Acasa Revista Presei Revista presei. Sevil Shhaideh îi ia locul lui Grindeanu

Revista presei. Sevil Shhaideh îi ia locul lui Grindeanu

scris de Z.V.
12 afisari

Eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, declarațiile procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, discuțiile referitoare la legea amnistiei și grațierii, audierea lui Traian Băsescu la Parchetul General, precum și problemele cauzate de vreme, dar și cazul Steaua sunt principalele subiecte ale zilei de 18 ianuarie.

Sevil ShhaidehSevil Shhaideh îi ia locul lui Grindeanu. Prim-ministrul Sorin Grindeanu i-a delegat, marți, vicepremierului Sevil Shhaideh atribuțiile de șef al Executivului, de miercuri până luni, cât timp el se va afla în Statele Unite ale Americii pentru a participa la inaugurarea președintelui ales, Donald Trump, scrie Q Magazine. Potrivit unei decizii publicate, marți, în Monitorul Oficial, ‘în perioada 18-22 ianuarie 2017, Sevil Shhaideh, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, exercită atribuțiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activității Guvernului României’.

Iohannis: Am semnat decretele privind eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a lui Florian Coldea. Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți seară, că a semnat cele două decrete privind eliberarea din funcție a lui Florian Coldea, prim-adjunctului directorului SRI, Eduard Hellvig, și trecerea în rezervă a acestuia, scrie Economica.net. „Este bine că în aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul și rolul lor în sistemul de securitate națională”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni. El a spus că, pentru ca serviciile secrete să își facă treaba, trebuie trasate „două linii roșii” referitoare la modul în care se raportează serviciile secrete la politicieni și politicienii la serviciile secrete.

Klaus Iohannis: Vreau o majoritate matură, să vină lângă mine și să garanteze securitatea, statul de drept. Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că își dorește o majoritate parlamentară matură care să vină lângă șeful statului și să garanteze securitatea națională și statul de drept, conformZiarului Financiar. El a subliniat că nu este bine nici ca serviciile secrete să se implice în politică, nici ca acestea să fie politizate. ”Pentru ca serviciile secrete să își facă treaba bine și pentru ca politicienii să își facă treaba bine este important să trasăm cel puțin două linii roșii. Una se referă la felul cum se relaționează serviciile secrete la politicieni, la politică. Sau, mai simplu spus, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat”, a atenționat Iohannis.

Tăriceanu către Iohannis: Datorați răspunsuri legate de acțiunile instituțiilor de forță. Președinte Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că șeful statului, Klaus Iohannis, datorează românilor „răspunsuri la câteva întrebări simple legate de modul de operare al instituțiilor de forță”, potrivitCapital. „Domnule președinte, în mijlocul acestui scandal imens, datorați românilor răspunsuri la câteva întrebări simple legate de modul de operare al instituțiilor de forță. Aceste întrebări nu sunt doar ale mele, ci și ale sutelor de români care mi s-au adresat mie și Parlamentului în speranța că aici vor găsi dreptate”, afirmă Tăriceanu, într-o scrisoare adresată președintelui Iohannis, după ce șeful statului a semnat decretele privind eliberarea din funcție a generalului Florian Coldea și trecerea acestuia în rezervă.

Țuțuianu: Conducerea SRI, audiată pe 25 ianuarie; subiectele vizate — cazul Coldea și bugetul instituției. Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI va audia conducerea Serviciului Român de Informații pe 25 ianuarie în legătură cu cazul Florian Coldea și bugetul acestei instituții, a anunțat, marți, președintele comisiei, Adrian Țuțuianu, transmiteJurnalul Național. „Am avut o discuție și am formulat o adresă prin care am solicitat conducerii SRI să fie prezentă pe data de 25 ianuarie, la ora 11,00, la sala comisiei de control, cu două subiecte. Subiectul numărul unu este legat de ceea ce se întâmplă acum în spațiul public — cazul Coldea, subiectul numărul doi este legat de bugetul Serviciului pe 2017”, a precizat Țuțuianu.

Deputatul Cezar Preda susține că nu știe ce poate face Comisia parlamentară SRI în cazul Coldea. Deputatul PNL Cezar Preda, membru al Comisiei de control a SRI, susține că nu știe ce poate face această comisie parlamentară în analizarea cazurilor Florian Coldea și Sebastian Ghiță, având în vedere că se derulează deja o anchetă a SRI pe acest subiect, informeazăRomânia Liberă. „Pot să vă spun că nu știu ce poate face nici acum această comisie vizavi de această anchetă. Dacă există o anchetă internă a SRI trebuie să facem analiza după ancheta SRI, dacă există vreun denunț din partea domnului Ghiță va trebui întâi să vedem dacă există deja un dosar început, pentru că dacă există o anchetă penală iarăși nu putem face comisie de anchetă”, a declarat marți deputatul Cezar Preda, care a participat la ședința Comisiei parlamentare de control a activității SRI.

Ministrul Justiției vrea reabilitarea imaginii SRI dar nu și implicarea în Justiție. Ministrul Florin Iordache a declarat, astăzi, că serviciile de informații nu trebuie să aibă niciun fel de intervenție în Justiție, adăugând că imaginea SRI trebuie recredibilizată, conform Evenimentului Zilei. „Serviciile nu trebuie să aibă niciun fel de intervenție nici în Justiție și în niciun fel. Serviciile au rolul lor și, fără îndoială, atât timp cât e o anchetă în derulare poziția mea într-o parte sau în alta cred că nu ar face bine, de aceea refuz să mă pronunț”, a precizat, la ieșirea de la CSM, Florin Iordache, întrebat despre evenimentele din ultima perioadă în care este implicat SRI.

Tăriceanu, atac la adresa șefei DNA: Se simte vulnerabilă din cauza legăturilor nesănătoase pe care le vedem că existau între ea și generalul Coldea. Șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, „se simte vulnerabilă’, din cauza „legăturilor nesănătoase’ pe care le-ar avea cu fostul prim-adjunct al șefului SRI, Florian Coldea, transmite România Liberă. „Doamna Kovesi, în momentul de față, se simte vulnerabilă. Se simte vulnerabilă din cauza legăturilor nesănătoase pe care le vedem că existau între dânsa și generalul Coldea, care nu au nimic cu legăturile instituționale”, a declarat șeful Senatului, marți seară, la postul Antena 3.

Sorin Grindeanu: Exclud discutarea amnistiei; Nu o exclud pe cea a grațierii, dar nu la infracțiuni grave. Premierul Sorin Grindeanu a declarat marți seara că nu este de acord cu punerea în discuție a unor probleme legate de amnistie, dar nu exclude o discuție despre grațieri, dar nu pentru infracțiunile grave, care privesc corupția, evaziunea, alte infracțiuni majore, potrivitZiarului Financiar. „Nu sunt de acord să punem în discuție probleme legate de amnistie, dar nu exclud o discuție despre grațieri, însă nu pentru infracțiuni grave, care privesc corupția, evaziunea, alte infracțiuni majore”, a spus premierul Grindeanu.

PSD va suporta costul deplasării în SUA a lui Dragnea și Grindeanu, pentru învestirea lui Trump la Casa Albă. Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a anunțat marți că acest partid va suporta cheltuielile pentru deplasarea în SUA a liderului PSD, Liviu Dragnea, și a premierului Sorin Grindeanu, la ceremonia de îmvestire a noului președinte Donald Trump, informeazăRomânia Liberă. Întrebat ce sumă va fi alocată de Camera Deputaților pentru deplasarea lui Liviu Dragnea la Washington DC, Mircea Drăghici a spus că toate costurile sunt suportate de partid.

Comisia de Cultură: Achiziționarea Cumințeniei, banditism politic din partea tehnocraților. Guvernul actual nu își asumă „aventura”. Comisia de cultură a respins, marți, OUG 19/2016 pentru completarea ordonanței privind achiziționarea Cumințeniei Pământului dată de Dacian Cioloș, deputații afirmând că demersul tehnocraților a fost ‘un act de banditism politic’, ‘o aventură politico-culturală’ pe care actualul guvern nu și-o asumă, scrie Gândul. Actulul guvern nu își asumă continuarea demersului de achiziționare a sculpturi „Cumințenia Pământului”, început de fostul premier Dacian Cioloș, a declarat secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Oprean, în ședința Comisiei de cultură a Camerei Deputaților.

Fosta șefă de la Adopții, repusă în funcție la șase zile după ce a fost demisă. Premierul Sorin Grindeanu a eliberat-o din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție pe Lidia Manuela Onofrei, numită tot de îl în urmă 6 zile, și a numit-o în funcție pe Gabriela Coman, fost șef al instituției până în urmă cu o săptămână, anunțăLibertatea. Potrivit unui decizii publicate în Monitorul Oficial, Lidia Manuela Onofrei a fost eliberată din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Ea a fost numită pe 12 ianuarie tot de premierul Sorin Grindeanu.

Dodon provoacă Bucureștiul: „Jumătate din teritoriul României este al Moldovei!’. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a arătat presei harta Moldovei istorice pe care i-a dăruit-o omologul său rus Vladimir Putin, spunând că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc, relateazăPuterea. Harta a fost întocmită în secolul al-XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi după războiul ruso-turc din 1806-1812. Dodon și-a exprimat regretul că, în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut. „Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită’, a spus el.

Florian Coldea, trecut în rezervă, deși SRI susține că nu a încălcat legea în cazul Ghiță. SRI a trimis la Palatul Cotroceni o cerere de trecere în rezervă a prim-adjunctului Florian Coldea, suspendat de directorul SRI, Eduard Hellvig, în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță, transmite Gândul. SRI a anunțat că ancheta internă în scandalul Coldea-Ghiță a fost finalizată, toate aspectele fiind „clarificate’. Comisia de anchetă a constatat că generalul Coldea nu a încălcat legea sau normele interne ale SRI, propunând repunerea acestuia în funcție, însă Coldea a refuzat, cerând trecerea în rezervă, din ‘motive ce țin de demnitatea și onoarea militară și de riscul afectării grave a activității instituției’, arată SRI.

Unde l-a cunoscut Kovesi pe Ghiță. Explicațiile șefei DNA. „Nu am de ce să demisionez”. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, sisține că l-a cunoscut pe Sebastian Ghiță la evenimente organizate de instituțiile cu care colabora, precizând că participat la evenimente private cu acesta, conform Gândul. Kovesi spune că nu are motive să își dea demisia. „În calitatea mea instituțională, am fost invitată la anumite evenimente organizate de șefi de instituții sau de instituțiile cu care colaborăm în activitatea noastră, ocazie cu care l-am întâlnit pe Sebastian Ghiță. La astfel de evenimente. Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghiță, nu am vorbit niciodată la telefon cu Sebastian Ghiță, nu i-am dat mailuri și nu am participat decât la evenimente organizate de șefi de instituții sau de instituții publice, la care eu nu pot cenzura lista de invitați, evenimente la care au fost prezente și alte persoane. (..) Nu știu cine e cucuveaua mov. Nu am folosit niciodată un astfel de e-mail”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Kovesi, despre amnistie și grațiere: „Inculpații nu vor mai executa pedepsele, banii rămân în buzunarul lor”. Adoptarea unei legi privind amnistia sau grațierea unor fapte care sunt de competența DNA va influența lupta anticorupție, a declarat, ieri, într-un interviu, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, motivând că „inculpații nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor”, relatează Bursa. Domnia sa a explicat: „Spre exemplu, în cazul amnistiei, în toate dosarele în care s-au pronunțat sentințe de condamnare, se șterg consecințele condamnării, toate dosarele care au fost înaintate instanței de judecată cu rechizitoriu, prin trimitere în judecată, se vor înceta aceste procese, iar toate dosarele care sunt în curs de investigare la DNA se vor închide, dacă faptele pe care noi le investigăm vor face obiectul unei legi de amnistie, spre exemplu, sau al unei legi de grațiere”.

Kovesi despre Sebastian Ghiță: E prima dată când un inculpat aflat sub filaj dispare. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat marți, referitor la Sebastian Ghiță, că este primul caz în care un inculpat dispare de sub filaj de când ea se află la conducerea DNA, potrivit Jurnalului Național. „Înainte de dispariția acestuia, procurorii de la Serviciul Teritorial Ploiești (…) au dispus anumite măsuri de supraveghere operativă, ceea ce în limbajul obișnuit se numește filaj. După decizia Curții Constituționale (…), această activitate a fost pusă în aplicare cu structurile Ministerului de Interne. În mod cu totul surprinzător (…), am fost anunțați că inculpatul Sebastian Ghiță a dispărut. Cel puțin de când conduc DNA, este pentru prima dată când un inculpat care este pe această măsură a filajului dispare așa, pur și simplu, și nu mai poate fi găsit”, a declarat Kovesi la Digi 24.

DNA a indisponibilizat bunuri și valori de 640 milioane de euro în 2016. Direcția Națională Anticorupție a indisponibilizat în 2016 bunuri și valori de peste 640 milioane de euro, a declarant procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, într-un interviu, conform Capital. Întrebată dacă a constatat în ultimul an o îmbunătățire în ceea ce privește recuperarea prejudiciilor în dosarele instrumentate de DNA, Kovesi a răspuns: „Da, categoric. Aș reaminti, am și prezentat la bilanțul activității pe 2015, că atunci suma indisponibilizată de DNA a fost de jumătate de miliard de euro, respectiv 500 milioane de euro, iar în acest an indisponibilizările sunt în cuantum de 640 milioane de euro. Deci, o creștere cred cu 40%, dacă nu mă înșel”.

CSM sesizează Inspecția Judiciară în cazul ultimelor înregistrări ale lui Ghiță. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, marți, Inspecția Judiciară, la solicitarea DNA, în cazul ultimelor înregistrări ale lui Sebastian Ghiță și a afirmațiilor legate de acestea făcute la o emisiune a postului România TV, relatează Cotidianul. Sesizarea Inspecției Judiciare a fost făcută de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, după ce Direcția Națională Anticorupție a solicitat să se verifice dacă informații prezentate pe postul România TV și afirmații făcute la o emisiune au adus atingere independenței sistemului judiciar.

Ce le-a spus Băsescu procurorilor timp de trei ore. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, marți, după ce a ieșit din sediul Parchetului General, că a dat în fața procurorilor o declarație în calitate de martor în cazul înregistrărilor făcute publice de Sebastian Ghiță, transmite Puterea. Traian Băsescu a fost audiat marți la Parchetul General, timp de două ore și jumătate, în dosarul deschis ca urmare a informațiilor făcute publice de fostul deputat Sebastian Ghiță în mai multe înregistrări difuzate de postul România TV. „A fost o declarație de martor, completă, pe toate întrebările procurorului, dar nu vă pot spune conținutul ei, pentru că nu am voie după Codul penal”, a spus Băsescu după audiere.

Ministrul Justiției: „Din punctul meu de vedere, amnistia nu trebuie avută în vedere, dar grațierea da”. Decizia unei legi a grațierii trebuie să aparțină Guvernului, a declarat, astăzi, ministrul Justiției, Florin Iordache, care a precizat că în cursul zilei va avea o discuție pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu și că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar grațierea da, cu „eliminarea faptelor de corupție și a faptelor grave împotriva persoanei”, scrie Bursa. Iordache a mai spus că nu trebuie negat faptul că gradul de ocupare în penitenciare este foarte mare, respectiv de 150%, arătând că sunt 19.000 de locuri în penitenciare și 27.000 de deținuți.

Dosarul „Mineriadei”. Petre Roman, la Parchetul General. Fostul premier Petre Roman s-a prezentat marți la Parchetul General în dosarul Mineriadei, în care este acuzat de infracțiuni contra umanității, transmite Cotidianul. Petre Roman a declarat marți, la ieșirea de la Parchet, că a menținut în fața procurorilor militari declarația dată anterior în dosarul Mineriadei, iar tot ce are de spus despre evenimentele din 13-15 iunie 1990 se regăsește în acea declarație și nu mai are nimic de adăugat.

Lia Olguța Vasilescu, la Curtea de Apel București în dosarul în care este acuzată de corupție. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, s-a prezentat marți dimineața la Curtea de Apel București, unde trebuia să se judece o contestație a DNA la decizia Tribunalului București de a trimite procurorilor dosarul în care aceasta este acuzată de corupție, anunță Jurnalul Național. Avocatul Olguței Vasilescu, Alexandru Chiciu, a declarat că procesul a fost suspendat, după ce procurorul de ședință nu a mai dorit să susțină pe fond contestația, pe motiv că instanța de la Curtea de Apel București nu are competență să judece acest dosar. În opinia reprezentantului DNA, dosarul trebuie trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece deputatul Lia Olguța Vasilescu a devenit ministru.

Nepotul lui Băsescu, condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Dragoș Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu și nepotul lui Traian Băsescu, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul de trafic de influență, transmite Q Magazine. Decizia nu este definitivă. Potrivit DNA, în 13 martie 2014, „Dragoș Băsescu, beneficiind de ajutorul lui Ciprian Nistor, i-a pretins unui om de afaceri (n.r. ? Sandu Staicu), denunțător în cauză, 500.000 de euro pentru o soluție de respingere a arestării într-o contestație formulată de către DIICOT în dosarul ce îl privea și încă 500.000 euro atât pentru obținerea unei soluții favorabile în cauza respectivă, cât și pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor acestuia’.

Teza de doctorat a Codruței Kovesi, reanalizată. Președintele interimar al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat marți că a fost depusă o contestație față de decizia consiliului care a stabilit că procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, conform Cotidianul. „A fost depusă o contestație. Urmează procedura legală ? se numește o comisie care să analizeze contestația și, după ce comisia este aprobată de Consiliul general, face un raport, care la rândul lui va fi supus votului Consiliului general”, a explicat Andruh.

Un nou termen în procesul privind casa familiei Iohannis, programat miercuri. Un nou termen în procesul privind casa din Sibiu pierdută de familia președintelui Klaus Iohannis este programat miercuri, la Curtea de Apel Pitești, fiind al patrulea după strămutarea cauzei de la instanța similară din Brașov, relatează Capital. La termenul anterior, din 7 decembrie 2016, instanța a admis cererea de amânare formulată de avocatul familiei prezidențiale, pentru a o putea introduce pe Carmen Iohannis în calitate de moștenitor al mamei sale, Georgeta Lăzurcă, la rândul ei parte în proces.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu: Baronii sănătății vor încerca să arunce la coș tot ce a a făcut guvernul Cioloș. Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, face un apel la cetățeni pe pagina sa de Facebook să ceară parlamentarilor să oprească „tăvălugul mizeriei din sănătate”, precizând că „baronii sănătății” și politicienii vor să arunce la coș tot ce a făcut bun guvernul Cioloș, transmite Ziarul Financiar. Reacția lui Vlad Voiculescu vine după de ordonanța de urgență care le interzice managerilor de spitale să aibă funcții de conducere în partide, alături de alte măsuri anti-nepotism, adoptată de Guvern în noiembrie la inițiativa fostul ministru, a fost respinsă de plenul Senatului luni.

Autostrada A2, tronsonul Fetești — Constanța, restricționată din cauza viscolului. Situația drumurilor blocate, la ora 22:00. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că începând cu ora 22.45 traficul rutier a fost restricționat pe A2 tronsonul Fetești — Constanța, pe sensul către litoral, din cauza viscolului, conform Libertatea. Pe autostrada A2 București — Constanța, ninge viscolit și vizibilitatea este extrem de scăzută, iar pentru siguranța participanților la trafic și pentru a permite curățarea suprafeței carosabile în mod eficient traficul pe A2 rămâne restricționat.

Cod galben de ninsori prelungit în trei județe. Informare meteorologică de intensificări de vânt, valabilă inclusiv în București. Potrivit unei avertizări emise de meteorologi, Codul galben valabil pentru județele Caraș-Severin, Călărași și Constanța va fi prelungit date fiind intensificările de vânt și zăpada viscolită din aceste zone, scrie Adevărul. Concret, în județele Caraș-Severin, Călărași și Constanța, rafalele de vânt vor atinge 55 — 65 km/h și izolat 70 km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada.

Cât va costa depozitarea gunoiului din Capitală. Taxa de 80 de lei pe tona de deșeu depozitat la groapa de gunoi se va plăti diferențiat de către operatorii de salubritate și se va aplica la diferența dintre ținta de valorificare pe care și-au propus-o și ceea ce au realizat efectiv, aceste prevederi urmând să fie incluse într-un proiect de Ordonanță de Urgență, a declarat, marți, într-o conferință de presă, Daniel Constantin, ministrul Mediului, transmite Adevărul. „Taxa de 80 de lei pentru tona de deșeu depozitat la groapa de gunoi este o taxă care a intrat în vigoare înainte de momentul instalării mele la Ministerul Mediului. Aceasta este o taxă penalizatoare pentru managementul deșeului. La ora actuală, România are o rată de reciclare a deșeurilor de 4,5%, iar ținta ce trebuie atinsă este 50%, până în 2020”, a spus Constantin.

Firea vrea educație privind colectarea selectivă a deșeurilor, inclusiv la nivelul grădinițelor. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a lăudat marți, propunerea ministrului Mediului privind o diferențiere a taxei pentru tona de deșeu depozitat în funcție de gradul de valorificare, scrie Libertatea. Mai mult, Gabriela Firea a subliniat că populația trebuie educată pentru a face eforturi în vederea colectării selective, încă de la grădiniță. „Am luat decizia ca pentru București să mergem cu educația până în grădinițe, școli, licee, universități, societăți comerciale și alte instituții, pentru că din întâlnirile pe care le-am avut cu alte organizații (…) concluzia este una singură: fără educație, acest procent îngrijorător de 4,5% reciclare nu va putea să crească semnificativ în perioada următoare’, a precizat Firea.

Gabriela Firea: Strategia energetică a Capitalei va fi aprobată în scurt timp. Iluminatul public ar putea fi asigurat cu energie provenită din arderea deșeurilor. Primarul general, Gabriela Firea, a declarat marți că proiectul de strategie energetică a Capitalei prevede posibilitatea ca iluminatul public din București să fie susținut cu ajutorul energiei electrice furnizate de stația de tratare termică a deșeurilor, conform Evenimentului Zilei. Construirea unei astfel de stații de tratare termică depinde de aprobarea unei decizii politice la nivelul Guvernului, în ce privește Programul Național de Gestionare a Deșeurilor. „Bucureștiul și zona metropolitană au fost introduse în Programul Operațional Mari Proiecte cu suma de 180 de milioane de euro pentru construirea unei stații de tratate termică pentru deșeuri. (…) Iar în strategia energetică a Capitalei, care va fi aprobată în scurt timp, (…) am introdus la capitolul valorificarea deșeurilor și posibilitatea ca iluminatul public din Capitală să fie susținut doar din această stație de tratare termică”, a precizat Firea, marți, în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de ministrul Mediului, Daniel Constantin.

O profesoară din București sare la gâtul lui Firea: „Încercați să cârpiți (problemele) cu astfel de improvizații”. După ce a hotărât, împreună cu ISMB, că elevii pot veni marți și meircuri mai târziu la școală, o profesoară i-a transmis Gabrielei Firea un mesaj dur, notează Evenimentul Zilei. Profesoara reclamă că măsurilele primarului sunt doar improvizații prin care își rezolvă problemele edilitare. Mesajul tinerei profesoarei a strâns în prima zi peste o mie de aprecieri și sute de distribuiri.

Metrorex continuă seria de măsuri pentru deplasarea în siguranță a călătorilor între stațiile de corespondență. Metrorex continuă seria de măsuri pentru deplasarea în siguranță a călătorilor între stațiile de corespondență Piața Unirii 1 — Piața Unirii 2 și Piața Victoriei 1 — Piața Victoriei 2, ca urmare a situațiilor de supraaglomerare semnalate la orele de vârf, scrie Curierul Național. Astfel, începând cu data de 10.01.2017, echipe mixte formate din angajați Metrorex, Poliția Metrou, agenți de pază, reprezentanți ai Jandarmeriei și ai ISU sunt prezente în intervalele orare 07.30-10.00 și 16.30 — 19.00, în cele patru stații de metrou, pentru coordonare și intervenție în caz de necesitate.

Administrarea Parcului Văcărești. Asociația Parcul Natural Văcărești și Primăria Capitalei au depus dosarul la Ministerul Mediului pentru administrarea Parcului Văcărești, conformPuterea. Prin Ordin de Ministru vor fi stabilite comisiile care vor analiza cerearea, a anunțat ministrul Mediului, Daniel Constantin. Constantin a precizat că, dacă lucrurile sunt în ordine, Parcul Văcărești va fi curând trecut în administrarea Primăriei Capitalei și a Asociației Parcul Natural Văcărești.

Aplicație pentru monitorizarea de către familie a bolnavilor internați, dar și a activității din spital, lansată în Capitală. O aplicație prin care familia își poate monitoriza permanent ruda internată în spital, chiar dacă nu este în aceeași localitate, dar care urmărește și activitatea din unitatea sanitară și poate localiza, totodată, aparatura mobilă necesară în anumite tratamente, a fost lansată, marți în Capitală, în prezent fiind utilizată în două spitale din Chicago, iar din martie și în câteva unități din Europa, transmite Economica.net. Bogdan Nedelcu, fondator și CEO al startup-ului Intelligent Locations, și Ioan Iacob, CEO Qualitance, au prezentat, marți, noua platformă.

ASF a amendat Asirom cu 200.000 de lei, pentru neregulile în dosarele de daună pe RCA și CASCO. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat Asirom cu 200.000 lei, în urma controlului inopinat, efectuat între 5 septembrie și 17 noiembrie 2016, informează Bursa. Conform Autorității, tematica controlului a vizat, în principal, modul în care societatea a instrumentat/soluționat dosarele de daună pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă și CASCO auto, a calculat și a înregistrat rezerva de daună (avizată și neavizată), precum și acuratețea și exactitatea datelor privind dosarele de daună aflate în rezervă/plăți de indemnizații/respingeri/prescrieri dosare.

Firmele și PFA-urile vor putea obține informații fiscale de la ANAF prin Spațiul Privat Virtual. Fiscul extinde pentru toți contribuabilii serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV), aplicație lansată în septembrie 2014 doar pentru persoane fizice, prin care aceștia își pot verifica situația fiscală și pot primi anumite documente la cerere, precum adeverința de venit, certificatul de cazier fiscal sau certificatul de atestare fiscală, a anunțat marți Agenția Națională de Administrare Fiscală, potrivit Adevărul. Pe lângă persoanele fizice, și contribuabilii persoane juridice și entitățile fără personalitate juridică pot opta să primească electronic acte administrative fiscale, însă pot transmite la rândul lor Fiscului declarațiile fiscale, contractele de cedare a folosinței bunurilor, precum și diverse cereri sau sesizări prin SPV.

Curtea de Conturi: Primăria sectorului 1 și Primăria sectorului 3 au plătit nejustificat, în total, către firmele de salubrizare circa 260 milioane de lei. Primăria sectorului 1 și Primăria sectorului 3 au plătit nejustificat, în total, către firmele de salubrizare circa 260 milioane de lei, potrivit unor decizii date de Curtea de Conturi la finalul anului 2016, transmite Curierul Național. Plățile au fost făcute prin indexarea nejustificată a tarifului la sectorul 1 și fără aprobarea Consiliului local la sectorul 3, potrivit documentului citat. Cele doua primării au termen pana în iulie 2017 să recupereze banii.

Record pentru Dacia: vânzări de 542.542 de mașini, la nivel mondial, în 2016. Creștere de 6,1%, față de 2015. Vânzările de autoturisme noi Dacia la nivel mondial au crescut cu 6,1% în 2016, la un nivel record de 542.542 de unități, de la 511.501 unități în 2015, potrivit datelor publicate marți de proprietarul mărcii, grupul francez Renault, scrie Economica.net. Dacia a comercializat în România 38.861 de vehicule, atribuindu-și astfel o cotă de aproape 30% din vânzările de vehicule noi.

Prima ședință a Comitetului Consultativ pentru Antreprenoriat. La prima ședință a Comitetului Consultativ pentru Antreprenoriat au participat 42 de reprezentanți ai partenerilor sociali, ai organizațiilor neguvernamentale ale mediului de afaceri și ai camerelor de comerț și industrie, conform Curierului Național. În cadrul ședinței, Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a precizat: „Mă bucur că, pentru prima oară, mediul de afaceri are un minister dedicat antreprenoriatului. În cadrul primei ședințe a Comitetului Consultativ pentru Antreprenoriat am reușit deja să colectăm o serie de propuneri valoroase din partea reprezentanților mediului de afaceri, propuneri de care vom ține cont în acțiunile pe care le vom derula în activitățile viitoare ale ministerului’.

Scriitoarea Nora Iuga, decorată de președintele Iohnnis cu Ordinul Național „Pentru Merit”. Președintele Klaus Iohannis i-a conferit, marți, scriitoarei Nora Iuga Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor, anunță România Liberă. Potrivit Administrației Prezidențiale, distincția i-a fost acordată „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba promovării limbii și culturii literare românești, pentru dăruirea și talentul cu care s-a implicat în promovarea imaginii României în lume”.

Conferință incendiară. Becali a anunțat care e noul nume al Stelei! „L-am înregistrat deja”. Atac la șefii CSA: „Am dat 10 milioane în 3 ani”. Gigi Becali, patronul Stelei, susține o conferință de presă în care vorbește despre scandalul dintre el și Clubul Sportiv al Armatei, transmite Gazeta Sporturilor. Patronul Stelei a prezentat mai multe acte prin care a demonstrat că a dat mai mulți bani la Steaua, la începutul anilor 2000. În plus, a susținut că nu va da niciun ban la echipă și a arătat documente semnate de comendanții CSA, în momentul în care s-a creat Societatea Comercială Steaua București SA.

Comunicat CSA. Armata îi pune frână lui Talpan și îi dă o veste excelentă lui Becali: „Rămânem consecvenți”. Clubul Sportiv al Armatei a emis astăzi un comunicat de presă în care a afirmat că va continua lupta cu Gigi Becali pentru marca Steaua, conformGazetei Sporturilor. În comunicat, CSA spune că intenționează să continue planul de a înființa echipa în Liga a 4-a, dorindu-se promovarea în 2020. Astfel, comunicatul Armatei pare că vrea să îl mai tempereze pe Florin Talpan, juristul CSA, care a cerut răspicat ca Becali să dea echipa din Liga 1 Armatei.

Ministrul Apărării se implică în scandalul „marca Steaua”! Corpul de Control a fost trimis la CSA. Ministrul Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, a anunțat că a cerut Corpului de Control să demareze verificări cu privire la modul în care a fost gestionată situația generată de revenirea în patrimoniul Clubului Sportiv al Armatei a mărcii „Steaua București’, informează ProSport. „Într-o zi în care preocupările întregului Minister al Apărării s-au concentrat pe fundamentarea bugetului pe anul 2017, pregătirea Ministerialei Apărării de la NATO din luna februarie, am fost nevoiți cu toții să acordăm timp prețios unor polemici neconstructive. Astăzi, am dispus Corpului de Control și Inspecție să demareze urgent și cu maximă seriozitate verificări cu privire la modul în care a fost gestionată situația generată de revenirea în patrimoniul Clubului Sportiv al Armatei a mărcii ‘Steaua București'”, a precizat ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, pe pagina sa de Facebook.

Australian Open. Încă o zi de coșmar la Melbourne! Niculescu a fost eliminată de numărul 189 WTA, iar Ana Bogdan nu a ținut pasul cu a 14-a favorită. Begu și Cîrstea rămân ultimele speranțe. Monica Niculescu a părăsit turneul de la Australian Open încă din primul tur, după o înfrângere surprinzătoare în fața rusoaicei Anna Blinkova (nr. 189 WTA), transmite ProSport. Românca a pierdut în trei seturi, scor 2-6, 6-4, 4-6, după un meci care a durat două ore și 17 minute și în care a reușit foarte rar să-și facă jocul în fața unei debutante într-o competiție de Mare Șlem. Ana Bogdan a pierdut în minimum de seturi, scor 5-7, 2-6, meciul cu Elena Vesnina, a 14-a favorită a turneului și numărul 18 în clasamentul WTA.

Emoții pentru Halep la revenirea în țară. Simona poate rata Fed Cup: „Îmi doresc mult să joc”. Simona Halep a fost eliminată în primul tur la Australian Open, însă românca a acuzat o accidentare, notează Gazeta Sporturilor. Jucătoarea noastră poate rata și confruntarea din Fed Cup dintre România și Belgia din perioada 11-12 februarie. „Sper să fiu la Fed Cup, îmi doresc mult asta”, a declarat Simona Halep la revenirea în România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult