Acasa Revista Presei Revista presei. România, afectată de un ciclon

Revista presei. România, afectată de un ciclon

scris de Z.V.
18 afisari

Demararea, de către Ministerul Justiției, a procedurilor de extrădare a lui Sebastian Ghiță, verificările pentru a stabili modalitatea prin care fostul deputat a părăsit România, îmbunătățirea estimărilor FMI pe 2017 pentru economia românească, amânarea depunerii la Parlament a Legii salarizării, Codul galben și Codul portocaliu de precipitații abundente și vânt în toate regiunile țării, dar și anunțul privind organizarea de alegeri anticipate în Marea Britanie pe 8 iunie precum și tragerea la sorți pentru semifinalele Ligii Campionilor la handbal feminin sunt principalele subiecte ale zilei de 19 aprilie.

România, afectată de un ciclon. Cod galben și portocaliu de ninsori și intensificări ale vântului, scrie Gândul. Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări de cod portocaliu și galben de precipitații abundente, ninsori și strat de zăpadă la munte, dar și de intensificări ale vântului, valabile de miercuri până vineri, ca urmare a unui ciclon trans-balcanic care va traversa România în următoarele zile.

Bucureștenii vor avea din nou căldură în calorifere, anunțăAdevărul. RADET a solicitat ELCEN repornirea sistemului de alimentare cu agent termic pentru încălzire către consumatorii bucureșteni, începând de marți, ora 22.00. Măsura vine pe fondul prognozei meteo pe următoarele 3 zile, care indică scăderea temperaturilor până la 0 grade Celsius, dar și după numeroasele cereri venite de la cetățeni. În noaptea precedentă, temperatura medie a fost de 6 grade Celsius.

Poliția de Frontieră Română verifică modul în care Sebastian Ghiță a părăsit țara, transmite Jurnalul Național. Poliția de Frontieră Română va efectua verificări pentru a stabili modul în care fostul deputat Sebastian Ghiță a părăsit teritoriul României, a declarat purtătorul de cuvânt al IGPF, Alexandra Popescu. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, marți, că procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță este pregătită, însă sunt așteptate deciziile instanțelor de judecată.

Extrădarea lui Ghiță din Serbia, admisă de instanță. Ministrul Toader: În minutul următor dăm drumul la procedură, scrieGândul. Judecătorii Curții de Apel Ploiești au admis extrădarea lui Sebastian Ghiță, constatând că sunt îndeplinite condițiile legale pentru extrădate. Încheierea va fi transmisă Ministerului Justiției, care va cere autorităților din Serbia extrădarea fostului deputat. Ministerul Justiției are pregătită și va declanșa imediat procedura de solicitare a extrădării lui Sebastian Ghiță din Serbia, fiind însă obligat să aștepte decizia instanței din Prahova, care conform legii verifică dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru extrădare, a arătat ministrul Justiției, Tudorel Toader. Întrebat dacă Ghiță poate solicita azil politic în Serbia, ministrul a explicat că oricine este liber să apeleze la orice prevedere legală, precizând ulterior și că se așteaptă ca extrădarea lui Sebastian Ghiță să se realizeze cât mai curând.

Anchetele și „șpăgile” pentru care Ghiță nu vrea să se întoarcă în România, conform ziarului Adevărul. Primul dosar de corupție în care Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată este aproape de prima sentință. Pierderea cauțiunii de 13 milioane de euro și noile acuzații ale procurorilor DNA, în cazul grupului Asesoft/Teamnet, sunt „surprizele” care-l așteaptă pe fostul deputat la întoarcerea în România. Ministerul Justiției a demarat procedurile de de extrădare din Serbia a lui Sebastian Ghiță (39 de ani), arestat la Belgrad. Curtea de Apel Ploiești a constatat, ieri, ca sunt îndeplinite condițiile pentru extrădarea fostului deputat, aflat în custodia autorităților sârbe.

Ministrul de Interne lămurește cum a fost prins Sebastian Ghiță, informează ziarul Puterea. Poliția română a avut informații că Sebastian Ghiță este în Serbia de joi, 13 aprilie, cu o zi înaintea anunțului oficial că fugarul a fost localizat și reținut, a declarat, marți, ministrul de Interne, Carmen Dan. „Joi, cu o zi înainte (de prinderea lui — n.r.), Poliția română a a vut informația că Sebastian Ghiță este în Serbia și am solicitat sprijinul autorităților. Am avut o colaborare bună cu Serbia și am știut că va fi oprit. (…) Acum nu mai avem competență în acest caz”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan la Antena 3.

Eugen Nicolicea, președintele Comisiei Juridice, despre proiectul pe conflictul de interese: Case closed, cum spunea nemuritorul Șoric, transmite România Liberă. Președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, a anunțat, marți, că deputatul Marton Arpad a renunțat la amendamentul său depus la proiectul de lege privind conflictul de interese, întrucât a stârnit reacții în media. Eugen Nicolicea a comentat acest caz adăugând: „Case closed, cum spunea nemuritorul Șoric”.

Țuțuianu: „Se impune audierea lui Sebastian Ghiță la comisia SRI”. Ce spune despre chemarea lui Dan Andronic în Parlament, titrează Adevărul. Președintele comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat marți că se impune în continuare audierea lui Sebastian Ghiță la comisie în legătură cu afirmațiile făcute de acesta despre Laura Codruța Kovesi și despre Serviciul Român de Informații. De asemenea, Țuțuianu a declarat că nu se mai impune audierea lui Dan Andronic în legătură cu afirmațiile acestuia privind alegerile prezidențiale din 2009 deoarece, „probabil joi”, va fi decisă constituirea unei comisii parlamentare de anchetă în acest caz.

Legea salarizării, în stand-by. Lider PSD: Nu s-a stabilit un orizont de timp pentru depunerea în Parlament, citim în Gândul. PSD nu și-a stabilit un orizont de timp pentru depunerea proiectului Legii salarizării unitare în Parlament. Declarația a fost făcută de liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților, Marcel Ciolacu, care în momentul în care a fost întrebat dacă sunt șanse ca proiectul să intre, în această săptămână, în circuitul legislativ, a răspuns că nu crede.

Bugetele Senatului și Camerei Deputaților sunt mărite cu 14 milioane lei pentru a organiza sesiunea Adunării Parlamentare a NATO, scrie România Liberă. Bugetele Senatului și Camerei Deputaților au fost suplimentate cu aproape 14 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru finanțarea cheltuielilor aferente organizării, la București, în perioada 6-9 octombrie, a Sesiunii Anuale a Adunării Parlamentare NATO.

Tăriceanu, despre alegerea conducerii ALDE: Nu s-a încheiat depunerea candidaturilor; e utilă competiția în politică, relatează Jurnalul Național. Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu consideră utilă competiția în politică, el precizând, marți, că termenul de depunere a candidaturilor pentru funcția de președinte al ALDE nu s-a încheiat. Delegația permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului extraordinar al formațiunii în data de 21 aprilie, iar cel ordinar în 22 aprilie.

Întrebarea ce ar putea dezbină PSD. Băsescu despre blatul dintre șefii SRI și Dragnea și Ponta. La tenis discutau și pe cine sa mai rărească de prin PSD?, titrează Evenimentul zilei. Traian Băsescu a repetat, în cadrul unei interveniții telefonice la TV, că nu a știut despre întâlnirea dintre George Maior, Florian Coldea, Laura Kovesi și alte persoane cu funcții importante din 2009, până în septembrie 2016. Atunci când vine vorba de ancheta PSD de a constitui o comisie parlamentară care să ancheteze desfășurarea alegerilor din 2009 este unul politicianist, Băsescu a punctat concret. „Habar n-am ce urmăresc. Când se va pune în mod real problema valabilității alegerilor din 2009, primul lucru pe care îl voi face va fi să cer renumărarea voturilor care sunt depuse”.

Băsescu aruncă bomba: „Voi cere renumărarea voturilor de la alegeri”, citează ziarul Puterea. Traian Băsescu a declarat că a aflat abia în septembrie 2016 că în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 George Maior, Florian Coldea, Laura Kovesi și alte persoane cu funcții importante, precum și jurnalistul Dan Andronic s-au întâlnit acasă la Gabriel Oprea.

Tensiuni în USR. Deputatul Adrian Prisnel îl atacă pe Nicușor Dan: În partid avem deficit de democrație. Nu avem un dialog, ci o mul’ime de monologuri surde. Nicușor Dan: Eu cred că există o comunicare instituționalizată, informează România Liberă. Deputatul Uniunii Salvați România Adrian Claudiu Prisnel l-a acuzat pe președintele partidului, Nicușor Dan, că nu își dorește o dezbatere reală la congresul partidului din luna mai și vorbește despre un „deficit de democrație” în partid.

Deputații juriști fac un pas în spate. Marton Arpad și Nicolicea au renunțat la amendamentul care înlocuia conflictul de interese cu „prejudiciul de interes public”, relatează Adevărul. Deputații juriști au adoptat marți, cu majoritate de voturi, retragerea amendamentului lui Marton Arpad la proiectul de lege pentru modificarea articolelor 301 și 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, amendament prin care era eliminată infracțiunea de conflict de interese și înlocuirea ei cu prejudiciul de interes public.

Senatul a adoptat regulamentul care stabilește procedura de revizuirie a Constituției, scrie Economica.net. Plenul Senatului a adoptat, marți, cu 73 de voturi pentru, 17 abțineri și un vot împotrivă, proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Senatului, care stabilește, între altele, și procedura de adoptare a inițiativelor de revizuire a Constituției. Conform hotărârii Senatului, inițiativele de revizuire a Constituției se depun în vederea dezbaterii și aprobării la Biroul permanent al Camerei Deputaților iar ulterior inițiativa de revizuire, adoptată de Camera Deputaților, se transmite Senatului pentru dezbatere și adoptare.

Comisia SRI pasează comisei speciale ancheta după dezvăluirile din serialul „Noi suntem Statul!”. Vezi reacția lui Dan Andronic, transmite Evenimentul zilei. Audierea lui Dan Andronic la Comisia pentru controlul SRI este inutilă în condițiile în care s-a anunțat deja constituirea unei comisii de anchetă pentru alegerile din 2009. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu. Jurnalistul Dan Andronic a scris pe Facebook că se va prezenta în fața Parlamentului, în Comisia SRI sau în fața vreunei alte comisii, dacă va fi chemat.

Grindeanu și Firea și-au făcut imagine de Paști, potrivit ziaruluiEvenimentul zilei. Premierul Grindeanu și primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, s-au dezbrăcat de hainele politice și au vorbit pascale, despre viețile personale. Ei au pozat în oameni simpli, credincioși și cu origini modeste.

FMI și-a îmbunătățit prognoza privind avansul economiei românești în 2017 și 2018, informează România Liberă. Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluția economiei românești în anul 2017, indică ultimul raport „World Economic Outlook”. Raportul a fost publicat marți de instituția financiară internațională în avanpremiera reuniunii sale de primăvară.

Premierul Grindeanu contrazice FMI: Vom avea creștere economică și mai mare, aflăm din Puterea. Premierul Sorin Grindeanu a scris, marți seară, pe Facebook, după ce FMI a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei României la 4,2% de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, că își păstreză opinia că economia va înregistra, în acest an, o creștere de 5,2%, precizând că această creștere trebuie să se vadă și în veniturile românilor.

Registrul Auto Român, blocat de invazia rablelor. Eliminarea timbrului de mediu a dublat numărul înmatriculărilor de mașini vechi, relatează România Liberă. Cea mai mare problemă este verificarea pentru eliberarea cărților de identitate ale vehiculelor (CIV). Fiind vorba despre o procedură amănunțită, reprezentanțele RAR sunt în acest moment sufocate de solicitări. În primele două luni ale anului, în România au fost înmatriculate 76.439 de autoturisme second-hand, în creștere cu 95% față de aceeași perioadă din 2016, arată Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Demiterea lui Mișu Negrițoiu de la conducerea ASF nu a mai fost discutata în BPR. Tăriceanu: Cererea de revocare nu are legătură cu pensiile private, potrivit ziarului Adevărul. Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului nu au mai luat marți în discuție raportul comisiilor economice și de buget finanțe prin care se solicită revocarea din funcție a președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu.

Guvernul nu renunță la creșterea bugetelor locale, titreazăCurierul Național. Guvernul a elaborat un proiect de hotărâre pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului finanțelor publice locale. Prin aplicarea acestui Cod se urmărește creșterea cotelor defalcate din impozitul pe venit alocate bugetelor locale, de la 71,5%, în prezent, la 100% din 2018. Bugetele locale vor fi reechilibrate, astfel încât „fiecare unitate administrativ-teritorială să beneficieze de un buget minim de 750 lei/capita, buget care ar asigura funcționarea fiecărei unități administrativ-teritoriale”.

Momentul adevărului: câți bani trimit județele la buget, informează Capital. Cam 40% dintre taxele contribuabililor mici și mijlocii provin din București și Ilfov, în timp ce moldovenii, oltenii, muntenii și dobrogenii, pe de o parte, respectiv ardelenii, bănățenii și cei din Maramureș, pe de alta, contribuie doar cu câte 30% din suma totală. Sumele adunate de ANAF sub formă de taxe, impozite și accize și raportate la numărul de locuitori desenează o hartă fidelă a dezvoltării economice a României.

Operatorii economici, obligați să marcheze pe toate pungile din plastic conținutul de bio-material — proiect, scrieEconomica.net. Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile și operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligați să organizeze un sistem pentru colectarea acestui tip de deșeuri și să informeze consumatorii asupra valorii de depozit, se arată în proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului.

Autoritatea de Supraveghere Financiară încearcă să calmeze spiritele. Fondurile de Pensii din România nu pot fi naționalizate, conform Cotidianul. Fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt în totalitate alimentate din alocații de la stat, conform AGERPRES. Dar aceste alocații, odată transferate către fonduri în numele cetățenilor români beneficiari, devin active în proprietate privată și ele nu mai pot fi retrase sau naționalizate (confiscate), potrivit Constituției, a precizat Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

Guvernul alocă 12 mil. lei până în 2020 pentru înființarea unui Consiliu de Programare Economică, care va evalua prioritățile strategice ale României, transmite Ziarul Financiar. Guvernul vrea să înființeze, în cadrul Comisiei Naționale de Prognoză, un consiliul interministerial — Consiliul de Programare Economică(C.P.E.) — care va coordona procesul de evaluare a priorităților strategice și va prioritiza domeniile pentru care sunt necesare analize de impact, potrivit unui proiect de memorandum elaborat de Ministerul Finanțelor Publice văzut de Ziarul Financiar.

Autostrada Craiova — Pitești a murit! Apare un drum expres. Noua șosea va fi construită după un studiu de acum 10 ani, potrivit Economica.net. Noua șosea de mare viteză dintre Craiova și Pitești nu va fi mai autostradă, conform celui mai recent plan al autorităților. Pentru ca lucrările să înceapă cât mai repede, construcția va fi scoasă la licitație în baza unui studiu din 2007, ce prevede însă un drum expres între cele două orașe. Prin urmare, licitația în derulare, pentru proiectarea la nivel de autostradă, va fi anulată.

Modificarea Ghidului General al solicitantului pentru POR 2014-2020, titrează Curierul Național. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul de modificare a Ghidului General al solicitantului pentru POR 2014-2020 ce conține condiții generale pentru accesarea fondurilor în cadrul programului.
Principalele noutăți prevad modificarea prevederilor ghidului cu privire la preponderenta procesului competitiv al apelurilor lansate în cadrul POR 2014-2020; actualizarea tipurilor de apel ce pot fi lansate în conformitate cu tipurile de apel permise de sistemul electronic.

Ați renunțat deja la cauciucurile de iarnă? Evitați deplasarea în zone montane sau riscați amenzi, atenționează Capital. Mulți șoferi au schimbat deja anvelopele de iarnă cu cele de vară mizând pe încălzirea vremii. Din nefericire, în zilele următoare sunt prognozate scăderi drastice ale temperaturilor și chiar ninsori, iar legislația rutieră prevede amenzi drastice pentru cei care se deplasează pe drumuri alunecoase cu cauciucuri necorespunzătoare, chiar dacă ne aflăm în luna aprilie.

Număr îngrijorător, 56.866 de copii, înregistrați în sistemul de protecție specială, notează Jurnalul Național.Un număr de 56.866 copii erau înregistrați în sistemul de protecție specială, la finele anului trecut, din care 19.369 copii (34,06%) beneficiau de măsură de protecție specială în servicii de tip rezidențial și 37.497 copii (65,94%) în servicii de tip familial, conform statisticilor Ministerului Muncii și justiției Sociale.

Sirenele au răsunat în șapte județe, fără ca oamenii să știe de ce, titrează Evenimentul zilei. IGSU a început, ieri, un exercițiu național pentru testarea și verificarea sistemelor de avertizare. Până vineri, toată țara va auzi sirenele în intervalul orar 10.00-15.00. Acolo unde și funcționează.

Un mare fâs, moralmente și organizatoric Uniunea Scriitorilor din România nu există?, scrie Cotidianul. Uniunea Scriitorilor din România se dezumflă exact ca un mare balon ce a fost cândva un dirijabil unicat al partidului și statului comunist. Sfârșind lamentabil prin a-și da în judecată propriii membri cotizanți, încălcând drepturile omului, pe bandă rulantă, prinsă cu tot felul de matrapazlâcuri de acordare a genialității, exact ca pe vremuri la fosta secție de presă a CC al PCR, Uniunea Scriitorilor din România se dovedește a fi ajuns un mare fâs, moralmente și organizatoric, nici măcar un cenaclu literar onorabil. Pur și simplu nu există!

La urne pentru Brexit, partea a doua. Mizele alegerilor anticipate din Marea Britanie, relatează Gândul. După ce a repetat până la obsesie în mai toate interviurile că nu va declanșa alegeri anticipate după referendumul privind Brexit, premierul britanic Theresa May a făcut marți exact asta: a solicitat alegeri anticipate pentru data de 8 iunie 2017, cu trei ani înainte de termenul din 2020. Cu un avans în sondaje al conservatorilor de 15-20% în fața laburiștilor, gestul liderei din Downing Street 10 este văzut ca unul pur politic de a-și spori puterea și susținerea parlamentară, într-un moment în care laburiștii par pierduți în haos. Deși există riscul ca unii votanți conservatori să „dezerteze”, pentru că nu își doresc un ‘hard Brexit’, așa cum e promovat de May, câștigarea alegerilor pare un lucru sigur pentru conservatori. Justificarea Theresei May pentru alegeri anticipate este că partidele de opoziție nu sunt de acord cu planurile sale privind Brexit, iar o victorie clară în alegeri ar însemna practic o susținere clară a populației pentru planurile sale privind Brexit-ul. Practic, asistăm la un al doilea referendum britanic privind Brexit-ul, cu toate că nu mai există cale de întoarcere, după cum spune May, odată ce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona a fost activat în luna martie. Tocmai acest lucru face ca susținerile lui May, că opoziția încearcă să anuleze Brexit-ul, să fie puse sub semnul întrebării. De fapt, după Cameron, May își organizează plebiscitul ei, pentru a câștiga putere de negociere atât pe plan politic intern, cât și în exterior, cu UE, unde frecușurile politice interne britanice privind Brexit-ul au erodat credibilitatea Marii Britanii la masa negocierilor.

Duel de foc în Final Four! CSM și-a aflat adversara din Liga Campionilor — Ziua și ora semifinalei + Prezentarea echipei, notează Gazeta Sporturilor. A avut loc tragerea la sorți pentru Final Four-ul Ligii Campionilor la handbal feminin. CSM București se va duela cu Vardar Skopje. A doua semifinală este cea dintre Bucudcnost și Gyor. Sunt aceleași semifinale de anul trecut, când CSM și Gyor s-au calificat în finală, iar bucureștencele au cucerit trofeul. Meciurile se joacă într-o singură manșă, pe 6 mai, la Budapesta. Semifinala CSM-ului începe la ora 18:45, ora noastră. Prima semifinală, Buducnost — Gyor se joacă de la 16:15.

Liga Campionilor | Real și Atletico sunt primele semifinaliste! Ronaldo și colegii săi, împinși spre penultimul act de erorile brigăzii conduse de Viktor Kassai. „Cholo” Simeone ajunge la trei semifinale în ultimii patru ani, citim în ProSport. Real Madrid și Atletico Madrid sunt primele două echipe calificate în semifinalele Ligii Campionilor.
„Galacticii” au trecut cu scandal de Bayern, după 1-2 în timpul regulamentar și 4-2 după prelungiri, la capătul unui meci în care Cristiano Ronaldo a marcat un hat-trick, dar bavarezii au fost dezavantajați de gravele erori comise de brigada condusă de ungurul Viktor Kassai. Atletico a remizat în Regat, 1-1 cu Leicester, după ce Saul Niguez a deschis scorul, iar Vardy a egalat pentru gazde. Pentru „Cholo Simeone” este a treia semifinală în ultimii patru ani

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult