de lei. Am încasat efectiv 4,2 milioane de lei’, a declarat marți Eugen Șerban, directorul Direcției de Verificări Fiscale la o conferință organizată de PwC România, transmiteCurierul Național.

Salariul mediu net din martie 2017 a fost de 2.342 lei, în creștere față de luna precedentă cu 106 lei. În luna martie 2017, salariul mediu net a fost de 2.342 lei, în creștere față de luna precedentă cu 106 lei (+4,7%), au transmis marți oficialii Institutului Național de Statistică, potrivit Curierului Național. Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.880 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.369 lei). În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+4,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în sănătate și asistență socială (+1,1%) și în administrația publică (+0,2%), se mai precizează în comunicatul INS.

Ministrul Energiei: Electrica vrea să cumpere CEZ Bulgaria. Furnizorul și distribuitorul de energie Electrica a depus o ofertă pentru preluarea companiei pe care CEZ o deține în Bulgaria, a declarat, marți, ministrul Energiei, Toma Petcu, într-un interviu, conform Capital. „Electrica a depus o ofertă pentru preluarea acțiunilor pe care CEZ le are în Bulgaria. Este vorba despre compania care furnizează energie pentru Sofia și împrejurimile Sofiei, deci avem 3 milioane de clienți, un portofoliu destul de mare acolo. Electrica a depus o ofertă în acest sens și ne-am dori foarte mult să reușim să achiziționăm acest pachet de acțiuni și să devenim jucători regionali”, a spus ministrul.

Adrian Diță, propus de Guvern pentru șefia ANCOM. El a fost soțul Ancăi Alexandrescu, fosta consilieră a lui Năstase și Ponta. Adrian Diță, director de Public Affairs la Telekom Romania, a fost propus de Guvernul Grindeanu pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații (ANCOM), potrivit România Liberă. El a fost soțul Ancăi Alexandrescu, ex-consilier al lui Adrian Năstase și al lui Victor Ponta, pe vremea când cei doi erau șefi ai Guvernului.

Transportatorii vor prelungirea plafonării tarifelor RCA. Președintele FORT Augustin Hagiu a declarat ieri după o întâlnire cu miniștrii transporturilor și finanțelor Răzvan Cuc și Viorel Ștefan că a primit asigurări că problema RCA va fi rezolvată până pe 18 mai, dată la care expiră plafonarea tarifelor introdusă prin OUG în toamna anului trecut, conform Ziarului Financiar. „Concluzia este că rămânem pe marginea prăpastiei agățați într-o promisiune și un angajament ferm al guvernului cu privire la emiterea de către Parlament a raportului final joia viitoare pe legea RCA într-un format restrâns raportat amendamentelor depuse că tariful de referință rămâne în apanajul ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiară — n. red.), așa cum am cerut încă de anul trecut și nu va trece sub nicio formă la BAAR (Biroul Asigurătorilor Auto din România — n. red.), că bonus/malus va rămâne tot în apajanul ASF și nu va trece sub nicio formă la BAAR, adică la o asociație profesională care deja ne sperie câte atribuții primește și care îi reprezintă pe asigurători într-un fel sau altul’, a declarat președintele de onoare al Federației Operatorilor Români de Transport Augustin Hagiu.

ASSAI anunță Apocalipsa RCA: ‘După 18 mai, 6 milioane de proprietari de mașini vor începe să caute vinovații’. Cine este singurul politician care mai poate rezolva situația. Liderul PSD, Liviu Dragnea, este singura persoană care poate rezolva problemele din piața asigurărilor auto obligatorii RCA, în condițiile în care nicio autoritate nu a luat măsuri realiste de corectare în cele aproape șase luni de plafonare a tarifelor, potrivit unui comunicat difuzat luni de Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), potrivit Puterea. Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanță de Urgență (OUG) care impune înghețarea prețurilor RCA pentru șase luni, prin fixarea unor prețuri maxime de către ASF.

Doar 40% din calea ferată este electrificată, iar concurența în transportul de călători este redusă. Din punct de vedere al gradului de liberalizare a pieței naționale de transport feroviar de călători, România, cu 20% capital privat, se înscrie în trendul european, scrieCapital. Cu toate acestea, concurența pe piața transportului feroviar de călători se manifestă doar în cadrul anumitor rute, precum București — Constanța, București — Brașov, Brașov — Craiova, pe care sunt prezenți, atât operatorul de stat, cât și o parte dintre operatorii privați, rute caracterizate de o cerere importantă, restul traseelor fiind dominate de compania de stat, CFR Călători.

CNAIR: La acest moment, nu există posibilitatea transferului Centurii Capitalei către Primăria București. Centura rutieră a municipiului București nu poate fi transferată din administrarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), întrucât secțiunile A1-DN2, DN 2-A2 și centura de sud beneficiază de finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru care se aplică principiul asigurării ‘durabilității’ proiectelor cu finanțare europeană, respectiv monitorizarea pe parcursul implementării lor și ulterior, pe o perioadă de 5 ani de la finalizarea acestuia, afirmă reprezentanții CNAIR, marți, într-un comunicat de presă, potrivit Economica.net.

Conferința PwC despre impozitarea persoanelor fizice: România trebuie să importe modelele altor state pentru a-i convinge pe cei cu averi mari să își declare toate veniturile și activele. România are nevoie de un program care să îi încurajeze pe contribuabilii care obțin venituri din străinătate să își declare activele din afara țării, înainte ca acest lucru să se facă automat, din toamna acestui an, prin schimbul de informații dintre state — aceasta a fost una dintre concluziile unui eveniment organizat ieri de firma de audit și consultanță fiscală PwC România, relatează Ziarul Financiar. În România se va implementa în toamna acestui an standardul comun de raportare, o inițiativă prin care statele vor face schimb automat de informații fiscale, în care se vor colecta informații privind persoanele fizice care obțin venituri în conturi aflate în străinătate sau în alte plasamente financiare.

Scriitoarea Ileana Vulpescu, decorată de Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Președintele României, Klaus Iohannis, a oferit Ordinul Național „Steaua Romaniei” în grad de Cavaler scriitoarei Ileana Vulpescu, pentru „contribuția la creșterea valorii literaturii române contemporane’, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale, conform Q Magazine. Decorarea vine „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuția remarcabilă avută la creșterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilități de a lua contact cu literatura universală’.

Halep și Begu avansează și la dublu: Cu cine se vor duela în sferturi. Simona Halep și Irina Begu s-au calificat în sferturile probei de dublu de la Madrid, după victoria în două seturi obținută în fața perechii Nao Hibino/Alicja Rosolska, potrivit Gazetei Sporturilor. Româncele s-au impus în minimum de seturi, scor 6-2, 7-5, la capătul unei partide care a durat o oră și patru minute. Halep și Begu au jucat aproape perfect, pierzându-și doar de ori serviciul de-a lungul partidei. În sferturi, româncele vor da peste cuplul format din Sania Mirza și Yaroslava Shvedova, favoritele patru ale competiției din capitala Spaniei. Cele două le-au învins în optimi pe Cristina McHale și Monica Niculescu, scor 6-1, 7-5. Partida va avea loc joi, după ora 12:00.
Marius Copil, învins de Andy Murray în turul II de la Madrid.Marius Copil a părăsit turneul de la Madrid, fiind învins în turul II de către Andy Murray, liderul mondial. Britanicul s-a impus în minimum de seturi, scor 6-4, 6-3, după o partidă care a durat o oră și 23 de minute, transmite Gazeta Sporturilor. Copil a jucat extrem de bine pe toată durata partidei, însă nu a putut face față experienței net superioare a liderului mondial. Marius Copil traversează un an bun, reușind să intre pentru prima oară în carieră în Top 100. În primul tur, Copil îl învinsese pe spaniolul Guillermo Garcia-Lopez, după un meci de mare luptă și intensitate.

Gigi n-a glumit! FCSB a făcut plângere la Comisia de Disciplină, împotriva lui CS U Craiova. Gigi Becali s-a ținut de cuvânt și a reclamat clubul CS U Craiova la Comisia de Disciplină, acuzându-i pe olteni că au încălcat principiile integrității și sportivității competiției, scrie Gazeta Sporturilor. Documentul publicat pe site-ul oficial al roș-albaștrilor a fost înaintat astăzi Comisiei și este semnat de președintele Valeriu Argăseală. „În cadrul meciului disputat cu echipa Viitorul Constanța în cadrul etapei 9 din play-off, CSU Craiova a folosit jucători tineri, neexperimentați, ca titulari, jucători care nu au mai fost folosiți în meciurile anterioare din acest sezon competițional, unii dintre ei nici măcar din postura de rezerve. Aceste fapte au fost premeditate de către reprezentanții clubului care, chiar anterior meciului în cauză, au ieșit în media și au făcut afirmații cu privire la dezinteresul față de competiție și câștigătorul acesteia”, menționează documentul înaintat la Comisia de Disciplină.

Rușii anunță: Mircea Lucescu va fi demis de la Zenit! BOMBĂ: Ar putea ajunge într-un campionat în care s-au investit sute de milioane de euro. Mircea Lucescu este tot mai aproape de o despărțire de Zenit, după ce a ratat titlul în Rusia, potrivit Prosport. Mai mult, Sankt Petersburg este pe locul 3 în campionat și ar putea rata prezența în Liga Campionilor pentru al doilea sezon consecutiv. Aventura lui Mircea Lucescu la Zenit a fost departe de așteptări. Antrenorul român a mers la Sankt Petersburg după o perioadă senzațională la Șahtior, echipă pe care a reușit să o aducă pe harta fotbalului european. Diferența este însă că Rinat Ahmetov a avut răbdare să construiască o echipă. În schimb, de la Zenit ar putea pleca după doar un an.

Invincibile! Halep și Begu au făcut show în proba de dublu: revenire „din altă lume” în setul al doilea și calificare în sferturi. Perechea română Simona Halep/Irina-Camelia Begu s-a calificat, marți, în sferturile de finală ale probei de dublu de la Madrid (Spania), dotat cu premii în valoare totală de 5.924.318 dolari, după ce a trecut, scor 6-2, 7-5, de „dublul” Nao Hibino/Alicija Rosolska (Japonia/Polonia), transmite Prosport. Partida dintre cele două perechi a durat o oră și patru minute. Halep și Begu au profitat de două greșeli pe seriviciu ale perechii polonezo-japoneze în primul set, în game-ul patru, respectiv opt. Primul set a luat sfârșit, scor 6-2, după doar 22 de minute. Și Halep și Begu au jucat, marți, și meciuri la simplu, cu Roberta Vinci, respectiv Johanna Larsson, ambele câștigate de sportivele din România.

Răpus de cel mai bun jucător al lumii. Marius Copil a pierdut cu Murray, în turul doi la Madrid, dar a arătat un tenis bun în fața liderului mondial. Jucătorul de tenis Marius Copil, ocupantul locului 104 în clasamentul ATP și beneficiar al unui wild card, a pierdut, marți, scor 4-6, 3-6, meciul jucat cu Andy Murray (Anglia, 1 ATP) în turul doi al turneului de la Madrid (Spania), dotat cu premii în valoare totală de 5.439.350 de euro, informează Prosport. Marius a început destul de bine, și-a construit jocul în spatele primului serviciu și, surprinzător, a reușit să facă față în schimburile lungi de rever impuse de Murray. Pe finalul setului, la 5-4 pentru scoțian, românul și-a cedat serviciul, dar a rămas pozitiv și a stat aproape de liderul ierarhiei mondiale până la 2-3 în setul secund, când Murray a mai făcut un break, apoi a închis meciul. Partida dintre cei doi sportivi a durat o oră și 24 de minute. Copil și Murray au oferit un prim set echilibrat, a cărui soartă s-a decis în ultimul game, când liderul mondial a profitat de greșeala la serviciu a lui Copil și s-a impus, scor 6-4, în 47 de minute.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult