Acasa Revista Presei Revista presei. Semnături pentru demiterea Gabrielei Firea

Revista presei. Semnături pentru demiterea Gabrielei Firea

scris de Z.V.
43 afisari

Retrimiterea raportului privind constituirea Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 la Comisiile juridice ale Parlamentului, solicitarea procurorilor de la DNA Ploiești referitoare la emiterea a încă două mandate de arestare preventivă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, protestul taximetriștilor și transportatorilor din Piața Victoriei, starea copilului care a căzut într-un puț dintr-o localitate din județul Teleorman, precum și validarea lui Georgică Severin pentru funcția de președinte-director general interimar al Societații Române de Radiodifuziune, dar și rezultatele jucătoarelor române de tenis la turneele de la Istanbul și de la Stuttgart sunt principalele subiecte ale zilei de 27 aprilie.

Mai multe grupuri civice strâng semnături pentru demiterea Gabrielei Firea. Grupurile de inițiativă civică „București Fără Ei”, „#Rezistentă”, „Salvați Parcul Tineretului” și „Giurgiului” anunță demararea campaniei pentru strângerea de semnături în vederea organizării unor referendumuri de demitere a primarului general Gabriela Firea, a primarilor de sector și de dizolvare a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), transmite Adevărul. Pentru demiterea Gabrielei Firea este nevoie de peste 465.000 semnături. „Acest demers e motivat de starea actuală a Bucureștiului, care e departe de promisiunile făcute de către Gabriela Firea și ceilalți primari în campania electorală”, se arată în comunicatul de presă emis de grupurile de inițiativă civică.

Comisia de anchetă a prezidențialelor din 2009, înapoi la Comisiile juridice. Plenul Reunit al Senatului și Camerei Deputaților a votat, astăzi, retrimiterea la comisie a proiectului de formare a Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009, relatează Evenimentul Zilei. Propunerea de retrimitere a trecut cu 278 de voturi pentru, 17 împotrivă. Formarea comisiei de anchetă a fost amânată cu o săptămână. Pre;edintele PSD, Liviu Dragnea, a anun’at că se va retrimite acest raport la comisie pentru a se schimba obiectivele comisiei pentru că acestea se suprapun cu ancheta Parchetului General.

Ponta, atac dur la Raluca Turcan: „Deține același număr de neuroni cu Vanghelie’. Fostul premier Victor Ponta a criticat dur discursul Ralucăi Turcan, care s-a opus înființării comisie parlamentare de anchetă a prezidențialelor din 2009, conform Evenimentului Zilei. El a spus despre liderul PNL că este o „o persoană profund imorală’ și că are „același număr de neuroni cu Vanghelie’.

Raluca Turcan, atac la Ponta: ‘Nu-l mai ‘in nervii’. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, lansează miercuri un atac la adresa fostului premier Victor Ponta, despre care spune că „de când a fost prins Sebastian Ghiță, nu-l mai țin nervii’, scrie Puterea. Reacția lui Turcan vine după ce Victor Ponta a criticat-o pentru discursul susținut în Parlament privind înfiin?area unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009. „De când a fost prins Sebastian Ghiță, pe Victor Ponta nu-l mai țin nervii. Știe că vom afla adevărul despre sistemul paralel de putere din care a făcut parte atâția ani. Și mai ales despre banii făcuți de acest sistem de putere”, scrie Turcan, pe Facebook.

Legea executării pedepselor: Deținuții își vor putea cumpăra zile libere. Proiectul de lege privind executarea pedepselor și măsurile privative de libertate al Guvernului a primit miercuri raport final la comisia juridică din Camera Deputaților, urmând să meargă la votul final în plen, anunță Curierul Național. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat o serie de modificări față de legea în vigoare (Legea 254/2013) și față de forma propusă de guvern, printre care posibilitatea deținuților care muncesc de a își ‘cumpăra’, cu remunerația primită, reducerea zilelor de executat din pedeapsă.

Parlamentul a demis conducerea Radioului Public; Fostul senator PSD Georgică Severin a fost ales director general interimar. Parlamentul a respins raportul de activitate al Radioului Public pe 2016, anunță Libertatea. Raportul de respingere a fost votat de plenul celor două Camere ale Parlamentului. Potrivit legii de funcționare a SRR, respingerea raportului de activitate atrage demiterea conducerii Societății Române de Radiodifuziune. La conducerea Radioului a fost ales, interimar, de plenul reunit, fostul senator social-democrat Georgică Severin.

Tăriceanu: Parlamentul, inima și mintea națiunii. Teritoriul și poporul pot fi pierdute, dar țara e vie prin Parlament. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, cu ocazia ședinței jubiliare dedicate a 100 de ani de la prima ședință a Legislativului de la Iași, că Parlamentul este „inima și mintea națiunii”, iar dacă toate celelalte instituții, armata, teritoriul și poporul dispar țara rămâne „vie” dacă Legislativul funcționează, relatează Adevărul. Ședința comună de miercuri a marcat împlinirea a 100 de ani de la prima ședință a Parlamentului ținută la Iași, pe vreme când orașul devenise capitala țării, după ce armata germană a ocupat Bucureștii în decembrie 1916.

PNL acuză: cine ar fi ‘adevăratul’ Ministru de finanțe din guvernul Grindeanu. ‘E mult mai prezent decât Viorel Ștefan’. Vicepreședintele comisiei de Buget din Senat Florin Cîțu a declarat miercuri că are informații conform cărora fostul ministru Darius Vâlcov este ‘mult mai prezent’ în Ministerul de Finanțe decât actualul ministru Viorel Ștefan, scrie Gândul. ‘Ce rol are Darius Vâlcov în această instituție, pentru că, pentru că în ultima perioadă este mult mai prezent în Ministerul de Finanțe, este prezent la ședințele tehnice și, din câte știu, sunt acolo și informații secrete de serviciu, care nu ar trebui să fie date așa, peste tot. Mi s-a confirmat prezența lui fizică în Ministerul de Finanțe’, a declarat senatorul PNL Florin Cîțu.

Ministerul Finanțelor dă replica la acuzațiile PNL: Informația despre prezența lui Darius Vâlcov este falsă. Informația referitoare la prezența domnului Darius Vâlcov în sediul Ministerului Finanțelor Publice, este falsă și nefondată, precum cea privind naționalizarea pensiilor private din pilonul II, se arată într-un răspuns al Ministerului Finanțelor, potrivit Gândul. „În ceea ce privește solicitarea dumneavoastră privind declarația vicepreședintelui Comisiei de Buget din Senat, Florin Cîțu, vă comunicăm că informația referitoare la prezența domnului Darius Vâlcov în sediul Ministerului Finanțelor Publice, este falsă și nefondată, precum cea privind naționalizarea pensiilor private din pilonul II’, se arată în răspunsul Ministerului Finanțelor.

România și Georgia își propun să intensifice schimburile comerciale și să sprijine investițiile în țara caucaziană. Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit, miercuri, cu omologul său georgian, Giorgi Kvirikashvili, cu care a discutat despre intensificarea schimburilor comerciale, susținerea investițiilor românești în Georgia și intensificarea colaborării bilaterale în domeniile energiei și transporturilor, relatează Bursa. „Am adoptat astăzi împreună cu premierul Kvirikashvili o declarație politică — este vorba despre un document care evidențiază un spectru larg al cooperării dintre România și Georgia, dar și dorința de a dezvolta cooperarea noastră către un nivel strategic”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, precizând că un obiectiv comun al celor două state este susținerea investițiilor și creșterea volumului schimburilor comerciale — în acest domeniu existând un potențial foarte mare, insuficient folosit în acest moment.

USR a elaborat proiectul Legii de abrogare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Dragnea, invitat să fie co-inițiator. Deputatul USR Cristian Seidler a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că formațiunea din care face parte a elaborat proiectul Legii de abrogare a pensiilor speciale pentru parlamentari, dar nu îl vor depune până când nu va fi semnat de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe care îl invită să fie co-inițiator al propunerii legislative, scrieAdevărul. „Am elaborat proiectul legii de abrogare a ceea ce numește în spațiul public ca fiind pensiile speciale ale parlamentarilor. Proiectul de lege este semnat de către toți deputații și senatorii USR și avem o invitație publică de făcut, mai avem o semnătură de cules, este vorba de semnătura domnului Nicolae Liviu Dragnea”, a afirmat Cristian Seidler.

Liviu Dragnea: „Astfel de acțiuni trebuie aplaudate la scenă de deschisă”. Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a felicitat pe pompierii de la ISU București-Ilfov care au participat la salvarea băiețelului căzut într-un puț din județul Teleorman, conform Evenimentului Zilei. „Felicitări pentru toți pompierii de la ISU București-Ilfov care au participat la salvarea lui Daniel, copilul căzut în acel puț din județul Teleorman! Realizăm cu toții încărcătura emoțională uriașă și dificultatea extrem de complexă a acestei operațiuni de salvare”, a afirmat liderul PSD, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Franța trimite ca ambasadoare în România o expertă în combaterea corupției. Președintele francez Francois Hollande, aflat la final de mandat, a făcut o serie de numiri de noi ambasadori, printre care și în România, transmite Bursa. Astfel, viitoarea ambasadoare franceză la București va fi Michele Ramis, diplomat de carieră, cu specializare în criminalitatea transnațională. Michele Ramis are gradul de ministru plenipotențiar. Ea îl va înlocui la București pe Francois Saint-Paul, rechemat în Ministerul francez de Externe.

Ambasadorul Marii Britanii în România: Anul 2017, cel mai intens în domeniul cooperării militare. Forțele armate române și britanice lucrează împreună. Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, consideră că anul acesta va fi cel mai intens din punctul de vedere al cooperării militare, informează România Liberă. „În ceea ce privește colaborarea dintre forțele armate, cred că 2017 este anul cel mai intens dintr-o perioadă foarte lungă. Avem exerciții terestre, vizite de nave, precum HMS Daring, HMS Duncan, cele patru avioane Typhoon’, a declarat ambasadorul Marii Britanii, la Constanța.

Mesaj pentru Rusia: 1.000 de militari britanici vor ajunge în România în perioada acestei veri pentru exercițiile NATO. Distrugătorul britanic HMS Daring a efectuat, marti li miercuri, un exercițiu militar naval, în apele teritoriale ale României, alături de fregata „Regele Ferdinand’, relatează România Liberă. ‘HMS Daring este un distrugător britanic foarte modern, iar prezența sa la Constanța este o dovadă a colaborării foarte strânse între forțele navale britanice și române. De asemenea, cred că prezența lui HMS Daring aici este un semn că România și Marea Britanie lucrează împreună în domeniul apărării, suntem prieteni și colegi’, a subliniat ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, prezent miercuri la Constanța.

Cătălina Ponor, Larisa Iordache și Marian Drăgulescu, decorați de președintele României. Cătălina Ponor, Larisa Iordache și Marian Drăgulescu, decorați de președintele României. Șeful statului le-a conferit celor trei sportivi Ordinul Național „Serviciul Credincios’ în grad de Ofițer Cătălinei Ponor și lui Marian Drăgulescu, iar Larisei Iordache — Ordinul „Meritul Sportiv’, Clasa a III-a, cu o baretă, în semn de „înaltă apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică de la Cluj-Napoca (19-23 aprilie), precum și pentru talentul, pasiunea, devotamentul și profesionalismul puse în slujba afirmării sportului românesc pe plan internațional’, informează Libertatea.

Nu e glumă! Ce grupuri de prietenie vor conduce în Parlament Dragnea, Ponta, Gorghiu și ministrul „Altă întrebare!’ Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, componența noilor grupuri parlamentare de prietenie cu statele lumii, fiind înființate trei noi astfel de grupuri, cu Senegal, cu Republica Democrată Congo și cu Zambia. Președintele PSD, Liviu Dragnea, va face parte din grupul de prietenie cu Brazilia, iar Victor Ponta preia conducerea grupului de prietenie cu Turcia, informează Puterea. Fostul președinte al PNL, Alina Gorghiu, va fi președintele grupului de prietenie cu Republica Cuba. Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, va conduce grupul de prietenie cu Kazahstan.

DNA cere încă două mandate de arestare preventivă pe numele lui Sebastian Ghiță. Procurorii DNA Ploiești au cerut, miercuri, două noi mandate de arestare preventivă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, cererile fiind trimise Tribunalului Prahova și Înaltei Curți de Casație și Justiție, transmite Gândul. Potrivit reprezentanților DNA Ploiești, cererea de arestare preventivă trimisă către Înalta Curte de Casație și Justiție a fost făcută în dosarul cumnatului fostului premier Victor Ponta, Iulian Herțanu, în care omul de afaceri este acuzat de sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Serbia a prelungit termenul în care România poate solicita extrădarea lui Sebastian Ghiță. Autoritățile din Serbia au prelungit cu 40 de zile termenul la care România poate cere extrădarea lui Sebastian Ghiță, anunță Jurnalul Național. Ministerul Justiției din România are acum timpul necesar pentru a trimite în Serbia actele în baza cărora cere extrădarea fostului deputat PSD, acte provenite de la instanțele românești. Autoritățile din Serbia au mai transmis că se prelungește și perioada de detenție a lui Sebastian Ghiță.

Parchetul General: Faptele pentru care s-a început urmărirea penală în dosarul alegerilor prezidențiale din 2009 se prescriu în 8 ani. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a precizat miercuri că faptele pentru care s-a început urmărirea penală în dosarul privind alegerile prezidențiale din 2009 se prescriu în opt ani, conform noului Cod penal, scrie România Liberă. Astfel, se schimbă numărul anilor în care se prescrie (în vechiul Cod penal, era vorba de 10 ani). „Menționăm că faptele pentru care s-a început urmărirea penală se prescriu potrivit legii vechi ? art. 122 lit. b și c din vechiul Cod penal ? în termen de 10 ani, respectiv 8 ani în conformitate cu legea nouă ? art. 154 alin. 1 lit. c din noul Codul penal”, arată PÎCCJ într-un comunicat de presă.

Casa pierdută de Klaus Iohannis revine foștilor proprietari. Decizia Curții de Apel Alba este definitivă. Foștii locatari ai casei pierdute de Klaus Iohannis în instanță au devenit din nou proprietari, conform Libertatea. Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au respins, miercuri, recursul făcut de Rodica Baștea și au menținut hotărârea pronunțată de Tribunalul Sibiu. Decizia acestora este definitivă.

Băsescu, urmărit penal. Ce dosar i-a adus probleme cu justiția? Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, astăzi, redeschiderea urmăririi penale în dosarul „Flora”, în care fostul președinte Traian Băsescu este acuzat că ar fi retrocedat ilegal un teren în Capitală, anunță Evenimentul Zilei. Părțile din dosar au ca termen data de 9 mai, ora 12.00, pentru a-și angaja apărători.

Darius Vâlcov scapă de controlul judiciar. Judecat, printre altele, de trafic de influență și spălare de bani, fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov scapă de controlul judiciar, conform Cotidianul. Instanța supremă a decis revocarea controlului judiciar, iar decizia este defintivă.

Mihai Voicu, dosar penal. Mai mulți membri PNL au fost chemați la DNA Craiova pentru campania din 2012, anunță Cotidianul. Liderul partidului Mihai Voicu se numără printre aceștia. Petre Pantalia, care în 2012 era membru PNL, a declarat că dosarul este deschis pe numele lui Mihai Voicu, fost președinte al PNL Dolj și vizează campania electorală din 2012.

Protest anti-Uber la Palatul Victoria. Sindicaliștii: șoferii de Uber ar putea fi amendați pentru transportul neautorizat de persoane. Guvernul nu confirmă. Circa 2.500-3.000 de taximetriști au scandat ieri în fața guvernului împotriva Uber și a taximetriștilor pirați, protest în urma căruia sindicaliștii au anunțat că Executivul va schimba legea taximetriștilor, 38/2003, astfel încât cei care transportă persoane fără autorizație, precum șoferii de Uber sau taximetriștii fără autorizație, să poată fi amendați de către polițiștii rutieri, relatează Ziarul Financiar. Ministerul Consultării Publice a confirmat într-un comunicat semnarea unui protocol cu sindicaliștii, în care vorbește despre organizarea unor consultări „cu toți actorii interesați’.

Principesa Margareta: Dacă vom reuși să ne ridicăm la înălțimea strămoșilor noștri… Dacă românii vor reuși să se ridice la înălțimea morală a strămoșilor, vor „birui” prezentul și vor ști să „își scrie” viitorul, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului, Principesa Margareta, la ședința festivă dedicată celebrării Centenarului „Iași — Capitala Regatului României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri”, conformCotidianul. Principesa a vorbit despre importanța istorică a evenimentului.

Starea copilului căzut în puț este gravă. Starea copilului care a căzut marți într-un puț în județul Teleorman este gravă, el fiind intubat și ventilat mecanic, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru, scrieJurnalul Național. „Este în cazul post-resuscitare. A fost resuscitat în timpul transportului. A fost cu hipotermie severă, temperatura corpului s-a normalizat de azi noapte”, a precizat medicul.

Polițiștii din Teleorman au deschis un dosar penal in rem în cazul copilului care a căzut într-o fântână. Mama și bunica băiețelului sunt audiate de anchetatori. Salvatorii l-au vizitat pe băiețel la spital. Polițiștii teleormăneni au deschis e cercetare penală in rem în cazul copilului care a căzut într-o fântână în Teleorman și a fost scos după mai bine de 10 ore, potrivit România Liberă. Purtătorul de cuvânt al Poliției Teleorman, Teodora Dragole, a declarat, miercuri, că cercetarea se efectuează deocamdată pentru faptă și nu împotriva unor persoane. „Se efectuează cercetări. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă și cercetările sunt în curs’, a declarat Teodora Dragole.

Gabriela Firea: Mi s-a transmis că sâmbătă se va putea relua parțial circulația prin pasajul Piața Sudului. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, că i s-a transmis, dar nu oficial, că sâmbătă se va putea relua circulația pe un fir de mers dus și unul întors prin pasajul Piața Sudului, potrivit Ziarului Financiar. „Mi s-a transmis nu oficial, că sâmbătă se va putea relua circulația pe un fir de mers dus și unul întors prin pasajul Piața Sudului, dar având în vedere că legislația nu permite în acest moment să se realizeze recepții parțiale, practic ar fi răspunderea constructorului pentru acest acces la pasajul Piața Sudului pe un fir dus și pe un fir întors. Dar nu ar fi rău, ar fi foarte bine”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la inaugurarea Centrelor de zi pentru copii „Micul Prinț” și „Lizuca” din sectorul 3 al Capitalei.

Ministrul Sănătății: Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon a fost demis. Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon a fost demis miercuri din funcția pe care o ocupa interimar, a anunțat ministrul Sănătății, Florian Bodog, scrie Ziarul Financiar. „L-am demis pur și simplu. Dânsul nu era sub concurs, era interimar, l-am demis pur și simplu. Am primit informările și întrucât mi-au fost semnalate erori de management, care nu se datorează neapărat managerului. Încă nu am hotărât cine îi va lua locul”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Bodog: Vaccinul hexavalent și cel tetravalent au fost distribuite. În prima decadă din mai vaccinul ROR va intra în țară. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat, miercuri, că atât vaccinul hexavalent, cât și cel tetravalent au fost distribuite în țară, fiind posibil să nu fi ajuns chiar în toate județele, informează Economica.net. În ceea ce privește vaccinul împotriva rujeolei acesta va intra în țară în primele zece zile ale lunii mai. „A sosit în două tranșe vaccinul hexavalent și a fost distribuit în țară. Vaccinul tetravalent, la fel”, a anunțat ministrul Sănătății.

Dor Geta Popescu a fost înmormântată la Râșnov. Tatăl alpinistei a venit în cârje la funeralii. Sute de oameni, rude, prieteni și colegi de școală au participat la înmormântarea lui Dor Geta Popescu, care a avut loc, miercuri, în Râșnov, transmite Libertatea. Cu toții, au venit s-o conducă pe ultimul drum pe tânăra alpinistă, care s-a stins, săptămâna trecută, în urma unei avalanșe în Munții Retezat. Slujba de înmormântare nu a fost oficiată în biserică, ci în aer liber la cimitir pentru că Geta a iubit mereu natura.

Electrica: „A fost reluată alimentarea cu energie electrică din județele Vrancea și Galați”. Prin mobilizarea echipelor SDEE Muntenia Nord, Electrica Serv, precum și ale contractorilor din toată țara, în acest moment a fost reluată alimentarea cu energie electrică la majoritatea consumatorilor din județele Vrancea și Galați, cele mai afectate de condițiile meteorologice nefavorabile, pe alocuri extreme, de săptămâna trecută, potrivit unui comunicat de presă al companiei, scrieBursa. Reprezentanții companiei transmit: „În județul Vrancea, toți consumatorii afectați au fost realimentați din rețeaua de medie tensiune. Mai sunt defecțiuni izolate, în câteva localități, pentru remedierea cărora se lucrează la rețeaua de joasă tensiune”.

Un apreciat antrenor de tenis român, arestat preventiv după ce ar fi violat o elevă de 11 ani. Unul dintre cei mai apreciați antrenori de tenis din Cugir, județul Alba, a fost arestat preventiv, miercuri, fiind acuzat că a violat o elevă de 11 ani, după un antrenament, conform Jurnalului Național. Tatăl fetei de 11 ani a sesizat poliția cu privire la faptul că minora a fost agresată sexual de antrenorul ei de tenis, după efectuarea antrenamentului, la baza sportivă din orașul Cugir. Astfel, anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunea de corupere sexuală, iar ulterior au schimbat încadrarea juridică în infracțiunea de viol și au luat măsura reținerii pentru 24 de ore.

CFR Călători suplimentează trenurile pentru 1 mai. Orașe din țară vor fi conectate direct cu Litoralul. CFR Călători pune în circulație trenuri suplimentare în perioada 28 aprilie — 1 mai, mai multe orașe din țară fiind conectate cu litoralul prin trenuri directe, se arată într-un comunicat de presă al companiei remis, miercuri, presei, scrieEconomica.net. „În perioada 28 aprilie — 1 mai, vor fi puse în circulație trenuri suplimentare, iar față de graficul de circulație obișnuit capacitatea de transport va crește cu peste 8.000 de locuri”, se arată în document.

Olguța Vasilescu: Imediat ce terminăm cu Legea salarizării unitare, intrăm și în sistemul de pensii, care trebuie corectat. Pensiile speciale vor fi înghețate până la o abordare foarte serioasă a Legii pensiilor, care va începe să fie făcuă anul acesta, după ce „se va termina” cu Legea salarizării unitare, a declarat, miercuri, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, conform Economica.net. „Noi am înghețat aceste pensii (speciale — n. r.) până la o abordare foarte corectă și serioasă a Legii pensiilor în general. După ce ieșim din Legea salarizării unitare, vom intra în sistemul de pensii, care trebuie corectat, pentru că avem această indemnizație minimă care ajunge de anul acesta la 520 de lei”, a explicat Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Doar 3 din 100 de companii au impact asupra economiei. Doar 3 din 100 de companii românești reprezintă motorul economiei autohtone, dar jumătate din ele se află în stare de dificultate, potrivit celei de-a treia ediții a studiului CITR Group privind evoluția societăților de impact între 2013 și 2015, transmite Curierul Național. Numărul acestor societăți de impact este în scădere, de la 23.384 în 2013 până la 19.564 în 2015. Dacă se menține această tendință de contracție a companiilor de impact, întreaga economie poate fi afectată, prin efect de contagiune.

Isărescu: Un credit trebuie dat înapoi. Dacă ți-ai făcut o casă, ești robul casei, nu al băncii. Cei care iau un credit trebuie să știe că un credit luat trebuie dat înapoi, iar dacă ai luat un credit nu ești rob al băncii, ci a ceea ce ai făcut cu banii, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, la cea de-a XXV-a ediție a Simpozionului anual de istorie și civilizație bancară „Cristian Popișteanu”, cu privire la educația financiară, scrie Capital. „Oamenii călătoresc cu avionul, dar nu trebuie să știe neapărat cum funcționează motorul cu reacție, dar trebuie să știe că se urcă în avion și că acolo sunt niște reguli precise și să accepte, chiar cei care călătoresc frecvent cu avionul, plictiseala aceea cu măsurile de siguranță”, a spus Mugur Isărescu, cu referire la educarea financiară a populației.

Lazea: BNR, printre țapii ispășitori căutați de cei care au probleme cu creditele. Banca Națională a României se află pe lista țapilor ispășitori căutați de către cei care sunt nemulțumiți de creditele luate, iar acestei instituții i se reproșează, printre altele, că nu se implică suficient în educația financiară a populației, a declarat, miercuri, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, la cea de-a XXV-a ediție a Simpozionului anual de istorie și civilizație bancară „Cristian Popișteanu”, conform Capital. „Așa cum spunea domnul guvernator, omul se bucură când ia creditul și după aceea, o viață întreagă suferă, mai ales atunci când a luat creditul în altă monedă, altă valută decât cea în care primește salariul, și/sau atunci când a luat creditul pe termen lung sau cu dobândă variabilă. În momentul acela începe să caute țapi ispășitori”, a afirmat Valentin Lazea.

Vasilescu (BNR): Protecția consumatorilor de servicii financiare șchioapătă. Protecția cu amănuntul a consumatorilor de servicii financiare este un domeniu din sfera de activitate a băncilor care șchioapătă, dar legea nu îi stabilește Băncii Naționale atribuții legate de protecția clienților băncilor, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la BNR, la cea de-a XXV-a ediție a Simpozionului anual de istorie și civilizație bancară „Cristian Popișteanu”, relateazăCapital. „Este cert că deciziile BNR produc efecte benefice. Dobânzile la credite, bunăoară, au tot scăzut și continuă să scadă, iar dinamica creditării e mai bună decât a celorlalte țări din regiune, cu excepția poate a Poloniei, și e mai bună decât media zonei europene”, a spus Adrian Vasilescu.

Garanti Bank revizuiește în creștere, la 4%, estimarea privind evoluția PIB în 2017. Garanti Bank a revizuit în creștere estimarea privind evoluția PIB în 2017, la 4%, de la 3,7% preconizat anul trecut, informează Curierul Național. Creșterea va fi, cel mai probabil, susținută de comerț și evoluția pozitivă a industriei, arată cel mai recent Raport macroeconomic al băncii, aferent primului trimestru al acestui an. În 2016, România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană, pe fondul măsurilor de relaxare financiară care au determinat avansul semnificativ al veniturilor reale și care au stimulat creșterea comerțului și a transporturilor cu 11% față de anul anterior.

Halterofilul Gabriel Sâncrăian, medaliat cu bronz la Rio, suspendat opt ani pentru dopaj! Ceața s-a risipit în cazul Sâncrăian, unul dintre olimpicii care reușeau la JO 2016 surpriza pentru delegația condusă de Alin Petrache, notează ProSport. Siteul federației internaționale de haltere anunță azi, la secțiunea sportivi suspendați pentru doping, că medaliatul cu bronz de la Rio Gabriel Sâncrăian a fost suspendat opt ani din activitate, până pe 12 august 2024. Sportivul de la CSM Bistrița a fost depistat în Brazilia cu un nivel ridicat de testosteron.

Răzvan Cojanu, primul român care are șansa de a câștiga titlul mondial la profesioniști — categoria grea. Boxerul de 2,02 m se bate pe 6 mai cu deținătorul centurii mondiale WBO, Joseph Parker. Boxerul român Răzvan Cojanu poate prinde trenul vieții, scrie ProSport. Uriașul de 2.02 metri, stabilit de ceva ani în California (SUA), a intrat în hora unui meci de titlu mondial care îi poate rescrie istoria. În vârstă de 30 de ani, Cojanu se va bate, pe 6 mai, pentru centura de campion mondial WBO, la Manukau City (Noua Zeelandă), cu deținătorul centurii WBO, neo-zeelandezul Joseph Parker.

Halep, victorie convingătoare la Stuttgart. Aproape de un nou meci cu Johanna Konta. Simona Halep s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart, după ce a învins-o pe cehoaica Barbora Strycova, anunță Gazeta Sporturilor. Halep s-a impus în minimum de seturi, scor 6-2, 6-3, la capătul unei partide pe care a condus-o în totalitate.

Begu merge mai departe la Istanbul. Cu cine s-ar putea întâlni în sferturi. Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de la Istanbul, după victoria în trei seturi obținută în fața belgiencei Kirsten Flipkens, relatează Gazeta Sporturilor. Românca, favorita numărul trei a competiției din Turcia, s-a impus în fața lui Flipkens, scor 6-1, 1-6, 6-3, după o oră și 46 de minute de joc.

Alexandra Cadanțu s-a calificat în „optimi” la Istanbul și și-a făcut adversara să plângă. Alexandra Cadanțu (26 de ani) s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA de la Istanbul după ce a învins-o pe japoneza Nao Hibino, scor 2-6, 6-0, 6-3, conform Gazetei Sporturilor. Jucătoarea noastră ocupă locul 292 în clasamentul WTA și a ajuns până în această fază a competiției fiind venită din calificări. Meciul cu Hibino, locul 80 WTA, a durat două ore ?i 33 de minte.

Sorana încheie ziua perfectă a tenisului românesc cu o calificare în „sferturi” la Istanbul! Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, cap de serie numărul 5 și locul 66 în ierarhia mondială, a obținut, miercuri, accederea în sferturile de finală ale turneului WTA de la Istanbul, din Turcia, desfășurat pe zgură și dotat cu premii în valoare de 226.750 de dolari, transmite ProSport. Cîrstea a câștigat, în primul tur, cu Maria Sakkari (Grecia, locul 96 WTA), scor 6-4, 6-2, într-o oră și 22 de minute de joc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult