Acasa Revista Presei Revista presei. România, sursă de epidemie în Europa

Revista presei. România, sursă de epidemie în Europa

scris de Z.V.
5 afisari

Anunțata vizită în România a prințului Charles, grațierea corupților, inițiativa lui Liviu Dragnea, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, de a-l ‘acuza politic’ pe Klaus Iohannis, rechizitoriul Hexi Pharma, Ziua Internațională a Femeii, precum și faptul, dat cert, că va fi un cutremur major la noi în țară, dar și calificarea României la turneul final al Campionatului European de tenis de masă sunt principalele subiecte ale zilei de 8 martie.

România, arătată cu degetul ca sursă de epidemie în Europa. Despre ce boală e vorba. Focarul de rujeolă care afectează România este posibil să se răspândească în țările din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE), a avertizat, marți, pe site-ul său, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). „Ținând cont de dimensiunea și de răspândirea geografică a focarului de rujeolă din România, posibilitatea de transmitere peste hotare a cazurilor de rujeolă este una crescută”, se arată în evaluarea ECDC cu privire la riscurile implicate de focarul de rujeolă din țara noastră, potrivit Xinhua, agenție de presă citată de Puterea. De la sfârșitul lunii septembrie 2016 până la 17 februarie 2017, Institutul Național de Sănătate Publică a primit înștiințări cu privire la 3.071 de cazuri de rujeolă. Cazurile continuă să fie raportate, în ciuda măsurilor adoptate la nivel național pentru sporirea activităților de vaccinare, menționează sursa citată.

Prințul Charles — a doua vizită oficială în România din ultimii 20 de ani. Prințul Charles, moștenitorul Coroanei Regale Britanice, va efectua o vizită oficială în România, cea de a doua astfel de vizită din ultimii 20 de ani, potrivit unui anunț al Ambasadei Marii Britanii la București, preluat de Curierul Național. El a mai vizitat România în repetate rânduri, dar acestea au fost vizite private.

Grațierea corupților, respinsă de magistrați. Nu încă și de Senat. Grațierea faptelor de corupție, propusă de senatorul PSD Șerban Nicolae, a fost criticată de instituțiile de bază ale sistemului judiciar, dar și de președintele Klaus Iohannis și de premierul Sorin Grindeanu. Ba chiar și Liviu Dragnea s-a arătat împotrivă. Totuși, Comisia Juridică a Senatului a amânat cu două săptămâni dezbaterea amendamentelor, scrie Adevărul.

Șerban Nicolae nu e singur, are ajutoare. Cine sunt senatorii care contribuie la grațierea și compensarea deținuților, noteazăGândul. Senatorul Șerban Nicolae (PSD), președintele Comisiei Juridice din Senat unde marți s-au dezbătut proiectul legii grațierii și cel privind compensarea cu zile în minus la pedeapsă a deținuților care stau în condiții de detenție necorespunzătoare, nu este singurul autor de amendamente controversate în acest domeniu, cum ar fi cel al includerii unei mini-amnistii mascate, de 30 de zile, în legea grațierii — în ideea că grațierea se aplică faptelor, nu pedepselor, comise până la intrarea în vigoare a legii respective, lucru care se întâmplă însă abia la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial. El beneficiază de ajutor și din partea altor senatori PSD, UDMR sau ALDE din Comisia Juridică, care au idei la fel de controversate. Printre ei se numără fostul prefect de Constanța, senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu, senatorii UDMR Csaszar Karoly Zsolt și Tanczos Barna (urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu și fals intelectual), dar și senatorul ALDE Ionuț Sibinescu, care propune ca grațierea să se anuleze în cazul celor care nu plătesc prejudiciile stabilite de instanță, dar doar dacă aceștia nu le plătesc ‘cu rea credință’. Printre altele, Tanczos Barna cere chiar grațierea faptei pentru care el este urmărit penal, falsul intelectual.

Șerban Nicolae, senatorul care plânge de mila corupților. Parlamentarul social-democrat Șerban Nicolae s-a remarcat în ultimii ani prin amicițiile pe care le-a avut cu mai mulți politicieni condamnați sau cercetați în dosare instrumentate de procurori. Acum orchestrează grațierea mai multor politicieni corupți, constată Libertatea. Deși șeful de partid, Liviu Dragnea — președintele PSD, a declarat că nu susține grațierea pentru corupți, amendamentul lui Șerban Nicolae are șanse să ajungă la vot în plen pentru că acesta este președintele comisiei juridice din Senat și liderul grupului parlamentar social-democrat.

Kovesi critică ‘în subsidiar” amendamentul lui Nicolae la Legea grațierii: Nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupție. Procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, marți, referitor la amendamentul depus de Șerban Nicolae, că pe grațiere DNA a trimis un punct de vedere la CSM și că, în subsidiar, opinia procurorilor este că grațierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupție, informeazăGândul.

Klaus Iohannis va fi acuzat politic de uzurpare și abuz de drept, la inițiativa lui Dragnea și Tăriceanu. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va adopta, miercuri, la inițiativa liderilor PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, o Declarație a Parlamentului, cu caracter exclusiv politic, în care președintele Klaus Iohannis va fi acuzat de abuz de drept și de acțiuni de uzurpare ilegală a prerogativelor Parlamentului în cadrul evenimentelor generate de OUG 13 privind modificarea legislației penale, citim în Evenimentul Zilei. Declarația Parlamentului nu are caracter juridic.

Liviu Dragnea: Nu am avut și nici nu am nicio afacere în Brazilia. Dacă se fac dosare penale pe glume, intrăm într-o nouă etapă în România, titrează România liberă. Șeful PSD, Liviu Dragnea, a negat, marți, că ar avea afaceri în Brazilia sau în altă țară, în contextul în care în presă au apărut, săptămâna trecută, informații potrivit cărora și-ar fi construit rețeaua de influență din ultimii 10 ani cu ajutorul unui grup de afaceriști din Brazilia, grupul din Cumbuco.

Președintele o lasă mai ușor cu referendumul. Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că nu a abandonat ideea referendumului pe tema corupției, dar nu se mai grăbește cu acest demers, potrivit ziarului Evenimentul Zilei.

Numiri de ultimă oră în Guvernul Grindeanu. Șeful Guvernului l-a desemnat în postul de secretar de stat la Ministerul Mediului pe Eugen Uricec, fost deputat PDL și apoi PSD. De asemenea, la Ministerul Energiei a fost numit într-un post de secretar de stat Andrei-Petrișor Maioreanu, vicepreședinte PSD Gorj și fost director general adjunct al companiei Hidroserv, consemneazăPuterea. Ca urmare a alegerii sale în funcția de consilier județean în 2008, CNSAS a verificat relațiile lui Maioreanu cu Securitatea. În urma verificării, s-a descoperit că Maioreanu a fost recrutat de către Securitate în noiembrie 1987 și a primit numele conspirativ ‘Arthur’, sub care a semnat șase note informative. CNSAS a constatat însă că lui Maioreanu nu se i poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității, așa cum este definită în OUG 24/2008. Tot marți, premierul Sorin Grindeanu l-a numit pe Gheorghe Bogdan Tomoioagă (40 de ani) în funcția de secretar de stat în Ministerul Turismului. Acesta a fost ales, în iunie 2016, consilier județean PSD în CJ Maramureș. De asemenea, Ciprian Pandea a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului. Premierul Grindeanu a desemnat și doi consilieri de stat la cabinetul propriu, în cadrul aparatului de lucru al primului ministru. Este vorba despre Mihai Grigore și Vladimir Ionaș.

Senatorii reacționează la informațiile că guvernatorul BNR ar fi colaborat cu Securitatea. Senatorii au reacționat, marți, la informațiile publicate de un cotidian central conform cărora Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, ar fi fost colaborator al Securității. Senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii și servicii, a declarat pentru Bursa că intenționează să discute cu senatorul PSD Viorel Arcaș, președintele Comisiei buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, ca să-l cheme pe guvernatorul BNR la Parlament. „Este un fapt fără precedent și trebuie să reacționăm. Intenționez să vorbesc cu domnul Arcaș și să-l invităm pe Mugur Isărescu la discuții”. Viorel Arcaș susține că doar activitatea BNR și problemele legate de legislație intră în competențele comisiilor din Senat, nu și persoana Isărescu. Senatorul a conchis: „Dacă Biroul Permanent al Senatului ia o hotărâre și decide să-l cheme pe domnul guvernator la Parlament, atunci ne vom supune și noi”.

Camera Deputaților a aprobat înființarea Institutului Național de Administrație. Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 269 voturi pentru și două abțineri, Ordonanța Guvernului 23/2016 prin care se înființează Institutul Național de Administrație (INA), anunță Capital. Potrivit prevederilor adoptate, se înființează Institutul Național de Administrație ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Ministerului Dezvoltării. Institutul va prelua activitatea în domeniul formării profesionale în administrația publică și al perfecționării profesionale a funcționarilor publici de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Centrele regionale de formare continuă pentru administrația publică locală. El va avea sediul în București, str. Occidentului nr. 14, sectorul 1.

Liviu Dragnea susține că s-a săturat să fie acarul Păun și să plătească pentru toate greșelile liderilor PSD. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, că el s-a cam săturat să fie socotit „acarul Păun” și să „deconteze” orice idee controversată pe care o prezintă membrii partidului său, potrivit ziarului România liberă.

Rechizitoriul Hexi Pharma. Folosind produsele Hexi, lucrătorii din 340 de spitale au participat, fără vinovăție, la răspândirea bolilor nosocomiale, titrează Evenimentul Zilei. Procuroriii Parchetului General au trimis în instanță dosarul Hexi Pharma. Este doar unul dintre dosarele deschise în urma dezvăluirii acestei afaceri, despre încă unul, cu acuze de spălare de bani, fiind deja informații publice.

Infecțiile respiratorii ne dau bătăi de cap. Vremea bună nu a trezit doar ghioceii, ci și virusurile gripale. Cu toate că primăvara și-a intrat deja în drepturi, iar temperaturile au început să crească simțitor, gripa, infecțiile respiratorii și răcelile atacă încă nemilos atât în rândurile copiilor, cât și în cele ale adulților, aflăm din Libertatea. Potrivit ultimelor statistici, numărul virozelor a ajuns la 84.452 de cazuri într-o săptămână, scăzând cu doar 5,3% față de ultima raportare.

Lia Olguța Vasilescu anunță cum vor crește salariile. Discuțiile dintre guvernanți și sindicaliștii din sectorul bugetar pe legea salarizării unitare au continuat și marți. Ministrul Lia Olguța Vasilescu a anunțat că salariile vor crește treptat și că cea mai mare majorare va fi în apărare. Marți, a fost rândul sindicaliștilor din Sănătate să vină la negocieri. Asta, după ce luni întâlnirile s-au soldat cu un eșec, iar sindicaliștii din ordine publică au amenințat cu proteste, scrie Cotidianul. ‘Cea mai mare creștere este în Apărare. Nu știu dacă ați apucat să vedeți anexa pentru că am văzut că a scăpat ieri în presă, soldatul pornește undeva de la 700 de lei, ceea ce e clar că era în neregulă. Se crește gradual, dar cea mai mare creștere este la salariile până în 4.000 de lei. Este o creștere progresivă, dar în același timp ca să nu deranjeze’, a declarat Olguța Vasilescu.

Se pregătesc majorări de 120% în Sănătate. Anunțul sindicatelor. Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, a anunțat că printre promisiunile făcute de Ministrul Muncii se numără: salarii majorate din 1 ianuarie 2018, și nu etapizat, și cu 110-120%, tichete de masă acordate din 1 iulie 2017, alte majorări de salarii etapizate până în 2021, citim în Puterea. ‘A fost o întâlnire foarte bună. Cel mai mare câștig obținut astăzi (marți, n.r.) vizează creșterile salariale pentru toți angajații din sistem, medici, asistenți, biologi, kinetoterapeuți, psihologi și alte categorii nemedicale, dar care lucrează în unități sanitare, inclusiv cei din asistența socială. Vorbim de creșteri de aproape sută la sută, în unele cazuri chiar de peste sută la sută, adică 110-120 la sută”, a explicat Pope.

Ministerul de Finanțe blochează angajările și suspendă avansările. În pline discuții despre salarii mărite, guvernanții strâng robinetul fondurilor, informează Jurnalul Național. Ministerul de Finanțe a anunțat oficial, marți, că a blocat angajările pe posturile vacante din instituțiile bugetare și că a suspendat temporar avansările în funcție, care ar conduce la acordarea de salarii mai mari.

Guvernul vrea să reabiliteze un număr dublu de apartamente față de 2016. Cum va reuși acest lucru. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) estimează că va finanța în acest an reabilitarea termică a circa 6.000 de apartamente, dublu față de rezultatul din 2016, conform Capital. Chiar dacă bugetul alocat acestui program ajunge pentru 70% din volumul propus, ministerul se bazează pe atragerea de fonduri europene, o practică ocolită până acum de primării.

În cazul unui cutremur precum cel din ’77, doar 14% dintre români primesc ca despăgubire valoarea integrală a locuinței. Doar 14% din locuințele României sunt asigurate printr-o poliță facultativă, adică una diferită de polița obligatorie PAD emisă de PAID România, adică primesc ca despăgubire, în caz de cutremur grav, valoarea integrală a locuinței, conform UNSAR, cu date preluate de Economica.net.

Proiect. Măsura radicală pe care o pot lua autoritățile în cazul în care proprietarii din blocurile cu bulină roșie refuză intervenția. Pentru prevenirea unui dezastru provocat de cutremure, proprietarii construcțiilor cu risc seismic major sunt obligați să permită accesul autorităților în imobil, iar în caz de refuz aceștia pot fi evacuați, se arată într-un proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării, din care preia Gândul.

Aurel Badea, UNSAR: ‘Faptul că se va întâmpla un cutremur major este deja o certitudine”. Aurel Badea, responsabil al secțiunii de asigurări de bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR, a atras atenția că ‘în România este o certitudine că va avea loc un cutremur major, fapt pentru care UNSAR va aloca o atenție maximă în 2017 proiectelor care pot conduce la o majorare a procentului de locuințe asigurate”, notează Economica.net. Unul dintre proiecte vizează modificarea legii locuințelor.

De ce fac elevii români Religia și nu Istoria Religiilor. Precizările Ministerului Educației: Nu pot asimila noțiuni de doctrină religioasă. Elevii de gimnaziu nu pot asimila noțiuni de Istoria religiilor, susține consilierul din cadrul Ministerului Educației, Romeo Moșoiu, care a încercat să explice pentru Adevărul de ce copiii fac Religia la școală și nu Istoria Religiilor așa cum recomandă Consiliul Europei, pentru a evita eventualele îndoctrinări.

Astăzi este prima oară când sărbătorim oficial Ziua Femeii. Legea care stabilește Ziua Femeii și pe cea a Bărbatului a fost inițiată la începutul anului trecut cu scopul de a îmbunătăți relațiile dintre sexe, anunță Evenimentul Zilei. La începutul anului trecut, cinci deputați de la PSD și PNL au inițiat o lege prin care propuneau ca data de 8 martie să fie oficial Ziua Femeii, iar cea de 19 noiembrie, Ziua Bărbatului.

România nu pregătește tineri pentru piața muncii. Firmele nu au de unde lua personal calificat. România se află pe locul al treilea în topul statelor ce se confruntă cu dificultăți în recrutarea de personal calificat, potrivit unui studiu citat deRomânia liberă.

Domeniu important reglementat de noile ordine ale ministrului educației. Ministrul Educației, Pavel Năstase, a anunțat marți că a semnat trei ordine care reglementează problema manualelor și programelor școlare, care vor fi publicate în Monitorul Oficial în această zi, scrie Cotidianul. Este vorba despre un ordin referitor la înnoirea stocurilor de manuale existente, unul privind tipărirea noilor manuale de clasa a V-a și un altul legat de programele școlare.

Ipoteză SF în cazul fiului de colonel SRI găsit înjunghiat în spate: seppuku. Cazul poate intra în manualele de criminalistică. Ancheta referitoare la decesul unui adolescent de 18 ani, fiul unui colonel al SRI Iași, este aproape de final, iar rezultatele par a fi surprinzătoare. Cea mai solidă ipoteză ar fi că băiatul s-ar fi sinucis într-un mod ce a creat suspiciunile unei crime, conform cotidianului Adevărul. Dosarul privind decesul suspect al fiului unui colonel SRI Iași este aproape de finalizare și anchetatorii, susțin surse judiciare, se pregătesc să claseze cauza. După ce au audiat sute de persoane și au încercat să adune probe cu privire la o posibilă crimă, autoritățile au restrâns pistele de lucru în cazul morții lui Sabin Șerban la varianta sinuciderii sau a accidentului. Cea mai plauzibilă dintre variante ar fi cea a sinuciderii, anchetatorii luând în calcul și un fapt incredibil: adolescentul de 18 ani și-ar fi putut înscena propria crimă. Concret, Sabin Șerban s-ar fi împins ușor cu spatele într-un cuțit. Ulterior, din cauza durerilor, a căzut cu spatele pe podea, impact ce a dus la perforarea trupului și mai adâncă a trupului de către cuțitul cu lamă lungă. Varianta accidentului este și ea luată în calcul, existând posibilitatea ca tânărul să se fi jucat cu cuțitul, aruncându-l în perete, acesta lovindu-l în spate. Ulterior șocului, la fel, este posibil, spun anchetatorii, ca tânărul să fi căzut pe spate și să-și fi înrăutățit plaga. Ipotezele de lucru ale anchetatorilor nu-l mulțumesc pe tatăl lui Sabin, care a relatat că așteaptă ca ancheta să fie finalizată. ‘În niciun caz nu sunt de acord cu această ipoteză! Aștept concluziile oficiale ale anchetei! Deocamdată, îi las pe cei în drept să-și facă treaba, întrucât știu că ancheta continuă’, a precizat colonelul SRI.

Incident grav lângă Herăstrău. Un adolescent de 16 ani este în stare critică. Un băiat în vârstă de 16 ani este în stare critică la spital, după ce a fost electrocutat pe podul de cale ferată din apropierea gării Băneasa, anunță Evenimentul Zilei. Din primele informații furnizate de ISU București-Ilfov reiese că adolescentul a suferit arsuri de gradele 2 și 3 pe 90% din suprafața corpului. Un echipaj SMURD sosit la fața locului l-a intubat și i-a acordat îngrijiri medicale. Băiatul a fost transportat la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’. Cauza probabilă a electrocutării este un arc electric format de la linia de înaltă tensiune a CFR, de 27.000 de volți. În același loc din apropierea lacului Herăstrău, au mai avut loc incidente asemănătoare.

Filosoful Mihai Șora, mesaj misterios pe Facebook: „Dragii mei, atât a fost…”. Filosoful Mihai Șora a revenit marți pe rețeaua de socializare Facebook cu un mesaj misterios, sub forma unui catren, în care le transmite prietenilor și admiratorilor săi că ‘atât a fost. Mă veți căuta,—și nu voi fi de găsit’. Filosoful și eseistul Mihai Șora, născut pe 7 noiembrie 1916, este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de cultură din România. Mihai Șora este și membru de onoare al Academiei Române, notează Gândul. ‘Dragii mei, atât a fost. Mă veți căuta — și nu voi fi de găsit.’ — a scris marți, pe Facebook, Șora, mesajul său fiind distribuit de aproape 200 de ori pe rețeaua de socializare și apreciat de mii de utilizatori. Mesajul misterios al filosofului s-ar putea referi la posibila sa retragere din mediul virtual, acesta fiind un utilizator activ de Facebook, pe pagina sa postând eseuri, luări de poziție pe teme sociale și politice sau videoclipuri cu fragmente de texte citite de acesta.

Consiliul Național al IMM-urilor solicită reanalizarea înființării celor 19 societăți ale municipalității. Consiliul Național al Întreprinderilor private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită reanalizarea acordului Consiliului General al Municipiului București privind înființarea unui număr de 19 societăți comerciale proprii și apreciază că este nevoie de o dezbatere publică pe acest subiect, consemnează Economica.net.

CS Dinamo a obținut semnătura lui Robert Glință, cel mai valoros înotător român al momentului. Clubul Sportiv Dinamo a anunțat marți, pe siteul oficial, că l-a transferat pe cel mai valoros înotător român al momentului, Robert Glință (19 ani). Alături de acesta au mai semnat cu Dinamo sportivul Alin Coste și antrenorul celor doi, Adrian Gherghel, scrie ProSport. Robert Glință este născut la Pitești pe 18 aprilie 1997, dar de trei ani se pregătește în Baia Mare, cu antrenorul Adrian Gherghel, fiind student la Cluj.

Reghecampf vrea să plece, dar pune condiții. Ce i-a cerut antrenorul lui Becali. Laurențiu Reghecampf și-a anunțat colaboratorii că nu mai vrea să rămână la Steaua, soția a început să-i caute oferte în Golf, ruptura fiind la un pas să se producă, dar cu o singură condiție: să nu achite clauza de reziliere, citim înGazeta Sporturilor.

Tenis de masă: România merge la turneul final al Campionatului European, după ce a câștigat toate meciurile din grupa preliminară. Echipa națională masculină de tenis de masă a României a învins formația Turciei cu scorul de 3-0, marți seară, în ultimul său meci din preliminariile Campionatului European din 2017, informează România liberă. România a câștigat toate cele patru partide din Grupa J preliminară, 3-2 și 3-1 cu Cehia, 3-0 și 3-0 cu Turcia. În clasamentul final, România a ocupat primul loc, cu 8 puncte, urmată de Cehia, 6 puncte, Turcia, 4 puncte. Prima clasată se califică direct la turneul final din Luxemburg, care se va disputa între 13 și 17 septembrie, iar formația de pe locul al doilea va susține un baraj.

Americanii o laudă pe Simona Halep: „Indian Wells poate fi locul perfect pentru o revenire”. Aflată la primul turneu după ce s-a retras de la Sankt Petersburg din cauza unei accidentări la genunchi, Simona Halep (locul 4 WTA) va juca în turul al doilea al turneului de la Indian Wells cu învingătoarea dintre Donna Vekici (locul 86 WTA) și Alison Riske (locul 39 WTA). Site-ul american tennis.com, citat de Gazeta Sporturilor, a prefațat turneul californian și o vede pe româncă drept una dintre principalele favorite ale competiției.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult