Acasa Revista Presei Revista presei. Sfaturi pentru a nu cădea în plasa hackerilor

Revista presei. Sfaturi pentru a nu cădea în plasa hackerilor

scris de Z.V.
18 afisari

Eventuala demisie a șefilor DNA și Parchetului General, ce regretă și ce nu regretă Traian Băsescu din perioada când era șef de stat, a șasea duminică la rând de proteste în țară la adresa Guvernului și față de corupție, România – pe lista țărilor care nu au apă bună de băut de la robinet, dar și care sunt cel mai bine plătiți vorbitori de limbi străine sunt principalele subiecte ale zilei de 13 martie 2017.

Sfaturi pentru a nu cădea în plasa hackerilor. Pentru a nu deveni victimă a infracțiunilor cibernetice, Poliția Română recomandă, între altele, folosirea unei soluții antivirus actualizată zilnic, evitarea utilizării rețelelor wi-fi publice pentru operațiuni bancare, comerț online sau afaceri personale. Poliția mai recomandă să nu fie deschise atașamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuți și să nu fie accesate link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informațiilor personale. Înainte de efectuarea de tranzacții online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunțite cu privire la produs și legitimitatea site-ului sau serviciului oferit. Un număr de 30 de grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni din domeniul cybercrime, au fost destructurate anul trecut, informează IGPR într-un comunicat preluat deCapital. Poliția Română, prin intermediul structurilor de combatere a criminalității informatice, a organizat, în cursul anului trecut, 279 de acțiuni, fiind efectuate 756 de percheziții domiciliare. De asemenea, polițiștii au înregistrat 3.848 de sesizări penale din acest domeniu, dintre care 505 au fost sesizări din oficiu. Un număr de 900 de persoane au fost cercetate, dintre care 199 de persoane bănuite de comiterea de infracțiuni informatice au fost reținute, 171 arestate, iar 121 de persoane au fost puse sub control judiciar și față de alte 3 a fost dispus controlul judiciar pe cauțiune.

Ministrul Justiției nu exclude demisia șefilor DNA și Parchetului General, după decizia CCR în cazul OUG 13. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, duminică, că va avea zilele următoare discuții separate cu procurorul general, Augustin Lazăr, și cu procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, după apariția motivării CCR pe conflictul DNA-Guvern, și că în paralel va face o evaluare a instituțiilor, informează Gândul. Ministrul Justiției a sugerat că nu exclude o demisie a celor doi.

Tudorel Toader: Protocoalele trebuie și desecretizate. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, duminică, la un post de televiziune, că denunțarea protocoalelor secrete încheiate între SRI și Parchetul General nu este suficientă, ci ar trebui să fie desecretizate, consemnează Cotidianul. „Nu e suficient să denunți, că dacă denunți ce faci? Nu mai este în vigoare, îl lași inoperant, inaplicabil, dar cred că mai interesant ar fi să îl și vedem, să îl și desecretizăm, protocolul, să știm cum au funcționat aceste structuri, cum s-a desfășurat această colaborare, activitate mixtă”, a spus ministrul.

Parlamentarii propun noi indulgențe pentru corupți. Ce nume grele ar scăpa de pușcărie. Pe lângă Șerban Nicolae, care a depus amendamente pentru grațierea corupților, colegul său de partid, senatorul Liviu Brăiloiu, a propus să fie grațiați toți deținuții care au peste 70 de ani: Dan Voiculescu și torționarul Alexandru Vișinescu ar fi marii beneficiari, menționeazăAdevărul. În plus, UDMR vine cu alte cadouri legislative pentru condamnați.

PSD schimbă regulile referendumului. Evenimentul Zilei a aflat că liderul deputaților PSD, Eugen Nicolicea, va prezenta în această săptămână un proiect de modificare a Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. ‘Nu are legătură cu referendumul anunțat de Klaus Iohannis pe tema luptei împotriva corupției’, a spus Nicolicea.

Traian Băsescu: Nu am conștiința încărcată că aș fi greșit consolidând Justiția și instituțiile de forță, în calitate de președinte. Regret că nu am început să le atenționez public că nu au voie să iasă din obligațiile legale. Traian Băsescu susține că, după ce și-a încheiat mandatul, mulți dintre apropiații săi au început să fie implicați în dosare deschise la Direcția Națională Anticorupție (DNA), scrie România liberă. ‘A fost o intenție de izolare politică în ceea ce mă privește. Nu și-au găsit omul, ar fi trebuit măcar să mă cunoască și să știe că voi continua să vorbesc și să îmi spun părerile. Nu am conștiința încărcată că aș fi greșit consolidând justiția și instituțiile de forță. Ce n-am făcut: nu am evaluat că și procurorii, și judecătorii, și ofițerii SRI, unii dintre ei, sunt tot români și că procentul de oameni de proastă calitate nu poate fi altul decât cel din societate’, a spus Traian Băsescu. Fostul președinte a mai precizat că regretă că nu a atenționat public instituțiile ‘că nu au voie să iasă din obligațiile lor legale’.

Primarul Mihai Chirica, atacat dur de vicepreședintele PSD Iași, după ce l-a criticat pe Șerban Nicolae: Se situează în continuare în afara PSD. Este un abuz să transformi sediul Primăriei în tribună în care comentezi activitatea partidului din care faci parte, titrează România liberă. Vicepreședintele PSD Iași, Ovidiu Laicu, susține că primarul ieșean Mihai Chirica folosește tribuna Primăriei ‘pentru a lansa atacuri la persoană și a cere excluderi și demisii din partid’.

Câteva sute de protestatari, în marș de la Guvern spre Parlament. Câteva sute de protestatari au plecat în marș, duminică seară, din Piața Victoriei către Palatul Parlamentului, manifestând, printre altele, împotriva Guvernului Sorin Grindeanu, dar și a Curții Constituționale. Manifestanții au venit cu vuvuzele, dar și steaguri ale României și Uniunii Europene, citim în Gândul. Protestul a fost anunțat acum câteva zile pe Facebook, sub sloganul „Stop Joc. În Democrație, Corupții Stau La Pușcărie’. „1.OUG 13 revine pe filieră parlamentară. PSD intenționează să grațieze faptele de corupție. Este esența prescurtată a amendamentelor propuse de senatorul PSD Șerban Nicolae. 2. România o să intre în faliment, pe modelul Greciei. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că salariile bugetarilor mai mici de 4.000 de lei se vor dubla. România chiar o să intre în faliment. OUG 9 va permite primăriilor să cheltuiască bani care încă nu există. Adică copiii tăi o să plătească pentru ce au cheltuit ei acum. 4. OUG 79, care ar permite să avem directori de spitale aleși prin concurs, nu șpagă și relații, a fost respinsă în Senat, se discută în Camera Deputaților. 5. OUG 51/2016, care a dus la scăderea cu 80% a tăierilor ilegale de păduri, e pe lista neagră, în Parlament”, se arăta pe pagina de Facebook a evenimentului. Multe persoane au precizat, tot pe pagina de Facebook a evenimentului, că manifestația ar trebui să se îndrepte și împotriva recentei decizii a Curții Constituționale privind conflictul DNA-Guvern.

Ce cred învățătorii și profesorii despre decizia ministrului Educației de revizuire a manualelor de la clasele I-IV și eliminarea evaluărilor naționale. Învățătorii și profesorii de gimnaziu consideră că evaluările naționale din ciclul primar produc doar stres și ranchiună și nu ar fi rău să fie eliminată și evaluarea de la clasa a VIII-a, aflăm din Adevărul. Asta, după ce ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat că ia în calcul să renunțe la evaluările din I-IV. Totodată, cadrele didactice cred că nu manualele de I-IV ar trebui revizuite, ci curricula, care prevede noțiuni pentru gimnaziu.

Guvernul se opune acordării tichetelor de bicicletă, aprobate deja de Senat. Executivul condus de premierul Sorin Grindeanu nu susține acordarea tichetelor de bicicletă, proiect inițiat de deputatul PMP Valeriu Steriu și aprobat deja de Senat, susținând că impactul bugetar ar afecta deficitul, ceea ce ar duce la depășirea țintei de 3% din PIB, informează Puterea. Deputatul PMP Valeriu Steriu, a depus în Parlament, în mai 2016, când era președinte UNPR, un proiect de lege privind acordarea de tichete valorice de către angajatori pentru a încuraja folosirea bicicletei pentru deplasările între domiciliu și locul de muncă, precum și pentru deplasările în interes de serviciu.

Salariul minim crește fără nicio legătură cu productivitatea. Creșterea semnificativă a salariului minim brut din ultima perioadă și planurile pe care le are Guvernul privind noi majorări îi îngrijorează pe economiști, care susțin că aceste măriri nu au fundamentare în productivitate, precizeazăAdevărul. Salariul minim a crescut de trei ori în ultimii doi ani, ajungând la o valoare de 1.450 de lei în prezent, iar Guvernul pregătește noi majorări. Economiștii sunt însă de părere că aceste măriri, făcute forțat, doar din pix, creează dificultăți și riscuri pentru economie în general. În anul 2015, salariul minim a depășit pragul de 1.000 de lei, crescând, începând cu 1 iulie, de la 975 la 1.050 lei. Aceasta a reprezentat o mărire de numai 7,6%, însă anul următor, în 2016, salariul a fost mărit din nou, de la 1 mai, cu 19%, până la 1.250 lei. O nouă creștere a fost înregistrată și în acest an, când Guvernul a mărit salariul minim la 1.450 lei, începând cu 1 februarie, iar creșterile nu se opresc aici.

România, pe lista țărilor în care apa de la robinet nu este bună de băut. Tot mai mulți oameni din lumea întreagă beau apă îmbuteliată, dar se și întreabă dacă apa de la robinet este potabilă. Răspunsul variază în funcție de țară, iar România este unul dintre statele în care apa de la robinet nu este considerată sigură. O listă cu aceste state este furnizată de Libertatea.

Profesorii vor salarii cât medicii: 12.000 lei brut. În timp ce Ministerul Muncii pare să înțeleagă doar necesitatea creșterilor salariale pentru sistemul sanitar, sindicaliștii din Educație explică de ce măsura ar fi nocivă pentru societatea românească, pe termen lung, consemnează Jurnalul Național. În timp ce medicilor li s-a promis că cel mai mare salariu din sistem va fi de 12.000 de lei brut, profesorii pot spera la un salariu maxim de numai 10.000 de lei.

Situație tensionată în Colegiul Psihologilor din România, pe fondul alegerilor interne. Un conflict a izbucnit în interiorul Colegiului Psihologilor din România, ca urmare începerii procesului electoral intern pentru alegerea unei noi conduceri la nivel central, dar și la nivel de filiale, informează România liberă. Astfel, numeroși psihologi din țară acuză actuala conducere, reprezentată de președintele Mihai Aniței, și pe coordonatorul departamentului juridic, Iulian Laurențiu Ștefan, că ar comite ‘abuzuri’ și acte ‘arbitrare’.

Biserica va da bonuri, pentru ca săracii să nu mai dea banii pe alcool și țigări. Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a găsit soluția ca unii dintre beneficiarii de sprijin financiar să nu mai dea banii primiți, ca ajutor, pe țigări și băuturi alcoolice, anunță Libertatea. Astfel, Arhiepiscopia s-a gândit la o nouă metodă de acordare a ajutoarelor bănești: va oferi tichete sociale valorice.

Cum poate fi oprită epidemia de rujeolă. În plină epidemie de rujeolă, medicii de familie din unele zone se plâng că-i lasă pe micuți neimunizați pe motiv că nu au la îndemână vaccinul necesar, notează Adevărul. Depistarea corectă a cazurilor și vaccinarea sunt singurele soluții prin care epidemia poate fi oprită, arată doctorii.

Informare meteo. Ploi, vânt și ninsori la munte până pe 14 martie. Va ploua temporar, îndeosebi în sudul și estul țării, potrivit cotidianului Libertatea. În prima parte a nopții de duminică spre luni (12/13 martie), ploile se semnalează pe arii mai extinse în sud-vest și nord-est, apoi îndeosebi în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de apă vor depăși local 10…15 l/mp și, izolat, 20…25 l/mp.

Simulare Evaluare Națională 2017. Elevii de clasa a VIII-a susțin, luni, proba la română. Modele subiecte și barem. Elevii de clasa a VIII-a încep luni simularea pentru Evaluarea Națională 2017, prima probă fiind cea de limba română. Gândul prezintă modele de subiecte și barem, potrivit variantelor publicate de edu.ro.

Trei turiști israelieni sunt blocați în Făgăraș. Salvamontiștii nu i-au putut prelua din cauza vântului puternic, titreazăLibertatea. Salvamontiștii din Nucșoara nu i-au putut prelua cu un elicopter, din cauza vântului puternic. Cel mai probabil, tinerii vor fi coborâți luni-dimineață, cu ajutorul corzilor.

Calitatea alimentelor distribuite în lanțurile de magazine, analizată de SRI. Serviciul Român de Informații a analizat, prin prisma competențelor ce îi revin, calitatea alimentelor distribuite în lanțurile de magazine, care ar putea periclita securitatea cetățenilor, informează Bursa.

5,4 mil. euro pentru producătorii de lapte. Ajutorul de adaptare excepțional va fi acordat producătorilor de lapte care se încadrează la activitatea ‘agricultură la scară mică’, anunțăCurierul Național. Beneficiari pot fi micii fermieri care dețin un efectiv de vaci de lapte de minimum 3 și maximum 9 capete, identificate și înregistrate în RNE la data depunerii cererii, în exploatație cu cod ANSVSA. De finanțare pot avea parte și micii fermieri care au livrat/vândut direct minimum 4 tone de lapte în perioada 1 aprilie 2015 — 31 martie 2016.

Cel mai bine plătiți vorbitori de limbi străine câștigă și peste 8.000 de lei „în mână”, dar angajatorii nu găsesc destui candidați. Vorbitorii de engleză și de încă o limbă străină sunt ofertați de angajatori cu salarii nete cuprinse între 3.000 de lei și peste 8.000 de lei lunar, precizează Economica.net. Cel mai bine plătiți sunt vorbitorii de engleză în combinație cu olandeză, norvegiană, suedeză, daneză, mandarină, chineză. Recrutorii găsesc însă foarte greu suficienți români care cunosc la nivel avansat una dintre aceste limbi rare, iar uneori recurg la expați pentru a ocupa posturile vacante.

Ministerul Finanțelor afirmă că probabilitatea de neplată a creditelor ‘Prima Casă’ este redusă: „Debitorii care nu-și vor plăti creditele ‘Prima Casă’ vor fi executați de ANAF”. Sumele plătite către bănci de Fondul Național de Garantare și Contragarantare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (FNGCIMM) pentru Programul Prima Casă sunt recuperate de la debitor, prin executare silită, de către Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), au transmis, pentru Bursa, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP), menționând că acest aspect descurajează neplata ratelor pentru creditele contractate prin Programul Prima Casă.

Liberalizarea tarifelor la polițele RCA, programată pentru 18 mai, s-ar putea amâna cu șase luni, informează Economica.net.

Cum vom trăi într-o Uniune Europeană cu mai multe viteze. Liderii ‘nucleului dur’ au bătut palma pentru mai multe niveluri de integrare și se pare că, în viitorul apropiat, UE va arăta destul de diferit. Ce impact va avea noua configurație asupra României încearcă să previzioneze Capital.

Ce creație? Heirupul e de succes! FCSB — CFR Cluj 2-0, după un meci cu ratări incredibile și un joc direct pe poartă. Echipa lui Reghe e lider provizoriu, titrează ProSport. Suprinzător pentru un meci în care fiecare se temea de atacul adversarului, cei doi antrenori au ales să joace direct, fără creație, fără să plimbe mingea, să paseze. Cu atât mai surprinzător cu cât Reghecampf și Miriuță știau că au de spart cele mai bune apărări din Liga 1.

Becali a plecat cântând de la stadion: „Am întărit echipa tare de tot. Lăsați-ne să ne pregătim de Liga Campionilor!”. Despre cine a zis: „E cel mai bun! Peste Tănase și Alibec”. Gigi Becali a fost în extaz la finalul meciului câștigat de Steaua în fața lui CFR Cluj și a plecat cântând de la stadion nu înainte de a lăuda câțiva jucători, relatează Gazeta Sporturilor.

CSM București câștigă clar la Esbjerg, scor 25-20, și se pregătește de un sfert de finală de foc cu Ferencvaros Budapesta. Campioana României și a Europei la handbal feminin și-a atins obiectivul în faza a doua a Ligii Campionilor, menționează ProSport. CSM București a câștigat fără probleme meciul de la Esbjerg (Danemarca), ultimul din Grupa Principală II, scor 25-20 (12-7), și va avea adversarul dorit în sferturile de finală. ‘Tigroaicele’ au încheiat grupa pe locul 3 și vor întâlni echipa maghiară Ferencvaros Budapesta în dubla decisivă pentru Final 4. Prima manșă e programată la București, pe 7 aprilie, iar returul, o săptămână mai târziu, la Budapesta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult