Acasa Revista Presei Revista presei. Sebastian Ghiță, în genunchi în fața unui procuror

Revista presei. Sebastian Ghiță, în genunchi în fața unui procuror

scris de Z.V.
12 afisari

Bilanțul SRI pe anul 2015, intenția PNL și UNPR de a-l schimba pe Călin Popescu Tăriceanu de la conducerea Senatului, avizul favorabil dat de Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru reținerea lui Sebastian Ghiță, prezentarea Raportului de Performanță a ANAF pentru anul trecut, precum și anunțul procurorului general interimar, Bogdan Licu, referitor la cererea de retragere a titlului de doctor, dar și eliminarea Simonei Halep de la turneul de tenis de la Miami sunt principalele subiecte ale zilei de 30 martie.

sebastian ghita sechestru avereSebastian Ghiță, în genunchi în fața unui procuror. Deputatul Sebastian Ghiță i-ar fi cerut procurorului Liviu Tudose, fost șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, să îl salveze pe președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova de o anchetă a acestei structuri, iar pentru aceasta Ghiță s-ar fi așezat în genunchi în fața magistratului, au declarat surse judiciare, conform Libertatea. PCA Ploiești derula, în acel moment, o anchetă privind fapte de evaziune fiscală și spălare de bani, cercetările vizând mai multe persoane, dar și zeci de firme.
Iohannis: „Avem nevoie de o reformă legislativă în materie de securitate națională”. România are restanțe în ce privește legislația referitoare la securitatea națională, a afirmat, marți, după prezentarea bilanțului SRI, președintele Klaus Iohannis, adăugând că este nevoie de o reformă legislativă în această materie, scrie Evenimentul Zilei. „Am vorbit și despre restanțele pe care le avem în materie de legislație. Mă refer aici atât la reluarea discuției cu privire la legislația din domeniul securității cibernetice, cât și la ansamblul reglementărilor în domeniul securității naționale”, a spus Iohannis în conferința comună cu șeful SRI, Eduard Hellvig.

Președintele spune că România este o țară sigură. Iohannis: „SRI și-a făcut pe deplin datoria!” Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că SRI și-a făcut pe deplin datoria anul trecut, punctând că România este o țară sigură, conform Puterea. „Am participat astăzi la bilanțul SRI. Le-am dat un mesaj pe care pot să-l sintetizez simplu: SRI și-a făcut datoria pe deplin, cu eficiență și cu seriozitate”, a spus Iohannis în conferința comună cu șeful SRI, Eduard Hellvig, după prezentarea bilanțului instituției pe anul trecut.

Hellvig: Am prevenit orice posibil atentat în România. Faptul că România nu a avut parte de atentate teroriste este un succes al serviciilor române de securitate, a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig, ieri, la prezentarea raportului de activitate al Serviciului Român de Informații, conform Jurnalului Național. Acesta a menționat că peste 300 de cetățeni străini suspecți au fost împiedicați să intre pe teritoriul țării noastre, în anul care a trecut, în timp ce alți 9.000 de suspecți sunt monitorizați pentru a nu avea acces.

PNL și UNPR vor să îl dea jos pe Tăriceanu din fruntea Senatului. PNL inițiază un demers cu UNPR pentru a-l schimba pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, copreședintele PNL Alina Gorghiu, afirmând că liderul de grup a fost mandatat să strângă semnăturile necesare, potrivit Gândul. „Este un demers de bun simț pe care PNL îl demarează încă de această săptămână. Trebuie strâns un anumit număr de semnături”, a declarat copreședintele PNL, afirmând că Tăriceanu „nu îndeplinește nici pe departe standardele pe care ar trebui să le îndeplinească un președinte al Senatului”.

Liviu Dragnea: PSD și UNPR nu susțin demersul PNL de a-l schimba pe Tăriceanu de la șefia Senatului. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3 că social-democrații nu susțin demersul PNL de a-l schimba pe Călin Popescu Tăriceanu din funcția de președinte al Senatului și că, după părerea sa, nici UNPR nu va susține acest acord, conform Evenimentului Zilei. „PSD nu susține demersul PNL. Pentru că este un demers fără fundament. Nici măcar politic, nici parlamentar”, a declarat președintele PSD în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3.

Comisia juridică a dat aviz pozitiv pentru reținerea lui Sebastian Ghiță. Comisia juridică a dat aviz pozitiv pentru reținerea deputatului Sebastian Ghiță, anunță Curierul Național. „La reținere au votat 21 de colegi, 11 ‘pentru’, cinci ‘împotrivă’ și cinci abțineri. Pentru al doilea capăt de cerere, cu privire la arestare s-au utilizat 21 de buletine de vot, au votat 21 de colegi. Rezultatul este 10 pentru arestare, șase împotrivă, cinci abțineri. Nu a fost întrunit numărul necesar de voturi”, a anunțat președintele Comisiei juridice.

Sebastian Ghiță: „De un an se dorește ca eu să fac denunțuri împotriva lui Victor Ponta”. Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat ieri cererea DNA privind încuviințarea reținerii lui Sebastian Ghiță, iar în cazul arestării preventive a acestuia nu a fost întrunit numărul de voturi necesar avizării, scrie Bursa. Sebastian Ghiță a stat o oră la comisie, timp în care și-a prezentat argumentele. Votul final se va da astăzi în plenul Camerei Deputaților.

Dacian Cioloș: Nu sunt ofițer acoperit; nu pentru asta spun niște lucruri. Premierul Dacian Cioloș a afirmat marți că nu a ridicat problema folosirii cartelelor pre-pay din România în pregătirea unor atentate pentru că ar fi ofițer acoperit, ci pentru că a dorit să aducă acest subiect în dezbaterea societății românești, relatează Jurnalul Național. „Vreau să fie foarte clar: nu am niciun interes, nu am avut niciun obiectiv ascuns când am spus lucrurile astea (despre folosirea cartelelor pre-pay din România — n.r.). Cred că e important să ne învățăm în societatea românească să discutăm așezat și să luăm decizii în cunoștință de cauză”, a declarat Cioloș, înainte de a participa la bilanțul ANAF pe 2015.

Cioloș: „E important să înțeleagă toată lumea că ANAF nu e un organ represiv, ci un partener al mediului de afaceri”. Premierul Dacian Cioloș a afirmat marți, la bilanțul ANAF pe 2015, că este important ca această instituție să nu fie percepută ca un „organ represiv”, ci ca un partener al mediului de afaceri, conform Bursa. „Cred că e important să înțeleagă toată lumea că ANAF nu e un organ represiv, ci este un partener și trebuie să fie un partener al mediului de afaceri, un partener care acționează pe baza unor reguli foarte clare, reguli stabilite de legiuitor”, a afirmat Cioloș.

Iohannis: Numai prin rezolvarea problemei corupției… Lupta împotriva corupției trebuie să continue și numai prin rezolvarea acestei probleme majore poate fi valorificat potențialul real al economiei, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis cu ocazia evenimentului de lansare a Raportului de competitivitate elaborat de Camera de Comerț Americană în România, conform Cotidianul. „România trebuie să devină o țară în care munca să fie răsplătită cum se cuvine, în care succesul se bazează pe corectitudine și performanță, nu pe favoruri și relații”, spune Iohannis, în mesajul transmis de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

Comisia SRI: Trebuie modificate legile privind terorismul și proiecte noi pentru cartelele prepay și securitatea cibernetică. Comisia pentru controlul SRI a informat conducerea Parlamentului că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Serviciului, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de modificări legislative în domeniul terorismului, precum și de proiecte noi privind cartelele prepay și domeniul securității cibernetice, informează Adevărul. Discuțiile au avut loc săptămâna trecută, între reprezentanții SRI și parlamentarii din Comisia comună pentru controlul asupra Serviciului.

PNL. Criteriile de integritate. Partidul Național Liberal a adoptat marți o rezoluție prin care anunță că selecția candidaților la alegerile parlamentare din 2016 se va face doar pe baza criteriilor de integritate, impuse în decembrie anul trecut, după valul de proteste de la Colectiv, anunță Puterea. În privința problemelor cu justiția, criteriile PNL sunt: să nu fi început urmărirea penală pentru infracțiuni de luare sau dare de mită sau infracțiuni comise cu violență; să nu fi fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție; să nu fi fost trimiși în judecată pentru alte infracțiuni comise cu intenție; să nu se afle într-o măsură preventivă — arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracțiune cu intenție.

Propunerea de reînvestire a Codruței Kovesi pe masa lui Iohannis. Ministrul Justiției, Raluca Prună, i-a înaintat, astăzi, președintelui Klaus Iohannis scrisoarea prin care propune reînvestirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al DNA, după primirea avizului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), transmite Q Magazine. Secția pentru procurori a CSM a avizat favorabil luni, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiției, Raluca Prună, de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al DNA.

Cioloș, despre Arafat: Nu mă gândesc la o demitere. Premierul Dacian Cioloș a declarat că nu se gândește „la o demitere sau la o numire” în ceea ce privește conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență condus de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, ci vrea să îmbunătățirea mecanismului, nefiind vorba „doar de un om” ci de un sistem, scrie Gândul. Afirmațiile au fost făcute de șeful Executivului marți, cu ocazia participării la prezentarea raportului anual al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și în contextul în care jurnaliștii prezenți l-au întrebat dacă intenționează să-l schimbe pe secretarul de stat în MAI Raed Arafat de la conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Șeful Corpului de Control al MAI, eliberat din funcție de Iohannis. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) ale chestorului Constantin Manoloiu — șef al Corpului de control al Ministrului de Interne, anunță România Liberă. Manoloiu a ocupat această funcție din februarie 2013. Anterior, fusese șef al Serviciului de Evidență a Populației București.

Comănescu informează Parlamentul că pe site-ul Comisiei Europene a apărut o alertă referitoare la situația Televiziunii Române. Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a trimis Biroului Permanent al Camerei Deputaților o scrisoare în care arată că pe site-ul Consiliului Europei a fost postată o alertă referitoare la situația Televiziunii Române și în care cere un punct de vedere oficial cu privire la modificarea legislativă care ar putea duce televiziunea publică în insolvență, relatează Evenimentul Zilei. „Doresc să supun atenției dumneavoastră faptul că, recent, pe Platforma pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor de pe site-ul Consiliului Europei a fost postată o alertă referitoare la situația Televiziunii Române”, se arată în scrisoarea ministrului de Externe.

TVR rămâne fără șef — George Orbean a fost respins de plenul Parlamentului. Parlamentarii nu au fost de acord cu numirea lui George Orbean ca președinte-director general al Televiziunii Publice, informează Curierul Național. Decizia a fost luată cu 206 voturi „împotrivă”, 185 voturi „pentru”. Orbean era nominalizarea Consiliului de Administrație al TVR, făcută la propunerea Guvernului.

Gorghiu: Liberalii care lipsesc nemotivat de la voturile privind șefia TVR și cazul Ghiță nu se vor regăsi pe liste la alegerile parlamentare. Liberalii care vor absenta nemotivat de la voturile privind solicitările DNA în cazul lui Sebastian Ghiță și alegerea președintelui-director general al TVR nu se vor regăsi pe liste la alegerile parlamentare, a anunțat Alina Gorghiu, copreședinta formațiunii politice, potrivit Curierului Național. Declarația vine în contextul în care PNL a adoptat o rezoluție potrivit căreia la alegerile parlamentare din acest an vor candida doar cei care respectă criteriile de integritate.

După 18 ani în partid, un senator PSD demisionează cu mare scandal. Senatorul Daniel Savu a demisionat din PSD, el explicând, marți, pe blogul său, că această decizie este un semnal de alarmă față de personajele „compromise” care reprezintă PSD în Prahova, transmite Puterea. „Am încercat să atrag atenția asupra corupției sau a compromiterii unora dintre liderii locali din Ploiești și din Prahova, am încercat să lupt cu mijloace permise împotriva politicii de clan, uneori chiar de clan mafiot, am încercat să vorbesc atunci când mulți dintre colegii mei lăsau capul în jos, deși le-am spus că n-are de ce să le fie frică”, a scris Savu pe blog.

Franțuzoiaca Clotilde Armand și-a lansat candidatura pentru Primăria Sectorului 1 pe malul lacului. Proiectul electoral: „Litoralul București”. Candidatul USB pentru Primăria Sectorului 1, Clotilde Armande, franțuzoiacă cu cetățenie română, și-a lansat candidatura într-un mod total diferit față de alte persoane înscrise în cursa pentru alegerile locale, aceasta optând pentru o conferință pe malul Lacului Băneasa, loc unde a vorbit și despre unul din principalele puncte ale programului, „Litoralul București”, notează Adevărul. Clotilde Armand a reușit să-i surpindă pe jurnaliști și pe susținătorii săi de la prima ieșire publică în postura de candidat al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB) pentru Sectorul 1.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a cerut retragerea titlului de doctor. Care este motivul și ce răspunde Ministerul Educației. Procurorul general interimar al României Bogdan Licu a anunțat, marți, că a cerut retragerea titlului său de doctor, pe care l-a obținut în 2011, conform România Liberă. „La începutul lunii martie, i-am solicitat ministrului Educației retragerea titlului de doctor. De asemenea, am trimis o înștiințare în acest sens și Academiei Naționale de Informații, unde am susținut lucrarea de doctorat. Am făcut acest lucru din motive personale”, a declarat Bogdan Licu pentru România Liberă.

Judecătoarea Geanina Terceanu, acuzată de mită în dosarul Transferurilor, dată afară. Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul București a Geaninei Terceanu, cercetată în arest la domiciliu în dosarul în care este acuzată că a cerut 220.000 euro mită pentru a da o soluție de achitare în dosarul Transferurilor, anunță Gândul. Informația a fost făcută publică de Administrația Prezidențială, care precizează că judecătoarea a demisionat.

Miron Mitrea, o nouă decizie favorabilă. Judecătoria Medgidia a decis eliberarea condiționată a lui Miron Mitrea, după ce în ședința din 28 martie au fost analizate trei cereri reunite depuse de avocatul fostului ministru, potrivit Cotidianul. Decizia nu este însă definitivă, poate fi contestată. Noua decizie vine după ce în urmă cu aproape două săptămâni Curtea de Apel Constanța a respins ultima cerere de eliberare condiționată formulată de Miron Mitrea.

Alina Petre: Știu ce spun, nu mă joc cu DNA. Cred că Virgil Măgureanu va fi chemat aici. Fosta noră a lui Virgil Măgureanu, Alina Petre, a fost marți din nou la DNA, unde a depus mai multe denunțuri în ultimele două săptămâni, ea precizând la ieșire că a venit să ofere noi detalii și crede că fostul șef al SRI va fi chemat de procurori, scrie Adevărul. „Nu am făcut noi denunțuri. În denunțurile făcute am dat noi declarații și am oferit detalii noi. Așa se procedează. (…) Eu le-am spus tot ce știu iar ei trebuie să tragă concluziile”, a spus Alina Petre, fostă Măgureanu, la ieșirea de la DNA.

Evaziune de 37 mil. euro din reciclarea deșeurilor. Polițiști și procurori au efectuat ieri patru percheziții în București și Giurgiu, la domiciliile câtorva dintre cele 50 de persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații comise în legătură cu activitatea de reciclare a deșeurilor de ambalaje, infracțiuni prin care s-a adus statului un prejudiciu de 37 milioane euro, relatează Curierul Național.

ANI: Fostul director RomâniaFilm, Cristian Iurașcu, nu poate justifica o avere de 322.000 lei. Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că Marius Cristian Iurașcu, fost director general al Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” București, nu poate justifica o avere de 322.000 lei, conform Jurnalului Național. Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 322.382 lei, între averea dobândită și veniturile realizate de Cristian Iurașcu împreună cu soția, în perioada 2009 — 2013.

Accident în Cehia. Patru români au murit și trei au fost răniți într-un accident care s-a petrecut astăzi pe autostrada D5 (Praga-Nurenberg), în dreptul orașului Plzen, anunță Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Q Magazine. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, în accidentul rutier au fost implicate un camion și un autoturism, ambele înmatriculate în România.

Ministrul Educației, despre grădinița unde directoarea a fost filmată bătând copii: „Instituția aceea nu există”. Adrian Curaj, a declarat, marți, la Craiova, că grădinița din București în care directoarea a fost filmată de camerele de supraveghere bătând copiii pe care îi avea în grijă nu doar că nu era acreditată, „dar nici nu există”, conform Libertatea. Ministrul susține că este regretabil ceea ce s-a întâmplat. Directoarea Ioana Neagu de la grădinița Flipper, care funcționează fără autorizație din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), a fost filmată de camerele de supraveghere în timp ce bătea copiii pe care îi avea în subordine.

Tații vor putea sta mai mult timp acasă cu copilul nou-născut. Senatul a adoptat, marți, propunerea legislativă care prevede majorarea duratei concediului paternal de la 10 zile la 15 zile pentru cei care au obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, informează România Liberă. Senatorii au votat acest proiect de lege cu 97 voturi „pentru”, patru „împotrivă” și o abținere. Proiectul de modificare a Legii 210/1999 privind concediul paternal a fost inițiat de parlamentarii PNL Dragoș Luchian, Marius Nicoară, Alexandru Băișanu.

Proteste la Rafo Onești: 230 de angajați sunt în grevă. Peste 230 de angajați ai Rafo Onești au intrat în grevă, marți, protestând în curtea societății din cauza neplății integrale a salariilor de la începutul acestui an, dar și pentru că se tem că societatea ar putea intra în faliment, transmite Puterea. Potrivit reprezentanților Sindicatului „Rafinorul”, protestele în fața pavilionului administrativ al societății Rafo Onești au fost declanșate după ce au fost informați conducerea societății și reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău.

Noul regulament al CNATDCU a fost aprobat. În ce condiții poate cere retragerea titlului de doctor. Noul regulament de funcționare al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost aprobat prin ordin al ministrului Educației Adrian Curaj și publicat pe edu.ro, conform Ziarului Financiar. Ministrul Educației, Adrian Curaj, a aprobat prin ordin de ministru, noul regulament al CNATDCU, care fusese lansat în dezbatere publică pe 18 martie. Regulamentul urmărește să coreleze atribuțiile și procedurile CNATDCU cu reglementările legislative privind acordarea și retragerea titlului de doctor.

Legea antifumat a scos studenții în stradă. Studenții Universității Politehnice, cazați în Regie, au ieșit în stradă, nemulțumiți de legea antifumat, scrie Cotidianul. Aceștia spun că nu mai pot fuma în campusul universitar și nici în afara clădirilor, astfel că cer amendamente la legea privind fumatul în spațiile publice.

Micul Paris, tot mai vizitat. Bucureștiul devine o destinație turistică tot mai interesantă, comparabilă cu Praga și Berlinul, apreciază un amplu comentariu publicat astăzi în ziarul francez ”Le Monde”, scrie Q Magazine. Supranumit ”Micul Paris al Balcanilor”, Bucureștiul nu are întregul farmec al Orașului Luminilor, dar merită vizitat pentru bogatul său patrimoniu istoric, zona centrală cu cafenelele originale, galerii de artă și magazine de lux, precum și pentru restaurantele ”care dau un gust bun vacanțelor în România”, susține publicația franceză.

Ministrul Finanțelor Publice: „Din iunie, persoanele fizice vor putea plăti taxele și impozitele cu cardul bancar”. Persoanele fizice vor putea achita taxele și impozitele cu ajutorul cardului bancar începând din luna iunie a acestui an, una din variante fiind înrolarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în platforma ghișeul.ro, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, în plenul Camerei Deputaților, relatează Bursa. „Din iunie, fiecare român persoană fizică își va putea plăti taxele cu cardul”, a explicat Anca Dragu.

Doroș, ANAF: Anul acesta, cât mai curând, sperăm să implementăm plata cu cardul. Agenția Națională de Administrare Fiscală — ANAF are în vedere în acest an simplificarea formularelor și procedurilor administrative, dezvoltarea spațiului virtual privat și implementarea plății prin POS, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, Dragoș Doroș, președintele instituției, transmite Capital. „Un obiectiv este dezvoltarea spațiului virtual privat. Este unul dintre obiectivele noastre importante, să tăiem cât mai mult hârtii, să interacționăm cât mai mult în spațiul virtual cu contribuabilii”, a spus Doroș.

Dragu: Încasările au crescut cu 7%, de la începutul anului. Lucrăm la introducerea sistemelor de plată simplificate. Încasările bugetare au crescut cu 7%, în termeni nominali, de la începutul anului și până la mijlocul lunii martie, iar acum lucrăm la introducerea unor sisteme de plată simplificate, a declarat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, la prezentarea Raportului de Performanță a ANAF pentru anul 2015, potrivit Economica.net. „Dezvoltăm componenta de asistență și încurajăm conformarea voluntară a tuturor contribuabililor. Rezultatele reformei deja se văd”, a mai arătat ministrul Finanțelor Publice.

Raportul de competitivitate al României — 2016. Ministrul economiei Costin Borc le răspunde investitorilor străini: Dacă nu ați avea probleme cu administrația, ar fi plictisitor! „România încă suferă din cauza percepției greșite. Consider că, făcând afaceri în România, este un lucru pozitiv. Dacă sunteți aici, înseamnă că aveți afaceri profitabile, altfel nu ați fi prezenți aici. Nu spun că este ușor să faci afaceri în România, dar spun că dumneavoastră reușiți să obțineți rezultatele așteptate. Imaginați-vă cum ar fi fără problemele cu care vă confruntați în raport cu administrația”, le-a spus ieri ministrul economiei Costin Borc investitorilor străini prezenți la lansarea „Raportului de competitivitate al României — 2016”, realizat de o echipă de econo­miști din diverse zone ale economiei, sub egida AmCham, camera de comerț americană în România, conform Ziarului Financiar.

Fondul mutual unic de creditare pentru agricultură va funcționa din octombrie. Actul legislativ pentru crearea unui Fond mutual unic va fi definitivat în aceste zile, iar până în octombrie vom avea și Fondul de creditare pentru agricultură, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la un eveniment de profil, scrie Capital. „Sper ca până în luna octombrie să creăm un Fond de creditare al agriculturii care să vizeze trei componente, respectiv creditele pentru beneficiarii PNDR, microcredite și credite pentru capitalul de lucru”, a explicat Irimescu.

România: creștere anuală de 4,5% a PIB/cap de locuitor, în ultimii trei ani. 30% din media UE, în 2014 — raport AmCham. România a înregistrat o creștere anuală de 4,5% a indicatorului privind produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, însă, în 2014, acesta reprezenta doar 30% din media Uniunii Europene (UE), se arată în ediția a doua a Raportului de Competitivitate, lansat și prezentat, marți, într-o conferință de specialitate, de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), transmite Economica.net. Conform documentului, de la publicarea precedentului Raport, elaborat de AmCham în anul 2011, România a înregistrat trei ani de dezvoltare economică intensă, precum și progrese într-o serie de sectoare economice și de politici publice, precum legislația muncii, corupția, inflația.

Comisia Europeană a aprobat un program de 100 mil. euro pentru IMM-urile din România. Comisia Europeană a adoptat marți Programul Operațional ‘Inițiativa pentru IMM-uri’ 2014-2020, în valoare de 100 de milioane de euro, informează Capital. Valoarea investiției oferite prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de garanții, este de așteptat să crească de patru ori — până la 400 de milioane de euro sau mai mult — datorită efectului de pârghie al investițiilor private în credite pentru IMM-uri, potrivit unui comunicat al Cabinetului comisarului european pentru Politică Regională, Corina Crețu.

CNP: Femeile au o contribuție de circa 41-43% la formarea produsului intern brut al României. Femeile au o contribuție de circa 41-43% la formarea produsului intern brut (PIB) al României, motivul fiind faptul că ele ies la pensie mai devreme, se arată într-o analiză realizată de Comisia Națională de Prognoză (CNP), potrivit Economica.net. „Din analiză reiese că femeile au o contribuție inferioară la crearea produsului intern brut, de circa 41 — 43%. Proporția apare ca veridică cel puțin dacă se are în vedere perioada de activitate mai redusă a femeilor, care ies mai devreme la pensie. De asemenea, o astfel de proporție este argumentată și de ponderea scăzută a femeilor în populația ocupată din industrie, agricultură și mai ales construcții”, precizează CNP.

Numărul românilor care fac zilnic plăți cu cardul a crescut. Numărul românilor care fac zilnic plăți cu cardul a crescut cu 45% între martie și decembrie 2015, anunță Ziarul Financiar. Unu din cinci români utilizează cardul pentru plata cumpărăturilor cu valori mai mici de 10 lei, cele mai uzuale plăți cu cardul fiind de valoare mică, pentru achiziții de până în 75 de lei. Potrivit studiului realizat de MasterCard, trei sferturi dintre participanții la cercetare afirmă că, de regulă, utilizează cardul pentru achiziționarea unor cumpărături de până la 75 lei, aceasta fiind o tendință încurajatoare, care arată o schimbare de mentalitate la nivelul pieței locale.

Dispută de oameni de cultură între Nicolae Manolescu și Eugen Simion: „Este un tâmpit”. Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a lansat un atac la adresa lui Eugen Simion, critic literar și academician, notează Libertatea. Reacția vine în urma criticilor aduse de Eugen Simion, într-un interviu acordat presei. Aceasta este reacția președintelui Uniunii Scriitorilor Nicolae Manolescu în urma interviului cu Eugen Simion. Nicolae Manolescu a fost extrem de tranșant la adresa criticului literar și academicianului Simion: „Sunt prostii. Am mai auzit. El a declarat că a fost exclus. E un tâmpit. Puteți să dați pe post chestia asta”.

Mentalul, veșnica problemă. Simona pierde în sferturi la Miami după un meci pe care l-a controlat în prima parte. Halep — Bacsinszky 6-4, 3-6, 2-6. Simona Halep (5 WTA) a pierdut în sferturile de finală ale turneului de la Miami, scor 6-4, 3-6, 6-2, cu Timea Bacsinszky (20 WTA), după un meci care a durat două ore și 28 de minute, scrie ProSport. La capătul a două ore și 28 de minute de luptă putem trage o concluzie evidentă. Problema Simonei rămâne partea mentală a jocului, indiferent de numele adversarului.

Informație de ultimă oră! Dinamo — Astra, primul meci pe Arena Națională de la redeschidere. Partida de vineri dintre Dinamo și Astra Giurgiu se va juca pe Arena Națională, deși „câinii” au scos la vânzare bilete pentru stadionul din „Ștefan cel Mare”, transmite Gazeta Sporturilor. Dinamo are și acordul Astrei să mute acest meci pe Arena Națională, unde gazonul este mai bun, dar și spectacolul din tribune va fi la un nivel mai înalt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult