Acasa Revista Presei Revista presei. Se scumpeşte pâinea

Revista presei. Se scumpeşte pâinea

scris de Z.V.
15 afisari

Prezentarea de către liderii PSD și ALDE a proiectului legii salarizării unitare, conferința internațională care are loc la Palatul Cotroceni, propunerea privind excluderea lui Victor Ponta din PSD, situația apărută în Sectorul 4 al Capitalei ca urmare a sistării contractului de salubritate cu REBU, precum și câștigarea de către Lucian Isar a procesului de calomnie cu Victor Ponta, dar și rezultatul meciului de fotbal dintre FCSB și Astra Giurgiu din play off-ul Ligii I sunt principalele subiecte ale zilei de 7 aprilie.

Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 10% în această perioadă — ROMPAN. Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 10% în această perioadă, din cauza creșterii prețurilor la grâu și făină, dar și a costurilor cu forța de muncă odată cu majorarea salariului minim la 1.450 de lei, a declarat, pentru Agerpres, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, Aurel Popescu, scrie Economica.net. „Sunt premise pentru ca prețul pâinii să mai crească în această perioadă, motivat de patru elemente. În primul rând, prețul grâului a crescut de la 1 martie cu 7-8 procente datorită cererii mari de grâu la export, iar prin acest export se diminuează și cantitatea de grâu care ne rămâne la dispoziție. În al doilea rând, este vorba de creșterea costului cu forța de muncă prin majorarea salariului minim la 1.450 de lei, dar corelat au crescut și salariile celorlalți angajați, care nu erau pe minim și este o creștere semnificativă. Noi suntem de acord cu ea, pentru că oamenii trebuie să câștige mai bine și forța de muncă calificată să rămână în țară, dar ne costă și atunci trebuie să o prindem în prețul produsului finit”, a precizat șeful ROMPAN.

Dragnea: Nu a fost nicio divergență între PSD și ALDE privind Legea salarizării unitare. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, la Sinaia, că nu au existat divergențe între partidul său și ALDE privind conținutul Legii salarizării unitare, cei de la ALDE cerând mai mult timp să studieze proiectul deoarece nu au avut timp suficient să o facă, relatează Adevărul. „Am văzut și eu știrile din presă. Nu a fost nicio divergență între PSD și ALDE’, a declarat Liviu Dragnea referindu-se la dezbaterile din conducerea coaliției legate de proiectul Legii salarizării unitare.

Liderul PSD: Salariile magistraților vor crește și nu va fi o majorare „în glumă”. La procurori cresc mai puțin decât la judecători. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că salariile magistraților vor crește și nu va fi o majorare „în glumă”, iar în ceea ce privește veniturile procurorilor, acestea vor fi puțin mai reduse decât cele ale judecătorilor, scrie Ziarul Financiar. „Și salariile procurorilor și salariile judecătorilor cresc semnificativ. Semnificativ înseamnă că nu cresc în glumă, chiar cresc. Diferența este că la procurori cresc mai puțin decât la judecători”, a declarat Liviu Dragnea.

Tăriceanu despre legea salarizării unitare: Anvelopa de creștere salarială este limitată să poată fi suportată de buget. Proiectul legii salarizării unitare a fost discutat în „cheia” în care anvelopa de creștere salarială pentru următorii ani până la finele anului 2020 să fie limitată, în așa fel încât să poată fi suportată de buget, a declarat, joi, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, transmite Jurnalul Național. „Proiectul a fost elaborat la Guvern de Ministerul Muncii, dar în strânsă consultare cu Ministerul de Finanțe și Ministerul Economiei. Această anvelopă de creștere salarială pentru următorii ani până la finele anului 2020 este limitată, în așa fel încât să poată să fie suportată de bugetul care va crește și care are în spate creșterea economică”, a afirmat Tăriceanu, la România Tv, întrebat dacă legea afectează bugetul.

PNL îl amenință iar pe Grindeanu cu moțiunea de cenzură. Vezi ce i-a supărat pe liberali. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus că premierul Sorin Grindeanu nu-și asumă răspunderea asupra legii salarizării, deoarece știe că „ar zbura” din fruntea Guvernului, în contextul în care liberalii ar depune moțiune de cenzură, conformEvenimentului Zilei. „Domnul Grindeanu fuge ca de tămâie de asumarea răspunderii pentru că știe că ar putea zbura din fruntea guvernului în secunda doi. PNL ar depune moțiune de cenzură. Premierul Grindeanu e slab și manevrat de toți cei cu puteri reale și interese în PSD. Nici nu știu dacă să-mi fie milă sau să mă revolte”, a scris, Raluca Turcan pe Facebook.

Cioloș: Dacă nu era Ordonanța 13, anul acesta am fi intrat în Schengen. Dacian Cioloș a declarat că este important ca România să dea garanții clare privind respectarea statului de drept și de luptă împotriva corupției nu doar la nivelul societății, ci și la cel al clasei politice, scrieCapital. „Dacă nu ar fi fost situația prin care am trecut la sfârșitul lunii ianuarie — începutul lui februarie cu nr. 13, ar fi fost șanse mari ca anul acesta România să fi intrat în spațiul Schengen cu aeroporturile cel puțin, cu spațiul aerian”, a spus Cioloș joi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB).

Klaus Iohannis: Dictatura majorității nu trebuie să afecteze jocul democratic. Într-o societate democratică solidă, majoritatea și opoziția trebuie să acționeze pentru interesul public. Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că „dictatura majorității”, pe baza căreia se iau deciziile în democrație, nu trebuie să ducă la „democratură” și „nu trebuie să afecteze jocul democratic”, conform România Liberă. El a mai susținut că democrația este o veritabilă componentă strategică a Uniunii Europene. „Nu pot să nu mă gândesc, vorbind despre aceste responsabilități, și la tendința tot mai conturată în procesele electorale din spațiul european ca prezența la vot să fie din ce în ce mai scăzută. Într-un astfel de context, majoritatea politică, deși construită pe un procent mare, obligă cu atât mai mult la asumarea și exercitarea responsabilă a guvernării”, a spus Klaus Iohannis.

Tăriceanu: Nimeni nu vine să ceară socoteală României, adoptarea OUG 13 a fost perfect legală. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, după o întâlnire cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, că acesta nu a cerut lămuriri privind elaborarea OUG 13/2017, menționând că „nimeni nu vine să ceară socoteală României”, potrivit Gândul. „Am impresia că există o percepție pe care vreau să vă rog să o corectați: nimeni nu vine să ceară socoteală României, mai ales ca adoptarea OUG 13 a fost perfect legală și abuzul a fost din partea DNA, așa încât ar fi chiar ridicol din partea unui om care este specialist în drept constituțional și conduce Comisia de Veneția să pună astfel de… (…) Aveți impresia că România este o țară care primește recomandări, așa ca un școlar? Să știți cu nu”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Surse: Paul Stănescu a propus în CExN excluderea din PSD a lui Ponta. Liviu Dragnea nu a supus la vot propunerea. Reacția lui Ponta. Președintele PSD Olt, Paul Stănescu, a solicitat joi, în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național, excluderea din partid a lui Victor Ponta, dar liderul formațiunii, Liviu Dragnea, nu a dorit să supună la vot această propunere, potrivit unor surse politice, scrie Adevărul. Replica lui Ponta a fost una ironică, vizându-l pe Stănescu. Potrivit surselor social-democrate, propunerea de excludere din partid a lui Victor Ponta a fost făcută în condițiile în care atacurile lansate de fostul premier „nu îl vizau numai pe Liviu Dragnea, ci pe toți membrii formațiunii”. Paul Stănescu, autorul propunerii, este unul dintre cei mai fideli oameni ai lui Liviu Dragnea, fiind iarna trecută în cărți pentru ocuparea funcției de ministru al Agriculturii.

Dragnea despre excluderea din partid a lui Ponta: Nu asta e problema PSD acum. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, din punctul său de vedere, excluderea din partid a lui Victor Ponta, pusă în discuție la reuniunea Comitetului Executiv Național, nu reprezintă o problemă prioritară în această perioadă, relatează Jurnalul Național. Întrebat, într-o conferință de presă, de ce nu a fost de acord cu excluderea lui Ponta din PSD, Dragnea a spus: „Pentru că sunt consecvent. (…) Am spus de la început că nici nu am de gând să cer lucrul acesta, am și rupt acea intenție de demisie, și le-am spus și colegilor mei că nu cred că asta e problema noastră acum”.

Dragnea: Excluderile lui Geoană și Vanghelie au fost niște decizii greșite. Liviu Dragnea a declarat joi, la Sinaia, că a refuzat să discute despre excluderea lui Victor Ponta din partid și preferă să fie înjurat, susținând că și excluderile lui Mircea Geoană și Marian Vanghelie din PSD au fost niște decizii greșite, scrie Gândul. „Sunt consecvent. Am spus de la început că nu am de gând să cer, am rupt intenția de demisie și le-am spus și colegilor că nu cred că asta e problema noastră acum. Îmi asum să fiu înjurat. Nu vreau să introducem această problemă în partid. Și în cazul lui Valeriu Zgonea am avut aceeași poziție”, a declara Liviu Dragnea, după ședința CExN desfășurată la Sinaia..

„Deputatul AKM”, suspendat șase luni din PSD, la propunerea lui Dragnea. Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD a decis, la Sinaia, la propunerea liderului social-democraților, Liviu Dragnea, ca deputatul Cătălin Rădulescu să fie suspendat din partid pe o perioadă de șase luni, au precizat, joi, surse din PSD, potrivit Gândul. Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat, miercuri, la Sinaia, că în ședința Comitetului Executiv Național (CExN) de joi va propune el ‘autosuspendarea’ din partid a deputatului Cătălin Rădulescu, întrucât acesta a încercat să se autosuspende, dar „nu i-a ieșit”.

Daniel Constantin se răzbună. Ce măsură drastică a luat împotriva ALDE. Co-președintele ALDE Daniel Constantin a blocat conturile partidului, după ce conducerea formațiunii a decis să-i retragă sprijinul politic, lucru care a dus la demiterea sa din Guvern, scrieEvenimentul Zilei. Astfel, până la clarificarea în instanță a situației, banii nu vor mai putea fi accesați de nimeni din ALDE. Daniel Constantin a notificat banca la care formațiunea are deschise conturi spunând că există un proces pe rol, iar reprezentanții unității financiare au decis că până la clarificarea situației sumele nu vor putea fi accesate de nimeni din partid, susțin surse din ALDE

Tăriceanu despre Constantin: A încercat blocarea conturilor partidului; intrăm într-o fază urâtă a acțiunii politice. Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, joi, că Daniel Constantin, celălalt copreședinte al formațiunii, a încercat să blocheze conturile partidului, demers care se bazează pe acțiunea pe care acesta a introdus-o în justiție împotriva deciziilor Delegației Permanente de convocare a Congresului, conform Jurnalului Național. „Cel puțin teoretic suntem încă colegi (cu Daniel Constantin — n.r.). Sigur că nu pot să nu remarc o serie de acțiuni pe care le-a întreprins în ultima vreme, chiar și astăzi încercarea de blocare a conturilor partidului. Încercarea de blocare a conturilor partidului se bazează pe acțiunea pe care a introdus-o în justiție împotriva deciziilor Delegației Permanente de a demara procedurile de organizare a Congresului”, a afirmat Tăriceanu la Antena 3.

Un fost ministru al Justiției șochează: N-aș fi promovat OUG 13. Senatorul PSD Robert Cazanciuc a spus, joi că dacă era ministru al Justiției nu ar fi promovat Ordonanța 13 care modifica legislația penală, scrie Evenimentul Zilei. El a precizat că OUG 13 a fost o greșeală, cel puțin din perspectiva modului de abordare. „Cu siguranță nu aș fi promovat acea ordonanță. Aș fi promovat o dezbatere publică mai întâi, (…) pe nevoia de a clarifica texte de lege. Evident că dacă nu ai dezbatere publică apar suspiciuni, din păcate, și acolo unde nu există”, a declarat Cazanciuc, întrebat fiind ce ar făcut dacă era ministru al Justiției.

Cea mai nouă nemulțumire a CSM: „Am primit pe surse”. Membrii CSM s-au declarat joi nemulțumiți de faptul că nu au fost consultați cu privire la proiectul de lege privind salarizarea bugetară, solicitându-i ministrului Justiției, Tudorel Toader, sprijinul pentru a intra în posesia proiectului, transmite Cotidianul. „Cel puțin în momentul de față, nu știu și nu cunosc să fie invitat Consiliul pe discuții pe actualul proiect de lege al salarizării, deși aflăm cu toții din spațiul public că s-ar fi întâmplat acest lucru cu toată lumea. Nu știm și în egală măsură nu putem să facem aprecieri nici negative, nici pozitive pentru că nu cunoaștem conținutul acestui proiect de lege al salarizării”, a transmis, în plenul CSM, Gabriela Baltag, membru al Consiliului.

Tudorel Toader: „Am trimis la CSM, DNA, DIICOT și Ministerul Public pachetul de legi privind justiția”. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi că a trimis pachetul de legi privind justiția la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Direcția Națională Anticorupție (DNA), Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), precum și la Ministerul Public, termenul pentru primirea eventualelor propuneri fiind 13 aprilie, potrivit Bursa. Tudorel Toader a precizat că propunerile legislative pe care le-a trimis la CSM, DNA, DIICOT și parchetul instanței supreme cuprind și transpunerea Directivei europene referitoare la confiscarea extinsă.

Augustin Lazăr: „Conflictul de interese a fost incriminat pentru că era nevoie”. Procurorul general, Augustin Lazăr, a spus că Ministerul Public va exprimă un punct de vedere referitor la propunerile de modificare din domeniul conflictului de interese și de stabilire a unui prag pentru abuzul în serviciu după ce elaborarea proiectelor finale în acest sens, scrie Bursa. „Fără îndoială că infracțiunea de conflict de interese a fost incriminată în 2006 pentru că era nevoie de o astfel de lege”, a declarat joi dimineață Lazăr.

Agenția Națională de Integritate se opune modificării legii privind incompatibilitățile: Impactul negativ în exercitarea funcțiilor publice este inevitabil. Modificarea de către Camera Deputaților a Legii 161/2003 restrânge cadrul normativ al incompatibilităților și poate avea un impact negativ în exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate, avertizează Agenția Națională de Integritate, transmite Ziarul Financiar. „Modificarea Legii nr. 161/200, adoptată marți, 04 aprilie 2017, de către Camera Deputaților (cameră decizională) restrânge cadrul normativ al incompatibilităților, aplicabil categoriilor de persoane prevăzute la art. 1, alin. 1 din Legea nr. 176/2010 și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate”, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale de Integritate, remis joi presei.

Procurorul General: Ancheta privind Ordonanța 13 „este în curs”. Ancheta privind adoptarea Ordonanței 13 „este în curs”, a răspuns joi dimineață procurorul general, Augustin Lazăr, când a fost întrebat de jurnaliști despre dosarul care a ajuns și în dezbaterea Curții Constituționale, conform Curierului Național. Procurorul general al României a mai spus că deși sunt multe propuneri de modificare a legilor justiției, procurorii nu au niciun fel de temeri că ar putea să fie modificări similare celor din OUG 13 și se țin departe de evenimentele emoționale.

CCR: Persoanele care au fost interceptate dar nu au fost trimise în judecată trebuie să poată contesta supravegherea tehnică. Persoanele interceptate în dosare și care nu primesc nicio calitate la finalul cercetărilor ar trebui să poată contesta măsurile de supraveghere tehnice dispuse de judecătorul de drepturi și libertăți, a decis joi CCR, informează surse judiciare, transmite România Liberă. Potrivit acestora, judecătorii CCR au admis excepția de neconstituționalitate formulată de DNA cu privire la dispozițiile articolului 140 alineatul 7 din Codul de procedură penală, care prevede că decizia judecătorului de drepturi și libertăți asupra măsurilor de supraveghere tehnică nu poate fi contestată. Judecătorii sunt de părere că decizia ar trebui să poată fi contestată de persoanele care nu sunt trimise în judecată în respectivele cazuri, au adăugat sursele citate.

Lucian Isar câștigă procesul de calomnie cu Victor Ponta. Judecătoria Sector 2 a stabilit, joi, că Victor Ponta trebuie să-i plătească economistului Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu, suma de 20.000 de lei, după ce fostul premier a scris pe Facebook că Isar, pe când era ministru, ar fi cerut bani de la o companie americană pentru realizarea unei investiții în țara noastră, informează Bursa. Decizia judecătorilor nu este definitivă.

Foști directori Romgaz, urmăriți penal. Procurorii DNA Târgu Mureș au dispus efectuarea urmăririi penale față de trei foști directori din cadrul Societății Naționale a Gazelor Naturale (SNGN) Romgaz — sucursala Târgu Mureș, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 2,6 milioane de lei, anunță Cotidianul. Pantelimon Avram, la data faptelor director al sucursalei din Târgu Mureș a SNGN Romgaz, este cercetat pentru luare de mită și instigare la abuz în serviciu, în timp ce Sergiu Victor Banu și Gheorghe Matei, la data faptelor director tehnic, respectiv director adjunct-producție, sunt cercetați pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare, funcționarii publici amenință cu proteste. Nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare, Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) anunță că iese stradă după Paști, potrivit Cotidianul. „Având în vedere ca proiectul legii salarizării prevede evaluarea posturilor din administrația publica în vederea stabilirii salariilor de bază aferente acestora urmată de reîncadrarea personalului pe posturi( art 35 din proiect); ignorarea, în construcția legii, a Deciziei CCR 794/2016, identificând un maxim al salariului mai mic decât cel aflat astăzi în plată, scoaterea asistentei sociale din familia ocupatională administratie pentru a nu fi reper în marirea salariilor angajatilor din UAT-uri și Consiliile judetene, refuzul de a introduce în proiectul legii salarizării a unui articol conform căruia nimeni nu va suferi o diminuare salarială și culminând cu discuțiile contradictorii avute cu Ministrul Muncii asupra diminuărilor salariale în familia ocupațională — administrație, vă informăm că organizația noastră, SNFP, va demara acțiunile de protest imediat după sărbătorile pascale”, transmit sindicaliștii.

Aproape 50 de ONG-uri cer președintelui Iohannis să consulte Comisia de la Veneția, în privința propunerii de redefinire a familiei în Constituție. 48 de organizații nonguvernamentale au cerut, joi, președintelui Klaus Iohannis și președinților celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, să consulte Comisia de la Veneția, în privința propunerii de redefinire a familiei în Constituție, ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie, transmiteRomânia Liberă. „Propunerea legislativă se află în acest moment în dezbaterea Birourilor Permanente reunite, în urma refuzului deputaților din data de 28 martie de a da un vot final asupra inițiativei, din cauza conflictului de competențe între cele două camere ale Parlamentului, în cadrul procedurii de revizuire a Constituției. Semnatarii consideră acest moment ca fiind unul oportun pentru clarificarea legalității procedurale a inițiativei pe plan național, dar mai ales pentru consultarea Comisiei de la Veneția, în vederea obținerii unui punct de vedere asupra definiției propuse să fie date familiei în raport cu standardele europene în privința drepturilor omului”, informează Coaliția anti-discriminare, într-un comunicat de presă.

Falcă se oferă să mute la Arad universitatea lui Soros de la Budapesta. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a transmis, joi, rectorului Universității Central-Europene, creată la Budapesta de miliardarul american George Soros, o scrisoare de solidaritate și o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, scrie Capital. „Constatând îngrădirile care au loc astăzi în Ungaria față de Universitatea Central-Europeană, am transmis o scrisoare de solidaritate și o ofertă de recolcare în Arad”, a declarat Falcă.

Primăria a decretat stare de alertă în Sectorul 4. Primăria Sectorului 4 al Capitalei a decretat, joi, stare de alertă în toată zona aflată în administrare ca urmare a sistării contractului de salubritate cu REBU, compania care colecta deșeul menajer și îl transporta la groapa de gunoi, anunță Ziarul Financiar. „S.C. REBU S.A., operatorul de salubritate aflat sub contract cu Sectorul 4 al Municipiului București pentru colectarea deșeurilor menajere și asigurarea serviciilor de salubrizare stradală, refuză să respecte prevederile legale, punând astfel în pericol sănătatea a peste 300 de mii de locuitori ai sectorului. În ciuda nenumăratelor demersuri ale administrației locale, inclusiv de natură juridică, S.C. REBU S.C. continuă acțiunile vădit ilegale de ridicare a recipienților de colectare a deșeurilor”, se arată într-un comunicat remis presei de Primăria Sectorului 4, din București.

Vânt și ploi în nord, est și centrul României, până sâmbătă dimineață. La munte va ninge. Administrația Națională de Meteorologie a informat că începând de joi, ora 16.00, până sâmbătă, ora 9.00, va ploua și va bate vântul în regiunile nordice, estice și centrale, iar la munte va ninge, informează Adevărul. Începând de vineri, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei vor fi lapoviță și ninsoare.

Un arădean a câștigat Loteria Bonurilor cu un bon găsit la gunoi. ANAF nu vrea să-i dea banii. Un arădean a câștigat Loteria Bonurilor cu un bon găsit la gunoi, dar nu își poate ridica premiul, în valoare de 15.500 de euro, potrivit Libertatea. Constantin Lungu susține că este la un pas de a pierde totul. Inspectorii ANAF susțin că biletul câștigător nu este al bărbatului, ci a avut norocul să fie printre cele aruncate de alți cumpărători. De cealaltă parte, bărbatul susține că nicio lege nu-i interzice să adune bonurile fiscale lăsate în urmă de alții.

Inginer român, mort în condiții suspecte pe o navă din Singapore. Un inginer român în vârstă de doar de 36 de ani a murit în condiții suspecte la bordul unei nave comerciale aflate în apele teritoriale malaieziene, în drum spre China, notează Puterea. Acesta ar fi decedat în sala motoarelor, dar cauza decesului nu este deocamdată cunoscută. Românul lucra ca inginer pe o nava înregistrată în Singapore. Autopsia are loc astăzi. Poliția din Malaezia nu le-a putut lua declarații membrilor echipajului, întrucât nava și-a continuat drumul spre China.

Nava de coastă românească, atacată de o navă turcească. Incident armat extrem de grav petrecut în Marea Neagră, scrie Puterea. O navă a Gărzii de Coastă românești a fost atacată de una turcească. Garda de Coasta a descoperit un pescador turcesc aflat la braconaj. Pescadorul a fost observat la aproximativ 64 de mile marine est de Constanța, în Zona Economică Exclusivă a României, și imediat o echipă a Gărzii de Coastă a plecat spre nava suspectă, anunță Pro TV.

Vasilescu: Raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu va fi 1 la 12. Cum e la occidentali. Raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu va fi de 1 la 12 în urma aplicării Legii salarizării unitare, a afirmat joi, la Sinaia, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, subliniind că sindicatele au cerut un raport de 1 la 13, transmite Capital. „Toate autoritățile și instituțiile publice sunt incluse în această Lege a salarizării unitare, mai puțin BNR și ASF”, a spus Vasilescu. „Raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu este de 1 la 12, sindicatele au cerut 1 la 13 sau au sperat să fie măcar 1 la 13 pentru că pe actuala legislație avem un raport de 1 la 15 sau mai bine zis aveam 1 la 15, pentru că haosul care s-a generat în sistem în ultima perioadă a dus chiar la un raport mult mai mare. Cred că este mulțumitor pentru absolut toată lumea că raportul este de 1 la 12”, a mai spus ministrul Muncii.

O treime dintre managerii români cred că mediul de afaceri este afectat de corupție. În ciuda progreselor sporadice înregistrate în combaterea mitei și a corupției în Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa (zona EMEIA), 51% dintre companiile sondate în cadrul studiului EY EMEIA Fraud Survey încă percep o largă răspândire a practicilor legate de corupție în țările lor, notează Curierul Național. În România, procentul este de 31%, în scădere față de anul 2015, când procentul a fost 39%.

Americanii de la Ford angajează 1.000 de oameni la Craiova. Vor lucra la noul SUV EcoSport. Constructorul american de automobile Ford a anunțat că va recruta la Craiova aproape o mie de noi angajați, pregătindu-se de producția viitoarei generații a SUV-ului de clasă mică EcoSport, potrivit Economica.net. Ford România a început procesul de recrutare a 976 de operatori de bază și calificați pentru a începe, din toamnă producția, la Craiova, a viitoarei generații a SUV-ului de clasă mică Ford EcoSport.

Suntem cel mai prost plătiți angajați din Europa: Bulgaria și România au fost în 2016 țările cu cea mai ieftină mână de lucru din UE. Suntem cel mai prost plătiți angajați din Europa, notează Libertatea. Bulgaria ți România au fost în 2016 âările cu cea mai ieftină mână de lucru din Uniunea Europeană, potrivit datelor statistice prezentate joi de Eurostat. Costurile pentru mâna de lucru în Uniunea Europeană au variat în 2016 între 4,4 euro în Bulgaria, 5,5 euro în România și 42 de euro în Danemarca, în timp ce media în Uniune a fost de 25,4 euro, iar în zona euro de 29,8 euro.

Al patrulea produs românesc protejat în UE: Novacul afumat din Țara Bârsei. România a reușit să înregistreze la nivel european „Novacul afumat din Țara Bârsei” ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al patrulea produs românesc protejat în Uniunea Europeană, a anunțat, joi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), transmite Economica.net. „În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP)”, precizează MADR.

În România sunt peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active — ROPEPCA. În România există în prezent peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active, arată datele transmise joi de Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), care consideră că sectorul extracției de țiței are o contribuție importantă la bugetul de stat, dar depinde direct de modul în care statul încurajează investițiile pe termen lung, scrieEconomica.net. ‘Pentru menținerea constantă a nivelului producției de țiței și gaze este nevoie de investiții semnificative și de un cadru fiscal stabil, predictibil și prietenos’, arată asociația, într-un comunicat.

Suedia va fi țara invitată de onoare la Bookfest 2017. Suedia este oaspetele de onoare al ediției din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ce va avea loc la Romexpo, în perioada 24-28 mai: „Literatura suedeză este unul dintre pilonii de forță ai peisajului cultural actual’, a declarat Grigore Arsene, Președintele Asociației Editorilor din România, organizatorul Bookfest, conform Adevărul. „Literatura suedeză este unul dintre pilonii de forță ai peisajului cultural actual și sper ca publicul să se bucure de expresivitatea și prospețimea aduse de Invitatul de Onoare al acestei ediții Bookfest, ‘ a spus Grigore Arsene, Președintele Asociației Editorilor din România, oraganizatorul Bookfest.

Televiziunea Română anunță că și-a plătit datoria istorică de 522 de milioane de lei; ANAF urmează să ridice sechestrul. Televiziunea Română anunță că și-a plătit datoriile istorice, scrieLibertatea. Irina Radu, președintele Director-General al Televiziunii publice a declarat că asta nu înseamnă că de acum încolo vor face emisiuni de 150.000 de euro ediția. Datoria fiscală achitată de televiziunea publică a fost de 522 de milioane de lei. Cea mai grea perioadă a Televiziunii Române a luat sfârșit, odată cu achitarea datoriilor istorice către bugetul de stat. Conducerea TVR este convinsă că de acum instituția publică are șansa să înceapă o nouă viață și că va putea să își demonstreze mai bine valoarea și profesionalismul, a transmis TVR, joi.

Alibec își execută fosta echipă și o readuce pe FCSB pe primul loc, după o evoluție încântătoare. Șumudică, la cea mai drastică înfrângere în fața roș-albaștrilor. FCSB a obținut o victorie entuziasmantă în fața Astrei, scor 3-0, revenind pe primul loc în clasamentul play-off-ului și transmițându-le un mesaj puternic contracanditatelor la titlu, relatează Gazeta Sporturilor. După doar nouă minute, FCSB a deschis scorul, prin Alibec. Geraldo a dat de pământ în careu cu Momocilovici, iar Alibec a transformat cu mult calm lovitura de pedeapsă dictată de Horațiu Feșnic.

În cădere liberă! România, depășită de Nigeria și Ghana în clasamentul FIFA și aproape să iasă din TOP 50. Acestea sunt cele mai bune naționale din lume. După șapte ani, Brazilia a revenit pe primul loc în clasamentul FIFA al echipelor naționale, transmiteProSport. România a coborât de pe poziția 39 până pe locul 47, cea mai slabă clasare din 2012 până în prezent. Și mai îngrijorător este că fix acum un, ne regăseam pe poziția a 19-a și jucătorii își făceau bagajele pentru EURO 2016. Astăzi, doar printr-o minune mai putem ajunge la turneul final din Rusia, iar echipa se află în cădere liberă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult