Acasa Revista Presei Revista presei. Scandalul Godină. Șeful IPJ Brașov se pensionează

Revista presei. Scandalul Godină. Șeful IPJ Brașov se pensionează

scris de Z.V.
10 afisari

Declarația președintelui Klaus Iohannis referitoare la afirmațiile sale în cazul Intact, vizita premierului Dacian Cioloș și a ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, la Spitalul de Pediatrie Pitești, întâlnirea dintre reprezentanții ANAF și cei ai Antena TV Group SA, anunțul ministrului Justiției, Raluca Prună, despre reînvestirea Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA, precum și înregistrarea la nivel european a „Salamului de Sibiu” ca produs de Indicație Geografică Protejată, dar și posibilele adversare pe care le vor avea Simona Halep și Monica Niculescu în turul secund al turneului de la Doha sunt principalele subiecte ale zilei de 20 februarie.

marian-godinaȘeful IPJ Brașov a decis să se pensioneze în urma scandalului Godină. Șeful Inspectoratului de Poliție Brașov, chestorul Ioan Aron, și-a înaintat raportul de pensionare, după ce a revenit din concediul de odihnă în care plecase imediat după ce polițistul Marian Godină a publicat mai multe postări la adresa lui, informează Gândul. „La revenirea din concediul de odihnă, chestorul de poliție Aron Ioan — șeful Inspectoratului de Poliție Județean Brașov și-a înaintat raportul de pensionare Inspectoratului General al Poliției Române — decizie ce era anticipată de la începutul anului”, a anunțat, vineri, IPJ Brașov.

Iohannis se repoziționează în scandalul ANAF-Antena Group. „Am înțeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook”. Președintele Klaus Iohannis susține că înțelege foarte clar mesajul pe care românii i l-au dat pe Facebook după declarațiile sale pe tema Intact, el dând asigurări că nu a avut și nu are nicio intenție de a apăra pe cineva în fața legii, scrie Gândul. În declarațiile de presă susținute în noaptea de vineri spre sâmbătă, la finalul Consiliului European, șeful statului a ținut să aducă lămuriri pe marginea declarațiilor făcute miercuri pe tema Intact. ”În timp ce am negociat aici la Bruxelles toate aceste lucruri, în spațiul public de acasă din România a apărut o îngrijorare, o preocupare legată de o afirmație pe care am făcut-o în legătură cu o posibilă evacuare a unei televiziuni”, și-a început președintele explicațiile.

Alina Gorghiu (PNL): Declarațiile președintelui Iohannis în cazul Antenelor trebuie privite din perspectiva atribuțiilor constituționale. Declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis referitoare la situația televiziunilor din trustul Intact ”trebuie privite exclusiv din perspectiva preocupărilor firești pe care un președinte de țară le are pentru a asigura echilibrul în societate și pentru a-și exercita atribuțiile conform prerogativelor constituționale”, a spus, vineri, copreședintele PNL Alina Gorghiu, la Suceava, potrivit Jurnalului Național. ”Nu fac niciun fel de comentariu altul decât că domnia sa a făcut o declarație din perspectiva atribuțiilor constituționale pe care le are”, a menționat Gorghiu.

Dragnea apără din nou Antenele: „În nicio lege nu scrie 5 zile. Comunicatul ANAF e mincinos”. Termenul de 5 zile este însă prevăzut în noul Cod de Procedură Civilă. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat azi, referindu-se la situația televiziunilor grupului Intact, că nu există nicio lege care să impună un termen de evacuare de cinci zile, relateazăEvenimentul Zilei. De fapt, termenul de 5 zile este prevăzut de noul Cod de Procedură Civilă, articolul 1039. Potrivit lui Dragnea, „comunicatul ANAF este unul mincinos”.

Dacian Cioloș: „Nu se știe cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș, în spitalul de Pediatrie nu e epidemiolog”. Premierul Dacian Cioloș a declarat vineri că, după cazurile copiilor îmbolnăviți în Argeș și care prezintă o situație „curioasă”, se impune suplimentarea posturilor de epidemiologi în spitale, primul de pe listă fiind chiar cel de Pediatrie din Pitești, unde sunt internați 33 de copii, transmite Bursa. Premierul Dacian Cioloș, alături de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, au vizitat vineri Spitalul de Pediatrie Pitești, acolo unde sunt internați în continuare 33 de copii cu infecții digestive.

Argeș: Cioloș a aprins o lumânare și s-a recules alături de cei care îi comemorau pe bebelușii morți. Premierul Dacian Cioloș a aprins o lumânare și s-a recules câteva minute vineri, la Pitești, alături de cele câteva persoane strânse în Piața Vasile Milea pentru a-i comemora pe cei trei bebeluși care au murit după ce au fost diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic, scrie Jurnalul Național. Cioloș a oprit lângă grupul din Piața Vasile Milea în momentul plecării spre București, după încheierea ceremoniei de instalare a noului prefect de Argeș.

Liviu Dragnea: Premierul Cioloș ar trebui să remanieze câțiva miniștri. Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, vineri, că premierul Dacian Cioloș ar trebui să remanieze câțiva miniștri, potrivit România Liberă. Mai mult, Dragnea a precizat că dacă Dacian Cioloș va păstra „în orice situație” pe toți membrii Cabinetului său, vor exista reacții asupra întregului Executiv. „Dacă simte, dacă înțelege că va începe și dumnealui să aibă probleme ca Guvern în ansamblu din cauza unor membri ai Cabinetului, atunci înseamnă că va proceda rapid la niște remanieri”, a spus Liviu Drangea, la DC News live.

Liviu Dragnea: „Suntem nemulțumiți de prestația miniștrilor Mediului și Fondurilor Europene”. Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat nemulțumit vineri în legătură de prestația miniștrilor de la Mediu și Fonduri Europene, adăugând că îl consideră încă pe premierul Dacian Cioloș un om de bună-credință, animat de bune intenții, informează Bursa. „În ansamblu, nu pot spune că sunt mulțumit. M-am tot gândit în cel puțin ultimele două săptămâni. Pe premierul Cioloș îl consider deocamdată sau încă un om de bună-credință, animat de bune intenții, totuși un om bine pregătit. Sigur și-a făcut cabinetul în grabă”, a declarat Dragnea la DC News live, întrebat dacă este mulțumit de prestația Guvernului Cioloș.

Gorghiu: PNL continuă demersurile pentru alegeri locale în două tururi de scrutin. Co-președintele PNL Alina Gorghiu a declarat vineri, la Suceava, că liberalii vor continua demersurile pentru desfășurarea alegerilor în două tururi de scrutin, transmite Cotidianul. „Așteptăm răspunsurile de la Secretariatul general al Guvernului pe plângerea prealabilă, făcută vinerea trecută. Nu am alte așteptări decât să vină răspunsul. Termenul legal ar fi de maxim 30 de zile, dar cu cât mai repede vine acest răspuns, cu atât mai bine putem să înaintăm plângerea în instanța de Contecios administrativ”, a spus Gorghiu.

ALDE: Premierul să prezinte criteriile după care au fost selectați noii prefecți. Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, vrea să știe care sunt criteriile alese de premierul Dacian Cioloș când a desemnat noii prefecți, scrie Cotidianul. Potrivit lui Constantin, ALDE îi va solicita premierului să vină în fața Parlamentului pentru explicații. „Copreședintele ALDE Daniel Constantin consideră că Executivul lui Dacian Cioloș a pus România în fața unei posibile noi crize politice, prin schimbarea unui important număr de prefecți din țară și prin înlocuirea acestora cu diverși membri sau apropiați ai PNL”, se arată într-un comunicat.

Senatorii discută luni în Biroul Permanent cererile DNA pentru senatorii Gabriel Oprea și Doina Tudor. Senatorii vor discuta luni, la ședința Biroului Permanent, cererile DNA pentru urmărire penală, în cazul lui Gabriel Oprea și încuviințarea reținerii și arestării senatoarei Doina Tudor, a declarat vineri vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru (PSD), conformAdevărul. „Vom discuta, cel mai probabil luni, în Biroul Permanent, ambele cereri”, a precizat Chelaru. Biroul Permanent trebuie să sesizeze Comisia juridică în vederea avizului pentru solicitările DNA, decizia finală aparținând însă plenului Senatului.

Iohannis: Punerea în valoare a operei lui Brâncuși, o cauză națională. Punerea în valoare a operei lui Constantin Brâncuși trebuie să reprezinte o cauză națională, iar cunoașterea și protejarea creației marelui sculptor au nevoie de acțiuni concrete, dincolo de bune intenții, afirmă Klaus Iohannis într-un mesaj transmis vineri cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, scrie Q Magazine. Iohannis a menționat: „Ziua lui Constantin Brâncuși este mai mult decât o aniversare. Opera sa va exercita de-a pururi fascinația marilor mistere”.

Adriana Săftoiu nu exclude o posibilă candidatură la Primăria Capitalei. Adriana Săftoiu nu ar spune nu unei posibile candidaturi la Primăria Capitalei, notează Curierul Național. Ba din contră. Dacă va fi bine cotat în sondaj, prim vicepreședintele PNL spune că nu va refuza o posibilă cerere a partidului pentru a-i reprezenta la Primăria Bucureștiului. „Din punctul meu de vedere nu cred că sunt un profil ideal pentru administrație”, a declarat Săftoiu pentru digi24.ro.

Iohannis, mesaj de ultimă oră pentru romi, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la dezrobirea romilor. Șeful statului a transmis vineri un mesaj cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la dezrobirea romilor de către Alexandru Ioan Cuza, potrivitLibertatea. Incluziunea socială a grupurilor defavorizate, inclusiv a minorității rome, este strâns legată de proiectul unei Românii moderne, puternice, educate, a declarat președintele Klaus Iohannis într-un mesaj citit de consilierul prezidențial Simina Tănăsescu. „Identitatea și demnitatea noastră națională se definesc atât prin felul în care ne raportăm la marile noastre valori, cât și prin răspunsul la importantele provocări cu care ne confruntăm”, susține Iohannis, în mesajul său.

Proiect: Clădirile care sunt clasate ca monumente istorice, muzee, case memoriale să fie scutite de impozite. Parlamentari ai UDMR propun, într-un proiect de lege depus la Senat, să fie scutite de taxe și impozite clădirile care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, transmite Jurnalul Național. Inițiatorii proiectului sunt 28 de parlamentari UDMR, dar și câțiva de la alte partide, cum ar fi Mădălin Voicu, Mihai Sturzu, Liliana Mincă, Ioan Tămâian și Traian Dobrinescu, care propun modificarea Codului fiscal în acest sens.

Peste 3.000 de persoane la mitingul organizat de Antena Group. Ce scandează participanții. Peste 3.500 de persoane s-au strâns vineri, la această oră, la ‘întâlnirea publică” organizată de televiziunile grupului Intact în piața Constituției, relatează Gândul. Paricipanții susțin televiziunile grupului care au primit un ordin de evacuare de la ANAF. Pe scena amenajată în piață se află jurnaliștii acestor televiziuni, între care și directorul general al Antena 3, Mihai Gâdea, care a scandat „Libertate!” și le-a mulțumit celor prezenți, spunându-le că fără ei ar fi fost închisă Antena 3.

DNA: Trei directori ai centralei nucleare de la Cernavodă, acuzați de abuz în serviciu. Trei directori ai Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă, Ionel Bucur — director general, Elena Marinela Negulici și Mădălina Olteanu — directori economic, sunt acuzați de abuz în serviciu după ce, cu încălcarea atribuțiilor ce le revin au permis încheierea unui contract de pază și monitorizare al Centralei de la Cernavodă, creând astfel societății un prejudiciu de aproape 3,5 mil. euro, informează Curierul Național. Potrivit DNA, față de Ionel Bucur și Elena Negulici s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18.02.2016, față de Mădălina Olteanu și membrii comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă — Ionel Encică și Laurențiu Theodor Nicola—, dar și față de administratorul unei societăți comerciale — Victor Dărămuș—, dispunându-se începerea urmăririi penale.

Deputatul Lucian Ciubotaru, pus sub control judiciar pe cauțiune. Deputatul Lucian Ciubotaru a fost pus, vineri, sub control judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar de complicitate la trafic de influență, anunță România Liberă. Totodată, și un medic legist în cadrul Serviciului de Medicină Legală Bacău, Marcel Bădără, a fost pus sub control judiciar pe cauțiune, pentru trafic de influență.

Ioan Nicolae rămâne după gratii! Tribunalul Dâmbovița a respins, vineri, cererea de eliberare condiționată a omului de afaceri Ioan Niculae, condamnat la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul ‘Mită la PSD’, informează Libertatea. Niculae mai poate solicita eliberarea condiționată, conform soluției instanței, după data de 19 mai 2016.

Ministrul Justiției: O reînvestesc pe Kovesi. Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, vineri seara, că rezultatele cuantificabile obținute de DNA, sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, nu lasă loc de interpretare și a subliniat, că în luna mai, atunci când funcția va rămâne vacantă, tot ce are de făcut este să aplice legea și să reînvestească procurorul șef în funcție, transmite Q Magazine. „Funcția devine vacantă la mijlocul lunii mai și aici aș dori să repet ceea ce prevede legea”, a declarat Raluca Prună, la B1 TV.

Șefa DNA a sesizat CSM, după ce i s-au atribuit mai multe afirmații, într-o emisiune de pe postul Antena 3. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce joi, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” de pe postul de televiziune Antena 3, i s-au atribuit o serie de afirmații potrivit cărora ar fi „dat dreptate” Antenei 3 și ar fi recunoscut că postul nu trebuie evacuat de ANAF, anunță România Liberă. Astfel, Kovesi a precizat că precizările sunt neadevărate și se bazează pe o serie de afirmații din 2014, „scoase din context și răstălmăcite cu scopul vădit de a induce în eroare opinia publică”.

Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a trimis la închisoare pe Voiculescu, cere CSM să-i apere reputația profesională, după ce a fost atacată de Antena 3. Magistratul face dezvăluiri despre Mihai Gâdea: „Are o datorie de 785.000 lei la Dan Voiculescu”. După ce Antena 3 a difuzat mai multe emisiuni în care o acuza pe judecătoarea Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel București, de conflict de interese, aceasta a făcut cerere de apărare a reputației la Consiliul Superior al Magistraturii, scrieEvenimentul Zilei. „Eram acuzată că, în 2014, aș fi luat bani de la partea vătămată — Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale — într-un dosar în care, de fapt, această instituție avea calitatea de parte civilă — și că aș fi fost într-o stare de incompatibilitate / conflict de interese pentru că am predat în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei și corupției funcționarilor unei instituții (Agenția de Plăti și Intervenție pentru Agricultură) aflate în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale”, scrie judecătoarea Camelia Bogdan în cererea adresată CSM.

Înregistrarea apelului la 112 care a anunțat tragedia din clubul Colectiv: „Explodează! Ard oameni de vii”. A fost făcută publică înregistrarea apelului facut la 112 de unul dintre tinerii aflați în clubul Colectiv din centrul Capitalei pe 30 octombrie 2015, relatează Adevărul. Bărbatul a sunat la numărul unic de urgență la ora 22.32 și a fost întrebat de mai multe ori de unde sună și ce are de raportat.

Hackerul care a spart conturile lui Colin Powell și Maior nu va fi extrădat în SUA. Curtea de Apel Timișoara a respins, vineri, solicitarea autorităților SUA de extrădare a lui Lazăr Marcel Lehel, care a violat corespondența electronică a mai multor personalități americane, cel mai mediatizat caz fiind al fostului secretar de stat Colin Powell și al actualului comisar european Corina Crețu, dar și cele ale unor membri ai familiilor Bush și Rockefeller, dar și ale unor vedete din SUA, transmite Q Magazine. La termenul de vineri, Lazăr nu a fost prezent în sala de judecată, acesta fiind deținut în Penitenciarul Arad.

În sfârșit și vești bune: „Pericolul vital a trecut pentru cei șapte bebeluși din Argeș”. Șeful Secției de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”, Mihaela Bălgrădean, a anunțat astăzi că pericolul vital a trecut pentru toți cei șapte copii cu sindrom hemolitic-uremic care sunt încă internați, scrie Libertatea. „Putem spune că pericolul imediat, deci pericolul vital, a trecut pentru toți”, a afirmat medicul. Potrivit acesteia, următoarele externări se vor face pe etape, întrucât tratamentul în această boală își are un anume curs.

Șefa DSP Argeș a fost demisă în urma scandalului bebelușilor. Sorina Honțaru, șefa DSP Argeș, a fost demisă în urma scandalului bebelușilor morți din Argeș, anunță Libertatea. Șefa DSP Argeș, Sorina Honțaru, a plătit cu postul proasta gestionare a scandalului iscat după moartea bebelușilor infectați cu E.coli în Argeș. După ce premierul Dacian Cioloș i-a solicitat ministrului sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu să ia măsuri în urma scandalului infectării cu E.coli a bebelușilor din Argeș acesta a semnat vineri ordinal de demitere al șefei Direcției de Sănătate Publică Argeș, Sorina Honțaru.

Achimaș-Cadariu, apel la concentrare pentru medici. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a făcut un apel vineri la specialiștii care se ocupă de cazurile de îmbolnăvire din Argeș, conform Cotidianul. „Vreau să le mulțumesc tuturor medicilor, dar în același timp să fac un apel la concentrare și, deși e mult de lucru și pe bună dreptate părinții sunt în alertă, fac un apel să își facă datoria și în același timp să rămână echilibrați”, a declarat ministrul Sănătății într-o conferință susținută la Institutul Național de Sănătate Publică.

Ministerul Educației a decis: clasa pregătitoare este obligatorie începând din acest an. Părinții nu-și vor mai putea înscrie copiii în clasa I dacă aceștia nu au urmat clasa pregătitoare, notează Adevărul. Așa prevede metolodia și calendarul de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2016 — 2017, care a fost aprobată, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației. Documentul arată că învățământul primar cuprinde clasa pregătitoare și clasele I-IV. „Numărul de locuri alocate, prin cifră de școlarizare, pentru clasa pregătitoare în învățământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, asigurându-se, astfel, școlarizarea tuturor copiilor”, se arată în comunicat.

Petre Tobă: Deficitul de personal al MAI este de 10.000 de cadre. Ministrul de Interne, Petre Tobă, a declarat vineri, la ședința de bilanț pe 2015 al Inspectoratului General al Poliției Române, că deficitul de personal al MAI este de 10.000 de cadre, conform Puterea. „10.000 de cadre reprezintă deficitul de personal pe întreg ministerul. Pentru Poliția Română este de 5.000 și este în creștere”, a precizat Petre Tobă. Ministrul de Interne a mai spus că, de la începutul anului, au fost înregistrate în jur de 650 de cereri de pensionare.

Ioan Aurel Pop a fost numit șef al comisiei care controlează diplomele și titlurile universitare. Când a avut de-a face cu un plagiat grosolan s-a uitat în altă parte. Academicianul Ioan Aurel Pop, rector al Universității Babeș Bolyai Cluj este, începând ce vineri, noul președinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, potrivitEvenimentului Zilei. Instituția pe care Ioan Aurel Pop o conduce are un rol foarte important în acordarea cu corectitudine a titlurilor universitare și a titlurilor de doctor în diferite științe.

Răzvan Sava: Bugetul Capitalei pentru 2016, unul de austeritate. Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a calificat bugetul pentru 2016 destinat Bucureștiului ca fiind unul de austeritate, aprecierea fiind făcută, vineri seară, în cadrul unei dezbateri cu ONG-urile pe marginea proiectului de buget, scrie Economica.net. Conform prezentării făcute de edil, în 2016, în ce privește infrastructura, sunt prevăzute cheltuieli de investiții în valoare de 148 de milioane de lei, dintre care 22 de milioane de lei pentru expertiza, proiectarea și consolidarea unor imobile în baza OUG 20/1994 (24 de lucrări noi, patru lucrări în derulare).

20% dintre români își bat copiii cu „mândrie”. Statistică îngrijorătoare pentru români prezentată de organizația „Salvați copiii”: doar 8% dintre adulți ar interveni dacă ar vedea un copil bătut în stradă și 20% din părinții care își bat copiii o fac cu „mândrie”, transmite Puterea. De asemenea, în lume, doar 10% din copii beneficiază de protecție prin lege față de abuzuri, în toate mediile sociale, de la mediul familial de acasă, până la mediul de la școală și din societate, arată aceleași date, prezentate la un seminar despre efectele tratamentului agresiv asupra copiilor.

MAE îi ajută pe transportatorii români blocați în vămile Bulgariei. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Skopje, a efectuat demersuri susținute pe lângă autoritățile Republicii Macedonia pentru identificarea unei soluții care să permită transportatorilor români blocați la frontiera dintre Republica Elenă și Bulgaria accesul la o rută ocolitoare, prin tranzitarea teritoriului Republicii Macedonia, anunță Puterea. În urma acestor acțiuni, autoritățile Republicii Macedonia au instituit o procedură care oferă posibilitatea eliberării în regim de urgență a autorizației de tranzit necesare, direct în punctele de trecere a frontierelor statului respectiv.

Legea securității cibernetice va ține cont de punctele de vedere ale Curții Constituționale — MCSI. Legea securității cibernetice va ține cont de punctele de vedere ale Curții Constituționale, a declarat, vineri, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Marius Bostan, în cadrul celei de-a doua dezbateri publice privind Legea securității cibernetice, organizată la sediul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), conform Economica.net. „Avem în vedere preluarea tuturor observațiilor din partea dumneavoastră și ulterior putem trece la modificări”, a spus Bostan.

ANAF va scoate la licitație sediile televiziunilor trustului Intact. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe demersurile pentru scoaterea la licitație a bunurilor confiscate în urma sentinței pronunțate de Curtea de Apel București în cazul lui Dan Voiculescu, respectiv sediile televiziunilor trustului Intact, a anunțat vineri ANAF, în urma întâlnirii conducerii instituției cu reprezentanții Antena TV Group SA, potrivit Bursa. „Conducerea ANAF a răspuns solicitării făcute de reprezentanții Antena TV Group SA și a avut o întâlnire la sediul instituției”, se arată în comunicat.

România a reușit să obțină protecția și recunoașterea europeană pentru „Salamul de Sibiu”. România a reușit să înregistreze la nivel european ‘Salamul de Sibiu” ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al doilea produs după Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, transmiteCapital. „Romania are deja protejat ‘Salamul de Sibiu’ la nivel european, dar protecția intră oficial în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, așa cum prevede regulamentul european”, a precizat ministrul.

Ministrul Energiei: A venit timpul pentru o schimbare radicală la Complexul Energetic Oltenia. Soarta Complexului Energetic Oltenia se află în mâinile Ministerului Energiei și a sindicatelor din Târgu Jiu, însă a venit timpul pentru o schimbare radicală, iar singura soluție este oprirea devalizării companiei, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, conform Capital. „Soarta Complexului Energetic Oltenia stă în mâinile Ministerului Energiei și a sindicatelor din Târgu Jiu. De aceea, e timpul să recunoaștem unde am greșit”, a precizat ministrul, potrivit unei declarații postate pe site-ul ministerului.

CNADNR face controale pe toate drumurile din țară. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) anunță efectuarea unui control pe rețeaua de drumuri naționale din România, privind amplasarea și funcționarea obiectivelor de-a lungul drumului, relateazăCurierul Național. Pe lângă controalele de rutină curente, vor fi efectuate și controale încrucișate între DRDP 1-7, pe întreaga rețea de drumuri naționale și autostrăzi.

Hidroelectrica a rămas fără 1.900 de angajați de la intrarea în insolvență. Un număr de 1.908 angajați ai Hidroelectrica au plecat din companie de la intrarea în insolvență (20 iunie 2012) până la finele anului trecut, din care 822 au fost concediați, potrivit raportului administratorului judiciar pentru luna decembrie, scrie Capital. Astfel, la data primei intrări în insolvență, 20 iunie 2012, compania avea 5.239 salariați, iar la 31 decembrie 2015 în companie mai lucrau 3.464 angajați.

Reprezentanții transportatorilor s-au retras de la discuțiile privind RCA. Reprezentanții transportatorilor s-au retras de la discuțiile privind reducerea RCA, acuzând încălcarea protocolului încheiat în decembrie cu ASF și companiile de asigurători, și se așteaptă ca Parlamentul să ceară ASF „măsuri ferme și rapide”, pentru evitarea unor noi proteste de amploare, relatează Ziarul Financiar. „Nerespectarea punctului 1 din Protocolul semnat în decembrie 2015 de către reprezentanții transportatorilor, ASF, împreună cu reprezentanții asigurătorilor a dus la retragerea reprezentanților transportatorilor de la discuțiile privind reducerea tarifelor RCA”, se arată într-un comunicat transmis de COTAR și semnat de reprezentanții mai multor asociații ale transportatorilor — APTE 2002, APULUM, ARTRI, COTAR, FORT și UNTRR.

România a atras de pe piețele externe 1,25 mld.euro, prin vânzarea de eurobonduri pe 10 și 20 de ani. România a atras joi de pe piețele financiare externe 1,25 miliarde euro, la minime istorice de cost, prin redeschiderea a două emisiuni de eurobonduri lansate în octombrie anul trecut, cu maturități în 2025 și 2035, transmite Ziarul Financiar. Astfel, statul a vândut obligațiuni pe 10 ani de 750 de milioane de euro și titluri pe 20 de ani în valoare de 500 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe. „Suma a fost obținută prin redeschiderea celor două tranșe de obligațiuni în euro emise în octombrie 2015, la randamente în scadere: de la 2,845% la 2,55% pentru tranșa de 10 ani și de la 3,93% la 3,90% pentru tranșa de 20 ani. Astfel, au fost atinse noi minime istorice pentru cele două maturități”, potrivit Ministerului de Finanțe.

Societatea civilă cere ca producătorii să aibă obligația de a recicla ambalaje fără transfer de responsabilitate. Reprezentanții societății civile cer schimbarea legislației astfel încât producătorii să aibă obligația de a recicla ambalaje fără transfer de responsabilitate, în timp ce companiile din industria alimentară declară că nu au de gând să plătească sumele datorate și au anunțat proteste, se arată într-un comunicat al platformei de campaigning online remis presei, scrieEconomica.net. „Companiile din industria alimentară pretind că au fost păcălite de organizațiile de transfer de resposnabilitate (OTR-uri) deținute tot de ei. Mai mult, declară că nu au de gând să plătească sumele datorate și au anunțat proteste”, precizează reprezentanții societății civile.

Delia Nica și-a dat demisia de la AMRCR, după ce a lovit cu geanta o persoană care o filma. Directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), Delia Nica, și-a dat demisia, după ce a fost filmată lovind cu o geantă și jignind un activist de mediu la finalul unor discuții, la Ministerul Mediului, privind reciclarea, relatează Ziarul Financiar. „În urma situației create înțeleg să-mi asum responsabilitatea pentru maniera în care am reacționat, care nu poate fi în niciun fel acceptabilă, deși nu mă caracterizează”, afirmă Nica.

Primarul Capitalei a anunțat ce se va întâmpla cu Arena Națională. Primarul Bucureștiului, Răzvan Sava, a declarat astăzi că primăria a solicitat Ministerului Afacerilor Interne și ISU să spună care sunt prevederile legale pentru ca Arena Națională să poată funcționa din nou, conform Gazetei Sporturilor. „Primăria Capitalei, ca orice instituție publică din România, este garantul respectării legii. PMB își asumă deschiderea stadionului doar în condițiile legii. Prevederea legală care va permite deschiderea Arenei Naționale va fi imediat pusă în aplicare, preocuparea Municipalității fiind aceea de a reda acest stadion competițiilor sportive, în condițiile legii”, a declarat primarul Răzvan Sava.

Turneul de la Doha și-a stabilit tabloul principal: Simona Halep poate debuta împotriva unei jucătoare alimentate cu încredere de un weekend fabulos în Fed Cup. Monica Niculescu, trimisă în fața artileriei grele a nemțoaicei Lisicki. Turneul de categorie Premier 5 de la Doha, din Qatar, și-a stabilit, vineri, tabloul principal de concurs, anunță ProSport. Simona Halep și Monica Niculescu, cele două jucătoare din România prezente pe tablou, au parte de meciuri dificile în start de campanie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult