Acasa Revista Presei Revista presei. Ruptură între Guvernul Cioloş și PNL

Revista presei. Ruptură între Guvernul Cioloş și PNL

scris de Z.V.
9 afisari

Declarația premierului Dacian Cioloș referitoare la solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, actul normativ aprobat de Guvern prin care universitățile vor fi singurele instituții abilitate să retragă titlurile de doctor, discuțiile cu sindicatele pe tema salarizării unitare, solicitarea prin care Uniunea Națională a Judecătorilor din România cere explicații în legătură cu verificarea declarațiilor magistraților privind relația cu serviciile de informații, precum și controlul care va fi efectuat de Corpul de control al primului ministru la Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și eliminarea Simonei Halep de la Australian Open sunt principalele subiecte ale zilei de 20 ianuarie.

guvernul ciolosRuptură între Guvern și PNL. Cioloș refuză să modifice legea electorală prin OUG: „Nu este democratic”. Gorghiu: „Nu este răspunsul pe care mi-l doream”. Premierul Dacian Cioloș refuză propunerea PNL de a modifica legislația electorală prin ordonanță de urgență, astfel încât primarii să fie aleși din două tururi de scrutin. Cioloș amintește că legea a fost rezultatul unei înțelegeri între PSD și PNL, scrie Adevărul. „Este o decizie politică, e o lege pe care Parlamentul a votat-o. S-a decis printr-o înțelegere politică. Nu cred că este democratic ca un Guvern independent să modifice prin ordonanță de urgență o decizie politică”, a spus Dacian Cioloș, în urma unei conferințe organizate azi la Parlament chiar de PNL.

PSD: Propunerea PNL de modificare a legii electorale, neconstituțională. Deputatul PSD Florin Iordache susține că propunerea PNL de modificare a legii electorale pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin este neconstituțională, el amintind, de asemenea, că și liberalii au votat pentru alegerea primarilor dintr-un singur tur, conform Q Magazine. „Este o cerere neconstituțională. Doamna Gorghiu înainte de a spune, ar trebui să vadă deciziile Curții Constituționale, care și 2012, dar și acum un an a spus un lucru foarte clar: cu un an înainte de alegeri, fie că discutăm de alegeri locale sau parlamentare, legislația electorală nu poate fi modificată, în sensul avantajării unui anumit partid politic”, a declarat, la RFI, Florin Iordache.

Dan Mihalache: „CSAT nu are instrumente pentru a verifica 23.000 de magistrați”. Șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, a afirmat că CSAT nu are instrumente la dispoziție pentru a verifica 23.000 de magistrați, arătând că această prevedere ar trebui regândită, conform Cotidianul. Întrebat despre informația transmisă de CSAT că nu există lucrători operativi în rândul magistraților și despre anunțul UNJR referitor la posibilitatea de a da în judecată Consiliul în acest caz, consilierul prezidențial a declarat: „Mi se pare un pic hazardat și am sentimentul că cineva este într-o campanie electorală în justiție prin tema aceasta. Există obligația legală, nu noi am introdus-o pare-mi-se în 2005 sau 2006, ca CSAT să verifice aceste lucruri”, a declarat Mihalache, la Palatul Parlamentului.

Întâlnire Cioloș — Hollande la Paris. La invitația președintelui francez François Hollande, prim-ministrul Dacian Cioloș va efectua în perioada 20-21 ianuarie o vizită oficială la Paris, anunță Q Magazine. Întâlnirea șefului Executivului cu președintele Hollande va fi urmată de un dejun de lucru, la care va participa și premierul francez Manuel Valls, și de o declarație de presă comună.

Dan Mihalache: „Cred că raportul MCV va fi unul favorabil”. Șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, crede că raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi unul favorabil pentru România, potrivit Capital. „Cred că va fi un raport favorabil”, a spus Mihalache, marți, la Palatul Parlamentului.

Gorghiu: Aprobarea cotelor de gen în politică — un semn de solidaritate, dar și de maturizare a societății. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marți, că subiectul reprezentării de gen în politică ar trebui să fie unul care să unească societatea românească, iar adoptarea în Parlament a unui proiect de lege pe această temă ar reprezenta un semn de maturizare, conformJurnalului Național. „Sunt prezentă în calitate de inițiator al proiectului, nu în calitate de președinte de partid. (…) Mi-aș dori ca dezbaterea despre echilibru de gen în politică să fie unul din acele subiecte, puține la număr, care să unească societatea românească, nu să o dezbine”, a afirmat Gorghiu, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea organizată de PNL cu tema „Reprezentarea de gen în politică — provocări și soluții”.

Dacian Cioloș: O reformă administrativă nu poate fi finalizată până la sfârșitul anului, dar poate fi demarat un proces. Premierul Dacian Cioloș a declarat marți că o reformă a administrației nu se face în câteva luni de zile, nu poate fi finalizată până la sfârșitul anului, dar poate fi demarat un proces care ulterior să fie continuat „și nu în ideea de a da afară oameni sau de a arăta că unii sunt buni sau alții mai puțin buni”, relatează Jurnalul Național. „Dacă constatăm că în anumite domenii, pe anumite categorii profesionale, în administrație avem oameni care au mai mult sau mai puțin un nivel de competență care să corespundă cu ceea ce ar trebui ei să facă, se pot pune la punct în următorii ani cu program de formare profesională și să condiționăm o anumită progresie ierarhică sau un grad de funcționar de anumite competențe care să fie dovedite”, a explicat premierul după întâlnirea de lucru de la MDRAP.

Gorghiu: Vom intra în coliziune cu PSD. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a afirmat marți că se așteaptă ca, în următoarele săptămâni, premierul Dacian Cioloș să facă schimbări în cazul înalților funcționari publici, susținând că acesta va fi un subiect în care liberalii vor intra în „coliziune” cu PSD, transmite Cotidianul. „Vă dau un exemplu de subiect pe care sigur vom intra în coliziune cu PSD (…). L-am văzut pe dl Dragnea iritat maxim că a îndrăznit primul ministru să schimbe un șef de deconcentrat ? Romsilva sau nu știu. Vă dați seama, când se va trece la treabă și Guvernul va face analiza pe criterii de performanță și profesionalism pe fiecare înalt funcționar public sau funcționar public numit de PSD în acest cabinet”, a spus Gorghiu, la Parlament.

Corina Șuteu, fostă directoare a ICR New York, numită secretar de stat la Ministerul Culturii. Corina Șuteu, fostă directoare a Institutului Cultural Român New York, a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii, informează Curierul Național. Decizia a fost semnată marți de premierul Dacian Cioloș și a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit unui anunț făcut pe Facebook de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, se va ocupa, printre altele de politici și strategii pentru cultură.

Liviu Dragnea, patru zile în Israel. Președintele PSD, Liviu Dragnea, face, începând de marți, o vizită de patru zile în Israel, anunță Cotidianul. Conform unui comunicat al PSD, Dragnea va merge în Israel în perioada 19-23 ianuarie, la invitația Președintelui Partidului Muncii, Isaac Herzog, liderul Opoziției din Knesset. Dragnea se va întâlni cu miniștri ai Cabinetului Benjamin Netanyahu: ministrul Sănătății Yaakov Litzman, partidul United Torah Judaism, ministrul pentru Imigrație și Absorbție, Zeev Elkin (Likud), ministrul Informațiilor Gilad Erdan (Likud), ministrul Energiei Yuval Steintz,( Likud).

Băsescu le propune liberalilor primarul perfect pentru Capitală. Fostul președinte, Traian Băsescu critică propunerea liberalilor de a se legifera din nou alegerea primarilor în două tururi, notează Puterea. „Despre neputincioși în politică” își numește Băsescu articolul de pe Facebook. „Atunci cînd liberalii, în comisia condusă de PNL-istul Mihai Voicu și ulterior în plenul parlamentului au votat alături de PSD alegerea primarilor dintr-un singur tur le-a părut că s-au pricopsit politic. Atunci cînd din programul Guvernului Cioloș au scos emiterea legii pentru alegerea primarilor în două tururi, de asemenea au votat programul cu multă veselie tot alături de PSD”, scrie fostul președinte pe Facebook.

UNPR solicită prefectului Capitalei emiterea unui ordin privind încetarea mandatului de consilier al lui Ștefănel Marin. Uniunea Națională pentru Progresul României i-a solicitat prefectului Capitalei să emită un ordin prin care să constate încetarea de drept a mandatului de consilier municipal al lui Ștefănel Dan Marin, potrivit unui comunicat al partidului remis redacției, scrie Bursa. „Uniunea Națională pentru Progresul României a solicitat prefectului municipiului București să emită, în conformitate cu prevederile legale, un ordin prin care să constate încetarea de drept a mandatului de consilier municipal al lui Ștefănel Dan Marin”, se arată în comunicat.

Ștefănel Dan Marin va demisiona din CGMB. Fostul primar general interimar al Capitalei, proaspăt înscris în Mișcarea Populară, Ștefănel Dan Marian, a anunțat că va demisiona din funcția de consilier municipal, după ce UNPR, partidul din care făcea parte până săptămâna trecută, a solicitat prefectului municipiului București să emită, în conformitate cu prevederile legale, un ordin prin care să constate încetarea de drept a mandatului de consilier municipal al acestuia, relateazăEvenimentul Zilei. „Îmi voi da demisia din postul de consilier general, pentru că așa este moral și corect”, a declarat fostul edil, întrebat de solicitarea referitoare la mandatul său de consilier formulată de UNPR către prefectul Capitalei.

Guvern: Acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența regulată a copiilor la grădiniță. Guvernul a adoptat, astăzi, normele metodologice de aplicare a Legii 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, ce prevede acordarea de tichete sociale în valoare de 50 de lei pentru cei care frecventează grădinița, transmite Bursa. „Este un program la care premierul ține foarte mult. E un program prin care se acordă tichete în valoare de 50 de lei părinților pentru încurajarea prezenței copiilor la grădiniță pe baza unui algoritm de prezență, așa încât să fie stimulată prezența copilului la grădiniță și încurajat părintele să-și înscrie copilul la grădiniță”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, după ședința Executivului.

Românii din străinătate vor obține în 10 zile adeverințe cu valoare de cazier judiciar. Cetățenii români aflați în străinătate vor putea primi, în maximum 10 zile de la solicitare, o adeverință cu valoarea juridică a unui cazier judiciar, cu valabilitate de șase luni, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care a precizat că Guvernul a aprobat, marți, o ordonanță în acest sens, potrivit Capital. Suciu a declarat, după ședința de Guvern, că această modificare a Legii 290/2004 privind cazierul judiciar simplifică problemele administrative cu care cetățenii români din străinătate se confruntă, având în vedere că au existat solicitări pentru scurtarea perioadei de acordare a acestui document.

Guvernul a majorat sumele acordate solicitanților de azil în România. Guvernul a aprobat, marți, modificarea normelor metodologice de aplicare a legii privind azilul, mărind suma acordată de statul român unui solicitant de azil lipsit de mijloace de întreținere, anunță România Liberă. Pe baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), a fost stabilit un set de valori necesare pentru cheltuielile lunare (hrană, îmbrăcăminte, cazare), pentru un solicitant de azil, adult.

Plagiatul, la aprecierea Universităților. Guvernul a modificat mecanismul de deconspirare a falșilor „doctori”. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență de modificare a legii astfel încât demnitarii acuzați de plagiat nu vor mai fi verificați de Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educației, cazurile lor urmând să fie analizate, la fel ca toate tezele de doctorat, de universități, scrie Adevărul. Universitatea București a anunțat deja că-i va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta. Doar universitățile vor putea retrage titlurile de doctor în cazul cărora Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) va decide că sunt obținute în mod fraudulos. Așa a anunțat ieri ministrul Educației, Adrian Curaj.

Uniunea Națională a Judecătorilor: Președintele Iohannis trebuie să clarifice public cum s-a făcut verificarea declarațiilor magistraților privind relația cu serviciile de informații. Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, judecătoarea Dana Gârbovan, cere explicații președintelui României despre modalitatea prin care Consiliul Suprem de Apărare a Țării a ajuns la concluzia că în Justiție nu sunt acoperiți de-ai serviciilor de informații și nici informatori ori colaboratori, conform Evenimentului Zilei. „În lumina noilor declarații potrivit cărora CSAT nu are capacitatea să verifice dacă există agenți acoperiți ai serviciilor secrete printre magistrați, Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicită publicarea de îndată a deciziei CSAT în baza căreia Președinția României a anunțat, pe data de 18 ianuarie, că s-au făcut verificări și ‘nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații’ în justiție”.

Corpul de control al Primului Ministru, în control la Administrația Națională a Penitenciarelor. La solicitarea Ministerului Justiției, Corpul de control al Primului Ministru efectuează un control la Administrația Națională a Penitenciarelor, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției, potrivit Q Magazine. Controlul este consecința publicării unui număr mare de lucrări cu care științific de către condamnații aflați în penitenciare. Inspectorii Corpului de Control al premierului vor verifica activitatea Administrației Naționale a Penitenciarelor, în primul rând cu privire la modul în care au fost respectate procedurile cu privire la reducerea zilelor de pedeapsă în cazul deținuților care și-au pus semnăturile pe cărți considerate a fi lucrări științifice.

Dosarul Colectiv. Cei doi pompieri ISU București, plasați în arest la domiciliu. George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU București acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, vor fi plasați în arest la domiciliu, potrivit unei decizii a Tribunalului Militar București, anunță Puterea. Hotărârea instanței nu este definitivă. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a celor doi pompieri de la ISU București cu gradul de căpitan, ei fiind acuzați pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii cer urmărirea penală a fostului ministru George Homoștean. Fostul ministru de interne din perioada 1978 — 1987, George Homoștean, este acuzat de procurorii Parchetului General de implicare în moartea disidentului Gheorghe Emil Ursu, motiv pentru care au cerut ieri încuviințarea președintelui României, Klaus Iohannis, pentru începerea urmăririi penale a acestuia, scrie Curierul Național.

Procesul zilei Dosarul Microsoft. Șpaga lui Pinalti, de 4 milioane de euro, a fost împărțită cu sacoșa, în fața Parlamentului. Instanța Supremă a judecat, ieri, un nou termen în dosarul Microsoft, caz în care sunt deferiți Justiției importanți oameni de afaceri și politicieni influenți, cu toții acuzați de fapte de corupție, scrie Evenimentul Zilei. Procesul a continuat cu audierea a trei martori cheie, care au „plimbat” prin conturi o mită de 4 milioane de euro care a ajuns la fostul primar și președinte al PDL Neamț, Gheorghe Ștefan.

Nici cărțile scrise pe bandă rulantă nu sunt de ajuns! Cătălin Voicu mai rămâne în pușcărie. Judecătorii Tribunalui Dâmbovița au amânat marți, decizia privind eliberarea condiționată a fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat în 2013 la șapte ani de închisoare pentru corupție, potrivitLibertatea. Decizia a venit după ce magistrații dâmbovițeni au solicitat depunerea unor înscrisuri care să ateste caracterul științific al cărților scrise în închisoare de Voicu.

Dosarul Lukoil a fost restituit Parchetului. Decizia este definitivă. Curtea de Apel Ploiești a menținut, marți, decizia de restituire la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a dosarului Lukoil, motivată de magistrații Tribunalului Prahova, ca instanță de fond, prin „pasivitatea totală” a procurorilor, anunță Economica.net. Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Ploiești a respins ca nefondată contestația formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova împotriva încheierii prin care instanța de fond a dispus restituirea cauzei la procuror. Decizia este definitivă.

Hossu: Ministerele și sindicatele să vină până vineri cu propuneri de rezolvare a disfuncționalităților din legea salarizării. Toate ministerele și federațiile sindicale trebuie să vină până vineri cu observații și propuneri de rezolvare a celor șase puncte care arată disfuncționalități la legea actuală de salarizare, negocierile urmând să se încheie până pe 10 februarie, a declarat marți președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii, potrivitEconomica.net. „Conform celor stabilite de comun acord în comisie, a rămas ca până vineri toate ministerele, împreună cu federațiile sindicale din domeniul lor de aplicabilitate, să vină cu observații, cu propuneri de rezolvare și cu datele anexe la cele șase puncte din Memorandum care arată disfuncționalități la legea de funcționare actuală și care să fie corectate”, a spus Hossu.

A apărut noua grilă de salarizare. Cât ar putea câștiga medicii, profesorii și funcționarii publici. Noua grilă a fost propusă în Legea Salarizării unitare, iar acum după ce a fost terminată a fost dată publicității, conform Libertatea. Potrivit noii grile de salarizare, un primar dintr-o localitate cu 50.001 pana la 100.000 locuitori va primi 10777 lei, un medic primar în urgențe, între 7070—8803 lei, iar un învățător va câștiga între 2782 — 3464 de lei. Aceasta este, însă, una dintre cele patru variante de proiect a legii salarizării unitare discutate anul trecut.

Consultări bilaterale în cazul Bodnariu între agențiile pentru protecția copilului din România și Norvegia. Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, a anunțat, marți seară, că de săptămâna viitoare vor începe consultări bilaterale în cazul Bodnariu între agențiile pentru protecția copilului din România și Norvegia pentru a se identifica soluțiile posibile, scrie România Liberă. „Cazul Bodnariu a fost un caz care a impresionat pe toată lumea, cu un impact emoțional extraordinar. Este o problemă complexă, care nu se poate rezolva foarte ușor. Ce pot să vă spun este că, la nivelul Guvernului, Ministerul de Externe a purtat negocieri cu autoritățile norvegiene”, a afirmat Ana Costea, la Digi24.

Bucureștiul și 19 județe, sub cod galben de ger. Temperaturile coboară la minus 25 grade. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de ger, valabilă în 19 județe și în București joi, la ora 10.00, informeazăPuterea. În această perioadă, temperaturile vor coborî până la valoarea de minus 25 de grade. În intervalul 19 ianuarie, ora 18.00 — 21 ianuarie, ora 10.00, se vor semnala temperaturi coborâte, ger noaptea și dimineața. ANM avertizează că vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața în cea mai mare parte a țării.

Drumuri închise. Trei sectoare de drumuri naționale mai sunt închise și autostrada A2, între Fetești și Drajna. Trei sectoare de drumuri naționale mai sunt închise în prezent, respectiv DN 22A, între localitățile Cataloi și Nicolae Bălcescu, DN 22F, între Horia și Nalbant, DN 3, între Ostrov și Băneasa, precum și autostrada A2, între Fetești și Drajna, calea II, informează Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), potrivit Jurnalului Național. Potrivit sursei citate, la ședința de la ora 16,00, care a avut loc la Comandamentul Central de Iarnă al CNADNR, a fost analizată situația drumurilor cu circulația rutieră închisă.

Nicio firmă nu mai asigură mentenanța sistemului prin care funcționează cardul de sănătate. CNAS: Contractul a expirat în decembrie 2015. Contractul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu firma care se ocupa de mentenanța sistemului prin care funcționează cardul de sănătate a expirat în luna decembrie 2015, relatează Adevărul. CNAS a demarat anul trecut o licitație în acest sens, însă nicio firmă nu s-a înscris. „Începând cu 16 decembrie 2015 nu mai avem un contract de mentenanță. Probabil că mâine sau poimâine (20 sau 21 ianuarie — n.r.) lansăm încă o licitație. Sperăm să se prezinte firmele”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS la Digi24.

Șoferi români, șantajați pentru a transporta imigranți sirieni din Turcia. O grupare specializată în trafic de persoane a fost destructurată, în urma a nouă percheziții făcute în Bistrița-Năsăud, membrii rețelei fiind acuzați că recrutau șoferi pe care îi obligau să îi ducă în Turcia pentru a cerși, dar și să transporte imigranți sirieni în spațiul Uniunii Europene, transmite Gândul. Polițiștii de la Combaterea criminalității organizate din Bistrița-Năsăud și procurorii DIICOT au făcut nouă percheziții în județ pentru destructurarea unei grupări specializate în trafic de persoane, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Un bărbat a murit după ce a fost călcat de tramvai, în București. Un tramvai a lovit doi pietoni, în această seară, pe Bulevardul 1 Decembrie, scrie Libertatea. Una din victime, un bărbat de 65 de ani, a murit după ce a rămas blocată sub mijlocul de transport. Cea de-a doua victimă, o femeie de 42 de ani, a fost preluată de o ambulanță SMURD. Ea a suferit leziuni la cap și membrele inferioare și a fost transportată la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Ungaria, pregătită să construiască imediat gardul la frontiera cu România. Ungaria este pregătită să construiască imediat gard de-a lungul frontierei comune cu România în cazul în care imigranții schimbă ruta, avertizează ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, conform Gândul. În contextul în care Austria și Slovenia au luat măsuri pentru blocarea tranzitului extracomunitarilor, Peter Szijjarto a atras atenția că există riscul ca imigranții să încerce să ajungă în Occident prin Grecia, Bulgaria și România.

Bucureștenii, invitați să „îmbrace un copac” în scopuri caritabile. Evenimentul caritabil „Îmbracă un copac pentru nevoiași” a avut un mare succes în mai multe zone din țară, acum fiind organizat și în București, scrie Gândul. Cei care vor să doneze haine pentru oamenii străzii o pot face marți și miercuri, în Parcul Cișmigiu, potrivit paginii de Facebook a evenimentului Imbraca si TU un copac cu haine pentru nevoiasi, organizat de Împreună rezistăm.

Ministrul Finanțelor: „Estimăm pentru 2016 o creștere reală a PIB de 4,1%, peste media Uniunii Europene”. Creșterea economică a României este mai echilibrată decât în anii anteriori, fiind susținută atât de exporturi, dar și de către consum și investiții, iar autoritățile române sunt încrezătoare în cifrele bugetului pe 2016 și în resursele interne care ar putea compensa în 2016 riscul unei potențiale scăderi a cererii externe, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, relatează Capital. „Estimăm pentru 2016 o creștere reală a PIB de 4,1%, peste media Uniunii Europene. Creșterea economică a României este mai echilibrată decât în urmă cu câțiva ani”, a spus oficialul MFP.

Transgaz va primi 179 milioane de euro de la UE pentru interconectorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria. Statele membre UE au acceptat marți propunerea Comisiei Europene de a investi 217 milioane de euro într-o serie de 15 proiecte cheie de infrastructură energetică trans-europene, cea mai mare sumă (179,3 milioane de euro) urmând să fie acordată Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA pentru lucrări de execuție pe teritoriul României la sistemul național de transport a gazelor naturale, în vederea dezvoltării unei conducte care va face legătura dintre din Bulgaria și Austria, via România și Ungaria, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, transmite Bursa. Din cele 15 proiecte selectate pentru finanțare, 9 sunt în sectorul gazelor naturale (care vor beneficia de un ajutor financiar de 207 milioane de euro) și 6 în sectorul energiei electrice (care vor beneficia de un ajutor de 10 milioane de euro).

Dragu: România analizează lansarea în curând a unei emisiuni de eurobonduri. România analizează lansarea unei emisiuni de eurobonduri mai degrabă mai curând decât mai târziu, iar euro este moneda preferată, a declarat marți ministrul de Finanțe Anca Dragu, prezentă la un forum financiar la Viena, transmite Ziarul Financiar. Autoritățile iau în considerare scadențe pe termen scurt și pe termen foarte lung, a spus Dragu la Euromoney Central and Eastern European Forum. România beneficiază de rating Baa3 din partea Moody’s și BBB—din partea Standard & Poor’s și Fitch.

CEZ Oltenia a fost amendată de ANRE cu 500.000 de lei pentru facturarea în avans a curentului. Furnizorul de energie pentru regiunea Olteniei CEZ Vânzare a primit o amendă de 500.000 de lei de la Agenția de Reglementare în Energie pentru nerespectarea regulamentului de vânzare a energiei către clienții săi casnici în perioada 2014-2015, inclusiv practica facturării în avans a consumurilor de energie, au precizat surse din piață, potrivit Economica.net. Pe scurt, furnizorul a introdus în factura curentă și estimările de plată pentru următoarele două luni, rezultând o sumă totală de plată mult mai mare decât cea la zi.

Creditele în valută, garantate cu imobile, vor putea fi convertite. Un proiect de lege privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile, publicat deja în dezbatere publică pe site-ul ANPC și care ar urma să se aplice de la 21 martie 2016 dacă va fi aprobat de Guvern și Parlament și promulgat prin decret prezidențial, prevede posibilitatea convertirii creditelor contractate în valută, în orice moment, la cererea consumatorilor, dar numai dacă aceste credite sunt garantate cu bunuri imobile, relatează Curierul Național. „Prezenta lege reglementează drepturile și obligațiile părților în ceea ce privește contractele de credit garantate cu bunuri imobile, precum și aspecte privind evaluarea bonității înainte de acordarea unui credit, anumite cerințe prudențiale și de supraveghere, inclusiv pentru înființarea și supravegherea intermediarilor de credite”, se arată în propunerea legislativă.

Wizz Air intră cu zboruri din București către Cluj și Budapesta. CFR Călători va avea pentru prima dată competitori demni de luat în seamă, notează Ziarul Financiar. Compania aeriană Wizz Air, cea mai mare din România după numărul de pasageri, intră pe segmentul curselor interne cu ruta București-Cluj, care va începe să funcționeze din 22 iulie, o altă rută nouă anunțată de operatorul low-cost fiind București-Budapesta, disponibilă de pe 19 septembrie.

Regizorul Adrian Sitaru merge la Berlinală. Lungmetrajul independent „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, va avea premiera mondială la cea de-a 66-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, ce are loc în perioada 11-21 februarie, anunță România Liberă. Filmul a fost selectat în cadrul secțiunii Berlinale Forum. „Ilegitim”, unul dintre cele mai provocatoarea filme din ultimii ani, spune povestea a doi frați (jucați de Alina Grigore și Robi Urs) și iubirea lor ilegitimă.

Șocant! Simona Halep a fost eliminată în primul tur la Australian Open de numărul 133 WTA. Simona Halep, locul 2 WTA, a fost eliminată în primul tur al turneului de la Australian Open, după ce a fost învinsă de Shuai Zhang, locul 133 WTA, scor 4-6, 3-5, transmite Gazeta Sporturilor. Simona era una dintre favoritele acestui turneu, dar a jucat foarte slab, pierzînd în fața unei jucătoare venite din calificări. Românca a făcut multe greșeli și a jucat mult sub așteptări, permițîndu-i chinezoaicei să își facă jocul.

Alexandra Dulgheru s-a calificat în turul doi la Australian Open. Jucătoarea de tenis Alexandra Dulgheru, locul 61 WTA, s-a calificat, marți, în turul doi la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, informează site-ul oficial al competiției,conform ProSport. Dulgheru a învins-o, în runda inaugurală, cu scorul de 6-4, 6-2, după o oră și 14 minute, pe Storm Sanders (Australia), poziția 355 în ierarhia mondială.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult