Acasa Revista Presei Revista presei. Sebastian Ghiță, dat în consemn la frontieră

Revista presei. Sebastian Ghiță, dat în consemn la frontieră

scris de Z.V.
7 afisari

Anunțul potrivit căruia Sevil Shhaideh este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru, alegerea lui Călin Popescu Tăriceanu în funcția de președinte al Senatului, alegerea lui Liviu Dragnea în funcția de președinte al Camerei Deputaților, semnarea protocolului de colaborare PSD-ALDE-UDMR, dar și informația potrivit căreia fostul deputat Sebastian Ghiță a fost dat în consemn la frontieră sunt principalele subiecte ale zilei de 22 decembrie.

Sebastian GhițăSebastian Ghiță, dat în consemn la frontieră, informează ziarul Puterea. Fostul deputat Sebastian Ghiță, pe numele căruia procurorii DNA Ploiești au emis miercuri un mandat de aducere, a fost dat în consemn la frontieră și este căutat de polițiști pe teritoriul întregii țări, au declarat surse apropiate anchetei.

Poliția pasează primăriilor ridicarea mașinilor. Ce spun primarii din Capitală, aflăm din ziarul Puterea. Autoritatile locale ar putea ridica mașinile parcate neregulamentar pe carosabil, după 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern adoptate săptămâna trecută. Actul normativ se va putea aplica dacă primăriile au un serviciu de ridicat mașini. Termenul de aplicare este cel mai devreme 20 ianuarie, dar primăriile extind termenul pănă la primăvara viitoare. Sunt însă primari care refuză să facă acest serviciu, alții nu au încă un punct de vedere formulat, dar sunt și edili care se gândesc la modificarea HG.

Sevil Shhaideh e premierul propus de PSD. Surse: Iohannis i-a spus lui Dragnea că Shhaideh i se pare ‘o propunere decentă’, scrie Adevărul. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a propus-o pentru funcția de premier pe Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării, unul dintre cei mai fideli oameni ai săi. De altfel, Dragnea i-a lăsat locul la Ministerul Dezvoltării după ce a demisionat ca urmare a condmanării penale. Înainte de consultări, Dragnea i-a convocat pe social-democrați pentru a le cere mandat în alb, astfel încât a anunțat direct la Cotroceni numele premierului.

Sevil Shhaideh, metoda prin care Liviu Dragnea susține că a evitat o criză politică, citim în Evenimentul Zilei. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut, într-o postare pe Facebook, că prin propunerea Sevilei Shhaideh în funcția de premier a încercat să evite o criză politică, chiar dacă prin votul poporului i-a fost acordată legitimitatea să își asume personal postul de prim-ministru.

Dragnea: ”Aveam dreptul legitim să fiu premier”. Ce spune despre propunerea Sevil Shhaideh, aflăm din Gândul. Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni, că avea dreptul legitim să solicite pentru el funcția de prim-ministru, dar că o „condamnare nedreaptă și o lege profund neconstituțională” l-au făcut să nu solicite acest lucru „deocamdată”.

Firea: Persoana cea mai îndreptățită să fie premier este în continuare Liviu Dragnea; nu renunțăm la acest proiect, titrează Adevărul. Firea: Persoana cea mai îndreptățită să fie premier este în continuare Liviu Dragnea; nu renunțăm la acest proiect

Reacția lui Victor Ponta după ce a aflat propunerea de premier a PSD, citim în Evenimentul Zilei. Fostul premier al PSD, Victor Ponta, consideră că propunerea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de premier este foarte potrivită. El a adăugat că a avut o bună colaborare cu ea, când a fost ministrul Dezvoltării. „Eu am lucrat foarte bine cu Sevil și e un om foarte bun”, a spus Ponta.

Hunor: Propunerea lui Dragnea de premier, interesantă. Mai mult nu pot să spun, titrează Gândul. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că Sevil Shhaideh este o propunere premier „interesantă” de premier, afirmând că aceasta este” un om capabil” și că în cursul zilei va relua discuțiile cu Liviu Dragnea privind colaborarea parlamentară cu PSD.

Muftiul Cultului musulman din România, Iusuf Murat, se mândrește că Sevil Shhaideh este propunerea pentru funcția de prim ministru al României. Muftiul Cultului musulman din România, Iusuf Murat, se mândrește ca Sevil Shhaideh este propunerea pentru funcția de prim ministru al României. „Ne mândrim cu ea, este cunoscut succesul doamnei Sevil în Cabinetul Ponta. Speram sa fie acceptată de președintele Klaus Iohannis. A avut succes datorită calităților ei profesionale ireproșabile. De aceea a fost promovată de a lungul anilor. Oricum, tot ce a făcut până acum și va face este în interesul României. Dumnezeu să ne ajute și să fie bine pentru țara asta și pentru cetățenii României”, a declarat Iusuf Murat pentru reporterul de la Evenimentul Zilei.

Raluca Turcan: Propunerea Sevil Shhaideh arată obsesia de control a lui Dragnea, titrează Q Magazine. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că propunerea ca Sevil Shhaideh să devină premier arată ‘obsesia de control’ a președintelui PSD, Liviu Dragnea, fiind o numire care aduce aminte de perioada guvernării Nastase, când Executivul era condus prin ‘interpuși’. Raluca Turcan a declarat, după consultările cu președintele avute la Cotroceni, că PNL va rămâne în opoziție și va urmări în parlament punerea în practică a programului de guvernale al PSD și ALDE. ‘Vom sancționa oferind soluții alternative’, a spus președintele interimar al PNL. Raluca Turcan a mai spus că PNL pleacă de la realitatea că scopul ascuns al acestei coaliții e nerespectarea legii și încetinirea luptei împotriva corupției.

Nicușor Dan: NU vom vota un Guvern condus de Sevil Shhaideh, scrie Evenimentul Zilei. Liderul USR, Nicușor Dan, a declarat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, că Seivil Shhaideh, propunerea pentru funcția de premier a PSD, nu este decît „un nume care este Liviu Dragnea prin interpus”. Dan a adăugat că nu va vota un Guvern condus de Shhaideh, pentru că nu crede că ea are anvergura necesară pentru o astfel de func?ie.

Cine este Sevil Shhaideh, propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier, aflăm din Jurnalul Național. PSD și ALDE au propus-o pe Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru al României, după consultările, de astăzi, de la Palatul Cotroceni. Sevil Shaaideh a fost numită mai 2015 ministru al Dezvoltării, în guvernul Ponta. Ea a lucrat aproape două decenii la Consiliul Județean Constanța.

Tăriceanu își continuă mandatul de președinte al Senatului: „E momentul ca instituțiile din România să asculte de votul românilor, în loc să le asculte convorbirile telefonice”, scrieGândul. Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost reales, miercuri, în funcția de președinte al Senatului cu 87 de voturi „pentru” și 40 „împotrivă”, în contextul în care a fost singurul candidat, propus de grupul parlamentar al PSD din Senat, PNL, USR, PMP și UDMR neavansând nicio propunere.

Tăriceanu face ordine la Senat: ‘Parlamentul nu este o multinațională’, titrează ziarul Puterea. Președintele nou ales al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat miercuri că Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor, adăugând că forul legislativ „nu este o multinațională” și nu funcționează în logica unei astfel de companii.

Liviu Dragnea este noul președinte al Camerei Deputaților, informează Adevărul. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost ales, miercuri, în funcția de președinte al Camerei Deputaților, cu 216 voturi pentru și 101 împotrivă. Dragnea a fost singurul candidat pentru această funcție.

Protocol de colaborare parlamentară PSD-ALDE-UDMR. Ce asigurări primește Kelemen Hunor, aflăm din Gândul. După ce PSD și ALDE au semnat un protocol de colaboare, valabil pentru următorii patru ani, sub titulatura ”Coaliția de Guvernare pentru Dezvoltare și Democrație”, miercuri, cele două partide au parafat înțelegerea cu UDMR, angajându-se să își susțină reciproc proiectele legislative inițiate. La nivel de priorități, cele trei partide au trecut în document demersurile din Educație și Sănătate, „bugetarea și finalizarea infrastructurii de transport rutier la nivel de autostradă”, dar și proiectul descentralizării.

Iliescu, la aniversarea Revoluției: Nu tot ce am trăit în comunism a fost rău, nu tot ce trăim acum este bine, scrieAdevărul. Fostul președinte Ion Iliescu a scris, pe blog, cu prilejul aniversării a declanșării la București a Revoluției din 1989, că românii au acum libertatea de a schimba ceea ce este rău, în pofida limitărilor democrației și a faptului că ‘nu tot ce am trăit în comunism a fost rău, nu tot ce trăim acum este bine’.’Azi se împlinesc 27 de ani de la un moment definitoriu din istoria României, un moment de demnitate și curaj, de solidaritate, al poporului român. Căderea regimului ceaușist, o dictatură personală, care a făcut imposibilă o schimbare pașnică la nivel politic și economic, este simbolul căderii Ťcomunismuluiť în Estul Europei’, a scris Ion Iliescu.

Inspecția judiciară a CSM s-a sesizat în urma înregistrărilor făcute publice de Sebastian Ghiță, anunță Evenimentul Zilei. Fostul deputat Sebastian Ghiță a dat publicității, luni, o înregistrare potrivit căreia procurorii DNA ar intenționa să îi facă un dosar penal lui Liviu Dragnea

Cererea lui Dan Adamescu de eliberare condiționată, respinsă definitiv de Tribunalul Ilfov, anunță Adevărul. Magnatul Dan Adamescu va petrece sărbătorile în spatele gratiilor, după ce Tribunalul Ilfov i-a respins miercuri, definitiv, cererea de eliberare condiționată, omul de afaceri putând să facă o nouă solicitare în februarie 2017.

Noutăți privind plata impozitelor, citim în Curierul Național. Comercianții trebuie să utilizeze case de marcat cu jurnal electronic abia începând cu 1 ianuarie 2018 (marii contribuabili), respectiv 1 august 2018 (contribuabilii mici). Conturile poprite de Fisc trebuie deblocate în aceeași zi în care s-au plătit banii. Termenul de aplicare a Legii falimentului personal s-a amânat încă o dată. Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență prin care modifică termenul de intrare în vigoare a mai multor acte normative care se referă la mediul de afaceri.

TVA va fi 19% de la 1 ianuarie. Guvernul Cioloș nu a modificat și nu va modifica, prin Ordonanță de Urgență, Codul Fiscal, așa cum a cerut președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru a proroga (amâna) scăderea TVA, a declarat, pentru Puterea, Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Se schimbă documentul cu care se face dovada asigurării RCA, anunță Q Magazine. Noul cadru legal al asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) prevede înlocuirea documentului cu care se poate face dovada încheierii acesteia. Astfel, modelul actului ce atestă existen?a asigurării RCA va fi schimbat efectiv începând cu data de 23 decembrie.

Trei sferturi din piața RCA e la pământ, informează Curierul Național. Șase asigurători sunt în mare dificultate financiară. ASF a declanșat procedura falimentului și față de LIG Insurance, măsură luată deja față de Astra și Forte Asigurări. Carpatica Asig este în insolvență, iar City Insurance și Euroins în redresare financiară. Potrivit datelor ASF pe primul semestru din 2016, doar patru dintre acestea au cumulat o cotă de piață de peste 75% pe segmentul RCA: Carpatica Asig — 19,19%, Euroins — 18,69, City Insurance — 11,61% și Asirom VIG — 25,84%

Electrica va vinde de anul viitor și gaze naturale, pe lângă energie electrică, scrie Economica.net. Compania Electrica, care deține trei dintre cele opt distribuții regionale de energie electrică, va vinde de anul viitor și gaze naturale, urmând să pregătească pachete complexe în acest sens, a declarat directorul general al companiei, Dan Cătălin Stancu.

Ministerul Fondurilor Europene susține că anul acesta s-au rambursat 4 mld. euro, citim în Ziarul Financiar. Rambursările pentru exercițiul financiar 2007 — 2013 aprobate de Comisia Europeană (CE) pentru România au depășit anul acesta 4 miliarde de euro dintr-un total de 14 miliarde de euro, care reprezintă bugetul total alocat pentru programe. Rata absorbției fondurilor europene a crescut din noiembrie 2015 până în octombrie 2016 cu circa 21%, potrivit bilanțului Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Rulaj de 12 milioane lei pentru „Medlife”, în prima zi de tranzacționare, informează Bursa. Piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB) a fost dominată, în ședința de tranzacționare de ieri, de „MedLife” (M), simbol pe care au fost realizate tranzacții în valoare de 12,40 milioane de lei. Cotația M a încheiat ședința la 26,6 lei pe acțiune, în condițiile în care IPO—ul s-a închis la 26 de lei/unitate.

Allianz-Țiriac Pensii Private a cumpărat 5,31% din MedLife, anunță Economica.net. Allianz-Țiriac Pensii Private este al doilea cel mai mare acționar minoritar care a cumpărat acțiuni MedLife în prima zi de tranzacționare, se arată într-un anunț remis Bursei de la București.

Toate companiile de distribuție Enel devin E-Distribuție, citim în Curierul Național. Toate companiile de distribuție ale Enel în România au adoptat denumirea E-Distribuție, după ce Enel Distribuție Banat și Enel Distribuție Dobrogea și-au schimbat numele în E—Distribuție Banat și, respectiv, E-Distribuție Dobrogea. E-Distribuție Muntenia a fost prima companie de distribuție a Enel din România care a adoptat, recent, noul nume. Schimbarea de nume a operatorilor de distribuție are în vedere alinierea la cerințele normative comunitare și naționale, care impun firmelor integrate din domeniul energiei să realizeze separarea legală, funcțională și contabilă a activităților de distribuție față de cele de furnizare și producție, inclusiv din perspectiva denumirii și a identității vizuale, astfel încât, din perspectiva consumatorului, să fie evitate confuziile și, în acest fel, să fie stimulată competitivitatea în piață.

Care sunt ultimele prevederi privind comerțul cu masă lemnoasă, aflăm din Cotidianul. Reglementările referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare al acestora și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund sunt cuprinse într-o hotărâre de guvern adoptată în ședința de astăzi. Normele aprobate de Executiv stabilesc cadrul legal pentru sistemul care asigură trasabilitatea materialelor lemnoase rezultate din exploatarea pădurilor României. A fost necesar să se aprobe acest act normativ pentru că s-a îmbunătățit în mod semnificativ sistemul de urmărire a lemnului, numit pe scurt SUMAL.

Decizia privind reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, pasată viitorului Guvern, scrie ziarul Puterea. Noul Guvern va fi cel care va decide pașii de urmat în ceea ce privește proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, în condițiile în care, pentru finalizarea acestui proiect, este nevoie de un acord între statul român și cel chinez, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Christine Lagarde rămâne la conducerea FMI, informeazăCurierul Național. Fondul Monetar Internațional și-a reînnoit încrederea în președinta Christine Lagarde, condamnată zilele trecute în Franța pentru ‘neglijență’ într-un scandal financiar care a implicat pagube financiare inclusiv statului. Ancheta și apoi justiția au constatat împrejurările în care dna Lagarde a comis eroarea și, având în vedere ‘reputația sa internațională’, au scutit-o de pedeapsă.

Principesa Margareta, primul mesaj de Crăciun. PLUS: Unde își va petrece sărbătorile Regele Mihai, citim în Gândul. Regele Mihai își va petrece Crăciun la reședința din Elveția, în vreme ce la Castelul Regal de la Săvârșin, se vor afla în acest an Principesa Moștenitoare Margareta, care va transmite pentru prima dată mesajul de Crăciun din partea Familiei Regale.

Un rond de pe Șoseaua Kiseleff se va numi Piața Regina Ana de România, anunță Jurnalul Național. Denumirea de Piața Regina Ana de România va fi atribuită primului rond (dinspre Piața Victoria) de pe Șoseaua Kiseleff, conform unei hotărâri adoptate, miercuri, în unanimitate, de consilierii generali ai Capitalei. În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că Regina Ana de România a fost o „prezență decentă, cu foarte mult bun simț, care a reprezentat cu cinste monarhia din țara noastră și care și-a meritat pe deplin numele de Regină a României”.

România a început negocieri cu Statele Unite ale Americii pentru cumpărarea de avioane F-16, informează Adevărul. Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a anunțat, miercuri, la ședința de bilanț pe 2016 că ministerul a trimis o scrisoare de intenție guvernului american în vederea achiziționării unei escadrile de avioane de luptă F-16, în condițiile în care aliații europeni nu sunt dispuși să vândă avioanele pe care le au, la standardele cerute de partea română.

MApN, anunț important despre reluarea stagiului militar obligatoriu, citim în Gândul. Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să încheie în 2017 contracte cu aproximativ 2.900 de rezerviști voluntari, care ar primi 10 la sută din salariu pe perioada în care au acest statut, iar în momentul de față nu se pune problema reluării stagiului militar obligatoriu.

CNAS: Nu există prejudicii de proporții ale Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, notează Adevărul. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susține că nu există prejudicii de proporții ale Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), deoarece din cei 97,209 de milioane lei, considerați prejudiciu de Curtea de Conturi, cea mai mare parte, 85,338 milioane lei, s-ar datora neactualizării prețurilor medicamentelor din Catalogul Național al Medicamentelor (CANAMED), situație care se află în curs de clarificare. Casa Națională de Asigurări de Sănătate face precizări, în urma materialelor apărute în presă referitoare la „Sinteza rapoartelor de audit financiar asupra contului de execuție a bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru anul 2015′, publicată de Curtea de Conturi a României.

Restricții de circulație în București, pentru evenimentele de comemorare a 27 de ani de la Revoluție, aflăm din Gândul. Pe 21 și 22 decembrie sunt restricții de circulație pe mai multe artere din București, în zona Universitate, Tineretului, Calea Victoriei, Piața Revoluției, Dorobanți, pentru evenimente de comemorare a 27 de ani de la Revoluție, anunță Brigada Rutieră a Capitalei.

Rutele și rețelele de traficanți la care apelează emigranții din Orientul Mijlociu care tranzitează România, citim în Adevărul. Nu trece nici măcar o zi fără ca frontierele României să nu fie forțate de grupuri de imigranți ilegali. În calea valului de imigranți care sufocă Europa, România a mobilizat forțe importante, având de partea sa și bariere naturale: Dunărea și Marea Neagră. În primele zece luni ale acestui an, peste 1.000 de imigranți sirieni, afgani, irakieni, tunisieni, pakistanezi sau kosovari au fost prinși la graniță.

De sărbători, vămile vor fi luate cu asalt. Milioane de oameni trec, în luna decembrie, prin granițele României, informeazăLibertatea. An de an, Crăciunul și Revelionul se traduc, pentru polițiștii de frontieră din toată țara, dar mai ales pentru cei din vestul României, printr-o săptămână de coșmar. Din experiența anilor trecuți, luna decembrie vine pentru oamenii legii de la granițe cu un ‘cadou’ de peste patru milioane de oameni care, cu mic, cu mare, se duc care-ncotro. Una peste alta, de sărbători, vămile vor fi luate cu asalt.

Alexandra Cadanțu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ITF de la Ankara, scrie ProSport. Jucătoarea de tenis Alexandra Cadanțu (locul 311 în clasamentul mondial) a câștigat, miercuri, meciul cu rusoaica Anna Blinkova (203 WTA), scor 4-6, 6-4, 6-2, și s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ITF de la Ankara, disputat pe suprafață dură în sală.

Se încheie o eră la Clubul Sportiv Dinamo. Elisabeta Lipă va fi trecută în rezervă, anunță Gazeta Sporturilor. Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului și Sportului, cea care a fost timp de șapte ani în fruntea Clubului Sportiv Dinamo, a declarat că va fi trecută în rezervă și nu va mai reveni la clubul dinamovist.

A nins în deșertul Sahara, pentru prima dată din 1979, citim înRomânia Liberă. A nins marți în deșertul Sahara, pentru prima dată din februarie 1979 încoace, iar zăpada a rezistat o zi întreagă. Fotografii publicate pe Twitter din orașul algerian Ain Sefra, cunoscut ca ‘Poarta către Deșert’, arată dune roșii de nisipi acoperite cu zăpadă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult