Acasa Revista Presei Revista presei. Scandalul de la Muzeul Țăranului Român

Revista presei. Scandalul de la Muzeul Țăranului Român

scris de Z.V.
7 afisari

Respingerea de către Parlament a candidaturii lui Rareș Bogdan la șefia TVR, adoptarea legii privind grupa de muncă pentru cei care au lucrat în condiții grele, dar și a proiectului de lege privind parteneriatul public-privat, precum și posibila comasare a Muzeului Satului cu Muzeul Țăranului Român, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute miercuri, 18 decembrie.

Revista presei. Scandalul de la  Muzeul Țăranului Român

Revista presei. Scandalul de la Muzeul Țăranului Român

Directorul Muzeului Țăranului Român, Virgil Nițulescu, a afirmat, marți, că prin aplicarea proiectului privind comasarea Muzeului Satului cu MȚR s-ar „desființa o instituție fundamentală pentru spiritualitatea românească”, greșeală pe care a făcut-o „cu vădită intenție” numai „regimul comunist”, transmite Gândul.

Un proiect de hotărâre a Guvernului prevede ca Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” să treacă în subordinea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, informează România Liberă. Ministrul Mediului Rovana Plumb a confirmat că „a fost o discuție” privind preluarea Muzeului Antipa de către instituția pe care o conduce, dar nu s-a luat nicio decizie.

Rareș Bogdan nu a mai ajuns șef la TVR, după ce parlamentarii PSD au boicotat ședința, scrie Adevărul. În schimb, liberalii l-au votat luni pe Toni Greblă, senator PSD, la Curtea Constituțională. Victor Ponta a anunțat că Guvernul va adopta mâine o Ordonanță de urgență prin care va stabili un președinte interimar la TVR. Favorit pentru șefia televiziunii publice este Valentin Nicolau.

Camera Deputaților a aprobat, ieri, pe articole, proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, ministrul Dan Șova arătând că actul normativ este necesar pentru că, deși exista Legea 178/2010, nu s-a făcut niciun proiect, scrie Curierul Național.

Legea parteneriatului public-privat, aprobată, ieri, pe articole de plenul Camerei Deputaților, a fost transformată într-un „vehicul electoral” pentru 2014, făcând loc unor practici netransparente care vizează, în unele cazuri, acordarea contractelor „pe ochi frumoși” sau în funcție de interese, a declarat pentru ziarul Bursa deputatul PDL Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor.

Aprobarea proiectului de modificare și completare a Codului Muncii va genera consecințe negative importante pentru piața muncii din România, atrage atenția Asociația Română a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT). Modificările propuse prin Proiectul nr. B791, înregistrat la Senatul României, privind modificarea și completarea Legii 53/2013 — Codul Muncii ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra investitorilor, notează Curierul Național.

Promisiunile Ministerului Sănătății legate de pachetul de bază și de lista medicamentelor compensate rămân neonorate, astfel că mulți pacienți nu știu în ce măsură vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale în 2014, consideră Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). Concret, organizația trage un semnal de alarmă legat modul cum sunt respectate promisiunile publice făcute de reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) cu privire la implementarea unor politici care vizează pacienții, scrie Adevărul.

Camera Deputaților a adoptat, cu 263 voturi „pentru” și 51 abțineri, propunerea legislativă potrivit căreia cei care au lucrat în condiții grele se încadrează în grupa I de muncă și se pot pensiona mai devreme, informează Curierul Național. Deputatul PNL Cristina Pocora a afirmat, după vot, că proiectul reprezintă o formă de a repara „tăierea abuzivă marca PDL”.

Persoanele care iau în automobil autostopiști, contra unei sume de bani, riscă amenzi între 1.000 și 5.000 de lei, putând fi acuzați de „practici ilicite”, informează Gândul. Prevederea apare într-un proiect de ordonanță pentru modificarea legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere și care a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

România va trimite în misiunile din afara teritoriului național 1311 militar, cu 725 mai puțini decât anul acesta, conform Planului de întrebuințare a forțelor armate ale României în anul 2014 adoptat în ședința CSAT de marți, transmite Q Magazine.

După ce constructorii au încins grătarele în tunel, primarii localităților pe unde va trece autostrada Sibiu-Orăștie (82 km) — din care joi sunt programați să fie inaugurați 70 de kilometri — anunță focuri de artificii de o oră, concerte și alte „manifestări frumoase” în cinstea marelui eveniment, scrie Gândul.

Deschiderea circulației pe noi tronsoane de autostradă, eveniment programat pentru joi, 19 decembrie, atunci când se va tăia panglica la încă 87 de kilometri de autostradă, ar putea începe cu proteste ale șoferilor, care sunt nemulțumiți de rezultatele autorităților în ceea ce privește construcția rețelei de autostrăzi și de decizia de a schimba traseul coridorului IV pe la Sibiu-Făgăraș-Brașov, în loc de construcția cu prioritate a tronsonului Sibiu-Pitești, scrie publicația Capital.

Un număr de 35 de organizațiile internaționale își exprimă „profunda îngrijorare față de reincriminarea insultei și a calomniei de către Parlamentul României” și cer ca insulta și calomnia să nu fie reincriminate, transmite România Liberă.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a averizat, într-un interviu pentruEvenimentul Zilei, pericolul la care este supusă România dacă modificările la noul Cod Penal, făcute în „marțea neagră” de Parlament, vot intra în vigoare.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a declarat marți, la Adevărul Live, că noile modificări aduse Codului Penal, în ceea ce privește amnistia, afectează condamnările aplicate în ultimii șase ani.

OTP Bank a pierdut un nou proces cu clienții nemulțumiți, de această dată la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins recursul băncii, informează Economica.net. Cei trei clienți în litigiu cu banca au contestat modul în care le-au fost calculate ratele de dobândă. Deși acestea ar fi trebuit să varieze după indicatorul pieței la franci — Libor — banca a preferat să le crească, deși trebuia să le reducă. După decizia instanței, cei trei clienți plătesc unele dintre cele mai mici dobânzi din România.

Un deținut va fi despăgubit cu 3.000 de euro de statul român pentru că Penitenciarul Rahova, unde a fost închis pentru crimă, nu i-a asigurat mâncare vegetariană, transmite România Liberă. Ghennadii Vartic, cetățean moldovean care ispășește în prezent o pedeapsă de 25 de ani, a invocat faptul că este budhist, iar religia nu îi permite să mănânce carne. Conducerea închisorii Rahova nu i-a asigurat hrana potrivită, deși bărbatul a cerut să primească statutul de „minoritate alimentară”.

Investițiile în eoliene și hidrocentrale mici care vor intra în funcțiune din prima zi a anului viitor vor primi mai multe certificate verzi decât proiectele care deja funcționează și care au trecut în vara aceasta printr-o modificare a schemei de sprijin, informează Ziarul Financiar. „Îți trebuie o traducere în limba română ca să înțelegi noul text de modificare a schemei de sprijin”, spun oamenii din domeniul energiei verzi, care din 2009 și până acum a atras investiții de 4,5 — 5 miliarde de euro.

Ieri, producția de energie din surse eoliene a fost negativă, scrie Economica.net. Nu s-a produs, doar s-a consumat. De sincopa eolienelor au profitat termocentralele pe cărbune care și-au vândut energia la suprapreț.

Guvernul a decis ca dreptul de folosință gratuită acordat în 2004 de Cabinetul Năstase Comitetului Olimpic Sportiv Român și Federației Române de Rugby asupra unui teren de 5.000 metri pătrați de pe Bulevardul Kiseleff din Capitală, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe, să înceteze, informează Evenimentul Zilei.

1 comentariu

Ad 18-12-2013 - 13:22

Muzeul Taranului Roman se desfiinteaza la fel ca promisiunile USL din campania 100 de locuri de salvat de PDL. Nu prezinta interes daca nu se lasa cu contracte pentru rubedenii si oricum osa devenim o tara de protestatari in care toata lumea protesteaza pentru dezastrul actual, nimeni nu e la putere si toti sunt in opozitie. Sper sa nu-l vad devastat .

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult