Acasa Revista Presei Revista presei. Românii, fără viză în Canada

Revista presei. Românii, fără viză în Canada

scris de Z.V.
14 afisari

Acțiunile organizate pentru comemorarea unui an de la incendiul din clubul Colectiv, semnarea acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada în urma căruia vor fi eliminate complet vizele pentru cetățenii români care călătoresc în această țară, alegerile prezidențiale din Republica Moldova, cutremurul care a lovit centrul Italiei, precum și decesul arhiepiscopului ortodox Justinian Chira, dar și greva generală care va fi declanșată luni în unitățile sanitare din țară sunt principalele subiecte ale zilei de 31 octombrie.

ceta-semnare-twAcordul CETA a fost semnat. Românii, fără viză în Canada. După negocieri tensionate și o anulare intempestivă la începutul săptămânii trecute, Acordul Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA) a fost semnat duminică, anunță Gândul. Miza este importantă pentru România deoarece permite operaționalizarea acordului dintre țara noastră și Canada privind eliminarea deplină a vizelor pentru cetățenii români începând cu data de 1 decembrie 2017. Acordul CETA a trebuit supus aprobării în toate cele 28 de state membre UE și în Canada, în unele țări fiind necesară și validarea de către parlamente. Guvernul României salută decizia Canadei de eliminare completă a vizelor pentru români de la 1 decembrie 2017, decizia fiind cuprinsă în declarația Summitului UE-Canada, iar premierul Dacian Cioloș precizează că este un moment important, fiind astfel eliminată ultima discriminare la adresa românilor.

Iohannis: Avem datoria să nu lăsăm să se uite această tragedie. Aș fi vrut ca după un an să știu cine s-a făcut vinovat de Colectiv. Președintele Klaus Iohannis a venit, duminică dimineața, în fața clubului Colectiv, unde a depus o coroană de flori și a păstrat un moment de reculegere în memoria celor 64 de victime ale tragediei care a avut loc pe 30 octombrie 2015, scrieAdevărul. Șeful statului a subliniat că ar fi vrut ca la un an de la tragedie să fie cunoscuții vinovații și a lansat și un avertisment pentru clasa politică.

Cioloș, la Colectiv: „În urmă cu un an nu îndrăzneam să vorbim despre problemele din sistem’. Premierul Dacian Cioloș a spus, după ce a depus flori la Colectiv în memoria victimelor tragediei, că în urmă cu un an nu îndrăzneam să vorbim despre problemele din sistem, care au fost ascunse sub preș și aduse la suprafața abia în acest an, adăugând că cel mai greu se schimbă mentalitățile, relatează Gândul. „Schimbările trebuie să vină din partea noastră, a tuturor. Eu pot să accept faptul că inclusiv la nivel de guvern, de administrație, sunt multe lucruri care încă trebuie schimbate. Pe de altă parte, sunt lucruri de care acum un an de zile nici nu îndrăzneam să vorbim, de problemele pe care le avem și în sistemul de sănătate și în sistemul de intervenție în situații de urgență, lucruri despre care nici nu îndrăzneam să vorbim pentu că de la un an la altul le-am tot pus sub preș.

Cioloș, referitor la tragedia din Colectiv: Să nu uităm unde duc minciuna, aroganța, corupția. Premierul Dacian Cioloș susține că este datoria fiecărei persoane să învețe din tragedia din clubul Colectiv și să nu uite unde duc „minciuna, aroganța, corupția”, scrie Jurnalul Național. „Dumnezeu să-i odihnească pe cei care au plecat atunci. Apropiaților lor rămași aici, celor răniți, le doresc tărie și însănătoșire grabnică, le doresc să-și regăsească încrederea în viață și în ceea ce putem face împreună. E datoria fiecăruia dintre noi și a noastră ca societate să învățăm din acestă tragedie, să nu uităm unde duc minciuna, aroganța, corupția, să avem curajul de a face puțin mai bună lumea în care trăim”, a scris Cioloș pe Facebook.

#Colectiv 1 an. Premierul Cioloș, nemulțumit de atitudinea jurnaliștilor care l-au înconjurat la Colectiv: „Nu ne vom însănătoși niciodată”. Premierul Dacian Cioloș s-a declarat nemulțumit de atitudinea jurnaliștilor care l-au înconjurat duminică seară la clubul Colectiv, acolo unde șeful Guvernului venise să depună un buchet de flori în memoria victimelor, relatează România Liberă. Premierul a subliniat că „nu ne vom însănătoși niciodată” dacă vor persista asemenea atitudini.

Mesajul lui Traian Băsescu la un an după tragedia din clubul Colectiv: „Cea mai mare catastrofă de după Revoluție. Dacă liderii din sănătate ar fi activat mecanismele europene din primul moment, numărul victimelor ar fi fost mai mic”. În această dimineață, Traian Băsescu a postat un mesaj, pe pagina sa de Facebook, cu privire la tragedia din Colectiv, conformEvenimentului Zilei. Acesta a transmis condoleanțe.

Ambasadorul Klemm, mesaj la un an de la tragedia din Colectiv: Ambasada SUA îi încurajează pe români în lupta împotriva corupției. La un an de la tragedia din Clubul Colectiv, când este comemorată memoria victimelor, Ambasada SUA „îi încurajează pe români în lupta lor împotriva corupției și în efortul de a construi o Românie sigură, democratică și prosperă”, afirmă ambasadorul american la București, Hans Klemm, într-un mesaj postat duminică pe contul de Facebook al misiunii diplomatice, potrivit Jurnalului Național. „Astăzi ne amintim de cei care și-au pierdut viețile sau au fost răniți în tragicul incendiu, care putea fi prevenit, de la Colectiv, de acum un an. Din tragedie a răsărit speranța”, se arată în mesajul ambasadorului Hans Klemm.

Pânză de doliu pe clădirea Guvernului, la un an de la Colectiv. Guvernul a decis să comemoreze, duminică, un an de la tragicul incendiu din clubul Colectiv prin întinderea unei pânze de doliu pe clădirea instituției, în dimineața zilei de 30 octombrie, conform Gândul. „Am întins pânza de doilu pe clădirea Guvernului, duminică dimineață, pentru a comemora un an de la incendiul din Colectiv”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Traian Băsescu îi dă o replică lui Iohannis: Actuala clasă politică nu poate fi măturată decât de electorat. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seară la România TV că actuala clasă politică nu poate fi măturată decât de electorat, în contextul în care Klaus Iohannis afirmase, anterior, că liderii care nu au înțeles mesajul României după Colectiv vor fi măturați de pe scena politică, scrie România Liberă. „Clasa politica nu poate fi maturata decat de electorat, in ceea ce priveste scenariul lui Iohannis este un scenariu de discreditare a tot ceea ce s-a facut inainte”, a spus Traian Băsescu referindu-se la discursul pe care Klaus Iohannis l-a ținut cu ocazia comemorării victimelor de la Colectiv.

Iohannis salută semnarea Tratatului comercial între UE și Canada. Klaus Iohannis salută semnarea Tratatului comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA), care a avut loc duminică la Bruxelles, scrie Cotidianul. Potrivit Administrației Prezidențiale, impactul deciziilor luate va fi dublu benefic pentru cetățenii români.

Politico: Cioloș este dispus că rămână în politică, atât timp cât i se respectă independența. Premierul român Dacian Cioloș a declarat într-un interviu acordat portalului Politico.eu că este dispus să rămână în politică, atât timp cât i se respectă independența, conform Adevărul. „Cât timp mi se respectă independența’, Cioloș spune că este dispus să rămână pe scena politică, fie în calitate de premier, fie în altă capacitate. Potrivit Politico, el a lăsat calea deschisă pentru un nou mandat, atât timp cât suficiente partide politice vor să îl susțină drept candidat.

Nicușor Dan: Toate listele USR au fost admise, dar deja au fost depuse 24 de contestații. Toate listele de candidați ale USR au fost admise de Birourile Electorale Județene, cu excepția celei din Harghita, pentru Senat, a anunțat liderul formațiunii, Nicușor Dan, pe Facebook, transmite Curierul Național. Dan a precizat că deja au fost depuse 24 de contestații împotriva acestor liste, ele fiind identice cu cele opt pe care PSD le-a depus săptămâna aceasta. În opinia sa, social-democrații încearcă astfel, într-un mod nedemocratic, să blocheze participarea USR la alegeri.

Alegeri în Republica Moldova. Primele rezultate. Igor Dodon, pro-rus, scade sub 50 la sută. Maia Sandu, pro-europeană: peste 37 la sută. Este posibil un al doilea tur de scrutin. La prelucrarea a 96,35 la sută dintre procese verbale, Igor Dodon a obținut 49,13 la sută dintre voturi, iar Maia Sandu, 37,60 la sută, anunță România Liberă. În aceste condiții, ar putea fi organizat al doilea tur de scrutin. Dacă niciunul dintre candidați nu obține peste 50% din sufragii, Republica Moldova va organiza un al doilea tur de scrutin, pe 13 noiembrie.

Candidatul la alegerile din R. Moldova, Igor Dodon, despre relația cu România: „Frați, frați, dar brânza-i pe bani’. Românii sunt „vecinii’, „prietenii’ și „frații noștri’, dar „brânza-i pe bani’, a declarat duminică, la ieșirea de la urne, candidatul Partidului Socialiștilor la primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, prorusul Igor Dodon, scrie Q Magazine. „Eu niciodată nu am fost, nu sunt și nu voi fi antiromân. Dar voi fi tot timpul antiunionist. Orice mișcări unioniste în Republica Moldova, în opinia mea, sunt în afara legii’, a mai spus candidatul socialiștilor, răspunzând unei întrebări despre cum vede relația cu România în cazul în care ar ajunge președinte al Republicii Moldova.

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Mii de oameni votează la Galați. Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Mii de cetățeni moldoveni sunt așteptați să voteze la Galați, unde holul Universității „Dunărea de Jos’ a fost transformat în secție de votare, relatează Libertatea. În Galați s-au stabilit, de-a lungul anilor, mii de oameni din Republica Moldova. Lor li se adaugă 400 de studenți basarabeni care învață la Universitatea „Dunărea de Jos’. Cu toții spun că au venit să voteze pentru că este prima oară când își aleg președintele.

Sondaj: Românii o vor pe Hillary Clinton președinte în SUA. Câți preferă orientarea spre SUA și câți spre Rusia. În perioada 17-20 octombrie 2016, Institutul de Studii Sociale și Politice a efectuat un sondaj reprezentativ la nivel național cu scopul identificării opiniilor referitoare la politica externă a României, conform Puterea. Unele dintre rezultatele acestui sondaj sunt surprinzătoare, în special procentul românilor care o preferă pe Hillary Clinton ca viitor președinte al Statelor Unite ale Americii și cât de puțini sunt cei care i-ar acorda votul lui Donald Trump.

#Colectiv. Aproape 5.000 de oameni, la marșul tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv. Aproape 5.000 de oameni au participat, duminică, în București, la un marș al tăcerii în memoria victimelor din Clubul Colectiv, transmite Gândul. Punctul de întâlnire a fost în Piața Universității de unde s-a plecat către Colectiv. Printre participanții la marșul tăcerii au fost și ambasadorul Marii Britanii la București, împreună cu familia, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. La Colectiv a mers și Camelia Roiu, medicul de la Spitalul de Arși care a filmat larve pe rănile unui pacient, ulterior, secția de Terapie Intensivă a unității medicale fiind închisă.

Monument dedicat victimelor de la Colectiv, dezvelit la locul tragediei. Un monument dedicat memoriei celor 64 de victime ale incendiului de la Clubul Colectiv a fost dezvelit duminică la locul unde în urmă cu un an s-a produs tragicul eveniment, scrieJurnalul Național. La momentul dezvelirii au participat părinți, rude, prieteni ai celor care au murit în urma incendiului. Alături de aceștia s-au aflat Principesa Margareta, Principesa Maria și Principele Radu. Monumentul care reprezintă un înger a fost realizat de artistul Elena Surdu Stănescu.

Eugen Iancu—Asociația Colectiv GTG 3010: „Am fi vrut să vedem că politicienii sunt alături de noi”. „Solidaritatea ar fi fost cel mai important mesaj, inclusiv din partea clasei politice, care ar fi trebuit să fie prezentă la evenimentele organizate cu această ocazie”, a spus președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, în cadrul unei conferințe de presă, la un an de la tragedia din Colectiv, transmite Cotidianul. „Pur și simplu ne-am fi dorit ca acum să fie o unitate. Normal era — zic eu — să arătăm tuturor, toți, că suntem un colectiv, că acolo nu s-a murit degeaba și că am înțeles ceva. Ca să arătăm că am înțeles ceva din toată drama asta, ar fi trebuit ca toți să fim între 12.00 ?i 14.00 sau 15.00 acolo”, a declarat Eugen Iancu.

Familia Regală: Să ne aducem aminte astăzi de victimile incendiului și să le păstrăm vie memoria. Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, transmite un mesaj la împlinirea unui an de la tragedia de la Clubul Colectiv, scrie Cotidianul. „A trecut un an de la acest moment tragic, dar comuniunea sufletească și cea de conștiință trebuie să rămână neatinse”, se arată în mesajul transmis redacției de biroul de presă al Majestății Sale Regelui.

MAE a făcut primele precizări cu privire la cutremurul din Italia! Cetățenii români afectați de cutremurul din Italia pot solicita asistență consulară la numerele de telefon puse la dispoziție de MAE, potrivit Evenimentului Zilei. Referitor la cutremurul care a avut loc în data de 30 octombrie 2016 în centrul Republicii Italiane, între Norcia, Preci și Castel Sant’Angelo sul Nera (Umbria), Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații cu privire la urmările acestuia, precum și cu privire la existența unor persoane de cetățenie română afectate de acestea, conform mae.ro.

MAE: Două echipe consulare mobile se vor deplasa în zona seismului din Italia pentru asistență. Două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Roma și Consulatului General al României la Bologna sunt pregătite să se deplaseze în zona seismului care a avut loc duminică în centrul Italiei, între Norcia, Preci și Castel Sant’Angelo sul Nera (Umbria) pentru a acorda asistență consulară, dacă vor exista solicitări de sprijin la fața locului, precum și în măsura în care accesul în zonă se va putea realiza, informează un comunicat de presă al MAE, conform Q Magazine. Potrivit sursei citate, ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Bologna continuă demersurile pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații actualizate cu privire la existența printre persoanele afectate a unor cetățeni români și a răspuns tuturor cererilor de asistență consulară adresate de cetățenii români sau de membrii acestora de familie, transmise direct misiunii diplomatice și Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS).

Gata cu umilința! Medicii intră astăzi în grevă generală. „Lipsa de interes a guvernanților pentru a găsi soluții fiabile la solicitările noastre, precum și creșterea nivelului de nemulțumire a colegilor nedreptățiți ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 și 43/2016 a condus la grevă generală în unitățile sanitare din România’, se arată într-u comunicat al Federației Sanitas, notează Evenimentul Zilei.

A murit ÎPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului. A murit ÎPS Justinian Chira. Arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului a încetat din viață, la vârsta de 95 de ani, anunță Libertatea. Vestea tristă a fost făcută de directorul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare. „Arhiepiscopul Justinian Chira a încetat din via’ă duminică, la ora 10.36. A fost stentat, suferise un infarct miocardic acut. Un medic s-a aflat tot timpul alături de el, însă din nefericire cordul a cedat’, a declarat directorul medical al SJU Baia Mare, dr. Vasile Pop.

O turistă din Marea Britanie a fost salvată din Munții Făgăraș, după ce a căzut într-o prăpastie. O turistă din Marea Britanie a fost salvată din Munții Făgăraș, după ce s-a căzut într-o prăpastie din apropierea Vârfului Moldoveanu, transmite Libertatea. Mai multe echipe de căutare — salvare ale jandarmilor montani și ale salvamontiștilor au fost mobilizate, târziu în noapte, pentru a interveni. Femeia a fost coborâtă de pe munte și a fost transportată la spitalul de urgență Brașov pentru că avea răni la cap și la ochi.

Accident în Capitală. Două persoane au fost rănite într-o stație de autobuz. Un accident a avut loc duminică dimineața într-o stație de autobuz din Piața Unirii din București, două persoane fiind rănite, informează Adevărul. Două mașini s-au ciocnit, iar una a ricoșat în stația de autobuz, rănind două persoane care așteptau.

Trei oameni au fost înjunghiați, pe stradă, în Sibiu. Trei oameni au fost înjunghiați pe stradă, duminică, în Sibiu, agresorul fiind un om al străzii care a acționat fără a avea, aparent, vreun motiv anume, relatează Ziarul Financiar. Purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu, Elena Welter, a declarat duminică seara că două femei și un bărbat au fost înjunghiați de un om al stăzii pe un bulevard intens circulat.

Credit Europe, Bancpost, Garanti și Unicredit, amendate pentru raportări ilegale ale clienților lor la Biroul de Credit. Mai multe bănci și instituții financiare nebancare (IFN) au fost sancționate de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) cu amenzi de până la 25.000 de lei, pentru faptul că au raportat date negative la Biroul de Credit fără respectarea drepturilor legale ale clienților, se arată într-un comunicat al Autorității, potrivitEconomica.net. „În perioada septembrie — octombrie 2016, Autoritatea Naționala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a desfășurat mai multe investigații, din oficiu sau pe baza plângerilor și sesizărilor primite, în urma cărora a aplicat sancțiuni contravenționale”, se menționează în comunicat.

Copil, triumfător în Ungaria! Marius câștigă turneul Challenger de la Budapesta și reușește un salt fabulos în clasamentul ATP. Marius Copil (România, 175 ATP) a câștigat duminică al treilea turneul Challenger al carierei, la Budapesta (Ungaria), învingându-l în finală pe belgianul Steve Darcis (115 ATP), scor 6-4, 6-2, anunță ProSport. Performanța din țara vecină îi asigură lui Marius un salt de peste 35 de locuri în ierarhia mondială, arădeanul intrând în Top 140 ATP începând de luni.

Colosul român din judo are lumea la picioare. Daniel Natea, aur la Grand Slamul de la Adu Dhabi. „Dacă mă vait la 24 de ani de oboseală, ce o să mai zic după 30?” Daniel Natea a dat o doua lovitură după Jocurile Olimpice de la Rio, notează ProSport. Uriașul judoka de la categoria +100 kg a câștigat medalia de aur la Grand Slamul de la Adu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), performanță care îi aduce 500 de puncte importante în clasamentul mondial, dar și un cec în valoare de 4000 de dolari.

Halep a revenit în țară după Turneul Campioanelor: „Am fost puțin accidentată”. Îi dă dreptate lui Țiriac într-o privință. Simona Halep nu a trecut de grupele de la Turneul Campioanelor și susține că va lua o vacanță odată cu finalul sezonului, scrieGazeta Sporturilor. Românca va încheia anul pe locul 4 WTA și se declară mulțumită de parcursul pe care l-a avut în acest an. „Am fost un pic accidentată, ele au jucat mai bine decât mine la Turneul Campioanelor. Îmi voi lua o vacanță pentru recuperare, ca să îmi recapăt forțele pentru anul viitor”, a spus Halep.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult